Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-12-24

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποφυλακίστηκε στη Γερμανία ύποπτος συνεργός των τρομοκρατών της 11/9/01
  • [02] Τουλάχιστον 2 οι νεκροί απ' τον σεισμό στη Καλιφόρνια
  • [03] 5 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν για την επίθεση εναντίον του υπουργού εξωτερικών της Αιγύπτου.
  • [04] Η Μόσχα έτοιμη να διαγράψει πάνω απ' το μισό χρέος του Ιράκ.
  • [05] Ουάσιγκτον: Θα εξετάσει την πιθανότητα άρσης των κυρώσεων σε βάρος της Λιβύης.
  • [06] Μπούς: Οι Αμερικανοί δεν θα πρέπει να αλλάξουν τα εορταστικά τους σχέδια.
  • [07] Σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Κίνα την άλλη εβδομάδα ο Τζέημς Μπέικερ.
  • [08] Η Πακιστανική κυβέρνηση διερευνά επιστήμονες που διέδωσαν πυρηνική τεχνογνωσία.
  • [09] Ο Μωχάμεντ ελ Μπαρεντέι θα μεταβεί στη Λιβύη.
  • [10] Αρχισε η δίκη για την δολοφονία του Ζόραν Τζίντζιτς
  • [11] Aπανωτές τραγωδίες πλήττουν τις Φιλιππίνες
  • [12] Στο Πορτοκαλί ο βαθμός επιφυλακής στις ΗΠΑ
  • [13] Μάιερς: Η σύλληψη του Σαντάμ έχει οδηγήσει στη σύλληψη εκατοντάδων καταζητουμένων.
  • [14] Στο Ισραήλ ο υπουργός εξωτερικών της Αιγύπτου.
  • [15] Η Λιβύη συμφώνησε σε απροειδοποίητες επιθεωρήσεις των πυρηνικών της εγκαταστάσεων.

  • [01] Αποφυλακίστηκε στη Γερμανία ύποπτος συνεργός των τρομοκρατών της 11/9/01

    23 Dec 2003, 17:16 UTC

    Γερμανικό δικαστήριο αποφάνθηκε οτι Μαροκινός που κατηγορείται οτι βοήθησε τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 να εκτελέσουν την αποστολή τους, μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερος κατά την διάρκεια της δίκης του. Το δικαστήριο του Αμβούργου απέρριψε αίτημα του εισαγγελέα να παραταθεί η κράτηση του Αμπντελγκανί Μζουντί. Ο κ. Μζουντί που αποφυλακίστηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, κατηγορείται οτι παρείχε διευκολύνσεις στους αεροπειρατές. Ομως οι δικηγόροι υπεράσπισής του λένε οτι μόνο πλήρωσε κάποιους λογαριασμούς για αυτους, ενώ εκείνοι έλειπαν στο εξωτερικό.

    [02] Τουλάχιστον 2 οι νεκροί απ' τον σεισμό στη Καλιφόρνια

    23 Dec 2003, 02:15 UTC

    Iσχυρή σεισμική δόνηση 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συγκλόνισε την κεντρική και νότια Καλιφόρνια, κοστίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 2 άτομα και προξενώντας ζημιές σε πολλά κτίρια, ενώ διεκόπη και η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε πολλές περιοχές. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην μικρή παραθαλάσια πόλη Κάμπρια και κοντά στο ιστορικό κάστρο του αμερικανού πολυεκατομμυριούχου Ράντολφ Χέρστ, το οποίο υπέστη κάποιες ζημιές και εκκενώθηκε. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στο Λος Αντζελες και το Σαν Φρανσίσκο. Σύμφωνα με πληροφορίες των ειδικών, ο σεισμός σημειώθηκε σε μέχρι σήμερα άγνωστο ρήγμα και σε περιοχή που δεν έχει προιστορία μεγάλων σεισμικών δονήσεων.

    [03] 5 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν για την επίθεση εναντίον του υπουργού εξωτερικών της Αιγύπτου.

    23 Dec 2003, 02:09 UTC

    Η Ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 5 Παλαιστίνιους για την χθεσινή επίθεση εναντίον του υπουργού εξωτερικών της Αιγύπτου, Αχμέντ Μαχέρ, στο ιερό τέμενος Αλ Ακσά της Ιερουσαλήμ. Ο κ. Μαχέρ βγήκε από νοσοκομείο της Ιερουσαλήμ σε καλή κατάσταση και στη συνέχεια επέστρεψε στο Κάιρο. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ο κ. Μαχέρ σπώχθηκε και ενδεχομένως ξυλοκοπήθηκε ενώ προσευχόταν στο τζαμί αλ Ακσά, μετά απο συνάντηση που είχε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Αριελ Σαρόν. Η Παλαιστινιακή Αρχή και η κυβέρνηση της Αιγύπτου καταδίκασαν την επίθεση. Ο κ. Μαχέρ είχε μεταβεί στην Ιερουσαλήμ για να παροτρύνει την ισραηλινή ηγεσία να ξαναρχίσει τις αποτελματωμένες ειρηνευτικές συνομιλίες με την Παλαιστινιακή πλευρά. Ο κ. Σαρόν δήλωσε στον κ. Μαχέρ ότι το Ισραήλ θα τιμήσει εκεχειρία με τους Παλαιστίνιους αν οι Παλαιστινιακές οργανώσεις σταματήσουν τις επιθέσεις τους.

    [04] Η Μόσχα έτοιμη να διαγράψει πάνω απ' το μισό χρέος του Ιράκ.

    23 Dec 2003, 02:20 UTC

    Αμπντούλ Αζίζ Αλ-Χακίμ

    Ιρακινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι πρόθυμος να διαγράψει πάνω απ το μισό χρέος του Ιράκ προς τη Μόσχα, που υπολογίζεται στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια, με αντάλλαγμα επιχειρηματικά συμβόλαια στο Ιράκ. Μετά από συνομιλίες που είχε στο Κρεμλίνο, ο επικεφαλής του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου, Αμπντέλ Αζίζ Αλ Χακίμ, δήλωσε ότι ενδέχεται να διαγραφεί το 65% του χρέους του Ιράκ. Εξάλλου χθες δύο Αμερικανοί στρατιώτες και ένας Ιρακινός διερμηνέας σκοτώθηκαν και δύο άλλοι στρατιώτες τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας στη Βαγδάτη. Επίσης Πολωνός στρατιώτης πυροβολήθηκε κατά λάθος και σκοτώθηκε, στο νότιο Ιράκ.

    [05] Ουάσιγκτον: Θα εξετάσει την πιθανότητα άρσης των κυρώσεων σε βάρος της Λιβύης.

    23 Dec 2003, 02:26 UTC

    Ρίτσαρντ Μπάουτσερ

    Η κυβέρνηση Μπούς δήλωσε ότι θα εξετάσει την πιθανότητα άρσης των κυρώσεων σε βάρος της Λιβύης, αλλά τονίζει ότι η Τρίπολη θα πρέπει να λάβει επιπρόσθετα μέτρα, πέραν της απόφασης της να εγκαταλείψει το πρόγραμμα της όπλων μαζικής καταστροφής. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι η οποιαδήποτε αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής εξαρτάται απ την εξελικτική πορεία της πολιτικής της Λιβύης. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το εμπάργκο στα ταξίδια αμερικανών πολιτών στη Λιβύη ενδέχεται να αποτελέσει το πρώτο μέτρο που θα αρθεί.

    [06] Μπούς: Οι Αμερικανοί δεν θα πρέπει να αλλάξουν τα εορταστικά τους σχέδια.

    23 Dec 2003, 02:59 UTC

    Ο πρόεδρος Μπούς ζήτησε απ τους Αμερικανούς να μην αλλάξουν τα εορταστικά τους σχέδια παρά την αύξηση του βαθμού επιφυλακής στη χώρα από το κίτρινο στο πορτοκαλί. Ο κ. Μπούς τόνισε ότι όλες οι δυνάμεις ασφάλειας είναι έτοιμες να προστατέψουν τους Αμερικανούς πολίτες και πρόσθεσε ότι και κυβερνήσεις στο εξωτερικό καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθούν ενδεχόμενες επιθέσεις. Χθες ο κ. Μπούς συναντήθηκε με τους κύριους συμβούλους του για Θέματα Εσωτερικής Ασφάλειας και εξέτασε μαζί τους τρόπους εντατικοποίησης των μέτρων ασφάλειας σε αεροδρόμια, λιμάνια, γέφυρες, και πυρηνικά εργοστάσια της χώρας καθώς και σε άλλους ενδεχόμενους στόχους.

    [07] Σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Κίνα την άλλη εβδομάδα ο Τζέημς Μπέικερ.

    23 Dec 2003, 03:02 UTC

    Ο ειδικος απεσταλμένος των ΗΠΑ, Τζέημς Μπέηκερ, πρόκειται να επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα την Ιαπωνία, την Νότια Κορέα και την Κίνα. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκότ Μακλήλλαν, ανήγγειλε την επίσκεψη λέγοντας ότι ο κ. Μπέηκερ θα έχει συνομιλίες που στοχεύουν στην μείωση του τεράστιου εξωτερικού χρέους του Ιράκ. Ο κ. Μπέηκερ θα συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους στη Σεούλ και το Τόκυο στις 29 Δεκεμβρίου, και στο Πεκίνο στις 30 Δεκεμβρίου. Ο πρόεδρος Μπούς επιβεβαίωσε τις επισκέψεις του κ. Μπέηκερ στην Ασία σε πρόσφατες τηλεφωνικές του συνομιλίες με τους ομολόγους του στις τρεις αυτές χώρες, ζητώντας τους να καλοδεχθούν τον απεσταλμένο του.

    [08] Η Πακιστανική κυβέρνηση διερευνά επιστήμονες που διέδωσαν πυρηνική τεχνογνωσία.

    23 Dec 2003, 03:06 UTC

    Η Αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε ικανοποίηση αναφορικά με διερεύνηση από μέρους της Πακιστανικής κυβέρνησης πληροφοριών ότι Πακιστανοί επιστήμονες ενδέχεται να είχαν δώσει πυρηνική οπλική τεχνολογία στο Ιράν και άλλες χώρες. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπούς δήλωσαν πάντως χθες ότι δέχονται τις διαβεβαιώσεις της Ισλαμαμπάντ ότι το Πακιστάν δεν διαδίδει πλέον πυρηνική τεχνογνωσία. Ανάμεσα στους επιστήμονες που διερευνώνται είναι και ο Αμπντούλ Καντήρ Χάν, o λεγόμενος πατέρας της Πακιστανικής Ατομικής Βόμβας, που στο Πακιστάν θεωρείται εθνικός ήρωας.

    [09] Ο Μωχάμεντ ελ Μπαρεντέι θα μεταβεί στη Λιβύη.

    22 Dec 2003, 17:30 UTC

    Ο Διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μωχάμεντ ελ Μπαρεντέι, λέει οτι οι επιθεωρήσεις των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Λιβύης ενδέχεται να ξεκινησουν την επόμενη εβδομάδα. Ο κ. ελ Μπαρεντέι λέει οτι θα επισκεφθεί και ο ίδιος την Λιβύη την ερχόμενη εβδομάδα, μαζί με μία ομάδα εμπειρογνομώνων για να αρχίσουν τις έρευνές τους σχετικά με τα προγράμματα πυρηνικών όπλων της χώρας. Νωρίτερα σήμερα, ο Λίβυος πρωθυπουργός Σούκρι Μωχάμεντ Γκάνιν είπε οτι η χώρα του είναι έτοιμη να υπογράψει πρωτόκολλο που να επιτρέπει αιφνιαστικές επιθεωρήσεις των πυρηνικών της εγκαταστάσεων. Οι εξελίξεις αυτές ακολουθούν την αναγγελία της Λιβύης την περασμένη Παρασκευή, οτι εγκαταλείπει όλα τα προγράμματά της χημικών, βιολογικών και ατομικών όπλων.

    [10] Αρχισε η δίκη για την δολοφονία του Ζόραν Τζίντζιτς

    22 Dec 2003, 17:34 UTC

    Ο Ζόραν Τζίντζιτς

    Η δίκη των 36 υπόπτων που κατηγορούνται οτι ενέχονται στην δολοφονία του μεταρρυθμιστή σέρβου πρωθυπουργού Ζόραν Τ ζίντζιτς άρχισε στο Βελιγράδι, αλλά διεκόπη σύντομα έως αύριο, επειδή οι δικηγόροι υπεράσπισης ζήτησαν μεγαλύτερα περιθώρια χρόνου για να ετοιμαστούν. Επίσης ζήτησαν την αλλαγή του προέδρου του δικαστηρίου και του εισαγγελέα. Σχετική απόφαση αναμένεται οταν ξαναρχίσει η ακροαματική διαδικασία. Ακροβολιστής είχε δολοφονήσει τον Ζόραν Τζίντζιτς έξω απο το σερβικό κοινοβούλιο τον περασμένο Μάρτιο. Ο φερόμενος ως εκτελεστής, Ζβέτζαν Γιοβάνοβιτς, είναι ανάμεσα στους 21 υπόπτους στο δικαστήριο, αλλά άλλοι ακόμα 15 κατηγορούμενοι φυγοδικούν και θα δικαστούν ερήμην. Ανάμεσα στους φυγόδικους συμπεριλαμβάνονται ο σέρβος παραστρατιωτικός διοικητής Μίλοραντ Λούκοβιτς, που φέρεται οτι σχεδίασε την δολοφονία.

    [11] Aπανωτές τραγωδίες πλήττουν τις Φιλιππίνες

    22 Dec 2003, 17:40 UTC

    Εκφράζονται φόβοι οτι τα θύματα δύο καταστροφών στις Φιλιππίνες που οφείλονται στις καταρρακτώδεις βροχές και σε μεγάλη θαλασσοταραχή, ανέρχονται στις εκατοντάδες. Η φιλιππινέζικη ακτοφυλακή είπε οτι φέρρυ μπώτ με τουλαχιστον 70 επιβάτες αγνοείται στις κεντρικές Φιλιππίνες, αφού εξέπεμψε σήμα κινδύνου χθές οτι έμπαζε νερά και οτι βυθιζόταν. Μία έρευνα για τον εντοπισμό του φέρρυ μπώτ σήμερα δεν απέδωσε καρπούς. Η ναυτική αυτή τραγωδία σημειώνεται δύο μέρες μετά τις πλημμύρες και κατωλισθίσεις που έκαναν 100, 000 άτομα να εγκαταλείψουν τις εστιες τους στα κεντρικά και νότια διαμερίσματα της χώρας. Ολόκληρα χωριά θάφτηκαν κάτω απο τη λάσπη και τα χαλάσματα. Τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν τουλάχιστον 120 νεκρούς και οι αρχές πιστεύουν οτι θα θύματα είναι πάνω απο 200.

    [12] Στο Πορτοκαλί ο βαθμός επιφυλακής στις ΗΠΑ

    22 Dec 2003, 01:13 UTC

    Οι αμερικανικές αρχές ανέβασαν το βαθμό επιφυλακής στις ΗΠΑ από «Υψηλό» σε «πολύ Υψηλό», δηλαδή από κίτρινο σε πορτοκαλί, λέγοντας ότι οι πιθανότητες για τρομοκρατικές επιθέσεις στο αμερικανικό έδαφος είναι σήμερα οι μεγαλύτερες απ την εποχή των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Επίσης το Στέιτ Ντηπάρτμεντ εξέδωσε παγκόσμια οδηγία για τους Αμερικανούς που βρίσκονται στο εξωτερικό. Ο υπουργός εσωτερικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τόμ Ρίτζ, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου εδώ στην Ουάσιγκτον ότι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν πως «εξτρεμιστές στο εξωτερικό περιμένουν επιθέσεις» που θα συναγωνίζονται ή και θα ξεπερνούν αυτές της 11ης Σεπτεμβρίου. Και τόνισε ότι οι αμερικανικές αρχές λαμβάνουν μέτρα με βάση την αύξηση του αριθμού και της αξιοπιστίας των πληροφοριών που έχουν για το ενδεχόμενο επιθέσεων.

    [13] Μάιερς: Η σύλληψη του Σαντάμ έχει οδηγήσει στη σύλληψη εκατοντάδων καταζητουμένων.

    22 Dec 2003, 01:18 UTC

    Στρατηγός Ρ. Μάιερς

    Ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάιερς, δήλωσε ότι η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν έχει οδηγήσει στη σύλληψη εκατοντάδων Ιρακινών, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων ηγετικών στελεχών των ανταρτικών ομάδων που πραγματοποιούν τις επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων. Σε συνέντευξη του προς το τηλεοπτικό δίκτυο FOX ο στρατηγός Μάιερς δήλωσε ότι η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν έδωσε στις αμερικανικές δυνάμεις πληροφορίες που οδήγησαν στην καλύτερη κατανόηση της συγκρότησης των ανταρτικών αυτών ομάδων. Τόνισε πάντως ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν είναι συνεργάσιμος με τις ανακριτικές αρχές. Εξάλλου, το υπουργείο πετρελαίου του Ιράκ ανακοίνωσε ότι ανταρτικά στοιχεία επιτέθηκαν και προκάλεσαν ζημιές σε εγκαταστάσεις βόρεια και νότια της Βαγδάτης, χειροτερεύοντας έτσι ακόμη περισσότερο την ήδη σοβαρή έλλειψη καυσίμων στη χώρα.

    [14] Στο Ισραήλ ο υπουργός εξωτερικών της Αιγύπτου.

    22 Dec 2003, 02:04 UTC

    Αχμέντ Μαχέρ

    Ο υπουργός εξωτερικών της Αιγύπτου, Αχμέντ Μαχέρ, μεταβαίνει σήμερα στο Ισραήλ με στόχο την προώθηση της επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών με την Παλαιστινιακή ηγεσία. Ο κ. Μαχέρ θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν και άλλους ανώτερους αξιωματούχους. Ο κ. Σαρόν περιέγραψε την περασμένη εβδομάδα σχέδιο απομόνωσης του Ισραήλ απ τους Παλαιστινίους σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία. Το σχέδιο προβλέπει την εγκατάλειψη ορισμένων Εβραϊκών οικισμών στα Παλαιστινιακά εδάφη καθώς και επιτάχυνση της διαδικασίας κατασκευής του Ισραηλινού τείχους ασφάλειας στη δυτική όχθη.

    [15] Η Λιβύη συμφώνησε σε απροειδοποίητες επιθεωρήσεις των πυρηνικών της εγκαταστάσεων.

    22 Dec 2003, 02:11 UTC

    Δυτικοί διπλωμάτες δηλώνουν ότι μετά την απόφαση της Λιβύης να εγκαταλείψει το πρόγραμμα της πυρηνικών όπλων, η Τρίπολη συμφώνησε να επιτρέψει και απροειδοποίητες επιθεωρήσεις των οπλικών της συστημάτων απ την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας. Πηγές δηλώνουν ότι πιστεύουν πως η Λιβύη θα υπογράψει Πρωτόκολλο της Συνθήκης περιορισμού της Εξάπλωσης των Πυρηνικών Όπλων που προβλέπει εξονυχιστικές και απροειδοποίητες επιθεωρήσεις από εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας. Πάντως η Βρετανία δήλωσε ότι η απόφαση της Λιβύης να εγκαταλείψει το πρόγραμμα της όπλων μαζικής καταστροφής ήταν αποτέλεσμα, τουλάχιστον κατά ένα μέρος, των Αμερικανο-Βρετανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 25 December 2003 - 2:18:14 UTC