Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-09-26

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελεύθερη η Αμίνα Λαβάλ
  • [02] Αρχισε η δίκη για την έκδοση του Βλαντιμίρ Γκουζίνσκι
  • [03] Χιλιάδες αμερικανοί έφεδροι ενδέχεται να κληθούν να υπηρετήσουν στο Ιράκ.
  • [04] Μουσαράφ: Το Πακιστάν έτοιμο να συμμετέχει στο Ιράκ μετά από σχετική εξουσιοδότηση των ΗΕ.
  • [05] Χαραζί: Το πυρηνικό πρόγραμμα θέμα εθνικής υπερηφάνειας για το Ιράν.
  • [06] Συνελήφθη και νέος ύποπτος για την δολοφονία της Άννας Λίντ.

  • [01] Ελεύθερη η Αμίνα Λαβάλ

    25 Sep 2003, 15:48 UTC

    Η Αμίνα Λαβάλ με το μωρό της

    Ισλαμικό δικαστηριο στη βόρεια Νιγηρία απελευθέρωσε διαζευγμένη γυναίκα, η οποία είχε καταδικαστεί σε θάνατο δια λιθοβολισμού, επειδή διατηρούσε ερωτική σχέση εκτός γάμου. Το ισλαμικό εφετείο στην Κατσίνα της Νιγηρίας ανέτρεψε σήμερα προηγούμενη καταδικαστική απόφαση απο τον Μάρτιο του 2002 κατά της Αμίνας Λαβάλ, επειδή απέκτησε εξώγαμο παιδί. Σύμφωνα με τον αυστηρό μουσουλμανικό νόμο της Σαρία, που έχει επικρατήσει εδώ και τρία χρόνια κυρίως στη βόρεια Νιγηρία όπου υπερτερεί το μουσουλμανικό στοιχείο, η πράξη αυτή τιμωρείται με λιθοβολισμό. 12 απο τις 36 επαρχίες της χώρας έχουν υιοθετήσει την Σαρία. Επικριτές του συστήματος αυτού το έχουν καταγγείλει ως υπέρ του δέοντος σκληρό, μεροληπτικό και εκτός τόπου και χρόνου για μία νέα δημοκρατική χώρα.

    [02] Αρχισε η δίκη για την έκδοση του Βλαντιμίρ Γκουζίνσκι

    25 Sep 2003, 15:56 UTC

    Ελληνικό εφετείο άρχισε ακροάσεις σε σχέση με το αίτημα της Ρωσίας για την έκδοση του Ρώσου πρώην μεγιστάνα του τύπου Βλαντίμιρ Γκουζίνσκι. Ο πολυεκατομμυριούχος δήλωσε στο δικαστήριο οτι οι κατηγορίες που του προσάπτει η ρωσική κυβέρνηση για απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος έχουν πολιτικά κίνητρα και τις χαρακτήρισε πράξη εκδίκησης, εξαιτίας επικρίσεων κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που κατά καιρούς είχε μεταδώσει ο τηλεοπτικός σταθμός του, όπως για παράδειγμα τον χειρισμό του κ. Πούτιν της κρίσης που προήλθε απο την απόσχιση της Τσετσενίας. Πρίν δύο χρόνια, το ρωσικό μονοπώλιο φυσικού αερίου Γκαζπρόμ εξαγόρασε τον ανεξάρτητο τηλεοπτικό σταθμό του κ. Γκουζίνσκι Εν-Τι-βί, φέροντάς τον κάτω απο κυβερνητικό έλεγχο. Οι ρωσικές εισαγγελικές αρχές κατηγορούν τον κ. Γκουζίνσκι οτι εξαπάτησε την Γκαζπρόμ και δεν της κατέβαλε το ποσό των 250 εκατομμυρίων δολλαρίων, ως ώφειλε.

    [03] Χιλιάδες αμερικανοί έφεδροι ενδέχεται να κληθούν να υπηρετήσουν στο Ιράκ.

    25 Sep 2003, 01:25 UTC

    Ο υπαρχηγός του μεικτού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Πήτερ Πέις, δήλωσε ότι ενδέχεται οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου να αναγκαστούν να καλέσουν χιλιάδες ακόμη εφέδρους για να υπηρετήσουν στο Ιράκ. Και πρόσθεσε ότι η σχετική απόφαση θα εξαρτηθεί από το αν θα υπάρξουν και άλλες χώρες που θα προσφέρουν δυνάμεις τους για την επάνδρωση νέας μεραρχίας πολυεθνικών δυνάμεων στο Ιράκ. Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο στρατηγός Πέις τόνισε ότι αν δεν υπάρξουν σύντομα τέτοιες προσφορές, τότε πιστεύει πως ο αμερικανικός στρατός θα πρέπει να αρχίσει να καλεί εφέδρους γύρω στα τέλη Οκτωβρίου.

    Εξάλλου, αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς δεν ζήτησε απευθείας απο καμμία ξένη κυβέρνηση να παράσχει στρατιωτικές ειρηνευτικές δυνάμεις για το Ιράκ. Είπε όμως ότι, κατά την διάρκεια των επαφών που είχε τις τελευταίες δύο ημέρες με αρχηγούς κρατών στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των ΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μπούς ζήτησε βοήθεια για την ανοικοδόμιση του Ιράκ. Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Μπούς δεν βιάζεται να επιτύχει νέο ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφάλειας με το οποίο να διευρύνεται ο ρόλος των ΗΕ στο Ιράκ.

    [04] Μουσαράφ: Το Πακιστάν έτοιμο να συμμετέχει στο Ιράκ μετά από σχετική εξουσιοδότηση των ΗΕ.

    25 Sep 2003, 01:41 UTC

    Ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμβάλει στην σταθεροποίηση και ανοικοδόμιση του Ιράκ, εφόσον υπάρξει εξουσιοδότηση για κάτι τέτοιο απο τα ΗΕ. Κατά την ομιλία του χθες στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μουσαράφ είπε επίσης ότι το Πακιστάν θα ήταν έτοιμο να συμμετάσχει σε μία κοινή αραβο-μουσουλμανική προσπάθεια υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την προσφορά βοήθειας προς τον Ιρακινό λαό. Και τόνισε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί να παραμείνει το θέμα του Ιράκ «μία ανοικτή πληγή» όπως είπε, διότι αυτό θα έχει επιπτώσεις σ ολόκληρη την περιοχή και ενδεχομένως να έδινε νέες διαστάσεις στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού. Μετά την ομιλία του στα ΗΕ ο κ. Μουσαράφ συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μπούς σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης.

    [05] Χαραζί: Το πυρηνικό πρόγραμμα θέμα εθνικής υπερηφάνειας για το Ιράν.

    25 Sep 2003, 01:51 UTC

    Καμάλ Χαραζί

    Ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν, Καμάλ Χαραζί, δήλωσε χθες στη Νέα Υόρκη ότι η χώρα του δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το πρόγραμμα της εμπλουτισμού ουρανίου, γιατί προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για ειρηνικές εφαρμογές. Και τόνισε ότι η ανάπτυξη πυρηνικού προγράμματος αποτελεί δικαίωμα του Ιράν και είναι θέμα εθνικής υπερηφάνειας. Επίσης ο κ. Χαραζί κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι πιέζουν την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας να υιοθετήσει ψήφισμα που θα ζητά απ το Ιράν να δεχτεί λεπτομερέστερες επιθεωρήσεις των πυρηνικών του εγκαταστάσεων. Πριν μερικές μέρες και άλλοι Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι θα περιορίσουν την συνεργασία τους με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας λόγω της προθεσμίας που έχει δώσει στην Τεχεράνη για να αποδείξει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα προορίζεται μόνο για ειρηνικές εφαρμογές.

    [06] Συνελήφθη και νέος ύποπτος για την δολοφονία της Άννας Λίντ.

    25 Sep 2003, 01:56 UTC

    Η Σουηδική αστυνομία συνέλαβε και νέο ύποπτο για την δολοφονία της υπουργού εξωτερικών, Άννας Λίντ, ενώ την ίδια στιγμή άφησε ελεύθερο το άτομο που είχε συλλάβει την περασμένη εβδομάδα. Οι αρχές δηλώνουν ότι ο νέος ύποπτος, που συνελήφθη χθες, μοιάζει με το πρόσωπο που εικονίζεται στις φωτογραφίες απ την κάμερα ασφάλειας του πολυκαταστήματος της Στοκχόλμης όπου έγινε η επίθεση εναντίον της κ. Λίντ. Αξιωματούχος δήλωσε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος του νέου συλληφθέντος είναι καλύτερα απ αυτά που είχαν οι αρχές σε βάρος του προηγουμένου υπόπτου. Πάντως οι Σουηδικές αρχές συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι δεν πιστεύουν πως η επίθεση είχε πολιτικά κίνητρα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 27 September 2003 - 1:18:11 UTC