Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-03-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μάχες στα σύνορα Πακιστάν-Αφγανιστάν
  • [02] Με αποχώρηση των Ισπανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ, απειλεί ο Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο.
  • [03] Σύνοδος της ΕΕ για θέματα ασφάλειας. ...
  • [04] 3 Αμερικανοί άμαχοι νεκροί στο ...
  • [05] Στην Ινδία ο Κόλιν Πάουελ.
  • [06] Άλλοι 26 κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι απ' το Γκουαντάναμο.
  • [07] H Κνεσέτ ενέκρινε σχέδιο αποχώρησης Ισραηλινών εποίκων απ' τα κατεχόμενα εδάφη.
  • [08] Δύο ακόμη Ισλαμιστές εξτρεμιστές συνελήφθησαν στη Σαουδική Αραβία.
  • [09] Αποχαρακτηρισμένα όπλα μαζικής καταστροφής της Λιβύης σε κοινή θέα στο Τενεσύ!
  • [10] Νέο πλανήτη ανακάλυψε η ΝΑΣΑ.
  • [11] Κλείνει ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ
  • [12] Ανέφικτες οι διαπραγματεύσεις ...
  • [13] Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο τίμησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες
  • [14] Ανήσυχη εμφανίζεται η Ευρώπη για το θέμα της τρομοκρατίας
  • [15] Nέα φάση στις συνομιλίες για το κυπριακό
  • [16] Συνέχεια πολιτικών διαξιφισμών και προεκλογικών εμφανίσεων στις ΗΠΑ
  • [17] Κατηγορεί την Αλ Κάιντα ο Περβέζ Μουσάραφ
  • [18] Εξουδετερώθηκε βόμβα σε τράπεζα της Αθήνας

  • [01] Μάχες στα σύνορα Πακιστάν-Αφγανιστάν

    16 Mar 2004, 17:40 UTC

    Το Πακιστάν είπε οτι τουλάχιστον επτά άτομα σκοτώθηκαν σε σφοδρή μάχη κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, μεταξύ μελών παραστρατιωτικών οργανώσεων που ελέγχονται απο την κυβέρνηση και μελών τοπικών φυλών, που παρέχουν άσυλο σε άτομα ύποπτα για τρομοκρατία. Εκπρόσωπος του στρατού είπε οτι τρείς παραστρατιωτικοί και τρείς ύποπτοι τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένου ενός αλλοδαπού, σκοτώθηκαν κατά τις μάχες αυτές. Ο εκπροσωπος είπε ακόμα οτι η μάχη άρχισε οταν οι παραστρατιωτικοί εισήλθαν σε χωριο νωρίτερα σήμερα το πρωί. Το εν λόγω χωριό βρίσκεται στην περιοχή του νοτίου Ουαζιριστάν.

    [02] Με αποχώρηση των Ισπανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ, απειλεί ο Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο.

    16 Mar 2004, 03:08 UTC

    Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, δήλωσε ότι θα αποσύρει τα στρατεύματα της χώρας του απο το Ιράκ, εκτός και άν αυτά και όλες οι δυνάμεις της συμμαχίας τεθούν υπο τον έλεγχο των ΗΕ. Ο κ. Θαπατέρο χαρακτήρισε «καταστροφικό» τον υπό αμερικανική ηγεσία πόλεμο και κατοχή του Ιράκ και τόνισε ότι σκοπεύει να φέρει πίσω στην χώρα τους, τους 1,300 Ισπανούς στρατιώτες, αν οι συμμαχικές δυνάμεις δεν τεθούν υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ μέχρι τις 30 Ιουνίου, οπότε τα ηνία της εξουσίας θα αναλάβει μια ιρακινή μεταβατική κυβέρνηση. Πάντως, ο κ. Θαπατέρο δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να περιορίσει τις προσπάθειές του για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    [03] Σύνοδος της ΕΕ για θέματα ασφάλειας. ...

    16 Mar 2004, 03:11 UTC

    Σύνοδος για θέματα ασφάλειας συγκαλείται την Παρασκευή από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας στην Ισπανία. Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας και προεδρεύων της ΕΕ, Μπέρτυ Αχερν, δήλωσε ότι ανάμεσα στις προς συζήτηση προτασεις είναι και αυτή για παροχή βοήθειας μεταξύ των κρατών μελών της Ενωσης, σε περιπτώσεις τρομοκρατικων επιθέσεων. Στην Μαδρίτη, ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Ανχέλ Αθέμπες, δήλωσε ότι πολύ υψηλού επιπέδου σύσκεψη των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών της Ενωσης πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Ισπανική πρωτεύουσα εντός των προσεχών ημερών και τόνισε ότι η Ισπανία συγκάλεσε τη σύσκεψη για να συντονίσει τις έρευνες και τις διάφορες προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει, να ανταλλάξει απόψεις και να προβεί σε σχεδιασμό για το μέλλον.

    [04] 3 Αμερικανοί άμαχοι νεκροί στο ...

    16 Mar 2004, 03:17 UTC

     

    Στο Ιράκ, οι αρχές της Μοσούλης δήλωσαν ότι τρεις Αμερικανοί άμαχοι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν απο ένοπλους, που άνοιξαν πυρ από αυτοκίνητο. Τελευταία έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές επιθέσεις Ιρακινών ανταρτών κατά αμάχων που εργάζονται στις συμμαχικές δυνάμεις. Σ ένα άλλο επεισόδιο, η αστυνομία του Κιρκούκ, ανακοίνωσε ότι μέλος του δημοτικού συμβουλίου που ήταν Αραβας, σκοτώθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του, κοντά σε τοπικό κυβερνητικό κτίριο. Η αστυνομία αναζητεί τους δράστες.

    Στο μεταξύ, πορεία προς τον Λευκό Οίκο πραγματοποίησαν μέλη οικογενειών αμερικανών στρατιωτών και άτομα που αντιτίθενται στο πόλεμο στο Ιράκ. Προηγουμένως άλλοι 60 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στο στρατιωτικό ιατρικό κέντρο ΓΟΥΟΛΤΕΡ ΡΙΤ, στο οποίο μεταφέρονται πολλοί τραυματισμένοι αμερικανοί στρατιώτες από το Ιράκ. Η συγκέντρωση διοργανώθηκε από την οργάνωση «Στρατιωτικές οικογένειες μιλούν δυνατά», η οποία αντιπροσωπεύει τα μέλη χιλίων περίπου στρατιωτικών οικογενειών, τα οποία ζητούν από τον πρόεδρο Μπους να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ. Εκπρόσωποι της οργάνωσης επικρίνουν τη στάση του αμερικανού προέδρου για την άρνησή του, όπως λένε, να παραδεχτεί το βαρύ τίμημα που πληρώνουν οι αμερικανοί στο Ιράκ. Να ολοκληρώσουμε σημειώνοντας ότι, την Κυριακή περίπου 250 μέλη της οργάνωσης αλλά και ακτιβιστές που εναντιώνονται στο πόλεμο συγκεντρώθηκαν κοντά στη αεροπορική βάση ΝΤΟΒΕΡ, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο στρατιωτικό νεκροτομείο της χώρας απ το οποίο έχουν παραδοθεί στις οικογένειες τους οι σωροί 550 και πλέον, αμερικανών στρατιωτών.

    [05] Στην Ινδία ο Κόλιν Πάουελ.

    16 Mar 2004, 03:24 UTC

    Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, βρίσκεται στην Ινδία πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη Νότια Ασία, στα πλαίσια της οποίας θα μεταβεί επίσης στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Οι συνομιλίες του κ. Πάουελ θα επικεντρωθούν στο θέμα των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν καθώς επίσης και στο ανθρωποκυνηγητό που διεξάγεται στα σύνορα Αφγανιστάν και Πακιστάν εναντίον της Αλ Κάιντα και των Ταλεμπάν. Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί ο κ. Πάουελ τόνισε ότι θα ζητήσει επίσης απ τις Πακιστανικές αρχές περισσότερες πληροφορίες για το δίκτυο διάδοσης πυρηνικής τεχνογνωσίας το οποίο είχε πουλήσει πυρηνικά μυστικά στο Ιράκ, τη Λιβύη και τη Βόρεια Κορέα.

    [06] Άλλοι 26 κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι απ' το Γκουαντάναμο.

    16 Mar 2004, 03:46 UTC

    Το Αμερικανικό υπουργείο άμυνας άφησε ελεύθερους 23 Αφγανούς και 3 Πακιστανούς κρατούμενους στις στρατιωτικές φυλακές στο Γκουαντάναμο της Κούβας. Δεν ανέφερε όμως που μεταφέρθηκαν και γιατί αφέθηκαν ελεύθεροι. Το Πεντάγωνο είπε μόνο ότι έχει θέσει ορισμένα κριτήρια για την απελευθέρωση κρατουμένων απ τις φυλακές στο Γκουαντάναμο, όπως το αν οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι αποτελούν απειλή για τις ΗΠΑ και αν θεωρούνται χρήσιμοι από πλευράς παροχής πληροφοριών. Την περασμένη εβδομάδα αφέθηκαν ελεύθεροι 5 Βρετανοί κρατούμενοι.

    [07] H Κνεσέτ ενέκρινε σχέδιο αποχώρησης Ισραηλινών εποίκων απ' τα κατεχόμενα εδάφη.

    16 Mar 2004, 03:54 UTC

    Με μόνο μια ψήφο διαφορά, το Ισραηλινό κοινοβούλιο ενέκρινε το σχέδιο του πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, για την μονομερή αποχώρηση ορισμένων Ισραηλινών εποίκων από τα κατεχόμενα εδάφη. Πριν την μη δεσμευτική απόφαση της Κνεσέτ, ο κ. Σαρόν είχε δηλώσει ότι δεν είναι εφικτές ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους, γιατί η ηγεσία τους δεν έχει κάνει τίποτα για να χειραγωγήσει τους τρομοκράτες. Απαντώντας ο Παλαιστίνιος υπουργός, Σαέμπ Ερεκάτ, χαρακτήρισε τα σχόλια του κ. Σαρόν «θλιβερότατη εξέλιξη».

    [08] Δύο ακόμη Ισλαμιστές εξτρεμιστές συνελήφθησαν στη Σαουδική Αραβία.

    16 Mar 2004, 03:57 UTC

    Η Σαουδαραβική αστυνομία σκότωσε δύο ύποπτους Ισλαμιστές, συμπεριλαμβανομένου και ενός απ τους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες της χώρας, στη διάρκεια συμπλοκής στη Ριάντ. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ύποπτοι αρνήθηκαν να σταματήσουν και να βγουν απ το αυτοκίνητο τους για έλεγχο στοιχείων και στη συνέχεια άνοιξαν πυρ εναντίον των αστυνομικών. Ανακοινωθέν του Σαουδαραβικού υπουργείου εσωτερικών αναφέρει τα ονόματα των νεκρών. Πρόκειται για τον Χαλίντ Αλί Χάτζ, απ την Υεμένη και τον Σαουδάραβα Ιμπραχίμ Μπιν Αμπντάλ Αζίζ Αλ Μαζίνι. Ο Χαλίντ Χάτζ συμπεριλαμβανόταν στον κατάλογο των 26 πλέον καταζητουμένων Ισλαμιστών εξτρεμιστών στην Σαουδική Αραβία.

    [09] Αποχαρακτηρισμένα όπλα μαζικής καταστροφής της Λιβύης σε κοινή θέα στο Τενεσύ!

    16 Mar 2004, 04:03 UTC

    48 ξύλινα κιβώτια και κουτιά που περιείχαν «αποχαρακτηρισμένα» όπλα μαζικής καταστροφής της Λιβύης, όπως χαρακτηρίστηκαν απ την αμερικανική κυβέρνηση, παρουσιάστηκαν σε δημοσιογράφους στο Oak Ridge της πολιτείας Τενεσύ. Ως γνωστό η Τρίπολη συμφώνησε πρόσφατα να διαλύσει το πρόγραμμα της όπλων μαζικής καταστροφής μετά από μήνες συνομιλιών με Αμερικανούς και Βρετανούς αξιωματούχους. Επίσης χθες ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, δήλωσε ότι το Ιράν θα επιτρέψει επανέναρξη των επιθεωρήσεων των πυρηνικών του εγκαταστάσεων, αργότερα αυτό το μήνα.

    [10] Νέο πλανήτη ανακάλυψε η ΝΑΣΑ.

    16 Mar 2004, 04:06 UTC

    Την ανακάλυψη ενός ουράνιου σώματος, άγνωστου μέχρι τώρα ανακοίνωσε η ΝΑΣΑ. Η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος δήλωσε ότι αστρονόμοι το εντόπισαν στο πιο απόμακρο σημείο του ηλιακού μας συστήματος και το ονόμασαν ΣΕΝΤΝΑ, καθώς πιστεύουν ότι ο πλανητοειδής αποτελείται από πάγο και βράχους. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ΣΕΝΤΝΑ ονομάζουν οι Εσκιμώοι της Αρκτικής τη θεά της θάλασσας. Υπολογίζεται πως το νέο ουράνιο σώμα έχει διάμετρο δύο χιλιάδες χιλιόμετρα και γι αυτό θεωρείται ο μεγαλύτερος πλανητοειδής που έχει ανακαλυφθεί στο ηλιακό μας σύστημα τα τελευταία 74 χρόνια, από τότε δηλαδή που ανακαλύφθηκε ο πλανήτης Πλούτωνας. Η ΝΑΣΑ ανέφερε επίσης ότι το ΣΕΝΤΝΑ είναι τρεις ή τέσσερις φορές μεγαλύτερο από τον Πλούτωνα.

    [11] Κλείνει ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ

    15 Mar 2004, 21:30 UTC

     

    Την ερχόμενη Παρασκευή κλείνει ένας χρόνος από την εισβολή στο Ιράκ . Εν όψει της επετείου αυτής η κυβέρνηση Μπους προγραμματίζει για όλη τη βδομάδα μια σειρά ομιλιών και ραδιοτηλεοπτικών συνεντεύξεων. Ήδη τρεις από τους ανώτερους συμβούλους του αμερικανού προέδρου στο θέμα του Ιράκ και συγκεκριμένα η σύμβουλός του για θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράϊς, ο υπουργός εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και ο υπουργός άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ εμφανίστηκαν την Κυριακή από την αμερικανική τηλεόραση. Στις τηλεοπτικές εμφανίσεις τους και οι τρεις σύμβουλοι του προέδρου Μπους τόνισαν πως ο κόσμος τώρα είναι ασφαλέστερος.

    Η κ. Ράϊς, που εμφανίστηκε στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου N-B-C «Συνάντηση με τον Τύπο», δήλωσε πως το Ιράκ επί Σαντάμ Χουσείν αποτελούσε μεγαλύτερο κίνδυνο απ ό,τι η Βόρεια Κορέα. Είπε συγκεκριμένα: «Πίστευα και πιστεύω πως ο κίνδυνος που αντιπροσώπευε το Ιράκ ήταν άμεσος. Αυτό δε μπορούσε να συνεχιστεί. Τώρα είμαστε ασφαλέστεροι γιατί ξέρουμε πως η Βαγδάτη δεν πρόκειται να αναπτύξει όπλα μαζικού ολέθρου.»

    Κ. Πάουελ και Κ. Ράις

    Εξ άλλου, σε εμφάνισή του στο πρόγραμμα του δικτύου A-B-C «Αυτή τη Εβδδομάδα» ο υπουργός εξωτερικών Κόλιν Πάουελ υπεραμύνθηκε των πληροφοριών που χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογηθεί η εισβολή στο Ιράκ, ενώ παράλληλα διέψευσε κατηγορηματικά τις καταγγελίες ότι η κυβέρνηση Μπους διόγκωσε τον κίνδυνο που αποτελούσε το Ιράκ παρόλο που δεν έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής εκεί όπλα μαζικής καταστροφής. Ο κύριος Πάουελ είπε: «Ίσως δε θα βρούμε ποτέ τέτοια αποθέματα. Ίσως δεν υπάρχουν πια τέτοια όπλα. Αυτό όμως δε σημαίνει πως το ξέραμε. Παρουσιάσαμε στα Ηνωμένα Έθνη και στον κόσμο όλο τις καλύτερες πληροφορίες που είχαμε στη διάθεσή μας. Τίποτα απολύτως δε «μαγειρεύτηκε».

    Ο κ. Πάουελ τόνισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο Ιράκ τους τελευταίους δώδεκα μήνες και παρατήρησε πως η χώρα αυτή κινείται προς τη δημοκρατία καθώς προγραμματίζεται να μεταβιβασθεί η εξουσία σε μια ιρακινή κυβέρνηση στα τέλη Ιουνίου.

    Σε εμφάνισή του στην τηλεοπτική εκπομπή του δικτύου C-B-S Face the Nation, ο υπουργός άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ τόνισε πως το Ιράκ βρίσκεται στο σωστό δρόμο, υπογραμμίζοντας ότι οι Ιρακινοί εντάσσονται σε ολοένα και μεγαλύτερους αριθμούς στις τάξεις της νέας εθνικής δύναμης ασφάλειας της χώρας. «Σημειώνεται πρόοδος όσον αφορά στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Πάνω από διακόσες χιλιάδες Ιρακινοί έχουν εκπαιδευτεί, οπλιστεί και παρέχουν ασφάλεια. Περισσότερα στελέχη των Ιρακινών δυνάμεων ασφάλειας σκοτώνονται από ό,τι στρατιώτες των δυνάμεων του συνασπισμού.»

    Στα πλαίσια της συμπλήρωσης ενός έτους από την εισβολή στο Ιράκ ο πρόεδρος Μπους θα μιλήσει την Πέμπτη σε στρατιωτική βάση στο Κεντάκυ και την Παρασκευή θα επισκεφθεί τραυματίες σε στρατιωτικό νοσοκομείο θα συναντηθεί με τους πρέσβεις χωρών που συνεισφέρουν στον υπό αμερικανική ηγεσία συνασπισμό που διενήργησε τις εισβολές τόσο στο Ιράκ όσο και στο Αφγανιστάν.

    [12] Ανέφικτες οι διαπραγματεύσεις ...

    15 Mar 2004, 21:41 UTC

    Α. Σάρον

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν δήλωσε οτι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους είναι αδύνατες, διότι η ηγεσία τους δεν κάνει τίποτα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Σε ομιλία του στο ισραηλινό κοινοβούλιο σήμερα, ο κ. Σαρόν είπε οτι η βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας της Κυριακής στην παραθαλάσσια πόλη Ασντόντ αποδεικνύουν οτι δεν υπάρχει Παλαιστίνιος ηγέτης που να είναι διατεθειμένος να πατάξει την τρομοκρατία και κατηγόρησε τους Παλαιστινίους ότι δεν κατάσχουν όπλα και δεν φροντίζουν να προλάβουν επιθέσεις κατά του ισραηλινού κράτους. Νωρίτερα την Δευτέρα, ισραηλινά μαχητικα ελικόπτερα έπληξαν στόχους στην πόλη της Γάζας. Αξιωματούχοι της ισραηλινής ασφάλειας είπαν οτι σκοπεύουν να εντείνουν τα αντίποινα και προειδοποίησαν οτι επίκεινται νέες επιχειρήσεις με στόχο την ηγεσία Παλαιστινιακών εξτρεμιστικών ομάδων.

    [13] Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο τίμησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες

    15 Mar 2004, 03:00 UTC

    Με μεγάλη επιτυχία έγινε το Σάββατο το 29ο ετήσιο δείπνο του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου της Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια του οποίου τιμήθηκαν προσωπικότητες της ομογένειας, και αμερικανοί φιλέλληνες για τη δράση τους, συμπεριλαμβανομένων του διευθυντή της CIA Τζωρτζ Τένετ, του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τόμας Μίλλερ, και των φιλανθρώπων Γιώργο Χρύση και Ελένη Νικοζήση. Η εκδήλωση απέβλεπε επίσης στη υποστήριξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    [14] Ανήσυχη εμφανίζεται η Ευρώπη για το θέμα της τρομοκρατίας

    15 Mar 2004, 17:02 UTC

    Ο κ. ντε Βιλλπέν

    Η ΕΕ μελετά το ενδεχόμενο διεξαγωγής επειγουσών συνομιλιών για θέματα ασφάλειας, μετά απο τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ισπανία την περασμένη εβδομάδα. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλλπέν πρότεινε σήμερα στο Παρίσι την διεξαγωγή έκτακτης σύσκεψης των υπουργών εξωτερικών των χωρών της ΕΕ, για να συντονίσουν μία απάντηση σχετικά με τους βομβισμούς της Μαδρίτης. Ο κ. ντε Βιλλπεν προέτρεψε επίσης το συμβούλιο ασφάλειας των ΗΕ να καλέσει σύσκεψη των υπουργών εξωτερικών για να συζητηθεί το θέμα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Την Κυριακή, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Οττο Σίλλυ ζήτησε την σύγκλιση σύσκεψης των ανώτερων αξιωματούχων της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας, για να συζητήσουν την απειλή απο την τρομοκρατία. Η Ιρλανδία, η οποία κατέχει για την ώρα την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, λέει οτι βρίσκεται σε επαφές με τα κράτη μέλη της Ενωσης σχετικά με την εφαρμογή των προτάσεων αυτών.

    [15] Nέα φάση στις συνομιλίες για το κυπριακό

    15 Mar 2004, 17:17 UTC

    Ο κ. ντε Σότο

    Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αλβάρο ντε Σότο, άρχισε νέα φάση των συνομιλιών για το κυπριακό στη Λευκωσια, με ξεχωριστές συναντήσεις με την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή ηγεσία. Ο κ. ντε Σότο είπε πως πιστεύει οτι με τη νέα προσέγγιση στις συνομιλίες θα επιτευχθεί μεγαλύτερη πρόοδος. Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου έχουν μία εβδομάδα για να τερματίσουν το αδιέξοδό τους. Μετά, στη συνέχεια, η Ελλάδα και η Τουρκία θα λάβουν επίσης μέρος στις συνομιλίες. Αν δεν επιτευχθεί και πάλι συμφωνία, ο γενικός γραμματέας των ΗΕ Κόφι Ανάν θα αναλάβει να γεφυρώσει τα κενά και να θέσει το τροποποιημένο σχέδιο του διεθνούς οργανισμού σε δημοψηφίσματα στις δύο κοινότητες, στις 20 Απριλίου.

    [16] Συνέχεια πολιτικών διαξιφισμών και προεκλογικών εμφανίσεων στις ΗΠΑ

    15 Mar 2004, 17:23 UTC

    Ο κ. Πάουελ

    Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ προκάλεσε τον γερουσιαστή Τζών Κέρρυ να κατωνομάσει τους ξένους ηγέτες που ο κ. Κέρρυ είπε οτι θα ήθελαν να ηττηθεί ο πρόεδρος Μπούς στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ο κ. Κέρρυ, που κατά τα φαινόμενα θα είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών το Νοέμβριο, έκανε πρώτα λόγο για την υποστήριξη απο το εξωτερικό κατά τη διάρκεια εκδήλωσης συγκέντρωσης χρημάτων υπέρ του κόμματος την περασμένη εβδομάδα. Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Φόξ Νιούς την Κυριακή, ο κ. Πάουελ είπε οτι ο κ. Κέρρυ θα πρέπει να αναφέρει συγκεκριμμένα ποιοί είναι αυτοί οι ξένοι ηγέτες, ειδαλλως να βρεί κάτι άλλο να λέει, είπε χαρακτηριστικά. Σήμερα ο πρόεδρος Μπους θα βρίσκεται στην Πενσυλβανία στα πλαίσια της εκστρατείας επανεκλογής του, ενώ ο κ. Κέρρυ θα μιλήσει στην Διεθνή Ενωση Πυροσβεστών. Οι πυροσβέστες είχαν επικρίνει το κ. Μπούς επειδή χρησιμοποίησε πλάνα απο τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, για τα τηλεοπτικά σπότ της εκστρατείας του.

    [17] Κατηγορεί την Αλ Κάιντα ο Περβέζ Μουσάραφ

    15 Mar 2004, 17:26 UTC

    Το παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Καράτσι

    Ο πακιστανός πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ επέρριψε ευθύνες σε μέλη της αλ Κάιντα για τις δύο απόπειρες δολοφονίες του τον Δεκέμβριο. Ο πακιστανός ηγέτης έκανε την δήλωση αυτή την Δευτέρα κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην βορειοδυτική πόλη Πεσαβάρ. Ο κ. Μουσαράφ είπε σε ομάδα αρχηγών εθνικών μειονοτήτων οτι Λίβυος τρομοκράτης της αλ Κάιντα, που δεν κατονόμασε, πλήρωσε περίπου 35,000 δολλάρια για να στρατολογήσει ισλαμιστές εξτρεμιστές. Στο μεταξύ, η αστυνομία στο Καράτσι βρήκε και αφόπλισε σήμερα ισχυρή βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά στο αμερικανικό προξενείο . Η αστυνομία είπε οτι άν η βόμβα είχε εκραγεί, θα είχε ισοπεδώσει το κτίριο του προξενείου.

    [18] Εξουδετερώθηκε βόμβα σε τράπεζα της Αθήνας

    15 Mar 2004, 17:19 UTC

    Οι ελληνικές αρχές είπαν οτι μία λίγο γνωστή εγχώρια τρομοκρατική οργάνωση, ο Επαναστατικός Αγώνας, ανέλαβε την ευθύνη για την τοποθέτηση βόμβας έξω απο υποκατάστημα στο Ψυχικό αμερικανικής τράπεζας, χωρίς όμως να αναφερθεί στους λόγους της ενέργειας αυτής. Η αστυνομία ανακάλυψε απο κατέστρεψε την βόμβα έξω απο το υποκατάστημα της Σίτυ Μπάνκ στο Νέο Ψυχικο, μετά απο ανώνυμο τηλεφώνημα σε αθηναϊκή εφημερίδα. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή ζημίες. Η ίδια ομάδα είχε αναλάβει την ευθύνη για δύο εκρήξεις βομβών στα δικαστήρια της Αθήνας τον περασμένο Σεπτέμβριο, απο τις οποίες είχε τραυματιστεί αστυνομικός.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 17 March 2004 - 2:18:21 UTC