Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-12-22

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γιάννης Σφακιανάκης: «Θα δούμε μία πολιτική αστάθειας μέσα στο Ιράκ και ένα κλίμα αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή.» 
  • [02] Δραστηριοποιούνται συνήγοροι κρατουμένων στο Γκουαντάμο.
  • [03] Πρόταση Αννάν για συνομιλίες σχετικά με τον ρόλο των ΗΕ στο Ιράκ.
  • [04] Το Ιράν υπέγραψε πρωτόκολλο επιθεωρήσεων των πυρηνικών του εγκαταστάσεων.
  • [05] Αυξήθηκε ο πληθυσμός των ΗΠΑ

  • [01] Γιάννης Σφακιανάκης: «Θα δούμε μία πολιτική αστάθειας μέσα στο Ιράκ και ένα κλίμα αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή.» 

    Νανά Καπετανάκου, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Ουάσι

    19 Dec 2003, 23:15 UTC

    Σαντάμ Χουσεΐν

    Πάταγο δημιούργησε αυτή την εβδομάδα η σύλληψη του πρώην Προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν, που ήταν και το πλέον καταζητούμενο άτομα στο κόσμο. Ποιες όμως είναι συνέπειες της σύλληψης του για το Ιράκ. Επίσης, θα ενισχύσει την πολιτική θέση του Προέδρου Μπους; Τις ερωτήσεις αυτές υπέβαλε η Νανά Καπετανάκου στον ερευνητή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Γιάννη Σφακιανάκη, που ειδικεύεται σε θέματα Μέσης Ανατολής.

    [02] Δραστηριοποιούνται συνήγοροι κρατουμένων στο Γκουαντάμο.

    19 Dec 2003, 17:50 UTC

    Οι δικηγόροι από τη Σαουδική Αραβία

    Η απόφαση αμερικανικού ομοσπονδιακού δικαστηρίου οτι οι κρατούμενοι στην αμερικανική ναυτική βάση του Γκουαντανάμο στην Κούβα, πρέπει να έχουν πρόσβαση σε δικηγόρους, παρακολουθείται στενά απο ενδιαφερόμενα άτομα σολόκληρο τον κόσμο. Από τη Ριγιάντ της Σαουδικής Αραβίας, οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τις οικογένειες των άνω των 100 Σαουδαράβων κρατουμένων στο Γκουαντανάμο, προσπαθούν να πάρουν περισσότερες πληροφορίες για τους κρατούμενους.

    Η αμερικανική κυβέρνηση λέει οτι έχει το δικαίωμα να κρατά τους φυλακισμένους επαόριστον, χωρίς να έχουν πρόσβαση σε νομικό σύμβουλο, επειδή συνελήφθησαν στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν και επίσης, κρατούνται εκτός ΗΠΑ.

    Το αμερικανικό ανώτατο δικαστήριο λέει οτι θα αποφασίσει σχετικά με το άν θα πρέπει να δοθεί στους κρατούμενους πρόσβαση σε αμερικανικά δικαστήρια. Ομως αυτή η απόφαση δεν αναμένεται πρίν απο τον επόμενο χρόνο.

    Στο μεταξύ, ομάδα δικηγόρων στη Σαουδική Αραβία συναντήθηκε με αμερικανούς αξιωματούχους, σε μία προσπάθεια των συνηγόρων να αποκτήσουν πρόσβαση προς τους 124 Σαουδάραβες πολίτες που κρατούνται στη βάση του Γκουαντανάμο.

     

    Ο νομικός σύμβουλος Αχμάντ Μαζάρ λέει οτι η ομάδα του πιέζει επίσης για περισσότερη επαφή μεταξύ των φυλακισμένων και των οικογενειών τους στην Σαουδική Αραβία. Πρότεινε ακόμα και την χρήση τυποποιημένης επιστολής, που δεν θα αποτελούσε κίνδυνο για θέματα ασφάλειας, αλλά θα διαβεβαίωνε τις οικογένειες οτι τα παιδιά τους είναι καλά.

    Λέει ο κ. Μαζάρ: «Γνωρίζουμε απο τις οικογένειες εδώ, οτι έχουν τεράστιες δυσκολίες να επικοινωνήσουν με τους κρατούμενους. Μερικές απο αυτές κάνουν ακόμα και έξι μήνες να έχουν κάποιο νέο. Εμείς ζητήσαμε περισσότερη επαφή με τις οικογένειεςακόμα και τηλεφωνική επικοινωνίακαι ζητήσαμε οι κρατούμενοι να μπορούν να στέλνουν στους δικούς τους επιστολές με ένα πάγιο, στάνταρ κείμενο, μόνο και μόνο για να διαβεβαιώνει τις οικογένειες οτι ο δικός τους άνθρωπος είναι ζωντανός και σε θέση να γράψει.»

    Ο κ. Μαζάρ και τέσσερεις άλλοι δικηγόροι που εκπροσωπούν τις οικογένειες απο τη Σαουδική Αραβία συναντήθηκαν το Σεπτέμβριο με αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο κ. Μαζάρ λέει οτι οι δικηγόροι δεν έλαβαν ακόμα απάντηση στο αίτημά τους να συναντηθούν με τους κρατουμένους. Αλλά λέει οτι είναι συγκρατημένα αισιόδοξος, επειδή πληροφορήθηκε οτι ένας Αυστραλός δικηγόρος ήδη συναντήθηκε με Αυστραλό υπήκοο που κρατειται και αυτός στο Γκουαντανάμο. «Ζητήσαμε την άδεια να επισκεφθούμε τους φυλακισμένους στο Γκουαντανάμο, αλλά μας είπαν οτι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν για την ώρα. Ομως την περασμένη εβδομάδα, μάθαμε οτι επετράπη στον Αυστραλό δικηγόρο να επισκεφθεί τον πελάτη του. Εάν είναι δυνατόν, θέλουμε και μείς να πάμε και να συνομιλήσουμε με τους συμπατριώτες μας εκεί.»

    Ο κ. Μαζάρ λέει οτι οι κρατούμενοι Σαουδάραβες, άν βαρύνονται με οποιαδήποτε εγκληματική κατηγορία, θα πρέπει να εκδοθούν στις αρχές της χώρας τους για να δικαστούν εκεί.

    [03] Πρόταση Αννάν για συνομιλίες σχετικά με τον ρόλο των ΗΕ στο Ιράκ.

    19 Dec 2003, 18:02 UTC

    Κ. Αννάν

    O Γενικός Γραμματέας των ΗΕ Κόφι Αννάν πρότεινε την διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου και των συμμαχικών δυνάμεων σχετικά με τον ρόλο των ΗΕ στο Ιράκ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Πέμπτη, ο κ. Αννάν είπε οτι αναμένει οτι αντιπροσωπεία του κυβερνητικού συμβουλίου θα λάβει μέρος στις συνομιλίες, που μάλλον θα γίνουν στις 15 Ιανουαρίου και πρόσθεσε οτι αξιωματούχοι των συμμαχικών δυνάμεων ακόμα δεν απάντησαν καταφατικά. Πάντως, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Τζών Νεγροπόντε, είπε οτι δεν γνωρίζει οτι οι συμμαχικές δυνάμεις καλέστηκαν να συμμετάσχουν στις συνομιλίες.

    [04] Το Ιράν υπέγραψε πρωτόκολλο επιθεωρήσεων των πυρηνικών του εγκαταστάσεων.

    19 Dec 2003, 02:41 UTC

    Α. Σαλεχί, M. Ελ Μπαραντέι

    Το Ιράν υπέγραψε σύμφωνο που επιτρέπει στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας των ΗΕ να διεξάγει αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις των πυρηνικών του εγκαταστάσεων. Ο εκπρόσωπος της Τεχεράνης στην διεθνή υπηρεσία, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, υπέγραψε το σύμφωνο χθες στη Βιέννη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι από εδώ και στο εξής το Ιράν δεν θα γίνει αντικείμενο «άδικων», όπως τις χαρακτήρισε, κατηγοριών. Αλλά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου αποτελεί μόνο ένα πρώτο βήμα στην διαδικασία απόδειξης από μέρους του Ιράν ότι δεν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα. Και τόνισε ότι τώρα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας πρέπει να πιστοποιήσει ότι η Τεχεράνη συμμορφώνεται με την νέα αυτή συμφωνία.

    [05] Αυξήθηκε ο πληθυσμός των ΗΠΑ

    18 Dec 2003, 21:43 UTC

    Η Αμερικανική Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι ο πληθυσμός της χώρας ανήλθε σε περίπου 281 εκατομμύρια τον Ιούλιο του 2003.

    Τα στοιχεία της εν λόγω υπηρεσίας δείχνουν ότι ο πληθυσμός των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά περίπου τρία εκατομμύρια απο τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία περίπου το μισό της αύξησης των τριών εκατομμυρίων αποδίδεται σε γεννήσεις ενώ το άλλο μισό, σε μεταναστεύσεις. Οι πιό πυκνοκατοικημένες πολιτείες είναι η Καλιφόρνια, το Τέξας και η Νέα Υόρκη.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 13 January 2004 - 13:54:54 UTC