Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-05-19

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αμπντάλα: Ο Γιασέρ Αραφάτ θα πρέπει να εξετάσει το αν βοηθά τον Παλαιστινιακό αγώνα.
  • [02] Δεν επετεύχθη συμφωνία για το Ευρωσύνταγμα κατά την σύνοδο των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ.
  • [03] Ινδία: Η Σόνια Γκάντι δεν θα αναλάβει ...
  • [04] Παρέμβαση του αμερικανικού Κογκρέσου προκάλεσε η συνεχής άνοδος της τιμής της βενζίνης στις ΗΠΑ.
  • [05] Ο Ελληνικός στρατός θα προστατεύει ...
  • [06] Επελέγησαν οι τελικές υποψήφιες ...
  • [07] Δεν θα αποδεχθεί την πρωθυπουργία ...
  • [08] Ιράκ: Ο Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι ...
  • [09] Μπλέαρ: Η Βρετανία θα παραμείνει ...

  • [01] Αμπντάλα: Ο Γιασέρ Αραφάτ θα πρέπει να εξετάσει το αν βοηθά τον Παλαιστινιακό αγώνα.

    19 May 2004, 01:27 UTC

    Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας δήλωσε ότι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιασέρ Αραφάτ θα πρέπει «να κοιτάξει τον εαυτό του στο καθρέφτη», όπως είπε χαρακτηριστικά, και να αποφασίσει αν τελικά βοηθά τον Παλαιστινιακό αγώνα. Σε συνέντευξη του προς τους Τάιμς της Νέας Υόρκης, ο Ιορδανός μονάρχης τόνισε ότι γνωρίζει πως εξελίσσονται διαβουλεύσεις στους κόλπους της Παλαιστινιακής ηγεσίας με θέμα το να παραχωρήσει ο κ. Αραφάτ περισσότερες αρμοδιότητες στον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό. Ο βασιλιάς Αμπντάλα υπογράμμισε ότι οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει «να αποφασίσουν γρήγορα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, αν κάτι τέτοιο θα τους βοηθούσε να ξεπεράσουν το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιπέσει οι σχέσεις τους με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

    [02] Δεν επετεύχθη συμφωνία για το Ευρωσύνταγμα κατά την σύνοδο των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ.

    19 May 2004, 01:45 UTC

    Mετα από δύο ημέρες έντονων διαβουλεύσεων, oι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ απέτυχαν και πάλι να επιλύσουν τις διαφορές τους αναφορικά με το Ευρωπαϊκό σύνταγμα. Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Μπράιαν Κάουεν, ανήγγειλε ότι θα πραγματοποιηθεί και μία έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών την ερχόμενη εβδομάδα για το θέμα του σχεδίου Ευρωπαϊκού συντάγματος. Ο κ. Κάουεν δήλωσε σε δημοσιογράφους οτι οι υπουργοί σημειώνουν πρόοδο. Ομως, δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν οτι υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Τζάκ Στρώ, και των ομολόγων του απο τη Γαλλία και τη Γερμανία, Μισελ Μπαρνιέ και Γιόσκα Φίσερ, σχετικά με θέματα όπως η διαδικασία ψηφοφορίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πάντως η Ιρλανδική προεδρία εξέφρασε την ελπίδα οτι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία για το θέμα έως την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη κορυφής, που αρχίζει στις 17 Ιουνίου.

    [03] Ινδία: Η Σόνια Γκάντι δεν θα αναλάβει ...

    19 May 2004, 01:55 UTC

    Στην Ινδία, η πρόεδρος του κόμματος του Κογκρέσου, Σόνια Γκάντι, απέρριψε το πρωθυπουργικό αξίωμα, λόγω δημόσιων αντιπαραθέσεων για την ξένη καταγωγή της, γεγονός που θα την έκανε την πρώτη ξενογεννημένη πρωθυπουργό της χώρας της. Πάντως τα μέλη του κόμματος της, της ζήτησαν να αναθεωρήσει την απόφαση της, ενώ το απερχόμενο εθνικιστικό κόμμα της Ινδίας, που έχασε τις εκλογές, είχε δηλώσει ότι θα μποϋκοτάριζε την τελετή ορκωμοσίας της κ. Γκάντι, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ινδία, μια χώρα με ένα δισεκατομμύριο κατοίκους, θα πρέπει να μπορεί να εκλέξει Ινδό ηγέτη. Πιστεύεται ότι η κ. Γκάντι θα προτείνει για το πρωθυπουργικό αξίωμα τον αρχιτέκτονα των σύγχρονων οικονομικών μεταρρυθμίσεων της χώρας, Μανμοχάν Σίνγκ.

    [04] Παρέμβαση του αμερικανικού Κογκρέσου προκάλεσε η συνεχής άνοδος της τιμής της βενζίνης στις ΗΠΑ.

    19 May 2004, 01:58 UTC

    Η αύξηση της τιμής της βενζίνης η οποία έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ της προηγούμενες μέρες στην αμερικανική αγορά, ήταν και ο λόγος για τον οποίο μέλη του Δημοκρατικού κόμματος κατηγορούν τον Πρόεδρο Τζώρτζ Μπους ότι δεν προχώρησε στους κατάλληλους χειρισμούς προκειμένου να προστατεύσει τους καταναλωτές. Πολλοί εκπρόσωποι του Δημοκρατικού Κόμματος μεταξύ των οποίων και ο υποψήφιος τους για το προεδρικό χρίσμα Τζών Κέρρυ, λενε ότι, η κυβέρνηση ή θα έπρεπε να έχει ενισχύσει την αγορά με πετρέλαιο από τα στρατηγικά πετρελαϊκά αποθέματα ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είχε σταματήσει να προσθέτει στα αποθέματα της χώρας προκειμένου να αυξήσει την προσφορά και να μειώσει τις τιμές. Σε απάντηση των ισχυρισμών αυτών, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, τόνισαν ότι, τίποτα δεν θα μπορούσε να σταματήσει την αύξηση της τιμής και υποσχέθηκαν ότι θα συνεχίσουν να ενισχύουν τα αποθέματα του μαύρου χρυσού για περίπτωση ανάγκης. Ολοκληρώνοντας να πούμε ότι η τιμή του αργού πετρελαίου χθες έπεσε στα 40 δολάρια και 54 λεπτά το βαρέλι από τα 41 δολάρια και 85 λεπτά που ήταν τη Δευτέρα.

    [05] Ο Ελληνικός στρατός θα προστατεύει ...

    18 May 2004, 16:46 UTC

    Ο ελληνικός στρατός θα επιληφθεί της προστασίας ευαίσθητων, όπως ονομάζονται, σημείων του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, κατά τους φετεινόύς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν στην Αθήνα. Ο Ελληνας υπουργός Μεταφορών και Συγκοινωνιών Μιχάλης Λιάπης είπε οτι ζήτησε και πήρε διαβεβαιώσεις απο τον υπουργό Αμυνας οτι ένοπλοι στρατιώτες θα κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, όπως είπε χαρακτηριστικά, για να προστατεύουν το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας κατά τη διάρκεια των αγώνων. Ο κ. Λιάπης είπε οτι σχεδιάζεται σύσκεψη αυτή την εβδομάδα για να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες του σχεδιου ασφάλειας. Η ασφάλεια των σιδηροδρόμων έχει γίνει μείζον θέμα, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις σε επιβατηγά τραίνα στη Μαδρίτη τον Μάρτιο, απο τις οποίες σκοτώθηκαν 200 άτομα. Ανω των 70,000 αστυνομικών, στρατιωτών και άλλων ειδικών ασφάλειας για να συμβάλουν στην προστασία των Ολυμπιακών της Αθήνας, που ξεκινούν στις 13 Αυγούστου. Η Ελλάδα, ως γνωστό, καταβάλλει πάνω απο ένα δισεκατομμύριο δολλάρια για την ασφάλεια των αγώνων και ζήτησε απο το ΝΑΤΟ και άλλες επτά χώρες που έχουν συμβουλευτικό ρόλο, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ισπανία, για να βοηθήσουν σε θέματα ασφάλειας.

    [06] Επελέγησαν οι τελικές υποψήφιες ...

    18 May 2004, 16:48 UTC

    Ο Ζάκ Ρόγκ

    Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δήλωσε οτι οι τελικές υποψήφιες πόλεις για να αναλάβουν την φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, είναι η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, η Μαδρίτη, η Μόσχα και το Παρίσι. Ο πρόεδρος της επιτροπής Ζάκ Ρόγκ ανακοίνωσε τις πόλεις που επελέγησαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Λωζάνη. Οι πέντε πόλεις έχουν διορεία έως τον Ιούλιο του 2005 για πείσουν την επιτροπή να τους δώσει την διοργάνωση του σπουδαιότερου αθλητικού γεγονότος στον κόσμο. Η επιτροπή εξάλλου απέκλεισε ως υποψήφιες πόλεις για την διοργάνωση των αγώνων την Αβάνα, την Κωνσταντινούπολη, τη Λειψία και το Ρίο ντε Τζανέιρο.

    [07] Δεν θα αποδεχθεί την πρωθυπουργία ...

    18 May 2004, 16:50 UTC

    Η Κα Γκάντι

    Στην Ινδία, η γεννημένη στην Ιταλία ηγέτις του κόμματος του Κονγκρέσσου Σόνια Γκάντι, αποσύρθηκε απο την κούρσα ανάδειξης του νέου πρωθυπουργού της χώρας, ώστε να τερματιστεί ο σχετικός προβληματισμός, επειδή η ίδια γεννήθηκε σε ξένη χώρα. Η Κα Γκάντι δήλωσε σήμερα σε ομάδα βουλευτών του κόμματός της στο Νέο Δελχί, οτι δεν θα δεχθεί το αξίωμα της πρωθυπουργού. Καταβάλλοντας προσπάθειες για να ακουστεί εν μέσω των επευφημιών των ενθέρμων υποστηρικτών της, η 57άχρονη χήρα του δολοφονημένου τέως πρωθυπουργού Ρατζίβ Γκάντι, τους ζήτησε να δεχθούν την απόφασή της και να την θεωρήσουν αμετάκλητη. Ορισμένες πληροφορίες λένε οτι η Κα Γκάντι θα επιλέξει ένα ανώτερο στέλεχος του κόμματός της, τον πρώην υπουργό Οικονομικών Μανμοχάν Σίνγκ, για να αναλάβει την πρωθυπουργία.

    [08] Ιράκ: Ο Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι ...

    18 May 2004, 01:02 UTC

    Oι αμερικανικές αρχές δηλώνουν ότι η βομβιστική επίθεση αυτοκτονιας απο την οποία σκοτώθηκε χθες ο επικεφαλής του Ιρακινού κυβερνητικού συμβουλίου Ιζεντίν Σαλίμ, φέρει τα κλασσικά χαρακτηριστικά του φυγάδα Ιορδανού καταζητούμενου εξτρεμιστή, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι. Πάντως, ο αμερικανός στρατηγός Μάρκ Κίμμιτ είπε οτι οι έρευνες εστιάζονται επίσης και σε μία άγνωστη οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για την δολοφονία του Σαλίμ, στη Βαγδάτη. Ο πρόεδρος Μπούς καταδίκασε την δολοφονία χαρακτηρίζοντας την «βάναυση τρομοκρατική ενέργεια», αλλά τόνισε ότι δεν πρόκειται να καθυστερήσει την μεταβίβαση της εξουσίας σε μια προσωρινή Ιρακινή κυβέρνηση στις 30 Ιουνίου. Στο μεταξύ, αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσαν ότι μικρή ποσότητα του θανατηφόρου αερίου νεύρων Σαρίν, βρέθηκε πρόσφατα σε βλήμα όλμου που εξερράγη έξω απ τη Βαγδάτη. Αν επιβεβαιωθεί η ύπαρξη της συγκεκριμένης ουσίας, θα είναι η πρώτη φορά, από την έναρξη του πολέμου, που βρίσκονται όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

    [09] Μπλέαρ: Η Βρετανία θα παραμείνει ...

    18 May 2004, 01:09 UTC

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλέαρ, δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αναχωρήσει αμέσως απ το Ιράκ και θα παραμείνει όσο χρειάζεται για την ολοκλήρωση της αποστολής της. Μετά τις συνομιλίες που είχε χθες στην Άγκυρα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Μπλέαρ τόνισε ότι η δολοφονία του επικεφαλής του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου υπογραμμίζει την ανάγκη εκδημοκρατισμού της χώρας. Από τη πλευρά του ο κ. Ερντογάν εξέφρασε ανησυχίες για τις κακοποιήσεις κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης και τόνισε ότι η Τουρκία θα κάνει ότι μπορεί για την αποκατάσταση της τάξης στην γειτονική της χώρα. Επίσης ο κ. Μπλέαρ ευχαρίστησε τον κ. Ερντογάν για τις προσπάθειες του για την επίλυση του Κυπριακού και επανέλαβε την υποστήριξη της Βρετανίας προς τις προσπάθειες της Άγκυρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 20 May 2004 - 1:18:12 UTC