Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-06-17

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σταμάτησαν για την ώρα οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράκ
  • [02] Πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ ζητούν απ' τους αμερικανούς να καταψηφίσουν τον πρόεδρο Μπούς.
  • [03] Ολοκληρώνονται οι ακροάσεις της επιτροπής για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
  • [04] Μπούς: Συγχαρητήρια για τις προσπάθειες των αμερικανικών δυνάμεων σε Ιράκ και Αφγανιστάν.
  • [05] Συνεννοήσεις Σαουδικής Αραβίας-ΗΠΑ για την υπόθεση κράτησης Αμερικανού ομήρου
  • [06] Αμερικανικοί προβληματισμοί για το διαχωριστικό τείχος του Ισραήλ
  • [07] Δεν αποδείχθηκαν διασυνδέσεις Αλ Κάιντα-Ιράκ
  • [08] Ολοκληρώνεται σήμερα η Ισλαμική Διάσκεψη
  • [09] Απερρίφθη αίτηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Χάγη
  • [10] Ανταλλάγματα ζητά η Αλ Κάιντα για τη ζωή Αμερικανού ομήρου.

  • [01] Σταμάτησαν για την ώρα οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράκ

    16 Jun 2004, 15:30 UTC

    Ιρακινοί πυροσβέστες προσπαθούν να σβησουν φωτιά σε πετρελαιαγωγό

    Οι ιρακινές εξαγωγές πετρελαίου έχουν σταματήσει τελείως, μετά απο σειρά επιθέσεων σε δύο κεντρικούς πετρελαιαγωγούς στο νότιο Ιράκ. Αξιωματούχοι είπαν οτι διάφορες εκρήξεις μέσα στις τελευταίες τρεις μέρες δημιούργησαν ζημίες, που θα χρειαστούν πάνω απο μία εβδομάδα για να επισκευαστούν, πράγμα που σημαίνει οτι θα σταματήσουν οι εξαγωγές πετρελαίου που ανέρχονται σε περίπου 1.6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως απο τις νότιες πετρελαιοπηγές της χώρας. Οι αγωγοί που υπέστησαν τις ζημίες μεταφέρουν πετρέλαιο σε δεξαμενες στην χερσόνησο Φω, που βρίσκεται κοντά στη Βασόρα. Η βιομηχανία πετρελαίων της χώρας δέχθηκε και νέο πλήγμα, με την δολοφονία απο άγνωστους οπλοφόρους του Γκαζί Ταλαμπανί, υπεύθυνου ασφάλειας της Εταιρείας Πετρελαίου του Βορείου Ιράκ. Εξάλλου, ο αμερικανικός στρατός είπε οτι απο έκρηξη βόμβας σε οδόστρωμα στην πόλη Ραμαντί σκοτώθηκαν τουλάχιστον 6 Ιρακινοί, συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού. Επτά ιρακινοί, μεταξύ των οποίων και 6 μέλη του ιρακινού σώματος πολιτοφυλακής, συνελήφθησαν για συμμετοχή στην επίθεση αυτή.

    [02] Πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ ζητούν απ' τους αμερικανούς να καταψηφίσουν τον πρόεδρο Μπούς.

    17 Jun 2004, 01:53 UTC

    Ομάδα ανώτερων πρώην αξιωματούχων των ΗΠΑ, παροτρύνει τον αμερικανικο λαό να καταψηφίσει τον πρόεδρο Μπούς στις εκλογές του Νοεμβρίου, λέγοντας οτι η κυβέρνησή του απέτυχε να διαφυλάξει την ασφάλεια του έθνους και να επιδείξει ηγετικές ικανότητες παγκοσμίως. Η υπερκομματική ομάδα που αποτελείται απο 26 πρώην πρέσβεις των ΗΠΑ, διπλωμάτες και στρατιωτικούς που συμμετείχαν στα κοινά απο την εποχή της προεδρίας του Χάρρυ Τρούμαν, παρέκλιναν από την παράδοση αποφυγής πολιτικών δηλώσεων, ειδικά κατά την διάρκεια έτους εκλογών, εκδίδοντας την Τετάρτη την δήλωσή τους αυτή. Η ομάδα κάνει έκκληση για αλλαγή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, επισημαίνοντας οτι η κυβέρνηση Μπούς δεν καταννοεί τις προκλησεις της εποχής μας, όπως την τρομοκρατία, την παγκοσμιοποίηση και τις εθνικές και θρησκευτικές διαμάχες. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι οι κατηγορίες πως η κυβέρνηση Μπούς αδιαφορεί για την κοινή γνώμη, είναι αναληθείς. Η ομάδα αμερικανών πρώην αξιωματούχων τονίζει επίσης ότι δεν προωθεί επίσημα τον κύριο αντίπαλο του προέδρου Μπούς στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον δημοκρατικο γερουσιαστή Τζών Κέρρυ.

    [03] Ολοκληρώνονται οι ακροάσεις της επιτροπής για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    17 Jun 2004, 01:58 UTC

    Μέλη της επιτροπής

    Τις τελευταίες της ακροάσεις πραγματοποιεί σήμερα εδώ στην Ουάσιγκτον, η ανεξάρτητη επιτροπή που διερευνά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Κύριος στόχος αυτών των ακροάσεων θα είναι η εξέταση των αντιδράσεων της αμερικανικής κυβέρνησης αμέσως μετά τις επιθέσεις. Θα καταθέσουν ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι καθώς και αξιωματούχοι της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας. Στο μεταξύ έκθεση της επιτροπής που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα αναφέρει ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής «κανένα στοιχείο» που να αποδεικνύει συνεργασία της Αλ Κάιντα με το Ιράκ για τις επιθέσεις.

    [04] Μπούς: Συγχαρητήρια για τις προσπάθειες των αμερικανικών δυνάμεων σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

    17 Jun 2004, 02:02 UTC

    Σε ομιλία του στην αεροπορική βάση Μακντίλ στη Φλώριδα, όπου εδρεύει η αμερικανική κεντρική διοίκηση, ο πρόεδρος Μπούς συνεχάρη τους αμερικανούς στρατιώτες για τις προσπάθειες τους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, αλλά προειδοποίησε ότι τα επεισόδια βίας θα συνεχιστούν. Ο κ. Μπούς είπε επίσης ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα πρέπει να είναι περήφανες για τους αγώνες τους για την επίτευξη ειρήνης και δημοκρατίας στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και δεσμεύτηκε ότι ο αμερικανικός στρατός θα έχει τα εφόδια που χρειάζεται για να κερδίσει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    [05] Συνεννοήσεις Σαουδικής Αραβίας-ΗΠΑ για την υπόθεση κράτησης Αμερικανού ομήρου

    16 Jun 2004, 15:47 UTC

    Ο Πώλ Τζόνσον, που κρατείται όμηρος

    Ο ανώτερος Σαουδάραβας αξιωματούχος, Αντέλ αλ Ζουμπαΐρ, δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Σι Εν Εν, οτι η χώρα του βρίσκεται σε συννενόηση με αμερικανους αξιωματούχους αναφορικά με τους χειρισμούς της υπόθεσης του 49άχρονου αμερικανού πολίτη, Πώλ Τζόνσον, που απήχθη απο εξτρεμιστές της αλ Κάιντα στην πρωτεύουσα Ριγιάντ, το περασμένο Σάββατο. Ο κ. αλ Ζουμπαΐρ είπε επίσης οτι η χώρα του δεν έχει προϊστορία διαπραγμάτευσης με τρομοκράτες, οι οποίοι απειλούν να σκοτώσουν τον κ. Τζόνσον, άν δεν απελευθερωθούν οι ισλαμιστές εξτρεμιστές που κρατούνται στις σαουδαραβικές φυλακές μέχρι την Παρασκευή. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ ΜακΛέλαν δήλωσε πως η απελευθέρωση του Τζόνσον αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και πως ο πρόεδρος Μπους ενημερώνεται συνέχεια για την κατάσταση.

    [06] Αμερικανικοί προβληματισμοί για το διαχωριστικό τείχος του Ισραήλ

    16 Jun 2004, 15:49 UTC

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ λέει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν με το Ισραήλ την πορεία του επίμαχου τείχους ασφαλείας, εν μέσω πληροφοριών ότι το τείχος ίσως διεισδύσει βαθειά στη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, Αμερικανοί αξιωματούχοι ήγειραν σε υψηλά ιστάμενους Ισραηλινούς το θέμα των δημοσιογραφικών πληροφοριών, που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ ίσως σχεδιάζει να επεκτείνει το τείχος ασφάλειας γύρω από τον εβραϊκό οικισμό Αριέλ, πράγμα που σημαίνει πως το τείχος θα διεισδύσει βαθειά στη Δυτική Όχθη.

    Ο οικισμός Αριέλ, στον οποίο ζούν 16.000 Ισραηλινοί, βρίσκεται κοντά στο κέντρο του βόρειου τομέα της Δυτικής Όχθης, σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέρων ανατολικά της λεγόμενης «πράσινης γραμμής», όπου βρίσκονταν τα σύνορα του Ισραήλ πριν από τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1967. Το Ισραήλ υπεραμύνεται των έργων, λέγοντας πως το τείχος είναι απαραίτητο για να μη μπορούν να μπουν στο έδαφός του τρομοκράτες. Λέει επίσης πως χάρη στο τείχος, έχουν μειωθεί οι επιθέσεις εναντίον του.

    Η κυβέρνηση Μπους έχει δηλώσει πως δεν αντιτίθεται στην ανέγερση του τείχους, αρκεί αυτό να βρίσκεται πάνω ή κοντά στις προ του πολέμου γραμμές. Όμως, στη διάρκεια δημοσιογραφικής συνέντευξης, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, επανέλαβε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν προβληματικό το ότι το τείχος μπαίνει βαθειά σε παλαιστινιακά εδάφη. Όπως είπε: «Η θέση μας είναι σαφής. Το τείχος αποτελεί πρόβλημα. Το πρόβλημα συνίσταται στο ότι προδικάζει τα τελικά σύνορα, το ότι καταλαμβάνει Παλαιστινιακές ιδιοκτησίες και το ότι κάνει τους Παλαιστινίους να ταλαιπωρούνται ακόμα περισσότερο. Αυτά ακριβώς συζητάμε με τους Ισραηλινούς. Μιλάμε μαζί τους για το τείχος και για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η ανέγερσή του.» Ο κ. Μπάουτσερ είπε πως οι αμερικανοϊσραηλινές συζητήσεις πάνω στο θέμα είναι εντατικές. Δεν έδωσε όμως λεπτομέρειες.

    Σχέδιο που εγκρίθηκε στο τέλος του χρόνου πέρσυ από την ισραηλινή κυβέρνηση, προβλέπει την ανέγερση ενός τείχους γύρω από τις τρεις πλευρές του οικισμού Αριέλ και τη σύνδεσή του αργότερα με το κυρίως τείχος, το οποίο έχει κατασκευασθεί το 1/4 . Το υπουργείο άμυνας του Ισραήλ, που είναι υπεύθυνο για τα έργα, λέει πως δεν έχουν σκαφτεί τα θεμέλια στην περιοχή του Αριέλ. Όμως Παλαιστίνιοι δηλώνουν πως την περασμένη εβδομάδα άρχισε η τοπογράφηση. Η κυβέρνηση Μπους έχει απειλήσει ότι θα αφαιρέσει από τις εγκεκριμένες απο το κογκρέσο πιστοδοτικές εγγυήσεις για το Ισραήλ, το ποσό που θα διαθέσει το Ισραήλ για την ανέγερση των τμημάτων του τείχους που εισχωρούν σε παλαιστινιακά εδάφη.

    Ο κύριος διαπραγματευτής των Παλαιστινίων, Σαέμπ Ερεκάτ, λέει πως εάν ο οικισμός Αριέλ συμπεριληφθεί εντός του τείχους, ελάχιστα περιθώρια θα απομείνουν στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον των ειρηνευτικών συνομιλιών συνομιλιών.

    [07] Δεν αποδείχθηκαν διασυνδέσεις Αλ Κάιντα-Ιράκ

    16 Jun 2004, 15:41 UTC

    Ο κ. Τσέηνυ

    Η επιτροπή που διερευνά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 κατά των ΗΠΑ, δήλωσε οτι δεν εντόπισε αξιόπιστα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η αλ Κάιντα και το Ιράκ συνεργάστηκαν κατά τις εν λόγω επιθέσεις. Η διαπίστωση αποτελεί μέρος της έκθεσης για την αλ Κάιντα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, κατά την έναρξη των δημοσίων ακροάσεων της επιτροπής στην Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με την έκθεση, ανώτερος αξιωματούχος των ιρακινών μυστικών υπηρεσιών ειχε συναντηθεί με τον ηγέτη της αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν στο Σουδάν, το 1994. Ο μπιν Λάντεν είχε ζητήσει χώρους στο Ιράκ για να δημιουργήσει στρατόπεδα εκπαίδευσης των τρομοκρατών του, αλλά κατά τα φαινόμενα, το Ιράκ δεν του απάντησε ποτέ. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο αμερικανός αντιπρόεδρος Ντίκ Τσέηνυ επανέλαβε τον ισχυρισμό του οτι η αλ Κάιντα και ο τέως ηγέτης του Ιράκ Σαντάμ Χουσείν, είχαν μακρόχρονες διασυνδέσεις.

    [08] Ολοκληρώνεται σήμερα η Ισλαμική Διάσκεψη

    16 Jun 2004, 15:56 UTC

    Στιγμιότυπο απο την διάσκεψη

    Οι ανα τον κόσμο μουσουλμανικές χώρες υποσχέθηκαν να υποστηρίξουν την μετάβαση του Ιράκ στην αυτοδιάθεση και τη δημοκρατία. Οι υπουργοί εξωτερικών του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης, που απαριθμεί 57 μέλη, ολοκληρώνουν σήμερα την τριήμερη σύνοδό τους στην Κωνσταντινούπολη. Η τελική διακήρυξη της συνόδου χαιρετίζει τη δημιουργία της προσωρινής ιρακινής κυβέρνησης, ενώ καλεί την διεθνή κοινότητα να δώσει προτεραιότητα στην επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης. ΟΙ μουσουλμανικές χώρες τονίζουν στη διακήρυξή τους οτι θεωρούν το Ισραήλ απόλυτα υπεύθυνο για την καταστροφή της ειρηνευτικής διαδικασίας. Ο Οργανισμός δηλώνει επίσης ότι το τουρκοκυπριακό τμήμα της Κύπρου θα εκπροσωπείται σε αυτόν, όπως προβλέπεται στο ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΕ.

    [09] Απερρίφθη αίτηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Χάγη

    16 Jun 2004, 15:59 UTC

    Το δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου των ΗΕ στη Χαγη, απέρριψε αίτηση του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, να αποσύρει τις κατηγορίες γεννοκτονίας εναντίον του. Ο κ. Μιλόσεβιτς αντιμετωπίζει πάνω απο 60 κατηγορίες, ανάμεσα στις οποίες, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην περίοδο διάσπασης της Γιουγκοσλαβίας στη δεκαετία του 90. Κατηγορείται επίσης οτι είχε ενεργό ρόλο σε εγκλήματα πολεμου κατά τους πολεμους στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, την Κροατία και το Κοσσυφοπέδιο.

    [10] Ανταλλάγματα ζητά η Αλ Κάιντα για τη ζωή Αμερικανού ομήρου.

    16 Jun 2004, 01:11 UTC

    Πωλ Τζόνσον

    Ισλαμική ιστοσελίδα παρουσιάζει βίντεο που δείχνει άτομο που αυτοχαρακτηρίζεται σαν μέλος της Αλ Κάιντα να δηλώνει ότι η οργάνωση του θα σκοτώσει τον Αμερικανό όμηρο Πώλ Τζόνσον, που έπεσε θύμα απαγωγής στη Σαουδική Αραβία, αν μέχρι την Παρασκευή, η Ριάντ δεν αφήσει ελεύθερους κρατούμενους μέλη της Αλ Κάιντα. Το βίντεο δείχνει επίσης τον Πωλ Τζόνσον με δεμένα τα μάτια. Η Αμερικανική πρεσβεία στη Ριάντ ανακοίνωσε ότι ο Τζόνσον αγνοείται το Σάββατο, ενώ την ίδια μέρα η φωτογραφία και τα στοιχεία του είχαν αναρτηθεί σε Ισλαμική ιστοσελίδα η οποία ανέφερε ότι ο Πώλ Τζόνσον είχε απαχθεί από στελέχη της Αλ Κάιντα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 18 June 2004 - 1:18:13 UTC