Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-01-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τους Έλληνες τους φοβίζει περισσότερο το κόστος των Ολυμπιακών παρά η τρομοκρατία.
  • [02] Νέο μήνυμα Μπιν Λάντεν.
  • [03] Νέο πρόγραμμα ασφάλειας στην Αμερική
  • [04] Iκανοποίηση για το νέο Σύνταγμα του Αφγανιστάν, εκφράζει ο πρόεδρος Μπους.
  • [05] O Σαακασβίλι νέος πρόεδρος της Γεωργίας.
  • [06] Eπίσκεψη Μπλέαρ στη Βασόρα του Ιράκ.
  • [07] Nα ξανασχεδιαστεί η πορεία του επίμαχου τείχους, προτείνει ο υπουργός δικαιοσύνης του Ισραήλ.
  • [08] Αντάρτες κατέρριψαν ελικόπτερο των ΗΠΑ στο Ιράκ
  • [09] Άλλη μία πτήση ακύρωσε η British Αirways με προορισμό την Ουάσινγκτον
  • [10] Συνεχίζεται η αμερικανική βοήθεια στους σεισμόπληκτους του Ιράν

  • [01] Τους Έλληνες τους φοβίζει περισσότερο το κόστος των Ολυμπιακών παρά η τρομοκρατία.

    05 Jan 2004, 00:20 UTC

    Μια νέα δημοσκόπηση έδειξε πως οι Έλληνες φαίνεται πως ανησυχούν περισσότερο για το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα φέτος, παρά για το κατά πόσο οι Ολυμπιακοί θα γίνουν στόχος τρομοκρατών. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 19% των ερωτηθέντων είπαν πως ανησυχούν για την πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης στη διάρκεια των αγώνων, που θα γίνουν από τις 13 μέχρι τις 19 Αυγούστου. Όμως πάνω από 24 % είπαν πως τους ανησυχεί το ότι το κόστος των Αγώνων θα το επωμισθούν οι Έλληνες φορολογούμενοι. Η Ελλάδα θα δαπανήσει πάνω από 750 εκατομμύρια δολλάρια για να καταστήσει τους αγώνες ασφαλείς. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που διατίθεται για το σκοπό αυτό στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων και είναι υπερτριπλάσιο εκείνου που είχε διατεθεί για τους Ολυμπιακούς του Σύντνεϋ το 2000. Στη δημοσκόπηση το 48% των ερωτηθέντων είπαν πως δεν είναι σίγουροι πως θα παραμείνουν στην Αθήνα στη διάρκεια των Αγώνων ενώ το 19% απάντησαν πως πιστεύουν πως μάλλον θα μείνουν.

    [02] Νέο μήνυμα Μπιν Λάντεν.

    04 Jan 2004, 22:51 UTC

    Το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα μετέδωσε αργά χθες μαγνητοφωνημένο μήνυμα, το οποίο αποδίδει στον αρχηγό της Αλ Κάίντα Οσάμα Μπιν Λάντεν. Η φωνή στην κασέττα λέει πως η κατοχή του Ιράκ αποτελεί το πρώτο βήμα προς την κατοχή και των υπόλοιπων πλούσιων σε πετρέλαιο κρατών του Περσικού κόλπου. Ο ομιλητής αναφέρει επίσης τη σύλληψη ενός Άραβα ηγέτη, τον οποίο χαρακτηρίζει σαν «πρώην συνεργάτη» των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται προφανώς για αναφορά στη σύλληψη του πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν, ο οποίος πριν από τον πόλεμο του Περσικού το 1991 διατηρούσε ομαλές σχέσεις με την Ουάσινγκτων. Ο Λευκός Οίκος και το Στέητ Ντηπάρτμεντ δεν έχουν μέχρι στιγμής σχολιάσει το μήνυμα.

    [03] Νέο πρόγραμμα ασφάλειας στην Αμερική

    05 Jan 2004, 01:43 UTC

    Δακτυλοσκόπηση σε αμερικανική υπηρεσία

    Τίθεται σ εφαρμογή ένα πρόγραμμα ασφάλειας που απαιτεί από τους περισσότερους ξένους που μπαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες να δακτυλοσκοπούνται και να φωτογραφίζονται. Το πρόγραμμα θα εφαρμοσθεί σε 115 αμερικανικά αεροδρόμια, τα οποία χειρίζονται διεθνείς πτήσεις, σε 14 μεγάλα λιμάνια και σε πολλές μεθοριακές διελεύσεις. Το πρόγραμμα θα επιτρέπει επίσης σε αξιωματούχους της αμερικανικής Μεταναστευτικής Υπηρεσίας να εξετάζουν το μητρώο επισκεπτών όταν εισέρχονται και όταν φεύγουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πρόγραμμα δεν θα ισχύει για τους επισκέπτες που προέρχονται από 28 χώρες, κυρίως δυτικοευρωπαϊκές. Το μέτρο αυτό ασφάλειας λαμβάνεται καθώς χθες μια ακόμα πτήση της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας BRITISH AIRWAYS με προορισμό την Ουάσινγκτων καθυστέρυσε επί τρεις ώρες στο Λονδίνο για λόγους ασφαλείας.

    [04] Iκανοποίηση για το νέο Σύνταγμα του Αφγανιστάν, εκφράζει ο πρόεδρος Μπους.

    04 Jan 2004, 22:55 UTC

    Εκπρόσωπος στη Λόγια Τζίργκα ρίχνει την ψήφο του.

    Ο πρόεδρος Μπους και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, είναι μεταξύ των ηγετών που εξέφρασαν ικανοποίηση για την έγκριση ενός νέου συντάγματος για το Αφγανιστάν. Ο κ. Μπους χαιρέτισε την εξέλιξη, χαρακτηρίζοντάς την ιστορικό βήμα προς τα μπρος και υποσχέθηκε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξακολουθήσουν να βοηθούν τους Αφγανούς στη δημιουργία μιας ελεύθερης και ευημερούσας χώρας. Εκπρόσωπος του κ. Ανάν εξ άλλου είπε πως ο γγ του ΟΗΕ ευχαριστήθηκε πολύ για την έγκριση του συντάγματος. Το Σύνταγμα, που εγκρίθηκε από τη Λόγια Τζίργκα, δηλαδή το Ανώτατο Συμβούλιο του Αφγανιστάν χθες μετά από εβδομάδες έντονων συζητήσεων, προλειαίνει το έδαφος για τη διεξαγωγή εντός του έτους προεδρικών εκλογών. Επίσης προβλέπει τη δημιουργία ισχυρού προεδρικού συστήματος, κάτι που προωθούσε ο προσωρινός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάϊ και δίνει ίσα δικαιώματα στους άνδρες και τις γυναίκες, που αποτελούσε το κύριο αίτημα οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    [05] O Σαακασβίλι νέος πρόεδρος της Γεωργίας.

    04 Jan 2004, 23:41 UTC

    Μιχαήλ Σαακασβίλι

    Στη Γεωργία ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης Μιχαήλ Σαακασβίλι διεκδικεί τη νίκη των χθεσινών προεδρικών εκλογών, αφού, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εξόδου, έχει πάρει το 85% της ψήφου. Μιλώντας αργά χθες σε ενθουσιασμένους οπαδούς του στην Τυφλίδα ο κ. Σαακασβίλι είπε ότι η νίκη δεν είναι δική του αλλά του γεωργιανού λαού. Ο ηλικίας 36 χρονών δικηγόρος, που έχει σπουδάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, υποσχέθηκε πως θα πατάξει τη διαφθορά, θα καταπολεμήσει τη φτώχεια και θα βελτιώσει τις σχέσεις της Γεωργίας με τη Δύση. Επίσης είπε πως θα ξαναρχίσει συνομιλίες με την αποσχισθείσα περιοχή της Αμπχαζίας, η οποία μποϋκοτάρισε τη χθεσινή ψηφοφορία. Τέλος υποσχέθηκε πως θα προγραμματίσει νέες κοινοβουλευτικές εκλογές και πως θ ανακοινώσει εντός των ημερών τη σύνθεση της κυβέρνησής του. Ο κ. Σαακασβίλι ηγήθηκε πέρσυ το Νοέμβριο ειρηνικής λαϊκής εξέγερσης, που ανάγκασε τον πρώην πρόεδρο Εντβαρντ Σεβαρντνάτσε να παραιτηθεί .

    [06] Eπίσκεψη Μπλέαρ στη Βασόρα του Ιράκ.

    04 Jan 2004, 23:55 UTC

    Tony Blair

    Ο πρωθυπουργός της Βρεττανίας ,Τόνι Μπλέαρ, πραγματοποίησε χθες ξαφνική επίσκεψη στο νότιο Ιράκ για να ευχαριστήσει τους 10.000 βρετανούς στρατιώτες που βρίσκονται εκεί για το ρόλο τους στην ανατροπή του Σαντάμ Χουσείν. Μιλώντας στη Βασόρα ο κ. Μπλέαρ είπε πως ο κόσμος απειλείται από το μικρόβιο του ισλαμικού εξτρεμισμού, όπως το χαρακτήρισε και από καθεστώτα που προσπαθούν να αναπτύξουν όπλα μαζικής καταστροφής. Εξήρε την υπό αμερικανική ηγεσία εισβολή στο Ιράκ, με την οποία ανατράπηκε ο Σαντάμ, και προειδοποίησε πως εάν δεν είχε ανατραπεί ο ιρακινός δικτάτορας οι δυνάμεις του συνασπισμού δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία αλλού. Η Ουάσινγκτων και το Λονδίνο στήριξαν την απόφαση να γίνει εισβολή στο Ιράκ στο ότι ο Σαντάμ Χουσείν είχε το 1988 χρησιμοποιήσει απαγορευμένα όπλα. Όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί στο Ιράκ τέτοια όπλα.

    [07] Nα ξανασχεδιαστεί η πορεία του επίμαχου τείχους, προτείνει ο υπουργός δικαιοσύνης του Ισραήλ.

    05 Jan 2004, 00:41 UTC

    Μέρος του επίμαχου τείχους στο Ισραήλ

    Ο ισραηλινός υπουργός Δικαιοσύνης , Γιόζεφ Λαπιντ, δήλωσε πως η χώρα του διατρέχει τον κίνδυνο να απομονωθεί από τη διεθνή κοινότητα εξ αιτίας της ανέγερσης του επίμαχου τείχους, που χωρίζει το Ισραήλ από Παλαιστινιακά εδάφη. Ο κ. Λαπιντ είπε πως το Ισραήλ πρέπει να ξανασχεδιάσει την πορεία που θ ακολουθεί το τείχος, το οποίο όπως είναι σχεδιασμένο τώρα εισέρχεται στη Δυτική Όχθη, διαφορετικά η διεθνής κοινότητα θα το μποϋκοτάρει όπως έκανε και με τη Νότια Αφρική κατά την περίοδο του απαρτχάϊτ.

    Το Διεθνές Δικαστήριο θ αρχίσει ακροάσεις σε σχέση με το προτεινόμενο τείχος τον ερχόμενο μήνα κατόπιν αιτήματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Το Ισραήλ λέει πως το τείχος είναι απαραίτητο για να μη μπορούν να μπούν στο έδαφός του Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές. Όμως η παλαιστινιακή ηγεσία υποστηρίζει πως το πρόγραμμα αποσκοπεί στην επαναχάραξη των συνόρων προκαταρκτικά οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας που θα εγκρίνει η διεθνής κοινότητα.

    [08] Αντάρτες κατέρριψαν ελικόπτερο των ΗΠΑ στο Ιράκ

    02 Jan 2004, 19:58 UTC

    Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι στο Ιράκ δηλώνουν πως αντάρτες κατέρριψαν, την Παρασκευή, ένα στρατιωτικό ελικόπτερο δυτικά της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας στρατιώτης και να τραυματισθεί ένας άλλος. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού είπε ότι 5 αντάρτες που προσποιούνταν τους δημοσιογράφους άνοιξαν πυρ σε μικρό κατασκοπευτικό ελικόπτερο κοντά στη Φαλούτζα και πρόσθεσε ότι ο στρατός αργότερα συνέλαβε τους 4 από αυτούς.

    Πριν δυο μήνες, 16 αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν ελικόπτερο μεταφοράς προσωπικού, τύπου Τσινούκ, του οποίου επέβαιναν, κτυπήθηκε και έπεσε κοντά στη Φαλούτζα.

    Στο μεταξύ, ένα βυτιοφόρο με πετρέλαιο πήρε φωτά κατά τη διάρκεια επίθεσης σε φάλαγγα οχημάτων των συμμαχικών δυνάμεων που μετέφεραν καύσιμα, δυτικά της Βαγδάτης. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι λενε ότι 3 άτομα τραυματίστηκαν.

    [09] Άλλη μία πτήση ακύρωσε η British Αirways με προορισμό την Ουάσινγκτον

    02 Jan 2004, 20:02 UTC

    Βρετανοί αστυνομικοί στο αεροδρόμιο Χήθρου

    Η British Airways ακύρωσε, την Παρασκευή, μια ακόμα πτήση της από το Λονδίνο στην Ουάσινγκτον, λόγω ανησυχιών για θέματα ασφάλειας. Αξιωματούχοι αρνήθηκαν να συζητήσουν τη φύση του κινδύνου. Επιβάτες της ίδιας πτήσης την Τετάρτη κρατήθηκαν για ανάκριση επί αρκετές ώρες μετά την άφιξή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τρεις βρεττανικές πτήσιες ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν ανήμερα το Νέο έτος λόγω προειδοποιήσεων για την πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης.

    Την Πέμπτη, εξ άλλου, η μεξικανική αεροπορική εταιρεία Αερομέξικο ακύρωσε μια ακόμα, τη δεύτερη, πτήση της από την πόλη του Μεξικού στο Λος Άντζελες, μετά από αμερικανική προειδοποίηση ότι η πτήση αυτή θα γινόταν πιθανόν στόχος επίθεσης. Οι αμερικανικές αρχές δηλώνουν πως υποπτεύονται ότι το τρομοκρατικό δίκτυο Αλ Κάϊντα ίσως προγραμματίζει νέα επίθεση.

    [10] Συνεχίζεται η αμερικανική βοήθεια στους σεισμόπληκτους του Ιράν

    02 Jan 2004, 20:07 UTC

    Μια ακριβώς βδομάδα έκλεισε από το φοβερό κτύπημα του εγκέλαδου στην αρχαία πόλη Μπαμ του Ιράν, που σκότωσε το μισό σχεδόν πληθυσμό της και τα ανθρωπιστικά συνεργεία προσπαθούν να αποτρέψουν κι άλλους θανάτους από το κρύο και την πείνα. Η ιρανική Ερυθρά Ημισέληνος διένειμε χιλιάδες έτοιμα συσκευασμένα φαγητά, αντίσκηνα, κουβέρτες και είδη ρουχισμού καθώς επίσης και θερμάστρες πετρελαίου.

    Τα Ηνωμένα Έθνη λένε πως αφότου έγινε ο σεισμός έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον χίλιες τετρακόσες πτήσεις με εφόδια και ιατρικό προσωπικό. Ήδη βρίσκεται στο Ιράν αμερικανικό συνεργείο περίθαλψης και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι Ηνωμένες Πολιτείες σκέπτονται να στείλουν μια νέα υψηλού επιπέδου κυβερνητική αποστολή.

    Όμως, ορισμένοι Ιρανοί σκληροπυρηνικοί έχουν δηλώσει πως η βοήθεια της Ουάσινγκτον δεν θα εξαλείψει την επί δεκαετίες αντιπερσική αμερικανική πολιτική.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 7 January 2004 - 2:18:19 UTC