Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-09-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι ΗΠΑ θα εξετάσουν προτάσεις άλλων χωρών για νέο ψήφισμα σχετικά με το Ιράκ
  • [02] Άρχισε η προεκλογική αναμέτρηση των Δημοκρατικών
  • [03] Νεκρός τοπικός ηγέτης της Χαμάς
  • [04] Ο Ν. Ράμσφελντ στην Τικρίτ
  • [05] Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην Ιταλία
  • [06] Εντείνονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας
  • [07] Μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στη Λιβερία

  • [01] Οι ΗΠΑ θα εξετάσουν προτάσεις άλλων χωρών για νέο ψήφισμα σχετικά με το Ιράκ

    05 Sep 2003, 20:17 UTC

    Κόλιν Πάουελ

    Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε οτι οι ΗΠΑ θα λάβουν υπόψη τους τις προτάσεις άλλων χωρών μελών του συμβουλίου ασφαλείας σχετικά με την υποβολή απο την Ουάσινγκτον νέου ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ.

    Ο κ. Πάουελ είπε επίσης στα πλαίσια ομιλίας του στην αμερικανική πρωτεύουσα οτι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να προσαρμόσουν την πρότασή τους για το εν λόγω ψήφισμα, ώστε να δοθεί πράσινο φώς απο τον διεθνή οργανισμό για την δημιουργία πολυεθνικής δύναμης, η οποία όμως θα βρίσκεται κάτω υπο αμερικανική ηγεσια, και επίσης θα αναγνωριστεί απο τον ΟΗΕ το κυβερνητικό συμβούλιο του Ιράκ, που διορίστηκε απο τις αμερικανικές δυνάμεις.

    [02] Άρχισε η προεκλογική αναμέτρηση των Δημοκρατικών

    05 Sep 2003, 16:05 UTC

    Οι γερουσιαστές Τζών Εντουρντς και Λιμπερμαν, καθώς και ο τέως κυβερνήτης Ντήν, κατά την χθεσινή δημόσια αναμέτρηση

    Oι δημοκρατικοί που επιζητούν το χρίσμα του υποψηφιου του κόμματός τους για τις προεδρικές εκλογές του 2004, επέκριναν τον πρόεδρο Μπούς για τις ενέργειές του στο Ιράκ, καθώς και την εσωτερική και εμπορική πολιτική του, κατά την διάρκεια της πρώτης δημόσιας αναμέτρησής τους, η οποία πραγματοποιήθηκε χθές στην πολιτεία του Νέου Μεξικού.

    To ζητημα του Ιράκ ήταν το πρώτο που εξετάστηκε κατά τη διάρκεια της κοινής συζήτησης των δημοκρατικών υποψηφίων. Και οι οκτώ υποψήφιοι επέκριναν τον πρόεδρο Μπούς, λέγοντας οτι διέπραξε σφάλματα κρίσης και στρατηγικής. Ο γερουσιαστής της Μασαχουσέτης, Τζών Κέρρυ, είπε οτι ο πρόεδρος οδήγησε τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις σε «πεδίο σκοποβολής». Ο τέως ηγέτης της βουλής των αντιπροσώπων, δημοκρατικός Ρίτσαρντ Γκέπχαρντ, χαρακτήρισε τις ενέργειες του προέδρου ως προς τό ζήτημα αυτό, «οικτρή αποτυχία.»

    Οι υποψήφιοι υποστήριξαν την απόφαση του κ. Μπούς να ζητήσει μεγαλύτερο ρόλο για τα Ηνωμένα Εθνη στο μεταπολεμικό Ιράκ, αλλά ο πρώην κυβερνήτης του Βερμόντ, Χάουαρντ Ντήν, είπε οτι ο αμερικανός πρόεδρος έπρεπε να είχε ζητήσει την συμμετοχή του ΟΗΕ ευθύς εξαρχής. Ο κ. Ντήν, ο οποίος φέρεται απο τις δημοσκοπήσεις οτι προηγείται των άλλων υποψηφίων που διεκδικούν το προεδρικό χρίσμα του κόμματός του, είπε οτι ο πρόεδρος έπρεπε να είχε ζητήσει την βοήθεια «εκείνων που που ταπείνωσε.»

    Ο κ.Ντήν πρόσθεσε οτι οι ΗΠΑ πρέπει να αναζητήσουν υποστήριξη απο κάθε πλευρά. «Θα πρέπει να προβούμε στην ανοικοδόμιση του Ιράκ", τόνισε ο κ. Ντήν, "με την βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, του ΝΑΤΟ και κατά προτίμηση, με την βοήθεια μουσουλμανικών ενόπλων δυνάμεων, ειδικά αραβικών ενόπλων δυνάμεων, απο συμμαχικές προς εμάς χώρες, όπως η Αίγυπτος και το Μαρόκο.»

    Μερικοί δημοκρατικοί υποψήφιοι είχαν υποστηρίξει τοην πόλεμο εναντίον του Ιράκ, και τώρα έκαναν κάποιες προσπάθειες να εξηγήσουν την μεταπολεμική πολιτική της κυβέρνησης. Ομως ο βουλευτής Ντέννις Κούτσινιτς, απο το Οχάιο, αποκάλεσε τον πόλεμο σφάλμα, ενώ η μόνη γυναίκα υποφήφια, η πρώην γερουσιαστής του Ιλλινόι, Κάρολ Μόσλευ Μπράουν, επισήμανε οτι ο πόλεμος απέτρεψε τον εστιασμό της κοινής προσοχής απο την καταδίωξη του ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Καίντα, Οσάμα μπιν Λάντεν.

    Αν και η συζήτηση διεξήχθη σε φιλικούς τόνους γενικα, υπήρξαν και μερικοί διαξιφισμοί μεταξύ των διεκδικητών του προεδρικού χρίσματος των δημοκρατικών, πάνω σε θέματα όπως η φορολογικής πολιτική και το ελεύθερο εμπόριο. Ο γερουσιαστής Τζόζεφ Λίμπερμαν επέπληξε τον κ. Ντήν, επειδή είχε δηλώσει οτι θα ακύρωνε εμπορικές συμφωνίες με χώρες που δεν πληρούν τις διεθνείς προϋποθέσεις προστασίας των εργαζομένων και του περιβάλλοντος. Ο γερουσιαστής Λίμπερμαν είπε οτι η ακύρωση τέτοιων συμφωνιών με το το Μεξικό και με΄άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, που δέν διαθετουν υψηλά στάνταρ στους τομείς αυτούς, θα είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια εκατομμυρίων αμερικανικών θέσεων εργασίας.

    Οι αναφορές προς την Λατινική Αμερική υπήρξαν συχνές κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης, που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού στην πόλη Αλμπουκέρκη, και μεταδόθηκε απο το τηλεοπτικό δίκτυο Γιουνιβίζιον στα αγγλικά, αλλά και στα ισπανικά με ταυτόχρονη μετάφραση. Αρκετοι υποψήφιοι προσπάθησαν να πούν μερικές φράσεις απευθείας στα ισπανικά.

    Αυτή ήταν η πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο αναμέτρηση των έξι υποψήφιων δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα. Από τώρα έως τον Ιανουάριο, θα γίνουν και άλλες τέτοιες δημόσιες συητήσεις, οπότε αρχίζουν οι ενδοκομματικές προκαταρκτικές εκλογές τια την ανάδειξη του προεδρικού υποψηφίου τού κόμματος των Δημοκρατικών.

    [03] Νεκρός τοπικός ηγέτης της Χαμάς

    05 Sep 2003, 16:19 UTC

    Η ανατίναξη του κτιρίου απο τους ισραηλινούς

    Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τοπικό ηγετικό στέλεχος της Παλαιστινιακής Χαμάς, μετά απο ανταλλαγή πυρών, στην πόλη Ναμπλούς της δυτικής όχθης. Ενας ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και τέσσερεις άλλοι τραυματίστηκαν κατά το επεισόδιο αυτό, που διαδραματίστηκε μέσα σε πολυκατοικία της Ναμπλούς. Το Ισραήλ δήλωσε οτι ο εξτρεμιστής που σκοτώθηκε λεγόταν Μωχάμεντ Χαμπαλί, και ήταν ο τοπικός ηγέτης της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς. Οι ισραηλινές δυνάμεις αργότερα ανατίναξαν το κτίριο, αφού διέταξαν τους ενοίκους του να το εγκαταλείψουν.

    Η ισραηλινή επιδρομή ακολουθεί κατά μία μέρα το τελεσίγραφο προς την Παλαιστινιακή εθνοσυνέλευση του πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος ζήτησε ή την υποστήριξή της, ή την απόλυσή του απο το πρωθυπουργικό αξίωμα. Η απάντηση που θα δώσει η εθνοσυνέλευση, μπορεί να επηρρεάσει καθοριστικά τον οδικό χάρτη για την ειρήνευση στην περιοχή.

    [04] Ο Ν. Ράμσφελντ στην Τικρίτ

    05 Sep 2003, 16:12 UTC

    Το τέμενος των Σουνιτών φρουρείται μετα΄την επίθεση που υπέστη

    Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν οτι ένοπλοι άνοιξαν πύρ εναντίον τεμένους στη Βαγδάτη, τραυματίζοντας τουλάχιστον τρείς μουσουλμάνους πιστούς, μετά τις πρωινές προσευχές. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τρείς ένοπλοι βγήκαν απο φορτηγό και πυροβόλησαν εναντίον τεμένους σουνιτών, το οποίο βρίσκεται σε συνοικία της πόλης όπου υπερτερεί το σιιτικό στοιχείο. Κανείς δέν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, έφθασε στην Τικρίτ, κάτω απο δρακόντεια μέτρα ασφάλειας, για να επισκεφθεί τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται στην γεννέτειρα του Σαντάμ Χουσείν. Ο αμερικανός αξιωματούχος ξεκίνησε την επίσκεψή του στο Ιράκ απο τη Βαγδάτη, όπου δήλωσε οτι περισσότερα πολυεθνικά στρατεύματα, αντί για αμερικανικές στρατιωτικής ενισχύσεις, χρειάζονται για να λυθούν τα προβλήματα ασφαλείας στο Ιράκ.

    [05] Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην Ιταλία

    05 Sep 2003, 16:17 UTC

    Πάνω απο 400 διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης συγκρούστηκαν σήμερα με αστυνομικές δυνάμεις στην μικρή ιταλική πόλη Ρίβα ντελ Γκάρντα, όπου άρχισαν οι εργασίες της διήμερης διάσκεψης των υπουργών εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκης Ενωσης. Σύμφωνα με τις αρχές, οι διαδηλωτές απέκλεισαν δύο κεντρικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν στο συνεδριακό κέντρο της πόλης. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν ομάδα ακτιβιστών, που προσπάθησαν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό. ΟΙ διαδηλωτές προετοιμάζονται για την διάσκεψη του Οργανισμού Παγκοσμίου Εμπορίου που θα πραγματοποιηθεί στο Κανκούν του Μεξικού την ερχόμενη εβδομάδα. Οι ανεπίσημες συνομιλίες των υπουργών εξωτερικών στην Ρίβα ντελ Γκάρντα, θα εστιαστούν στα προβλήματα της Μέσης Ανατολής, του Ιράκ και του νέου συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [06] Εντείνονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας

    05 Sep 2003, 16:22 UTC

    Πύραυλοι της Β. Κορέας

    Τεράστια συλλαλητήρια πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα στη Βόρεια Κορέα, για να τονιστεί η λαϊκή υποστήριξη προς την κυβέρνηση της χωρας, κατά την διένεξή της με τις ΗΠΑ με αφορμή το πυρηνικό της πρόγραμμα. Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας ανέφερε οτι πάνω απο ένα εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στο χθεσινό συλλαλητήριο στην Πιονγιάνγκ, αλλά ο αριθμός αυτός δέν έχει επιβεβαιωθεί απο άλλες πηγές. Ενας απο τους ομιλητές είπε στα συγκεντρωμένα πλήθη οτι, άν επιτεθούν οι ΗΠΑ, η Βόρεια Κορέα θα απαντήσει με ανελέητο τρόπο.

    Στην Ουάσινγκτον, η κυβέρνηση Μπούς προειδοποίησε οτι η Βόρεια Κορέα θα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες, εφόσον πραγματοποιήσει την απειλή της να προβεί σε πυρηνική δοκιμή. Η Πιονγιάνγκ δεν έχει σχολιάσει την δήλωση αυτή για την ώρα.

    [07] Μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στη Λιβερία

    05 Sep 2003, 16:28 UTC

    Μητέρα και παιδί, στη Λιβερία

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε οτι υπάρχει τεράστια ανθρωπιστική κρίση στην εμπόλεμη Λιβερία. Εκπρόσωπος του οργανισμού είπε οτι υπάρχουν πληροφορίες για την ύπαρξη επιδημίας χολέρας και δυσεντερίας μέσα και γύρω απο την πρωτεύουσα Μονροβία, όπου προσπαθούν να διαβιώσουν πάνω απο 250,000 πρόσφυγες. Στο μεταξύ, οι δυτικο-αφρικανοί ειρηνοφρουροί μετέβησαν στο βόρειο τμήμα της χώρας για να διερευνήσουν πληροφορίες οτι ξέσπασαν νέες μάχες, που θέτουν σε κίνδυνο την ειρηνευτική συμφωνία η οποία υπογράφηκε πρόσφατα μεταξύ κυβερνητικών και επαναστατικών δυναμεων.

    Υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ είπαν οτι θα διανείμουν ευσπευσμένα τρόφιμα, πόσιμο νερό και άλλα απαραίτητα στους Λιβεριανούς πρόσφυγες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Sunday, 7 September 2003 - 1:18:07 UTC