Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-03-19

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο κύμα αιματηρών επιθέσεων στο Ιράκ.
  • [02] Πρέντεργκαστ: Όποιος δεν πάει στην Ελβετία θα μείνει εκτός της διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού.
  • [03] Ενώπιον ανώτατου δικαστή οι κύριοι ύποπτοι για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη.
  • [04] Στο Κουβέϊτ ο Κόλιν Πάουελ.
  • [05] Στη δημοσιότητα τα έγγραφα για τους βομβισμούς στην Ισπανία
  • [06] Δημιουργήθηκε ένα νέο παναφρικανικό κοινοβούλιο
  • [07] 29 νεκροί και δεκάδες τραυματίες στη Βαγδάτη
  • [08] Θαπατέρο: Φιάσκο η κατάσταση στο Ιράκ.
  • [09] Μπούς-Κέρρυ ανταλλάσουν επικρίσεις για τον πόλεμο στο Ιράκ.
  • [10] Έκκληση του ΟΗΕ για ηρεμία στο Κοσυφοπέδιο.

  • [01] Νέο κύμα αιματηρών επιθέσεων στο Ιράκ.

    19 Mar 2004, 02:26 UTC

    Κύμα επιθέσεων έχουν εξαπολύσει εξτρεμιστικά στοιχεία στη Βαγδάτη και άλλες πόλεις του Ιράκ, ενώ πλησιάζει η επέτειος της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την έναρξη του πολέμου. Αργά το βράδυ επλήγησαν από ρουκέτες δύο ξενοδοχεία της Βαγδάτης, που χρησιμοποιούνται από ξένους υπαλλήλους των συμμαχικών δυνάμεων, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Στο μεταξύ το Αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μεταδίδει ότι αμερικανοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν απ τους φωτορεπόρτερ του δικτύου. Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν έχουν σχολιάσει τις συγκεκριμένες πληροφορίες. Επίσης στη Βασόρα στο νότιο Ιράκ τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν από έκρηξη έξω από ξενοδοχείο και στη Μπακούμπα σκοτώθηκαν τρεις Ιρακινοί που εργάζονταν σε εγκαταστάσεις αναμετάδοσης τηλεοπτικού σήματος που χρηματοδοτούνται απ τις αμερικανικές δυνάμεις. Στο μεταξύ, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, δήλωσε ότι θα στείλει πολιτική ομάδα στο Ιράκ το συντομότερο δυνατόν.

    [02] Πρέντεργκαστ: Όποιος δεν πάει στην Ελβετία θα μείνει εκτός της διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού.

    19 Mar 2004, 02:48 UTC

    Κιέραν Πρέντεργκαστ

    Ο αναπληρωτής γ.γ. του ΟΗΕ, Κιέραν Πρέντεργκαστ, προειδοποίησε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενγκτάς, ότι θα απομονωθεί από την ειρηνευτική διαδικασία αν μποϋκοτάρει τις συνομιλίες για το Κυπριακό που θα διεξαχθούν την άλλη εβδομάδα στην Ελβετία. Μάλιστα ο κ. Πρέντεργκαστ δήλωσε χθες ότι όποιος δεν μεταβεί στην Ελβετία την άλλη εβδομάδα θα παραμείνει εκτός της διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού.

    [03] Ενώπιον ανώτατου δικαστή οι κύριοι ύποπτοι για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη.

    19 Mar 2004, 02:52 UTC

    5 κατηγορούμενοι για τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μαδρίτη εμφανίστηκαν για να απολογηθούν ενώπιον του Ανώτατου Δικαστή, Χουάν Ντελ Όλμο. Αναμένεται πως οι τρεις Μαροκινοί και δύο Ινδοί κατηγορούμενοι θα αντιμετωπίσουν πολύωρη ανακριτική διαδικασία ενώπιον του ανωτάτου δικαστή ο οποίος θα αποφασίσει αν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δικαιολογούν την συνέχιση της κράτησης τους. Στους 5 περιλαμβάνεται και ο κύριος ύποπτος για τις βομβιστικές επιθέσεις της Μαδρίτης, ο Μαροκινός Τζαμάλ Ζουγκάν, τον οποίον είδαν ορισμένοι αυτόπτες μάρτυρες σε ένα απ τα 4 τραίνα που επλήγησαν απ τις βόμβες. Επίσης χθες η Ισπανική αστυνομία συνέλαβε άλλους 5 υπόπτους, 4 Άραβες και έναν Ισπανό.

    [04] Στο Κουβέϊτ ο Κόλιν Πάουελ.

    19 Mar 2004, 02:54 UTC

    Απ' την συνάντηση Πάουελ-Μουσάραφ

    Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ βρίσκεται στο Κουβέιτ για συνομιλίες για περιφερειακά θέματα. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι επαφές του κ. Πάουελ θα επικεντρωθούν στην κατάσταση στο Ιράκ, την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, καθώς και τις μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται στον Αραβικό κόσμο. Μετά το Κουβέιτ ο κ. Πάουελ θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία, αλλά αμερικανοί αξιωματούχοι αρνούνται να δώσουν λεπτομέρειες του προγράμματος του για λόγους ασφάλειας. Χθες ο κ. Πάουελ συναντήθηκε στην Ισλαμαμπάντ με τον πρόεδρο του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, για συνομιλίες που περιεστράφησαν στο ανθρωποκυνηγητό για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και σε θέματα πυρηνικής τεχνογνωσίας.

    [05] Στη δημοσιότητα τα έγγραφα για τους βομβισμούς στην Ισπανία

    18 Mar 2004, 16:27 UTC

    Οι ισπανικές αρχές είπαν οτι θα δώσουν στη δημοσιότητα έγγραφα σχετικά με τις βομβιστικές επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας σε τραίνα της Μαδρίτης. Η ισπανική κυβέρνηση είχε αποδόσει αρχικά τις επιθέσεις στην βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ. Ομως οι αρχές τώρα διευρευνούν άν ήταν αναμεμειγμένο το τρομοκρατικό δίκτυο της αλ Κάιντα. Τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν οτι οι αρχές συνέλαβαν άλλους 4 υπόπτους σε σχέση με τους βομβισμούς, απο τους οποίους σκοτώθηκαν πάνω απο 200 άτομα και τραυματίστηκαν 1,500. Ετσι, οι ύποπτοι που κρατούνται σε σχέση με την υπόθεση είναι τώρα 9.

    [06] Δημιουργήθηκε ένα νέο παναφρικανικό κοινοβούλιο

    18 Mar 2004, 16:43 UTC

    Η Αφρικανική Ενωση εγκαινίασε ένα παναφρικανικό κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αδίς Αμπέμπα. Ο πρόεδρος της επιτροπής της Αφρικανικής Ενωσης Αλφα Ομούρ Κόναρε προήδρευσε της εναρκτήριας συνεδριασης στην έδρα του οργανισμού σήμερα, κατά την οποία ορκίστηκαν τα πρώτα μέλη του κοινοβουλίου. Μέχρι τώρα, 38 κράτη-μέλη έχουν υπογράψει το πρωτόκολλο με το οποίο δημιουργείται το παναφρικανικό κοινοβούλιο. Κάθε χώρα μέλος της Αφρικανικής Ενωσης θα στείλει πέντε εκπροσώπους της στο νεοϊδρυθέν σώμα. Το κοινοβούλιο δημιουργήθηκε σύμφωνα με το πρότυπο της ευρωβουλής και όπως αναμένεται, θα έχει κάποιο ενεργό ρόλο στο νομοθετικό σκέλος της Αφρικανικής Ενωσης.

    [07] 29 νεκροί και δεκάδες τραυματίες στη Βαγδάτη

    18 Mar 2004, 02:09 UTC

     

    Στο Ιράκ, τρεις μέρες πριν την συμπλήρωση ενός χρόνου απ την έναρξη του πολέμου, βόμβα τεράστιας ισχύος κατέστρεψε μεγάλο ξενοδοχείο στο κέντρο της Βαγδάτης, σκοτώνοντας τουλάχιστον 29 άτομα και τραυματίζοντας δεκάδες. Ο ταγματάρχης Ράλφ Μπέηκερ του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι η βόμβα περιείχε περίπου 450 κιλά εκρηκτικών και οτι η επίθεση μοιάζει με εκείνες που πραγματοποιούν ισλαμιστικές εξτρεμιστικές ομάδες. Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Ντίκ Τσέηνυ δήλωσε οτι την βομβιστική επίθεση διέπραξαν «κακούργοι και δολοφόνοι».

    Αχμέντ Τσάλαμπι

    Στο μεταξύ, το Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ζητήσει από τα ΗΕ να επιστρέψουν στη Βαγδάτη για να συμβουλεύσουν τη χώρα επί θεμάτων μεταβίβασης εξουσίας, αυτοδιακυβέρνησης και διενέργειας εκλογών. Ο Αχμεντ Τσαλαμπι δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το Συμβούλιο έστειλε επιστολή στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αννάν, ζητώντας του την αποστολή εμπειρογνωμόνων ενόψει της προθεσμίας της 30ης Ιουνίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς. Ο κύριος Τσαλαμπί είπε επίσης ότι το Ιράκ θα ζητήσει από τα ΗΕ τεχνική βοήθεια για την διενέργεια εκλογών, που αναμένεται να γίνουν στα τέλη της χρονιάς.

    [08] Θαπατέρο: Φιάσκο η κατάσταση στο Ιράκ.

    18 Mar 2004, 02:21 UTC

    Χοζέ Λουίς Θαπατέρο

    «Φιάσκο» χαρακτήρισε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοζέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, την κατάσταση στο Ιράκ. Σε δηλώσεις του προς το Ισπανικό ραδιόφωνο, ο κ. Θαπατέρο τόνισε ότι σκοπεύει να ακούσει τον πρόεδρο Μπούς, αλλά έχει ήδη αποφασίσει ότι θα αποσύρει τα Ισπανικά στρατεύματα απ το Ιράκ, αν δεν τεθούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Στο μεταξύ, ο υπουργός εσωτερικών της Ισπανίας, Ανχέλ Αθέμπες, δήλωσε ότι βρίσκονται σε «κρίσιμη φάση» οι έρευνες για τους υπευθύνους για τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη.

    [09] Μπούς-Κέρρυ ανταλλάσουν επικρίσεις για τον πόλεμο στο Ιράκ.

    18 Mar 2004, 02:47 UTC

     

    Η κυβέρνηση Μπούς και ο κατά τα φαινόμενα αποδέκτης του χρίσματος του Δημοκρατικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, γερουσιαστής Τζόν Κέρρυ, ανταλλάσσουν επικρίσεις για το θέμα του πολέμου στο Ιράκ. Σε δηλώσεις του εδώ στην Ουάσιγκτον, ο κ. Κέρρυ χαρακτήρισε την κατάσταση στο Ιράκ «συνεχή απώλεια ανθρώπινης ζωής και επαυξανόμενο κόστος χωρίς τελειωμό».

    Από τη πλευρά του ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντίκ Τσέϊνυ, επέκρινε τις μέχρι τώρα θέσεις του γερουσιαστή Κέρρυ για το Ιράκ, υπογραμμίζοντας αλλαγή στάσης του προεδρικού υποψηφίου του Δημοκρατικού κόμματος, τόσο κατά τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο το 1991, όσο και κατά τον σημερινό πόλεμο στο Ιράκ.

    [10] Έκκληση του ΟΗΕ για ηρεμία στο Κοσυφοπέδιο.

    18 Mar 2004, 02:57 UTC

    Αξιωματούχοι των ΗΕ κάνουν έκκληση για αυτοσυγκράτηση και ηρεμία στο Κοσυφοπέδιο μετά τις τελευταίες συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων και Αλβανόφωνων απ τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους 14 άτομα και έχουν τραυματιστεί πάνω από 250. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ στο Κοσυφοπέδιο, Χάρρυ Χολκέρι, ζήτησε απ τους Κοσοβάρους να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να αφήσουν τις ειρηνευτικές δυνάμεις να κάνουν τη δουλειά τους. Οι συμπλοκές μετά Αλβανόφωνων και Σέρβων ξέσπασαν στην εθνικά διαιρεμένη πόλη Μιτροβίτσα, όταν η αστυνομία βρήκε τα πτώματα δύο μικρών Αλβανών στον ποταμό Ιβάρ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 20 March 2004 - 2:18:10 UTC