Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-12-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία οι Παλαιστινιακές συνομιλίες του Καΐρου.
  • [02] Κόμμα υποστηρικτής του Κρεμλίνου ο πιθανός νικητής των Ρωσσικών βουλευτικών εκλογών.
  • [03] Ο νέος πρέσβης της Κύπρου επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο Μπους.
  • [04] Λύπη εκφράζουν οι ΗΠΑ για το θάνατο 9 παιδιών από βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν.
  • [05] Επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός της Κίνας.
  • [06] Συνομιλίες Σρέντερ-Μπερλουσκόνι ενόψει της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
  • [07] Πρόταση ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Νότιας Κορέας για επίλυση της διαμάχης με την Βόρεια Κορέα.
  • [08] Συνάντηση Πάουελ με τους αρχιτέκτονες της Συμφωνίας της Γενεύης
  • [09] Νέα έκρηξη βόμβας στη Βαγδάτη
  • [10] Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε Ρωσικό τραίνο
  • [11] Στη Γεωργία ο Ντόναλντ Ράμσφελντ
  • [12] Μικρή πτώση σημείωσε η ανεργία στις ΗΠΑ
  • [13] Διάσκεψη κορυφής των χωρών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας
  • [14] Αισιόδοξος ο Τ. Γουέστον για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού
  • [15] Ικανοποίηση για την άρση των αμερικανικών δασμών στον χάλυβα
  • [16] Επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον πρόεδρο Μπούς ο νέος πρέσβης της Κύπρου
  • [17] A. Παπαρσένος: «Ο αντιαμερικανισμός δεν είναι φαινόμενο Eλληνικό»

  • [01] Ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία οι Παλαιστινιακές συνομιλίες του Καΐρου.

    08 Dec 2003, 01:00 UTC

    Αχμέντ Κουρέια

    Ολοκληρώθηκαν στο Κάιρο οι τετραήμερες συνομιλίες μεταξύ ηγετών Παλαιστινιακών οργανώσεων, χωρίς όμως να επιτευχθεί συμφωνία για εκεχειρία με το Ισραήλ. Παλαιστίνιοι που συμμετείχαν στις συνομιλίες δήλωσαν ότι ο πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια, αναχώρησε απ το Κάιρο χωρίς συμφωνία και πρόσθεσαν ότι οι συνομιλίες τελείωσαν με διαφωνίες αναφορικά με το αν θα πρέπει να προσφερθεί στο Ισραήλ ολική ή μερική εκεχειρία. Από τη πλευρά του το Ισραήλ δήλωσε ότι θα απορρίψει οποιαδήποτε συμφωνία δεν προβλέπει τον πλήρη τερματισμό βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών και πολιτών στα κατεχόμενα εδάφη.

    [02] Κόμμα υποστηρικτής του Κρεμλίνου ο πιθανός νικητής των Ρωσσικών βουλευτικών εκλογών.

    08 Dec 2003, 00:57 UTC

    Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των Ρωσικών βουλευτικών εκλογών, το κόμμα, Ενωμένη Ρωσία, που υποστηρίζει το Κρεμλίνο, κερδίζει το 37% της ψήφου, το υπερεθνικιστικό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα κερδίσει το 16% της ψήφου ενώ το Κομμουνιστικό κόμμα βρίσκεται στη τρίτη θέση με ποσοστό 13%. Αναμένεται πως τα συγκεκριμένα εκλογικά αποτελέσματα θα ενδυναμώσουν την θέση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στις σχέσεις του με τη Δούμα και θα εδραιώσουν την πολιτική του δύναμη.

    [03] Ο νέος πρέσβης της Κύπρου επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο Μπους.

    08 Dec 2003, 15:11 UTC

    Ευριπίδης Ευρυβιάδης

    Σε επίσημη τελετή πού έγινε στο Λευκό Οίκο, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ουάσιγκτον Ευριπίδης Λ. Ευρυβιάδης επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζιωρτζ Μπους.

    Στη σχετική προσφώνησή του ο κ. Ευρυβιάδης διαβίβασε τις θερμές ευχές του Προέδρου και του λαού της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τον Αμερικανό Πρόεδρο και τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, και εξέφρασε την επιθυμία της Κύπρου για περαιτέρω ενδυνάμωση και εδραίωση της συνεργασίας και της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο κ. Ευρυβιάδης διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Μπους ότι η Κύπρος συνεχίζει την αλληλεγγύη της προς τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις άνανδρες και σκληρές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αποδίδοντας φόρο τιμής στον αμερικανικό λαό για την αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετώπισε αυτή την τραγωδία κάτω από την ηγεσία του Αμερικανού Προέδρου. Τόνισε επίσης ότι η Κύπρος συνδράμει συστηματικά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας προσθέτοντας ότι η προώθηση στενότερης συνεργασίας στους τομείς της αντιτρομοκρατίας και της επιβολής του νόμου, θα αποτελέσουν υψηλή προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ουάσιγκτον.

    Αναφερόμενος στις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών για επίτευξη λύσης η οποία θα τερματίσει τη διαίρεση της Κύπρου που συνεχίζεται από την Τουρκική εισβολή του 1974, ο κ. Ευρυβιάδης ανέφερε στον Πρόεδρο Μπους ότι ο κυπριακός λαός «εμψυχώνεται από τις προσωπικές σας διαβεβαιώσεις να πιέσετε για μια λύση που θα επανενώσει τη χώρα και το λαό της Κύπρου, ούτως ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση το Μάιο του 2004». Η αναζήτηση μιας συμφωνημένης λύσης στην Κύπρο, βασισμένης στο σχέδιο που υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ παραμένει η κύρια προτεραιότητα της Κυπριακής Κυβέρνησης, είπε ο κ. Πρέσβης. Πρόσθεσε δε ότι μια συνολική, δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το κράτος δικαίου, και το ευρωπαϊκό κεκτημένο μπορεί και πρέπει να βρεθεί, πριν η Κύπρος ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Ευρυβιάδης επισήμανε ότι η ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου έχει ήδη επιδράσει θετικά στο νησί, προσθέτοντας ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση εισαγάγει νέες προοπτικές συνεργασίας με αρκετά μεγάλες δυνατότητες για την περαιτέρω προώθηση των διμερών και πολυμερών σχέσεών μας. Δεδομένης της θέσης της Κύπρου στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, είπε, η χώρα μας θα διαδραματίσει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή σαν αποτέλεσμα της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Καλωσορίζοντας θερμά τον Πρέσβη της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος Μπους επιβεβαίωσε, όπως μεταδίδεται, τη βαθιά και παραγωγική σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κύπρο και εξέφρασε εκτίμηση για τη σθεναρή συνεργασία της Κύπρου στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και για τη σταθερή φιλία και συνεργασία σε πολλούς άλλους τομείς.

    Κύκλοι προσκείμενοι στη συνάντηση δήλωσαν ότι ο Αμερικανός ηγέτης επαναβεβαίωσε την πάγια θέση των ΗΠΑ ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό διότι θα είναι προς όφελος τόσο των δύο κοινοτήτων του νησιού όσο και της ευρύτερης περιοχής, και πρόσθεσε ότι παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή ένα παράθυρο ευκαιρίας για επίλυση του προβλήματος πριν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση που δεν πρέπει να χαθεί. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κύριος Μπούς εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι όλες οι πλευρές θα επιδείξουν την πολιτική βούληση που απαιτείται από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών με βάση το Σχέδιο Ανάν πολύ σύντομα.

    [04] Λύπη εκφράζουν οι ΗΠΑ για το θάνατο 9 παιδιών από βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν.

    08 Dec 2003, 00:41 UTC

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, δήλωσε ότι οι αμερικανικές αρχές διερευνούν την υπόθεση των θανάτων 9 παιδιών από αμερικανικούς βομβαρδισμούς, και εξέφρασε απερίφραστη λύπη για το γεγονός. Ο κ. Χαλιλζάντ, οι αμερικανικές δυνάμεις και η τοπική διοίκηση της επαρχίας Γκαζνί, δήλωσαν ότι η αεροεπιδρομή στόχευε γνωστό διοικητή δυνάμεων που συνεργάζονται με τους Ταλεμπάν. Οι αμερικανικές αρχές δήλωσαν ότι ο συγκεκριμένος διοικητής σκοτώθηκε κατά την επίθεση, αλλά κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν ότι κατάφερε να διαφύγει. Σε μια άλλη εξέλιξη, ο υπουργός εσωτερικών του Αφγανιστάν δήλωσε ότι αγνοείται η τύχη δύο Ινδών εργατών σε έργα υποδομής στο Αφγανιστάν, και υπάρχουν φόβοι ότι έχουν πέσει θύματα απαγωγής σε χωριό κοντά στη Καμπούλ. Την περασμένη εβδομάδα στην ίδια περιοχή είχε απαχθεί Τούρκος μηχανικός που αργότερα αφέθηκε ελεύθερος.

    [05] Επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός της Κίνας.

    08 Dec 2003, 01:03 UTC

    Γουέν Ζιαμπάο

    Κατά την έναρξη τετραήμερης επίσκεψης του στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Ζιαμπάο, προειδοποίησε την Ταϊβάν ότι το Πεκίνο δεν πρόκειται να επιτρέψει στην Ταϊπέη να χρησιμοποιήσει την δημοκρατία σαν πρόφαση για αποσκίρτηση. Ο κ. Γουέν έκανε αυτές τις δηλώσεις στα ΗΕ, όπου συναντήθηκε με τον γ.γ., Κόφφι Αννάν. Από την πλευρά του ο κ. Αννάν ζήτησε απ την Κίνα και την Ταϊβάν να επιλύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά. Ο κ. Γουέν θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπούς αύριο στο Λευκό Οίκο με κύριο θέμα αυτό των σχέσεων του Πεκίνου με την Ταϊβάν, όπως δηλώνουν Κινέζοι αξιωματούχοι. Αναμένεται πως ο κ. Γουέν θα ζητήσει απ τον πρόεδρο Μπούς να αποδείξει ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην ανεξαρτητοποίηση της Ταϊβάν.

    [06] Συνομιλίες Σρέντερ-Μπερλουσκόνι ενόψει της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

    08 Dec 2003, 01:07 UTC

    Γκ. Σρέντερ

    Ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσαν ότι δεν θα υποχωρήσουν στις προσπάθειες τους ανασυγκρότησης του συστήματος ψηφοφορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την διεύρυνση του χρόνου. Οι κ. Σρέντερ και Μπερλουσκόνι συναντήθηκαν στο Βερολίνο ενόψει των προετοιμασιών για την σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στα τέλη της εβδομάδας στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί το σχέδιο Ευρωπαϊκού Συντάγματος το οποίο δίνει μεγαλύτερη εκλογική επιρροή σε μεγαλύτερες χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία και περιορίζει την επιρροή μικρότερων χωρών.

    [07] Πρόταση ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Νότιας Κορέας για επίλυση της διαμάχης με την Βόρεια Κορέα.

    08 Dec 2003, 01:56 UTC

    Λή Σού-Χιούκ

    Ο υφυπουργός εξωτερικών της Νότιας Κορέας, Λη Σού Χιούκ, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον, το Τόκιο και η Σεούλ συμφώνησαν σε γενική πρόταση για την επίλυση της κρίσης αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Ο κ. Λή δήλωσε ότι η πρόταση θα δοθεί σήμερα στην Κίνα η οποία θα την διαβιβάσει στην Πιονγιάνγκ. Σε δηλώσεις του χθες ο κ. Λή δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες της πρότασης. Είπε μόνο ότι αναφέρεται στην ανάγκη ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης, καθώς και στις ανησυχίες της Βόρειας Κορέας για θέματα ασφάλειας.

    [08] Συνάντηση Πάουελ με τους αρχιτέκτονες της Συμφωνίας της Γενεύης

    05 Dec 2003, 21:11 UTC

    Κόλιν Πάουελ

    Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ συναντήθηκε την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον με τους αρχιτέκτονες ενός ανεπίσημου ειρηνευτικού σχεδίου για την Μέση Ανατολή. Η ισραηλινή κυβέρνηση εξέφρασε σοβαρές αντιρρήσεις για την συνάντηση αυτή και χαρακτηρίζει το σχέδιο αυτό επιζήμιο για τα συμφέροντα του Ισραήλ. Η ανεπίσημη ειρηνευτική πρωτοβουλία, γνωστή ως Συμφωνία της Γενεύης, προβλέπει την δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους που να καλύπτει σχεδόν όλη τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και από κοινού έλεγχο της Ιερουσαλήμ.

    Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Εχούντ Ολμέρτ είπε ότι ο οδικός χάρτης για την ειρήνευση στην περιοχή έχει περιέλθει σε αποτελμάτωση και ότι το Ισραήλ ενδέχεται να λάβει μονομερή μέτρα στα οποία θα συμπεριλαμβάνεται η προσάρτηση τμημάτων των κατεχομένων εδαφών και η απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από άλλες περιοχές.

    [09] Νέα έκρηξη βόμβας στη Βαγδάτη

    05 Dec 2003, 16:17 UTC

    Εκρηξη βόμβας σε οδόστρωμα κοντα σε τζαμί στη Βαγδάτη, σκότωσε την Παρασκευή τουλάχιστον 4 ιρακινούς και έναν αμερικανό στρατιώτη. Η έκρηξη σημειώθηκε πρίν απο την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ. Η βόμβα, που πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό, εξερράγη καθώς αμερικανική στρατιωτική φάλαγγα οχημάτων και ένα μικρό λεωφορείο, γεμάτο με ιρακινούς επιβάτες, περνούσε απο αγορά, κοντά στο Τζαμί αλ-Σαμαρράι. Απο την έκρηξη τραυματίστηκαν τουλάχιστον άλλοι 15 ιρακινοί και δύο αμερικανοί στρατιώτες.

    Η επίθεση της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε καθώς περίπου 500 Ιρακινοί πραγματοποιούσαν διαδήλωση διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα, εναντίον της συνεχιζόμενης βιας απο ανταρτικά στοιχεία και εξέφραζαν την υποστήριξή τους προς τις υπο αμερικανική ηγεσία δυνάμεις του συνασπισμού.

    [10] Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε Ρωσικό τραίνο

    05 Dec 2003, 16:39 UTC

    Το μοιραίο τραίνο

    Iσχυρή έκρηξη βόμβας διέλυσε βαγόνι επιβατηγής αμαξοστοιχίας στη νότια Ρωσία, κοντά στα σύνορα με την Τσετσενία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 40 άτομα και τραυματίζοντας 100 άλλα. Ο επικεφαλής της ρωσικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφάλειας, Νικολάι Πατρούσεφ, είπε οτι την επίθεση πραγματοποίησαν τρείς γυναίκες και ένας άνδρας καμικάζι. Αξιωματούχοι του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Περιστατικών είπαν οτι η έκρηξη κατά τα φαινόμενα είχε σχεδιαστεί έτσι, ώστε να έχει όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα. Το τραίνο είχε για προορισμό του την πόλη Μινεράλνυε Βόντυ, στην περιοχή της Σταυρούπολης.

    Η περιοχή συνορεύει με την εμπόλεμη δημοκρατια της Τσετσενίας, όπου αυτονομιστές αντάρτες μάχονται με τις ρωσικές δυνάμεις εδώ και αρκετά χρόνια. Πάντως, η ηγεσία των αυτονομιστών ανταρτών, αρνείται την ευθύνη για την επίθεση.

    [11] Στη Γεωργία ο Ντόναλντ Ράμσφελντ

    05 Dec 2003, 16:20 UTC

    Ο κ. Ράμσφελντ

    Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ ζήτησε από την Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Γεωργία. Ο κ. Ράμσφελντ, βρίσκεται σήμερα στη Γεωργία για συνομιλίες με τη μεταβατική ηγεσία της χώρας.

    Η ασκούσα χρέη προέδρου Νινό Βουρτζανάτσε είπε ότι η επίσκεψη του κυρίου Ραμσφελντ αποτελεί ένδειξη της σημασίας που προδίνουν οι ΗΠΑ στη ανάπτυξη σχέσεων με τη Γεωργία. Η κυρία Βουρτζανάτσε είπε ότι η Γεωργιανή ηγεσία πιστεύει ότι αποτελεί προτεραιότητα η συνεργασία με τις χώρες της Δύσης.

    Ο κύριος Ράσφελντ αναμένεται μετά τις επαφές του με ηγέτες της Γεωργίας, να συναντήσει τον υποψήφιο των προεδρικών εκλογών, Μικαήλ Σακασβίλι.

    Ο κύριος Ραμσφελντ είναι ο υψηλότερα ιστάμενος Αμερικανός αξιωματούχος που έχει επισκεφτεί ποτέ την πρώην Σοβιετική Δημοκρατία, μετά την παραίτηση του Εντουαρντ Σεβερντατζε.

    [12] Μικρή πτώση σημείωσε η ανεργία στις ΗΠΑ

    05 Dec 2003, 21:23 UTC

    Μικρή πτώση σημείωσε ση ανεργία στις ΗΠΑ, στο 5,9% τοις εκατό το Νοέμβριο, στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 8 μηνών. Έκθεση του Υπουργείου Εργασίας αναφέρει ότι δημιουργήθηκαν 5.700 νέες θέσεις εργασίας, που ήταν λιγότερες από ότι υπολόγισαν οι οικονομολόγοι. Ο Νοέμβριος όμως είναι ο τέταρτος κατά σειρά μήνας που η Αμερικανική οικονομία δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Ένα μεγάλο μέρος των νέων θέσεων προέρχεται από τον τομέα παροχής υπηρεσιών, ενώ στο βιομηχανικό τομέα σημειώθηκε ξανά περικοπή των εργασιακών θέσεων για σαρκοστό κατά σειρά μήνα.

    [13] Διάσκεψη κορυφής των χωρών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας

    05 Dec 2003, 21:32 UTC

    Η Bασίλισσα Ελισάβετ με τον Πρόεδρο της Νιγηρίας κ. Ομπασάντζο

    Η Bασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας εγκαινίασε τη διάσκεψη κορυφής των χωρών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, η οποία όμως αναμένεται οτι θα επισκιαστεί απο τις διαφωνίες που έχουν προκύψει με αφορμή το θέμα της Ζιμπάμπουε. Μέλη των πρώην Βρετανικών αποικιών συμμετείχαν στην μεγαλοπρεπή τελετή υποδοχής της βασίλισσας στην πρωτεύουσα Αμπούτζα.

    Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, δεν παρευρίσκεται στην διάσκεψη, επειδή η χώρα του έχει αποκλειστεί απο την συμπολιτεία, εξαιτίας των περσινών επίμαχων εκλογών. Ο αποκλεισμός του όμως έχει διχάσει τους ηγέτες άλλων κρατών, και αποτελεί κύριο θέμα προς συζήτηση. Ομως ο γενικός γραμματέας της συμπολιτείας, Ντόν ΜακΚίνον λέει οτι η διάσκεψη θα εστιαστεί σε θέματα ανάπτυξης και εκδημοκρατισμού.

    [14] Αισιόδοξος ο Τ. Γουέστον για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού

    Ζωή Λεουδάκη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Ουάσιγκτον

    04 Dec 2003, 22:27 UTC

    Ακούστε τη συνέντευξη του Πρέσβη Τ. Γουέστον στη ΦτΑ[Stream] (RealAudio)

    Τόμας Γουέστον

    Με τίτλο «Οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού» το Κέντρο Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, στην Ουάσιγκτον, οργάνωσε συζήτηση στην οποία συμμετείχαν εμπειρογνώμονες από τις ΗΠΑ, την Τουρκία, την ΕΕ και την Ελλάδα. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο ειδικός συντονιστής των ΗΠΑ για το Κυπριακό, πρέσβης Τόμας Γουέστον.

    Αισιοδοξία εξέφρασε ο ειδικός συντονιστής των ΗΠΑ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον για τις προοπτικές επίλυσης του Kυπριακού προβλήματος. O κύριος Γουέστον συγκεκριμένα: «Επιστρέφοντας μετά από 2 εβδομάδες στην περιοχή, εξακολουθώ να παραμένω αισιόδοξος, γιατί αυτό που βλέπει κανείς εκεί είναι ότι όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές είναι της άποψης πως το κυπριακό πρόβλημα πρέπει οπωσδήποτε να επιλυθεί πριν την πρώτη Μαίου, που η Κύπρος θα ενταχθεί επίσημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η άποψη αυτή, η προσήλωση στην ιδέα της διευθέτησης του Κυπριακού, όχι μόνο δεν έχει εξασθενίσει, αλλά έχει ενισχυθεί. Βέβαια, αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση κατά την οποία εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων σε ορισμένα θέματα. Η προσήλωση όμως στην ιδέα της εξεύρεσης κάποιας λύσης υπάρχει ακόμα. Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να μας κάνει να αισιοδοξούμε.»

    Απαντώντας στην ερώτηση της ΦτΑ για το πού βρίσκεται η κατάσταση αυτή τη στιγμή, ο κύριος Γουεστον είπε: «Όλες οι πλευρές φαίνεται να ενδιαφέρονται να αρχίσουν ξανά οι διακοινοτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Όλες οι πλευρές υποστηρίζουν τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ. Καμμιά τους όμως δεν έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που έχει θέσει ο Γενικός Γραμματέας για να ξαναρχίσει η αποστολή του . Όποτε αυτό που περιμένουμε τώρα είναι να ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που έχει θέσει ο Γενικός Γραμματέας για να επαναλάβει τις καλές υπηρεσίες του και να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.»

    Για το θέμα των εκλογών στη τουρκοκυπριακή κοινότητα και πώς αυτές μπορούν να επηρεάσουν το Κυπριακό ο κύριος Ουέστον είπε πως δεν δυνατόν να προβλέψει κανείς το αποτέλεσμα: «Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει έντονη επιθυμία από μέρους των Τουρκοκυπρίων και πολλών, αλλά όχι όλων των πολιτικών ηγετών τους, να διευθετηθεί το Κυπριακό πρόβλημα, έτσι ώστε και οι δυο κοινότητες του νησιού να ενταχθούν ταυτόχρονα στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαίου του ερχόμενου χρόνου. Γι αυτό υποστηρίζεται το σχέδιο Αννάν και η προοπτική να τεθεί σε δημοψήφισμα το σχέδιο αυτό. Περιμένω, λοιπόν, να αντικατοπτριστεί στις εκλογές η βούληση μιας μεγάλης μερίδας των Τουρκοκυπρίων. Και πιστεύω πως ένας σημαντικός αριθμός Τουρκοκυπρίων θα εκφράσουν τη βούληση αυτή. Πάντως, ειλικρινά είμαι της γνώμης πως προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα πρέπει, άσχετα με το τι θα συμβεί στις εκλογές, να βρούμε ένα τρόπο να ξαναρχίσει η προσφορά των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα.»

    Εκτός από τον κύριο Γουέστον στη συζήτηση για το Κυπριακό, που οργάνωσε το Τμήμα Διεθνών Σπουδών του πανεπιστημίου Johnς Hopkins μίλησαν ο Αχμνέτ Έβιν, καθηγητής του Πανεπιστήμιου Σαμπάτσι στη Κωνσταντινούπολη, ο Τζόνθαν Ντέιβισον , εκπρόσωπος αντιπροσωπείας της ΕΕ στις ΗΠΑ, και ο Τάμυ Ελλις, ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, στην Ουάσινγκτον.

    [15] Ικανοποίηση για την άρση των αμερικανικών δασμών στον χάλυβα

    05 Dec 2003, 16:25 UTC

    Aσιατικές κει ευρωπαϊκές χώρες χαιρέτισαν την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν τους δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα. Η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Κίνα εξέφρασαν ικανοποίηση για την ενέργεια αυτή. Και οι τρείς αυτές χώρες δήλωσαν οτι εγκαταλείπουν τώρα τα σχέδιά τους να επιβάλουν και αυτές δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ώς αντίποινα. ΟΙ αμερικανικοί δασμοί, που επιβλήθηκαν για πρώτη φορά το 2002, άρθηκαν 15 μήνες νωρίτερα απο ότι είχε προγραμματισθεί αρχικά. Ο πρόεδρος Μπούς είπε οτι το μέτρο ήδη επέτυχε να ενισχύσει την αμερικανική βιομηχανία χαλυβα, έναντι του ξένου ανταγωνισμού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός εμπορίου, είχε αποφανθεί οτι οι προστατευτικοί δασμοί ήταν παράνομοι. Η Ιαπωνία και η Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν απειλήσει πως θα επέβαλαν δασμούς ύψους άνω των δύο δισεκατομμυρίων δολλαρίων σε αμερικανικά αγαθά; εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν καταργούσαν τους δασμούς επί του ξένου χάλυβα.

    +

    [16] Επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον πρόεδρο Μπούς ο νέος πρέσβης της Κύπρου

    05 Dec 2003, 14:52 UTC

    Ευριπίδης Ευρυβιάδης

    Σε επίσημη τελετή στο Λευκό Οίκο, ο νέος πρέςσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσινγκτων, Ευριπίδης Ευρυβιάδης, επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον πρόεδρο Μπους.

    Στην προσφώνησή του ο κ. Ευρυβιάδης διαβεβαίωσε τον αμερικανό πρόεδρο ότι η Κύπρος συνεχίζει την αλληλεγγύη της προς τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, προσθέτοντας πως η προώθηση στενότερης συνεργασιας στους τομείς της αντιτρομοκρατίας και της επιβολής του νόμου θα αποτελέσουν υψηλή προτεραιότητα της θητείας του στην Ουάσινγκτων.

    Αναφερόμενος στις προσπάθειες της Ουάσινγκτων για επίτευξη λύσης που θα τερματίσει τη διαίρεση της Κύπρου, ο κ. Ευρυβιάδης δήλωσε στον πρόεδρο Μπους ότι «ο Κυπριακός λαός εμψυχώνεται από τις προσωπικές σας διαβεβαιώσεις να πιέσετε για μια λύση που θα επανενώσει τη χώρα και το λαό της Κύπρου, ούτως ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Μάϊο του 2004."

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος Μπους καλωσορίζοντας θερμά τον Kύπριο πρέσβη, επιβεβαίωσε τη βαθειά σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κύπρο. Επίσης, εξέφρασε εκτίμηση για τη σθεναρή συνεργασία στης Κύπρου στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και για τη σταθερή φιλία και συνεργασία σε πολλούς άλλους τομείς.

    Συγχαίροντας την Κύπρο για την επικείμενη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρόεδρος Μπους επισήμανε ότι η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για ένα πιο ασφαλισμένο μέλλον για τον Κυπριακό λαό.

    Σε σχέση με το Κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Μπους επαναβεβαίωσε την πάγια θέση των ΗΠΑ ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί μια δίκαιη και διαρκής λύση, διότι θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών στην Κύπρο καθώς και της περιοχής εν γένει και πρόσθεσε πως παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή ένα παράθυρο ευκαιρίας για επίλυση του προβλήματος πριν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν πρέπει να χαθεί. Ο κ. Μπους επίσης υποστήριξε την άποψη των Ηνωμένων Πολιτειών ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί τον «καλύτερο και μοναδικό τρόπο», όπως είπε, για την προώθηση μιας συνολικής και βιώσιμης λύσης.

    Καταλήγοντας, ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι όλες οι πλευρές θα επιδείξουν την «πολιτική βούληση που απαιτείται από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την επανέναρξη των συνομιλιών πολύ σύντομα με βάση το σχέδιο Ανάν."

    [17] A. Παπαρσένος: «Ο αντιαμερικανισμός δεν είναι φαινόμενο Eλληνικό»

    Μαρία Σπυριδωνάκου, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Ουάσιγκτον

    04 Dec 2003, 17:27 UTC

    Ακούστε τη συνέντευξη του Αχιλλέα Παπαρσένου στη ΦτΑ[Stream] (RealAudio)

    Αχιλλέας Παπαρσένος

    Ο Αμερικανικός τύπος έχει σαφώς καλύτερη εικόνα για την Ελλάδα τώρα από ότι πριν από 15 χρόνια, σημειώνει ο Αχιλλέας Παπαρσένος διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.

    «Το ισοζύγιο των δημοσιευμάτων για την Ελλάδα,» λεει ο κύριος Παπαρσένος, «είναι θετικό, παρά αρνητικό. Υπάρχουν βέβαια κάποια αρνητικά δημοσιεύματα τα οποία έχουν εμφανιστεί τελευταία τα οποία επικεντρώνονται στο θέμα της ασφάλειας. Νομίζω ότι η προσπάθεια που γίνεται στο θέμα της ασφάλειας είναι πάρα πολύ σοβαρή και αναγνωρίζεται γενικότερα στην Αμερική. Υπάρχουν πάρα πολλές δηλώσεις του Στέητ Ντιπάρτμεντ και διαφόρων άλλων αξιωματούχων της Αμερικανικής Κυβέρνησης, οι οποίοι επαινούν τη δέσμευση μεγάλου ποσού για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων όπως επίσης και τη δέσμευση για διεθνή συνεργασία.»

    Ορισμένα πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με την ασφάλεια των ολυμπιακών αγώνων βρίσκουν εκ διαμέτρου αντίθετο τον Αχιλλέα Παπαρσένο.

    «Υπάρχουν δημοσιεύματα που μας εξοργίζουν όταν η κριτική που γίνεται δεν είναι εποικοδομητική,» αναφέρει ο κύριος Παπαρσένος. «Δεν λέμε ότι όλα τα πράγματα είναι τέλεια άλλα πρέπει να αναγνωριστεί η τρομερή πρόοδος που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στις Ολυμπιακές προετοιμασίες και δεν θα πρέπει η κριτική αυτή να είναι κακοπροαίρετη. Δεν πρέπει να υπάρχει ένας τόνος «πολεμικός» σε μερικά δημοσιεύματα, ιδίως σ αυτά που αναφέρονται σε θέματα ασφάλειας, γιατί γίνονται τρομερές προσπάθειες ξοδεύονται πολλά λεφτά υπάρχει μεγάλη συνεργασία και χειριζόμαστε αυτό το θέμα με τη μεγίστη δυνατή σοβαρότητα.»

    Ο κύριος Παπαρσένος είπε επίσης ότι το γεγονός ότι εξαρθρώθηκε η 17 Νοέμβρη, το οποίο αποτελούσε ένα μεγάλο σύννεφο στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι κάτι το οποίο αναγνωρίζετε πάρα πολύ. Αυτή η επιτυχία στην εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη βοήθησε σημαντικά και το κλίμα στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις και είναι ένα από τα στοιχεία που προβάλλονται συνεχώς λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει δείξει την αποφασιστικότητα της.

    Ο αντιαμερικανισμός δεν είναι φαινόμενο ελληνικό σημειώνει ο κύριος Παπαρσένος, είναι μια τάση που παρατηρείται σ όλη την Ευρώπη, σ όλο το κόσμο.

    «Στην Ουάσιγκτον πάντα κάνουν διάκριση ανάμεσα στις διαθέσεις του λαού και στη στάση της Κυβέρνησης, επισημαίνει ο κύριος Παπαρσένος. «Η στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης εκτιμάται ιδιαίτερα, γιατί είναι συνετή. Οπωσδήποτε το θέμα του αντιαμερικανισμού είναι ένα πρόβλημα στην Αμερική γιατί θεωρούν ότι ο αντιαμερικανισμός είναι διαδεδομένος και μερικές φορές τον χαρακτηρίζουν και παράλογο. Οπωσδήποτε αυτό αποτελεί ένα πρόβλημα αλλά πρέπει κανείς να δει τις σφυγμομετρήσεις, να δει τις ερωτήσεις οι οποίες γίνονται, να κάνει διάκριση μεταξύ της πολιτικής της κυβέρνησης και διαφόρων διαθέσεων, να καταλάβει γιατί υπάρχουν αυτές οι διαθέσεις του λαού, ποιές είναι οι πολιτικές οι οποίες οδήγησαν σ αυτά τα αισθήματα, και βέβαια να συνεχίσει τη δουλειά του ανεπηρέαστος απ αυτές τις εντυπώσεις που υπάρχουν.»

    «Το φαινόμενο του αντιαμερικανισμού δεν είναι ελληνικό φαινόμενο,» επισημαίνει ο κύριος Παπαρσένος, «αλλά είναι κάτι που απασχολεί την Αμερικανική Κυβέρνηση σ όλο τον κόσμο. Τα αντιαμερικανικά αισθήματα έχουν αυξηθεί και μάλιστα προβληματίζουν την Αμερικανική Κυβέρνηση πως θα αντιμετωπίσει αυτή τη τάση που παρατηρείται. Το αντιαμερικανικό κλίμα που παρατηρείται στην Ελλάδα δεν μπορεί να μας εμποδίσει να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, και αυτή δεν είναι άλλη από το να δημιουργούμε θετική εικόνα της χώρας μας στην Αμερική. Αυτό το κλίμα που παρατηρείται στην Ελλάδα δεν μας αποτρέπει από το να προβάλλουμε τις θέσεις μας και την πολιτική την οποία πρέπει να προωθήσουμε στην Αμερική.»


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 9 December 2003 - 8:26:33 UTC