Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-12-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αίτημα ΗΠΑ προς ΝΑΤΟ για βοήθεια στο Ιράκ
  • [02] Οι ΗΠΑ ήραν τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα.
  • [03] Ο Κόλιν Πάουελ συναντάται με τους αρχιτέκτονες της "Συνθήκης της Γενεύης".
  • [04] Επίσκεψη Ράμσφελντ στο Αφγανιστάν.
  • [05] Κέλλυ: Ενδέχεται να μην πραγματοποιηθούν φέτος οι συνομιλίες για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας.
  • [06] Συνάντηση Μπούς-Αμπντουλλάχ
  • [07] Η Ρωσία διστάζει να υπογράψει το πρωτόκολλο του Κυότο
  • [08] Συνάντηση Παλαιστινίων στην Αίγυπτο
  • [09] Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ στο Αφγανιστάν
  • [10] Δεν αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση ύποπτος για τρομοκρατία στη Βρετανία
  • [11] Ιράκ: Συνελήφθη συνεργάτης Σιίτη μουσουλμάνου κληρικού στη Βαγδάτη.
  • [12] Τζενίν: Συνελήφθησαν δύο επίδοξοι βομβιστές αυτοκτονίας.

  • [01] Αίτημα ΗΠΑ προς ΝΑΤΟ για βοήθεια στο Ιράκ

    05 Dec 2003, 02:51 UTC

    Το αίτημα των ΗΠΑ για βοήθεια στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, αναμένεται πως θα βρίσκεται σήμερα στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών των υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ζήτησε χθες απ τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ να εξετάσουν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την ειρήνη και σταθερότητα στο Ιράκ. Ο κ. Πάουελ δήλωσε επίσης χθες, ότι κανένα μέλος της συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας και της Γερμανίας που είχαν αντιταχθεί έντονα στον πόλεμο στο Ιράκ, δεν απέρριψαν την ιδέα. Και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Τζώρτζ Ρόμπερτσον, επιβεβαίωσε ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει απορρίψει την ιδέα να αναλάβει η συμμαχία μεγαλύτερο ρόλο στο Ιράκ. Αλλά τόνισε ότι ορισμένα μέλη εξέφρασαν ανησυχία πως, αν ασχοληθεί με το Ιράκ, η συμμαχία δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί επαρκώς στις υποχρεώσεις της στο Αφγανιστάν. Ο κ. Πάουελ τόνισε ότι αντιλαμβάνεται πως το Αφγανιστάν θα παραμείνει προτεραιότητα του ΝΑΤΟ, αλλά πρόσθεσε ότι η συμμαχία θα πρέπει να εξετάσει τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να βοηθήσει και στο Ιράκ μέσα στους επόμενους μήνες.

    [02] Οι ΗΠΑ ήραν τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα.

    05 Dec 2003, 02:59 UTC

     

    Ο πρόεδρος Μπούς ήρε τους επίμαχους δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα, 15 μήνες πριν την εκπνοή τους, αποτρέποντας έτσι Ευρωπαϊκά αντίποινα σε βάρος αμερικανικών εξαγώγιμων προϊόντων. Ανακοινωθέν του αμερικανού προέδρου αναφέρει ότι οι δασμοί που επέβαλε το Μάρτιο του 2002, πέτυχαν το στόχο τους που ήταν να βοηθήσουν την αμερικανική βιομηχανία χάλυβα να ανακάμψει απ την πληθώρα εισαγόμενων χαλυβουργικών προϊόντων. Από τη πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία ήραν απειλές για επιβολή δασμών ύψους δύο και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα.

    [03] Ο Κόλιν Πάουελ συναντάται με τους αρχιτέκτονες της "Συνθήκης της Γενεύης".

    05 Dec 2003, 03:02 UTC

    Γ. Ράμπο και Γ. Μπεϊλίν

    Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, συναντάται σήμερα με τον πρώην υπουργό δικαιοσύνης του Ισραήλ, Γιοσσί Μπεϊλίν και τον πρώην υπουργό εσωτερικών των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο, τους αρχιτέκτονες του ανεπίσημου ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή, της λεγόμενης «Συνθήκης της Γενεύης». Από τη πλευρά του ο πρόεδρος Μπούς χαρακτήρισε παραγωγικές όλες τις ειρηνευτικές προσπάθειες για το Μεσανατολικό, αν αυτές έχουν σαν στόχο την πάταξη της τρομοκρατίας και την δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών. Αλλά η Ισραηλινή πλευρά αντιτίθεται στη πρωτοβουλία λέγοντας ότι βλάπτει τα συμφέροντα του Ισραήλ. Στο μεταξύ, Παλαιστινιακές οργανώσεις συνεδριάζουν στην Αίγυπτο με θέμα ενδεχόμενη εκεχειρία με το Ισραήλ, σαν ένα πρώτο βήμα με στόχο την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

    [04] Επίσκεψη Ράμσφελντ στο Αφγανιστάν.

    05 Dec 2003, 03:22 UTC

    Μετά από συνομιλίες που είχε στη Καμπούλ με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ο αμερικανός υπουργός άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι είναι σίγουρος πως οι δυνάμεις των Ταλεμπάν δεν πρόκειται να ξαναποκτήσουν θέση ισχύος στο Αφγανιστάν. Από τη πλευρά του ο κ. Καρζάι τόνισε ότι η χώρα του είναι αφοσιωμένη στην ιδέα της δημοκρατίας και υπογράμμισε ότι οι Ταλεμπάν δεν θα μπορέσουν να διαταράξουν τη διαδικασία εκδημοκρατισμού της χώρας. Πάντως έκρηξη σημειώθηκε χθες κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στη Καμπούλ, αλλά δεν υπήρξαν τραυματίες. Μετά το Αφγανιστάν ο κ. Ράμσφλεντ θα επισκεφτεί σήμερα το Ουζμπεκιστάν και τη Γεωργία.

    [05] Κέλλυ: Ενδέχεται να μην πραγματοποιηθούν φέτος οι συνομιλίες για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας.

    05 Dec 2003, 03:47 UTC

    Μετά από συνομιλίες που είχε χθες στην Ουάσιγκτον με Νοτιοκορεάτες και Ιάπωνες διπλωμάτες, ο αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών, Τζέημς Κέλλυ, παραδέχτηκε ότι είναι πιθανόν να μην πραγματοποιηθεί φέτος, αλλά στις αρχές του 2004, ο νέος γύρος εξαεθνών συνομιλιών για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας. Ο κ. Κέλλυ τόνισε πάντως ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να ελπίζει πως οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν πριν το τέλος της χρονιάς. Αλλά αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, δήλωσε, τότε οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στις αρχές του 2004.

    [06] Συνάντηση Μπούς-Αμπντουλλάχ

    04 Dec 2003, 17:12 UTC

    Οι κ.κ. Μπούς και Αμπντουλλάχ

    Ο πρόεδρος Μπούς συναντήθηκε πρίν απο λίγο με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντουλλάχ στον Λευκό Οίκο, για συνομιλίες που όπως αναμένεται θα εστιαστούν στο Ιράκ και στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Ο βασιλιάς Αμπντουλλάχ βρίσκεται στις ΗΠΑ για ιδιωτική επίσκεψη, αλλά σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ήθελε να συζητήσει νέες ιδέες για την αναβίωση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    [07] Η Ρωσία διστάζει να υπογράψει το πρωτόκολλο του Κυότο

    04 Dec 2003, 17:28 UTC

    Ο κ. Πούτιν

    Ο κύριος οικονομικός σύμβουλος του Ρώσού προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Αντρέι Ιλλαριόνωφ, δήλωσε οτι η Μόσχα δεν θα υπογράψει τη διεθνή συνθήκη για την μείωση της έκλυσης δηλητηριωδών ουσιών στην ατμόσφαιρα, που προξενούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, εκτός και άν αλλάξει το κείμενο της συνθήκης, γιατί η συνθήκη αυτή δημιουργεί εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας. Ο κ. Ιλλαριόνωφ είπε σε δημοσιογράφους σήμερα οτι μιλάει εκ μέρους του κ. Πούτιν και οτι οι δηλώσεις του ρώσου προέδρου σχετικά με την απόρριψη του πρωτοκόλλου του Κυότο ήταν σωστές. Την Τετάρτη ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας είπε οτι το Κρεμλίνο θα υποβάλει του χρόνου το πρωτόκολλο του Κυότο στη Βουλή για έγκριση . Η έγκριση της Μόσχας για την συνθήκη για την μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι απαραίτητη ώστε να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ.

    [08] Συνάντηση Παλαιστινίων στην Αίγυπτο

    04 Dec 2003, 17:35 UTC

    Εκπρόσωποι των Παλαιστινιακών φατριών συναντώνται στην Αίγυπτο για να συζητήσουν μία πιθανή εκεχειρία με το Ισραήλ, σαν το πρώτο βήμα για την αναβίωση των ειρηνευτικών συνομιλιών. Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος λέει οτι, άν οι ομάδες συμφωνήσουν στον τερματισμό επιθέσεων κατά ισραηλινών στόχων, ο ισραηλινός στρατός μπορεί να μειώσει τις επιχειρήσεις του στα κατεχόμενα εδάφη της δυτικής οχθης και της λωριδας της Γάζας. Η Χαμάς και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις έχουν πει οτι οποιαδήποτε Παλαιστινιακή εκεχειρία θα πρέπει να εξαρτάται απο το άν το Ισραήλ σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις εναντίον εξτρεμιστικών ομάδων και άν δεχθεί και κάποιους άλλους όρους.

    [09] Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ στο Αφγανιστάν

    04 Dec 2003, 17:32 UTC

    Ο κ. Ράμσφελντ

    Ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, βρίσκεται στο Αφγανιστάν και ήδη συναντήθηκε με τον πρόεδρο Χαμίντ Καρζάϊ με τον οποίο συζήτησε το θέμα της ασφάλειας και της ανοικοδόμησης της χώρας. Ο κ. Καρζάϊ εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την υπόσχεση της Αμερικής να διαθέσει άλλα δύο δισεκατομμύρια δολλάρια σε βοήθεια προς το Αφγανιστάν. Προηγουμένως ο κ. Ράμσφελντ συναντήθηκε στο βόρειο Αφγανιστάν με το νέο κυβερνήτη και τον αρχηγό της αστυνομίας της πόλης Μαζάρ Ι Σαρίφ, καθώς και με δύο αντίπαλους πολέμαρχους. Όπως είπε, οι δυο αντίπαλοι ηγέτες σημείωσαν πρόοδο στο θέμα του αφοπλισμού και της παράδοσης στον Αφγανικό εθνικό στρατό ορισμένων από τα βαρέα τους όπλα. Ο κ. Ράμσφελντ συναντήθηκε επίσης με μέλη της υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ δύναμης ασφάλειας στο Αφγανιστάν.

    [10] Δεν αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση ύποπτος για τρομοκρατία στη Βρετανία

    04 Dec 2003, 17:39 UTC

    Δικαστήριο του Λονδίνου αρνήθηκε να αφήσει ελεύθερο με εγγύηση τον Βρετανό υπήκοο Σατζίτ Μπαντάτ, που φέρεται οτι συνομωτούσε με τον ήδη καταδικασμένο "βομβιστή με το παπούτσι", Ρίτσαρντ Ρήντ. Ο Σατζίτ Μπαντάτ κατηγορείται επίσης για την κατοχή παράνομων εκρηκτικών υλών. Το δικαστήριο διέταξε την κράτησή του έως τις 11 Δεκεμβριου, που θα εμφανιστεί στο δικαστήριο. Ο κ. Μπαντάτ ήταν ανάμεσα στους συλληφθέντες κατά την διάρκεια αντιτρομοκρατικών εφόδων την περασμένη εβδομάδα στη Βρετανία. Οι αρχές είπαν οτι βρέθηκαν εκρηκτικά στο σπίτι του. Ο Μπαντάτ κατηγορείται οτι συνομωτούσε με τον Ρήντ για την διενέργεια βομβισμών με στόχο την πρόκληση σοβαρών ζημιών ή ακόμα και θανάτων. Ο Ρήντ είχε δηλώσει ένοχος στις κατηγορίες οτι προσπάθησε να ανατινάξει ένα αεροσκάφος που πετούσε πάνω απο τον Ατλαντικό το 2001 και καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά στις ΗΠΑ.

    [11] Ιράκ: Συνελήφθη συνεργάτης Σιίτη μουσουλμάνου κληρικού στη Βαγδάτη.

    04 Dec 2003, 02:06 UTC

    Στο Ιράκ, αμερικανοί στρατιώτες συνέλαβαν στη Βαγδάτη στενό συνεργάτη εξτρεμιστή Σιίτη Μουσουλμάνου Κληρικού, για την υπόθεση της ενέδρας, στις 12 Οκτωβρίου, εναντίον αμερικανών στρατιωτών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο αμερικανοί στρατιώτες. Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στην κύρια συνοικία Σιιτών μουσουλμάνων της Βαγδάτης, περιοχή που αποτελεί τη βάση του κληρικού, Μουκταντά Αλ Σάντρ, γνωστού για την δεδηλωμένη αντίθεση του προς την παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Στο μεταξύ, αμερικανοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι αμερικανικές αρχές αποφάσισαν να σχηματίσουν παραστρατιωτική μονάδα τα στελέχη της οποίας θα προέρχονται απ τα 5 μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της χώρας, με στόχο την αντιμετώπιση των επιθέσεων από ανταρτικές ομάδες.

    [12] Τζενίν: Συνελήφθησαν δύο επίδοξοι βομβιστές αυτοκτονίας.

    04 Dec 2003, 02:12 UTC

    Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι συνέλαβε δύο Παλαιστίνιους, οι οποίοι πιστεύεται οτι σχεδίαζαν βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν οτι οι δύο άνδρες συνελήφθησαν στην Τζενίν της δυτικής όχθης φορώντας ζώνες με εκκρηκτικά, και ότι σκόπευαν να επιτεθούν εναντίον σχολείου στην ισραηλινή πόλη Γιοκνεάμ. Ο στρατός βρισκόταν ήδη σε επιφυλακή για ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση στην περιοχή. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε επίσης ότι, σε εφόδους στη δυτική όχθη, συνέλαβε 21 υπόπτους.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Sunday, 7 December 2003 - 2:18:15 UTC