Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-10-01

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Λώρα Μπούς στη Μόσχα.
  • [02] Eπίθεση εναντίον Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ.
  • [03] Δεν παράγει εμπλουτισμένο ουράνιο για πυρηνικά όπλα, δηλώνει το Ιράν.
  • [04] Ο κόσμος άλλαξε ριζικά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, δηλώνει ο πρώην υπουργός ασφάλειας των Παλαιστινίων.
  • [05] Στο εδώλιο ανώτερα στελέχη της εταιρείας TYCO.
  • [06] Παραμένουν τα ερωτήματα για τα αίτια του μπλάκαουτ στην Ιταλία.
  • [07] Πέθανε ο Ηλίας Καζάν.
  • [08] Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη.
  • [09] Το Πακιστάν απέρριψε τις απειλές της Αλ Κάιντα προς τον Περβέζ Μουσάραφ.

  • [01] Η Λώρα Μπούς στη Μόσχα.

    30 Sep 2003, 01:54 UTC

    Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Λώρα Μπούς, μεταβαίνει σήμερα στη Μόσχα προσκεκλημένη της πρώτης κυρίας της Ρωσίας, Λουντμίλας Πούτιν, για να συμμετάσχει σε φεστιβάλ βιβλίου και καταπολέμησης του αναλφαβητισμού. Η κ. Μπούς, που είναι πρώην δασκάλα και βιβλιοθηκάριος, θα μεταβεί στη Μόσχα απ το Παρίσι όπου χθες παρευρέθηκε στην ειδική τελετή για την επιστροφή των ΗΠΑ στους κόλπους της Ουνέσκο και συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο, Ζακ Σιράκ.

    [02] Eπίθεση εναντίον Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ.

    29 Sep 2003, 16:18 UTC

    Δύο βομβιστικές επιθέσεις εναντίον στρατιωτικής φάλαγγας δυτικά της Βαγδάτης στοίχισαν τη ζωή σε ένα αμερικανό στρατιώτη και τραυμάτισαν έναν άλλον. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού είπε ότι βόμβα, τοποθετημένη δίπλα στο οδόστρωμα, εξερράγη καθώς περνούσε η φάλαγγα από την πόλη Χαμπανίγια. Ανάλογη επίθεση έγινε και στη γειτονική πόλη Καλντίγια. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι αμερικανοί στρατιώτες ανταπέδωσαν πυρά, ενισχυόμενοι από μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, καθώς και άρματα μάχης.

    Οι επιθέσεις έγιναν μετά από νυκτερινή πολεμική επιχείρηση των αμερικανών εναντίον 15 σπιτιών στην γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν, Τικρίτ. Ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, σε συνεργασία με αμερικανικά στρατεύματα, συνέλαβαν 4 υπόπτους, αλλά δεν κατόρθωσαν να συλλάβουν τα 12 ή 15 άτομα που πιστεύουν ότι ευθύνονται για τις περισσότερες επιθέσεις εναντίον των στρατευμάτων του συνασπισμού.

    [03] Δεν παράγει εμπλουτισμένο ουράνιο για πυρηνικά όπλα, δηλώνει το Ιράν.

    30 Sep 2003, 00:08 UTC

    Πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

    Ο εκπρόσωπος του Ιράν στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, παραδέχτηκε ότι ίχνη εξαιρετικά εμπλουτισμένου ουρανίου βρέθηκαν και σε δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας του, αλλά δήλωσε ότι το υλικό αυτό θα πρέπει να προερχόταν από κάπου αλλού. Και πρόσθεσε ότι τόσο οι επιθεωρητές, όσο και οι τοπικοί αξιωματούχοι εξεπλάγησαν απ την ανακάλυψη. Πάντως ο κ. Σαλεχί τόνισε ότι το Ιράν δεν έχει προβεί σε παραγωγή τέτοιου εξαιρετικά εμπλουτισμένου ουρανίου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πυρηνικών όπλων.

    [04] Ο κόσμος άλλαξε ριζικά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, δηλώνει ο πρώην υπουργός ασφάλειας των Παλαιστινίων.

    29 Sep 2003, 20:31 UTC

    Ο απερχόμενος υπουργός ασφάλειας των Παλαιστίνιων, Μωχάμεντ Νταχλάν, λεει ότι oι επιθέσεις στο Ισραήλ βλάπτουν την παλαιστινιακή υπόθεση . Ο κύριος Νταχλάν έκανε τη δήλωση αυτή κατά την διάρκεια της τρίτης επετείου της Παλαιστινιακής εξέγερσης κατά της Ισραηλινής κατοχής. Ο κύριος Νταχλάν είπε ότι οι παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις δεν έχουν καταλάβει ότι ο κόσμος άλλαξε μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της ενδεκάτης Σεπτεμβρίου, του 2001 στις ΗΠΑ. , και ότι οι συνεχείς ένοπλες επιθέσεις επιτρέπουν σε Ισραηλινούς και Αμερικανούς να χαρακτηρίζουν την παλαιστινιακή εξέγερση κατά του Ισραήλ σαν τρομοκρατία.

    Οι δηλώσεις αυτές του κυρίου Νταχλαν έγιναν αφού το όνομά του δεν συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των μελών του νέου υπουργικού Συμβουλίου, που επικύρωσε το Σάββατο, ο Πρόεδρος των παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ.

    [05] Στο εδώλιο ανώτερα στελέχη της εταιρείας TYCO.

    30 Sep 2003, 00:48 UTC

    Ντέννις Κοζλόουσκι

    Άρχισε στη Νέα Υόρκη η διαδικασία για την επιλογή ενόρκων σε σχέση με την δίκη δύο πρώην ανώτερων στελεχών της Ουώλ Στρήτ οι οποίοι κατηγορούνται οτι υπεξαίρεσαν 600 εκατομμύρια δολλάρια από την εταιρία Τάικο Ιντερνάτιοναλ Λίμιτεντ, για να χρηματοδοτήσουν τον πολυτελή τρόπο ζωής τους. Οι εισαγγελικές αρχές καταγγέλλουν ότι ο πρώην πρόεδρος της Τάικο, Ντένις Κοζλόουσκι, και ο οικονομικός του σύμβουλος, Μάρκ Σουώρτς, μετέβαλαν την εταιρία σε προσωπική τους τράπεζα σε ένα απο τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά σκάνδαλα της πρόσφατης ιστορίας. Οι αρχές δήλωσαν επίσης ότι οι δύο κατηγορούμενοι χρησιμοποίησαν ποσά που απέσυραν μέσω του προγράμματος παροχής δανείων της εταιρίας, για την αγορά πολυτελών κατοικιών, ιδιωτικών σκαφών, κοσμημάτων και έργων τέχνης. Οι δύο κατηγορούμενοι υποστηρίζουν οτι είναι αθώοι. Ομως άν βρεθούν ένοχοι απο το δικαστήριο, αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης τριάντα ετών ο καθένας.

    [06] Παραμένουν τα ερωτήματα για τα αίτια του μπλάκαουτ στην Ιταλία.

    30 Sep 2003, 00:51 UTC

    Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος αποκαταστάθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της Ιταλίας αλλά παραμένουν οι ανησυχίες αναφορικά με τα αίτια του μπλάκαουτ στη χώρα, ενώ εγείρονται ερωτήματα για το άν η Ιταλία εξαρτάται περισσότερο απ ότι θα έπρεπε απ τις γειτονικές της χώρες για την παροχή ηλεκτρικού. Ο υπουργός Βιομηχανίας Αντόνιο Μαρτσάνο ανακοίνωσε οτι το μπλάκαουτ θα διερευνηθεί σε βάθος και οτι σκοπεύει να έχει συναντήσεις σήμερα με βουλευτές για το θέμα αυτό. Στην διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος που επηρρέασε το μεγαλύτερο μέρος της Ιταλίας, αποδίδεται ανεπίσημα και ο θάνατος τεσσάρων ατόμων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το μπλάκαουτ οφειλόταν σε βλάβες που είχαν υποστεί, λόγω κακοκαιρίας, γραμμές ηλεκτροδότησης στην Γαλλία και την Ελβετία. Όμως οι αρχές των χωρών αυτών είπαν οτι το πρόβλημα ήταν εντός Ιταλίας.

    [07] Πέθανε ο Ηλίας Καζάν.

    29 Sep 2003, 16:49 UTC

    Ο Ηλίας Καζάν, με το Οσκαρ που έλαβε το 1999

    Πέθανε σε ηλικία 94 χρονών ο διεθνούς φήμης ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης και συγγραφέας Ηλίας Καζάν.

    Ο Καζάν γεννήθηκε στην Κωνσταντινουπολη στις 7 Σεπτεμβρίου του 1909. Η οικογένειά του μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν ήταν τεσσάρων χρονών. Ήταν ένα παιδί ντροπαλό και οι συμφοιτητές του στο πανεπιστήμιο τον θυμούνται σαν άτομο μοναχικό.

    Το 1932 ο Καζάν αφού εφοίτησε επί ένα χρόνο στη δραματική σχολή του Πανεπιστημίου Γέηλ μετακόμισε στη Νέα Υόρκη με τη φιλοδοξία να γίνει ηθοποιός. Στην αρχή, όλοι τον αποθάρρυναν, λέγοντάς του πως δεν είχε ταλέντο. Όμως εξέπληξε τους πάντες επιδεικνύοντας μοναδικές υποκριτικές ικανότητες. Όμως, η ζωή του ηθοποιού δεν τον ικανοποιούσε και στα μέσα της δεκαετίας του 30 άρχισε να σκηνοθετεί στο θέατρο. Την πρώτη μεγάλη του επιτυχία ήταν το 1942, που πήρε το βραβείο Πούλιτσερ για τη σκηνοθεσία του έργου «THE SKIN OF OUR TEETH, του Θόρντον Γουάϊλντερ. Μετά από αυτό, ο Καζάν σημείωνε τη μία μετά την άλλη επιτυχίες, μεταξύ των οποίων η σκηνοθεσία των έργων «Ήτανε Όλοι τους Παιδιά μου» και ο «Θάνατος του Εμποράκου», του Άρθουρ Μίλλερ και «Λεωφορείο ο Πόθος», του Τενεσί Γουίλλιαμς. Η συνεργασία του με τους Μίλλερ και Γουίλλιαμς τον καθιέρωσε σαν τον καλύτερο θεατρικό σκηνοθέτη της εποχής του. Όμως ενώ βρισκόταν στο απόγειο της καρριέρας του σα θεατρικός σκηνοθέτης ο Καζάν στράφηκε στο Χόλλυγουντ και δεν άργησε να επιδείξει και εκεί το ταλέντο του σα ςσκηνοθέτης κινηματογράφου.

    Ο Καζάν ήταν που έκανε το Μάρλον Μπράντο διάσημο, δίνοντάς του το 1954 τον πρώτο ρόλο στην ταινία «Το Λιμάνι της Αγωνίας."

    Η ταινία, που έχει για θέμα της τη διαφθορά στο συνδικάτο λιμενεργατών της Νέας Υόρκης, πήρε το βραβείο Όσκαρ του καλύτερου κινηματογραφκού έργου της χρονιάς.

    Στη μακρυά λίστα των επιτυχιών του Καζάν συγκαταλέγονται οι ταινίες «Βίβα Ζαπάτα», «Ανατολικά της Εδέμ», «Ο Άγριος Ποταμός» και ο «Τελευταίος Μεγιστάνας».

    Το 1961 έδωσε τον πρώτο ρόλο στην ταινία «Splendor in the Grass, στον άσημο τότε Γουώρεν Μπήτυ. Ο δημοφιλής πια σήμερα ηθοποιός μιλώντας στο κέντρο Παραστασιακών Τεχνών Κέννεντυ, εδώ στην Ουάσινγκτων, είπε πως στον Καζάν οφείλει το γεγονός ότι αναδείχτηκε σαν ηθοποιός. «Ήμουνα τυχερός" λέει ο Μπήτυ, "γιατί μου δόθηκε στην πρώτη μου κιόλας ταινία η ευκαιρία να παρατηρήσω το σπουδαίο αυτό άνθρωπο. Παρατήρησα τη διαύγειά του, την οργανότικότητά του, τις καινοτόμες ιδέες του, την επιμονή και την ενεργητικότητά του. Κυρίως όμως την ικανότητά του να κάνει όσους συνεργάζονταν μαζί του να αισθάνονται ότι ήταν μεγαλοφυίες.»

    Εκτός από σκηνοθέτης ο Ηλίας Καζάν διακρίθηκε και σα συγγραφέας. Έγραψε 4 μυθιστορήματα, που και τα τέσσερα σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Δύο απ αυτά, το «Αμέρικα, Αμέρικα» και «Ο Συμβιβασμός» αναφέρονται στην ιστορία των ελλήνων μεταναστών προγόνων του. Τα βιβλία αυτά τα μετέφερε αργότερα στον κινηματογράφο.

    Στη διάρκεια της πολύχρονης καρριέρας του ο Ηλίας Καζάν κατέκτησε αρκετές φορές τα βραβεία Τόνυ και Όσκαρ για την επίδοσή του στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Το 1983 ο τότε πρόεδρος Ρόναλντ Ρέγκαν του επέδωσε το βραβείο του Κέντρου Παραστασιακών Τεχνών Κέννεντυ, για τη συνολική του προσφορά στις τέχνες.

    Το 1999 ο Καζάν τιμήθηκε με το βραβείο Όσκαρ για τα επιτεύγματα μιας ζωής. Παραλαμβάνοντάς το είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω την Ακαδημία Κινηματογράφου για τη γενναιοδορία της. Σας ευχαριστώ όλους πολύ. Τώρα μπορώ ν αποσυρθώ.»

    Ο Καζάν άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη.

    [08] Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη.

    Αθηνά Κρικέλη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ.

    29 Sep 2003, 23:22 UTC

    Γ. Παπανδρέου

    Με μια σειρά επαφών ο ΥΠΕΞ της Ελλάδος κ. Παπανδρέου ολοκλήρωσε το ταξίδι του στην Νέα Υόρκη, μεταξύ των οποίων και η προσφώνηση του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών στο περιθώριο των εργασιών της 58ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συμμετείχε στην συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τον Αμερικανό ομόλογό τους, Κόλιν Πάουελ.

    Βασικά θέματα της συνάντησης ήταν η κατάσταση στο Ιράκ, στη Μέση Ανατολή , το Κυπριακό, το θέμα της πάταξης της τρομοκρατίας και γενικότερα οι αμερικανοευρωπαικές σχέσεις. Το απόγευμα της Παρασκευής ο κ. Παπανδρέου παρεβρέθηκε σε εκδήλωση στην έδρα του ΟΗΕ για την Ολυμπιακή Εκεχειρία, στην οποία προσκεκλημένος ήταν και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Κόφι Ανάν. Κατά την διάρκεια των επαφών του ο έλληνας ΥΠΕΞ υπέγραψε , μετά την συνάντησή του με τον τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιούλ, την Συμφωνία του 2002 για «Προνόμια και Ασυλίες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου».

    Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Νέα Υόρκη ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τους ομολόγους του της Σερβίας Μαυροβουνίου, της Ολλανδίας και της Παλαιστινιακής αρχής καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών. Το ταξίδι του Ελληνα ΥπΕΞ ολοκληρώθηκε την Κυριακή.

    [09] Το Πακιστάν απέρριψε τις απειλές της Αλ Κάιντα προς τον Περβέζ Μουσάραφ.

    29 Sep 2003, 16:36 UTC

    Ο κ. Μουσάραφ

    To Πακιστάν απέρριψε τις απειλές της Αλ Καίντα εναντίον του προέδρου Μουσάραφ, και δήλωσε οτι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί. Μαγνητοσκοπημενο μήνυμα που αποδίδεται στον δεύτερο στην ιεραρχία της Αλ Καίντα, Αϊμάν αλ Ζαγουάχρι, καλεί τους πακιστανούς να ανατρέψουν τον πρόεδρο Μουσάραφ, λέγοντας οτι πρόδωσε το Ισλάμ επειδή βοήθησε τις ΗΠΑ να εκδιώξουν τους Ταλιμπάν απο το Αφγανιστάν. Κασέτα με το μαγνητοσκοπημενο μήνυμα μεταδόθηκε την Κυριακή απο τους αραβικούς δορυφορικούς τηλεοπτικούς σταθμούς Αλ Τζαζήρα και αλ Αραμπίγια. Η κασέτα προτρέπει τους πακιστανούς να αντικαταστήσουν τον πρόεδρό τους με άλλο ηγέτη, που να κάνει περισσότερα για την υπεράσπιση του Ισλάμ και των μουσουλμάνων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 2 October 2003 - 1:18:09 UTC