Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-03-09

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημοσκόπηση: Ο Τζόν Κέρρυ θα υπερίσχυε του προέδρου Μπούς αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα.
  • [02] Ο Μπονιφάς Αλεξάντρ ορκίστηκε προσωρινός πρόεδρος της Αϊτής.
  • [03] Η έκβαση των εκλογών δεν πρέπει να διαταράξει τους Ολυμπιακούς, λεει ο Ζακ Ρογκ
  • [04] Στάσιμες οι συνομιλίες για το Κυπριακό
  • [05] Λιβύη και Ιράν: Ενοχες για πυρηνικές παραβάσεις
  • [06] Ορκίστηκε εκδίκηση η Χαμάς για τις ισραηλινές εισβολές
  • [07] Ο αμερικανικός στρατός διαψεύδη έκθεση της Χιουμαν Ράιτς Ουώτς
  • [08] Το Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο έτοιμο να υπογράψει το προσωρινό σύνταγμα της χώρας.

  • [01] Δημοσκόπηση: Ο Τζόν Κέρρυ θα υπερίσχυε του προέδρου Μπούς αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα.

    09 Mar 2004, 03:53 UTC

    Ο δημοκρατικός γερουσιαστής, Τζών Κέρρυ, θα επικρατήσει του προέδρου Μπους στη μάχη για την διαδοχή της προεδρίας στις επόμενες εκλογές, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση. Στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία Γκάλοπ για λογαριασμό της εφημερίδας «USA Today» και του δικτύου CNN, αναφέρεται ότι αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα ο Τζών Κέρρυ θα υπερίσχυε του αμερικανού προέδρου με 8 ποσοστιαίες μονάδες θα έπαιρνε δηλ. 52% έναντι του 44% που θα λάμβανε ο Τζώρτζ Μπούς.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση οι αμερικανοί πιστεύουν ότι αν και ο Τζώρτζ Μπους χειρίζεται καλύτερα θέματα εθνικής ασφάλειας, το θέμα της οικονομίας είναι αυτό που θα επηρεάσει την ψήφο τους και θεωρούν ότι ο Τζών Κέρρυ θα χειριστεί καλύτερα τομείς όπως η οικονομία, η υγεία, η παιδεία και οι κοινωνικές ασφαλίσεις.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τα νούμερα επιτυχίας που καταγράφονται για τον Τζών Κέρρυ στη τελευταία δημοσκόπηση, οι ερωτηθέντες εξέφρασαν αμφιβολία για το αν ο προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος μπορεί να ανατρέψει τον πρόεδρο Μπους από το σημερινό του αξίωμα. Σε ποσοστό 52% απάντησαν πως ο Τζώρτζ Μπούς θα αναδειχτεί τελικά νικητής των εκλογών, ενώ ένα 42% προέβλεψε πως θα εκλεγεί ο Τζών Κέρρυ.

    [02] Ο Μπονιφάς Αλεξάντρ ορκίστηκε προσωρινός πρόεδρος της Αϊτής.

    09 Mar 2004, 03:58 UTC

    Μπονιφάς Αλεξάντρ

    Ο πρώην επικεφαλής του ανωτάτου δικαστηρίου της Αϊτής, Μπονιφάς Αλεξάντρ, ορκίστηκε και επίσημα προσωρινός πρόεδρος της χώρας υπό αυστηρά μέτρα ασφάλειας και ενώ υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ζαν Μπερτράντ Αριστρίντ πραγματοποιούσαν διαδήλωση έξω απ το προεδρικό μέγαρο όπου έγινε η τελετή της ορκωμοσίας. Ο κ. Αλεξάντρ έκανε έκκληση για εθνική συμφιλίωση και νέες εκλογές και καταδίκασε τις πολύνεκρες επιθέσεις την Κυριακή έξω απ το προεδρικό μέγαρο εναντίον διαδηλωτών. Στο μεταξύ ομάδα εμπειρογνωμόνων των ΗΕ φθάνει σήμερα στην Αϊτή για να προετοιμάσει την άφιξη ειρηνευτικών δυνάμεων του διεθνούς οργανισμού μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

    [03] Η έκβαση των εκλογών δεν πρέπει να διαταράξει τους Ολυμπιακούς, λεει ο Ζακ Ρογκ

    08 Mar 2004, 20:56 UTC

    Ζακ Ρογκ

    O πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ συναντήθηκε με τον κ. Καραμανλή και τον συνεχάρη για τη νίκη του κόμματός του. Ο κ. Ρογκ εξήρε το νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό, παράλληλα όμως υπενθύμισε σε όλα τα κόμματα την υπόσχεσή τους να μην επιτρέψουν στην έκβαση των εκλογών να διαταράξει τις προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας..

    Στη νικητήρια ομιλία του την Κυριακή ο κ. Καραμανλής είπε: «Θα συνεργασθούμε όλοι. Θα δώσουμε τους καλύτερους εαυτούς μας για να διασφαλίσουμε πως οι Ολυμπιακοί αγώνες του 2004 θα είναι οι καλύτεροι και ασφαλέστεροι που έχουν διεξαχθεί ποτέ». Όμως οι προετοιμασίες έχουν αντιμετωπίσει μεγάλες καθυστερήσεις υπό τον μέχρι τώρα υπουργό πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η επικεφαλής της οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη μπορεί να αναλάβει το Υπουργείο Πολισμού, ή χρέη Υπουργού για τους Ολυμπιακούς.

    Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θέλει να δημιουργηθεί στην Ελλάδα υπουργική θέση για τους Ολυμπιακούς για να μπορέσουν να παρακαμφθούν πολιτικά και γραφειοκρατικά προβλήματα που σχετίζονται με τη διοργάνωση των αγώνων. στην Ελλάδα Υπουργός για θέματα Ολυμπιακών, έτσι ώστε να μπορεί να παρακάμπτει πολιτικά και γραφειοκρατικά προβλήματα που σχετίζονται με τη οργάνωση των αγώνων.

    Ο κύριος Καραμανλής προσκάλεσε τον κύριο Ρογκ στη Αθήνα και οι δύο άντρες μπορεί να συναντηθούν αυτό το Σάββατο.

    [04] Στάσιμες οι συνομιλίες για το Κυπριακό

    08 Mar 2004, 20:48 UTC

    T. Παπαδόπουλος

    Οι ηγέτες της Ελληνοκυπριακής και της Τουρκοκυπριακής κοινότητας δήλωσαν ότι δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η σημερινή συζήτηση εστιάστηκε σε θέματα ασφάλειας και πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι της Κύπρου πρέπει να καταλάβουν ότι η διευθέτηση του προβλήματος θα τους παράσχει ασφάλεια σε μόνιμη βάση.

    Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν όλες τις αλλαγές που πρότεινε η Τουρκοκυπριακή πλευρά να γίνουν στο σχέδιο των ΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού. Ελάχιστες ενδείξεις υπάρχουν για το ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία μέσα στα χρονικά περιθώρια που θέτει το σχέδιο των ΗΕ, το οποίο προβλέπει τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων πριν από την πρώτη Μαίου που η Κύπρος εντάσσεται στη ΕΕ.

    [05] Λιβύη και Ιράν: Ενοχες για πυρηνικές παραβάσεις

    08 Mar 2004, 17:26 UTC

    Ο κ. ελ Μπαρεντέι

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας λέει οτι το Ιράν και η Λιβύη είναι και οι δύο ένοχες για μακρόχρονες παραβιάσεις της συνθήκης μή εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων. Ο διευθυντής της υπηρεσίας Μωχάμεντ ελ Μπαρεντέι, λέει οτι θα συζητήσει τις παραβιάσεις του Ιράν και της Λιβύης κατά τη διάρκεια σύσκεψης σήμερα του διοικητικού συμβουλίου της υπηρεσίας. Η Διεθνής υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ειπε επίσης οτι η Λιβύη αποφάσισε να επιτρέψει ελέγχους σε βάθος των εγκαταστάσεων της κατόπιν μικρής προειδοποίησης, απο εμπειρογνώμονες της υπηρεσίας. Η Τρίπολη έχει δηλώσει πως θα καταργήσει το μυστικό της πρόγραμμα πυρηνικών όπλων. Πρίν τις σημερινές εξελίξεις, το Ιράν είχε πεί οτι περίμενε την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας να ολοκληρώσει τις έρευνές της, ώστε να επιβεβαίωσει οτι το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης είναι καθαρά για ειρηνικούς και πρακτικούς σκοπούς.

    [06] Ορκίστηκε εκδίκηση η Χαμάς για τις ισραηλινές εισβολές

    08 Mar 2004, 17:29 UTC

    Η εξτρεμιστική Παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς ορκίστηκε πως θα πάρει εκδίκηση για τις ισραηλινές επιδρομές της Κυριακής κατά δύο προσφυγικών καταυλισμών στη Λωρίδα της Γάζας, απο τις οποίες σκοτώθηκαν 15 Παλαιστίνιοι. Η προειδοποίηση έγινε καθώς δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν στις κηδείες των θυμάτων απο τις ισραηλινές επιδρομές στους προσφυγικούς καταυλισμούς αλ Μπουριέτζ και Νουσσεϊράτ. Τουλάχιστον τρία παιδιά και 10 Παλαιστίνιοι εξτεμιστές συμπεριλαμβάνονται στους νεκρούς. Το Ισραήλ ισχυρίζεται οτι οι περισσότεροι εξτρεμιστές ήταν μέλη της Χαμάς. Ανακοίνωση της Χαμάς αναφέρει οτι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν θα πληρώσει βαρύ τίμημα για τις ενέργειές του.

    [07] Ο αμερικανικός στρατός διαψεύδη έκθεση της Χιουμαν Ράιτς Ουώτς

    08 Mar 2004, 17:32 UTC

    O αμερικανικός στρατός διέψευσε κατηγορίες της οργάνωσης Χιούμαν Ράιτς Ουώτς (Human Rights Watch), που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, οτι οι δυνάμεις του στο Αφγανιστάν προβαίνουν σε κατάφορες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και βασανιστηρίων. Εκπρόσωπος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Αφγανιστάν είπε οτι η έκθεση της οργάνωσης δειχνει έλλειψη κατανόησης της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα και πρόσθεσε οτι πρόκειται για εμπόλεμη ζώνη στην οποία όμως οι αμερικανικές δυνάμεις εφαρμόζουν τους αρμόζοντες κανόνες πολέμου και ακολουθούν τους διεθνείς νόμους. Σε σημερινή της έκθεση 59 σελίδων, η οργάνωση κατηγορεί τις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν οτι παραβιάζουν τα δικαιώματα των πολιτών και κακομεταχειρίζονται άτομα που θεωρούνται ύποπτα οτι είναι Αφγανοί αντάρτες.

    [08] Το Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο έτοιμο να υπογράψει το προσωρινό σύνταγμα της χώρας.

    08 Mar 2004, 01:05 UTC

    Μέλη του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου

    Στο Ιράκ, τα μέλη του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου θα υπογράψουν σήμερα το προσωρινό σύνταγμα της χώρας, ενώ Σιίτες μέλη του Συμβουλίου δήλωσαν ότι θα υπογράψουν και αυτοί το έγγραφο παρά τους προηγούμενους ενδοιασμούς τους. Η υπογραφή του συντάγματος αναβλήθηκε την Παρασκευή λόγω αντιρρήσεων σημαίνοντος Σιίτη κληρικού, για τις δικαιοδοσίες της Κουρδικής μειονότητας του Ιράκ. Στο μεταξύ, αργά χθες το βράδυ άγνωστοι επιτέθηκαν με ρουκέτες εναντίον του ξενοδοχείου Αλ Ρασίντ της Βαγδάτης, όπου διαμένουν αξιωματούχοι των ΗΠΑ και των συμμαχικών δυνάμεων, χωρίς όμως να υπάρξουν σοβαροί τραυματισμοί. Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων δήλωσε στη ΦτΑ ότι 6 με 8 βλήματα ρουκετών εκτοξεύθηκαν αργά τη Κυριακή το βράδυ εναντίον του ξενοδοχείου και ότι 5 απ τα βλήματα έπληξαν το κτήριο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά μόνο ένας φρουρός του ξενοδοχείου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 10 March 2004 - 2:18:12 UTC