Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-03-29

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απόπειρα δολοφονίας εναντίον της υπουργού δημοσίων έργων του Ιράκ.
  • [02] Ραφαρέν: Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν παρά την εκλογική νίκη των σοσιαλιστών.
  • [03] Αφγανιστάν: Αναβάλλονται για το Σεπτέμβριο οι προεδρικές εκλογές.
  • [04] Γεωργία: Υποστηρικτές του Μ. Σαακασβίλι κερδίζουν τις βουλευτικές εκλογές.
  • [05] Μάχη μεταξύ αμερικανών ο πεζοναυτών και ανταρτών στο Ιράκ
  • [06] Η ΕΕ θα υποστηρίξει οποιαδήποτε συμφωνία για την επίλυση του Κυπριακού
  • [07] Καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι το βέτο των ΗΠΑ
  • [08] Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη κορυφής της ΕΕ
  • [09] Το Πακιστάν καταδικάζει το μήνυμα του αλ Ζαουαχίρι
  • [10] Μεγάλη εκδήλωση των Δημοκρατικών
  • [11] Ρόγκ: Υπάρχει χρόνος για την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών έργων.
  • [12] Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε 4 αστυνομικούς
  • [13] Συλλήψεις στη Γαλλία υπόπτων μελών της ΑΖΦ
  • [14] Μπλέαρ: Η Βρετανία προσβλέπει σε μια νέα συνεργασία με τη Λιβύη.

  • [01] Απόπειρα δολοφονίας εναντίον της υπουργού δημοσίων έργων του Ιράκ.

    29 Mar 2004, 03:05 UTC

    Η υπουργός δημοσίων έργων του Ιράκ, Νασρίν Μπαργουάρι, κατάφερε να διαφύγει απόπειρας δολοφονίας κοντά στη Μοσούλη. Η Ιρακινή αστυνομία και αξιωματούχοι των συμμαχικών δυνάμεων δηλώνουν ότι άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον της φάλαγγας στην οποία επέβαινε η κ. Μπαργουάρι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις σωματοφύλακες της και να τραυματιστεί ένας τέταρτος. Επίσης χθες ένας Βρετανός υπήκοος και ένας Καναδός σκοτώθηκαν από επίθεση αγνώστων που επέβαιναν σε αυτοκίνητο στη Μοσούλη. Στο μεταξύ οι συμμαχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες ότι διέκοψαν την λειτουργία δημοφιλούς εφημερίδας Σιιτών μουσουλμάνων με το αιτιολογικό ότι προσπαθούσε να υποκινήσει βιαιότητες σε βάρος των αμερικανικών δυνάμεων. Η απόφαση προκάλεσε πορείες διαμαρτυρίας στη Βαγδάτη.

    [02] Ραφαρέν: Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν παρά την εκλογική νίκη των σοσιαλιστών.

    29 Mar 2004, 03:09 UTC

    Ζαν Πιέρ Ραφαρέν

    Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Πιέρ Ραφαρέν, δήλωσε ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, παρά την μείωση της υποστήριξης των ψηφοφόρων προς το κόμμα του και στον χθεσινό δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών. Σε ομιλία του ο κ. Ραφαρέν τόνισε ότι οι μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν γιατί είναι απαραίτητες, αλλά τόνισε ότι θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα το Σοσιαλιστικό κόμμα και οι σύμμαχοι του κερδίζουν περίπου το 50% των ψήφων και τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης της Γαλλίας, ενώ το κόμμα του κ. Ραφαρέν κερδίζει ένα ποσοστό περίπου 37%.

    [03] Αφγανιστάν: Αναβάλλονται για το Σεπτέμβριο οι προεδρικές εκλογές.

    29 Mar 2004, 03:14 UTC

    Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ανακοίνωσε την αναβολή μέχρι το Σεπτέμβριο των προεδρικών εκλογών έτσι ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για την διευθέτηση θεμάτων ασφάλειας. Ο κ. Καρζάι δήλωσε χθες στη Καμπούλ ότι η καθυστέρηση αυτή θα επιτρέψει στα ΗΕ να επιτηρήσουν ταυτόχρονα προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Οι προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τον Ιούνιο. Στο μεταξύ στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν σειρά επιθέσεων το Σαββατοκύριακο από μαχητές των Ταλεμπάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 3 άτομα και να τραυματιστούν άλλα τρία.

    [04] Γεωργία: Υποστηρικτές του Μ. Σαακασβίλι κερδίζουν τις βουλευτικές εκλογές.

    29 Mar 2004, 03:17 UTC

    Μιχαήλ Σαακασβίλι

    Στην Γεωργία, τα exit poll δείχνουν πως οι υποστηρικτές του προέδρου, Μιχαήλ Σαακασβίλι, κερδίζουν όλες και τις 150 έδρες στο κοινοβούλιο της χώρας. Σύμφωνα πάντα με τα exit poll το Εθνικό Κίνημα-Δημοκρατικό Μέτωπο κερδίζει περίπου το 80% της ψήφου, ενώ κανένα απ τα υπόλοιπα κόμματα δεν πήρε ποσοστό πάνω από 7% που χρειάζεται για την είσοδο του στη Βουλή. Χθες, ο κ. Σαακασβίλι δήλωσε επίσης ότι οι ψηφοφόροι στην ημιαυτόνομη περιφέρεια της Αζαρίας καταψήφισαν το κόμμα του ηγέτη της περιοχής Ασλάν Αμπασίντζε, ο οποίος αντιτίθεται στην προεδρία Σαακασβίλι. Εκατοντάδες διεθνείς παρατηρητές παρακολούθησαν την εκλογική διαδικασία στη Γεωργία ενώ η Κεντρική Επιτροπή Εκλογών της Γεωργία κήρυξε τις εκλογές έγκυρες, αλλά τόνισε ότι υπήρξαν αρκετές παραβιάσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα.

    [05] Μάχη μεταξύ αμερικανών ο πεζοναυτών και ανταρτών στο Ιράκ

    26 Mar 2004, 17:26 UTC

    Ιρακινοί αντάρτες

    Στο Ιράκ, σημειώθηκε μάχη μεταξύ αμερικανών πεζοναυτών και ιρακινών ανταρτών, με 13 νεκρους στην πόλη Φαλούτζα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, έντονη ανταλλαγή πυρών και εκρήξεις ακούστηκαν όταν οι πεζοναύτες κινήθηκαν προς το κέντρο της πόλης την παρασκευή. Οι αρμόδιοι ενός τοπικού νοσοκομείου λένε ότι τουλάχιστον ένα παιδί ήταν ανάμεσα στους νεκρούς και ότι τραυματίστηκαν αρκετά άτομα. Ο αμερικανικός στρατός δεν έχει επιβεβαιώσει την μάχη στη Φαλούτζα και δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα στις τάξεις του.

    Στο μεταξύ, τα ΗΕ λενε ότι έφτασε στη Βαγδάτη ομάδα εμπειρογνωμόνων σε θέματα εκλογών για να βοηθήσει τον Ιρακινό λαό να προετοιμαστεί για τις εθνικές εκλογές, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2005.

    [06] Η ΕΕ θα υποστηρίξει οποιαδήποτε συμφωνία για την επίλυση του Κυπριακού

    26 Mar 2004, 21:26 UTC

    Ηγέτες της ΕΕ δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν οποιαδήποτε συμφωνία που θα οδηγήσει στη επίλυση του Κυπριακού. Κατά την διάρκεια της συνόδου τους στις Βρυξέλες, μέλη της ΕΕ δήλωσαν ότι θέλουν να ενταχθεί στη κοινότητα μία ενωμένη Κύπρος. Επίσης προέτρεψαν από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να παραμείνουν προσηλωμένες στη επίτευξη λύσης στις δύσκολες αυτές συνομιλίες.

    Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν ξανά την Παρασκευή στη Ελβετία, με την επιστροφή από τις Βρυξέλες των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας.

    [07] Καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι το βέτο των ΗΠΑ

    26 Mar 2004, 21:30 UTC

    Σαέμπ Ερεκάτ

    Οι Παλαιστίνιοι κατήγγειλαν το Αμερικανικό βέτο στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΕ που καταδίκαζε τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Σείχη Αχμέντ Γιασσίν. Ο Παλαιστίνιος Υπουργός Σαέμπ Ερεκάτ είπε ότι η ενέργεια αυτή των ΗΠΑ θα ενθαρρύνει το Ισραήλ, «να συνεχίσει να κινείται στο μονοπάτι της βίας, της κλιμακώσης των εντάσεων, της δολοφονίας και της κατοχής,» όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Οι ΗΠΑ είπαν ότι διατηρούν έντονες ανησυχίες για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, αλλά άσκησαν βέτο στο ψήφισμα επειδή δεν καταδίκαζε συγκεκριμένα τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς.

    [08] Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη κορυφής της ΕΕ

    26 Mar 2004, 21:38 UTC

    Ο Γερμανός καγκελλάριος Γ. Σρέντερ με τον Πρωθυπουγό του Λουξεμβούργου Κ. Τζάνκερ και τον Γάλλο Πρόεδρο Ζ. Σιράκ.

    Οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ ολοκλήρωσαν διήμερη διάσκεψη στις Βρυξέλλες, με την συμφωνία να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Ευρωπαϊκό σύνταγμα, να αυξηθεί η συνεργασία κατά της τρομοκρατίας και να καταβληθούν προσπάθειες για οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Οι εκπρόσωποι των χωρών μελών συμφώνησαν να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες για το πρώτο σύνταγμα της ΕΕ μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

    Την Πέμπτη, οι χώρες που είναι ήδη μέλη και εκείνες που πρόκειται να ενταχθούν στη κοινότητα συμφώνησαν να ενεργήσουν από κοινού για την αντιμετώπιση τυχόν τρομοκρατικής επίθεση εναντίον οποιασδήποτε χώρας μέλους, σαν να επρόκειτο για τη δική τους χώρα. Η οικονομική πρόοδος κινείται με βραδείς ρυθμούς, αλλά οι αντιπρόσωποι υποσχέθηκαν να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την τόνωση της οικονομική ανάπτυξης. Τέλος, οι ηγέτες της ΕΕ εξέφρασαν υποστήριξη για ένα μεγαλύτερο ρόλο των ΗΕ στο Ιράκ.

    [09] Το Πακιστάν καταδικάζει το μήνυμα του αλ Ζαουαχίρι

    26 Mar 2004, 21:45 UTC

    Περβέζ Μουσαράφ

    Το Πακιστάν καταδίκασε μαγνητοφωνημένο μήνυμα που πιστεύεται ότι ανήκει στον υπ αριθμόν δύο αρχηγό της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουαχίρι ο οποίος καλεί τον λαό του Πακιστάν να ανατρέψει τον Πρόεδρο Περβέζ Μουσαράφ.

    Εκπρόσωπος του Υπουργού εξωτερικών λεει ότι οι αρχές εξετάζουν τη ταινία για να διαπιστώσουν αν είναι αυθεντική. Και πρόσθεσε ότι αυτοί που την έφτιαξαν δεν έχουν υποστηρικτές και είναι παράνομοι, και κατέληξε ότι δεν έχουν και καμία σχέση με το Ισλάμ. Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι η κυβέρνηση του Πακιστάν και ο στρατός δεν αποθαρρυνθούν και δεν θα υποκύψουν σε απειλές.

    Στο μεταξύ αξιωματούχος της CIA λεει ότι η υπηρεσία του κατέληξε ότι η φωνή στη ταινία κατά πάσα πιθανότητα ανήκει στο Αιμάν αλ Ζαουαχίρι.

    [10] Μεγάλη εκδήλωση των Δημοκρατικών

    26 Mar 2004, 17:30 UTC

    Οι κ.κ. Γκόρ, Κέρρυ, Κλίντον και Κάρτερ

    Τα αστέρια των Δημοκρατικών ήρθαν στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη το βράδυ για να βοηθήσουν τον γερουσιαστή Τζών Κέρρυ να συγκεντρώσει το ποσό των 11 εκατομμυρίων δολλαρίων για την προεκλογική του εκστρατεία. Οι τέως πρόεδροι Τζίμμυ Κάρτερ και Μπίλ Κλίντον, καθώς και ο πρώην αντιπρόεδρος Αλ Γκόρ, ενώθηκαν με τον γερουσιαστή της Μασσαχουσέττης σε μία εκδήλωση δημοκρατικής ενότητας. Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος επίσης και μερικοί απο τους κύριους αντιπάλους του κ. Κέρρυ. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Μπούς συγκέντρωσε πάνω απο δύο εκατομμύρια δολλάρια χθές βράδυ στην πόλη καταγωγής του κ. Κέρρυ, την Βοστώνη.

    Την Παρασκευή, ο κ. Κέρρυ θα μεταβεί στο Μίσιγκαν για να προτείνει αλλαγές στη αμερικανική φορολογική νομοθεσία επιχειρήσεων που σκοπεύουν να πείσουν τους αμερικανούς επιχειρηματίες να μήν μεταφέρουν τις θέσεις εργασίας που χρειάζονται στο εξωτερικό.

    [11] Ρόγκ: Υπάρχει χρόνος για την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών έργων.

    26 Mar 2004, 02:50 UTC

    Κατά την χθεσινή επίσημη τελετή της αφής της Ολυμπιακής φλόγας, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρόγκ, δήλωσε ότι πιστεύει πως όλες οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα είναι έτοιμες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και τόνισε ότι παρόλο που υπάρχουν ακόμη αρκετές εκκρεμότητες, υπάρχει χρόνος για να ολοκληρωθούν τα έργα. Επίσης ο κ. Ρόγκ συνεχάρη την νέα Ελληνική κυβέρνηση για την ταχύτητα και ενεργητικότητα της.

    [12] Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε 4 αστυνομικούς

    26 Mar 2004, 21:53 UTC

    Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε 4 αστυνομικούς, που πριν δέκα και πλέον χρόνια είχαν βασανίσει μέχρι θανάτου ένα φοιτητή.

    Οι 4 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε περίπου 4 χρόνια φυλάκισης ο καθένας για το θάνατο του φοιτητή Μπιρτάν Αλτινμπάς. Τέσσερες άλλοι αστυνομικοί που επίσης δικάστηκαν για την ίδια υπόθεση αθωώθηκαν.

    Το δικαστήριο θα μπορούσε να καταδικάσει τους υπόδικους σε μέχρι και 10 χρόνια φυλάκισης αλλά , όπως είπε δεν ήταν σαφές ποιος από τους αστυνομικούς προκάλεσε το θάνατο του Αλτίμπας.

    Η υπόθεση προσέλκυσε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας επειδή η Τουρκία θέλει να ενταχθεί στη ΕΕ. Όμως η κοινότητα λεει ότι για ν αρχίσουν ενταξιακές συνομιλίες η Άγκυρα πρέπει πρώτα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσει το μητρώο της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [13] Συλλήψεις στη Γαλλία υπόπτων μελών της ΑΖΦ

    26 Mar 2004, 17:40 UTC

    Υπάλληλος των σιδηροδρόμων, ερευνά για την ύπαρξη βομβών

    Οι γαλλικές αρχές συνέλαβαν τρία άτομα, καθώς η αστυνομία διερευνά τις απειλές μιας άγνωστης οργάνωσης ότι θα βομβαρδίσει το σιδηροδρομικό σύστημα της χώρας. Αξιωματούχοι δηλώνουν πως οι συλληφθέντες, δύο άνδρες και μία γυναία, ανακρίνονται στο αρχηγείο της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας. Η οργάνωση που αυτοαποκαλείται Α Ζε Εφ, είχε απειλήσει ότι θα τοποθετήσει βόμβες στο σιδηροδρομικό σύστημα της Γαλλίας εάν δεν λάβει πέντε εκατομμύρια δολλάρια λύτρα. Χθες ανακοίνωσε πως αναστέλλει τα σχέδιά της, αλλά θα τα ανανεώσει στο μέλλον. Επίσης προειδοποίησε τις γαλλικές αρχές να σταλούν γρήγορα τα λύτρα, διαφορετικά θα διενεργηθούν επιθέσεις μεγαλύτερες από αυτές που διενεργήθηκαν πρόσφατα στη Μαδρίτη. Την Τετάρτη ανακαλύφθηκε μια βόμβα τοποθετημένη σε μια σιδηροτροχιά, η οποία και αφοπλίστηκε.

    [14] Μπλέαρ: Η Βρετανία προσβλέπει σε μια νέα συνεργασία με τη Λιβύη.

    26 Mar 2004, 02:55 UTC

    Τ. Μπλέαρ, Μ. Γκαντάφι

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλέαρ, δήλωσε ότι προσβλέπει σε μια νέα σχέση της χώρας του με τη Λιβύη, τώρα που η Τρίπολη αποφάσισε να εγκαταλείψει τα προγράμματα της όπλων μαζικής καταστροφής. Κατά την πρώτη επίσκεψη Βρετανού ηγέτη στη Λιβύη, εδώ και δεκαετίες, ο κ. Μπλέαρ δήλωσε ότι η συνάντηση του με τον ηγέτη της Λιβύης, Μοαμάρ Γκαντάφι, δείχνει στις χώρες του Αραβικού κόσμου ότι είναι δυνατή μια συνεργασία με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Επίσης χθες η εταιρεία SHELL ανακοίνωσε μακροπρόθεσμη συνεργασία με τη Λιβύη που προβλέπει έρευνες για νέα αποθέματα ενεργειακών πόρων και περαιτέρω ανάπτυξη παλαιότερων κοιτασμάτων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 30 March 2004 - 2:18:16 UTC