Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-06-03

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θα κερδιθεί ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας,
  • [02] Συνεχίζεται η αναταραχή στη Σαουδική Αραβία
  • [03] Η ολυμπιακή φλόγα άρχισε το ταξίδι της
  • [04] Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θ αυξήσουν κι αυτά την παραγωγή πετρελαίου.
  • [05] Παράταση της ειρηνευτικής αποστολής στην Κύπρο, ζητά ο Ανάν
  • [06] Ο απεσταλμένος των ΗΕ προτρέπει τους ιρακινούς να δεχθούν τη νέα τους κυβέρνηση
  • [07] Εκθεση της Διεθνούς Αμνηστεία για την κακοποίηση γυναικών στην Τουρκία
  • [08] Ρίτσαρντ Αρμιτατζ: Το νέο ψήφισμα για το Ιράκ, θα λαμβάνει υπ'όψη του τις ανησυχίες των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας
  • [09] Νέο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ,

  • [01] Θα κερδιθεί ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας,

    03 Jun 2004, 00:40 UTC

    O Πρόεδρος Μπους λεει ότι οι ΗΠΑ θα κερδίσουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και ταυτόχρονα θα προωθήσουν την ιδέα της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή. Μιλώντας σε αποφοίτους της Ακαδημίας Αξιωματικών της Αεροπορίας, ο κύριος Μπους είπε πως ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας μοιάζει με το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, γιατί δεν είναι τίποτ άλλο παρά μια μάχη ανάμεσα στην ελευθερία και την τυραννία. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι «οι ΗΠΑ δεν θα δεχτούν τίποτα λιγότερο από μια νίκη έναντι του εχθρού» και πρόσθεσε ότι στο μέλλον οι ΗΠΑ περιμένουν από τις κυβερνήσεις των χωρών της Μέσης Ανατολής να δώσουν μεγαλύτερη ελευθερία στους λαούς τους.

    Ο πρόεδρος Μπους διεξάγει έντονη προεκλογική εκστρατεία με αντίπαλο το Γερουσιαστή Τζων Κέρρυ και έχει δει τη δημοτικότητά να πέφτει εν μέσω ανησυχιών για την ανάμειξη των ΗΠΑ στο Ιράκ.

    [02] Συνεχίζεται η αναταραχή στη Σαουδική Αραβία

    02 Jun 2004, 16:07 UTC

    Άγνωστοι ένοπλοι άνοιξαν σήμερα πυρ εναντίον δύο οχημάτων που μετέφεραν αμερικανούς στρατιωτικούς στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ. Ένας από τους οδηγούς τραυματίστηκε. Ανακοίνωση, που εξέδωσε η Αμερικανική πρεσβεία, αναφέρει ότι τα δύο οχήματα και οι επιβάτες τους επέστρεψαν αμέσως σε μία εγκατάσταση της Σαουδαραβικής Εθνοφρουράς, όπου φιλοξενούνται αμερικανοί στρατιωτικοί εκπαιδευτές. Κατά μία άλλη εξέλιξη, δυνάμεις ασφαλείας στην κωμόπολη Ταήφ, στα δυτικά διαμερίσματα της Σαουδικής Αραβίας, σκότωσαν δύο ύποπτους σε ανταλλαγή πυρoβολισμών. Εκπρόσωπος του Σαουδαραβικού Υπουργείου Εσωτερικών συνέδεσε τους φονευθέντες εξτρεμιστές με την τρομοκρατική επίθεση, που έγινε το Σάββατο στην πόλη Κοβάρ, και από την οποία έχασαν τη ζωή τους 22 άτομα.

    [03] Η ολυμπιακή φλόγα άρχισε το ταξίδι της

    02 Jun 2004, 23:04 UTC

    Η Ολυμπιακή φλόγα στο αεροδρόμιο

    Η oλυμπιακή φλόγα έφυγε από την Αθήνα και κατευθύνεται προς το πρώτο σκέλος, του άνευ προηγουμένου, ταξιδιού της που θα καλύψει έξη ηπείρους και 16 χώρες, πριν να επιστρέψει στην Ελλάδα για τους Αγώνες του Αυγούστου. Η φλόγα, που έκαιγε έξω από το Παναθηναϊκό Στάδιο τους τελευταίους δύο μήνες, αναχώρησε με το τζάμπο τζετ «Ζευς» για το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, που είχε φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς του 2000. Η αφή έγινε στις 25 Μαρτίου στην αρχαία Ολυμπία, όπου γεννήθηκαν οι Αγώνες πριν από 3.000 χρόνια. Η Φλόγα θα επιστρέψει στην Ελλάδα στις 9 Ιουλίου.

    Το ταξίδι της θα διαρκέσει 35 μέρες και θα καλύψει 75.300 χιλιόμετρα. Επίσης, θα επισκεφθεί για πρώτη φορά τη Λατινική Αμερική και την Αφρική. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας θα διεξαχθούν από τις 13 μέχρι τις 29 Αυγούστου.

    [04] Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θ αυξήσουν κι αυτά την παραγωγή πετρελαίου.

    03 Jun 2004, 01:56 UTC

    Μέλη του ΟΠΕΚ προσπαθούν να πιέσουν προς τα κάτω τις τιμές του πετρελαίου πριν από τη σημερινή σύνοδο των υπουργών πετρελαίου του καρτέλ. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν χθες ότι θα ακολουθώντας το παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας θα αυξήσουν και αυτά την ημερήσια παραγωγή τους κατά εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια. Υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει αύξηση των ποσοστώσεων παραγωγής, αλλά λέει πως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι κάτι τέτοιο θα μειώσει τις καλπάζουσες τιμές του πετρελαίου. Ειδικοί εκτιμούν ότι οι πρόσφατες ανατιμήσεις οφείλονται κυρίως στο ότι υπάρχουν ανησυχίες πως η βία που καταγράφεται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής μπορεί να πλήξει και την παραγωγή πετρελαίου. Ολοκληρώνοντας να σημειώσουμε ότι χθες η τιμή του πετρελαίου στην αγορά παραγώγων στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε στα 39 δολάρια και 96 σεντς το βαρέλι.

    [05] Παράταση της ειρηνευτικής αποστολής στην Κύπρο, ζητά ο Ανάν

    02 Jun 2004, 22:56 UTC

    Κόφι Ανάν

    Ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού εξάμηνη παράταση της ειρηνευτικής αποστολής στην Κύπρο.

    Σε έκθεσή του προς το Συμβούλιο ο κ. Ανάν αναφέρει πως μετά από την αποτυχία των δημοψηφισμάτων για μόνιμη διευθέτηση του Κυπριακού, είναι πεπεισμένος ότι οι ειρηνοφρουροί είναι αναγκαίοι για τη διατήρηση της τριακονταετούς ανακωχής. Ο κ. Ανάν προέτρεψε επίσης τους Τουρκοκύπριους να δώσουν στους στρατιώτες των Ηνωμένων Εθνών πλήρη ελευθερία κινήσεων και να τους επιτρέψουν να επιτελέσουν το έργο τους πιο αποτελεσματικά.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ υποσχέθηκε πως θα επανεξετάσει τις επιχειρήσεις της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο κατά τους επόμενους τρεις μήνες για να προσδιορίσει εάν χρειάζεται να γίνουν αλλαγές.

    [06] Ο απεσταλμένος των ΗΕ προτρέπει τους ιρακινούς να δεχθούν τη νέα τους κυβέρνηση

    02 Jun 2004, 16:13 UTC

    Ο κ. Μπραχίμι

    Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ στο Ιράκ Λακντάρ Μπραχίμι παρότρυνε τους ιρακινούς να αποδεχθούν την νέα προσωρινή κυβέρνηση της χώρας, λέγοντας οτι πρόκειται για την καλύτερη ηγεσία που θα μπορούσε να αναδειχθεί αυτή την χρονική στιγμή. Μιλώντας στη Βαγδάτη, ο κ. Μπραχίμι ειπε οτι το νέο υπουργικό συμβούλιο θα αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις κατά τους επόμενους μήνες, καθώς η χώρα θα προετοιμάζεται για την διεξαγωγή εθνικών εκλογών. Στον ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, στο μεταξύ, διπλωμάτες συζητούν αλλαγές στο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ που υπέβαλαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το σχέδιο ψηφίσματος δινει στην ιρακινή κυβέρνηση τον έλεγχο της αστυνομίας και άλλων σωμάτων ασφαλείας, ενώ περιορίζει την παραμονή στο Ιράκ της κάτω απο αμερικανική ηγεσίας διεθνούς στρατιωτικής δύναμης.

    [07] Εκθεση της Διεθνούς Αμνηστεία για την κακοποίηση γυναικών στην Τουρκία

    02 Jun 2004, 16:29 UTC

    Η εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστείας μιλά για την έκθεση

    H oργάνωση προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστεία έκανε έκκληση προς την τουρκική κυβέρνηση να εγκρίνει νόμους που να προστατεύουν τις χιλιάδες γυναικών στη χώρα, που φέρονται οτι είναι θύματα βίας μέσα στην ίδια τους την οικογένεια, κάθε χρόνο. Σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η οργάνωση αναφέρει τοι μεταξύ του ενός τρίτου και του 50% των γυναικών στην Τουρκία ξυλοκοπούνται, εξυβρίζονται, βιάζονται και σε πολλές περιπτώσεις, φθάνουν στα πρόθυρα της αυτοκτονίας κάθε χρόνο. Επίσης, η έκθεση λέει οτι η βία γίνεται κοινωνικά αποδεκτή και οτι ενθαρρύνεται απο υψηλόβαθμους κοινοτικούς ηγέτες. Η τουρκική κυβέρνηση δεν σχολίασε την έκθεση.

    [08] Ρίτσαρντ Αρμιτατζ: Το νέο ψήφισμα για το Ιράκ, θα λαμβάνει υπ'όψη του τις ανησυχίες των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας

    02 Jun 2004, 16:20 UTC

    Ο κ. Αρμιτατζ

    O αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Αρμιτατζ εξέφρασε την βεβαιότητα οτι η Ουάσινγκτον μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των κυριότερων μελών του συμβουλίου ασφαλείας, αναφορικά με το σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ, που τώρα βρίσκεται στο στάδιο των διαβουλεύσεων. Απο τις Βρυξέλλες, στις οποίες βρίσκεται για συνομιλίες με αξιωματούχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ο αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως πιστευει οτι το ψήφισμα θα καλύπτει τις ανησυχίες που εξέφρασαν τα περισσότερα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας. «Πιστεύουμε οτι είμαστε σε θέση, καταρχήν μέσω του ψηφίσματος, να λάβουμε υποψη τα αιτήματα και τις απόψεις των περισσοτέρων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας,» είπε ο κ. Αρμιτατζ.

    Οι ΗΠΑ και η Βρετανία υπέβαλαν χθές ένα τροποποιημένο σχέδιο ψηφίσματος, που καθορίζει ποιά θα είναι η σχέση μεταξύ της νέας μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ και των κάτω απο αμερικανική ηγεσία συμμαχικών στρατευμάτων κατοχής.

    Ο κ. Αρμιτατζ είπε σε δημοσιογράφους οτι οι όροι που θα διέπουν την ανάπτυξη των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ και μετά απο την μεταβίβαση της εξουσίας στους ιρακινούς στις 30 Ιουνίου, θα καθοριστεί με την ανταλλαγή σχετικών επιστολών μεταξύ της Ουάσινγκτον και της μεταβατικής κυβέρνησης. Οπως είπε, «Θα καθορίζεται σαφώς η σχέση μεταξύ του ιρακινού υπουργείου Αμυνας καθως και του υπουργείου Εσωτερικών, με τον διοικητή της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης.»

    Το νέο τροποποιημένο αμερικανο-βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος, υπεβλήθη στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αφού αρκετά μέλη του, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, εξέφρασαν το αίτημα να προβλέπεται μία συγκεκριμένη ημερομηνία τερματισμού της κατοχής του Ιράκ απο τα διεθνή στρατεύματα.

    Το νέο σχέδιο δεν θεσπίζει τέτοια ημερομηνία, αλλα ο κ. Αρμιτατ λέει οτι το θέμα αυτό θα διευθετείται με το τελικό ψήφισμα. «Θα υπάρχει μία πρόβλεψη στο ψήφισμα για υποχρεωτική αναθεώρηση, μετά απο 12 μήνες ή και νωρίτερα, εφόσον το ζητήσει η μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ.»

    Ορισμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εμμένουν οτι το ψήφισμα πρέπει να καθιστά σαφές οτι ο ιρακινός στρατός ή η ιρακινή αστυνομία θα έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν στρατιωτικές διαταγές, προερχόμενες απο την αμερικανική διοίκηση. Ομως, ο κ. Αρμιτατζ υποστηρίζει οτι αυτό το δικαίωμα, δεν χρειάζεται να αναφέρεται συγκεκριμμένα μέσα στο ψήφισμα.

    «Μα φυσικά, αφού θα έχουν αυτεξούσια κυβέρνηση, θα μπορούν να αρνηθούν, αλλά αυτά ειναι θέματα που θα διευθετούνται επι τόπου μεταξύ της διοίκησης της διεθνούς δύναμης και της ιρακινής κυβέρνησης,» ειπε ο κ. Αρμιτατζ.

    Αμερικανοί διπλωμάτες λένε οτι η νέα προσωρινή κυβέρνηση του Ιράκ, θα υπογράψει, κατά πάσα πιθανότητα, μία συμφωνία με την κάτω απο αμερικανική ηγεσία συμμαχία, η οποία θα συνεχίσει να έχει την διοίκηση της διεθνούς δύναμης στην χώρα, μέχρις ότου οι ιρακινές δυνάμεις είναι σε θέση να αναλάβουν την ευθύνη για την ασφάλεια της χώρας.

    [09] Νέο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ,

    02 Jun 2004, 02:40 UTC

    Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

    Οι ΗΠΑ και η Βρετανία υπέβαλαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ νέο σχέδιο ψηφίσματος , το οποίο προβλέπει να δοθεί κυριαρχία στη μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ στο τέλος αυτού του μήνα. Βάσει του μέτρου η προσωρινή ιρακινή κυβέρνηση αναλαμβάνει τον έλεγχο όλων των φυσικών πόρων της χώρας, της αστυνομίας και των στρατιωτικών δυνάμεων. Επίσης τίθεται προθεσμία για την αποχώρηση των κάτω από αμερικανική ηγεσία δυνάμεων του συνασπισμού, καθώς ορίζεται ότι η απόσυρση θα γίνει όταν εγκατασταθεί στο Ιράκ εκλεγμένη κυβέρνηση. Αυτό αναμένεται πως θα γίνει στις αρχές του 2006. Το νέο σχέδιο ψηφίσματος κατατέθηκε χθες λίγες ώρες μετά από την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας μεταβατικής ιρακινής κυβέρνησης. Στο μεταξύ, χθες 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ιράκ από δυο εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων. Εξ άλλου, δύο Πολωνοί εργολάβοι και πέντε βοηθοί τους απήχθησαν στην περιοχή της Βαγδάτης χθες, αλλά ο ένας από τους δύο Πολωνούς κατάφερε να διαφύγει. Πολωνοί αξιωματούχοι είπαν πως ομάδα ανδρών μπήκε στα γραφεία μιας πολωνικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών και απήγαγε πέντε υπαλλήλους: δύο Πολωνούς, τρεις κούρδους φρουρούς ασφάλειας και δυο Ιρακινές. Πολωνοί αξιωματούχοι στο Ιράκ δηλώνουν πως ο ένας από τους δύο Πολωνούς κατάφερε να διαφύγει και είναι σε καλή κατάσταση. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο Πολωνός αυτός μπόρεσε και έσπασε το τζάμι του παραθύρου του οχήματος των απαγωγέων και πήδηξε έξω παρόλο που φορούσε χειροπέδες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 4 June 2004 - 1:18:12 UTC