Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-08-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απόπειρα παράνομης πώλησης πυραύλου εδάφους-αέρος στις ΗΠΑ
  • [02] Η Λιβύη θα αναλάβει επίσημα την ευθύνη για την επίθεση στο Λόκερμπυ, με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων του ΟΗΕ.
  • [03] Εξαεθνείς συνομιλίες στο Πεκίνο για τα πυρηνικά της Πιονγιάνγκ.
  • [04] Ισραήλ: Οι τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις καθιστούν αδύνατη την επίτευξη ειρήνης με τους Παλαιστίνιους.
  • [05] Μικρός αριθμός αμερικανών πεζοναυτών ενδέχεται να σταλεί στη Λιβερία.
  • [06] Συνεχίζονται επιδρομές, συλλήψεις και απώλειες στο Ιράκ
  • [07] Νέες έφοδοι της Σαουδαραβικής αστυνομίας εναντίον εξτρεμιστών Ισλαμιστών.
  • [08] Έκκληση για εκεχειρία απευθύνει ο Πρόεδρος του Πακιστάν στην Ινδία
  • [09] Κατέθεσε δημοσιογράφος του BBC για την υπόθεση Κέλλυ
  • [10] Πληθώρα υποψηφίων κυβερνητών στην Καλιφόρνια
  • [11] Φλέγεται η Ευρώπη
  • [12] Την ηγεσία της Λιβερίας ζητούν τώρα οι επαναστάτες
  • [13] Δύο επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ
  • [14] Ολοκλήρωσαν τις επιδρομές τους οι αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ
  • [15] Εκληση για εκεχειρία στο Κασμίρ, έκανε ο Περβέζ Μουσάραφ

  • [01] Απόπειρα παράνομης πώλησης πυραύλου εδάφους-αέρος στις ΗΠΑ

    12 Aug 2003, 23:47 UTC

    Tο FBI συνέλαβε τρία άτομα που κατηγορούνται για ανάμειξη σε σχέδιο για την παράνομη εισαγωγή Ρωσικού πυραύλου εδάφουςαέρος στις ΗΠΑ. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι Βρετανός έμπορος όπλων, Ινδικής καταγωγής, συνελήφθη χθες στο Newark της πολιτείας New Jersey και άλλοι δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια διεθνούς επιχείρησης με την συμμετοχή Βρετανών, Ρώσων και Αμερικανών πρακτόρων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο συλληφθείς αγόρασε εκτοξευτήρα πυραύλων στην μαύρη αγορά στη Ρωσία και τον πούλησε σε μυστικούς πράκτορες των ΗΠΑ που ποζάρισαν σαν τρομοκράτες στο αμερικανικό έδαφος.

    [02] Η Λιβύη θα αναλάβει επίσημα την ευθύνη για την επίθεση στο Λόκερμπυ, με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων του ΟΗΕ.

    13 Aug 2003, 00:04 UTC

    Διπλωμάτες στα ΗΕ και την Ουάσιγκτον δηλώνουν ότι η Λιβύη αποδέχτηκε τους όρους συμφωνίας με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία που προβλέπουν ότι η Τρίπολη θα αναλάβει επίσημα την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση το 1988 εναντίον του αεροσκάφους της Pan Am πάνω από το Λόκερμπυ της Σκοτίας. Πάντως εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ δήλωσε στη ΦτΑ ότι παρόλο που έχει σημειωθεί πρόοδος για την επίτευξη συμφωνίας, η τελική διευθέτηση θα πρέπει να γίνει αποδεχτή και απ τις οικογένειες των θυμάτων. Η συμφωνία προβλέπει πως η Λιβύη θα αποζημιώσει τις οικογένειες, θα αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, θα αποκηρύξει επίσημα την τρομοκρατία και θα συνεργαστεί στο μέλλον με τυχόν νέες έρευνες. Σε αντάλλαγμα το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ θα άρει τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Λιβύης.

    [03] Εξαεθνείς συνομιλίες στο Πεκίνο για τα πυρηνικά της Πιονγιάνγκ.

    13 Aug 2003, 00:09 UTC

    Ρίτσαρντ Αρμιτατζ

    Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι εξαεθνείς συνομιλίες για το θέμα των πυρηνικών της Βόρειας Κορέας θα αρχίσουν κατά πάσα πιθανότητα στις 27 Αυγούστου στο Πεκίνο. Απ την Αυστραλία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών, Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, δήλωσε ότι δεν θα ήθελε να προκαταβάλει το τι θα μπορούσε να επιτευχθεί απ αυτές τις συνομιλίες. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη ανακοίνωση των επερχόμενων συνομιλιών με την συμμετοχή της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ιαπωνίας. Στο μεταξύ ανώτεροι αμερικανοί και Ιάπωνες αξιωματούχοι συνέρχονται σήμερα εδώ στην Ουάσιγκτον για διήμερες ανεπίσημες προπαρασκευαστικές συνομιλίες ενόψει της εξαεθνούς συνόδου του Πεκίνου.

    [04] Ισραήλ: Οι τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις καθιστούν αδύνατη την επίτευξη ειρήνης με τους Παλαιστίνιους.

    13 Aug 2003, 00:50 UTC

    Το Ισραήλ προειδοποίησε ότι oι τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 2 Ισραηλινοί, θα κάνουν αδύνατη την επίτευξη ειρήνης με τους Παλαιστίνιους. Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι οι επιθέσεις δείχνουν πως η παλαιστινιακή αυτοδιοίκηση απέτυχε να σταματήσει επιθέσεις εξτρεμιστών εναντίον του Ισραήλ. Αλλά στην Ουάσιγκτον, ο Υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουέλ, δήλωσε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στις επιθέσεις να εκτροχιάσουν την ειρηνευτική διαδικασία.

    Οι βομβιστικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν καθώς ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το μεσανατολικό, Ουίλιαμ Μπερνς έφτασε στην περιοχή για συνομιλίες με Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς αξιωματούχους. Ο Παλαιστίνιος Πρωθυπουργός Μαχμούτ Αμπάς καταδίκασε τις επιθέσεις.

    [05] Μικρός αριθμός αμερικανών πεζοναυτών ενδέχεται να σταλεί στη Λιβερία.

    13 Aug 2003, 00:57 UTC

    Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου άμυνας δηλώνουν ότι ένας μικρός αριθμός πεζοναυτών ενδέχεται να σταλούν στη Λιβερία για να προσφέρουν βοήθειας στις Δυτικο-Αφρικανικές ειρηνευτικές δυνάμεις που βρίσκονται στη περιοχή. Αξιωματούχος του Πενταγώνου, δήλωσε ότι ενδεχομένως να σταλούν μηχανικοί του αμερικανικού στρατού για να εξετάσουν το λιμάνι της Μονροβίας που θα χρησιμοποιηθεί για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε χιλιάδες Λιβεριανούς. Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αμερικανική ομάδα ενδέχεται να μεταβεί στη Λιβερία ακόμη και σήμερα. Χθες εξάλλου η κύρια ανταρτική οργάνωση της Λιβερίας δήλωσε ότι μέχρι τη Πέμπτη θα αποσυρθεί από το Λιμάνι της Μονροβίας και θα παραδώσει τον έλεγχο στις Δυτικο-Αφρικανικές ειρηνευτικές δυνάμεις.

    [06] Συνεχίζονται επιδρομές, συλλήψεις και απώλειες στο Ιράκ

    12 Aug 2003, 19:25 UTC

    Ιρακινοί συλληφθέντες στην Τικρίτ.

    Στο Ιράκ οι Αμερικανικές δυνάμεις ανέφεραν την σύλληψη ενός από τους πρώην σωματοφύλακες του Σαντάμ Χουσεΐν, και ενός στρατηγού της επίλεκτης ρεπουμπλικανικής φρουράς. Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι λένε ότι οι δύο άντρες ήταν μεταξύ των δεκατεσσάρων υποστηρικτών του πρώην ηγέτη του Ιράκ, που συνελήφθησαν στη Τικρίτ.

    Σε άλλες περιοχές, ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο άλλοι τραυματίστηκαν από εκρήξεις βομβών σε δρόμο κοντά στη πόλη Ραμαντί, δυτικά της Βαγδάτης. Επίσης, κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Ιράκ και Ιράν, Ιρακινοί κούρδοι μαχητές είπαν ότι συνέλαβαν πάνω από 50 άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Ανσάρ αλ Ισλάμ, η οποία πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από την βομβιστική επίθεση της περασμένης Πέμπτης εναντίον της Ιορδανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη.

    [07] Νέες έφοδοι της Σαουδαραβικής αστυνομίας εναντίον εξτρεμιστών Ισλαμιστών.

    13 Aug 2003, 01:09 UTC

    Το υπουργείο εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι 3 αστυνομικοί και ένας ύποπτος Ισλαμιστής σκοτώθηκαν χθες στη διάρκεια εφόδου εναντίον εξτρεμιστών με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα. Ανακοινωθέν του Σαουδαραβικού υπουργείου αναφέρει ότι η συμπλοκή ξέσπασε όταν περίπολος ασφάλειας δέχτηκε πυρά ενώ εξέταζε παράνομα παρκαρισμένο φορτηγό στη Ριάντ. Αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι η αστυνομία απομόνωσε περιοχή της Ριάντ και έβγαλε δια της βίας ορισμένους άνδρες από σπίτια της περιοχής και τους συνέλαβε. Πρόκειται για την δεύτερη τέτοια επιχείρηση τις τελευταίες 3 μέρες στη Ριάντ. Κατά την προηγούμενη έφοδο την Κυριακή οι Σαουδαραβικές αρχές συνέλαβαν 10 υπόπτους που ανήκαν σε τρομοκρατικό πυρήνα που σχεδίαζε επίθεση εναντίον Βρετανικού στόχου.

    [08] Έκκληση για εκεχειρία απευθύνει ο Πρόεδρος του Πακιστάν στην Ινδία

    12 Aug 2003, 19:31 UTC

    Περβέζ Μουσάραφ

    Ο πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ έκανε έκκληση για σύναψη εκεχειρίας με την Ινδία σε σχέση με την περιοχή κατά μήκος των συνόρων με το Κασμίρ αλλά και μέσα στο Ινδικό Κασμίρ. Ο κ. Μουσάραφ απηύθυνε την έκκληση αυτή την Τρίτη, μιλώντας προς Ινδούς βουλευτές που πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη στο Πακιστάν, στα πλαίσια των προσπαθειών για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων της νοτίου Ασίας.

    Είναι η πρώτη φορά που ο πακιστανός πρόεδρος υπαινίχθη ότι ειναι σε θέση να επηρεάσει διάφορες ισλαμιστικές εξτρεμιστικές οργανώσεις που μάχονται εναντίον της ινδικής κυβέρνησης, μέσα στο ινδικό Κασμίρ. Όμως, ο Πακιστανός Πρόεδρος πρόσθεσε ότι και η Ινδία πρέπει να δώσει τέλος στις φρικαλεότητες, όπως είπε, στο Ινδικό Κασμίρ, να μειώσει τον αριθμό των στρατιωτών που βρίσκονται τοποθετημένοι στην περιοχή και να επιτρέψει την ανάπτυξη πολιτικών δραστηριοτήτων από μέρους της ηγεσίας του Κασμίρ.

    Η Ινδία όμως απέρριψε τις παρατηρήσεις του στρατηγού λέγοντας πως δεν αποτελούν «τίποτε το καινούργιο.»

    [09] Κατέθεσε δημοσιογράφος του BBC για την υπόθεση Κέλλυ

    12 Aug 2003, 19:40 UTC

    Αντριου Γκίλλιγκαν

    Ο δημοσιογράφος του BBC που έγραψε το ρεπορτάζ σχετικά με την διόγκωση από τη βρετανική κυβέρνηση των μυστικών πληροφοριών για το ιρακινό οπλοστάσιο, είπε σήμερα καταθέτοντας ενώπιον της ειδικής δικαστικής επιτροπής, πως ο Ντέηβιντ Κέλλυ του είχε αναφέρει ότι αξιωματούχοι άλλαξαν το φάκελο για το Ιράκ, για να μεγαλοποιήσουν τον κίνδυνο που συνιστούσε η χώρα αυτή. Ο Αντριου Γκίλλιγκαν είπε ότι σύμφωνα με τον Κέλλυ ο διευθυντής του γραφείου επικοινωνιών του πρωθυπουργού Μπλέαρ, Άλιστερ Κάμπελ, έπαιξε ρόλο κλειδί στην υπόθεση αυτή.

    Ο κύριος Μπλεαρ επιμένει ότι η κυβέρνηση του δεν υπέρβαλε για την απειλή του Ιρακινού καθεστώτος.

    Ο Αντριου Γκίλλιγκαν κατέθεσε ενώπιον της δικαστικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση του Ντέηβιντ Κέλυ, ο οποίος προφανώς αυτοκτόνησε τον περασμένο μήνα . Καταθέτοντας ενώπιον του Κοινοβουλίου ο βρετανός επιστήμονας είχε αρνηθεί ότι υπήρξε η κύρια πηγή του ρεπορτάζ του Γκίλλιγκαν. Όμως, το BBC αργότερα επιβεβαίωσε ότι αυτός ήταν και η κύρια πηγή.

    Ο κύριος Μπλεαρ, που βρίσκεται σε διακοπές στη Καραϊβική, θα κληθεί και αυτός να καταθέσει.

    [10] Πληθώρα υποψηφίων κυβερνητών στην Καλιφόρνια

    12 Aug 2003, 16:42 UTC

    Ο νύν κυβερνήτης Γκρέη Ντέηβις

    Στην Καλιφόρνια, 195 άνθρωποι έχουν υποβάλει υποψηφιότητα για τις εκλογές της εβδόμης Οκτωβρίου, από τα αποτελέσματα των οποίων θα εξαρτηθεί κατά πόσο ο νυν κυβερνήτης της πολιτείας, Γκρέη Ντέηβις, θα παραμείνει στη θέση του, ή εάν θα αντικατασταθεί από κάποιον άλλο. Οι καλιφορνέζοι είναι έξω φρενών για την ενεργειακή κρίση που αντιμετώπισαν πριν δύο χρόνια και για το τεράστιο έλλειμμα του πολιτειακού προϋπολογισμού που αντιμετωπίζουν φέτος.

    Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που διενήργησε το CNN και η εφημερίδα USA TODAY, εάν οι εκλογές γίνονταν τώρα, τα δύο τρίτα των εγγεγραμένων ψηφοφόρων θα καταψήφιζαν το Ντέηβις. Μεταξύ των επίδοξων διεκδικητών του κυβερνείου της Καλιφόρνιας, είναι και ο αυστριακής καταγωγής γνωστός ηθοποιός του Χόλλυγουντ, Αρνολντ Σβαρτσνέγκερ, ο οποίος αυτή τη στιγμή θεωρείται φαβορί. Εκτός από το Σβαρτσνέγκερ, που είναι ρεπουμπλικανός, υποψηφιότητα έχει θέσει και ο επίσης ρεπουμπλικανός Μπιλ Σάϊμον, που νικήθηκε από το Γκρέη Ντέηβις στις κυβερνητικές εκλογές του Νοεμβρίου, άν και μικρή διαφορά ψήφων. Ο κ. Σάϊμον λέει πως ο Σβαρτσνέγκερ αερολογεί και τον προτρέπει να δώσει έμφαση σε θέματα ουσίας. «Εδώ δεν είναι Χόλλυγουντ, λέει. Τα ηχητικά εφέ και οι φιγούρες δεν έχουν πέραση.»

    Μεταξύ των 193 υποψηφίων είναι και η ελληνικής καταγωγής πολιτική σχολιάστρια Αριάνα Χάφινκτον, που μεταξύ των γυναικών υποψηφίων είναι η γνωστότερη. Ο υποψήφιος του κόμματος των Πρασίνων, Πήτερ Καμέχο, λέει πως συζητάει με την κ. Χάφινγκτον την περίπτωση να ενώσουν δυνάμεις για να τραβήξουν και φιλελεύθερους ψηφοφόρους και ψηφοφόρους που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον. Φαβορί υποψήφιος της ρεπουμπλικανικής δεξιας είναι ο συντηρητικός πολιτιακός γερουσιαστής Τομ ΜακΚλίντοκ.

    Όμως, οι περισσότεροι από τους υποψήφιους, που για να μπορέσουν να συμμετάσχουν στις εκλογές, κατέθεσαν τρισήμισυ χιλιάδες δολλάρια και υπέβαλαν 65 υπογραφές, είναι νεοσσοί στην πολιτική αρένα. Ανάμεσά τους συγκαταλέγεται ο ιδιοκτήτης μιας αλυσσίδας καταστημάτων ειδών καπνού, ο οποίος υπόσχεται πως θα δουλέψει για τους καπνιστές της πολιτείας που, λόγω των αντικαπνιστικών μέτρων υποφέρουν, γιατί τους πάνε από τοίχο σε γωνιά, ο εκδότης πορνογραφικών περιοδικών Λάρυ Φλυντ και ο πρώην ηθοποιός Γκάρυ Κόλμαν, που είναι κωμικός, γνωστός σαν «Γκάλαγερ».

    Ο πιο σοβαρός αντίπαλος του νυν κυβερνήτη προέρχεται από το ίδιο του το δημοκρατικό κόμμα. Πρόκειται για τον ισπανόφωνο αντικυβερνήτη Κρουζ Μπουσταμάντε, ο οποίος λέει πως αντιτίθεται στις αναπληρωματικές εκλογές, αλλά έθεσε υποψηφιότητα χάριν του κόμματος. Ο κυβερνήτης Ντέηβις λέει πως θα συνεχίσει τη δουλειά του και πως δεν σκοπεύει ν ασχοληθεί με τη «βαβούρα» μιας προεκλογικής εκστρατείας. Λέει επίσης πως ζήτησε απο τον πρωην πρόεδρο Μπίλλ Κλίντον και την σύζυγό του, γερουσιαστή απο τη Νέα Υόρκη Χίλλαρυ Ρόνταμ Κλίντον, να υποστηρίξουν την προεκλογική του εκστρατεία στην Καλιφόρνια. Και οι δύο είναι πολύ δημοφιλείς στην πολιτεία οπου υπάρχουν πολλοί δημοκρατικοί, και έχουν και οι δύο το στάτους αστέρα και την επιρροή του Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, το οποίο δεν έχει όμως ο κυβερνήτης Ντέηβις.

    [11] Φλέγεται η Ευρώπη

    12 Aug 2003, 16:15 UTC

    Οι γαλλικές αρχές παίρνουν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του φοβερού κύματος καύσωνος που πλήττει το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης εδώ και αρκετές μέρες. Η γαλλική εταιρία ηλεκτροδότησης Ε-ντε-έφ, απηύθυνε σήμερα έκκληση προς τους Γάλλους να μειώσουν την χρήση των κλιματιστικών μηχανημάτων ώστε να συμβάλουν στην μείωση των διακοπών ηλεκτρισμού, καθώς οι θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ 35 και 40 βαθμών Κελσίου. Η κυβέρνηση έχει δώσει άδεια σε πυρηνικά εργοστάσια να παραβλέψουν τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος για να μπορέσουν να αυξήσουν την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος τις επόμενες 10 μέρες. Στο μεταξύ ο επικεφαλής του γαλλικού ιατρικού συνδέσμου για περιστατικά έκτακτης ανάγκης δήλωσε οτι απο τον καύσωνα πέθαναν πάνω απο 100 άτομα την περασμένη εβδομάδα. Δεκάδες άλλοι άνθρωποι πέθαναν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, πολλοί απο αυτούς στην Πορτογαλία, όπου σημειώθηκαν εκτεταμμένες πυρκαϊές σε δασικές περιοχές.

    [12] Την ηγεσία της Λιβερίας ζητούν τώρα οι επαναστάτες

    12 Aug 2003, 16:22 UTC

    Πρόσφυγες της Λιβερίας

    Επαναστάτες στη Λιβερία λένε οτι θέλουν να ηγηθούν μεταβατικής κυβέρνησης, τώρα που ο πρώην πρόεδρος Τσάρλς Ταίηλορ εγκατέλειψε την χώρα. Η κύρια επαναστατική οργάνωση, Λούρντ, απέρριψε την πρόταση του διαδόχου του κ. Ταίηλορ, Μόζες Μπλά, να κρατήσει την θέση του αντιπροέδρου. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι προσπάθειες στην πρωτεύουσα Μονροβία, να ανοίξει λιμάνι που ελέγχεται απο τους επαναστάτες, στο οποίο είναι αποθηκευμένες πολυπόθητες προμήθειες ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο διοικητής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που βρίσκονται έξω απο τις ακτές της Λιβερίας, μετέβη αεροπορικά σήμερα σε συνάντηση με τους επαναστάτες, σε μία προσπάθεια να πειστούν να ανοίξουν το λιμάνι. Οι επαναστάτες της Λούρντ είχαν υποσχεθεί οτι θα αποσυρθούν απο το λιμάνι αυτό όταν φύγει απο την χώρα ο κ. Ταίηλορ, ο οποίος παραιτήθηκε απο το αξίωμά του την Δευτέρα και βρίσκεται τώρα εξόριστος στη Νιγηρία.

    [13] Δύο επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ

    12 Aug 2003, 16:20 UTC

    Η ισραηλινή αστυνομία ερευνά το σημείο της επίθεσης στην πόλη Ρός Χαγίν

    Δύο Παλαιστίνιοι βομβιστές αυτοκτονίας έχασαν τη ζωή τους και σκότωσαν δύο ισραηλινούς κατά τη διάρκεια επιθέσεων στο Ισραήλ και τη Δυτική όχθη. Τουλάχιστον δώδεκα άτομα τραυματίστηκαν κατά τις εκρήξεις, με τις οποίες τελείωσαν οι 5 εβδομάδες σχετικής ηρεμίας μετά την εκεχειρία που υπέγραψαν οι Παλαιστινιακές εξτεμιστικές οργανώσεις. Η πρώτη βομβιστική επίθεση σημειώθηκε έξω απο σουπερμάρκετ στο κεντρικό Ισραήλ, κοντά στο Τελαβίβ. Αποσχισθέν παρακλάδι της οργάνωσης Φατάχ του Γιάσερ Αραφάτ ανέλαβε την ευθύνη για την ενέργεια αυτή. Λιγότερο απο μία ώρα μετά, ένας άλλος βομβιστής αυτοκτονίας σκοτώθηκε σκοτώνοντας και ένα ισραηλινό έξω απο τον εβραϊκό οικισμό Αριελ στη Δυτική οχθη. Η ισλαμική Χαμάς είπε οτι ένα μέλος της πραγματοποίησε αυτή την επίθεση.

    [14] Ολοκλήρωσαν τις επιδρομές τους οι αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ

    12 Aug 2003, 16:25 UTC

    Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις oλοκλήρωσαν τις πρόσφατες επιδρομές τους σε χωριά κοντά στη γεννέτειρα του Σαντάμ Χουσείν, Τικρίτ, και είπαν οτι συνέλαβαν δύο απο τους οπαδούς του. Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε σήμερα οτι οι επιδρομές στοχεύουν στην εξουδετέρωση οπαδών του τέως καθεστώτος ώστε να τερματιστούν οι επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων της συμμαχίας. Στο μεταξύ, κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Ιράκ και Ιράν, ιρακινοί κούρδοι μαχητές είπαν οτι συνέλαβαν πάνω απο 50 άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες οτι ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Ανσάρ αλ Ισλάμ, η οποία θεωρείται οτι βρίσκεται πίσω απο την βομβιστική επίθεση της περασμένης Πέμπτης εναντίον της ιορδανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη.

    [15] Εκληση για εκεχειρία στο Κασμίρ, έκανε ο Περβέζ Μουσάραφ

    12 Aug 2003, 16:32 UTC

    Ο κ. Μουσάραφ

    Ο πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ έκανε έκκληση για σύναψη εκεχειρίας με την Ινδία σε σχέση με την περιοχή κατα μήκος των συνόρων με το Κασμίρ αλλά και μέσα στο ινδικό Κασμίρ. Ο κ. Μουσάραφ απηύθυνε την έκκληση αυτή την Τρίτη, μιλώντας προς ινδούς βουλευτές που πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη στο Πακιστάν, στα πλαίσια των προσπαθειών για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων της νοτίου Ασία, που έφθασαν πέρυσι στο χείλος του πολέμου. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο πακιστανός πρόεδρος υπαινίχθη οτι μπορεί να επηρρεάσει διάφορες ισλαμιστικές εξτρεμιστικες οργανώσεις που μάχονται εναντίον της ινδικής κυβέρνησης, μέσα στο ινδικό Κασμίρ. Ομως πρόσθεσε οτι και η Ινδία θα πρέπει να λάβει τρία μέτρα απο την πλευρά της, και συγκεκριμένα τον τερματισμό των φρικαλεοτήτων όπως είπε στο Ινδικό Κασμίρ, την μείωση του αριθμού των στρατιωτών που βρίσκονται τοποθετημένοι στην περιοχή και την παροχή αδείας για την ανάπτυξη πολιτικών δραστηριοτήτων από μέρους της ηγεσίας του Κασμίρ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 13 August 2003 - 1:18:13 UTC