Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-03-10

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Τζόν Κέρρυ νικητής στις προκριματικές εκλογές τεσσάρων ακόμη πολιτειών.
  • [02] O Zεράρ Λατορτί νέος πρωθυπουργός της Αϊτής.
  • [03] Συλληφθέντες στο Λονδίνο οι 4 κρατούμενοι που αφέθηκαν ελεύθεροι απ' το Γκουαντάναμο.
  • [04] Σχέδιο ψηφίσματος προς την ΔΥΑΕ για τις πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης.
  • [05] Πάουελ και Μουασέρ: Αναπάντητα ερωτήματα για το σχέδιο Σαρόν απομάκρυνσης Ισραηλινών δυνάμεων απ' τη Γάζα.
  • [06] Η κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα θέμα εκπομπών της ΦτΑ.
  • [07] Στις 20 Απριλίου τα δημοψηφίσματα ...
  • [08] Προκριματικές εκλογές σήμερα σε ...
  • [09] Σήμερα η επιλογή του νέου πρωθυπουργού ...
  • [10] Ενας ακόμα αμερικανός στρατιώτης ...
  • [11] Νεαρή Παλαιστίνια νεκρή απο πυρά ...
  • [12] Ενδοιασμούς για το σύνταγμα συνεχίζει να εκφράζει ο ανώτατος ηγέτης των Σιιτών του Ιράκ.
  • [13] Ικανοποίηση από ΗΠΑ, Ευρώπη και ...
  • [14] Ελ Μπαραντέι: Οι πυρηνικές δραστηριότητες ...

  • [01] Ο Τζόν Κέρρυ νικητής στις προκριματικές εκλογές τεσσάρων ακόμη πολιτειών.

    10 Mar 2004, 03:42 UTC

    Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, ο κατά τα φαινόμενα προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος στις εκλογές του Νοεμβρίου, γερουσιαστής Τζόν Κέρρυ, κερδίζει με ευκολία τις προκριματικές εκλογές της Τρίτης σε τέσσερις πολιτείες του Αμερικανικού νότου. Στην Φλόριντα με καταμετρημένο πάνω από το 87% των ψηφοδελτίων, ο κ. Κέρρυ παίρνει ένα 77% της ψήφου, ενώ νικητής αναδεικνύεται, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, και στο Τέξας, το Μισισιπή και τη Λουϊζιάνα. Βέβαια η διαδικασία αυτή των προκριματικών εκλογών είναι πλέον μόνο τυπική, μιας και ο γερουσιαστής Κέρρυ έχει πλέον εξασφαλίσει το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος μετά από σειρά επιτυχημένων προκριματικών εκλογικών αναμετρήσεων σε πολιτείες κλειδιά. Στο μεταξύ, τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αν οι προεδρικές εκλογές γίνονταν σήμερα ο κ. Κέρρυ θα υπερτερούσε του κ. Μπούς. Επίσης νέα δημοσκόπηση της εφημερίδας Γουάσιγκτον Πόστ και του δικτύου ABC δείχνει πως ο κ. Μπούς έχει αρχίσει να χάνει την υποστήριξη του αμερικανικού λαού σε θέματα όπως η οικονομία και το Ιράκ.

    [02] O Zεράρ Λατορτί νέος πρωθυπουργός της Αϊτής.

    10 Mar 2004, 04:26 UTC

    Στην Αϊτή συμβουλευτική επιτροπή διόρισε προσωρινό πρωθυπουργό τον πρώην υπουργό εξωτερικών της χώρας, Ζεράρ Λατορτί, μέχρι την διενέργεια νέων εκλογών. Πάντως ο πρώην πρόεδρος της Αϊτής, Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ, που βρίσκεται στην εξορία επιμένει ότι εξακολουθεί να είναι ο πρόεδρος της χώρας. Στο μεταξύ, αμερικανοί πεζοναύτες που βρίσκονται στην Αϊτή στα πλαίσια διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης θα αρχίσουν από σήμερα να βοηθούν την αστυνομία της Αϊτής να αφοπλίσει τους αντάρτες, ενώ τα ΗΕ δήλωσαν ότι ομάδα εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Οργανισμού θα φθάσει σήμερα στην Αϊτή για να εξετάσει τις ανάγκες σε θέματα ασφάλειας και ανθρωπιστικής βοήθειας.

    [03] Συλληφθέντες στο Λονδίνο οι 4 κρατούμενοι που αφέθηκαν ελεύθεροι απ' το Γκουαντάναμο.

    10 Mar 2004, 04:40 UTC

    Συνελήφθησαν αμέσως κατά την άφιξη τους στο Λονδίνο, οι 4 Βρετανοί κρατούμενοι στις φυλακές της αμερικανικής βάσης στο Γκουαντάναμο της Κούβας, που αφέθηκαν ελεύθεροι χθες. Οι εισαγγελικές αρχές εξετάζουν τώρα το αν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να απαγγείλουν εναντίον τους κατηγορίες για τρομοκρατία. Επίσης ένας 5ος Βρετανός κρατούμενος ανακρίνεται από αξιωματούχους της μεταναστευτικής υπηρεσίας σε Βρετανική αεροπορική βάση. Ο αμερικανός υπουργός άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, χαρακτήρισε την απελευθέρωση των κρατουμένων αρμόζουσα, αλλά παράλληλα χαρακτήρισε απαραίτητη την επί πάνω από δύο χρόνια κράτηση τους στο Γκουαντάναμο. Περίπου 650 κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένων και άλλων τεσσάρων Βρετανών, παραμένουν στις φυλακές στο Γκουαντάναμο της Κούβας.

    [04] Σχέδιο ψηφίσματος προς την ΔΥΑΕ για τις πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης.

    10 Mar 2004, 04:43 UTC

    Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ και μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν στην διατύπωση σχεδίου ψηφίσματος αναφορικά με τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν. Το έγγραφο θα υποβληθεί για έγκριση στο 35μελές διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας που συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα στη Βιέννη. Το σχέδιο ψηφίσματος εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για το γεγονός ότι στην διακήρυξη της τον περασμένο Οκτώβριο η Τεχεράνη απέκρυψε πτυχές του πυρηνικού της προγράμματος. Αλλά μετά από υποχώρηση των ΗΠΑ σε αίτημα της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, το έγγραφο εκφράζει επίσης ικανοποίηση για την απόφαση του Ιράν να συνεργαστεί με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και να επιτρέψει απροειδοποίητες επιθεωρήσεις των πυρηνικών του εγκαταστάσεων.

    [05] Πάουελ και Μουασέρ: Αναπάντητα ερωτήματα για το σχέδιο Σαρόν απομάκρυνσης Ισραηλινών δυνάμεων απ' τη Γάζα.

    10 Mar 2004, 04:47 UTC

    Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ και ο Ιορδανός ομόλογός του, Μαρουάν Μουασέρ, δήλωσαν ότι υπάρχουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα αναφορικά με το σχέδιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριελ Σαρόν, για την απομάκρυνση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα. Πάντως, οι κ.κ. Πάουελ και Μουασέρ δεν απέρριψαν τις προτάσεις του κ. Σαρόν. Μετά από τις συνομιλίες τους εδώ στην Ουάσινγκτον, οι δύο αξιωματούχοι δήλωσαν ότι χρειάζονται περαιτέρω διαβουλεύσεις για να εξακριβωθεί αν το σχέδιο του κ. Σαρόν θα βοηθούσε ή όχι τον οδικό χάρτη για την επίτευξη ειρήνης στην Μέση Ανατολή. Στο μεταξύ σήμερα, υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία αμερικανών διπλωματών επιστρέφει στο Ισραήλ για περαιτέρω συνομιλίες.

    [06] Η κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα θέμα εκπομπών της ΦτΑ.

    09 Mar 2004, 01:57 UTC

     

    Ο εκλογικός θρίαμβος της Νέας Δημοκρατίας και η ανάδειξη του Κώστα Καραμανλή στο αξίωμα του πρωθυπουργού της Ελλάδας προβλήθηκαν από τη «Φωνή της Αμερικής» σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα που μεταδόθηκαν σε δεκάδες γλώσσες.

    Τα προγράμματα της ΦτΑ έκαναν εκτενή αναφορά στην κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τη δέσμευση του νέου πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, αμέσως μετά την εκλογή του, ότι θα συνεργαστεί με τους πολιτικούς αντιπάλους του για το καλό της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού και ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επιτυχία και ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνα.

    Ο δημοσιογράφος και αναλυτής Γιώργος Μπίστης, επι κεφαλής της Ελληνικής Υπηρεσίας της ΦτΑ, προσκλήθηκε σε διάφορα ξενόγλωσσα προγράμματα του Αμερικανικού κρατικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου για να αναλύσει το εκλογικό αποτέλεσμα και να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την εξωτερική πολιτική που ο ίδιος αναμένει ότι θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας.

    Κ. Καραμανλής

    Ο κ. Μπίστης παρατήρησε ότι η μεγάλη διαφορά των περίπου 5 εκατοστιαίων μονάδων με την οποία η Νέα Δημοκρατία επιβλήθηκε στο ΠΑΣΟΚ δείχνει ξεκάθαρα πως ο Ελληνικός λαός είχε κουραστεί από τρεις διαδοχικές σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, και ήθελε αλλαγή. Την αλλαγή αυτή, συνέχισε, τη βρήκε στο πρόσωπο ενός νέου χαρισματικού ηγέτη ο οποίος, αν και είναι η πρώτη φορά που αναδεικνύεται από τον λαό σε αιρετό αξίωμα, κουβαλά στους ώμους του μια βαριά πολιτική κληρονομιά ως ο ανεψιός του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, που επανέφερε την Ελλάδα στη δημοκρατική πορεία της όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία το 1974, αμέσως μετά την κατάρρευση της δικτατορίας. Πάντως ο ίδιος αναλυτής διευκρίνισε ότι η ήττα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι αποτέλεσμα της ανάληψης των ηνίων του από το Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος αν και δεν κατάφερε να επαναλάβει τις εκλογικές επιτυχίες πατέρα του Ανδρέα και παππού του Γεώργιου εν τούτοις αναμένεται ότι θα παραμείνει ένας σημαντικός παίχτης στην Ελληνική πολιτική σκηνή για πολλά ακόμα χρόνια.

    Σε ερώτηση για το πού θα στρέψει την προσοχή της όταν αναλάβει καθήκοντα η νέα κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, ο κ. Μπίστης επισήμανε ότι οπωσδήποτε προέχει η προετοιμασία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, επειδή πολλά από τα έργα δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί και γιατί δεν προβλέπεται παράταση χρόνου στην Ολυμπιακή προετοιμασία, μια και οι Αγώνες είναι προγραμματισμένοι για τον Αύγουστο. Θα μπορούσε λοιπόν να πει κανείς με μεγάλη δόση βεβαιότητας ότι ο νέος Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του θα στρέψουν σημαντικό μέρος της προσοχής τους στο θέμα αυτό γιατί, όπως και όλοι οι Έλληνες, θέλουν οι Αγώνες της Αθήνας να είναι ασφαλείς και απόλυτα επιτυχημένοι.

    Απαντώντας σε ερώτηση του Taclan Suerdem για το Τουρκικό πρόγραμμα της ΦτΑ, ο κ. Μπίστης είπε ότι το Κυπριακό είναι ένα άλλο από τα θέματα με τα οποία θα καταπιαστεί η κυβέρνηση Καραμανλή αμέσως μετά την ορκωμοσία της γιατί είναι ένα θέμα που δεν μπορεί να περιμένει εάν είναι να επιτευχθεί συμπεφωνημένος διακανονισμός για το Κυπριακό πριν την 1η Μαίου, όπως επιδιώκει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, έτσι ώστε και οι δύο κοινότητες του νησιού να ενταχθούν ταυτόχρονα την ημέρα εκείνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά τον ίδιο αναλυτή, ο κ. Καραμανλής γνωρίζει καλά το Κυπριακό, θεωρεί το σχέδιο Ανάν σαν αποδεκτή βάση για διαπραγμάτευση λύσης, και, όπως είπε ο ίδιος στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές, θα επιδιώξει έναν δίκαιο, βιώσιμο και λειτουργικό διακανονισμό, που θα είναι σύμφωνος με τις Ευρωπαϊκές αξίες και το κοινοτικό κεκτημένο.

    Σε ερώτηση του Τούρκου συναδέλφου του για το μέλλον των Ελληνοτουρκικών σχέσεων ο κ. Μπίστης απάντησε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες τόσο από την Αθήνα όσο και από την Άγκυρα, έχει ήδη αρχίσει μια επικοινωνία ανάμεσα στον κ. Καραμανλή και τον Τούρκο ομόλογό του κ. Ερντοάν, ο οποίος μάλιστα σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ελλάδα και να συναντηθεί μαζί του πρόσωπο με πρόσωπο αμέσως μετά τις Τουρκικές τοπικές εκλογές της 23ης Μαρτίου. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη Τούρκου πρωθυπουργού στην Ελλάδα μετά την επίσκεψη Οζάλ στην ιστορική Σύνοδο Κορυφής των Βαλκανικών Κρατών που είχαμε παρακολουθήσει στην Αγία Πελαγία της Κρήτης, το 1997. Όσο οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας το θέλουν, εκτίμησε ο κ. Μπίστης, τόσο θα συνεχίσει η σύγκλιση των σχέσεων ανάμεσα στις χώρες τους και αυτή τη στιγμή τα πάντα δείχνουν ότι και οι δύο λαοί θέλουν να βάλουν στην άκρη τις διαφορές του παρελθόντος και να κινηθούν προς την κατεύθυνση της ειρηνικής συνύπαρξης. Οπωσδήποτε, υπογράμμισε, αισιόδοξος για το μέλλον των Ελληνοτουρκικών σχέσεων στην νέα περίοδο της πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή είναι ο Βουλευτής Ροδόπης Ιlhan Ahmet, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα τον κύριο Καραμανλή, μια και εξελέγη την Κυριακή με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Ο κύριος Ahmet νας είπε πως προσβλέπει σε ακόμα μεγαλύτερη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα στο εγγύς μέλλον.

    Σε άλλη εμφάνιση που έκανε στο Αλβανικό τηλεοπτικό πρόγραμμα της Φωνής της Αμερικής, Ditari, ο κ. Μπίστης διέλυσε ανησυχίες του παρουσιαστή Ιlir Ikonomi σχετικά με το πως η κυβερνητική αλλαγή στην Αθήνα θα μπορούσε να επηρεάσει τους αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα και γενικότερα τις σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία. Όπως είπε, το καθεστώς των μεταναστών διέπεται από κανόνες της Ευρωπαικής Ένωσης, τους οποίους και τηρεί η Ελλάδα σαν χώρα-μέλος, άρα λοιπόν δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για τους Αλβανούς ή κάθε άλλο μετανάστη που ζεί στην Ελλάδα. Επίσης, πρόσθεσε ο κύριος Μπίστης, θα πρέπει να τονιστεί στο σημείο αυτό ότι ένας από τους στρατηγικούς στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, όπως έχει εξαγγελθεί επίσημα, είναι να καταστήσει την Ελλάδα ισχυρό παράγοντα ειρήνης και προόδου στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, στην οποία συμπεριλαμβάνεται βέβαια και η Αλβανία. Πιστεύω, είπε ο κ. Μπίστης, ότι ο κ. Καραμανλής θα επιδιώξει να διασφαλίσει πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στις ριζικές αλλαγές που αναμένεται να επέλθουν εκεί λόγω της προσέγγισης της περιοχής στην Ευρώπη. Αναμένεται, κατέληξε ο κ. Μπίστης, πως ο κύριος Καραμανλής θα αναλάβει πρωτοβουλίες που θα ενθαρρύνουν την περιφερειακή συνεργασία και ανάπτυξη, τις σχέσεις καλής γειτονίας, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών θεσμών καθώς επίσης και την ειρηνική διευθέτηση όλων των διαφορών, τωρινών και πιθανών μελλοντικών.

    [07] Στις 20 Απριλίου τα δημοψηφίσματα ...

    09 Mar 2004, 17:12 UTC

    Τα ΗΕ επαναπρογραμμάτισαν τα δημοψηφίσματα στις δύο κοινότητες της Κύπρου για την επανένωση του νησιού. Εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε ότι τα δημοψηφίσματα θα διεξαχθούν στις 20 Απριλίου, μία μέρα νωρίτερα απο την ημερομηνία που είχε αναγγελθεί προηγουμένως. ΟΙ ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε την αλλαγή αυτή, ώστε να αποφευχθεί η διεξαγωγή δημοψηφίσματος κατά την επέτειο του πραξικοπήματος του 1967 στην Ελλάδα, που οδήγησε αργοτερα στην διαίρεση της Κύπρου. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κατηγόρησε σήμερα τους τουρκοκύπριους οτι εκφράζουν σειρά αιτημάτων στα πλαίσια των υπό την αιγίδα του διεθνούς οργανισμού συνομιλιών, ώστε να αποσύρουν στην συνέχεια μερικά εξ αυτών για να φανούν διαλλακτικοί. Την Δευτέρα, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς κατηγόρησε την Ελληνική πλευρά οτι απέρριψε όλες τις προταθείσες αλλαγές της πλευράς του στο σχέδιο του ΟΗΕ για την επίλυση του κυπριακού.

    [08] Προκριματικές εκλογές σήμερα σε ...

    09 Mar 2004, 17:14 UTC

    Ο κ. Κέρρυ με οπαδούς του στην Φλόριδα

    Τέσσερεις αμερικανικές νότιες πολιτείες έχουν σήμερα προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη του υποψηφίου του δημοκρατικού κόμματος για το προεδρικό χρίσμα. Σήμερα οι εκλογείς προσέρχονται στις κάλπες στις πολιτείες Φλόριντα, Τέξας, Μισσισσιππι και Λουϊζιάνα. Ο γερουσιαστής της Μασσαχουσέττης Τζών Κέρρυ έχει σχεδόν εξασφαλίσει το χρίσμα των δημοκρατικών. Ομως οι σημερινές ψηφοφορίες θεωρούνται βαρόμετρο της δημοτικότητάς του στον αμερικανικό νότο, όπου ο πρόεδρος Μπούς και άλλοι ρεπουμπλικανοί τυγχάνουν ευρείας υποστήριξης. Πάντως, σφυγμομέτρηση της εφημερίδας Ουάσινγκτον Πόστ και του τηλεοπτικού δικτύου Ει Μπί Σί, δείχνει οτι η λαϊκή υποστήριξη προς τον πρόεδρο Μπούς σε θέματα διαχείρησης της οικονομίας και της κατάστασης στο Ιράκ, έχει πέσει στο χαμηλότερη σημείο της όλης της προεδρικής του θητείας. Η σφυγμομέτρηση δείχνει επίσης οτι ο κ. Κέρρυ προηγείται του κ. Μπούς με μικρή διαφορά για την κατάκτηση του Λευκού Οίκου.

    [09] Σήμερα η επιλογή του νέου πρωθυπουργού ...

    09 Mar 2004, 17:08 UTC

    Ο κ. Αλεξάντρ

    Στην Αϊτή, το επταμελές συμβούλιo γερόντων θα επιλέξει σήμερα τον νέο πρωθυπουργό της χώρας, που θα σχηματίσει μεταβατική κυβέρνηση η οποία θα προετοιμάσει τη διεξαγωγή εκλογών για να βοηθήσει στην ταραγμένη χώρα. Ο νέος πρωθυπουργός θα αναπληρώσει τον Υβόν Νεπτούν, που ήταν πολιτικός σύμμαχος του εξόριστου προέδρου Ζάν Μπερτράν Αριστίντ. Την Δευτέρα, ο πρώην ανώτερος δικαστής της Αϊτής Μπονιφάς Αλεξάντρ, ορκίστηκε επίσημα σαν μεταβατικός πρόεδρος της χώρας. ΟΙ εξελίξεις αυτές σημειώνονται ενώ ο κ. Αριστίντ επανέλαβε τους ισχυρισμούς του οτι παραμένει πρόεδρος της Αϊτής. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ διέψευσε το σχόλιό του, λέγοντας οτι ο κ. Αριστίντ πρέπει να αφήσει την Αϊτή να προχωρήσει μπροστά.

    [10] Ενας ακόμα αμερικανός στρατιώτης ...

    09 Mar 2004, 17:18 UTC

    Στο Ιράκ, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε απο έκρηξη βόμβας σε δρόμο βόρεια της Βαγδάτης. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού είπε οτι οι στρατιώτες ταξίδευαν με στρατιωτική φάλαγγα κοντά στην πόλη Μπακούμπα, όταν εξερράγη η βόμβα. Νωρίτερα σήμερα, η ιρακινή αστυνομία είπε οτι ομάδα αμερικανών στρατιωτών ενδέχεται να ήταν ο στόχος επίθεσης με χειροβομβίδα, που εκτοξεύθηκε εναντίον κυβερνητικού κτιρίου στην βόρεια πόλη Μοσούλη. Τρείς αστυνομικοί είναι ανάμεσα στους επτά ιρακινούς που τραυματίστηκαν απο την επίθεση. Στο μεταξύ, η αστυνομία στο Κιρκούκ είπε οτι τρία άτομα σκοτώθηκαν απο αδέσποτες σφαίρες το βράδυ της Δευτέρας, καθώς ενθουσιώδεις Κούρδοι πυροβολούσαν στον αέρα για να γιορτάσουν την επικύρωση του προσωρινού συντάγματος του Ιράκ.

    [11] Νεαρή Παλαιστίνια νεκρή απο πυρά ...

    09 Mar 2004, 17:21 UTC

    Ισραηλινοί στρατιώτες και Παλαιστίνιοι μαχητές

    Παλαιστινιοι αυτόπτες μάρτυρες είπαν οτι μια νεαρή γυναίκα σκοτώθηκε σε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη. Η 23άχρονη γυναίκα βρισκόταν μέσα στο σπίτι της στην πόλη Τζενίν, όταν επλήγη απο σφαίρα κατά την διάρκεια ισραηλινής εισβολής. Και οι δύο πλευρές λένε οτι οι ισραηλινοί στρατιώτες έψαχναν για εξτρεμιστές, όταν ξέσπασε μάχη. Στο μεταξύ, μιλώντας στη Νορβηγία, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμέντ Κουρέια επανέλαβε την ανησυχία του οτι η συνεχιζόμενη ανέγερση του διαχωριστικού τείχους απο το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, είναι πιθανόν να καταστρέψει οποιεσδηποτε ελπίδες για την επίλυση του ισραηλινο-παλαιστινιακού προβλήματος με την δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών.

    [12] Ενδοιασμούς για το σύνταγμα συνεχίζει να εκφράζει ο ανώτατος ηγέτης των Σιιτών του Ιράκ.

    09 Mar 2004, 03:14 UTC

    O ανώτερος ηγέτης των Σιιτών μουσουλμάνων του Ιράκ, Αγιατολά Αλί Αλ-Σιστανί, εξέφρασε ενδοιασμούς για το νέο προσωρινό σύνταγμα της χώρας του που υπεγράφη χθες στη Βαγδάτη. Σε γραπτή δήλωση του ο Αγιατολά Αλ Σιστανί αναφέρει ότι το έγγραφο θέτει εμπόδια στην κατάρτιση μόνιμου συντάγματος του Ιράκ. Πάντως οι Σιίτες μέλη του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου δήλωσαν ότι υπογράφουν το προσωρινό σύνταγμα παρά τους ενδοιασμούς τους για τις δικαιοδοσίες που δίνονται στην Κουρδική μειονότητα του Ιράκ και τόνισαν ότι η λεγόμενη «προσωρινή διοικητική νομοθεσία» αποτελεί σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της αυτεξουσιότητας του Ιρακινού λαού. Το προσωρινό σύνταγμα του Ιράκ θα τεθεί σε ισχύ στις 30 Ιουνίου.

    [13] Ικανοποίηση από ΗΠΑ, Ευρώπη και ...

    09 Mar 2004, 03:17 UTC

    Ο πρόεδρος Μπους εξέφρασε ικανοποίηση για την υπογραφή του προσωρινού μεταπολεμικού συντάγματος του Ιράκ, τονίζοντας ότι πρόκειται για ιστορική στιγμή στην μακροσκελή πορεία του Ιράκ προς την ελευθερία και τη δημοκρατία. Εκτός από τον κύριο Μπους ικανοποίηση για την υπογραφή του προσωρινού Ιρακινού συντάγματος εξέφρασε τόσο η Ευρώπη όσο και ο Αραβικός και ο Μουσουλμανικός κόσμος. Το Ιράν δήλωσε ότι πρόκειται για σημαντικό βήμα που αποσκοπεί στο τερματισμό της Αμερικανικής κατοχής του Ιράκ. Το υπουργείο εξωτερικών του Ιράν έκανε πάντως έκκληση για γενικές εκλογές στο Ιράκ το συντομότερο δυνατόν. Από την πλευρά της η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία εξέφρασαν ικανοποίηση για την υπογραφή του συντάγματος χαρακτηρίζοντας την απόφαση που θα βοηθήσει τους Ιρακινούς να ανακτήσουν τη αυτεξουσιότητα τους. Η Βρετανία, η Γαλλία και η Ρωσία επικρότησαν και αυτές το νέο σύνταγμα, ενώ η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα που εξέφρασε αντιρρήσεις, λέγοντας ότι δεν πιστεύει πως το νομικό αυτό πλαίσιο θα συντελέσει στη επίτευξη μόνιμης ειρήνης στη περιοχή.

    [14] Ελ Μπαραντέι: Οι πυρηνικές δραστηριότητες ...

    09 Mar 2004, 03:25 UTC

    Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, δήλωσε ότι οι πυρηνικές δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας και η αποχώρηση της από την Συνθήκη περιορισμού της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, αποτελούν «επικίνδυνο δεδομένο». Σε ομιλία του χθες στη Βιέννη ενώπιον της 35μελούς διοικητικής επιτροπής της Διεθνούς Υπηρεσίας, ο κ. Ελ Μπαραντέι τόνισε ότι οι πυρηνικές δραστηριότητες της Πιονγιάνγκ αποτελούν απειλή για την αξιοπιστία των διεθνών προσπαθειών περιορισμού της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων. Και τόνισε ότι μια βιώσιμη λύση του προβλήματος θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τόσο την ανάγκη της Βόρειας Κορέας για εγγυήσεις ασφάλειας, όσο και την ανάγκη της διεθνούς κοινότητας για διαβεβαιώσεις από μέρους της Πιονγιάνγκ ότι οι πυρηνικές της δραστηριότητες προορίζονται μόνο για ειρηνικές εφαρμογές.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 11 March 2004 - 2:18:19 UTC