Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-01-21

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχίζει στο Νταβός της Ελβετίας το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
  • [02] Οι προκριματικές εκλογές στο Νιού Χάμσιρ ο επόμενος στόχος των προεδρικών υποψηφίων για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος.
  • [03] Ισραηλινά αντίποινα κατά της Χεζμπολά.
  • [04] Ελλάδα-Τουρκία συμφώνησαν στην περικοπή αμυντικών δαπανών.
  • [05] Νέες διαδηλώσεις στο Ιράκ
  • [06] Ο ισραηλινός στρατός ισοπέδωσε 30 κατοικίες Παλαιστινίων στη Ραφά
  • [07] Ευρύτερη συνεργασια με την Παγκόσμια Τράπεζα, ζητά ο Βλαντιμίρ Πούτιν
  • [08] Μεγάλος νικητής των προκριματικών της Αιόβα ο Τζών Κέρρυ
  • [09] Αμερικανοί και Βρετανοι πυρηνικοί εμπειρογνώμονες έφθασαν στη Λιβύη
  • [10] O Τζόν Κέρρυ νικητής στην IOWA
  • [11] Απόψε η ομιλία του προέδρου Μπούς για την κατάσταση της Αμερικανικής Συμπολιτείας.
  • [12] Συνομιλίες Αννάν με Πώλ Μπρέμερ και Ιρακινούς αξιωματούχους.
  • [13] Επίθεση της Χεζμπολά εναντίον Ισραηλινών δυνάμεων.
  • [14] Συμφωνία για τον τρόπο διάλυσης του πυρηνικού προγράμματος της Λιβύης.
  • [15] Σρέντερ: Κύριος στόχος της περιοδείας του στην Αφρική, η σύσφιξη των σχέσεων με Αφρικανικές χώρες.
  • [16] Δηλώσεις Σαρόν για τα υψίπεδα του Γκολάν
  • [17] Συνεχίζεται η πολιτική κρίση στο Ιράν
  • [18] Στην Τουρκία απο αύριο ο Περβέζ Μουσάραφ
  • [19] 20 νεκροί από βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη
  • [20] Οι πρώτες προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος στην IOWA.
  • [21] Το Ισραήλ υπεραμύνεται του τείχους ασφάλειας.
  • [22] Περιοδεία Σρέντερ σε χώρες της Αφρικής.
  • [23] Οι Πακιστανικές αρχές διερευνούν σχέσεις Πακιστανών επιστημόνων με καταγγελόμενες πωλήσεις πυρηνικής τεχνολογίας στο Ιράν.
  • [24] To Κρεμλίνο ζητά απ' την Σαουδική Αραβία να υποστηρίξει την ανοικοδόμηση της Τσετσενίας.
  • [25] Ασία: Μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της άτυπης πνευμονίας και της γρίπης των πτηνών.
  • [26] Σφυγμομέτρηση: Οι Αμερικανοί τάσσονται υπέρ Μπούς σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας, αλλά αμφιβάλλουν για τον τρόπο χειρισμού
  • [27] Απόλυτη ικανοποίηση εξέφρασε ο Γιώργος Φλωρίδης από τις συνομιλίες του στη Ουάσιγκτον
  • [28] Μέχρι τις 30 Ιουνίου θα έχει παραδοθεί η εξουσία στους Ιρακινούς, συμφώνησαν Μπους και Μπρέμερ
  • [29] Την Δευτέρα αρχίζει η εκλογική διαδικασία υποψηφίων για το Προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών
  • [30] Ρ. Πρόντι: Στο σωστό δρόμο βρίσκεται η Τουρκία, αλλά πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, που ενέκρινε
  • [31] Στο στόχαστρο των ισραηλινών αρχών ο πνευματικός ηγέτης της Χαμάς

  • [01] Αρχίζει στο Νταβός της Ελβετίας το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

    21 Jan 2004, 03:51 UTC

    Αρχίζει σήμερα στο Νταβός της Ελβετίας η ετήσια σύνοδος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που φέτος θα επικεντρωθεί σε θέματα εμπορίου, στην πτώση της τιμής του δολαρίου και σε θέματα ασφάλειας. Πάνω από 2 χιλιάδες 200 σύνεδροι, συμπεριλαμβανομένων και 31ος αρχηγών κρατών, θα συμμετάσχουν στο Φόρουμ. Ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών, Τζάκ Στρώ, θα είναι μεταξύ των αξιωματούχων που θα συμμετάσχουν στις πενθήμερες συνομιλίες και όπως δήλωσε, σκοπεύει να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί. Επίσης οι υπουργοί εξωτερικών του Ισραήλ και των Παλαιστινίων θα βρίσκονται στο Νταβός, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ τους. Στο συνέδριο θα μιλήσει και ο αμερικανός πολιτικός διοικητής στο Ιράκ, Πώλ Μπρέμερ, ο οποίος θα αναφερθεί στις προσπάθειες για ένα καλύτερο μέλλον για το Ιράκ.

    [02] Οι προκριματικές εκλογές στο Νιού Χάμσιρ ο επόμενος στόχος των προεδρικών υποψηφίων για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος.

    21 Jan 2004, 03:54 UTC

    Τζόν Κέρρυ

    Οι προεδρικοί υποψήφιοι για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, καταφθάνουν τώρα στην βορειοανατολική πολιτεία του Νιού Χάμσιρ μετά την νίκη έκπληξη του γερουσιαστή απ την Μασαχουσέτη, Τζόν Κέρρυ, στην πρώτη αναμέτρηση στις κομματικές συνελεύσεις στην πολιτεία IOWA. Ο προεδρικός υποψήφιος που μέχρι τώρα πρωτοστατούσε στις προτιμήσεις των Δημοκρατικών ψηφοφόρων, ο πρώην κυβερνήτης του Βερμόντ, Χάουαρντ Ντήν, ήρθε τρίτος στην IOWA, ενώ τέταρτος ήρθε ο βουλευτής απ το Μισούρι και επί 13 χρόνια ηγέτης των Δημοκρατικών στη Βουλή, Ρίτσαρντ Γκέπχαρντ, ο οποίος και ανακοίνωσε χθες την αποχώρηση του απ τον προεκλογικό αγώνα. Οι επόμενες προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος θα πραγματοποιηθούν στο New Hampshire στις 27 Ιανουαρίου.

    [03] Ισραηλινά αντίποινα κατά της Χεζμπολά.

    21 Jan 2004, 03:58 UTC

    Ισραηλινά αεροσκάφη επιτέθηκαν εναντίον δύο στόχων των Χεζμπολά στο νότιο Λίβανο, στα πλαίσια αντιποίνων για την δολοφονία Ισραηλινού στρατιώτη στην Λιβανική μεθόριο. Δεν υπάρχουν όμως πληροφορίες για θύματα απ τις επιθέσεις. Τη Δευτέρα μαχητές της Χεζμπολά σκότωσαν Ισραηλινό στρατιώτη κοντά στα σύνορα με το Λίβανο. Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ζήτησε απ το Ισραήλ και το Λίβανο «να προσέχουν τo τρόπο με τον οποίο ενεργούν».

    [04] Ελλάδα-Τουρκία συμφώνησαν στην περικοπή αμυντικών δαπανών.

    20 Jan 2004, 17:54 UTC

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλλάχ Γκιούλ λέει οτι συμφωνεί με την πρόταση του Ελληνα ομολόγου του Γιώργου Παπανδρέου, για συντονισμένες προσπάθειες με στόχο τη μείωση των αμυντικών δαπανών. Ο κ. Γκιούλ είπε σε δημοσιογράφους απο τουρκικά και ελληνικά πρακτορεία ειδήσεων σήμερα οτι η πρόταση αποδεικνύει οτι η Ελλάδα έχει καλές προθέσεις, οι οποίες ταιριάζουν με εκείνες της Τουρκίας. Ο κ. Γκιούλ επισήμανε οτι η Τουρκία άρχισε ήδη να μειώνει τον αμυντικό της προϋπολογισμό και είναι πρόθυμη να συζητήσει το θέμα αυτό με Ελληνες αξιωματούχους.

    [05] Νέες διαδηλώσεις στο Ιράκ

    20 Jan 2004, 17:45 UTC

    Διαδηλωτές σιίτες στη Βαγδάτη

    Χιλιάδες υποστηρικτές του ριζοσπαστικού νεαρού σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σάντρ, πραγματοποίησαν πορείες διαμαρτυρίας στη Βαγδάτη και άλλες πόλεις του Ιράκ. Οι διαδηλωτές ζητούσαν την εκτέλεση του ανατραπέντα ηγέτη της χώρας Σαντάμ Χουσείν, ο οποίος κρατείται απο τις αμερικανικές αρχές. Οι διαδηλωτές δηλώνουν επίσης οτι ειναι αντίθετοι προς την δημιουργία ομοσπονδιακού κυβερνητικού συστήματος, επειδή φοβούνται οτι θα μπορούσε να δοθεί περισσότερη ισχύς στους Κούρδους και τους σουνίτες μουσουλμάνους, απο ότι στους σιίτες που αποτελούν την πλειοψηφία. Οι σημερινές διαδηλώσεις οργανώθηκαν απο τον Μοκτάντα αλ Σάντρ, ο οποίος έχει αποκτήσει πολλούς οπαδούς ανάμεσα στη ιρακινή νεολαία, απο την εποχή της πτώσης του Σαντάμ Χουσείν.

    [06] Ο ισραηλινός στρατός ισοπέδωσε 30 κατοικίες Παλαιστινίων στη Ραφά

    20 Jan 2004, 17:48 UTC

    Παλαιστίνιος αξιωματούχος στη Γάζα είπε οτι μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού κατεδάφισαν 30 Παλαιστινιακές κατοικίες και ένα τζαμί σε προσφυγικό καταυλισμό κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μπουλντόζες και τάνκς εισήλθαν στον καταυλισμό της Ραφά τα ξημερώματα της Τρίτης. Οι στρατιώτες επέτρεψαν στους κατοίκους να πάρουν μερικά απο τα υπάρχοντά τους πρίν ισοπεδώσουν τα κτίρια, τα οποία το Ισραήλ ισχυρίζεται οτι χρησιμοποιούνταν για επιθέσεις εναντίον του. Στο μεταξύ, στη Δυτική Οχθη, δεκάδες εβραίοι άποικοι συγκρούστηκαν με ισραηλινούς στρατιώτες σε έναν εβραϊκό οικισμό, επειδή οι στρατιώτες προσπαθούσαν να εφαρμόσουν απόφαση του Ανώτατου δικαστηριου της χώρας σχετικά με την κατεδάφιση ξύλινης συναγωγής που είχε κτιστεί παράνομα.

    [07] Ευρύτερη συνεργασια με την Παγκόσμια Τράπεζα, ζητά ο Βλαντιμίρ Πούτιν

    20 Jan 2004, 17:56 UTC

    Ο κ. Πούτιν

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε έκκληση για ευρύτερη συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, λέγοντας οτι η οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας, της επιτρέπει να έχει ένα πιό ενεργό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία. Ο κ. Πούτιν έκανε αυτή τη δήλωση μετά απο συνάντησή του με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζέημς Γούλφενσον, που επισκέπτεται τη Ρωσία. Ο κ. Πούτιν είπε ακόμα οτι επιθυμεί να συζητήσει το θέμα του χρέους του Ιράκ, λέγοντας οτι η Ρωσία μπορεί τώρα να συμμετάσχει πιό ενεργά στις προσπάθειες μείωσης της φτώχειας με την παραγραφή χρεών προς αυτήν απο πτωχότερες χώρες. Αναμένεται οτι ο κ. Γουλφενσον θα παροτρύνει την ρωσική ηγεσία να σταματήσει να εξαρτάται τόσο απο τις εξαγωγές πετρελαίου. Το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών λέει οτι η χώρα εξακολουθεί να χρειάζεται τη βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας, παρά τα σημαντικά οικονομικά κέρδη των τελευταίων ετών.

    [08] Μεγάλος νικητής των προκριματικών της Αιόβα ο Τζών Κέρρυ

    20 Jan 2004, 17:32 UTC

    Ο κ. Κέρρυ

    Ο γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη, Τζών Κέρρυ, ήταν ο μεγάλος νικητής των προκριματικων συγκεντρώσεων στην ’ϊοβα για το χρίσμα του υποψηφίου των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ο κ. Κέρρυ συγκέντρωσε το 38% των ψήφων με δεύτερο το γερουσιαστή Τζών Έντουαρντς από τη Βόρεια Καρολίνα που πήρε το 32%.

    Παρόλο το τσουχτερό κρύο, χιλιάδες οπαδοί του Δημοκρατικού κόμματος προσήλθαν στις χθεσινοβραδυνές συγκεντρώσεις στην ’ϊοβα , που ανέδειξαν νικητή το Τζών Κέρρυ. Σε δημοσκοπήσεις εξόδου, πολλοί ψηφοφόροι δήλωσαν πως αποφάσισαν να ρίξουν την ψήφο τους στο γερουσιαστή από τη Μασαχουσέτη τις τελευταίες μέρες της προεκλογικής του εκστρατείας στην πολιτεία τους. Μιλώντας στους οπαδούς του μετά από τη νίκη του, ο κ. Κέρυ δεν άφησε καμμιά αμφιβολία ότι πολύ θα ήθελε να αντιμετωπίσει τον πρόεδρο Μπους στις εκλογές του Νοεμβρίου. «Τρεις λέξεις έχω για το Τζωρτζ Μπους στην περίπτωση που σκοπεύει να καταστήσει την εθνική ασφάλεια κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας. Τρεις λέξεις που ξέρουμε πως θα καταλάβει. Κάνε το λοιπόν, κάνε το λοιπόν, κάνε το λοιπόν," είπε χαρακτηριστικά.

    Δεύτερος με ποσοστό 32% στις ενδοκομματικές ζυμώσεις της ’ϊοβα, ήρθε ο γερουσιαστής Τζον Έντουαρντς από τη Βόρεια Καρολίνα, ο οποίος, όπως και ο Τζών Κέρρυ, κέρδισε έδαφος τις τελευταίες μέρες. Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων είπε: «Οι ψηφοφόροι της ’ϊοβα επιβεβαίωσαν απόψε πως πιστεύουν σε μια θετική αλλαγή της Αμερικής.»

    Την τρίτη θέση στις χθεσινοβραδυνές ψηφοφορίες με ποσοστό 18% κατέλαβε ο πρώην κυβερνήτης του Βερμόντ Χάουαρντ Ντην, που μέχρι τώρα είχε το προβάδισμα μεταξύ των δημοκρατικών υποψηφίων και τους τελευταίους μήνες εθεωρείτο φαβορί για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος. Η μεγαλύτερη απογοήτευση της βραδυάς όμως ήταν βουλευτής από το Μιζούρι, Ρίτσαρντ Γκέπχαρντ, που ήρθε τέταρτος και καταϊδρωμένος με ποσοστό 11% και απέσυρε την υποψηφιότητά του.

    Η μάχη για το χρίσμα του υποψηφίου των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου μεταφέρεται τώρα στο Νιού Χαμσάϊαρ, όπου στις 27 Ιανουαρίου θα διεξαχθούν οι πρώτες προκριματικές εκλογές. Το προβάδισμα στην πολιτεία αυτή έχει εδώ και μήνες ο Χάουαρντ Ντην. Αλλά ο απόστρατος στρατηγός Γουέσλυ Κλάρι, που δεν πήρε μέρος στην αναμέτρηση της ’ϊοβα, διεξάγει εντατική προεκλογική εκστρατεία στο Νιου Χάμσάϊαρ, το ίδιο και ο γερουσιαστής Τζόζεφ Λήμπερμαν από το Κονέτικατ, που επίσης παρέκαμψε την ’ϊοβα. Η χθεσινοβραδυνή νίκη του ίσως βοηθήσει το γερουσιαστή Κέρρυ στο Νιού Χαμπσάϊαρ, όπου παρόλο που στις δημοσκοπήσεις υστερεί, είναι γνωστός γιατί προέρχεται από τη γειτονική Μασαχουσέτη.

    [09] Αμερικανοί και Βρετανοι πυρηνικοί εμπειρογνώμονες έφθασαν στη Λιβύη

    20 Jan 2004, 17:51 UTC

    Ο διευθυντής της ΔΥΑΕ, Μωχάμεντ ελ Μπαρεντέι

    Αμερικανικά πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν οτι Αμερικανοί και Βρετανοί εμπειρογνώμονες έφθασαν στη Λιβύη για να ξεκινήσουν τις εργασίες τους για την καταστροφή της πυρηνικης τεχνολογίας και υλικών της χώρας. Οι σημερινοί Τάιμς της Νέας Υόρκης γράφουν οτι οι ομάδες ενδέχεται να αρχίσουν την διάλυση και καταστροφή των υλικών μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η εφημερίδα αναφέρει οτι ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπούς είπε οτι Λίβυοι επιστήμονες του προγράμματος χημικών όπλων, σχεδιάζουν επίσης να καταστρέψουν τόνους αερίου υπερίτη, που είχε κατασκευαστεί για χρήση στις χημικές βόμβες. Τη Δευτέρα, αξιωματούχοι απο τα ΗΕ, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία συμφώνησαν οτι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας των ΗΕ θα πρέπει να επιστατήσει στις εργασίες καταστροφής και απομάκρυνσης των πυρηνικών και χημικών, που θα εκτελέσουν ειδικοί απο τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

    [10] O Τζόν Κέρρυ νικητής στην IOWA

    20 Jan 2004, 04:21 UTC

    Τζόν Κέρρυ

    O γερουσιαστής της Μασαχουσέτης, Τζόν Κέρρυ, είναι ο νικητής της πρώτης σημαντικής εκλογικής αναμέτρησης της χρονιάς, των κομματικών συνελεύσεων του Δημοκρατικού κόμματος στην μεσοδυτική πολιτεία της IOWA. Με καταμετρημένο πάνω απ το 90% των εκλογικών περιφερειών ο κ. Κέρρυ παίρνει ένα ποσοστό 38%, ενώ ακολουθεί ο γερουσιαστής απ την Βόρεια Καρολίνα, Τζόν Έντουαρντς με ποσοστό 32%. Ο πρώην κυβερνήτης του Βερμόντ, Χάουαρντ Ντήν, που αρχικά θεωρείτο το φαβορί στην IOWA, έρχεται τρίτος με 18% και ακολουθεί με 11% ο βετεράνος πολιτικός, βουλευτής απ το Μισούρι, Ρίτσαρντ Γκέπχαρντ, ο οποίος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα αποχωρήσει απ τον προεκλογικό αγώνα για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος.

    [11] Απόψε η ομιλία του προέδρου Μπούς για την κατάσταση της Αμερικανικής Συμπολιτείας.

    20 Jan 2004, 01:58 UTC

    O πρόεδρος Μπούς ετοιμάζεται να εκφωνήσει απόψε το βράδυ την ομιλία του για την κατάσταστη της αμερικανικής συμπολιτείας, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται πως θα δηλώσει ότι η χώρα βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Ο κ. Μπούς θα μιλήσει ενώπιον των δύο σωμάτων του Κονγκρέσσου και η ομιλία του θα μεταδοθεί ζωντανά απο όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα, δίνοντάς του την ευκαιρία να τονίσει ότι οι ΗΠΑ είναι ασφαλέστερες υπό την ηγεσία του. Αναμένεται ότι ο κ. Μπούς θα αρχίσει την ομιλία του με θέματα εθνικής ασφάλειας, τονίζοντας τις επιτυχίες στο πόλεμο στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένης και της σύλληψης του Σαντάμ Χουσεΐν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ζητήσει επίσης την μονιμοποίηση των φορολογικών περικοπών. Πάντως, κατά την απάντηση τους οι δημοκρατικοί θα επικρίνουν τον πρόεδρο Μπούς για την έλλειψη νέων εργασιακών θέσεων και για την πολιτική του στο Ιράκ.

    [12] Συνομιλίες Αννάν με Πώλ Μπρέμερ και Ιρακινούς αξιωματούχους.

    20 Jan 2004, 02:03 UTC

    Αμερικανοί και Iρακινοί αξιωματούχοι ζήτησαν απο τον ΟΗΕ να διαπιστώσει άν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν απ ευθείας εκλογές στο Ιράκ πρίν την μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου. Ο πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πώλ Μπρέμερ και μέλη του Ιρακινου Κυβερνητικού Συμβουλίου συναντήθηκαν χθες στη Νέα Υόρκη με τον γενικό γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, Κόφι Ανάν. Η συνάντηση αυτή έγινε εν μέσω επικρίσεων εκ μέρους Ιρακινών Σιιτών ηγετών, οι οποίοι αντιτίθενται στα αμερικανικά σχέδια μεταβίβασης της εξουσιας στους ιρακινούς μέσω μίας έμμεσα εκλεγμένης κυβέρνησης, που θα αναλάβει να οργανώσει κανονικές εκλογές έως το τέλος του 2005. Ο κ. Ανάν είπε οτι θα μελετήσει το αίτημα αποστολής στο Ιράκ εμπειρογνωμόνων για να διερευνήσουν το ζήτημα διεξαγωγής εκλογών.

    [13] Επίθεση της Χεζμπολά εναντίον Ισραηλινών δυνάμεων.

    20 Jan 2004, 02:05 UTC

    Ένας ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε οταν η ανταρτική οργάνωση του Λιβάνου, Χεζμπολλάχ, κατέστρεψε ισραηλινή στρατιωτική μπουλντόζα. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η μπουλντόζα χτυπήθηκε με ρουκέττα, καθώς ξεκαθάριζε εκρηκτικά που είχαν τοποθετηθεί κατά μήκος των συνόρων. Ο στρατός υποστηρίζει οτι η μπουλντόζα βρισκόταν σε ισραηλινό έδαφος, όμως η Χεζμπολλάχ υποστηρίζει οτι είχε μπει στην επικράτεια του Λιβάνου. Ανώτερος Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι εξετάζεται η πιθανότητα αντιποίνων. Το επεισόδιο σημειώθηκε καθώς μελετάται και η επανέναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών του Ισραήλ με τη Συρία. Χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα έχουν σαν τελικό στόχο την επιστροφή των Υψωμάτων του Γκολάν στη Συρία.

    [14] Συμφωνία για τον τρόπο διάλυσης του πυρηνικού προγράμματος της Λιβύης.

    20 Jan 2004, 02:09 UTC

    Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε συμφωνία με τις ΗΠΑ, και την Βρετανία για τον τρόπο επιβεβαίωσης της διάλυσης του πυρηνικού προγράμματος της Λιβύης. Μετά από συνομιλίες στη Βιέννη με τον Αμερικανό υφυπουργό εξωτερικών, Τζον Μπόλτον και τον αξιωματούχο του Βρετανικού υπουργείου εξωτερικών, Γουίλλιαμ Έρμαν, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, δήλωσε ότι η υπηρεσία του θα παρακολουθήσει την διάλυση του πυρηνικού προγράμματος της Λιβύης, ενώ οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα προσφέρουν διοικητική βοήθεια.

    [15] Σρέντερ: Κύριος στόχος της περιοδείας του στην Αφρική, η σύσφιξη των σχέσεων με Αφρικανικές χώρες.

    20 Jan 2004, 02:45 UTC

    Ο Γερμανός Καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ζήτησε από Αφρικανικές χώρες να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν την φτώχια, τις ασθένειες και τις ένοπλες συγκρούσεις. Σε δηλώσεις του από το αρχηγείο της Αφρικανικής Ένωσης στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, πρώτο σταθμό της Αφρικανικής περιοδείας του, ο κ. Σρέντερ τόνισε ότι η επίσκεψη του εκεί στοχεύει στην σύσφιξη των σχέσεων της Γερμανίας με προοδευτικά Αφρικανικά καθεστώτα. Το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων φέρει τον κ. Σρέντερ να εκφράζει την διάθεση της Γερμανίας να υποστηρίξει την Αιθιοπία με κάθε τρόπο, εκπαιδεύοντας εργάτες, προσφέροντας τεχνική βοήθεια και δημιουργώντας ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Ο Γερμανός Καγκελάριος θα επισκεφτεί επίσης την Κένυα, τη Νότια Αφρική και τη Γκάνα.

    [16] Δηλώσεις Σαρόν για τα υψίπεδα του Γκολάν

    19 Jan 2004, 17:41 UTC

    Ο κ. Σαρόν

    O ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν δήλωσε σε μέλη του κοινοβουλίου της χώρας οτι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Συρία θα είχαν ως τελικό αποτέλεσμα την απόσυρση του Ισραήλ απο τα υψίπεδα του Γκολάν. Ο κ. Σαρόν δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με το σχόλιο αυτό, στο οποίο προέβη σήμερα στη διάρκεια της συνεδρίασης μιας επιτροπής της Κνεσέτ. Ο κ. Σαρόν έχει πεί στο παρελθόν οτι αντιτίθεται στην απόσυρση απο τα στρατηγικής σημασίας υψίπεδα, τα οποία προσήρτησε το Ισραήλ απο τη Συρία κατά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1967. Κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε οτι ο κ. Σαρόν ερωτήθηκε απο βουλευτή κατά τη διάρκεια της συνάντησης εάν τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος για να αποδεχθεί το Ισραήλ την προσφορά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασσαντ για την διεξαγωγή συνομιλιών.

    [17] Συνεχίζεται η πολιτική κρίση στο Ιράν

    19 Jan 2004, 18:00 UTC

    Ο κ. Χαταμί συνομιλεί με βουλευτές

    Στο Ιράν, το πολιτικό κόμμα του ιρανού προέδρου Μωχάμεντ Χαταμί απειλεί να μποϋκοτάρει τις κοινοβουλευτικές εκλογές εκτός και άν αρθεί μία απαγόρευση που αφορά σε πολλούς φιλομεταρρυθμιστές υποψηφίους. Το κόμμα Ενωση Μαχητών Κληρικών λέει οτι χωρίς ελεύθερο συναγωνισμό, δεν υπάρχει λόγος διεξαγωγής εκλογών στις 20 Φεβρουαρίου. Την περασμένη εβδομάδα το πανίσχυρο Συμβούλιο Περιφρούρισης απαγόρευσε σε πάνω απο ένα τρίτο των 8,200 υποψηφίων να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, με την αιτιολογία οτι παραβαίνουν ισλαμικές αρχές. Πολλοι απο αυτούς είναι υποστηρικτές του κ. Χαταμί. Χθές Κυριακή, το Συμβούλιο Περιφρούρισης είπε οτι άρχισε να επανεξετάζει μια προς μια τις περιπτώσεις των υποψηφίων που απορρίφθηκαν κατόπιν διαταγής του ανώτατου ηγέτης της χώρας, Αγιατολλάχ Αλι Χαμενέι.

    [18] Στην Τουρκία απο αύριο ο Περβέζ Μουσάραφ

    19 Jan 2004, 17:58 UTC

    Ο κ. Μουσάραφ

    Ο πακιστανός πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ αρχίζει αύριο τριήμερη επίσκεψη στην Τουρκία, στη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομολογό του, Αχμέτ Νεσντέτ Σεζέρ, με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλους ανώτερους αξιωματούχους. Επίσης θα παραστεί στην τελετή υπογραφής συμφωνιών για την πάταξη της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Ο στρατηγός Μουσάραφ θ'αναχωρήσει από την Τουρκία την Πέμπτη για το Νταβός, όπου θα συμμετάσχει στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

    [19] 20 νεκροί από βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη

    19 Jan 2004, 01:15 UTC

    Τουλάχιστον 20 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 100 άλλα τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας χθες στο κέντρο της Βαγδάτης, έξω απ το αρχηγείο των συμμαχικών δυνάμεων. Στους νεκρούς συμπεριλαμβάνονται 18 Ιρακινοί και δύο άλλα άτομα που πιστεύεται πως ήταν Αμερικανοί συμβασιούχοι υπάλληλοι του Αμερικανικού υπουργείου άμυνας. Στο μεταξύ, ο Αμερικανός διοικητής στο Ιράκ, Πωλ Μπρέμερ, πρόκειται να συναντηθεί σήμερα στη Νέα Υόρκη με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, για να συζητήσει μαζί του τον μελλοντικό ρόλο του Διεθνούς Οργανισμού στο Ιράκ, καθώς και τα αμερικανικά σχέδια για την μεταβίβαση της εξουσίας στις Ιρακινές αρχές μέχρι τον Ιούνιο.

    [20] Οι πρώτες προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος στην IOWA.

    19 Jan 2004, 01:21 UTC

    Στην πολιτεία της IOWA, ολοκληρώθηκε η έντονη προεκλογική δραστηριότητα των προεδρικών υποψηφίων για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, ενόψει των σημερινών προκριματικών εκλογών και σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν σχεδόν ισοψηφία 4ων προεδρικών υποψηφίων, με τον γερουσιαστή απ την Μασαχουσέτη, Τζον Κέρρυ, να διατηρεί ελαφρό προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του. Ακολουθούν ο γερουσιαστής απ την Βόρεια Καρολίνα, Τζόν Έντουαρντς, ο πρώην κυβερνήτης του Βερμόντ, Χάουαρντ Ντήν, και ο βουλευτής απ το Μισούρι, Ρίτσαρντ Γκέπχαρντ.

    [21] Το Ισραήλ υπεραμύνεται του τείχους ασφάλειας.

    19 Jan 2004, 01:24 UTC

    Το Ισραήλ ετοιμάζεται να υποστηρίξει στο δικαστήριο το δικαίωμα του να κατασκευάσει τείχος ασφάλειας που θα το χωρίζει απ τις Παλαιστινιακές περιοχές. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, είχε διαβουλεύσεις για το θέμα με στελέχη του υπουργικού του συμβουλίου. Στις 23 Φεβρουαρίου το Διεθνές Δικαστήριο θα εξετάσει προσφυγή της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για το θέμα. Το γραφείο του κ. Σαρόν δήλωσε ότι η Ισραηλινή πλευρά θα υποβάλει στο Διεθνές Δικαστήριο έγγραφο με τις θέσεις της για το τείχος. Πάντως ο κ. Σαρόν παραδέχτηκε ότι το τείχος έχει πλήξει την ποιότητα ζωής των Παλαιστινίων, όπως είπε χαρακτηριστικά. Επίσης ο υπουργός δικαιοσύνης του Ισραήλ παραδέχτηκε ότι θα είναι δύσκολη η υπεράσπιση του τείχους στο δικαστήριο.

    [22] Περιοδεία Σρέντερ σε χώρες της Αφρικής.

    19 Jan 2004, 02:25 UTC

    Ο Γερμανός Καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, βρίσκεται στην Αιθιοπία, πρώτο σταθμό της τετραεθνούς περιοδείας του στην Αφρικανική ήπειρο που στοχεύει στη σύσφιξη των σχέσεων με προοδευτικά καθεστώτα της περιοχής. Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο κ. Σρέντερ θέλει να προωθήσει την ιδέα της ειρήνης στην Αφρικανική ήπειρο. Δεύτερος σημαντικός στόχος του ταξιδιού είναι η σύσφιξη των επιχειρηματικών σχέσεων της Γερμανίας με Αφρικανικές χώρες, γι αυτό τον κ. Σρέντερ συνοδεύουν 23 επιχειρηματικά στελέχη μεγάλων Γερμανικών εταιρειών, όπως η Lufthansa και η Daimler-Chrysler. Εκτός απ την Αιθιοπία ο κ. Σρέντερ θα επισκεφτεί επίσης την Κένυα, την Νότια Αφρική και την Γκάνα.

    [23] Οι Πακιστανικές αρχές διερευνούν σχέσεις Πακιστανών επιστημόνων με καταγγελόμενες πωλήσεις πυρηνικής τεχνολογίας στο Ιράν.

    19 Jan 2004, 01:56 UTC

    Οι Πακιστανικές αρχές συνέλαβαν ανώτερο σύμβουλο του μεγαλύτερου πυρηνικού επιστήμονα της χώρας, στα πλαίσια διερεύνησης για καταγγελλόμενες διαρροές πυρηνικής τεχνογνωσίας απ το Πακιστάν στο Ιράν. Πρόκειται για τον ταγματάρχη Ισλάμ Ουλ-Χάγκ, ανώτερο σύμβουλο του Αμπντούλ Καντήρ Χάν, του λεγόμενου πατέρα της Πακιστανικής ατομικής βόμβας. Ο υπουργός πληροφόρησης του Πακιστάν, Σεΐχ Ρασίντ Αχμέντ, δήλωσε χθες ότι ανακρίνονται και άλλοι δύο πρώην αξιωματικοί του Πακιστανικού στρατού και άλλοι 5 επιστήμονες. Το Ιράν έχει δηλώσει ότι η Ισλαμαμπάντ το βοήθησε να αγοράσει εξοπλισμό για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    [24] To Κρεμλίνο ζητά απ' την Σαουδική Αραβία να υποστηρίξει την ανοικοδόμηση της Τσετσενίας.

    19 Jan 2004, 02:07 UTC

    Αχμάντ Καντύρωφ

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ζήτησε απ τη Σαουδική Αραβία να υποστηρίξει προσπάθειες για την αποκατάσταση της σταθερότητας στην Τσετσενία. Σε μήνυμα του προς την Σαουδαραβική ηγεσία ο κ. Πούτιν ζήτησε επίσης απ την Ριάντ να συνεισφέρει οικονομικά στην ανοικοδόμηση της Τσετσενίας. Το μήνυμα του Ρώσου προέδρου διαβίβασε στον διάδοχο του Σαουδαραβικού θρόνου, Πρίγκιπα Αμπντουλάχ, ο υποστηριζόμενος απ το Κρεμλίνο ηγέτης της Τσετσενίας, Αχμάντ Καντύρωφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Ριάντ. Από τη πλευρά του ο κ. Καντύρωφ δήλωσε ότι Σαουδάραβες αξιωματούχοι τον διαβεβαίωσαν ότι θα συνεισφέρουν στην ανοικοδόμηση της Τσετσενίας.

    [25] Ασία: Μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της άτυπης πνευμονίας και της γρίπης των πτηνών.

    19 Jan 2004, 02:43 UTC

    Κυβερνήσεις Ασιατικών χωρών λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης δύο θανατηφόρων ιών. Στη Κίνα όπου εμφανίστηκαν δύο ακόμη κρούσματα άτυπης πνευμονίας, αξιωματούχοι διέταξαν τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να εφαρμόσουν προσυμφωνημένες αυστηρές διαδικασίες περιορισμού του Οξέως Αναπνευστικού Συνδρόμου. Επίσης στο Βιετνάμ, όπου τουλάχιστον 4 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από την γρίπη των πτηνών, εκατομμύρια κοτόπουλα έχουν σφαγεί με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας. Η Ταϊβάν και η Νότια Κορέα έχουν και αυτές προβεί σε μαζικές σφαγές πουλερικών.

    [26] Σφυγμομέτρηση: Οι Αμερικανοί τάσσονται υπέρ Μπούς σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας, αλλά αμφιβάλλουν για τον τρόπο χειρισμού εσωτερικής και οικονομικής πολιτικής.

    19 Jan 2004, 02:48 UTC

    Νέα σφυγμομέτρηση της αμερικανικής κοινής γνώμης δείχνει ότι οι αμερικανοί υποστηρίζουν τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος Μπούς χειρίζεται το πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, αλλά αμφιβάλουν για την οικονομική και εσωτερική του πολιτική. Η σφυγμομέτρηση της New York Times και του τηλεοπτικού δικτύου CBS δείχνει ότι μόνο ένας στους 5 Αμερικανούς δηλώνει ότι έχει ωφεληθεί απ τις φοροαπαλλαγές του κ. Μπούς, αλλά ένα 68% των αμερικανών συμφωνούν με τον τρόπο με τον οποίο ο αμερικανός πρόεδρος χειρίζεται θέματα εσωτερικής ασφάλειας. Το συνολικό ποσοστό δημοτικότητας του κ. Μπούς κυμαίνεται αυτή τη περίοδο στο 50%.

    [27] Απόλυτη ικανοποίηση εξέφρασε ο Γιώργος Φλωρίδης από τις συνομιλίες του στη Ουάσιγκτον

    Γιώργος Μπίστης, Φωνή της Αμερικής, Ουάσιγκτον

    17 Jan 2004, 01:59 UTC

    function doImage(h,w,img) {

    // add padding to h and w

    h = h + 50;

    w = w + 50;

    obj = window.open("http://www.voanews.com/imageViewer.cfm?img="+escape(img),"imageViewer"+h+"_"+w,"toolbar=no,width="+w+",height="+h+",directories=no,status=no,scrollbars=yes,resizable=no,menubar=no");

    }

    MyLanguage = Greek

    Δείτε τη συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης Γ. Φλωρίδη στη ΦτΑ

    (RealVideo)

    MyLanguage = Greek

    Ακούστε τη συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης Γ. Φλωρίδη στη ΦτΑ[Stream]

    (RealAudio)

    Γιώργος Φλωρίδης

    Απόλυτα ικανοποιημένοι φάνηκαν να είναι ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης της Ελλάδος Γιώργος Φλωρίδης και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Φώτης Νασιάκος από τις συνομιλίες που πραγματοποίησαν την Πέμπτη και την Παρασκευή με αξιωματούχους της Αμερικανικής κυβέρνησης στη Ουάσιγκτον.

    Τις τελευταίες ώρες του στην Αμερικανική πρωτεύουσα ο κύριος Φλωρίδης τις πέρασε στο Στέητ Ντηπάρτμεντ όπου συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Richard Armitage, τον Υφυπουργό Francis Taylor, που είναι αργόδιος για θέματα Διπλωματικής Ασφάλειας και τον Συντονιστή του State Department για υποθέσεις Αντιτρομοκρατίας Coffer Black. Στις επαφές αυτές καθώς και σε εκείνες που είχαν την προηγούμενη ημέρα στον Λευκό Οίκο, το FBI και τη CIA, τους κυρίους Φλωρίδη και Νασιάκο συνόδευαν ο Πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες Γιώργος Σαββαΐδης και ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Thomas Miller.

    Γιώργος Φλωρίδης

    Σε δηλώσεις που έκανε κατά την έξοδό του από το Στέητ Ντηπάρτμεντ προς Αμερικανικά και Ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν το Ελληνικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της ΕΡΤ και η τηλεόραση του Αμερικανικού Πρακτορείου Ειδήσεων Associated Press, ο κύριος Φλωρίδης είπε πως το κλίμα στις συνομιλίες και των δύο ημερών ήταν εξαιρετικό και πως τώρα έχει δημιουργηθεί μια πολύ καλή σχέση εμπιστοσύνης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ο Έλληνας Υπουργός διαπίστωσε πως υπάρχει διάθεση από μέρους των Αμερικανών αξιωματούχων, με τους οποίους συνομίλησε, να βοηθήσουν στο θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 γιατί βλέπουν τους αγώνες αυτούς σαν ένα διεθνές ζήτημα που αφορά και τους ίδιους.

    Ο κύριος Φλωρίδης επανέλαβε κατόπιν την δήλωσε την οποία είχε κάνει την προηγούμενη ημέρα στη ραδιοτηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε προς τη Φωνή της Αμερικής στον Λευκό Οίκο ότι οι η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων είναι η κύρια προτεραιότητα της Ελλάδας και ότι η με τη συνεργασία μιας ομάδας κρατών, στην οποία συμμετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει τώρα η βεβαιότητα ότι οι αγώνες της Αθήνας θα είναι ασφαλείς και επιτυχημένοι.

    Γιώργος Φλωρίδης

    Καταλήγοντας ο κύριος Φλωρίδης είπε ότι επειδή οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας είναι οι πρώτοι Αγώνες που γίνονται έπειτα από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αρμόδιες Ελληνικές αρχές προσαρμόστηκαν στα σύγχρονα δεδομένα. Αλλά όμως, τόνισε, θέλουμε να βεβαιώσουμε τον κόσμο που θα έρθει στην Ελλάδα ότι θα είναι απολύτως ασφαλής, θα μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα και να χαίρεται την Ελλάδα.

    Λίγο πριν μπει στο αυτοκίνητο που τον μετέφερε στο αεροδρόμιο της Ουάσιγκτον για το ταξίδι της επιστροφής στην Αθήνα, ο κύριος Φλωρίδης είπε: «Σας περιμένουμε όλους στη χώρα που γέννησε τους Αγώνες, να δείτε το σύγχρονο πρόσωπο της Ελλάδας και να χαρείτε μια πραγματική γιορτή.»

    [28] Μέχρι τις 30 Ιουνίου θα έχει παραδοθεί η εξουσία στους Ιρακινούς, συμφώνησαν Μπους και Μπρέμερ

    16 Jan 2004, 21:56 UTC

    Π. Μπρέμερ

    O πολιτικός διοικητής του Ιράκ Πωλ Μπρέμερ λεει ότι αυτός και ο Πρόεδρος Μπους είναι αποφασισμένοι να παραδόσουν την εξουσία σε Ιρακινή κυβέρνηση μέχρι τις 30 Ιουνίου. Ο κύριος Μπρέμερ έκανε τις δηλώσεις αυτές την Παρασκευή, μετά από συνομιλίες με τον Πρόεδρο Μπους στο Λευκό Οίκο.

    Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και οι συνομιλίες της ερχόμενης Δευτέρας μεταξύ του κυρίου Μπρέμερ, του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου και του Γενικού. Γραμματέα των ΗΕ για την πιθανή ανάμειξη του διεθνούς οργανισμού στη μεταβίβαση της εξουσίας.

    Ο κύριος Μπρέμερ επίσης υποβάθμισε τις διαφορές μεταξύ Ουάσιγκτον και ανώτερου Σιίτη κληρικού που ζήτησε την διενέργεια απευθείας εκλογών για το σχηματισμό ιρακινής κυβέρνησης.

    [29] Την Δευτέρα αρχίζει η εκλογική διαδικασία υποψηφίων για το Προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών

    16 Jan 2004, 16:37 UTC

    Ο κ. Ντήν, που προηγείται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις

    Εδώ στις ΗΠΑ, τέσσερεις υποψήφιοι για το χρίσμα του δημοκρατικού κόμματος βρίσκονται στήθος με στήθος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, καθώς τη Δευτέρα αρχίζει επίσημα η εκλογική διαδικασία με τη διενέργεια τοπικών συνελεύσεων στην πολιτεία ’ϊοβα.

    Μία νέα δημοσκόπιση δείχνει οτι η διαφορά μεταξύ των Χάουαρντ Ντήν, Τζών Κέρρυ, Ρίτσαρντ Γκέμπχαρτ και Τζών Εντουαρντς είναι της τάξης των τεσσάρων μονάδων μόνο, ακόμα κι αν ληφθεί υπ όψιν το περιθώριο λάθους. Η ’ϊοβα είναι η πρώτη πολιτεία στην οποία ενδοκομματικοί παράγοντες των δημοκρατικών καλούνται να εκφράσουν με την ψήφο τους την προτίμησή τους στη διαδικασία για την ανάδειξη του προεδρικού υποψηφίου.

    [30] Ρ. Πρόντι: Στο σωστό δρόμο βρίσκεται η Τουρκία, αλλά πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, που ενέκρινε

    16 Jan 2004, 20:48 UTC

    Ρομάνο Πρόντι

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι λεει ότι η Τουρκία βρίσκεται στο σωστό δρόμο με την έγκριση από την Εθνοσυνέλευση μεταρρυθμίσεων. Αλλά, πρόσθεσε , είναι επίσης απαραίτητο να εφαρμοσθούν οι μεταρρυθμίσεις αυτές. Ο κ. Πρόντι λεει ότι μεταρρυθμίσεις όπως αυτές που αφορούν την ενίσχυση του δικαστικού συστήματος και τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή.

    Ο κ. Πρόντι είπε επίσης πως «λυπάται πράγματι πάρα πολύ»για τη σημερινή απόφαση Τουρκικού δικαστηρίου , να μην αφεθούν 4 Κούρδοι πρώην βουλευτές που βρίσκονται στη φυλακή περιμένοντας την επανεκδίκαση της υπόθεσής τους. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα διέταξε πριν από 3 χρόνια τη διεξαγωγή νέα δίκης, λέγοντας ότι η προηγούμενη ήταν άδικη. Οι 4 Κούρδοι καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν το 1994 με την κατηγορία ότι είχαν δεσμούς με Κούρδους επαναστάτες.

    [31] Στο στόχαστρο των ισραηλινών αρχών ο πνευματικός ηγέτης της Χαμάς

    16 Jan 2004, 16:40 UTC

    Ο Σείχης Γιασίν

    Ανώτερος αξιωματούχος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων λέει οτι ο πνευματικός ηγέτης της Παλαιστινιακής εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς έχει μπεί στο στόχαστρο των αρχών. Το Ισραήλ ισχυρίζεται οτι ο Σείχης Αχμέντ Γιασσίν ενέκρινε προσωπικά την βομβιστική επιθεση αυτοκτονίας της Τετάρτης απο την οποία σκοτώθηκαν 4 ισραηλινοί. Ο Ισραηλινός υφυπουργός Αμυνας Ζεέβ Μπόιμ είπε απο το ισραηλινό στρατιωτικό ραδιόφωνο οτι ο Σείχης Γιασσίν «καλά θα κάνει να κρυφτεί σε τέτοιο βάθος, που να μήν μπορεί να γνωρίζει άν είναι νύχτα ή μέρα,» όπως είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε οτι το Ισραήλ «θα τον βρεί στα τούννελ που κρύβεται και θα τον εξοντώσει.» Μετά τις προσευχές της Παρασκευής σε τέμενος της Γάζας, ο γηραιός και ανάπηρος κληρικός διέψευσε οτι ενέκρινε την επίθεση αυτοκτονίας και δήλωσε σε δημοσιογράφους οτι δεν φοβάται τις απειλές για την ζωή του εκ μέρους του Ισραήλ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 22 January 2004 - 2:18:28 UTC