Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-03-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπογράφεται το προσωρινό σύνταγμα του Ιράκ.
  • [02] Έντονες αντιδράσεις για τα διαφημιστικά σπότ της εκστρατείας επανεκλογής του προέδρου Μπούς.
  • [03] Αποκλεισμούς της Δυτικής Όχθης και της Γάζας επιβάλλει το Ισραήλ.
  • [04] Συλλήψεις μελών της Αλ Κάιντα στην Υεμένη.
  • [05] O επικεφαλής του ΔΝΤ υποψήφιος πρόεδρος της Γερμανίας.
  • [06] Πάουελ: Οι ΗΠΑ δεν έχουν χάσει την υπομονή τους με τη Βόρεια Κορέα.
  • [07] Η υποψηφιότητα Φραντκώφ ενώπιον του Ρωσικού κοινοβουλίου.
  • [08] Εκλογικό θρίλλερ στην Ελλάδα την Κυριακή
  • [09] Κανονικά διεξάγονται οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στη Γαλλία, παρά τις απειλές
  • [10] Θερμή υποδοχή του Ραούφ Ντενκτάς στην Αγκυρα
  • [11] Επίθεση κατά αστυνομικού τμήματος στο βόρειο Ιράκ

  • [01] Υπογράφεται το προσωρινό σύνταγμα του Ιράκ.

    05 Mar 2004, 01:21 UTC

    Μέλη του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου

    Το Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο θα υπογράψει σήμερα το προσωρινό σύνταγμα της χώρας. Η υπογραφή του εγγράφου είχε προγραμματιστεί αρχικά για την Τετάρτη, αλλά καθυστέρησε λόγω του τριήμερου πένθους που επεβλήθη μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της Τρίτης που κόστισαν τη ζωή σε 170 Σιίτες στη Βαγδάτη και τη Καρμπάλα. Το προσωρινό σύνταγμα του Ιράκ αποτελεί μια αρχική Διακήρυξη των δικαιωμάτων του πολίτη και οριοθετεί την σύσταση Μεταβατικής Εθνικής Συνέλευσης, η οποία θα καταρτίσει το τελικό σύνταγμα, θα ψηφίσει εκλογικό νόμο και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μέχρι το 2005.

    [02] Έντονες αντιδράσεις για τα διαφημιστικά σπότ της εκστρατείας επανεκλογής του προέδρου Μπούς.

    05 Mar 2004, 01:25 UTC

    Ο Λευκός Οικος υπεραμύνεται της απόφασής του να συμπεριλάβει πλάνα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 σε τηλεοπτικά σποτ για την εκστρατεία επανεκλογής του προέδρου Μπούς. Τα τηλεοπτικά αυτά σπότ άρχισαν να μεταδίδονται από χθες σε τουλάχιστον δώδεκα αμερικανικές πολιτείες. Συγγενείς των θυμάτων των επιθέσεων καθώς και ομοσπονδίες πυροσβεστών, κατηγορούν τον κ. Μπούς οτι εκμεταλλεύεται την τραγωδία αυτή για προσωπικά πολιτικά οφέλη. Όμως ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκότ Μακλέλλαν, δήλωσε ότι η 11η Σεπτεμβρίου αποτελεί σταθμό στην σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ και μία εμπειρία κοινή για όλους τους αμερικανούς και τόνισε ότι αυτός είναι ο λόγος που οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    [03] Αποκλεισμούς της Δυτικής Όχθης και της Γάζας επιβάλλει το Ισραήλ.

    05 Mar 2004, 01:48 UTC

     

    To Iσραήλ επέβαλε αποκλεισμό της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδα της Γάζας για να εμποδίσει την είσοδο Παλαιστινίων στη χώρα κατά την διάρκεια της εβραϊκης γιορτής, Πουρίμ. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η απόφαση για τον αποκλεισμό πάρθηκε μετά απο πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών οτι Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές ετοίμαζαν επιθέσεις κατά τη διάρκεια της γιορτής. Το Ισραήλ έχει ήδη εντείνει τα μέτρα ασφαλείας μετά την δήλωση της Χαμάς ότι θα προβεί σε αντίποινα για την αεροεπιδρομή της Τετάρτης, απο την οποία σκοτώθηκαν τρία μέλη της οργάνωσης. Στο μεταξύ, το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ διέταξε 10ήμερη καθυστέρηση της απομάκρυνσης εβραίων εποίκων από ορισμένους παράνομους οικισμούς στη Δυτική όχθη.

    [04] Συλλήψεις μελών της Αλ Κάιντα στην Υεμένη.

    05 Mar 2004, 01:51 UTC

    Στην Υεμένη, αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι οι δυνάμεις ασφάλειας συνέλαβαν 2 ανώτερα στελέχη της Αλ Κάιντα κατά την διάρκεια εντατικής έρευνας για τον εντοπισμό εξτρεμιστών. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους συνελήφθησαν συνολικά 12 ύποπτοι, κατά την διάρκεια επιδρομής σε απομακρυσμένο ορεινό κρησφύγετο, 200 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σαννάα. Οι αρχές αναφέρουν ότι στους συλληφθέντες συμπεριλαμβάνεται και ο Σαγιέντ Ιμαν αλ Σερίφ, πρώην ηγέτης της Ισλαμικής Τζιχάντ της Αιγύπτου και ο Αμπντουλ Ραουφ Νασσίμπ, που θεωρείται ένα από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη της Αλ Κάιντα, στη Υεμένη. Στο μεταξύ, η Αίγυπτος δήλωσε ότι συνέλαβε το αδελφό του υπαρχηγού του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    [05] O επικεφαλής του ΔΝΤ υποψήφιος πρόεδρος της Γερμανίας.

    05 Mar 2004, 01:54 UTC

    Χόρστ Κέλλερ

    Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Χορστ Κέλλερ, για να θέσει υποψηφιότητα για το αξίωμα του προέδρου της Γερμανίας. Ο κεντροδεξιός συνασπισμός στη Γερμανία πρότεινε το κύριο Κέλλερ χθες για το αξίωμα του προέδρου. Σε συνέντευξη τύπου εδώ στην Ουάσιγκτον, ο κύριος Κελλέρ δήλωσε ότι αποτελεί τιμή προς το πρόσωπο του το ότι του ζητήθηκε να θέσει υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα και τόνισε ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει την διεθνή εμπειρία του για να βοηθήσει τη χώρα του.

    [06] Πάουελ: Οι ΗΠΑ δεν έχουν χάσει την υπομονή τους με τη Βόρεια Κορέα.

    05 Mar 2004, 02:57 UTC

    Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, διαψεύδει δημοσιεύματα ότι η κυβέρνηση Μπούς έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή της αναφορικά με τις προσπάθειες να πειστεί η Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει τα προγράμματα της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων. Ο κ. Πάουελ δήλωσε ότι στόχος των ΗΠΑ είναι η επίτευξη διπλωματικού διακανονισμού το συντομότερο δυνατόν, αλλά τόνισε ότι δεν ασκήθηκαν πιέσεις επ αυτού στις τελευταίες διαπραγματεύσεις στο Πεκίνο. Μάλιστα ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών περιέγραψε τη διαδικασία των συνομιλιών ισχυρότερη με κάθε συνάντηση.

    [07] Η υποψηφιότητα Φραντκώφ ενώπιον του Ρωσικού κοινοβουλίου.

    05 Mar 2004, 03:08 UTC

    Μιχαήλ Φραντκώφ

    Το Ρωσικό κοινοβούλιο εξετάζει σήμερα τον υποψήφιο του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για το αξίωμα του πρωθυπουργού της χώρας και αναμένεται πως η Δούμα θα εγκρίνει την υποψηφιότητα του Μιχαήλ Φραντκώφ που μέχρι τώρα διατελούσε ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την πλευρά του ο κ. Φραντκώφ έχει ήδη δηλώσει ότι σκοπεύει να περιορίσει τον αριθμό των υπουργικών χαρτοφυλακίων και έχει τονίσει ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις και η πάταξη της διαφθοράς θα αποτελέσουν κύριο μέλημα του.

    [08] Εκλογικό θρίλλερ στην Ελλάδα την Κυριακή

    04 Mar 2004, 17:02 UTC

    Ο κ. Καραμανλής

    Η προεκλογική εκστρατεία βρίσκεται στο αποκορύφωμά της στην Ελλάδα, για τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, καθώς οι σφυγμομετρήσεις προβλέπουν μάχη στήθος με στήθος μεταξυ των δύο κυριότερων κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο κ. Παπανδρέου

    Με μόνο δύο ημέρες πρίν τις εκλογές σε ένα μήνα έντονων προεκλογικών εκστρατειών, οι κύριοι αντίπαλοι για τις βουλευτικές εκλογές της Ελλάδας, έχουν βάλει όλα τα δυνατά τους.

    Οι εκλογές της Κυριακής αποτελούν στην ουσία μονομαχία μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και της αντιπολίτευσης. Τα δύο κόμματα οργανώνουν τεράστιες προεκλογικές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Aθήνας και άλλων κεντρικών πόλεων, προσπαθώντας να συγκεντρώσουν όσες περισσότερες ψήφους μπορούν για αυτο που οι αναλυτές περιμένουν οτι θα είναι εκλογική μάχη στήθος με στήθος.

    Ακόμα και τον Ιανουάριο, έμοιαζε οτι το ΠΑΣΟΚ θα είχε μεγάλη δυσκολία να επιτύχει επανεκλογή του. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν οτι το εκλογικό σώμα είχε πλέον κουραστεί απο ένα κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία για 19 απο τα τελευταία 22 χρόνια και οτι ήταν έτοιμο για αλλαγή.

    Οι ίδιες δημοσκοπήσεις, έφεραν τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά 10 μονάδες περίπου. Ενας απο τους λόγους για την διαφορά αυτή, αποδιδόταν στο ότι ηγέτης του κόμματος είναι ο Κώστας Καραμανλής, ανηψιός του πρώην προέδρου Κωνσταντίνου Καραμανλή.

    Ομως, το ΠΑΣΟΚ ανέδειξε και εκείνο στην ηγεσία ένα όνομα με μακρά πολιτική ιστορία. Ο Γιώργος Παπανδρέου, γιός του πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και εγγονός του Γεωργίου Παπανδρέου, ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος, απο τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Ο κ. Παπανδρέου δημιούργησε κάποιο πολιτικό κύμα που άρχισε να ανακτά το έδαφος που είχε προηγουμένως κερδισει η ΝΔ.

    Ομως, αυτό το κύμα φαινόταν να έχει εξασθενίσει την περασμένη εβδομάδα, επειδή ο κ. Παπανδρέου φάνηκε λιγότερο αποτελεσματικός σε προεκλογικές τηλεοπτικές συζητήσεις, από τον κ. Καραμανλή.

    Ομως η διαφορά ποσοστών μεταξύ των δύο κομμάτων έχει μειωθεί σημαντικά και πολλοί αναλυτές, όπως ο Γρηγόρης Νικολόπουλος της εφημερίδας Το Βήμα, πιστεύει οτι η παρακολούθηση των εκλογικών αποτελεσμάτων το βράδυ της Κυριακής θα έχει αγωνία. "Πιστεύω οτι το βράδυ της Κυριακής θα μοιάζει με θρίλλερ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν οτι μάλλον θα νικήσει η ΝΔ, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ακόμα έξω απο το παιχνίδι. Αυτό που συνέβη στις τελευταίες εκλογές ήταν οτι οι οπαδοί της ΝΔ βγήκαν στους δρόμους νωρίς για να γιορτάσουν τη νίκη τους, αλλά απο τις 11 το βράδυ και μετά, πήγαν στα σπίτια τους και στη συνέχεια βγήκαν οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ για να γιορτάσουν.»

    Ο κρίσιμος παράγοντας των φετεινών εκλογών είναι ο μεγάλος αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Ο κ. Νικολόπουλος λέει οτι περίπου το 18-20% των Ελλήνων ψηφοφόρων θα αποφασίσουν υπέρ ποιού κόμματος να ψηφίσουν την τελευταία στιγμή. "Για την ώρα, περίπου το 20% των εκλογέων φέρονται ως αναποφάσιστοι. Δεν γνωρίζουμε απο τώρα τί θα γίνει με αυτούς και κανείς δεν θα ξέρει πρίν απο το πρωί της Δευτέρας," δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος.

    [09] Κανονικά διεξάγονται οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στη Γαλλία, παρά τις απειλές

    04 Mar 2004, 17:10 UTC

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας Ντομινίκ Περμπέν ορκίστηκε να βρεί και να προσάγει ενώπιον της δικαιοσύνης εκείνους που βρίσκονται πίσω απο πρόσφατες απειλές για ανατινάξεις σιδηροδρομικών γραμμών σε διάφορα σημεία του δικτύου, σε μία προσπάθεια απόσπασης χρημάτων μέσω εκβιασμού. Ο κ. Περμπέν δήλωσε σήμερα στο γαλλικό ραδιόφωνο οτι κυβερνητικοί αξιωματούχοι πιστέυουν οτι έχουν να κάνουν με επικίνδυνα άτομα. Οι αρχές είπαν οτι έλαβαν αρκετές επιστολές απο άτομα που λένε οτι εκπροσωπούν μία ομάδα με τα αρχικά A-Z-F, που απειλούν να ανατινάξουν την υποδομή των γαλλικών σιδηροδρόμων, εκτός και άν η Γαλλία τους πληρώσει κάπου 5 εκατομμύρια δολλάρια. Τα τραίνα κινούνται πάντως κανονικά σήμερα στη Γαλλία, αλλά 10,000 σιδηροδρομικοί υπάλληλοι έχουν αναπτυχθεί σε πολλά σημεία για να ελέγξουν τις γραμμές. Ανώτατος δικαστικός ήδη ερευνά την υπόθεση.

    [10] Θερμή υποδοχή του Ραούφ Ντενκτάς στην Αγκυρα

    04 Mar 2004, 17:12 UTC

    Ο κ. Ντενκτάς

    Xιλιάδες άτομα υποδέχθηκαν τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς κατά την άφιξή του στην Αγκυρα, εκφράζοντας την υποστήριξή τους προς τον κ. Ντενκτάς επειδή εξακολουθεί να αντιτίθεται στο σχέδιο των ΗΕ για την επίλυση του κυπριακού. Φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του τουρκοκύπριου ηγέτη, το πληθος ανέμιζε τουρκικές σημαίες και σημαίες των τουρκοκυπρίων. Η επίσκεψη στην Αγκυρα του κ. Ντενκτάς πραγματοποιήθηκε μετά απο συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα στην Λευκωσία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, στα πλαίσια των πρόσφατων συνομιλιών υπό την αιγίδα των ΗΕ για την επίλυση του κυπριακού. Και οι δύο πλευρές, πάντως, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το σχέδιο του διεθνούς οργανισμού.

    [11] Επίθεση κατά αστυνομικού τμήματος στο βόρειο Ιράκ

    04 Mar 2004, 17:15 UTC

    Oι ιρακινές αρχές είπαν οτι τουλάχιστον τρία άτομα τραυματίστηκαν όταν αστυνομικό τμήμα υπέστη επίθεση σήμερα στη βόρεια πόλη Μοσούλη. Η αστυνομία δήλωσε οτι οι αντάρτες έπληξαν το αστυνομικό τμήμα με όλμους και στη συνέχεια διέφυγαν με αυτοκίνητο. Οι αρχές είπαν οτι η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή και άρχισε εκτεταμμένες έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών. Οι αντάρτες έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους κατά της ιρακινής αστυνομίας και των δυνάμεων ασφαλείας που έχουν δημιουργηθεί απο τις κάτω απο αμερικανική ηγεσία αρχές κατοχής. Αμερικανοί αξιωματούχοι αποδίδουν τις επιθέσεις σε κατάλοιπα του εκδιωχθέντος καθεστώτος και σε ξένους τρομοκράτες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 6 March 2004 - 2:18:13 UTC