Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-02-18

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιστολή διαμαρτυρίας από Ιρανούς προοδευτικούς βουλευτές προς τον ανώτατο ηγέτη της χώρας.
  • [02] Σχέση αντιβιοτικών και καρκίνου του στήθους.
  • [03] Συνάντηση Μπλέαρ-Σιράκ-Σρέντερ στο Βερολίνο.
  • [04] Σημαντική η πρόοδος των Πακιστανικών δυνάμεων ασφάλειας κατά μαχητών της Αλ Κάιντα.
  • [05] Συνεχίζονται οι ενδείξεις ανάκαμψης της Αμερικανικής οικονομίας.
  • [06] Παλαιστίνιοι διαδηλωτές απέκλεισαν μεθοριακό σημείο διέλευσης
  • [07] Σύγκλιση απόψεων Κίνας-ΗΠΑ για ειρήνη στην Κορεατική χερσονησο
  • [08] Κλιμακώνεται η εξέγερση στην Αϊτή
  • [09] Συμφώνησαν Ινδία και Πακιστάν

  • [01] Επιστολή διαμαρτυρίας από Ιρανούς προοδευτικούς βουλευτές προς τον ανώτατο ηγέτη της χώρας.

    18 Feb 2004, 02:04 UTC

    Προοδευτικά μέλη του Ιρανικού κοινοβουλίου έστειλαν επιστολή στον ανώτατο ηγέτη της χώρας, Αγιατολλάχ Αλί Χαμενέι την Τρίτη, επικρίνοντας τον αποκλεισμό εκατοντάδων φιλομεταρρυθμιστών υποψηφίων, από τις εκλογές της Παρασκευής. Η επιστολή προς τον κ. Χαμενέι, τονίζει οτι θεσμοί που βρίσκονται κάτω απο την δική του δικαιοδοσία, στερούν τώρα τον ιρανικό λαό απο το πιό βασικό δικαίωμα, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Η επιστολή υπογράφεται απο δεκάδες προοδευτικούς βουλευτές. Στις εκλογές της Παρασκευής διακυβεύονται οι 290 έδρες του κοινοβουλίου. Η προσέλευση στις κάλπες αναμένεται οτι θα είναι μικρή. Οι πολιτικοί λένε οτι εξαιτίας του αποκλεισμού των φιλομεταρρυθμιστών, και της αναμενόμενης μικρής προσέλευσης στις κάλπες, είναι σχεδόν σίγουρο οτι οι συντηρητικοί θα είναι οι νικητές των εκλογών αυτών.

    [02] Σχέση αντιβιοτικών και καρκίνου του στήθους.

    18 Feb 2004, 02:25 UTC

    Νέα έρευνα αμερικανών επιστημόνων δείχνει σχέση καρκίνου του στήθους με την μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών. Η έρευνα στην οποία συμμετείχαν πάνω από 10 χιλιάδες γυναίκες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που έκαναν χρήση αντιβιοτικών επί τουλάχιστον 500 μέρες σε διάστημα 17 χρόνων είχαν διπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του στήθους, σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είχαν πάρει αντιβιοτικά. Πάντως οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα πορίσματα τους δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι τα αντιβιοτικά προκαλούν καρκίνο του στήθους, αλλά τονίζουν πως το θέμα θα πρέπει να διερευνηθεί εκτενέστερα.

    [03] Συνάντηση Μπλέαρ-Σιράκ-Σρέντερ στο Βερολίνο.

    18 Feb 2004, 02:45 UTC

    Από προηγούμενη συνάντηση Μπλέαρ-Σιράκ-Σρέντερ

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλέαρ, ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ και ο Γερμανός Καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, συναντώνται σήμερα στο Βερολίνο καθώς άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες τους κατηγορούν ότι προσπαθούν να επιβάλλουν τη γνώμη τους στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσε χθες ότι οι τρεις ηγέτες έχουν δημιουργήσει σοβαρή αναστάτωση στην Ευρώπη. Από την πλευρά τους οι κύριοι Μπλέαρ, Σιράκ και Σρέντερ δηλώνουν ότι σκοπεύουν να συζητήσουν τρόπους προώθησης των ασθμαινόντων Ευρωπαϊκών οικονομιών, ενόψει της συνόδου κορυφής της Ένωσης, τον άλλο μήνα στις Βρυξέλλες. Μάλιστα ο κ. Μπλέαρ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ο ίδιος και οι ομόλογοι του απ την Γαλλία και τη Γερμανία προσπαθούν να θέσουν την υπόλοιπη Ευρώπη υπό την κηδεμονία τους και τόνισε ότι ορισμένες φορές χρειάζεται κάποια μέλη να προσπαθήσουν να επιλύσουν τις μεταξύ τους διαφορές χωρίς την συμμετοχή όλων των άλλων μελών.

    [04] Σημαντική η πρόοδος των Πακιστανικών δυνάμεων ασφάλειας κατά μαχητών της Αλ Κάιντα.

    18 Feb 2004, 02:48 UTC

    Στο Αφγανιστάν, ανώτερος αμερικανός στρατιωτικός διοικητής, δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφάλειας του Πακιστάν έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο στο να απομακρύνουν μαχητές της Αλ Κάιντα που πιστεύεται ότι κρύβονται στις απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές στην Αφγανο-Πακιστανική μεθόριο. Ο αντιστράτηγος Ντέηβιντ Μπάρνο, δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους ότι οι Πακιστανικές δυνάμεις καταβάλλουν σκληρές προσπάθειες για να αποτρέψουν υποστηρικτές της Αλ Κάιντα απ το να καταφύγουν στην ορεινή και δύσβατη αυτή περιοχή και τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Πακιστάν που δυνάμεις ασφάλειας έχουν εγκατασταθεί σε ημιαυτόνομες αυτές επαρχίες της χώρας με στόχο την διάλυση των δραστηριοτήτων της Αλ Κάιντα και των Ταλεμπάν.

    [05] Συνεχίζονται οι ενδείξεις ανάκαμψης της Αμερικανικής οικονομίας.

    18 Feb 2004, 02:55 UTC

    Η αμερικανική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Ιανουάριο, μια ακόμη ένδειξη ότι βελτιώνεται ο βιομηχανικός τομέας. Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ σημειώνει ότι το περασμένο μήνα αυξήθηκε κατά 0,8% η παραγωγή των εταιρειών παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας , των βιομηχανικών μονάδων και των ορυχείων. Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας ανακοίνωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη, πάνω από 5%, λόγω της αυξημένης ζήτησης φυσικού αερίου εξαιτίας της κακοκαιρίας. Κατά μέσο όρο η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά περίπου 2,5% σε σύγκριση με πέρυσι. Επίσης στις αρχές του μήνα το υπουργείο εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τον Ιανουάριο αυξήθηκαν πάνω από 1% οι παραγγελίες των βιομηχανικών μονάδων.

    [06] Παλαιστίνιοι διαδηλωτές απέκλεισαν μεθοριακό σημείο διέλευσης

    17 Feb 2004, 17:36 UTC

    Παλαιστίνιοι διαδηλωτές στο πέρασμα Ερέζ

    Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι απέκλεισαν το κύριο μεθοριακό σημείο διέλευσης μεταξύ Ισραήλ και λωρίδας της Γάζας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα ασφάλειας που καθυστερούν επί πολλές ώρες εργαζόμενους που πηγαίνουν στις εργασίες τους, μέσα στο Ισραήλ. Οι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται σήμερα πρίν τα ξημερώματα στο πέρασμα Ερέζ, αποκλείοντας το δρόμο και επιβάλλοντας μια ημέρα απεργίας. Η διαμαρτυρία γίνεται μετά τον θάνατο Παλαιστίνιου εργαζόμενου, που κατέρρευσε την Δευτέρα, ενώ περίμενε στην ουρά στο σημείο ελέγχου. Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμέντ Κουρέια είπε οτι δύο απο τους ανώτερους συνεργάτες του, θα συναντηθούν την Πέμπτη με ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης Σαρον, για να προσπαθήσουν να διοργανώσουν την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών.

    [07] Σύγκλιση απόψεων Κίνας-ΗΠΑ για ειρήνη στην Κορεατική χερσονησο

    17 Feb 2004, 17:41 UTC

    Η Κίνα λέει πως συμμερίζεται την επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να κατοχυρωθεί η ειρήνη στην Κορεατική χερσόνησο, αλλά, συμπληρώνει, δεν κατέληξε σε συμφωνία με την Ουάσινγκτων σχετικά με τα αιτήματα που υποβληθούν στη Βόρεια Κορέα, κατά τις συνομιλίες της ερχόμενης εβδομάδας. Οι σημερινές δηλώσεις του κινεζικού υπουργείου εξωτερικών φαίνεται πως έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις που είχε κάνει προηγουμένως ο ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Πολιτειών για θέματα ελέγχου των εξοπλισμών, υφυπουργός εξωτερικών Τζών Μπόλτον. Μιλώντας σε δημοσιογράφους χθες, ο κ. Μπόλτον είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν ολοκληρωτική, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη κατάργηση του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας και πως το Πεκίνο διατυπώνει, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, το δικό του αίτημα. Η δήλωση αυτή έκανε ορισμένους πολιτικούς αναλυτές να υποθέσουν πως βρέθηκε κάποιο κοινό έδαφος μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτων.

    Όμως, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου εξωτερικών, Ζανγκ Κίγιου το μόνο που είπε σήμερα ήταν πως οι δυο χώρες ξεκινούν μια κοινή προσπάθεια για την επίλυση της κρίσης, χωρίς να αναφερθεί καθόλου στην επίτευξη ομοφωνίας σε σχέση με την αντιμετώπιση του θέματος.

    Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Βόρειας και Νότιας Κορέας και της Ρωσίας θα συμμετάσχουν στις 25 Φεβρουαρίου στο δεύτερο γύρο συνομιλιών για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγιάνγκ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι γείτονες της Βόρειας Κορέας, θέλουν να εγκαταλείψει η Πιονγιάνγκ τα πυρηνικά της προγράμματα, συμπεριλαμβανόμενου και ενός μυστικού προγράμματος για την επεξεργασία ουρανίου, που η Βόρεια Κορέας παραδέχτηκε ότι εφαρμόζει κατά παράβαση διεθνών συνθηκών. Η Πιονγιάνγκ έχει υπογράψει διάφορες συμφωνίες, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να παραμείνει αποπυρηνικοποιημένη. Λέει όμως πως χρειάζεται πυρηνικά όπλα για να αποτρέψει τις εχθρικές, όπως τις θεωρεί, διαθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Στο παρελθόν το Πεκίνο είχε αφήσει να διαφανεί ότι δεν συμφωνεί πλήρως με την απαίτηση της Ουάσινγκτων να καταργήσει η Πιονγιάνγκ τα οπλικά της προγράμματα κατά επαληθεύσιμο τρόπο για να μπορέσει να καρπωθεί ωφέλη όπως βοήθεια και εγγυήσεις στον τομέα της ασφάλειας. Η κρίση για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2002. Ο πρώτος εξαεθνής γύρος συνομιλιών ολοκληρώθηκε τον περασμένο Αύγουστο, χωρίς να σημειωθεί καμμία πρόοδος και χρειάστηκαν μήνες διπλωματικών προσπαθειών, για να πεισθεί η Πιονγιάνγκ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Οι διήμερες συνομιλίες του κ. Μπόλτον στο Πεκίνο, με αξιωματούχους του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, επικεντρώθηκαν σε θέματα διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητάνε από την Κίνα να συμμετάσχει στη λεγόμενη Πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της μη εξάπλωσης των όπλων που ανήκουν στην κατηγορία αυτή. Το σχέδιο, που προτάθηκε από τον πρόεδρο Μπους αποσκοπεί στο να σταματήσει η παγκόσμια διάδοση των πυρηνικών όπλων. Το θέμα της εξαγωγής από την Κίνα πυρηνικής τεχνολογίας ήρθε ξανά στο προσκήνιο την περασμένη εβδομάδα, που η εφημερίδα Ουάσινγκτων Πόστ έγραψε ότι βρέθηκαν στη Λιβύη σχέδια για πυρηνικά όπλα, που προέρχονταν από την Κίνα μέσω Πακιστάν. Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου εξωτερικών δεν επιβεβαίωσε, αλλά ούτε και διέψευσε την πληροφορία, λέγοντας μόνο πως η Κίνα προσπαθεί να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα αυτό.

    [08] Κλιμακώνεται η εξέγερση στην Αϊτή

    17 Feb 2004, 17:59 UTC

    Διαδηλωτές κατά του προέδρου στην πρωτεύουσα Πόρτ-ω-Πρένς

    Στην Αϊτή, οι επαναστάτες κατέλαβαν την κεντρική πόλη Χίντσε, καθώς ο πρόεδρος της χώρας Ζάν-Μπερτράν Αριστίντ κάνει έκκληση για βοήθεια απο την διεθνή κοινότητα για την καταστολή της κλιμακούμενης εξέγερσης . Αυτόπτες μάρτυρες στη Χίντσε είπαν ότι οι επαναστάτες σκότωσαν τον αρχηγό της αστυνομίας την Δευτέρα και ανέλαβαν τον έλεγχο του κύριου αυτοκινητόδρομου που συνδέει το βόρειο με το νότιο τμήμα της χώρας. Τουλάχιστον 55 άτομα έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια που εκδηλώθηκαν στην χώρα αυτή της Καραϊβικής πριν δυο περίπου εβδομάδες. Η υπηρεσία προσφύγων των ΗΕ λέει οτι ζήτησε απο γειτονικές χώρες να δεχθούν Αϊτινούς πρόσφυγες, εάν συνεχιστεί ή έξοδός τους απο τη χώρα.

    [09] Συμφώνησαν Ινδία και Πακιστάν

    17 Feb 2004, 17:57 UTC

    Η Ινδία και το Πακιστάν κατέληξαν σε ευρεία συμφωνία αναφορικά με το πλαίσιο ενός αειφόρου διαλόγου για διάφορα θέματα συμπεριλαμβανόμενου και του Κασμίρ. Η συμφωνία επετεύχθη κατά την δεύτερη μέρα των συνομιλιών μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων των δύο χωρών, στην Ισλαμαμπάντ. Οι υπουργοί Εξωτερικών του Πακιστάν και της Ινδίας πρόκειται να συναντηθούν την Τετάρτη. Κατά την πρώτη μέρα των συνομιλιών χθές, η Ινδία και το Πακιστάν αντάλλαξαν προτάσεις για τον τρόπο διεξαγωγής και το χρονικό πλαίσιο, των σύνθετων συνομιλιών, όπως τις χαρακτήρισαν. Εκπρόσωπος των Πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε οτι συζητήθηκαν επίσης τρόποι μείωσης του κινδύνου να ξεσπάσει κατά λάθος πυρηνικός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 19 February 2004 - 2:18:19 UTC