Κρήτη

Επιστροφή INFOXENIOS E-MAIL

   Κυριαρχώντας στο νότιο μέρος του Αιγαίου, η Κρήτη στέκεται εκεί για αιώνες υπενθυμίζοντας το λαμπρό της παρελθόν. Ένα παρελθόν που συνδυάζει το μύθο και τα ιστορικά γεγονότα, τη δύναμη και το θάνατο, την ηγεσία και την ανατροπή αλλά ποτέ υποταγή, ποτέ αδυναμία .

   Η γεωλογία της απρόβλεπτη...γεμάτη με βουνά σε παράταξη, και ήρεμα οροπέδια - ευλογημένα με πλούσια βλάστηση που μόνο οι θεοί Χάρτης Κρήτης θα μπορούσαν να είχαν δώσει στο νησί, διασκορπισμένη σε μεγάλες εκτάσεις γαλήνιων πεδιάδων και ομαλών λόφων, που συναντώνται με το νερό της θάλασσας, μερικές φορές με σφοδρή αποφασιστικότητα και κάποιες άλλες με συγκατάβαση.

   Το νησί του Βασιλιά Μίνωα, και ο πολιτισμός του που άφησε τα σημάδια του σε όλον το κόσμο, αντιμετώπισε τις ακόρεστες ορέξεις κατακτητών από την ηπειρωτική Ελλάδα, τη Ρώμη,το Βυζάντιο, την οθωμανική Αυτοκρατορία τους Βενετούς, δέχτηκε επιδρομές από πειρατές και εισβολές από στρατεύματα που περιπολούσαν στη Μεσόγειο σε αναζήτηση πλούτου και δύναμης.

   Απόδειξη αυτών υπάρχει σε κάθε γωνιά του νησιού, στα Χανιά, στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο, στο Λασίθι. Ευρήματα παλαιών και ξεχασμένων πολιτισμών, κάστρα με χοντρούς τοίχους και βαθιά χαντάκια, μοναστήρια και εκκλησίες που στέκονται δίπλα σε μιναρέδες και τζαμιά, είναι όλα διαπιστευτήρια του πολυτάραχου παρελθόντος αυτής της γωνιάς της Ελλάδας.

   Και οι άνθρωποι!!.. Περήφανοι όπως τα βουνά τους, δυνατοί όπως τα κύματα που χτυπούν επάνω στα βράχια, αλλά συγχρόνως ευγενικοί και γενναιόδωροι, φορείς της παλιάς παράδοσης και κουλτούρας. Αυτή είναι η γενέτειρα θεών και ηρώων, υπέροχων καλλιτεχνών, και εμπνευσμένων πολιτικών: Ο Δίας και ο Βασιλιάς Μίνωας, ο Εl Greco, ο Κορνάρος, ο Καζαντζάκης, ο Βενιζέλος...από τη Μυθολογία στην αρχαιότητα, στην Αναγέννηση στην Μοντέρνα Ελλάδα, άνθρωποι που συνέβαλαν σε αυτό που σήμερα αποτελεί την Κρήτη, την Ελλάδα και μέχρι ενός ορίου τον Δυτικό πολιτισμό.


Ταυτότητα

Ο τόπος & οι άνθρωποι / Ιστορία & Πολιτισμός / Παράδοση The Areianet Server  The Tourguide CDROM Guide  Ε.Ο.Τ. - Info  Areia - The Company


http://www.areianet.gr/infoxenios/