Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-03-18

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνομιλίες Πάουελ-Μουσαράφ στην Ισλαμαμπάντ.
  • [02] Εντείνεται η εκστρατεία των Ισραηλινών κατά Παλαιστινιακών οργανώσεων στη Γάζα.
  • [03] Απειλητική και πάλι η Πιονγιάνγκ.
  • [04] Αύξηση και πάλι της τιμής πετρελαίου στις ΗΠΑ.
  • [05] Δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες στην Ελβετία, ο Ραούφ Ντενκτάς.
  • [06] Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας στο Λευκό Οίκο
  • [07] Χωρίς μόνιμη οροφή το Ολυμπιακό κολυμβητήριο
  • [08] Το ΝΑΤΟ θα συνδράμει στη ασφάλεια των Ολυμπιακών
  • [09] Ενοπλη σύρραξη μεταξύ Σέρβων και Αλβανόφωνων
  • [10] Το θέμα της Ολυμπιακής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

  • [01] Συνομιλίες Πάουελ-Μουσαράφ στην Ισλαμαμπάντ.

    18 Mar 2004, 03:01 UTC

    Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, συναντάται σήμερα με τον πρόεδρο του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, για συνομιλίες με θέμα το ανθρωποκυνηγητό σε βάρος της Αλ Κάιντα καθώς και το τελευταίο σκάνδαλο στην Ισλαμαμπάντ για το δίκτυο παράνομης διάδοσης πυρηνικής τεχνογνωσίας με επικεφαλής τον σπουδαιότερο πυρηνικό επιστήμονα του Πακιστάν, Αμπντουάλ Καντήρ Χάν. Ο κ. Πάουελ δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τις συνομιλίες του στην Ισλαμαμπάντ για να πιέσει για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το θέμα. Χθες ο κ. Πάουελ μετέβη στο Αφγανιστάν, όπου εξέφρασε ικανοποίηση για τις Πακιστανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον εξτρεμιστών στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν.

    [02] Εντείνεται η εκστρατεία των Ισραηλινών κατά Παλαιστινιακών οργανώσεων στη Γάζα.

    18 Mar 2004, 03:05 UTC

    4 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χθες στη Λωρίδα της Γάζας από επιθέσεις Ισραηλινών μαχητικών ελικοπτέρων καθώς το Ισραήλ εντείνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις εναντίον Παλαιστινιακών εξτρεμιστικών οργανώσεων. Στην πρώτη επίθεση στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου, Ισραηλινό ελικόπτερο έριξε πυραύλους στον προσφυγικό καταυλισμό Ραφάχ. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι σκοτώθηκαν ένας μαχητής και ένας άμαχος. Κατά την δεύτερη έφοδο Ισραηλινά ελικόπτερα και τεθωρακισμένα οχήματα έπληξαν ταυτόχρονα την ίδια περιοχή με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο νεαροί Παλαιστίνιοι. Οι Ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν απ την περιοχή αργά το βράδυ.

    [03] Απειλητική και πάλι η Πιονγιάνγκ.

    18 Mar 2004, 03:21 UTC

    (VOA photo - D. Patrician)

    Η Βόρεια Κορέα απείλησε και πάλι ότι θα διευρύνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, κατηγορώντας παράλληλα της ΗΠΑ ότι προβαίνουν σε επιθετικές ενέργειες εναντίον της Πιονγιάνγκ. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας μεταδίδει ότι η Πιονγιάνγκ θα ενδυναμώσει το «πυρηνικό της αποτρεπτικό παράγοντα», όπως είπε χαρακτηριστικά, για την άμυνα της. Στο μεταξύ οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα ετοιμάζονται για τις ετήσιες στρατιωτικές τους ασκήσεις την ερχόμενη εβδομάδα.

    [04] Αύξηση και πάλι της τιμής πετρελαίου στις ΗΠΑ.

    18 Mar 2004, 03:25 UTC

    Ανοδικά κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου στην αμερικανική αγορά φθάνοντας τα 38 δολάρια το βαρέλι χθες και καταγράφοντας έτσι την υψηλότερη τιμή από τον Οκτώβριο του 1990, τη περίοδο δηλαδή που το Ιράκ κατέλαβε το Κουβέιτ. Η άνοδος της τιμής του αργού πετρελαίου οφείλεται και στην έκθεση του Υπουργείου Ενέργειας η οποία παρουσίασε τη προηγούμενη εβδομάδα τη διαθέσιμη ποσότητα της βενζίνης να περιορίζεται λόγω της αυξημένης ζήτησης. Επενδυτές υπολογίζουν ότι τα αποθέματα μαύρου χρυσού θα περιορίζονται και η τιμή θα αυξάνεται καθώς όσο τελειώνει ο χειμώνας οι αμερικανοί θα ξεκινήσουν τα ταξίδια για τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η ανοδική τάση της τιμής του πετρελαίου επιτείνεται και από φήμες ότι ο ΟΠΕΚ σκοπεύει να μειώσει την παραγωγή τον Απρίλιο.

    [05] Δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες στην Ελβετία, ο Ραούφ Ντενκτάς.

    17 Mar 2004, 19:15 UTC

    Ραούφ Ντενγκτάς

    Ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, δεν θα παρευρεθεί στις τετραμερείς συνομιλίες για το Κυπριακό, που θα πραγματοποιηθούν στην Ελβετία την ερχόμενη εβδομάδα. Ο κ. Ντενκτάς δήλωσε σήμερα πως δεν βλέπει να έχουν κανένα νόημα οι συνομιλίες αυτές, στις οποίες έχει προγραμματιστεί να συμμετάσχουν ελληνοκύπριοι, τουρκοκύπριοι, Τούρκοι και Έλληνες. Στις συνομιλίες για το Κυπριακό δεν έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής μεγάλη πρόοδος. Οι τετραμερείς συζητήσεις θα γίνουν εάν δεν επιτευχθεί μέχρι τις 22 Μαρτίου συμφωνία μεταξύ των ελληνοκυπρίων και των τουρκοκυπρίων. Η Ελλάδα και η Τουρκία θα πάρουν μέρος στις συνομιλίες για μία εβδομάδα. Εάν το αδιέξοδο συνεχισθεί πέραν της 29ης Μαρτίου θα επέμβει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος θα κάνει εισηγήσεις για τη διευθέτηση του προβλήματος.

    [06] Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας στο Λευκό Οίκο

    17 Mar 2004, 20:53 UTC

    Μ. Αχερν και Τ. Μπους

    Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν βρίσκεται σήμερα στη Ουάσινγκτον για συνομιλίες σχετικά με τις αμερικανοϊρλανδικές σχέσεις και για τους εορτασμούς για την ημέρα του Αγίου Πατρικίου, που είναι και ο προστάτης άγιος της Ιρλανδίας.

    Στο Λευκό Οίκο , ο κύριος Αχερν προσέφερε δώρο στο κύριο Μπους ένα μπουκέτο από τριφύλλι , λέγοντάς του ότι το τριφύλλι συμβολίζει για τους Ιρλανδούς την ενότητα. Ο ιρλανδός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον αμερικανό πρόεδρο για την υποστήριξή του προς την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρειο Ιρλανδία. Ο πρόεδρος Μπους είπε στο κύριο Αχερν ότι προσβλέπει στο ταξίδι του στη Ιρλανδία τον Ιούνιο για την σύνοδο κορυφής ΗΠΑ Ευρωπαικής Ενωσης. Και οι δύο ηγέτες έδωσαν τις ευχές τους στα εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που γιορτάζουν την ημέρα του άγιου Πατρικίου.

    [07] Χωρίς μόνιμη οροφή το Ολυμπιακό κολυμβητήριο

    17 Mar 2004, 20:56 UTC

    Η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών της Αθήνας λεει ότι δεν θα μπορέσει να ολοκληρώσει την κατασκευή μιας μόνιμης οροφής για το Ολυμπιακό κολυμβητήριο. Αντ αυτού, θα εγκατασταθεί μία προσωρινή πλαστική οροφή. Λόγω αυτών των προβλημάτων οι δοκιμαστικοί αγώνες κολύμβησης, που προγραμματίζονταν για τον Απρίλιο, θα γίνουν το Μάιο. Είναι ή πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών που δοκιμαστικοί αγώνες αναβάλλονται λόγω του ότι δεν έχει ολοκληρωθεί κάποια εγκατάσταση.

    Έλληνες αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το πρόβλημα προέκυψε από την αλλαγή των αρχικών σχεδίων που δεν προέβλεπαν οροφή. Οι διοργανωτές άλλαξαν τα σχέδια επειδή διεθνείς ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί επέμεναν ότι οι εικόνες που θα προβάλλονταν στις τηλεοράσεις θα ήταν καθαρότερες εάν το κολυμβητήριο ήταν σκεπαστό.

    [08] Το ΝΑΤΟ θα συνδράμει στη ασφάλεια των Ολυμπιακών

    Μαίρη Παραπονιάρη, Eλληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Bρυξέλλες

    17 Mar 2004, 22:26 UTC

    Χωρίς ιδιαίτερη συζήτηση το Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ ενέκρινε σήμερα το πρωί ομόφωνα στις Βρυξέλλες το ελληνικό αίτημα για συνδρομή στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας Η διαδικασία ήταν σύντομη και η ατμόσφαιρα θετική, καθώς ο ολλανδός γενικός γραμματέας της συμμαχίας ενημέρωσε το συμβούλιο για το αίτημα της Ελλάδος, που έγινε ομόφωνα δεκτό από όλα τα κράτη μέλη. Όπως έγινε γνωστό, ο μόνος που πήρε το λόγο, ήταν ο έλληνας μόνιμος αντιπρόσωπος κ. Γιάννης Ζέπος προκειμένου να ευχαριστήσει το συμβούλιο για την αλληλεγγύη της συμμαχίας, τονίζοντας ότι η συνδρομή του ΝΑΤΟ θα αφορά σε συμπληρωματικά μέτρα καθώς ήδη έχει καταβληθεί από την Ελλάδα μεγάλη προσπάθεια σε εθνικό επίπεδο για την θωράκιση των ολυμπιακών αγώνων και με δαπάνες που φθάνουν τα 900 εκατομμύρια ευρώ.

    Με την σημερινή πολιτική απόφαση δόθηκε το πράσινο φως για να αρχίσει ο σχεδιασμός των επιχειρήσεων με τους έλληνες αξιωματούχους. .Στο πλαίσιο όμως της άτυπης προεργασίας ΄που έχει γίνει, έχουν ήδη καταρτιστεί κάποια σχέδια για την εναέρια και θαλάσσια επιτήρηση. Έγινε μάλιστα γνωστό ότι μετά το χτύπημα στην Μαδρίτη η συμμαχία αποφάσισε να επεκτείνει τις επιχειρήσεις και τις νηοψίες στην περιοχή της Μεσογείου, ενώ υπάρχουν ακόμη σχέδια για τις πληροφορίες και την προστασία από βιοχημικές απειλές. Στο τελευταίο αυτό θέμα παραμένει άγνωστο αν το τάγμα αντιμετώπισης βιοχημικών απειλών θα εγκατασταθεί στην Αυλώνα η θα βρίσκεται σε επιφυλακή στην έδρα του στην Τσεχία.

    Αυτό που έχει μόνο δημιουργήσει αντιδράσεις στην Ελλάδα είναι το κόστος της συνδρομής που θα κληθεί να πληρώσει η χώρα στην συμμαχία, αν και ελληνικές πηγές θεωρούν ότι όλες οι σχετικές δράσεις του ΝΑΤΟ θα αφορούν στην προστασία συνολικά της διεθνούς κοινότητας και δεν θα πρέπει να επιβαρυνθεί επιπλέον η Ελλάδα .

    [09] Ενοπλη σύρραξη μεταξύ Σέρβων και Αλβανόφωνων

    17 Mar 2004, 17:49 UTC

    Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν μετά άπο ένοπλη σύρραξη μεταξύ αλβανόφωνων και Σέρβων στην διαιρεμένη βόρεια πόλη του Κοσυφοπεδίου Κοσόφσκα Μιτροβίτσα. Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν πυρά, καθώς ειρηνοφρουροί του ΝΑΤΟ εκτόξευαν δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες εναντίον τους για να διαλύσουν την μάχη. Συμφωνα με τις αρχές, ανάμεσα στους νεκρούς είναι και δύο Αλβανοί. Η βία ξέσπασε όταν οι αρχές εντόπισαν τα πτώματα δύο αλβανόφωνων παιδιών που είχαν εξαφανιστεί. Λέγεται οτι τα παιδιά έπεσαν σε ποτάμι καθώς καταδιώκονταν από Σέρβους. Στην Κοσόφσκα Μιτροβίτσα σημειώνονται συχνά βίαια περιστατικά μεταξύ Σέρβων και αλβανόφωνων.

    [10] Το θέμα της Ολυμπιακής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Μαίρη Παραπονιάρη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Λουξεμβούργο

    17 Mar 2004, 21:46 UTC

    Η αναμενόμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την κίνηση διαδικασίας έρευνας κατά της Ελλάδας, σχετικά με την χορήγηση παράνομης κρατικής ενίσχυσης στην Ολυμπιακή Αεροπορία, πάρθηκε τελικά χθες στις Βρυξέλλες.

    Στο σκεπτικό της απόφασης για επίσημη έρευνα αναφέρεται ότι η Επιτροπή, αμφιβάλλει κατά πόσο, αρκετά μέτρα στήριξης που λήφθηκαν τα τελευταία χρόνια από τις ελληνικές αρχές για τον εθνικό αερομεταφορέα, ήταν συμβατά με το κοινοτικό δίκαιο. Επίσης η Επιτροπή εξετάζει αν τα πλεονεκτήματα που παραχωρήθηκαν στην Ολυμπιακή, όπως η μη εξόφληση των χρεών το 2003, η χρηματοδότηση της αναδιάρθρωσης της εταιρίας προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί, κι ακόμη η μη καταβολή του τέλους εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης των αεροδρομίων, αποτελούν στην ουσία κρατικές ενισχύσεις. Ακόμη, η Επιτροπή, έχει αμφιβολίες για τις ρυθμίσεις που διέπουν την σύσταση της νέας εταιρίας που φέρει την επωνυμία «Ολυμπιακές αερογραμμές.»

    Η αρμόδια επίτροπος και αντιπρόεδρος της επιτροπής κ. Λογιόλα ντι Πάλαθιο δήλωσε σχετικά ότι «αν η διαδικασία ιδιωτικοποίησης δεν διενεργηθεί σε πλήρη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η εταιρία θα πρέπει να τεθεί υπό εκκαθάριση, όπως συνέβη με άλλες εταιρίες στην ανταγωνιστική αγορά των αερομεταφορών.» Είμαι σίγουρη είπε η κ. Παλάθιο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεργαστεί πλήρως με την Επιτροπή προκειμένου να αποφευχθούν τα σφάλματα που οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 19 March 2004 - 2:18:11 UTC