Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-03-31

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ηγέτες της βρετανικής μουσουλμανικής ...
  • [02] Θετική η στάση του Αχμέντ Κουρέια
  • [03] Αρχίζει σύνοδος δωρητών για το Αφγανιστάν
  • [04] Συλλήψεις στη Βρετανία για σχέδιο ...
  • [05] Θα καταθέσει δημοσίως η Κοντολίζα Ράις
  • [06] Μέχρι σήμερα οι διαβουλεύσεις για το σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού.
  • [07] Ιράκ: Νεκρός άλλος ένας αμερικανός στρατιώτης.
  • [08] Αρχίζει στο Βερολίνο η σύνοδος δωρητριών χωρών για το Αφγανιστάν.
  • [09] Ουζμπεκιστάν: 20 τρομοκράτες και 3 αστυνομικοί νεκροί σε αντιτρομοκρατική επιχείρηση.
  • [10] Σε εσωκομματικό δημοψήφισμα το σχέδιο Σαρόν για την αποχώρηση των Ισραηλινών δυνάμεων απ' την Γάζα.
  • [11] Απόπειρα βομβισμού απο καμικάζι στο Ιράκ
  • [12] Βρέθηκαν τα πτώματα δύο απαχθέντων αξιωματούχων στο Πακιστάν

  • [01] Ηγέτες της βρετανικής μουσουλμανικής ...

    31 Mar 2004, 16:27 UTC

    Ο κ. Μπλαίρ

    Ηγέτες της ισλαμικής κοινότητας στη Βρετανία προτρέπουν τα περίπου δύο εκατομμύρια μουσουλμάνων της χώρας, να βοηθήσουν στην καταπολέμιση της τρομοκρατίας, μετά τις αστυνομικές εφόδους που οδηγησαν σε ορισμένες συλλήψεις και τον εντοπισμό υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατικές επιθέσεις. Το Βρετανικό Μουσουλμανικό Συμβούλιο, που εδρεύει στο Λονδίνο, έστειλε σήμερα επιστολές σε πάνω απο χίλια μουσουλμανικά τεμένη σε όλη τη Βρετανία, παροτρύνοντας τους πιστούς να επαγρυπνούν και να αναφέρουν στην αστυνομία αμέσως οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα. Ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνυ Μπλαίρ χαιρέτισε την πρωτοβουλίου του Συμβουλίου. Χθες η βρετανική αστυνομία συνέλαβε οκτώ άνδρες και κατάσχεσε μεγάλη ποσότητα υλικού απο το οποίο μπορούν να κατασκευαστούν βόμβες. Πιστεύεται οτι η αστυνομία παρενέβη στα σχέδια οργάνωσης που ετοίμαζε επίθεση μεγάλης κλίμακας.

    [02] Θετική η στάση του Αχμέντ Κουρέια

    31 Mar 2004, 16:32 UTC

    Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμέντ Κουρέϊα εξέφρασε, αν και επιφυλακτικά, ικανοποίηση για την πιθανή απομάκρυνση των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ παράλληλα καταδίκασε τους βομβισμούς αυτοκτονίας, οι οποίοι όπως είπε, αποβαίνουν σε βάρος της ελπίδας των παλαιστινίων να αποκτήσουν δικό τους κράτος. Ο κ. Κουρέϊα δήλωσε σήμερα στο παλαιστινιακό Κοινοβούλιο ότι οι Παλαιστίνιοι δέχονται ευχαρίστως οποιαδήποτε απομάκρυνση των Ισραηλινών από τα εδάφη τους. Αλλά, πρόσθεσε απομακρύνσεις θα πρέπει να γίνουν επίσης από τη Δυτική Όχθη, ενώ θα πρέπει να ξαναρχίσει και η υποστηριζόμενη από τη διεθνή κοινότητα ειρηνευτική διαδικασία. Στο μεταξύ, ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν τουλάχιστον ένα Παλαιστίνιο κοντά σε εβραϊκό οικισμό, ενώ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ εβραίοι έποικοι, συνεπλάκησαν με Άραβες που εισέβαλαν στα σπίτια τους.

    [03] Αρχίζει σύνοδος δωρητών για το Αφγανιστάν

    31 Mar 2004, 16:38 UTC

    Ο κ. Καρζάι

    Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι προτρέπει την διεθνή κοινότητα να μήν αφήσει τη χώρα του να ξαναγίνει κέντρο για εμπόρους ναρκωτικών και τρομοκράτες. Ο κ. Καρζάι έκανε την έκκληση αυτή σήμερα στο Βερολίνο, καθώς αρχίζει μια μεγάλη διήμερη σύνοδος δωρητών για το Αφγανιστάν. Ο αφγανός πρόεδρος τόνισε οτι η ΄χωρα του βλάπτεται σοβαρά απο τα ναρκωτικά, πρόβλημα που όπως είπε, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το Αφγανιστάν μόνο του. Το πρόβλημα απο τα ναρκωτικά συγκαταλέγεται στα πολιτικά θέματα και τα θέματα ασφάλειας που θα συζητηθούν κατά την σύνοδο, στην οποία λαμβάνουν μέρος υπουργοί εξωτερικών και ανώτεροι αξιωματούχοι απο πάνω από 60 χώρες και οργανισμούς.

    [04] Συλλήψεις στη Βρετανία για σχέδιο ...

    31 Mar 2004, 01:14 UTC

    Η Βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη 8 ανδρών και την κατάσχεση μεγάλης ποσότητας υλικού κατασκευής βομβών, κατά τη διάρκεια εφόδων στο Λονδίνο, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες αναφορικά με καταγγελλόμενο τρομοκρατικό σχέδιο. Ο ανώτερος αξιωματούχος της αστυνομίας του Λονδίνου για θέματα αντιτρομοκρατίας, Πήτερ Κλάρκ, δήλωσε ότι 700 αστυνομικοί πραγματοποίησαν εφόδους σε 24 σημεία του Λονδίνου και ανακάλυψαν μισό τόνο νιτρικής αμμωνίας, υλικό που χρησιμοποιείται τόσο για την κατασκευή λιπασμάτων, όσο και για την κατασκευή βομβών. Σύμφωνα με την αστυνομία και οι 8 συλληφθέντες είναι Βρετανοί υπήκοοι. Ο κ. Κλάρκ δήλωσε επίσης ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν σχετίζεται με τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη, ούτε με τον ΙΡΑ και τόνισε ότι πρόκειται για συνεχιζόμενες προσπάθειες αποτροπής τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βρετανία.

    [05] Θα καταθέσει δημοσίως η Κοντολίζα Ράις

    31 Mar 2004, 01:06 UTC

    Αντιστρέφοντας προηγούμενη απόφασή του ο Λευκός Οίκος δηλώνει τώρα ότι θα επιτρέψει στην σύμβουλό του για θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολήζα Ράις, να καταθέσει δημόσια και ενόρκως ενώπιον της ανεξάρτητης ειδικής επιτροπής που διερευνά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβριου 2001 εναντίον των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Μπούς και ο αντιπρόεδρος Ντίκ Τσέηνη συμφώνησαν επίσης να καταθέσουν και οι δύο μαζί κατ ιδίαν ενώπιον της δεκαμελούς επιτροπής, αντί να συναντηθούν μόνο με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της, όπως είχαν αρχικά προτείνει. Η επιτροπή εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφασή αυτή, λέγοντας οτι θα συνεργαστει με τον Λευκό Οίκο για να προγραμματισθούν οι καταθέσεις το συντομώτερο. Ο Λευκός Οίκος έχει γίνει το επίκεντρο πολλών επικρίσεων λόγω της μέχρι τώρα άρνησης του να επιτρέψει στην Κα Ράις να καταθέσει δημόσια.

    [06] Μέχρι σήμερα οι διαβουλεύσεις για το σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού.

    31 Mar 2004, 01:11 UTC

    Εκπνέει σήμερα η προθεσμία που έχει δοθεί στις εμπλεκόμενες πλευρές στις συνομιλίες για το Κυπριακό να δεχτούν το ειρηνευτικό σχέδιο του γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, αλλιώς ο κ. Αννάν θα πάρει ο ίδιος τις τελικές αποφάσεις. Η Ελληνοκυπριακή και η Τουρκοκυπριακή πλευρά, μαζί με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις στο Μπέργκενστοκ της Ελβετίας. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ανησυχίες της Ελληνοκυπριακής πλευράς αναφορικά με το αναθεωρημένο σχέδιο Αννάν που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την μόνιμη παρουσία Τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, ενώ περιορίζει τον αριθμό των Ελληνοκυπρίων προσφύγων που μπορούν να επαναπατριστούν.

    [07] Ιράκ: Νεκρός άλλος ένας αμερικανός στρατιώτης.

    31 Mar 2004, 01:21 UTC

    Στο Ιράκ, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε από έκρηξη βόμβας χθες κοντά στη πόλη Ραμαντί, δυτικά της Βαγδάτης. Στην ίδια περιοχή και συγκεκριμένα κοντά στη πόλη Αλ Χαμπανίγια, είχε και προχθές σκοτωθεί άλλος ένας Αμερικανός στρατιώτης και ένας άλλος είχε τραυματιστεί. Εξάλλου χθες ο διοικητής της αστυνομίας της Χάλλα κατάφερε να διαφύγει βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας σε βάρος του. Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι κατά το συγκεκριμένο επεισόδιο τραυματίστηκαν τουλάχιστον 6 άτομα.

    [08] Αρχίζει στο Βερολίνο η σύνοδος δωρητριών χωρών για το Αφγανιστάν.

    31 Mar 2004, 01:48 UTC

    Χαμίντ Καρζάι

    Μετά από συνομιλίες που είχε στο Βερολίνο με τον Γερμανό Καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ενόψει της σημερινής έναρξης της συνόδου δωρητριών χωρών για το Αφγανιστάν, ο πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του θέλει την δημιουργία ενός αυτεξούσιου Αφγανιστάν που δεν θα επιβαρύνει την διεθνή κοινότητα. Από τη πλευρά του ο κ. Σρέντερ υποσχέθηκε να κάνει ότι είναι δυνατόν για την επιτυχία της διήμερης συνόδου που αναμένεται πως θα εξετάσει θέματα όπως η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν, το πολιτικό μέλλον της χώρας και η βελτίωση της ασφάλειας. Ο κ. Καρζάι ζητά οικονομική βοήθεια 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στα επόμενα 7 χρόνια για την στήριξη της διαδικασίας εκδημοκρατισμού της χώρας του.

    [09] Ουζμπεκιστάν: 20 τρομοκράτες και 3 αστυνομικοί νεκροί σε αντιτρομοκρατική επιχείρηση.

    31 Mar 2004, 01:56 UTC

    Ισλάμ Καρίμωφ

    Στο Ουζμπεκιστάν, οι αρχές δηλώνουν ότι 20 τρομοκράτες και 3 αστυνομικοί σκοτώθηκαν ενώ 5 άλλοι τραυματίστηκαν χθες στη διάρκεια εφόδου κοντά στην κατοικία του προέδρου της χώρας, Ισλάμ Καρίμωφ, στην Τασκένδη. Ανακοινωθέν του υπουργείου εσωτερικών του Ουζμπεκιστάν αναφέρει ότι όλοι και οι 20 βομβιστές αυτοκτονίας, συμπεριλαμβανομένων και τριών γυναικών, αυτοανατινάχθηκαν τη στιγμή της εισβολής των κυβερνητικών δυνάμεων στο κρησφύγετο τους. Επίσης τη Κυριακή και τη Δευτέρα, στην Τασκένδη και τη Μπουχάρα 19 άτομα σκοτώθηκαν και 26 τραυματίστηκαν από βομβιστικές επιθέσεις. Εξάλλου, εδώ στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, επικοινώνησε τηλεφωνικά με την κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν και προσέφερε την βοήθεια των ΗΠΑ στις έρευνες που διεξάγονται για τις επιθέσεις.

    [10] Σε εσωκομματικό δημοψήφισμα το σχέδιο Σαρόν για την αποχώρηση των Ισραηλινών δυνάμεων απ' την Γάζα.

    31 Mar 2004, 02:11 UTC

    O Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριελ Σαρόν, δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί με το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος του κόμματος Λικούντ για το αν θα πρέπει να εφαρμοστεί το σχέδιό του για την αποχώρηση των Ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας. Ο κ. Σαρόν δήλωσε χθες στο συνέδριο του κόμματός Λικούντ, που πραγματοποιείται στο Τελ Αβίβ, ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορές απόψεων ανάμεσα στα μέλη του κόμματος πρίν απο το δημοψήφισμα, αλλά μετά το δημοψήφισμα θα πρέπει να επικρατήσει κομματική ενότητα. Η απόφαση για την διενέργεια δημοψηφίσματος πάρθηκε μετά απο σχετική ψηφοφορια. Δεν έχει ακόμα οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για το δημοψήφισμα, αλλά αναμένεται οτι θα πραγματοποιηθεί σε μερικές εβδομάδες. Στο μεταξύ, στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, χιλιάδες κόσμος συμμετείχε σε συλλαλητήρια διαμαρτυρίας για την πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης προς τους ισραηλινούς αραβικής καταγωγής και τους Παλαιστινίους.

    [11] Απόπειρα βομβισμού απο καμικάζι στο Ιράκ

    30 Mar 2004, 16:05 UTC

    Στην ιρακινή πόλη Χίλλα, βομβιστής αυτοκτονίας έρριξε το αυτοκίνητό του γεμάτο με εκρηκτικά στην κατοικία του αρχηγού της αστυνομίας. Αν και η κατοικία υπέστη σοβαρές ζημίες, ο αρχηγός της αστυνομίας διέφυγε χωρίς να πάθει τίποτε, όμως δύο άλλα άτομα τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, οι φρουροί της κατοικίας πυροβόλησαν εναντίον του αυτοκινήτου που ερχόταν με μεγάλη ταχύτητα, αλλά δεν μπόρεσαν να το σταματήσουν. Στο μεταξύ, στην ιερή πόλη Νατζάφ, πορεία διαμαρτυρίας ανέργων ιρακινών εξελίχθηκε σε βίαια. Τουλάχιστον 5 άτομα σκοτώθηκαν, όταν οι διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες, συγκρούστηκαν με ισπανούς στρατιώτες και ιρακινούς αστυνομικούς.

    [12] Βρέθηκαν τα πτώματα δύο απαχθέντων αξιωματούχων στο Πακιστάν

    30 Mar 2004, 15:55 UTC

    Πακιστανοί στρατιώτες λαμβάνουν θέσεις στα σύνορα με το Αφγανιστάν

    Οι πακιστανικές αρχές είπαν οτι βρήκαν τα πτώματα δύο κυβερνητικών αξιωματούχων που είχαν απαχθεί νωρίτερα αυτό το μήνα, κατά την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον υπόπτων τρομοκρατών της αλ Κάιντα, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Οι αρχές είπαν οτι τα πτώματα εντοπίστηκαν σε χαντάκι το βράδυ της Δευτέρας, κοντά στην κύρια πόλη της ημιανεξάρτητης περιοχής του νοτίου Ουαζιριστάν, Ουάνα και ότι έφεραν τραύματα απο πυρά όπλου στο κεφάλι και το στήθος. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Πακιστάν ολοκληρώθηκαν την Κυριακή και ο στρατός δήλωσε οτι 63 ύποπτοι τρομοκράτες και 50 στρατιωτες σκοτώθηκαν, ενώ 163 εξτρεμιστές, εκ των οποίων οι 73 είναι ξένοι, συνελήφθησαν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 1 April 2004 - 2:18:20 UTC