Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-11-15

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο επικεφαλής της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης επιστρέφει στο Κατάρ
  • [02] Το Ιράν προειδοποιεί την ΔΥΑΕ να μην χαρακτηρίσει την Τεχεράνη παραβάτη της συνθήκης για τα πυρηνικά.
  • [03] Συγχαρητήρια από Κόλιν Πάουελ προς την νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση.
  • [04] Αμπντάλα: Απειλές στον τομέα της ασφάλειας θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν το Αφγανιστάν.
  • [05] Περιοδεία Ράμσφελντ στην Ασία.
  • [06] Συνθετικό ιό που καταστρέφει βακτήρια κατασκεύασαν αμερικανοί επιστήμονες.
  • [07] Πένθος στην Ιταλία για τους πεσόντες στο Ιράκ
  • [08] Πολιτική μάχη για τους υποψήφιους δικαστικούς
  • [09] Οι ΗΠΑ στοχεύουν ανταρτικά στοιχεία στο Ιράκ
  • [10] Μπόλτον: "Αδυνατεί να πιστέψει" πως το Ιράν δεν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα.
  • [11] Ορκίστηκε η νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση.
  • [12] Καρζάϊ: Θα ενταθούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν.

  • [01] Ο επικεφαλής της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης επιστρέφει στο Κατάρ

    14 Nov 2003, 01:27 UTC

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο επικεφαλής της κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός Τζόν Αμπιζέιντ, σκοπεύει να ξαναχρησιμοποιήσει το Κατάρ σαν βάση του έτσι ώστε να βρίσκεται ποιο κοντά στο Ιράκ. Ο στρατηγός Αμπιζέιντ και οι σύμβουλοι του θα μεταβούν στο Κατάρ την ερχόμενη εβδομάδα. Στο μεταξύ χθες ο κ. Αμπιζέιντ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συμμαχικές δυνάμεις στο Ιράκ θα εξουδετερώσουν τα ανταρτικά στοιχεία που προσπαθούν να σπάσουν το ηθικό των Αμερικανικών δυνάμεων και να τους αναγκάσουν να φύγουν απ το Ιράκ. Επίσης για δεύτερη κατά σειρά νύχτα οι αμερικανικές δυνάμεις συνέχισαν χθες σφοδρές επιθέσεις από αέρα και ξηρά εναντίον ανταρτικών ομάδων μέσα και γύρω απ τη Βαγδάτη. Επίσης συνέλαβαν 4 άτομα στο Τικρίτ που πιστεύεται πως συμμετείχαν στη σχεδίαση της επίθεσης εναντίον του αμερικανικού ελικοπτέρου Σινούκ, με 16 νεκρούς.

    [02] Το Ιράν προειδοποιεί την ΔΥΑΕ να μην χαρακτηρίσει την Τεχεράνη παραβάτη της συνθήκης για τα πυρηνικά.

    14 Nov 2003, 02:04 UTC

    Το Ιράν προειδοποιεί ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν «απρόβλεπτες συνέπειες», όπως τόνισε χαρακτηριστικά, αν η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας αποφανθεί ότι η Τεχεράνη παραβιάζει την παγκόσμια συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα. Ο απεσταλμένος του Ιράν στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, Αλί Ακμπαρ Σαλεχί, δήλωσε πως μία τέτοια απόφαση θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε εξελίξεις «εκτός ελέγχου», όπως είπε χαρακτηριστικά. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσει έκθεση που αναφέρει ότι η Τεχεράνη αποκρύπτει μέρος του πυρηνικού της προγράμματος, αλλά τονίζει παράλληλα ότι δεν βρέθηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η Τεχεράνη αναπτύσσει πυρηνικά όπλα.

    Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι μελετούν την έκθεση για να αποφασίσουν πως θα αντιδράσουν.

    [03] Συγχαρητήρια από Κόλιν Πάουελ προς την νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση.

    14 Nov 2003, 02:15 UTC

    Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, συνεχάρη τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Αχμέντ Κουρέια, με την ευκαιρία του σχηματισμού νέας Παλαιστινιακής κυβέρνησης. Αξιωματούχοι του Στέητ Ντηπαρτμεντ δηλώνουν ότι ο κύριος Πάουελ είπε στο κύριο Κουρέια ότι οι ΗΠΑ θα κρίνουν τη νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση με βάση την ικανότητα της να σταματήσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις, και πρόσθεσε ότι το υπουργικό συμβούλιο πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα κατά των εξτρεμιστών. Εξάλλου χθες, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ενδέχεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα μεταξύ του κ. Κουρέια και του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, με θέμα την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    [04] Αμπντάλα: Απειλές στον τομέα της ασφάλειας θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν το Αφγανιστάν.

    14 Nov 2003, 02:18 UTC

    Αμπντάλα Αμπντάλα

    Ο υπουργός εξωτερικών του Αφγανιστάν, Αμπντάλα Αμπντάλα, προειδοποίησε για απειλές ασφάλειας που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα που κινείται προς την κατάρτιση νέου συντάγματος τον άλλο μήνα από την Λόγια Τζίργκα που θα αρχίσει να συνεδριάζει στις 10 Δεκεμβρίου. Αλλά ο κ. Αμπντάλα προειδοποίησε ότι θύλακες των Ταλεμπάν και της Αλ Κάιντα συνεχίζουν να απειλούν την σταθερότητα στο Αφγανιστάν και τόνισε ότι στελέχη των τρομοκρατικών αυτών ομάδων ζούν ανοιχτά στο Πακιστάν και από εκεί εξαπολύουν επιθέσεις στο Αφγανικό έδαφος.

    [05] Περιοδεία Ράμσφελντ στην Ασία.

    14 Nov 2003, 02:21 UTC

     

    Ο Αμερικανός υπουργός άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι το Πεντάγωνο θα συζητήσει με τους Ασιάτες συμμάχους των ΗΠΑ νέες ιδέες για τις αμερικανικές βάσεις στη περιοχή. Ο κ. Ράμσφελντ αρχίζει εξαήμερη περιοδεία στην Ασία στη διάρκεια της οποίας θα επισκεφτεί την Ιαπωνία και την Νότια Κορέα, όπου οι ΗΠΑ διατηρούν συνολικά 84 χιλιάδες στρατιώτες. Ο αμερικανός υπουργός άμυνας τόνισε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ χρειάζονται ευελιξία και επαφή με μεγαλύτερο αριθμό γεωγραφικών περιοχών, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν με επιτυχία τις προκλήσεις της εποχής μας, όπως η διεθνής τρομοκρατία. Αναλυτές δηλώνουν ότι οι προτάσεις αυτές αποτελούν προσπάθεια της Ουάσιγκτον να απομακρυνθεί απ την στατικές αμυντικές θέσεις που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους είχαν υιοθετήσει στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

    [06] Συνθετικό ιό που καταστρέφει βακτήρια κατασκεύασαν αμερικανοί επιστήμονες.

    14 Nov 2003, 03:18 UTC

    Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν συνθετική μορφή ζωής που θα μπορούσε να προσφέρει πολλά τόσο στο ιατρικό τομέα, όσο και στο τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος. Πρόκειται για τον συνθετικό ιό Φ-Χ, που καταστρέφει βακτήρια και που παρήγαγε από συνθετικά γονίδια ο ερευνητής Γκρέγκ Βέντερ και η ομάδα του απ το Ινστιτούτο Εναλλακτικής Βιολογικής Ενέργειας έξω απ την Ουάσιγκτον. Ο αμερικανός υπουργός ενέργειας, Σπένσερ Άμπραχαμ συνεχάρη την επιστημονική ομάδα για το επίτευγμα της και χαρακτήρισε την συγκεκριμένη έρευνα, ένα πρώτο βήμα προς την ανάπτυξη ποιο περίπλοκων οργανισμών που θα βοηθήσουν στην κατασκευή καλύτερων εμβολίων και στην εξουδετέρωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Εδώ να σημειώσουμε ότι ο καθηγητής Βέντερ κατασκεύασε τον συνθετικό ιό μέσα σε 14 μόνο μέρες, χρόνο ρεκόρ!

    [07] Πένθος στην Ιταλία για τους πεσόντες στο Ιράκ

    13 Nov 2003, 17:45 UTC

    Ενώ η Ιταλία θρηνεί του 18 ιταλούς που σκοτώθηκαν κατά την χθεσινή βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο φορτηγό στην νότια ιρακινή πόλη Νασιρίγια, 50 ακόμα καραμπινιέροι αναχώρησαν σήμερα απο τη χώρα με προορισμό το Ιράκ. Οι σημαίες κυμάτιζαν σήμερα μεσίστιες σολόκληρη την Ιταλία και η βουλή πραγματοποίησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων, ενώ αποφασίστηκε οτι η ημέρα ταφής τους, θα είναι επίσημη μέρα εθνικού πένθους. Ο ιταλός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζιανφράνκο Φίνι χαρακτήρισε την επίθεση ως «η δική μας 11 Σεπτεμβίου.»

    [08] Πολιτική μάχη για τους υποψήφιους δικαστικούς

    13 Nov 2003, 17:53 UTC

    Ο πρόεδρος Μπούς έχει πεί οτι δεν πρόκειται να πάψει να υποστηρίζει την υποψηφιότητα αρκετών ομοσπονδιακών δικαστικών, οι οποίοι έχουν γίνει αντικείμενο έντονης πολιτικής διαμάχης. Ο κ. Μπούς δήλωσε σήμερα στον Λευκό Οίκο, έχοντας δίπλα του τρείς απο τους υποψηφίους, ότι πρόκειται για άτομα έντιμα και ακέραιου χαρακτήρα, που συγκεντρώνουν ολες τις προϋποθέσεις για τις θέσεις για τις οποίες έχουν προταθεί, και ζήτησε οργισμένα απο τους δημοκρατικούς να επιτρέψουν να γίνει η ψηφοφορία σε σχέση με τις υποψηφιότητες. Οι δημοκρατικοί απο την πλευρά τους λένε οτι αντιτίθενται σε υποψήφιους δικαστικούς που είναι γνωστοί για τις ιδιαίτερα συντηρητικές τους θέσεις, ενώ έχουν εγκρίνει άλλους, πιο μετριοπαθείς υποψηφίους. Στο μεταξύ, οι γερουσιαστές στο Καπιτώλιο διεξάγουν μαραθώνια σχετική συνεδρίαση που υπολογιζεται οτι θα διαρκέσει 30 ώρες, την οποία διοργάνωσαν οι ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές επειδή θέλουν να υπογραμμίσουν τις παρακωλυτικές τακτικές των δημοκρατικών. ΟΙ ρεπουμπλικανοί ελπίζουν οτι θα πετύχουν αναγκαστική ψηφοφορία για τουλάχιστον τέσσερεις από τους υποψηφίους.

    [09] Οι ΗΠΑ στοχεύουν ανταρτικά στοιχεία στο Ιράκ

    13 Nov 2003, 02:07 UTC

    Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν επιχείρηση εναντίον ανταρτών που πραγματοποίησαν επιθέσεις εναντίον των συμμαχικών δυνάμεων στη Βαγδάτη. Αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού δήλωσαν ότι δύο ύποπτοι σκοτώθηκαν και πέντε άλλοι συνελήφθησαν. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο φορτηγό, απο την οποία σκοτώθηκαν 18 ιταλοί και 8 ιρακινοί στο νότιο Ιράκ. Ο υπουργός Αμυνας της Ιταλίας λέει οτι υπάρχουν ενδείξεις πως στην επίθεση ενέχονται μαχητές πιστοί στο Σαντάμ Χουσείν. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Μπους συζήτησε με τον προσωρινό διοικητή του Ιράκ, Πώλ Μπρέμερ, την επιτάχυνση της διαδικασίας μεταβίβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς.

    [10] Μπόλτον: "Αδυνατεί να πιστέψει" πως το Ιράν δεν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα.

    13 Nov 2003, 02:27 UTC

    Τζον Μπόλτον

    Ο αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών, Τζόν Μπόλτον, δήλωσε ότι είναι «αδύνατο να πιστέψει» έκθεση του ΟΗΕ που αναφέρει ότι δεν βρέθηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το Ιράν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα. Ο κ. Μπόλτον τόνισε ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να πιστεύει πως οι προσπάθειες του Ιράν στον τομέα της πυρηνικής τεχνολογίας, έχουν νόημα μόνο στα πλαίσια ενός προγράμματος πυρηνικών όπλων. Πάντως η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα αναφέρει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η Τεχεράνη αναπτύσσει πυρηνικά όπλα. Από τη πλευρά του ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί, δήλωσε ότι η έκθεση υπερβάλλει όσον αφορά λιγότερο σημαντικές πτυχές του πυρηνικού προγράμματος της χώρας του, αλλά αποδεικνύει πως η Τεχεράνη δεν κατασκευάζει πυρηνικά όπλα.

    [11] Ορκίστηκε η νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση.

    13 Nov 2003, 02:16 UTC

    Α. Κουρέϊα-Γ. Αραφάτ

    Μετά από εβδομάδες αβεβαιότητας και αντιπαράθεσης μεταξύ του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Αχμέντ Κουρέϊα και του προέδρου Γιασερ Αραφάτ, ορκίστηκε χθες η νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση που είχε προηγουμένως εγκριθεί απ το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο, με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να αναβιώσει την αποτελματωμένη ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ. Από τη πλευρά τους Ισραηλινοί αξιωματούχοι εξέφρασαν δυσαρέσκεια αναφορικά με τον έλεγχο που συνεχίζει να ασκεί ο κ. Αραφάτ στην Παλαιστινιακή πολιτική, αλλά τόνισαν ότι είναι διατεθειμένοι να δώσουν μια ευκαιρία στην κυβέρνηση του κ. Κουρέϊα.

    [12] Καρζάϊ: Θα ενταθούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν.

    13 Nov 2003, 02:44 UTC

     

    Ενόψει της σημερινής δεύτερης επετείου της πτώσης του καθεστώτος των Ταλεμπάν, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, δήλωσε ότι πιστεύει πως κατάλοιπα των Ταλεμπάν και της Αλ Καιντα θα εντείνουν τις τρομοκρατικές τους επιθέσεις καθώς το Αφγανιστάν ετοιμάζεται να συζητήσει την κατάρτιση νέου συντάγματος. Ο κύριος Καρζάι δήλωσε ότι οι Αφγανοί θα πρέπει να περιμένουν κλιμάκωση της βίας πριν και μετά την σύγκληση της Λόγια Τζίργκα, τον ερχόμενο μήνα, οπότε και θα εξεταστεί το προσχέδιο του συντάγματος. Ο Αφγανός πρόεδρος έκανε αυτές τις δηλώσεις 24 ώρες μετά τον θάνατο Ρουμάνου στρατιώτη από πυρά ελεύθερου σκοπευτή στο νότιο Αφγανιστάν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Sunday, 16 November 2003 - 2:18:46 UTC