Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-02-20

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διεθνής αντιπροσωπεία προτείνει ειρηνευτικό σχέδιο για την Αϊτή.
  • [02] Ικανοποίηση Αννάν για την πρόοδο στον διάλογο Ινδίας-Πακιστάν.
  • [03] Οι ΗΠΑ απελευθερώνουν 5 Βρετανούς και έναν Δανό απ' το Γκουαντάναμο.
  • [04] Υπέρ του Τζόν Κέρρυ η Συνομοσπονδία Εργατικών Ενώσεων Αμερικής.
  • [05] Στο σφυρί μέσω διαδικτύου και αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη.
  • [06] Αρχισαν στη Λευκωσία οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού
  • [07] Συμφωνεί ο Κόφι Ανάν οτι η διεξαγωγή εκλογών στο Ιράκ δεν είναι εφικτή πρίν τις 30 Ιουνίου
  • [08] Νέα τραγωδία πλήττει το Ιράν
  • [09] Οι γερουσιαστές Τζών Κέρρυ και Τζών Εντουαρντς ετοιμάζονται για τις επόμενες προκριματικές εκλογές
  • [10] Συνομιλίες Αριελ Σαρόν με αμερικανική αντιπροσωπεία
  • [11] Οι Ιρανικές αρχές έκλεισαν δύο φιλομεταρρυθμιστικές εφημερίδες
  • [12] Ξαναρχίζουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό
  • [13] Εκατοντάδες νεκροί από έκρηξη τραίνου στο Ιράν.
  • [14] 10 νεκροί από δύο επιθέσεις αυτοκτονίας έξω από Πολωνική βάση στο Ιράκ.
  • [15] Ρέντ-Λάρσεν: Ικανοποίηση για το σχέδιο Σαρόν απομάκρυνσης Εβραϊκών οικισμών απ' την Λωρίδα της Γάζας.

  • [01] Διεθνής αντιπροσωπεία προτείνει ειρηνευτικό σχέδιο για την Αϊτή.

    20 Feb 2004, 03:08 UTC

    Ζαν Μπερντράντ Αριστίντ

    Αντιπροσωπεία απ τις ΗΠΑ, το Καναδά, τη Γαλλία, και τις χώρες της Καραϊβικής, μεταβαίνει στην Αϊτή για να συναντηθεί το Σάββατο με τον πρόεδρο, Ζαν Μπερντράντ Αριστίντ, και την αντιπολίτευση για να τους επιδώσει σχέδιο που στοχεύει στην επίλυση της πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στη χώρα. Το Στέιτ Ντηπάρτμεντ ανακοίνωσε χθες το ειρηνευτικό σχέδιο για την Αϊτή το οποίο προβλέπει πολιτική λύση στην κρίση που μπήκε ήδη στην τρίτη εβδομάδα και μέχρι τώρα έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 55 άτομα.

    [02] Ικανοποίηση Αννάν για την πρόοδο στον διάλογο Ινδίας-Πακιστάν.

    20 Feb 2004, 03:44 UTC

    Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, εξέφρασε ικανοποίηση για την συμφωνία Ινδίας και Πακιστάν για έναρξη διαλόγου με στόχο την διευθέτηση των μεταξύ τους διαφορών. Εκπρόσωπος του κ. Αννάν δήλωσε ότι ο γ.γ. αισθάνεται ιδιαίτερη ικανοποίηση με την σταθερή πρόοδο που επιτυγχάνεται στον διμερή διάλογο μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν. Οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν προχθές τον λεγόμενο «οδικό χάρτη» για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ τους μετά την ολοκλήρωση συνομιλιών στην Ισλαμαμπάντ σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών. Πάντως ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι ο οδικός αυτός χάρτης καθορίζει τα προβλήματα, αλλά δεν προτείνει λύσεις.

    [03] Οι ΗΠΑ απελευθερώνουν 5 Βρετανούς και έναν Δανό απ' το Γκουαντάναμο.

    20 Feb 2004, 03:49 UTC

    Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα αφήσουν ελεύθερους 5 Βρετανούς και έναν Δανό κρατούμενο στις φυλακές στην ναυτική βάση στο Γκουαντάναμο της Κούβας, όπου κρατούνται 660 ύποπτοι ως μέλη της Αλ Κάιντα και των Ταλεμπάν. Ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών, Τζάκ Στρώ, δήλωσε χθες ότι αξιωματούχοι θα εξετάσουν αν θα απαγγείλουν κατηγορίες στους εν λόγω κρατούμενους, όταν αυτοί επιστρέψουν στην Βρετανία. Αλλά, Δανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν σκοπεύουν να απαγγείλουν κατηγορίες εναντίον του δικού τους κρατουμένου μετά την απελευθέρωση του απ το Γκουαντάναμο. Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν τις ΗΠΑ για την κράτηση στο Γκουαντάναμο όλων αυτών των υπόπτων χωρίς δίκη.

    [04] Υπέρ του Τζόν Κέρρυ η Συνομοσπονδία Εργατικών Ενώσεων Αμερικής.

    20 Feb 2004, 03:51 UTC

    Η Συνομοσπονδία Εργατικών Ενώσεων Αμερικής, ανακοίνωσε χθες εδώ στην Ουάσιγκτον, ότι θα υποστηρίξει τον γερουσιαστή Τζόν Κέρρυ, στην προσπάθεια του για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Η πανίσχυρη Συνομοσπονδία που εκπροσωπεί πάνω από 13 εκατομμύρια αμερικανούς εργαζομένους, αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα μπλόκ ψηφοφόρων. Εξάλλου χθες ο κύριος αντίπαλος του κ. Κέρρυ, ο γερουσιαστής, Τζόν Έντουαρντς, επέκρινε τον κ. Κέρρυ για την απόφαση του να υποστηρίξει το 1993, το Βορειο-Αμερικανικό Σύμφωνο Ελεύθερου Εμπορίου.

    [05] Στο σφυρί μέσω διαδικτύου και αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη.

    20 Feb 2004, 03:55 UTC

    Αεροπλάνο του Αμερικανικού Ναυτικού που παλαιότερα έπαιρνε μέρος σε στρατιωτικές πτήσεις πουλήθηκε μέσω του διαδικτυακού κόμβου δημοπρασιών Ε-ΜΠΕΙ. Το μαχητικό αεροπλάνο τύπου FA-18, σύμφωνα με περιγραφή του ιδιοκτήτη, δεν έχει αποστρατικοποιηθεί ποτέ, αν και είναι αποσυναρμολογημένο. Ο ιδιοκτήτης ο οποίος προτίμησε να κρατήσει την ανωνυμία του σκοπεύει να το επανασυναρμολογήσει και να το πουλήσει για 9 εκατομμύρια δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι το Ναυτικό συνήθως βγάζει σε αχρηστία αεροπλάνα τα οποία παύει να χρησιμοποιεί και δεν ακολουθεί διαδικασία δημοπράτησης. Ο Μάικλ Λάντα όμως ο μεσίτης που συντόνισε τη δημοπρασία και δέχτηκε τις προσφορές πλειοδοσίας τόνισε ότι η πώληση του αεροπλάνου σε ιδιώτη ήταν απολύτως νόμιμη. Ο κύριος Λάντα δήλωσε στη Φωνή της Αμερικής ότι η υψηλότερη προσφορά που δέχτηκε ήταν 30 εκατομμύρια δολάρια. Σημείωσε όμως ότι όλες οι προσφορές ελέχθησαν πολύ προσεκτικά προκειμένου να βεβαιωθούν ότι οι πλειοδότες είναι νόμιμοι αμερικανοί υπήκοοι και έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν το κόστος της προσφοράς τους.

    [06] Αρχισαν στη Λευκωσία οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού

    19 Feb 2004, 16:19 UTC

    Οι κ.κ. Παπαδόπουλος και Ντενκτάς ξεκίνησαν το νέο γύρο συνομιλιών τους, τη παρουσία του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβάρο ντε Σότο. Οι δύο άνδρες αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα στο αρχηγείο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη να επιδιώξουν σχέδιο για την επίτευξη συμφωνίας εντός των επόμενων εβδομάδων, συμφωνίας στην οποία δεν μπόρεξαν να καταλήξουν επι τριάντα σχεδόν χρόνια κάμποσες ομάδες διαπραγματευτών. Ο κ. ντε Σότο φάνηκε αισιόδοξος σε σχέση με την επιτυχία της τελευταίας αυτής προσπάθειας που καταβάλλεται για την επίλυση του Κυπριακού προβληματος.Όπως είπε: «Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην έγκριση του σχεδίου που έχει υποβάλει ο Γενικός γραμματέας.»

    Το σχέδιο του γενικού γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, Κόφι Ανάν, προτείνει τη δημιουργία μιας χαλαρής ομοσπονδίας, αποτελούμενης από δύο ενότητες. Στην ατζέντα των συνομιλιών υπάρχουν πολλά δύσκολα θέματα που πρέπει να επιλυθούν, όπως δικαιώματα ακίνητης περιουσίας και η επανεγκατάσταση των έλληνοκυπρίων προσφύγων, που εγκατέλειψαν τις εστίες τους το 1974 μετά την τουρκική εισβολή.

    Στο μεταξύ, λίγες ώρες πριν από την έναρξη των συνομιλιών σημειώθηκε έκρηξη βόμβας έξω από το σπίτι του φερόμενου ως πρωθυπουργού των τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής της επανένωσης των δύο κοινοτήτων. Κανένας όμως δεν έπαθε τίποτα. Οι συνομιλίες θα διεξάγονται τρεις φορές την εβδομάδα και θα συνεχισθούν μέχρι τις 22 Μαρτίου.

    Εάν μετά το πέρας των συνομιλιών υπάρχουν θέματα που δεν έχουν επιλυθεί, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα ζητήσει από την Ελλάδα και την Τουρκία να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις. Και εάν και μετά από αυτό εξακολουθήσουν να υπάρχουν διαφωνίες σε ορισμένα σημεία, ο κ. Ανάν έχει το δικαίωμα να συμπληρώσει τα κενά. Το τελικό σχέδιο θα τεθεί τον Απρίλιο σε δημοψήφισμα και στις δυο κοινότητες. Η Τουρκία πιέζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση να πείσει τους Τουρκοκύπριους να συμφωνήσουν σ'ένα σχέδιο επανένωσης, γιατί αυτό θα βοηθήσει την ενταξιακή πορεία της. Οι ηγέτες της Κοινότητας θα αποφασίσουν το Δεκέμβριο κατά πόσο θ αρχίσουν ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία.

    Πολλοί ελληνοκύπριοι φοβούνται πως θα βγουν χαμένοι από οποιαδήποτε διευθέτηση βάσει του σχεδίου Ανάν γιατί , όπως λένε, το σχέδιο δεν περιέχει αρκετές προβλέψεις για τη γη και την ακίνητη περιουσία τους στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

    Πάντως, επικρατεί αρκετή αισιοδοξία και στις δυο κοινότητες σχετικά με την ευόδωση της νέας αυτής προσπάθειας. Ο κόσμος και από τις δυο πλευρές θέλει να μάθει λεπτομέρειες του σχεδίου Ανάν. Τις τελευταίες μέρες χιλιάδες αντίγραφα του σχεδίου έχουν διανεμηθεί, για να μπορέσουν και οι δυο κοινότητες να εξοικειωθούν με τα θέματα, πριν από τη διενέργεια των δημοψηφισμάτων πάνω στο τελικό έγγραφο.

    [07] Συμφωνεί ο Κόφι Ανάν οτι η διεξαγωγή εκλογών στο Ιράκ δεν είναι εφικτή πρίν τις 30 Ιουνίου

    19 Feb 2004, 16:28 UTC

    Ο κ. Ανάν

    Διπλωματικές πηγές λένε οτι ο γενικός γραμματέας των ΗΕ Κόφι Ανάν συμφώνησε με τις ΗΠΑ οτι οι απ ευθείας εκλογές στο Ιράκ δεν είναι εφικτές πρίν την σχεδιαζόμενη μεταβίβαση της εξουσιας στους ιρακινούς, στις 30 Ιουνίου. Ο γενικός γραμματέας συνανταται σήμερα με πρέσβεις διαπιστευμένους στα ΗΕ για να αναγγείλει την απόφασή του σχετικά με το θέμα των εκλογών στο Ιράκ. Ομως διπλωμάτες του διεθνούς οργανισμού λένε οτι ο κ. Ανάν θα καθυστερήσει τουλάχιστον για δύο εβδομάδες τις συγκεκριμμένες προτάσεις του για το πώς θα μπορούσε να επιλεγεί μία μεταβατική κυβέρνηση στη χώρα, που να μπορέσει να αναλάβει την εξουσία απο την κάτω απο αμερικανική ηγεσία συμμαχία. Στο μεταξύ, δύο αμερικανοί στρατιώτες και ένας ιρακινός σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί απο έκρηξη βόμβας σε δρόμο, κοντά στην πόλη Χαλντίγια, δυτικά της Βαγδάτης.

    [08] Νέα τραγωδία πλήττει το Ιράν

    19 Feb 2004, 16:31 UTC

    Oι ιρανικές αρχές λένε οτι ο συνολικός αριθμός των νεκρών απο την έκρηξη της Τετάρτης σε εμπορικό τραίνο συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς οι οικογένειες αναγνωρίζουν και θάβουν τους δικούς τους ανθρώπους. Αξιωματούχος της ιρανικής Ερυθράς Ημισελίνου ειπε σήμερα οτι σκοτώθηκαν 320 άτομα και τραυματίσατηκαν 460 απο το ατύχημα, στην επαρχία Κορασάν, στο βορειοανατολικό Ιράν, αλλά τόνισε οτι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί, καθώς ανακαλύπτονται και άλλα πτώματα. Η σημερινή μέρα κυρήχθηκε επίσημα ημέρα πένθους στην επαρχία Κορασάν. Ειδικοί ερευνητές προσπαθούν να διευκρινήσουν γιατί το εμπορικό τραίνο με τα 51 βαγόνια κύλησε απο τον σταθμό για αρκετό διάστημα και στη συνέχεια εκτροχιάστηκε και εξερράγη κοντά στην πόλη Νεϊσαπούρ.

    [09] Οι γερουσιαστές Τζών Κέρρυ και Τζών Εντουαρντς ετοιμάζονται για τις επόμενες προκριματικές εκλογές

    19 Feb 2004, 16:34 UTC

    Ο κ. Κέρρυ

    Οι γερουσιαστές Τζών Κέρρυ και Τζών Εντουρντ ανταλλάσσουν κατηγορίες σε σχέση με το θέμα των ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών στην αναμέτρηση για το χρίσμα των δημοκρατικών, που τώρα περιορίζεται στους δύο αυτούς αντιπάλους. Οι δύο γερουσιαστές σκοπεύουν να εντατικοποιήσουν την προεκλογική εκστρατεία τους, εν όψει της λεγόμενης «σούπερ Τρίτης», που φέτος είναι στις 2 Μαρτίου, κατά την οποία θα διενεργηθούν προκριματικές εκλογές ή ενδοκομματικές ζυμώσεις σε 10 αμερικανικές πολιτείες. Την Τετάρτη, ο κ. Εντουαρντς επέκρινε τον κ. Κέρρυ επειδή είχε ψηφίσει υπέρ συμφωνιών για ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές, που, όπως είπε, κόστισαν στους αμερικανούς εκατομμύρια εργασιακές θέσεις. Ο κ. Κέρρυ απάντησε οτι και ο αντίπαλός του έβαλε την υπογραφή του σε παρόμοιες συμφωνίες. Ο κ. Κέρρυ διατηρεί την πρωτοπορεία στην αναμέτρηση, άν και ο κ. Εντουαρντς μείωσε την διαφορά που τον χώριζε από αυτόν, αφού ήρθε δεύτερος με μικρή διαφορά στις προκριματικές εκλογές του Ουισκόνσιν.

    [10] Συνομιλίες Αριελ Σαρόν με αμερικανική αντιπροσωπεία

    19 Feb 2004, 16:38 UTC

    Ο κ. Μπέρνς

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν συναντήθηκε με υψηλου επιπέδου αμερικανική αντιπροσωπεία, με την οποία συζήτησε τα σχέδιά του για μονομερή απόσυρση των ισραηλινών απο τη λωρίδα της Γάζας και την Δυτική Όχθη. Μετά από τη συνάντηση με τους απεσταλμένους Στήβεν Χάντλεϋ, Γουϊλλιαμ Μπερνς και Έλλιοτ Αμπραμς, το γραφείο του κ. Σαρόν εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει ότι ο ισραηλινός ηγέτης επανέλαβε την προσήλωσή του στο διεθνώς υποστηριζόμενο «οδικό χάρτη» για την ειρήνη, που προβλέπει την επίτευξη ενός συμπεφωνημένου διακανονισμού. Παράλληλα όμως, στο ανακοινωθέν αναφέρεται οτι το Ισραήλ θα κινηθεί μονομερώς, εάν οι συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους παραμείνουν σε τέλμα. Το σχέδιο Σαρόν προβλέπει την διάλυση μερικών εβραϊκών οικισμών, αλλά παράλληλα την αύξηση του ελέγχου επί ορισμένων κατεχομένων περιοχών.

    [11] Οι Ιρανικές αρχές έκλεισαν δύο φιλομεταρρυθμιστικές εφημερίδες

    19 Feb 2004, 16:46 UTC

    Οι ιρανικές δικαστικές αρχές έκλεισαν δύο φιλομεταρρυθμιστικές εφημερίδες επειδή εξέφρασαν επικρίσεις για την ηγεσία των κληρικών στις επικείμενες εκλογές της Παρασκευής. Οι εφημερίδες δημοσίευσαν αποσπάσματα επιστολής των απερχομένων προοδευτικών βουλευτών, προς τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολλάχ Αλί Χαμενέι. Η επιστολή κατηγορεί τον κ. Χαμενέι οτι επιτρέπει την καταπάτηση των δικαιωμάτων του ιρανικού λαού με τον αποκλεισμό 2,500 φιλομεταρρυθμιστών υποψηφίων απο τις εκλογές. Πολλοί ιρανοί προοδευτικοί πολιτικοί λένε οτι οι συντηρικοί θα ανακτήσουν τον έλεγχο του κοινοβουλίου, εξαιτίας της απαγόρευσης αυτής. Αρκετά προοδευτικά κόμματα μποϋκοτάρουν τις εκλογές, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν μικρή προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες.

    [12] Ξαναρχίζουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό

    19 Feb 2004, 02:01 UTC

    Α. ντε Σότο, Ρ. Ντενγκτάς

    Ξαναρχίζουν σήμερα στη Λευκωσία οι απ ευθείας συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενγκτάς, με βάση το σχέδιο του γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν και με στόχο την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος πριν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Μάιο. Οι δύο ηγέτες θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους μέχρι τις 22 Μαρτίου. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τότε στις συνομιλίες θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι της Ελλάδας και της Τουρκίας για μια ακόμη εβδομάδα. Αν και τότε δεν υπάρξει συμφωνία τότε ο κ. Αννάν θα πάρει τελικές αποφάσεις για τα εναπομείναντα θέματα.

    [13] Εκατοντάδες νεκροί από έκρηξη τραίνου στο Ιράν.

    18 Feb 2004, 23:18 UTC

    Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες στο νοτιοανατολικό Ιράν όταν φορτηγό τραίνο που μετέφερε καύσιμα και χημικά εκτροχιάστηκε και εξερράγη. Σύμφωνα με την Ιρανική κρατική τηλεόραση τουλάχιστον 182 άτομα σκοτώθηκαν, ως επί το πλείστον πυροσβέστες και εργαζόμενοι στα σωστικά συνεργεία, στη επαρχία Χορασάν. Πάντως τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο τελικός αριθμός των νεκρών μπορεί να φτάσει και τα 300 άτομα. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιραν μεταδίδει ότι το τραίνο κύλησε μόνο του από τον σταθμό, μετά από κάποιες δονήσεις, όπως χαρακτηρίστηκαν, και στη συνέχεια εκτροχιάστηκε και τυλίχθηκε στις φλόγες κοντά στη πόλη Νεϊσαπούρ. Πέντε χωριά υπέστησαν σοβαρές καταστροφές και μεγάλες απώλειες. Τα ΗΕ προσφέρθηκαν να βοηθήσουν τα θύματα.

    [14] 10 νεκροί από δύο επιθέσεις αυτοκτονίας έξω από Πολωνική βάση στο Ιράκ.

    18 Feb 2004, 23:26 UTC

    Στο Ιράκ, δυο επιθέσεις αυτοκτονίας έξω από πολωνική στρατιωτική βάση νότια της Βαγδάτης είχαν σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 10 Ιρακινοί και να τραυματιστούν δεκάδες άλλα άτομα, συμπεριλαμβανόμενων και στρατιωτών της συμμαχίας. Αξιωματούχοι της συμμαχίας δήλωσαν ότι δύο παγιδευμένα φορτηγά πλησίασαν την κεντρική πύλη του στρατοπέδου Τσάρλη κοντά στην πόλη Χίλα. Οι φρουροί άνοιξαν πυρ με αποτέλεσμα να εκραγεί το ένα από τα δύο φορτηγά, ενώ το άλλο έπεσε σ ένα τοίχο και εξερράγη. Στο μεταξύ αμερικανοί διπλωμάτες δηλώνουν ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, ενδέχεται να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα τμήματα της έκθεσης του για τις Ιρακινές εκλογές. Αναμένεται πως τα αποσπάσματα αυτά θα αναφέρουν ότι δεν είναι δυνατή η διενέργεια εκλογών στο Ιράκ πριν την μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς στις 30 Ιουνίου.

    [15] Ρέντ-Λάρσεν: Ικανοποίηση για το σχέδιο Σαρόν απομάκρυνσης Εβραϊκών οικισμών απ' την Λωρίδα της Γάζας.

    19 Feb 2004, 02:20 UTC

    Τεριέ Ρέντ-Λάρσεν

    Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ στη Μέση Ανατολή, Τεριέ Ρέντ Λάρσεν, εξέφρασε ικανοποίηση για το σχέδιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, να αποσύρει Εβραίους εποίκους απ την Λωρίδα της Γάζας. Ο κ. Ρέντ Λάρσεν δήλωσε ότι κάτι τέτοιο θα δώσει νέα ώθηση στην αποτελματωμένη ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, αλλά προειδοποίησε ότι η απομάκρυνση των εποίκων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με την συνεργασία των Παλαιστινίων και της διεθνούς κοινότητας. Από τη πλευρά του ο πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Τζόν Νεγκροπόντε, δήλωσε ότι, παρόλο που είναι δύσκολο να επικρίνει κανείς οποιαδήποτε υπαναχώρηση στη Μέση Ανατολή, η Ουάσιγκτον συνεχίζει να πιστεύει πως ο οδικός χάρτης αποτελεί τον καλύτερο τρόπο επίτευξης βιώσιμης ειρήνης στη περιοχή.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 21 February 2004 - 2:18:13 UTC