Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-01-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αννάν: Αμερικανοί αξιωματούχοι θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες για το Ιράκ.
  • [02] Πάουελ: Θα παραμείνουν οι αμερικανικές κυρώσεις έως την πλήρη κατάργηση των όπλων μαζικής καταστροφής της Λιβύης.
  • [03] Ο Χαμίντ Καρζάι καταδίκασε την βομβιστική επίθεση στο Κανταχάρ με θύματα παιδιά.
  • [04] Πάουελ: Ενδιαφέρουσα η απόφαση της Βόρειας Κορέας να παγώσει τα πυρηνικά της προγράμματα.
  • [05] DNA: Το κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας ήρθε στις ΗΠΑ από Καναδέζικη φάρμα.
  • [06] Την βελτίωση της ασφάλειας των αμερικανικών συνόρων επιδιώκουν τα νέα μέτρα σε αεροδρόμια και λιμάνια
  • [07] Σύσταση ομάδας εργασίας για την διερεύνηση των παγιδευμένων επιστολών προς την ΕΕ
  • [08] Επίσκεψη του Σύρου προέδρου στην Τουρκία
  • [09] Το 97% των ψήφων συγκέντρωσε ο Μιχαήλ Σαακασβίλι στην Γεωργία

  • [01] Αννάν: Αμερικανοί αξιωματούχοι θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες για το Ιράκ.

    07 Jan 2004, 01:55 UTC

    Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, δήλωσε ότι πιστεύει πως οι ΗΠΑ θα στείλουν υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία στις συνομιλίες της 19ης Ιανουαρίου με θέμα το ρόλο του διεθνούς οργανισμού στο Ιράκ και τόνισε ότι πιστεύει πως οι συνομιλίες θα είναι εποικοδομητικές και ότι θα υπάρξει συμμετοχή και εκπροσώπων του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου. Πάντως Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη δηλώσει αν θα συμμετάσχουν στις συγκεκριμένες συνομιλίες στη Νέα Υόρκη. Εξάλλου χθες το Γαλλικό υπουργείο εξωτερικών δήλωσε ότι δύο Γάλλοι πολίτες που δούλευαν σε Αμερικανική εταιρεία σκοτώθηκαν στο Ιράκ. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι δύο άνδρες δέχτηκαν επίθεση όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν έπαθε βλάβη στο δρόμο κοντά στη Φαλούτζα.

    [02] Πάουελ: Θα παραμείνουν οι αμερικανικές κυρώσεις έως την πλήρη κατάργηση των όπλων μαζικής καταστροφής της Λιβύης.

    07 Jan 2004, 01:59 UTC

    Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα άρουν τις κυρώσεις εναντίον της Λιβύης, έως ότου η Τρίπολη υλοποιήσει τις υποσχέσεις της για πλήρη κατάργηση των προγραμμάτων της χημικών και πυρηνικών όπλων. Ο κ. Πάουελ τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θα εξετάσει το θέμα των κυρώσεων αφότου τα οπλικά προγράμματα της Λιβύης έχουν καταστραφεί. Ο κ. Πάουελ έκανε τις παραπάνω δηλώσεις σε δημοσιογράφους, μία μέρα μετά την ανανέωση, από την Ουάσιγκτον, των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Λιβύης, που επεβλήθησαν πριν 18 χρόνια. Επίσης ο κ. Πάουελ δήλωσε ότι ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφα, του είπε ότι διερευνά πληροφορίες ότι η Ισλαμαμπάντ έδωσε στην Τρίπολη τεχνολογία για την βελτίωση του προγράμματος πυρηνικών όπλων της Λιβύης.

    [03] Ο Χαμίντ Καρζάι καταδίκασε την βομβιστική επίθεση στο Κανταχάρ με θύματα παιδιά.

    07 Jan 2004, 02:02 UTC

    Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, καταδίκασε την χθεσινή βομβιστική επίθεση στο Κανταχάρ που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 13 άτομα, τα περισσότερα απ τα οποία ήταν παιδιά. Ο κ. Καρζάι χαρακτήρισε την επίθεση «βάρβαρη» και τόνισε ότι ενδυναμώνει την αποφασιστικότητα του να πολεμήσει τους τρομοκράτες. Η Αφγανική αστυνομία δήλωσε ότι πλήθος μαθητών είχε συγκεντρωθεί στο σημείο όπου εξερράγη η βόμβα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 8 παιδιά και να τραυματιστούν άλλα 58 άτομα. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος ακριβώς ήταν ο στόχος της επίθεσης. Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του.

    [04] Πάουελ: Ενδιαφέρουσα η απόφαση της Βόρειας Κορέας να παγώσει τα πυρηνικά της προγράμματα.

    07 Jan 2004, 02:26 UTC

    Πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας

    Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόταση της Βόρειου Κορέας να παγώσει τα πυρηνικά της προγράμματα. Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, ο κύριος Πάουελ χαρακτήρισε την πρόταση «ενδιαφέρουσα» και «θετική» εξέλιξη, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα οδηγήσει σε νέο γύρο πολυμερών συνομιλιών, με στόχο τον τερματισμό της αντιπαράθεσης για τα πυρηνικά της Βορείου Κορέας. Σε αντάλλαγμα για το πάγωμα των πυρηνικών της προγραμμάτων, η Πιονγιάνγκ ζητά Αμερικανική βοήθεια, την απομάκρυνση του ονόματος της από την λίστα της Ουάσιγκτον με χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, καθώς και γραπτές εγγυήσεις ασφάλειας.

    Στο μεταξύ, 2 ανεπίσημες αμερικανικές αντιπροσωπείες βρίσκονται στη Βόρειο Κορέα, όπου ενδέχεται να επισκεφτούν το πυρηνικό συγκρότημα της Γιονμπιον.

    [05] DNA: Το κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας ήρθε στις ΗΠΑ από Καναδέζικη φάρμα.

    07 Jan 2004, 02:43 UTC

    Αμερικανοί και Καναδοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εξετάσεις DNA επιβεβαίωσαν πως η αγελάδα που παρουσίασε σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια σε αμερικανικό έδαφος προέρχονταν από φάρμα στο Καναδά. Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ εξέδωσε χθες ανακοίνωση, 2 εβδομάδες αφού παρουσιάστηκε το πρώτο, στις ΗΠΑ, κρούσμα της ασθένειας των τρελών αγελάδων, στην πολιτεία Ουάσινγκτον, με αποτέλεσμα πάνω από 10 χώρες να σταματήσουν τις εισαγωγές βοδινού κρέατος από τις ΗΠΑ. Καναδοί αξιωματούχοι λενε ότι τα αποτελέσματα και των δικών τους εργαστηριακών εξετάσεων συμπίπτουν με εκείνα των Αμερικανών συνάδελφων τους. Αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες τονίζουν πάντως ότι θα συνεχίσουν να διερευνούν το τι προκάλεσε το συγκεκριμένο κρούσμα.

    [06] Την βελτίωση της ασφάλειας των αμερικανικών συνόρων επιδιώκουν τα νέα μέτρα σε αεροδρόμια και λιμάνια

    06 Jan 2004, 16:36 UTC

    Ο κ. Ρίτζ

    O αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Τόμ Ρίτζ, λέει οτι τα νέα μέτρα εισόδου στις ΗΠΑ που άρχισαν να εφαρμόζονται απο χθές σε σχέση με τους περισσότερους ξένους επισκέπτες, στοχεύουν στο να καταστήσουν τα αμερικανικά σύνορα ασφαλέστερα και συνάμα να διευκολύνουν την διακίνηση των ταξιδιωτών. Οι δηλώσεις του κ. Ρίτζ ακολουθούν την εφαρμογή των νέων μέτρων σε 115 αεροδρόμια και 14 κύρια λιμάνια της χώρας , όπου οι αρχές δακτυλοσκοπούν και φωτογραφίζουν επισκέπτες με βίζα που φθάνουν στις ΗΠΑ. Οι μεταναστευτικές αρχές ήταν σε θέση να ελέγξουν αμέσως το ποινικό μητρώο των νεοαφιχθέντων και να συγκρίνουν τις πληροφορίες που είχαν με τον κατάλογο πιθανών τρομοκρατών. Οι επισκέπτες που προέρχονται απο 28 χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές, που δεν χρειάζονται βίζα για ολιγοήμερες επισκέψεις, εξαιρούνται απο τα μέτρα αυτά.

    [07] Σύσταση ομάδας εργασίας για την διερεύνηση των παγιδευμένων επιστολών προς την ΕΕ

    06 Jan 2004, 17:06 UTC

    Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες

    Αντιτρομοκρατικοί εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν να δημιουργήσουν ομάδα εργασίας για να διερευνήσουν την αποστολή σειράς παγιδευμένων επιστολών σε επιφανείς αξιωματούχους και οργανισμούς της Κοινότητας. Η απόφαση πάρθηκε στη Ρώμη και η ομάδα εργασίας θα συντονίζεται απο την Ιταλία. Το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών λέει οτι η πολυεθνής δύναμη θα συγκεντρώσει επί δίμηνο στοιχεία σχετικά με βίαιους αναρχικούς και στη συνέχεια θα υποβάλει τις συστάσεις της στην αστυνομία. Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες άρχισε χθες να αναθεωρεί τα μέτρα ασφάλειας, μετά από την έκρηξη δύο παγιδευμένων επιστολών που είχαν σταλεί σε ευρωβουλευτές. Οι ιταλικές αρχές πιστεύουν οτι η εκστρατεία των παγιδευμένων επιστολών προέρχεται απο αναρχικούς τής Μπολώνιας.

    [08] Επίσκεψη του Σύρου προέδρου στην Τουρκία

    06 Jan 2004, 17:14 UTC

    Ο κ. Ασαντ, καταθέτει στέφανο στο μαυσωλειο του Κεμάλ Ατατούρκ

    Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Ασάντ βρίσκεται στην Τουρκία, στα πλαίσια επίσημης επίσκεψης, που αποσκοπεί στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των κάποτε εχθρικών γειτόνων. Είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στη Δαμασκό Τούρκος αρχηγός κράτους. Ο κ. Ασάντ, που συνοδεύεται από τη σύζυγό του και αρκετά μέλη του υπουργικού του Συμβουλίου, θα συναντηθεί σήμερα, πρώτη ημέρα της τριήμερης επίσκεψής του, με τον Τούρκο ομολογό του Αχμέτ Νεσντέτ Σεζέρ και θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη. Αναμένεται πως οι δύο χώρες θα υπογράψουν μια σειρά οικονομικών συμφωνιών, μια από τις οποίες αφορά την αποφυγή της διπλής φορολόγησης.

    Μεταξύ των θεμάτων που πιστεύεται πως θα συζητηθούν, είναι οι εδαφικές διεκδικήσεις της Συρίας στη νότια τουρκική επαρχία Χατάϋ και η κοινή χρήση των υδάτων του Ευφράτη ποταμού, που πηγάζει στην Τουρκία. Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν πως άλλα κύρια θέματα των συνομιλιών θα είναι υποθέσεις αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως το Ιράκ, ο αγώνας εναντίον της παγκόσμιας τρομοκρατίας, οι Ισραηλοπαλαιστινιακές συγκρούσεις και η ανάπτυξη διμερών εμπορικών δεσμών.

    Η επίσκεψη του κ. Ασάντ χαρακτηρίζεται ιστορική από αξιωματούχους και των δύο χωρών. Πριν πέντε χρόνια η Τουρκία και η Συρία έφθασαν στο χείλος του πολέμου, λόγω της υποστήριξης από μέρους της Δαμασκού των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών στη νοτιοανατολική Τουρκία.

    Τις τουρκικές απειλές για ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας ακολούθησε η υπογραφή στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ το 1997. Πολιτικοί αναλυτές δηλώνουν πως η στρατηγική συμμαχία μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ, συνέτεινε στο να πάρει η Δαμασκός στα σοβαρά τις τουρκικές απειλές για στρατιωτική δράση. Τον Οκτώβριο του 1998 οι αρχές της Συρίας απέλασαν τον Κούρδο αυτονομιστή ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που επί χρόνια ολόκληρα φιλοξενούσε η Δαμασκός . Η απέλαση οδήγησε στη σύλληψη του Οτσαλάν από τις τουρκικές δυνάμεις το Φεβρουάριο του 1999. Παράλληλα, η Συρία υπέγραψε με την Τουρκία συμφωνία ασφάλειας, με την οποία δεσμεύτηκε να πάψει να υποστηρίζει τους Κούρδους αυτονομιστές. Έκτοτε οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βελτιώνονται σταθερά.

    Αναλυτές δηλώνουν πως η υπό αμερικανική ηγεσία κατοχή του Ιράκ επέσπευσε τη διαδικασία αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού. Οι δυο χώρες, στις οποίες υπάρχουν ανήσυχες κουρδικές μειονότητες, αντιτίθενται έντονα σε οποιαδήποτε ενέργεια από μέρους των υπολογιζόμενων σε 4 εκατομμύρια Κούρδων του Ιράκ, που θα αποσκοπούσε στην απόσχισή τους και στη δημιουργία δικού τους, ανεξάρτητου κράτους.

    [09] Το 97% των ψήφων συγκέντρωσε ο Μιχαήλ Σαακασβίλι στην Γεωργία

    06 Jan 2004, 17:10 UTC

    Ο κ. Σαακασβίλι

    Ο διεκδικητής των προεδρικών εκλογών στη Γεωργία Μιχαήλ Σαακασβίλι, λέει οτι η πάταξη της διαφθοράς θα είναι η υπαριθμόν ένα προτεραιότητά του. Σε συνέντευξή του προς το Ασσόσιέτεντ Πρές, ο κ. Σαακασβίλι είπε οτι θα επικεντρώσει την προσοχή του στα περιουσιακά στοιχεία του τέως προέδρου Εντβαρντ Σεβαρντνάτζε, στα πλαίσια της καταπολέμισης της διαφθοράς. Το 35% των ψήφων απο τις εκλογές της Κυριακής έχουν ήδη καταμετρηθεί και ο κ. Σαακασβίλι παίρνει το 97%. Περίπου το 80% του εκλογικού σώματος προσήλθε στις κάλπες. Ο ηλικίας 36 ετών κ. Σαακασβίλι, που είναι δικηγόρος σπουδασμένος στις ΗΠΑ, αναδύθηκε σαν ηγέτης ενός κινήματος διαμαρτυρίας που ανάγκασε τον κ. Σεβαρντνάτζε να παραιτηθεί απο το αξίωμά του, μετά απο τις βουλευτικές εκλογές στις αρχές Νοεμβρίου, τα αποτελέσματα των οποίων τέθηκαν υπό αμφισβήτηση.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 9 January 2004 - 2:18:11 UTC