Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-04-07

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] HE: Απειλούνται οι επερχόμενες ...
  • [02] H οικονομία στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας εδώ στις ΗΠΑ.
  • [03] Νέα έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ.
  • [04] Η έδρα των επιχειρήσεων του Ρούπερτ ...
  • [05] Τ. Κέρυ: Ο πρόεδρος Μπους αρνείται ...
  • [06] Αντιδρά το Πακιστάν σε δήλωση ...
  • [07] Την Πέμπτη καταθέτει η Κοντολίζα Ράις
  • [08] Ένταλμα σύλληψης σκληροπυρηνικού Σιίτη κληρικού
  • [09] Ο πρόεδρος Μπούς υπεραμύνεται του μητρώου της κυβέρνησης του σε θέματα αντιτρομοκρατίας.
  • [10] Σαρόν: Σχέδιο μονομερούς αποχώρησης απ' την Γάζα ωφελεί το Ισραήλ.
  • [11] Συνελήφθη ένας ακόμη ύποπτος για τις επιθέσεις της Μαδρίτης.

  • [01] HE: Απειλούνται οι επερχόμενες ...

    07 Apr 2004, 03:45 UTC

    Ζαν Μαρί Γκουεχένο

    Ο αναπληρωτής γ.γ. των ΗΕ για θέματα ειρηνευτικών αποστολών, Ζαν Μαρί Γκουεχένο, προειδοποίησε ότι απειλούνται οι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο εκλογές στο Αφγανιστάν, αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας και αν δεν αφοπλιστούν οι διάφορες ομάδες πολιτοφυλάκων. Ο κ. Γκουεχένο τόνισε ότι οι περισσότεροι Αφγανοί συμφωνούν πως ο αφοπλισμός θα πρέπει να προηγηθεί των εκλογών και πρόσθεσε ότι περισσότερες ειρηνευτικές δυνάμεις είναι απαραίτητες για την διασφάλιση ελεύθερων και αδιάβλητων εκλογών.

    [02] H οικονομία στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας εδώ στις ΗΠΑ.

    07 Apr 2004, 03:50 UTC

    Η οικονομία και οι θέσεις εργασίας παραμένουν τα θέματα στα οποία εστιάζουν την προεκλογική τους καμπάνια τόσο ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζώρτζ Μπους όσο και ο πολιτικός του αντίπαλος και υποψήφιος του δημοκρατικού κόμματος, Τζών Κέρρυ. Επισκεπτόμενος τη νότια πολιτεία του Άρκενσω, ο πρόεδρος Μπους είπε ότι η δημιουργία 300 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας τον περασμένο μήνα αποτελεί ένδειξη ότι η οικονομία γίνεται όλο και δυνατότερη. Ο γερουσιαστής Κέρρυ, από την άλλη, στα πλαίσια της προεκλογικής του εκστρατείας επισκέφτηκε τη μεσοδυτική πολιτεία του Οχάιο, όπου έχουν χαθεί πάνω από 170 χιλιάδες βιομηχανικές θέσεις εργασίας από τότε που ο Τζώρτζ Μπους ανέλαβε τη διακυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο γερουσιαστής της Μασσαχουσέτης υποσχέθηκε ότι θα επιτύχει τη δημιουργία 10 εκατομμυρίων νέων εργασιακών θέσεων μέσα στα επόμενα 4 χρόνια, αντιστρέφοντας τις φοροαπαλλαγές της κυβέρνησης Μπούς προς Αμερικανούς με εισόδημα πάνω από 200 χιλιάδες δολάρια το χρόνο.

    [03] Νέα έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

    07 Apr 2004, 03:54 UTC

    Νέα έκθεση αναφέρει ότι μειώθηκε για δεύτερο κατά σειρά μήνα ο αριθμός των Αμερικανικών εταιριών που εξήγγειλαν περικοπές θέσεων εργασίας. Η συγκεκριμένη μελέτη για την απασχόληση αποδεικνύει ότι ο αριθμός των απολύσεων που έφτασε τις 68 χιλιάδες, έπεσε σε ποσοστό 12% το Μάρτιο, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 9 μηνών. Ο πρόεδρος της εταιρείας που δημοσίευσε την έκθεση, Τζώρτζ Τζάλεντζερ, τονίζει ότι οι εταιρείες παραμένουν απρόθυμες να προβούν σε νέες προσλήψεις, παρά το γεγονός ότι η μείωση των θέσεων εργασίας έχει ελαττωθεί κατά τα τελευταία 3 χρόνια. Η έκθεση που καταγράφει τα ποσοστά απασχόλησης και ανεργίας συντάσσεται κάθε μήνα και δημοσιεύεται από τα κυριότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    [04] Η έδρα των επιχειρήσεων του Ρούπερτ ...

    07 Apr 2004, 04:03 UTC

    Ρούπερτ Μέρντοκ

    Ο μεγιστάνας των media, Ρούπερτ Μέρντοκ, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να μετακομίσει την έδρα των επιχειρήσεων του από την Αυστραλία στη Νέα Υόρκη μέχρι το τέλος του έτους. Η News Corporation του Ρούπερτ Μέρντοκ, που είναι και ο πέμπτος μεγαλύτερος όμιλος εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης στο κόσμο, περιλαμβάνει είκοσι εφημερίδες, τηλεοπτικά δορυφορικά δίκτυα, το ειδησεογραφικό δίκτυο FOX, και την εταιρεία παραγωγής ταινιών 20th Century Fox. Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι πάνω από το 75% των κερδών του ομίλου Μέρντοκ προέρχονται απ τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μεταφορά της έδρας των επιχειρήσεων Μέρντοκ σχεδιάστηκε προκειμένου να ενισχυθεί η μετοχή της.

    [05] Τ. Κέρυ: Ο πρόεδρος Μπους αρνείται ...

    06 Apr 2004, 20:04 UTC

    Τ. Κέρυ

    Ο, κατά πάσα πιθανότητα, αντίπαλος του προέδρου Μπους στις εκλογές του Νοεμβρίου, Τζον Κέρυ, κατηγορεί τον κ. Μπους για κακό χειρισμό της κάτω από αμερικανική ηγεσία κατοχής του Ιράκ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, εδώ στην Ουάσινγκτον, ο γερουσιαστής Κέρυ είπε πως ο πρόεδρος Μπους αρνείται «πεισματικά» να αντιμετωπίσει το «χάος» όπως το χαρακτήρισε που επικρατεί στο Ιράκ. Η κυβέρνηση, συνέχισε, θα πρέπει να είναι πιο πρακτική και να καταστρώσει ένα σχέδιο μεταβίβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς, στο οποίο να εμπλέκονται τα Ηνωμένα Έθνη. Το σχόλιο αυτό ο κ. Κέρυ το έκανε με αφορμή τη δήλωση του προέδρου Μπους ότι είναι αποφασισμένος να τηρηθεί η προθεσμία της 30ης Ιουνίου για τη μεταβίβαση της πολιτικής εξουσίας σε μια ιρακινή κυβέρνηση.

    [06] Αντιδρά το Πακιστάν σε δήλωση ...

    06 Apr 2004, 20:08 UTC

    Πακιστανός στρατιωτης στα σύνορα με το Αφγνανιστάν

    Το Πακιστάν αντέδρασε με οργή στο σχόλιο του αμερικανού πρέσβη στο Αφγανιστάν, Ζαλμέϋ Χαλιλζάντ, ότι η Ισλαμαμπάντ δεν ενεργεί για την εκδίωξη από το πακιστανικό έδαφος μαχητών της Αλ Κάϊντα και των Ταλεμπάν. Εκπρόσωπος του Πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι η δήλωση του κ. Χαλιλζάντ ήταν «αδικαιολόγητη και άσκοπη» και πρόσθεσε πως ο αμερικανός διπλωμάτης δεν έχει γνώση της πραγματικότητας και του γεγονότος ότι οι Πακιστανικές δυνάμεις ενεργούν αποτελεσματικά εναντίον των τρομοκρατών.

    Ο κ. Χαλιλζαντ προειδοποίησε χθες πως το Πακιστάν πρέπει να εξαλείψει τους τρομοκρατικούς κρυψώνες στην περιοχή της μεθορίου του διαφορετικά θα χρειαστεί να αναλάβουν το έργο αυτό οι υπό αμερικανική ηγεσία δυνάμεις. Επίσης είπε πως είναι δύσκολο να κατοχυρωθεί η ασφάλεια στο Αφγανιστάν εάν δεν επιλυθεί το θέμα των κρησφύγετων των τρομοκρατών.

    [07] Την Πέμπτη καταθέτει η Κοντολίζα Ράις

    06 Apr 2004, 21:16 UTC

    Γ. Ράις

    Ο πρόεδρος Μπους λεει πως προσβλέπει στην κατάθεση της συμβούλου του για θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Κοντολίζας Ράϊς την Πέμπτη ενώπιον της ανεξάρτητης επιτροπής που διερευνά τις επιθέσεις της 1ης Σεπτεμβρίου του 2001 εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Αναμένεται πως στην κατάθεσή της η κ. Ράϊς θα διαψεύσει τις καταγγελίες του πρώην αξιωματούχου του Λευκού Οίκου για αντιτρομοκρατικές υποθέσεις, Ρίτσαρντ Κλαρκ, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση Μπους είχε έμμονες ιδέες για το Σαντάμ Χουσεΐν και δεν είχε δώσει την αρμόζουσα προσοχή στο θέμα της τρομοκρατίας πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Η επιτροπή που διερευνά τις επιθέσεις αυτές κάλεσε την κ. Ράϊς να παρουσιαστεί ενώπιόν της και να απαντήσει ενόρκως στις ερωτήσεις που θα της υποβληθούν. Μετά από πολλές αντιρρήσεις ο πρόεδρος Μπους ενέδωσε στο αίτημα αυτό και τώρα λεει πως προσβλέπει στην κατάθεση της συμβούλου του: «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η Κοντολίζα Ράϊς είναι ένα εξαιρετικά έξυπνο και ικανό άτομο. Ξέρει ακριβώς τί συνέβη και θα εκθέσει τα πράγματα όπως έχουν.»

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Βόρεια Καρολίνα ο αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης πως προσβλέπει και στην κατ ιδίαν συνάντηση που θα έχουν με την επιτροπή ο ίδιος και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένυ.

    Ορισμένοι δημοκρατικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης Μπους καταγγέλλουν πως πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος Μπους είχε δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις χώρες που υποθάλπουν την τρομοκρατία αντί στις τρομοκρατικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανόμενης και της Αλ Κάϊντα. Αλλά ο αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι η κυβέρνησή του είχε πάρει στα σοβαρά όλες τις απειλές και εάν μπορούσε θα είχε ενεργήσει για την πρόληψη των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Είπε συγκεκριμένα: «Εάν είχαμε τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να σταματήσουμε τις επιθέσεις θα τις είχαμε σταματήσει. Αυτό ισχύει για οποιαδήποτε κυβέρνηση, όχι μόνο για τη δική μας. Εάν ξέραμε ότι ο εχθρός θα χρησιμοποιούσε για βόμβες αεροπλάνα τα οποία θα έριχνε πάνω σε κτίριά μας θα είχαμε κάνει το παν για να το προλάβουμε.»

    Το θέμα της εθνικής ασφάλειας είναι ζωτικής σημασίας στην προσπάθεια για επανεκλογή του προέδρου Μπους και είναι ένας από τους τομείς στους οποίους , σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις προηγείται του δημοκρατικού αντιπάλου του Τζον Κέρυ.

    [08] Ένταλμα σύλληψης σκληροπυρηνικού Σιίτη κληρικού

    06 Apr 2004, 02:01 UTC

    Μοκτάντα Αλ-Σάντρ

    Στο Ιράκ, οι συμμαχικές δυνάμεις δηλώνουν ότι υπάρχει ένταλμα σύλληψης για τον σκληροπυρηνικό Σιίτη κληρικό, Μοκταντά αλ Σάντρ. Το ένταλμα, που εξεδόθη πριν από μερικούς μήνες, αναφέρει ότι ο κ. Σάντρ και τουλάχιστον 30 συνεργάτες του κατηγορούνται για την δολοφονία αντιπάλου του, πέρυσι στην Νατζάφ. Ο Σιίτης κληρικός φέρεται ότι έχει οχυρωθεί μέσα στο κύριο τέμενος, της πόλης Κούφα στο κεντρικό Ιράκ, μαζί με ένοπλους υποστηρικτές του. Tην Κυριακή, συγκρούσεις μεταξύ των ενόπλων υποστηρικτών του Mοκταντά αλ Σαντρ και των συμμαχικών δυνάμεων είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 60 άτομα. Πάντως ο πρόεδρος Μπους δήλωσε χθες ότι η τριακοστή Ιουνίου εξακολουθεί να παραμένει η ημερομηνία για τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς.

    Στο μεταξύ, νέα δημοσκόπηση εδώ στις ΗΠΑ, δείχνει μείωση του ποσοστού των Αμερικανών που υποστηρίζουν τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος Μπούς χειρίζεται το θέμα του Ιράκ. Η εν λόγω σφυγμομέτρηση του Ερευνητικού Ιδρύματος Pew που εδρεύει εδώ στην Ουάσιγκτον, δείχνει ότι μόνο 4 στους 10 αμερικανούς εγκρίνει τον τρόπο χειρισμού του Ιράκ απ την κυβέρνηση Μπούς. Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει πάντως ότι 6 στους 10 Αμερικανούς πιστεύουν ότι ήταν σωστή η απόφαση εισβολής στο Ιράκ, αλλά το ίδρυμα Pew υπογραμμίζει ότι μετά την σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν τον Ιανουάριο, οι απόψεις των αμερικανών για τις επιχειρήσεις στο Ιράκ, γίνονται ολοένα και αρνητικότερες.

    [09] Ο πρόεδρος Μπούς υπεραμύνεται του μητρώου της κυβέρνησης του σε θέματα αντιτρομοκρατίας.

    06 Apr 2004, 02:06 UTC

    Ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι προσβλέπει στην συνεργασία με την ανεξάρτητη επιτροπή που διερευνά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της ενδεκάτης Σεπτεμβρίου του 2001. Και πρόσθεσε ότι αν μέλη της κυβέρνησης του ήξεραν ότι τρομοκράτες επρόκειτο να κτυπήσουν με αεροπλάνα στόχους σε αμερικανικό έδαφος, θα είχαν κάνει ότι μπορούσαν για να τους σταματήσουν. Ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε εξάλλου ότι αμέσως μετά τις επιθέσεις, κήρυξε πόλεμο στο τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα.

    Αναμένεται πως εντός των προσεχών εβδομάδων, ο κύριος Μπους και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέυνη, θα συναντηθούν κεκλεισμένων των θυρών με τα δέκα μέλη της υπερκομματικής επιτροπής. Η Σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας Γκοντολίζα Ράις αναμένεται να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής αυτή την Πέμπτη.

    [10] Σαρόν: Σχέδιο μονομερούς αποχώρησης απ' την Γάζα ωφελεί το Ισραήλ.

    06 Apr 2004, 02:09 UTC

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριελ Σαρόν, δήλωσε ότι η πρόταση του για μονομερή αποχώρηση των Ισραηλινών δυνάμεων από τα Παλαιστινιακά εδάφη, ενδεχομένως να καθυστερήσει για πολλά χρόνια την ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους. Κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων, χθες, σε Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ο κύριος Σαρόν είπε ότι το σχέδιο του ωφελεί το Ισραήλ και πρόσθεσε ότι η πρότασή του συμπεριλαμβάνει την εκκένωση 21ος εβραϊκών οικισμών στη Γάζα και τεσσάρων οικισμών στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης.

    Ο κύριος Σαρόν δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ θα θέσει σε εφαρμογή το εν λόγω σχέδιο, αν αποτύχει ο οδικός χάρτης για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Οι Παλαιστίνιοι λενε ότι το σχέδιο αποτελεί μέρος των προσπαθειών του Ισραήλ να μονιμοποιήσει την κατοχή εδαφών της Δυτικής Όχθης.

    [11] Συνελήφθη ένας ακόμη ύποπτος για τις επιθέσεις της Μαδρίτης.

    06 Apr 2004, 02:13 UTC

    Η Ισπανική αστυνομία συνέλαβε έναν ακόμη ύποπτο για ανάμειξη στις βομβιστικές επιθέσεις της Μαδρίτης το περασμένο μήνα. Συνολικά οι Ισπανικές αρχές έχουν συλλάβει και κρατούν 16 άτομα για τις επιθέσεις. Στο μεταξύ, η Ισπανική εφημερίδα ABC δημοσιεύει γράμμα στο οποίο Ισλαμική οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το αίμα των Ισπανών θα «ρέει σαν ποτάμι», αν η Ισπανία δεν αποσύρει τις δυνάμεις της απ το Ιράκ και το Αφγανιστάν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 8 April 2004 - 1:18:14 UTC