Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-02-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα συμβόλαια για μη κατασκευαστικά έργα στο Ιράκ, ανοιχτά προς όλες τις χώρες.
  • [02] 15 Παλαιστίνιοι νεκροί από συμπλοκές με Ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα.
  • [03] Εκτός προεκλογικού αγώνα ο Γουέσλυ Κλάρκ.
  • [04] Ο Τζών Κέρρυ, νικητής των προκριματικών εκλογών στη Βιρτζινια και το Τεννεσσή
  • [05] Ο πρόεδρος Μπούς υπέρ του παραδοσιακού ...
  • [06] Συνάντηση Πούτιν-Σαακασβίλι
  • [07] Αποκαθίστανται οι διπλωματικές ...
  • [08] 50 νεκροί απ' την τελευταία βομβιστική ...
  • [09] Ενεκρίθη απ' την Γαλλική Βουλή ...

  • [01] Τα συμβόλαια για μη κατασκευαστικά έργα στο Ιράκ, ανοιχτά προς όλες τις χώρες.

    12 Feb 2004, 03:26 UTC

    Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν την δυνατότητα σε όλες τις χώρες να συμμετάσχουν σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για μη κατασκευαστικά έργα στο Ιράκ. Η Συμμαχική Προσωρινή Αρχή προέβη στην εν λόγω ανακοίνωση χθες, διευκρινίζοντας όμως ότι εξαιρείται μη κατασκευαστικό συμβόλαιο ύψους 330 εκατομμυρίων δολαρίων για τον Ιρακινό στρατό. Πάντως κατασκευαστικά συμβόλαια ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα δοθούν μόνο σε χώρες που υποστήριξαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ.

    [02] 15 Παλαιστίνιοι νεκροί από συμπλοκές με Ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα.

    12 Feb 2004, 04:00 UTC

     

    Τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε συμπλοκές μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και ένοπλων Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας. Οι Ιατρικές αρχές δηλώνουν ότι 12 άτομα σκοτώθηκαν σε μάχες που ξέσπασαν μετά την εισβολή των Ισραηλινών δυνάμεων σε συνοικία της Γάζας για να ψάξουν για ύποπτους Παλαιστίνιους. Στους νεκρούς περιλαμβάνονται ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, καθώς και ο νεαρός γιος του ηγέτη της Φατάχ. Εξάλλου σε άλλες συγκρούσεις 3 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες στον προσφυγικό καταυλισμό Ραφάχ στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς ζήτησε απ όλους τους μάχιμους θύλακες της να προβούν σε αντίποινα, εξαπολύοντας επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον Ισραηλινών στόχων.

    [03] Εκτός προεκλογικού αγώνα ο Γουέσλυ Κλάρκ.

    12 Feb 2004, 04:11 UTC

    Γ. Κλάρκ

    Ο προεδρικός υποψήφιος στρατηγός εν αποστρατεία και πρώην γενικός διοικητής του ΝΑΤΟ, Γουέσλυ Κλάρκ, αποσύρθηκε από τον προεκλογικό αγώνα για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο κ. Κλάρκ κατάφερε να κερδίσει σε μια μόνο από τις 14 πολιτείες όπου έχουν πραγματοποιηθεί προκριματικές εκλογές, ενώ τη Τρίτη κατέληξε τρίτος στις νότιες πολιτείες της Βιρτζίνια και του Τεννεσσύ. Ανακοινώνοντας την αποχώρηση του ο στρατηγός Κλάρκ επέκρινε τον πόλεμο στο Ιράκ και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μπούς. Αλλά δεν είπε πότε και εάν θα ταχθεί στο πλευρό κάποιου άλλου απ τους υποψηφίους που αγωνίζονται για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

    [04] Ο Τζών Κέρρυ, νικητής των προκριματικών εκλογών στη Βιρτζινια και το Τεννεσσή

    11 Feb 2004, 16:39 UTC

    Ο κ. Κέρρυ

    Ο γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Τζών Κέρρυ πέτυχε χθες άλλες δυο εντυπωσιακές νίκες, αυξάνοντας περαιτέρω τις πιθανότητες να του απονεμηθεί το χρίσμα του δημοκρατικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

    Ο κ. Κέρρυ κέρδισε άνετα τις προκριματικές εκλογές στις νότιες πολιτείες της Βιρτζίνια και του Τεννεσσή, καταρρίπτοντας τη θεωρία ότι με τις φιλελεύθερες βόρειες απόψεις του, δε θα είχε απήχηση στους δημοκρατικούς ψηφοφόρους του νότου. Δεύτερος στη Βιρτζίνια ήρθε ο γερουσιαστής της Βόρειας Καρολίνας, Τζον Έντουαρντς και τρίτος ο απόστρατος στρατηγός Γουέσλυ Κλαρκ. Ο γερουσιαστής Κέρρυ κέρδισε επίσης τις εκλογές στο Τεννεσσή με μεγάλη διαφορά από τους αντιπάλους του.

    Δημοσκοπήσεις εξόδου που διενήργησαν ειδησεογραφικοί οργανισμοί έδειξαν πως πολλοί από τους ψηφοφόρους της Βιρτζίνια και του Τεννεσσή ανησυχούν για την ανεργία, την κατάσταση της οικονομίας, το υγειονομικό σύστημα της χώρας και το Ιράκ. Επίσης πολλοί είπαν πως έρριξαν την ψήφο τους στο γερουσιαστή Κέρρυ, γιατί πιστεύουν πως θα αποτελέσει τον ισχυρότερο αντίπαλο του προέδρου Μπους στις εκλογές του Νοεμβρίου.

    Αναμένεται πως οι νίκες του γερουσιαστή Κέρυ στο νότο θα αναγκάσουν τους υπόλοιπους υποψήφιους να αποσυρθούν τις κούρσας, αν και οι περισσότεροι έχουν δηλώσει πως θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την επονομαζόμενη Σούπερ Τρίτη, που φέτος είναι στις 2 Μαρτίου, κατά την οποία θα διεξαχθούν προκριματικές εκλογές σε δέκα πολιτείες. Πάντως, στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Κλαρκ, είπαν πως ο απόστρατος στρατηγός σκοπεύει να αποσυρθεί και πως θα κάνει την επίσημη ανακοίνωση αργότερα σήμερα.

    Ο πρώην κυβερνήτης του Βερμόντ Χάουαρντ Ντην, ελπίζει πως θα πάει καλά στις προκριματικές του Γουϊσκόνσιν, που διεξάγονται την ερχόμενη Τρίτη, παρόλο που ο γερουσιαστής Κέρρυ έρχεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις εκεί. Ο κ. Ντην δηλώνει πως θα συνεχίσει τον αγώνα, άσχετα με το πώς θα τα πάει στο Γουϊσκόνσιν. Πρόκειται για αλλαγή θέσης, δεδομένου πως μέχρι τώρα δήλωνε πως για να παραμείνει στην κούρσα, θα πρέπει να κερδίσει το Γουϊσκόνσιν.

    [05] Ο πρόεδρος Μπούς υπέρ του παραδοσιακού ...

    11 Feb 2004, 16:58 UTC

    Ο πρόεδρος Μπούς

    Σύμφωνα με σημερινό άρθρο της εφημερίδας Ουάσινγκτον Πόστ, ο πρόεδρος Μπούς θα υποστηρίξει συνταγματική τροπολογία που ορίζει το γάμο σαν την ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Μπούς σκοπεύει επίσης να υποστηρίξει τροπολογία που απαγορεύει τους γάμους ομοφυλοφίλων, χωρίς όμως να παρεμποδίζει τις πολιτείες απο του να αναγνωρίζουν την πολιτική σύζευξη ατόμων του ιδίου φύλου, που ήδη υφίσταται. Το άρθρο λέει οτι σύμβουλοι του κ. Μπούς είπαν οτι ο πρόεδρος υποστηρίζει τις τροπολογίες αυτές, σε απάντηση της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου της Μασσαχουσέττης που απαιτεί την νόμιμη αναγνώριση των γάμων ομοφυλοφίλων στην πολιτεία αυτή. Στο μεταξύ, το νομοθετικό σώμα της Μασσαχουσέττης συνέρχεται σήμερα και αναμένεται ότι ορισμένοι νομοθέτες θα προτείνουν αλλαγές στο σύνταγμα της πολιτείας, με τις οποίες θα παρακάμπτεται η απόφαση του δικαστηρίου.

    [06] Συνάντηση Πούτιν-Σαακασβίλι

    11 Feb 2004, 17:04 UTC

    Ο κ. Σαακασβίλι

    O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε σήμερα στη Μόσχα με τον Γεωργιανό ομόλογό του Μιχαήλ Σαακασβιλι. Ο κ. Πούτιν δήλωσε οτι η Ρωσία είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί με την πρώην σοβιετική δημοκρατία της Γεωργίας πάνω σε θέματα όπου υφίστανται διαφωνίες. Ο Ρωσος πρόεδρος είπε στον κ. Σαακασβίλι οτι η Μόσχα είναι πάντα έτοιμη να συναντήσει τη Γεωργία στα μισά του δρόμου, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο Γεωργιανός ηγέτης πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στη Μόσχα απο τότε που ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο μήνα. Χθες ο κ. Σαακασβίλι είπε οτι οι σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία ειναι απαράδεκτα κακές και οτι η Τυφλίδα είναι έτοιμη για ειλικρινείς και εποικοδομητικές συνομιλίες με τη Μόσχα.

    [07] Αποκαθίστανται οι διπλωματικές ...

    11 Feb 2004, 01:59 UTC

    Οι ΗΠΑ αποκαθιστούν την διπλωματική τους παρουσία στη Λιβύη, ενώ η Βρετανία δηλώνει ότι ο πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλαίρ, ελπίζει να επισκεφθεί σύντομα την Λιβύη για να επισπεύσει τις προσπάθειες επανένταξης της στην διεθνή κοινότητα. Το αμερικανικο υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι, αμερικανός διπλωμάτης βρίσκεται ήδη στην Τριπολη, έχοντας προσωρινά το γραφείο του στη Βελγική πρεσβεία. Πρόκειται για την πρώτη αμερικανική διπλωματική παρουσία στη Λιβύη, απο την δεκαετία του 80. Χθες επίσης, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζάκ Στρώ, ανακοίνωσε την πρόθεση του κ. Μπλαίρ να μεταβεί στην Τρίπολη, για νά συναντηθεί με τον ηγέτη της χώρας, Μουαμάρ Γκαντάφι. Αξιωματούχοι λένε οτι οι διπλωματικές αυτές εξελίξεις απορρέουν απο την εξαγγελία της Λιβύης τον Δεκέμβριο, ότι εγκαταλείπει τα προγράμματά της ανάπτυξης χημικών και πυρηνικών όπλων.

    [08] 50 νεκροί απ' την τελευταία βομβιστική ...

    11 Feb 2004, 01:55 UTC

    Ιρακινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τουλάχιστον 50 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και πολλών Ιρακινών αστυνομικών, σκοτώθηκαν απ την χθεσινή επίθεση με παγιδευμένο φορτηγό που εξερράγη μπροστά σε αστυνομικό σταθμό της πόλης Ισκανταρίγια, νότια της Βαγδάτης. Επίσης αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υπάρχουν ενδείξεις πως ξένοι μαχητές βοηθούν όλο και περισσότερο τους Ιρακινούς που παραμένουν πιστοί στο πρώην καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Από τη πλευρά του ο αμερικανός υπουργός άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν είναι γνήσιο έγγραφο που βρέθηκε στο Ιράκ και το οποίο φέρεται να δείχνει ανάμειξη της Αλ Κάιντα στις επιθέσεις εναντίον των συμμαχικών δυνάμεων.

    [09] Ενεκρίθη απ' την Γαλλική Βουλή ...

    11 Feb 2004, 02:02 UTC

    Με 494 ψήφους υπέρ έναντι 36 κατά, η κάτω Βουλή της Γαλλίας ενέκρινε το επίμαχο νομοσχέδιο που απαγορεύει όλα τα θρησκευτικά σύμβολα, συμπεριλαμβανομένου και του σταυρού και της Ισλαμικής μαντίλας, στα δημόσια σχολεία της χώρας. Το νομοσχέδιο θα υποβληθεί τώρα στην άνω Βουλή και αν εγκριθεί θα ισχύσει απ την επόμενη σχολική χρονιά. Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Πιέρ Ραφφαρέν, δήλωσε ότι η απόφαση αποτελεί απόδειξη του μη θεοκρατικού χαρακτήρα του Δημοκρατικού πολιτεύματος στη χώρα, αλλά όσοι αντιτίθενται με την απόφαση την χαρακτηρίζουν μεροληπτική και αντισυνταγματική.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 13 February 2004 - 2:18:12 UTC