Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-02-19

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ινδία και Πακιστάν ανακοίνωσαν κοινά αποδεκτό οδικό χάρτη για την επίλυση των μεταξύ τους διαφορών.
  • [02] Σφυγμομέτρηση: Οι επικρατέστεροι προεδρικοί υποψήφιοι των Δημοκρατικών θα κέρδιζαν τις εκλογές αν αυτές γίνονταν σήμερα.
  • [03] Θέση αντιπροέδρου της ΕΕ για οικονομικές μεταρρυθμίσεις προτείνουν Μπλέαρ, Σιράκ και Σρέντερ.
  • [04] Νέο αμυντικό πυραυλικό σύστημα θα κατασκευάσει η Ρωσία.
  • [05] Παγκόσμια διάσκεψη για το Περιβάλλον υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Μαλαισία.
  • [06] Αποσύρθηκε και ο Ντην
  • [07] Και ο Ερυθρός Σταυρός κατά της ανέγερσης τείχους από το Ισραήλ
  • [08] Αλλάζει τακτική ο Μπους για το θέμα των νέων θέσεων εργασίας
  • [09] Νικητής στο Γουισκόνσιν και πάλι ο Τζόν Κέρρυ
  • [10] Χάνει υποστήριξη το αμερικανικό σχέδιο για την μεταβίβαση της εξουσίας στο Ιράκ.
  • [11] Ντε Σότο: Πολύ κοντά στην επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.
  • [12] Υψηλόβαθμη αμερικανική αντιπροσωπεία στη Μέση Ανατολή.

  • [01] Ινδία και Πακιστάν ανακοίνωσαν κοινά αποδεκτό οδικό χάρτη για την επίλυση των μεταξύ τους διαφορών.

    19 Feb 2004, 02:15 UTC

    Η Ινδία και το Πακιστάν συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν σειρά συνομιλιών για το θέμα του Κασμίρ και τα πυρηνικά τους οπλοστάσια, στα πλαίσια των προσπαθειών τους για τερματισμό της μεταξύ τους διαμάχης τα τελευταία 50 περίπου χρόνια. Μετά τις συνομιλίες που είχε χθες στην Ισλαμαμπάντ με τον Ινδό ομόλογο του, ο υπουργός εξωτερικών του Πακιστάν, Ριάζ Χοκάρ, ανακοίνωσε έναν βασικό «οδικό χάρτη» για επίτευξη ειρήνης και εξέφρασε την ελπίδα ότι το σχέδιο θα οδηγήσει στην διευθέτηση όλων των εκκρεμούντων θεμάτων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών. Το σχέδιο προβλέπει συναντήσεις σε διάφορα επίπεδα μέσα στους ερχόμενους μήνες και συνομιλίες μεταξύ των δύο υπουργών εξωτερικών τον Αύγουστο. Από την πλευρά τους Ινδοί αξιωματούχοι φέρονται να δηλώνουν ότι και οι δύο πλευρές επιθυμούν ειλικρινά την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας επί όλων των διμερών θεμάτων.

    [02] Σφυγμομέτρηση: Οι επικρατέστεροι προεδρικοί υποψήφιοι των Δημοκρατικών θα κέρδιζαν τις εκλογές αν αυτές γίνονταν σήμερα.

    19 Feb 2004, 02:47 UTC

    Τζόν Έντουαρντς

    Νέα σφυγμομέτρηση της αμερικανικής κοινής γνώμης δείχνει ότι αν οι προεδρικές εκλογές γίνονταν σήμερα οποιοσδήποτε απ τους δύο κύριους προεδρικούς υποψηφίους του Δημοκρατικού κόμματος θα κέρδιζε τον πρόεδρο Μπούς με ποσοστιαία διαφορά τουλάχιστον 10 μονάδων. Η σφυγμομέτρηση που πραγματοποιήθηκε απ το CNN και την εφημερίδα USA Today δείχνει τον επικρατέστερο προεδρικό υποψήφιο των Δημοκρατικών, γερουσιαστή Τζόν Κέρρυ, να κερδίζει τον πρόεδρο Μπούς με 55 έναντι 43% και τον γερουσιαστή Τζόν Έντουαρντς να κερδίζει τον αμερικανό πρόεδρο με 54 έναντι 44%. Εξάλλου χθες ο προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών, Χάουαρντ Ντήν, αποσύρθηκε απ τον προεκλογικό αγώνα.

    [03] Θέση αντιπροέδρου της ΕΕ για οικονομικές μεταρρυθμίσεις προτείνουν Μπλέαρ, Σιράκ και Σρέντερ.

    19 Feb 2004, 02:55 UTC

    Οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας πρότειναν την δημιουργία θέσης αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Κατά την ολοκλήρωση των χθεσινών συνομιλιών τους στο Βερολίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλέαρ, ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ και ο Γερμανός Καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, δήλωσαν ότι η σχετική πρόταση θα υποβληθεί τώρα στον προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή τη περίοδο, Ιρλανδό πρωθυπουργό, Μπέρτη Άχερν.

    [04] Νέο αμυντικό πυραυλικό σύστημα θα κατασκευάσει η Ρωσία.

    19 Feb 2004, 03:01 UTC

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε σχέδια του να κατασκευάσει νέους στρατηγικούς πυραύλους που θα μπορούν να πλήττουν στόχους «με υπερηχητική ταχύτητα και μεγάλη ακρίβεια», όπως είπε χαρακτηριστικά, με στόχο την προστασία της Ρωσικής ασφάλειας για χρόνια. Πάντως ο κ. Πούτιν τόνισε ότι στόχος του νέου αυτού αμυντικού πυραυλικού συστήματος δεν είναι οι ΗΠΑ και υπογράμμισε ότι θέλει να συνεργαστεί με την Ουάσιγκτον, την οποία θεωρεί σύμμαχο και εταίρο και γι αυτό έχει πληροφορήσει τον πρόεδρο Μπούς για τα εν λόγω σχέδια του.

    [05] Παγκόσμια διάσκεψη για το Περιβάλλον υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Μαλαισία.

    19 Feb 2004, 03:23 UTC

    Υπουργοί Περιβάλλοντος από 70 χώρες συναντώνται στη Μαλαισία προκειμένου να αποφασίσουν πως θα προστατέψουν τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση αλλά και πως θα βοηθήσουν φτωχότερες χώρες να αποκομίσουν κέρδη από την ανάπτυξη των φυσικών πλουτοπαραγωγικών τους πόρων. Σημειώνεται ότι πάνω από 60 χιλιάδες είδη εξαφανίζονται κάθε χρόνο από τη γη. Απαντώντας στις κατηγορίες εναντίων της για λαθρεμπόριο ξυλείας από την Ινδονησία, η Κυβέρνηση της Μαλαισίας αρχικά αρνήθηκε τις κατηγορίες, αλλά λίγο αργότερα υπουργός της κυβέρνησης δήλωσε στο πρακτορείο Ρόυτερς ότι η κυβέρνηση στερείται της δυνατότητας να σταματήσει το λαθρεμπόριο λόγω ελαστικότητας του σχετικού νομικού πλαισίου.

    [06] Αποσύρθηκε και ο Ντην

    18 Feb 2004, 23:30 UTC

    Χ. Ντην

    Ο προεδρικός υποψήφιος για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος, Χάουαρντ Ντήν, αποσύρθηκε απ τον προεκλογικό αγώνα λέγοντας στους υποστηρικτές του στο Βερμόντ ότι παρόλο που σταματά την προεκλογική του εκστρατεία θα ξεκινήσει νέα προσπάθεια με στόχο την προώθηση θεμάτων με τα οποία ασχολήθηκε στη διάρκεια της προσπάθειας του για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος.

    [07] Και ο Ερυθρός Σταυρός κατά της ανέγερσης τείχους από το Ισραήλ

    18 Feb 2004, 23:32 UTC

    Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός επέκρινε την ανέγερση από το Ισραήλ τείχους στη Δυτική Όχθη , λέγοντας ότι παραβιάζει τη διεθνή ανθρωπιστική νομοθεσία. Σε ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού αναφέρει πως με το τείχος χιλιάδες Παλαιστίνιοι δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες όπως νερό, υγειονομικά κέντρα και παιδεία . Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι χρειάζεται το τείχος για να προστατέψει του πολίτες του από βομβιστές αυτοκτονίας. Ακροάσεις για την νομιμότητα του τείχους πρόκειται να αρχίσουν τη Δευτέρα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Στο μεταξύ, αμερικανική αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ για συνομιλίες σχετικά με τα σχέδια του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν να εκκενώσει Εβραϊκούς οικισμούς στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη.

    [08] Αλλάζει τακτική ο Μπους για το θέμα των νέων θέσεων εργασίας

    18 Feb 2004, 23:39 UTC

    T. Μπους

    Η κυβέρνηση Μπους σταμάτησε να διατυπώνει την πρόβλεψη της περασμένης εβδομαδας, πως η αμερικανική οικονομία θα δημιουργήσει φέτος 2 κόμμα 6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι αντί να προβαίνει σε προβλέψεις, ο πρόεδρος Μπους προτιμάει να εστιάσει την προσοχή του στην επικράτηση συνθηκών που θα βοηθήσουν στη δημιουργία νέων εργασιακών θέσεων.

    Την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζων Σνόου, είπε ότι πιστεύει πως θα δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης , αλλά δεν ανέφερε συγκεκριμένο αριθμό γιατί τα υπάρχοντα στοιχεία βασίζονται σε πολλούς αστάθμητους παράγοντες.

    Την περασμένη εβδομάδα ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεση για την πορεία της Οικονομίας , η οποία προέβλεπε μία δυναμική αύξηση στις θέσεις εργασίας.

    [09] Νικητής στο Γουισκόνσιν και πάλι ο Τζόν Κέρρυ

    18 Feb 2004, 04:15 UTC

    Τζόν Έντουαρντς

    Ο μέχρι τώρα επικρατέστερος προεδρικός υποψήφιος για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος, γερουσιαστής Τζόν Κέρρυ είναι και ο νικητής των προκριματικών εκλογών της Τρίτης στην πολιτεία Γουισκόνσιν, αλλά με μικρή ποσοστιαία διαφορά. Εκπλήσσοντας τους αναλυτές δεύτερος ήρθε ο γερουσιαστής Τζόν Έντουαρντς με ποσοστό 35%, έναντι του 39% του κ. Κέρρυ. Τρίτος κατέληξε ο πρώην κυβερνήτης του Βερμόντ, Χάουαρντ Ντήν, ο οποίος σύμφωνα με τους αναλυτές ενδέχεται να αποσυρθεί απ τον προεκλογικό αγώνα μιας και δεν έχει κερδίσει μέχρι στιγμής σε καμία πολιτεία όπου έχουν γίνει προκριματικές εκλογές.

    [10] Χάνει υποστήριξη το αμερικανικό σχέδιο για την μεταβίβαση της εξουσίας στο Ιράκ.

    18 Feb 2004, 01:58 UTC

    Στο Ιράκ, αρκετά μέλη του Κυβερνητικού Συμβουλίου δήλωσαν οτι δεν υποστηρίζουν πλέον το αμερικανικό σχέδιο για την επιλογή προσωρινής κυβέρνησης μέσω περιφερειακών συνελεύσεων. Τα εν λόγω μέλη, που εκπροσωπούν τους Σιίτες, τους Σουνίτες και τους Κούρδους, λένε οτι το σύστημα συνελεύσεων είναι πολύ επίμαχο, μετά την απόρριψή του απο τον πιό διακεκριμένο Σιίτη κληρικό της χώρας, τον Αγιατολλάχ Αλί αλ Σιστανί. Ορισμένα μέλη του συμβουλίου δηλώνουν ότι η υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχία θα πρέπει να μεταβιβάσει την εξουσία στο παρόν Ιρακινό κυβερνητικό συμβούλιο, έως ότου μπορέσουν να διενεργηθούν εκλογές, ενώ άλλοι προτείνουν την διοργάνωση εθνικής διάσκεψης κορυφής ανώτερων πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών, η οποία θα αναδείξει τη νέα κυβέρνηση του Ιράκ. Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός εξέδωσε κατάλογο καταζητουμένων μελών ιρακινών τρομοκρατικών οργανώσεων και μελών του πρώην καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν.

    [11] Ντε Σότο: Πολύ κοντά στην επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

    18 Feb 2004, 02:08 UTC

    Άλβαρο ντε Σότο

    Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ για το Κυπριακό, Αλβάρο Ντε Σότο, δήλωσε ότι πιστεύει πως είναι ορατή η επίτευξη λύσης του προβλήματος. Ο κ. Ντε Σότο έφτασε στη Κύπρο αργά την Τρίτη το βράδυ λέγοντας ότι είναι έτοιμος να δουλέψει σκληρά και να βοηθήσει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να καταλήξουν σε συμφωνία. Οι συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενγκτάς, με βάση το σχέδιο του γ.γ. των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, ξαναρχίζουν αύριο. Ο κ. Αννάν θέλει την ολοκλήρωση της διαδικασίας επίτευξης συμφωνίας πριν την 1η Μαΐου που η Κύπρος εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [12] Υψηλόβαθμη αμερικανική αντιπροσωπεία στη Μέση Ανατολή.

    18 Feb 2004, 02:11 UTC

    Εβραϊκός Οικισμός

    Yψηλόβαθμη αμερικανική αντιπροσωπεία φθάνει σήμερα στο Ισραήλ για συνομιλίες αναφορικά με το σχέδιο της κυβέρνησης Σαρόν για την απομάκρυνση Εβραϊκών οικισμών απ την Λωρίδα της Γάζας. Χθες ο κ. Σαρόν συζήτησε το θέμα με τους συμβούλους του σε θέματα άμυνας. Συγκεκριμένα ο κ. Σαρόν έχει προτείνει απομάκρυνση των Εβραίων εποίκων απ την Λωρίδα της Γάζας στα πλαίσια μονομερούς κίνησης και αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ελπίζει πως θα πείσει τους αμερικανούς διπλωμάτες συμπεριλαμβανομένου και του υφυπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουίλλιαμ Μπέρνς, ότι μια τέτοια ενέργεια δεν πρόκειται να βλάψει την ειρηνευτική διαδικασία. Στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης της στη Μέση Ανατολή, η αμερικανική αντιπροσωπεία θα εξετάσει επίσης και το θέμα του επίμαχου Ισραηλινού τείχους ασφάλειας στη Δυτική Όχθη και θα ζητήσει από Παλαιστίνιους αξιωματούχους να θέσουν υπό έλεγχο τους εξτρεμιστές.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 20 February 2004 - 2:18:14 UTC