Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-12-19

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απομόνωση απ' τους Παλαιστίνιους προτείνει ο Αριέλ Σαρόν,
  • [02] Αμερικανικά δικαστήρια αμφισβητούν τον τρόπο που η κυβέρνηση Μπούς χειρίζεται υποθέσεις τρομοκρατίας.
  • [03] Ενδέχεται να παραιτηθεί ο επικεφαλής των αμερικανών επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ.
  • [04] Συνομιλίες για το ρόλο του ΟΗΕ στο Ιράκ, ζητά ο Κόφφι Αννάν.
  • [05] Πούτιν: Η Ρωσία θα συνεργαστεί για διαγραφή μέρους του εξωτερικού χρέους του Ιράκ.
  • [06] Γουέστον: Η κατάσταση παραμένει ασαφής μετά τις εκλογές στη Τουρκοκυπριακή κοινότητα.
  • [07] Αννάν: Κινδυνεύει το μέλλον του Αφγανιστάν.
  • [08] Κατάθεση Ουέσλυ Κλάρκ στη Χάγη για Μιλόσεβιτς.
  • [09] Επανεκλογή θα επιδιώξει ο Βλαντιμίρ Πούτιν το 2004
  • [10] Ο Σαντάμ Χουσεΐν θα δικαστεί στο Ιράκ,
  • [11] Μπέικερ: Εποικοδομητική η συνάντηση με τον Σ. Μπερλουσκόνι για το χρέος του Ιράκ.
  • [12] Σφυγμομέτρηση: Διευρύνθηκε η διαφορά δημοτικότητας μεταξύ του προέδρου Μπούς και του κύριου δημοκρατικού αντιπάλου του.
  • [13] Μονομερή μέτρα στις σχέσεις με τους Παλαιστίνιους, αναμένεται να σκιαγραφήσει ο Αριέλ Σαρόν.
  • [14] Το Ιράν υπογράφει συμφωνία για αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις των πυρηνικών του εγκαταστάσεων.
  • [15] Στέιτ Ντηπάρτμεντ: Να εκτίσουν πλήρως τις ποινές τους οι καταδικασθέντες της 17 Νοέμβρη.
  • [16] Η Αίγυπτος συνεχίζει τις προσπάθειες για την επίτευξη ανακωχής στη Μέση Ανατολή
  • [17] Στην Ιταλία ο Τζέημς Μπέηκερ
  • [18] Μπούς: Ύψιστη τιμωρία θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο Σαντάμ Χουσεΐν
  • [19] Οι Αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν ηγετικό στέλεχος ανταρτών στο Ιράκ.
  • [20] Αυξήθηκαν τα ποσοστά δημοτικότητας του προέδρου Μπούς μετά τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν.
  • [21] Για μονομερή απόσυρση του Ισραήλ από τα κατεχόμενα, μιλά ο Σαρόν
  • [22] Το FBI συμμετέχει σε πρόγραμμα του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του εμπορίου λευκής σαρκός.
  • [23] Παραίτηση Ντερβίς Ερογλού
  • [24] Συνεχίζεται η διάσκεψη του συμβουλίου στο Αφγανιστάν
  • [25] Μειώθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ
  • [26] Η υποστήριξη της ΕΕ για Πρωτόκολλο του Κιότο θα εξαρτηθεί απ' την στάση της Μόσχας.

  • [01] Απομόνωση απ' τους Παλαιστίνιους προτείνει ο Αριέλ Σαρόν,

    19 Dec 2003, 02:12 UTC

     

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριελ Σαρόν, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα αρχίσει να απομονώνεται από τους Παλαιστινίους, άν δεν υπάρξει πρόοδος στις αποτελματωμένες ειρηνευτικές συνομιλίες. Και πρόσθεσε ότι στα πλαίσια αυτής της απομόνωσης του Ισραήλ θα επισπευσθεί και η κατασκευή του επίμαχου τείχους ασφαλείας και η μεταφορά μερικών εβραϊκών οικισμών για την βελτίωση της ασφάλειας και της άμυνας του ισραηλινού κράτους. Πάντως, ο κ. Σαρόν είπε οτι εξακολουθεί να πιστεύει πως το υποστηριζόμενο από τη διεθνή κοινότητα ειρηνευτικό σχέδιο, ο λεγόμενος οδικός χάρτης, αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ των δύο πλευρών. Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια, εξέφρασε απογοήτευση για τις απειλές, όπως τις χαρακτήρισε, του κ. Σαρόν, ενώ ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε κίνηση που δεν προβλέπεται απο τον οδικό χάρτη.

    [02] Αμερικανικά δικαστήρια αμφισβητούν τον τρόπο που η κυβέρνηση Μπούς χειρίζεται υποθέσεις τρομοκρατίας.

    19 Dec 2003, 02:22 UTC

    Χοζέ Παντίγια

    Δύο αμερικανικά δικαστήρια αμφισβήτησαν τον χειρισμό εκ μέρους της κυβέρνησης Μπούς, υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες. Στη Νέα Υόρκη, ομοσπονδιακό δικαστήριο διέταξε την αποφυλάκιση, εντός 30 ημερών, του ύποπτου για τρομοκρατία, Χοσέ Παντίγια, που είναι Αμερικανός πολίτης. Το δικαστήριο απεφάνθη οτι η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να κρατά, με τον χαρακτηρισμό του εχθρικού μαχητή, Αμερικανούς πολίτες που συνελήφθησαν σε αμερικανικό έδαφος. Εκπρόσωπος του Λευκου Οίκου δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει την αντιστροφή της εν λόγω δικαστικής αποφασης.

    Εξάλλου, στο Σαν Φρανσίσκο, ένα άλλο ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφάσισε οτι ύποπτοι για τρομοκρατία που κρατούνται στην αμερικανική ναυτική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα, έχουν το δικαίωμα να συμβουλευτούν δικηγόρους και οι υποθέσεις τους υπόκεινται στο αμερικανικό δικαστικό σύστημα. Η κυβέρνηση Μπούς υποστηρίζει οτι οι ύποπτοι μπορούν να κρατούνται επ αόριστο, επειδή συνελήφθησαν στο εξωτερικό και κρατούνται στο εξωτερικό.

    [03] Ενδέχεται να παραιτηθεί ο επικεφαλής των αμερικανών επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ.

    19 Dec 2003, 02:18 UTC

    Ντέηβιντ Κέι

    Αμερικανοί αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί οτι ενδέχεται να παραιτηθεί σύντομα, ο επικεφαλής της αμερικανικής ομάδας επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ, Ντέηβιντ Κέη, ο οποίος έχει επιστρέψει ήδη στην Ουάσινγκτον για τις γιορτές. Αξιωματούχοι δήλωσαν στην ΦτΑ ότι δεν είναι σίγουρο αν ο κ. Κέη θα επιστρέψει στο Ιράκ και οτι αυτό το διάστημα θα συναντηθεί με στελέχη των μυστικών υπηρεσιών για να συζητήσει μαζί τους την υπόθεση της αναζήτησης χημικών και βιολογικών όπλων στο Ιράκ. Στο μεταξύ, το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα των Σιιτών μουσουλμάνων του Ιράκ, το Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ, δήλωσε ότι οπαδοί του Σαντάμ Χουσείν σκότωσαν ηγετικό του στέλεχος κοντά στο σπίτι του στη Βαγδάτη.

    [04] Συνομιλίες για το ρόλο του ΟΗΕ στο Ιράκ, ζητά ο Κόφφι Αννάν.

    19 Dec 2003, 02:26 UTC

    Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, προσκάλεσε αξιωματούχους του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου και των συμμαχικών δυνάμεων σε συνομιλίες τον άλλο μήνα για τον ρόλο των ΗΕ στο Ιράκ. Ο κ. Αννάν δήλωσε ότι στόχος των συνομιλιών είναι να διευκρινιστεί τι ρόλο θα μπορούσε να παίξει ο διεθνής οργανισμός στην διαδικασία εκδημοκρατισμού του Ιράκ. Και τόνισε ότι τα ΗΕ ούτε αναφέρονται καν στην συμφωνία μεταξύ του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου και των συμμαχικών δυνάμεων η οποία θέτει χρονοδιάγραμμα για την μεταβίβαση της εξουσίας στα χέρια των Ιρακινών. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Τζόν Νεγκροπόντε, δήλωσε ότι ο ΟΗΕ θα παίξει ζωτικής σημασίας ρόλο στο Ιράκ, όπως αναφέρεται στα ισχύοντα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφάλειας για το θέμα.

    [05] Πούτιν: Η Ρωσία θα συνεργαστεί για διαγραφή μέρους του εξωτερικού χρέους του Ιράκ.

    19 Dec 2003, 02:38 UTC

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, λεει ότι χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους άλλους πιστωτές του Ιράκ, με στόχο την διαγραφή μέρους των χρεών της Βαγδάτης, συμπεριλαμβανομένων και των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων που οφείλει στη Μόσχα. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Τζέιμς Μπέικερ, συναντήθηκε χθες με το κύριο Πούτιν στη Μόσχα στα πλαίσια της πενταεθνούς Ευρωπαϊκής περιοδείας του, με στόχο την συγκέντρωση υποστήριξης για διαγραφή μεγάλου μέρους του εξωτερικού χρέους του Ιράκ. Η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία έχουν και αυτές συμφωνήσει να υποστηρίξουν την πρόταση αυτή.

    [06] Γουέστον: Η κατάσταση παραμένει ασαφής μετά τις εκλογές στη Τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    19 Dec 2003, 03:17 UTC

    Τόμας Γουέστον

    Ο ειδικός συντονιστής των ΗΠΑ για το Κυπριακό, πρέσβης Τόμας Ουέστον, δήλωσε ότι πρωτεύοντα στόχο αποτελεί η επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Και τόνισε ότι μετά τις εκλογές στη Τουρκοκυπριακή κοινότητα, η κατάσταση παραμένει ασαφής.

    Ο κύριος Ουέστον, που συναντήθηκε χθες στη Λευκωσία με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ραουφ Ντενκτάς, πρόσθεσε ότι είχαν εκφραστεί ανησυχίες και για την διεξαγωγή των προεκλογικών εκστρατειών. Αλλά, κατέληξε ο κύριος Γουέστον, όλα τα θέματα που εκκρεμούν πρέπει να επιλυθούν πριν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μέλλον της Κύπρου.

    [07] Αννάν: Κινδυνεύει το μέλλον του Αφγανιστάν.

    19 Dec 2003, 03:20 UTC

    Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, δήλωσε ότι το μέλλον του Αφγανιστάν κινδυνεύει αν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες ασφάλειας στη χώρα, γιατί, όπως τόνισε, δεν μπορεί να υπάρξει ανοικοδόμηση χωρίς ασφάλεια. Και ζήτησε απ τα μέλη του ΟΗΕ να δώσουν την απαιτούμενη προσοχή στο πρόβλημα. Ο κ. Αννάν είπε χαρακτηριστικά ότι «Θα χάσουμε το Αφγανιστάν», αν δεν δώσουμε την απαιτούμενη προσοχή στο θέμα. Και ζήτησε απ την διεθνή κοινότητα να διευρύνει την παρουσία της και εκτός της Καμπούλ και να βοηθήσει στο να τεθούν οι κατά τόπους φύλαρχοι υπό έλεγχο.

    [08] Κατάθεση Ουέσλυ Κλάρκ στη Χάγη για Μιλόσεβιτς.

    18 Dec 2003, 17:16 UTC

    Ο στρατηγός Κλάρκ

    Ο πρώην διοικητής των νατοϊκών δυνάμεων, Ουέσλυ Κλάρκ, καταθέτοντας στην δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είπε οτι ο Μιλόσεβιτς γνώριζε οτι ο σερβο-βόσνιος στρατηγός, Ράτκο Μλάντιτς, σχεδίαζε σφαγή πολιτών στην Σρεμπρένιτσα το 1995 και μάλιστα τον προειδοποίησε να αποφύγει μία τέτοια ενέργεια. Ο στρατηγός Κλάρκ είπε στο δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου της Χάγης οτι είχε ρωτήσει τον κ. Μιλόσεβιτς μετά την σφαγή του 1995 πώς είχε επιτρέψει να συμβεί κατι τέτοιο. Ο στρατηγός Κλάρκ πρόσθεσε οτι ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας του είπε οτι πίεσε τον στραγηγό Μλάντιτς να μήν προβεί σε σφαγές, αλλά εκείνος δεν τον εισάκουσε. Κατά την ακροαματική διαδικασία, ο κ. Μιλόσεβιτς, που είναι συνήγορος του εαυτού του, χαρακτήρισε την κατάθεση του κ. Κλάρκ "απερίφραστο ψεύδος". Ο Ουέσλυ Κλάρκ κατέθεσε ενώπιον του δικαστηρίου την Δευτέρα και την Τρίτη. Τα πρακτικά της δίκης δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, για να μπορέσουν να τα μελετήσουν και αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης.

    [09] Επανεκλογή θα επιδιώξει ο Βλαντιμίρ Πούτιν το 2004

    18 Dec 2003, 17:41 UTC

    Ο πρόεδρος Πούτιν

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν λέει οτι θα επιδιώξει επανεκλογή στις προεδρικές εκλογές της χώρας, τον Μάρτιο του 2004. Ο κ. Πούτιν έκανε αυτή την δήλωση σήμερα, κατά την διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής ερωταπαντήσεων στη Μόσχα. Ηδη αναμενόταν ευρέως οτι ο κ. Πουτιν θα έθετε ξανά υποψηφιότητα στις εκλογές της 14ης Μαρτίου, και μάλιστα εικάζεται οτι κατά πάσα πιθανότητα θα νικήσει. Πάντως ο κ. Πούτιν επανέλαβε την ήδη εκφρασθείσα αντίθεσή του στην αναθεώριση του ρωσικού συντάγματος, σχετικά με την αφαίρεση του άρθρου που επιτρέπει μόνο έως δύο θητείες για τον πρόεδρο της χώρας. Νωρίτερα αυτό το μήνα, τα κόμματα που υποστηρίζουν τον κ. Πούτιν επέτυχαν σημαντική νίκη στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Ρωσίας, γεγονός που οδήγησε στην εντύπωση οτι ενδεχομένως ο κ. Πούτιν να επιχειρούσε να αναθεωρήσει το σύνταγμα.

    [10] Ο Σαντάμ Χουσεΐν θα δικαστεί στο Ιράκ,

    18 Dec 2003, 02:20 UTC

    Αμπντούλ Αζίζ Αλ-Χακίμ

    Σε κοινή συνέντευξη τύπου στο Λονδίνο, με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, Τζάκ Στρώ, ο σημερινός πρόεδρος του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου, Αμπντούλ Αζίζ αλ Χακίμ, δήλωσε ότι ο Σαντάμ Χουσείν θα δικαστεί απο ειδικό ιρακινό δικαστήριο και οτι το δικαστήριο θα εξετάσει τις κατηγορίες εναντίον του και θα αποφασίσει με βάση τη διεθνή νομοθεσία. Οταν ρωτήθηκε άν ο Σαντάμ Χουσείν πρέπει να τιμωρηθεί με την εσχάτη των ποινών, ο κ. αλ Χακίμ δήλωσε ότι το δικαστήριο θα έχει την ευθύνη να αποφασίσει σχετικά με την ποινή του. Από τη πλευρά του ο κ. Στρώ δήλωσε ότι πιστεύει πως οι ιρακινοί είναι σε θέση να δικάσουν δίκαια τον Σαντάμ Χουσείν. Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός είπε οτι η έκρηξη φορτηγού, απο την οποία σκοτώθηκαν 10 άτομα στη Βαγδάτη, ήταν ατύχημα και όχι βομβιστική επίθεση, όπως είχε αναφερθεί αρχικά.

    [11] Μπέικερ: Εποικοδομητική η συνάντηση με τον Σ. Μπερλουσκόνι για το χρέος του Ιράκ.

    18 Dec 2003, 02:58 UTC

    Τζ. Μπέικερ, Σ. Μπερλουσκόνι

    Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Τζέημς Μπέηκερ, δήλωσε ότι είχε μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αναφορικά με το ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων εξωτερικό χρέος του Ιράκ. Ο κ. Μπέηκερ εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση των ΗΠΑ για την υποστήριξη του ιταλού πρωθυπουργού στην ιδέα της σημαντικής μείωσης του Ιρακινού χρέους. Ο κ. Μπέηκερ προσθεσε οτι οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην συνεργασία τους με την ιταλική κυβέρνηση μέσα στα πλαίσια της λεγόμενης λέσχης των Παρισίων, που αποτελείται απο 19 κύριες δανειοδοτικές χώρες. Η Λέσχη των Παρισίων θα αποφασίσει τι ποσοστό του χρέους του Ιράκ προς τα μέλη της, που ανέρχεται σε 40 δισεκατομμύρια δολλάρια, θα διαγράψει.

    [12] Σφυγμομέτρηση: Διευρύνθηκε η διαφορά δημοτικότητας μεταξύ του προέδρου Μπούς και του κύριου δημοκρατικού αντιπάλου του.

    18 Dec 2003, 03:04 UTC

    Χάουαρντ Ντήν

    Νέα σφυγμομέτρηση του CNN και της εφημερίδας US Today δείχνει ότι διευρύνθηκε η διαφορά ποσοστών δημοτικότητας μεταξύ του προέδρου Μπούς και του επικρατέστερου δημοκρατικού υποψηφίου, Χάουαρντ Ντην. Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση ο κ. Μπούς προηγείται του κ. Ντήν στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων κατά 23 εκατοστιαίες μονάδες. Η διαφορά αυτή ήταν μόνο 8 εκατοστιαίες μονάδες πριν την σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν. Η σφυγμομέτρηση έδειξε επίσης ότι το 60% των Αμερικανών πιστεύουν πως άξιζε το κόπο η ανάμειξη των ΗΠΑ στο Ιράκ, ενώ η δημοτικότητα του προέδρου Μπούς έφτασε το 63%. Πριν την σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν η δημοτικότητα του αμερικανού προέδρου βρισκόταν στο 54%.

    [13] Μονομερή μέτρα στις σχέσεις με τους Παλαιστίνιους, αναμένεται να σκιαγραφήσει ο Αριέλ Σαρόν.

    18 Dec 2003, 03:18 UTC

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι σε σημερινή ομιλία του ο πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, αναμένεται να αναφερθεί στο θέμα της λήψης μονομερών μέτρων από μέρους του Ισραήλ αν δεν λυθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους. Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι και οι ΗΠΑ έχουν επικρίνει την ιδέα της λήψης μονομερών μέτρων από Ισραηλινής πλευράς, λέγοντας ότι ο κ. Σαρόν θα πρέπει να δράσει σύμφωνα με τον λεγόμενο «οδικό χάρτη» για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

    [14] Το Ιράν υπογράφει συμφωνία για αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις των πυρηνικών του εγκαταστάσεων.

    18 Dec 2003, 03:27 UTC

    Γκολαμρεζά Αγκαζαντέχ

    Aνώτερος αξιωματούχος της ιρανικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας, δήλωσε ότι η χώρα του θα υπογράψει σήμερα συμφωνία που θα επιτρέπει αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις των πυρηνικών της εγκαταστάσεων. Ο αντιπρόεδρος του Ιράν, Γκολάμ-Ρεζά Αγκαζαντέχ δήλωσε ότι η Τεχεράνη δέχθηκε να υπογράψει την συμφωνία, για να αποδείξει ότι οι πυρηνικές της δραστηριότητες είναι φιλειρηνικές. Ομως ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, είπε ότι η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί μόνο ένα βήμα προς την επίλυση των θεμάτων που εκκρεμούν σχετικά με τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν. Εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης αναμένεται οτι θα υπογράψει την συμφωνία στα κεντρικά γραφεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, στη Βιέννη.

    [15] Στέιτ Ντηπάρτμεντ: Να εκτίσουν πλήρως τις ποινές τους οι καταδικασθέντες της 17 Νοέμβρη.

    18 Dec 2003, 04:11 UTC

     

    Ανακοινώθηκαν χθες από το αρμόδιο δικαστήριο στην Αθήνα οι ποινές ισόβιας κάθειρξης που επιβλήθηκαν σε έξι μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη για τον ρόλο τους σε σειρά δολοφονιών επί περίπου τρεις δεκαετίες. Το δικαστήριο επέβαλε στον ηγέτη της οργάνωσης, Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, 21 φορές ισόβια κάθειρξη και στον κύριο εκτελεστή της 17 Νοέμβρη, Δημήτρη Κουφοντίνα, 13 φορές ισόβια κάθειρξη. Τέσσερις ακόμα κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ισόβια για δολοφονίες, βομβισμούς, ληστείες και άλλα αδικήματα. Εννέα άλλα μέλη της οργάνωσης καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης έως και 25 ετών, για την συμμετοχή τους στις δολοφονίες. Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι καταδικασθέντες θα εκτίσουν τις ποινές τους πλήρως και τόνισε ότι η υπόθεση παραμένει ανοιχτή και οι Ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες. Πάντως ο κ. Μπάουτσερ αρνήθηκε να αναφερθεί σε ενδεχόμενες ενέργειες από αμερικανικής πλευράς για την εξασφάλιση αποζημιώσεων για τις οικογένειες των αμερικανών θυμάτων της οργάνωσης.

    [16] Η Αίγυπτος συνεχίζει τις προσπάθειες για την επίτευξη ανακωχής στη Μέση Ανατολή

    17 Dec 2003, 17:14 UTC

    Ο κ. Μαχέρ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αχμέντ Μαχέρ, θα μεταβεί στο Ισραήλ την επόμενη εβδομάδα, καθώς το Κάιρο συνεχίζει τις διαπραγματευτικές του προσπάθειες για την επίτευξη ανακωχής μεταξύ Παλαιστινιακών εξτρεμιστικών ομάδων και του Ισραήλ. Αιγύπτιοι αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες στη Γάζα με εκπροσώπους των εξτρεμιστικών οργανώσεων, αλλά δεν σημειώθηκε καμμία πρόοδος κατά τις συνομιλίες αυτές. Αξιωματούχοι που έλαβαν μέρος στις συνομιλίες, είπαν οτι η Αιγυπτος δήλωσε στους εξτρεμιστές οτι, εάν συμφωνήσουν να σταματατήσουν τις επιθέσεις τους κατά ισραηλινών στόχων, οι ΗΠΑ θα πιέσουν το Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματά του απο Παλαιστινιακές πόλεις. Στο μεταξύ, η βία συνεχίστηκε και σήμερα στη λωρίδα της Γάζας. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν οτι ένα νεαρό κορίτσι σκοτώθηκε απο τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών. Οι ισραηλινοί ισχυρίζονται οτι πυροβόλησαν αφού εξτρεμιστικά προκάλεσαν κάποια έκρηξη.

    [17] Στην Ιταλία ο Τζέημς Μπέηκερ

    17 Dec 2003, 17:18 UTC

    Οι κ.κ. Μπέηκερ και Μπερλουσκόνι

    Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Τζέημς Μπέηκερ, βρίσκεται σήμερα στην Ιταλία, συνεχίζοντας την περιοδεία του σε ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο την εξασφάλιση υποστήριξης για μείωση του εξωτερικού χρέους του Ιράκ, ύψους πολλών δισεκατομμυριων δολλαρίων. Ο κ. Μπέηκερ σχεδιάζει να συζητήσει το θέμα με τον ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μία μέρα μετά την εξασφάλιση υποστηρίξης απο τη Γαλλία και τη Γερμανία, για την ανακούφιση του χρέους του Ιράκ. Γάλλοι και Γερμανοί ηγέτες, που συναντήθηκαν ξεχωριστά με τον κ. Μπέηκερ την Τρίτη, συμφώνησαν οτι θα πρέπει να υπάρξει σημαντική μείωση του ιρακινού χρέους μέσα στα πλαίσια της επιλεγομενης Λέσχης των Παρισίων. Η ομάδα, που αποτελείται απο 19 κύριες δανειοδοτικές χώρες, θα αποφασίσει πόσο απο το χρέος των 40 δισεκατομμυρίων δολλαρίων του Ιράκ μπορεί να μειωθεί. Το Ιράκ οφείλει επίσης περίπου 80 δισεκατομμύρια δολλάρια σε άλλες χώρες και σε ιδιώτες δανειστές.

    [18] Μπούς: Ύψιστη τιμωρία θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο Σαντάμ Χουσεΐν

    17 Dec 2003, 01:58 UTC

    Σε συνέντευξη του προς το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, o πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν θα πρέπει να αντιμετωπίσει «ύψιστη τιμωρία», όπως είπε χαρακτηριστικά, για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει σε βάρος του Ιρακινού λαού. Αλλά πρόσθεσε ότι την απόφαση αυτή δεν θα την πάρει ο ίδιος, αλλά ο Ιρακινός λαός ο οποίος και θα πρέπει να δικάσει τον Σαντάμ Χουσεΐν. Ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τον πρώην ιρακινό ηγέτη, «απεχθή τύραννο» που βασάνισε και δολοφόνησε αθώους ανθρώπους. Επίσης ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, δήλωσε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν θα πρέπει να τιμωρηθεί για τις πράξεις του έτσι ώστε να επέλθει και εθνική συμφιλίωση στο Ιράκ. Στο μεταξύ, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι η Σι Αι Ει επιβλέπει τις ανακρίσεις του Σαντάμ Χουσείν και ότι ο πρώην ηγέτης του Ιράκ θεωρείται αιχμάλωτος πολέμου.

    [19] Οι Αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν ηγετικό στέλεχος ανταρτών στο Ιράκ.

    17 Dec 2003, 02:08 UTC

    Αξιωματούχοι του Aμερικανικού στρατού δήλωσαν ότι οι συμμαχικές δυνάμεις συνέλαβαν ένα ηγετικό στέλεχος ανταρτών και τουλάχιστον 77 άλλους κατά την διάρκεια επιδρομής στο κεντρικό Ιράκ, βόρεια της Βαγδάτης. Εκπρόσωπος του Αμερικανικού στρατού είπε ότι ο κύριος ύποπτος, ο Κις Χατάμ, ήταν πέμπτος στην λεγόμενη λίστα σημαντικών στόχων. Επίσης κατά την διάρκεια της επιχείρησης αυτής Αμερικανικά στρατεύματα κατάσχεσαν υλικά κατασκευής βομβών.

    Επίσης, 3 Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν όταν αυτοσχέδια βόμβα εξερράγη κοντά σε οδόστρωμα στην γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν, Τικρίτ.

    Αργότερα, αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι έστειλαν τανκς, στρατιωτικά οχήματα και ελικόπτερα στην Τικριτ για να διαλύσουν υποστηρικτές του πρώην δικτάτορα που διαμαρτύρονταν για την σύλληψη του.

    [20] Αυξήθηκαν τα ποσοστά δημοτικότητας του προέδρου Μπούς μετά τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν.

    17 Dec 2003, 02:18 UTC

     

    Νέα σφυγμομέτρηση της εφημερίδας, Γουώλ Στρητ Τζέρναλ και του τηλεοπτικού δικτύου NBC, δείχνει ότι η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν επηρέασε θετικά τα ποσοστά δημοτικότητα του προέδρου Μπούς. Το ποσοστό δημοτικότητα του αμερικανού προέδρου έφτασε το 58% αμέσως μετά τη σύλληψη από 52% που ήταν πριν. Επίσης το 76% των αμερικανών πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ θα επιτύχουν στο Ιράκ και ένα 62% πιστεύει ότι ο πόλεμος στο Ιράκ συνετέλεσε στην βελτίωση της ασφάλειας στις ΗΠΑ. Αυτό το ποσοστό ήταν 52% πριν τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν.

    [21] Για μονομερή απόσυρση του Ισραήλ από τα κατεχόμενα, μιλά ο Σαρόν

    16 Dec 2003, 22:17 UTC

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι σε ομιλία του στα τέλη της εβδομάδας ο πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, πρόκειται να ανακοινώσει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να είναι έτοιμο για την απομάκρυνση Εβραϊκών οικισμών από τα κατεχόμενα εδάφη. Τις τελευταίες εβδομάδες ο κ. Σαρόν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι το Ισραήλ θα πρέπει να αποσυρθεί μονομερώς από σημεία της Λωρίδας της Γαζας αν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις αποτύχουν.

    Οι Παλαιστίνιοι αντιτίθενται σε μονομερείς ενέργειες του Ισραήλ, λέγοντας ότι μόνο μια αμοιβαία συμφωνία που θα επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων μπορεί να οδηγήσει στην ειρήνη.

    Μεσολαβητές από την Αίγυπτο έφτασαν χθες στη Γάζα για την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Παλαιστινιακών οργανώσεων με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας με το Ισραήλ.

    Επίσης χθες, το Ισραήλ δήλωσε ότι ίσως απαγορεύσει στο Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ να μεταβεί στη Βηθλεέμ για να παρευρεθεί στους εορτασμούς των Χριστουγέννων.

    [22] Το FBI συμμετέχει σε πρόγραμμα του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του εμπορίου λευκής σαρκός.

    17 Dec 2003, 02:25 UTC

    Τα ΗΕ ανακοίνωσαν νέο πρόγραμμα καταπολέμησης του εμπορίου λευκής σαρκός στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Το FBI βοήθησε στην ανάπτυξη δύο εκπαιδευτικών εγχειριδίων του ΟΗΕ για το θέμα. Το ένα προορίζεται για την εκπαίδευση απλών αστυνομικών και το άλλο για την εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης προσώπων και του διασυνοριακού εγκλήματος. Τα εγχειρίδια περιλαμβάνουν πληροφορίες για τον τρόπο περισυλλογής αποδεικτικών στοιχείων για την δίωξη τέτοιων εγκλημάτων και τον τρόπο άμεσης παρέμβασης των αρχών. Παρόλο που το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για την νοτιοανατολική Ευρώπη, το σχετικό γραφείο του ΟΗΕ δηλώνει ότι ελπίζει τελικά το πρόγραμμα να διευρυνθεί και για άλλες γεωγραφικές περιοχές, όπως η νοτιοανατολική Ασία, η Λατινική Αμερική, η Μέση Ανατολή και η Αφρική.

    [23] Παραίτηση Ντερβίς Ερογλού

    16 Dec 2003, 17:52 UTC

    Υποστηρικτές της επίλυσης στου Κυπριακού, μετά τις εκλογές της Κυριακής

    Ο πρωθυπουργός της αυτοαποκαλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, Ντερβίς Ερογλού υπέβαλε την παραίτησή του για να προλειάνει το δρόμο για μια νέα κυβέρνηση. Η παραίτηση του κ. Ερογλού γίνεται μετά από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, κατά τις οποίες κόμματα που υποστηρίζουν το αποτελματωμένο σχέδιο του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού κέρδισαν το μεγαλύτερο αριθμό εδρών, αλλά όχι την πλειοψηφία. Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, που αντιτίθεται στο σχέδιο Αννάν, λέει πως θα προκηρύξει νέες εκλογές σε δυο μήνες εάν δεν έχει μέχρι τότε σχηματισθεί κυβέρνηση. Η ψηφοφορία της Κυριακής θεωρήθηκε σα δημοψήφισμα για το σχέδιο του ΟΗΕ.

    [24] Συνεχίζεται η διάσκεψη του συμβουλίου στο Αφγανιστάν

    16 Dec 2003, 17:55 UTC

    Τρείς ρουκέτες έπληξαν την αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ κατά την διάρκεια της νύχτας, πρίν την τρίτη μέρα της διάσκεψης για την υιοθέτηση νέου συντάγματος της χώρας. Οι διεθνείς ειρηνοφρουροί είπαν οτι οι ρουκέτες προσέκρουσαν μακρυά απο τον χώρο της διάσκεψης και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Στο μεταξύ, η τρίτη ημέρα της συνάντησης του συνταγματικού συμβουλίου, της επιλεγόμενης λόγια τζίργκα, αφιερώθηκε κυρίως στο θέμα συγκρότησης υποεπιτροπών. Παρά την αργή διαδικασία, Αφγανοί αξιωματούχοι προβλέπουν οτι το νέο σύνταγμα θα υιοθετηθεί μάλλον μέσα στην εβδομάδα. Οι σύνεδροι συζητούν για το άν το μετα-ταλιμπανικό Αφγανιστάν θα έχει προεδρικό ή κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης. Ενα άλλο κύριο θέμα προς συζήτηση, είναι ο ρόλος του Ισλάμ στο νέο σύνταγμα.

    [25] Μειώθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

    16 Dec 2003, 22:22 UTC

    Κυβερνητικές εκθέσεις δείχνουν ότι, τον περασμένο μήνα, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μειώθηκε και ότι αυξήθηκε η παραγωγή των εργοστασίων. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε πτώση κατά δύο δέκατα του ενός τοις εκατό το Νοέμβριο.

    Μία ξεχωριστή έκθεση δείχνει ότι η παραγωγή στα αμερικανικά ορυχεία, τα εργοστάσια και τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών διευρύνθηκε κατά 9 δέκατα του ενός τοις εκατό τον περασμένο μήνα. Μερικοί αναλυτές λένε ότι η ανάπτυξη αποτελεί ένδειξη ότι ο βιομηχανικός τομέας έχει αρχίσει να ανακάμπτει. Η αγορά ακινήτων αποτελεί ένα από τους ισχυρότερους τομείς της Αμερικανικής οικονομίας και σύμφωνα με νέα στοιχεία, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, η κατασκευή νέων κατοικιών έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ το Νοέμβριο.

    [26] Η υποστήριξη της ΕΕ για Πρωτόκολλο του Κιότο θα εξαρτηθεί απ' την στάση της Μόσχας.

    16 Dec 2003, 02:19 UTC

    Η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Περιβάλλοντος, Λογιόλα Ντε Παλάθιο, δήλωσε χθες ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επανεξετάσει την στάση της αναφορικά με το Πρωτόκολλο του Κιότο για την μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου, αν η Ρωσία ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ και δεν το υιοθετήσει. Σε ομιλία της κατά την σύνοδο υπουργών ενέργειας στις Βρυξέλλες η κ. Ντε Παλάθιο δήλωσε ότι οι ενδοιασμοί της Ρωσίας εδώ και 6 χρόνια δεν μπορούν να αγνοηθούν. Τελευταία η Μόσχα στέλνει αλληλοσυγκρουόμενα μηνύματα για τη συνθήκη. Συγκεκριμένα αξιωματούχος του Κρεμλίνου δήλωσε πρόσφατα ότι η Ρωσία δεν μπορεί να υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο με στην σημερινή μορφή του, αλλά άλλος ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι το Πρωτόκολλο θα υποβληθεί για έγκριση στην Ρωσική Δούμα του χρόνου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 20 December 2003 - 2:18:22 UTC