Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-06-25

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Και επίσημη συναίνεση του ΝΑΤΟ να συμμετάσχει στα μέτρα ασφάλειας των Ολυμπιακών της Αθήνας.
  • [02] Γυναίκα έφερε τη βόμβα στο λεωφορείο της Κωνσταντινούπολης
  • [03] Ιράκ: Θα συντρίψει τους υπεύθυνους για τις επιθέσεις
  • [04] 4 νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις στη Τουρκία.
  • [05] Σε Ιρλανδία και Τουρκία ο πρόεδρος Μπούς.
  • [06] Δημοσκόπηση: Περιορίζεται το ποσοστό υποστήριξης προς τον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά παραμένει η εμπιστοσύνη προς το πρόεδρο Μπούς.
  • [07] Η Βόρεια Κορέα απειλεί με πυρηνική δοκιμή.
  • [08] Tζ. Μπόλτον: Ξαναρχίζει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου της Τεχεράνης.
  • [09] Κουαρτέτο: Επιδοκιμάζει την παρέμβαση της Αιγύπτου στο Μεσανατολικό
  • [10] Ολυμπιακοί: Άσκηση ετοιμότητας σε θέματα ασφάλειας
  • [11] Γερουσία: ενέκρινε νέο νομοσχέδιο για αμυντικές δαπάνες
  • [12] Ιράκ: Η αλ Ταουχίντ και Τζιχάντ ανέλαβε τη ευθύνη για τις επιθέσεις
  • [13] ΗΠΑ: Ασυλία σε στρατεύματα και προσωπικό που υπηρετεί στο Ιράκ
  • [14] Δεν προχωρούν ικανοποιητικά οι συνομιλίες για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας
  • [15] O Τζον Νεγκροπόντε ορκίστηκε νέος πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ.
  • [16] Νέα έκκληση Στέιτ Ντηπάρτμεντ προς Αμερικανούς να αποφεύγουν τη Σαουδική Αραβία.

  • [01] Και επίσημη συναίνεση του ΝΑΤΟ να συμμετάσχει στα μέτρα ασφάλειας των Ολυμπιακών της Αθήνας.

    25 Jun 2004, 02:42 UTC

    Το ΝΑΤΟ συμφώνησε και επίσημα να ανταποκριθεί στο αίτημα της Ελληνικής κυβέρνησης και να παράσχει ενισχύσεις ασφάλειας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και των Παραολυμπιακών Αγώνων. Η συνεισφορά του ΝΑΤΟ θα συνίσταται στην ανάπτυξη ιπτάμενων ραντάρ τύπου Awacs και πολεμικών πλοίων, στην αποστολή ειδικού τάγματος για την αντιμετώπιση επιθέσεων με βιολογικά, χημικά, ή πυρηνικά όπλα και στην ανταλλαγή απόρρητων πληροφοριών. Επίσης το ΝΑΤΟ θα συμμετάσχει στον συντονισμό της βοήθειας που προσφέρουν άλλες χώρες.

    [02] Γυναίκα έφερε τη βόμβα στο λεωφορείο της Κωνσταντινούπολης

    25 Jun 2004, 16:35 UTC

    Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Μουαμέρ Γκιουλέρ, δήλωσε πως μια 29χρονη γυναίκα ήταν πίσω από τη θανατηφόρα έκρηξη σε λεωφορείο της πόλης. Ο κ. Γκιουλέρ είπε σήμερα πως η αστυνομία διαπίστωσε ότι τη βόμβα έφερε η Σεμιράν Πόλατ, μέλος μιας παράνομης αριστερής οργάνωσης και ότι το λεωφορείο δεν ήταν στόχος, αλλά η βόμβα εξερράγη κατά λάθος. Από την έκρηξη σκοτώθηκε η Πόλατ και τρεις άλλοι επιβάτες, ενώ αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν.

    [03] Ιράκ: Θα συντρίψει τους υπεύθυνους για τις επιθέσεις

    25 Jun 2004, 01:06 UTC

    Ιγιάντ Αλλάουι

    Ο προσωρινός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλλάουι, τόνισε ότι θα συντρίψει τους εξτρεμιστές υπεύθυνους για τις χθεσινές συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις, που κόστισαν τη ζωή σε περίπου 100 άτομα σε 5 Ιρακινές πόλεις. Ο κ. Αλλάουι επέρριψε την ευθύνη για τις επιθέσεις σε Ισλαμιστές εξτρεμιστές και μαχητές πιστούς στο πρώην καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Οργάνωση που συνδέεται με τον καταζητούμενο αρχιτρομοκράτη Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις σε δήλωσή της προς Ισλαμική ιστοσελίδα. Ο μεγαλύτερος αριθμός των νεκρών καταγράφηκε στην Μοσούλη, όπου αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πολλαπλές εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 62 άτομα. Παρόμοιες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στη Βαγδάτη, τη Φαλούτζα, τη Μπακούμπα και την πόλη Ραμαντί. Επίσης σε συγκρούσεις με τους αντάρτες έχασαν τη ζωή τους και 3 αμερικανοί στρατιώτες.

    [04] 4 νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις στη Τουρκία.

    25 Jun 2004, 01:45 UTC

    Στην Τουρκία εξερράγησαν 2 βόμβες σκοτώνοντας 4 άτομα, λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη του Πρόεδρου Μπους και τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι τα σχέδια του Αμερικανού Πρόεδρου δεν πρόκειται να αλλάξουν, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ Ντε Χουπ Σεφερ, εξέφρασε εμπιστοσύνη στα μέτρα ασφάλειας που θα ληφθούν στη διάρκεια της συνόδου.

    Η Τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε ότι βόμβα που μετέφερε μία γυναίκα εξερράγη σε αστικό λεωφορείο στην Κωνσταντινούπολη σκοτώνοντας 4 άτομα και τραυματίζοντας τουλάχιστον 14. Τούρκοι αξιωματούχοι λενε ότι πιστεύουν πως η βόμβα εξερράγη κατά λάθος.

    Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η αστυνομία συνέλαβε 3 άτομα σε σχέση με την επίθεση.

    Νωρίτερα, 3 άτομα τραυματίστηκαν από την έκρηξη μιας μικρότερης βόμβας στην Άγκυρα έξω από το ξενοδοχείο Χίλτον, όπου θα μείνει ο πρόεδρος Μπους το Σάββατο.

    [05] Σε Ιρλανδία και Τουρκία ο πρόεδρος Μπούς.

    25 Jun 2004, 01:47 UTC

    Ο πρόεδρος Μπούς αναχωρεί σήμερα για πενθήμερη επίσκεψη στην Ιρλανδία και την Τουρκία, στη διάρκεια της οποίας θα προσπαθήσει να κερδίσει διεθνή υποστήριξη για τις επιχειρήσεις στο Ιράκ και για τις ευρύτερες πρωτοβουλίες του για τη Μέση Ανατολή, όπως δήλωσε η σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις. Ο κ. Μπούς θα συμμετάσχει το Σάββατο σε Ευρω-Αμερικανική σύνοδο κορυφής στην Ιρλανδία και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Τουρκία όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλους Τούρκους αξιωματούχους και θα συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Κωνσταντινούπολη που αρχίζει τη Δευτέρα. Σε συνέντευξη του προς το τηλεοπτικό δίκτυο RTE της Ιρλανδίας ο κ. Μπούς απέρριψε την ιδέα ότι ο κόσμος είναι λιγότερο ασφαλής σήμερα λόγω της πολιτικής του στο Ιράκ και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Ιρλανδικός λαός θα καταλάβει πως οι κακοποιήσεις Ιρακινών κρατουμένων από αμερικανούς στρατιώτες δεν αντικατοπτρίζουν την αμερικανική πολιτική, ούτε τα ήθη του αμερικανικού λαού.

    [06] Δημοσκόπηση: Περιορίζεται το ποσοστό υποστήριξης προς τον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά παραμένει η εμπιστοσύνη προς το πρόεδρο Μπούς.

    25 Jun 2004, 01:50 UTC

    Οι περισσότεροι Αμερικανοί θεωρούν ότι ήταν λάθος η αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας USA TODAY και του δικτύου CNN. Το 54% των ερωτηθέντων που εξέφρασαν αυτή την άποψη, συναγωνίζεται το ποσοστό του 41% που είχε διατυπώσει αντίστοιχη άποψη τον περασμένο Ιούνιο. Παρόλα αυτά, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση, οι Αμερικανοί εμπιστεύονται περισσότερο τον πρόεδρο Τζώρτζ Μπούς στη διακυβέρνηση της χώρας από ό,τι τον υποψήφιο του δημοκρατικού κόμματος Τζών Κέρι. Να σημειώσουμε ότι η δημοσκόπηση έχει ποσοστό λάθους 3 με 4 εκατοστιαίες μονάδες. Ολοκληρώνοντας να πούμε ότι ο πρώην αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αλ Γκόρ κατηγόρησε τον πρόεδρο Μπους ότι είπε ψέμματα όταν έκανε λόγο για σύνδεση της Αλ Κάιντα με τον πρώην πρόεδρο του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν. Σε ομιλία του εδώ στην Ουάσιγκτον ο κ. Γκόρ αναφέρθηκε σε πρόσφατα συμπεράσματα της ανεξάρτητης επιτροπής για τη διερεύνηση της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου και τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα αξιόπιστο στοιχείο που να αποδεικνύει σχέση μεταξύ της Αλ Κάιντα και του Σαντάμ Χουσείν.

    [07] Η Βόρεια Κορέα απειλεί με πυρηνική δοκιμή.

    25 Jun 2004, 02:12 UTC

    Αμερικανός αξιωματούχος στις εξαεθνείς συνομιλίες στο Πεκίνο για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας, δηλώνει ότι η Πιονγιάνγκ απείλησε ότι θα πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή, αν οι ΗΠΑ δεν δεχτούν την πρόταση της να παγώσει, αλλά όχι να διαλύσει, το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Εκπρόσωποι των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας στις συνομιλίες πραγματοποίησαν χθες σπάνιες διμερείς συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου. Η Ουάσιγκτον προσφέρει στην Πιονγιάνγκ εγγυήσεις ασφάλειας με αντάλλαγμα την πλήρη διάλυση του πυρηνικού της προγράμματος.

    [08] Tζ. Μπόλτον: Ξαναρχίζει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου της Τεχεράνης.

    25 Jun 2004, 01:55 UTC

    Ο αμερικανός αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών, Τζόν Μπόλτον, δήλωσε ότι το Ιράν ενημέρωσε τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία ότι από την άλλη εβδομάδα θα ξαναρχίσει το πρόγραμμα του εμπλουτισμού ουρανίου. Σε κατάθεση του σε αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου ο κ. Μπόλτον χαρακτήρισε το θέμα σημαντικό και τόνισε ότι αποτελεί παράδειγμα του πως η Τεχεράνη «κοροϊδεύει» την διεθνή κοινότητα. Το Ιράν είχε σταματήσει να παράγει φυγοκεντρωτές ουρανίου τον Απρίλιο, στα πλαίσια μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως τα είχε χαρακτηρίσει.

    [09] Κουαρτέτο: Επιδοκιμάζει την παρέμβαση της Αιγύπτου στο Μεσανατολικό

    24 Jun 2004, 19:58 UTC

    Αχμέντ Κουρέγια

    Μεσολαβητές της διεθνούς κοινότητας επιδοκίμασαν σθεναρά την προσφορά της Αιγύπτου να εκπαιδεύσει, σε θέματα ασφάλειας, Παλαιστίνιους αστυνομικούς, οι οποίοι θα υπηρετήσουν στη Λωρίδα της Γάζας, αν το Ισραήλ υλοποιήσει το σχέδιό του για απόσυρση από την περιοχή. Η Ισραηλινή κυβέρνηση λεει ότι σχεδιάζει να αποσύρει στρατεύματα και εποίκους από τη Γάζα μέχρι το τέλος του 2005.

    Σε ανακοίνωση τους απεσταλμένοι από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τα ΗΕ και την ΕΕ, που αποτελούν το λεγόμενο Κουαρτέτο της Μέσης Ανατολής, δήλωσαν ότι η βοήθεια της Αιγύπτου στην προγραμματισμένη απόσυρση θα είναι κρίσιμης σημασίας.

    Νωρίτερα, ο Παλαιστίνιος Πρωθυπουργός Αχμέντ Κουρέγια είπε ότι οι υπηρεσίες ασφάλειας των Παλαιστινίων σύντομα θα συγχωνευτούν, με αντάλλαγμα τη βοήθεια της Αιγύπτου στη διενέργεια περιπολιών στη Γάζα. Η Αίγυπτος ζητάει μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας των Παλαιστινίων.

    [10] Ολυμπιακοί: Άσκηση ετοιμότητας σε θέματα ασφάλειας

    24 Jun 2004, 20:04 UTC

    Στην Ελλάδα, ανώτεροι αξιωματούχοι του στρατού και της αστυνομίας θα πάρουν μέρος σε διήμερη άσκηση, που αρχίζει αύριο, για την αντιμετώπιση τυχόν κρίσεων κατά τους ολυμπιακούς αγώνες.

    Έλληνες και ξένοι αξιωματικοί της αστυνομίας, της ακτοφυλακής και των ενόπλων δυνάμεων , καθώς και αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών, της πυροσβεστικής και υπουργείων θα είναι ανάμεσα σε αυτούς πάρουν μέρος στη άσκηση. Επίσης στην άσκηση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Γερμανία, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας.

    Από το Νοέμβριου του 2001 έχουν ήδη διεξαχθεί 8 μεγάλης κλίμακας ασκήσεις ασφάλειας για τους Ολυμπιακούς, στις τρεις από τις οποίες συμπεριλήφθηκαν και στρατεύματα.

    [11] Γερουσία: ενέκρινε νέο νομοσχέδιο για αμυντικές δαπάνες

    24 Jun 2004, 16:39 UTC

    Η΄αίθουσα της Γερουσίας

    Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε ομόφωνα αργά χθες σαρωτικό νομοσχέδιο που εξουσιοδοτεί τη διάθεση 447 δισεκατομμυρίων δολλαρίων για αμυντικά προγράμματα. Παράλληλα η γερουσία απέρριψε το αίτημα να δώσει η κυβέρνηση Μπους στη δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα σε σχέση με τη μεταχείρηση κρατουμένων.

    Μετά από ώρες έντονων συζητήσεων, η ελεγχόμενη από τους ρεπουμπλικανούς γερουσία καταψήφισε την πρόταση δημοκρατικών στελεχών της να παραδώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τζων Ασκροφτ, έγγραφα σχετικά με τον τρόπο μεταχείρισης εχθρικών μαχητών, μετά από το σκάνδαλο στις φυλακές Αμπού Γκραίμ του Ιράκ.

    Ο γερουσιαστής Τεντ Κέννεντυ, που ήταν μεταξύ των εισηγητών της τροπολογίας είπε: «Μιλάμε για παραβιάσεις, που έγιναν σε φυλακές για τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες ευθύνονται άμεσα. Μιλάμε για πολιτικές, που επέτρεψαν να γίνει το είδος αυτό παραβιάσεων.»

    Οι ρεπουμπλικανοί διατείνονται πως οι δημοκρατικοί παίζουν πολιτικά παιγνίδια. Όπως είπε ο γερουσιαστής του Τέξας Τζων Κόρνυν: "Δεν είναι τίποτ' άλλο, παρά ένα πολιτικό τέχνασμα, για να ανεβούν οι μετοχές τους, καθώς φέτος είναι έτος προεδρικών εκλογών.»

    Προηγουμένως, η Γερουσία είχε απορρίψει μια άλλη τροπολογία που είχαν εισηγηθεί οι δημοκρατικοί, η οποία ζητούσε από την κυβέρνηση Μπους να αναφέρει τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που πιστεύει πως θα υπηρετούν στο Ιράκ στο τέλος του 2005 και επίσης να κοινοποιήσει τα σχέδιά της, σε σχέση με την εξασφάλιση μεγαλύτερης υποστήριξης από τη διεθνή κοινότητα.

    Ρεπουμπλικανικά στελέχη της γερουσίας δήλωσαν πως οι αρμόδιοι της κυβέρνησης κάνουν ό,τι μπορούν για την ενημέρωση του Κογκρέσου, σε σχέση με τα κυβερνητικά σχέδια. Από τα κονδύλια που εγκρίνει το νομοσχέδιο για αμυντικά προγράμματα, για το επόμενο οικονομικό έτος που αρχίζει την 1η Οκτωβρίου, 25 δισ. δολάρια θα διατεθούν για επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Το μέτρο προβλέπει επίσης την αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στις χώρες αυτές με 30.000 στρατιώτες μεταξύ των ετών 2005 και 2009, ενώ εγκρίνει μισθολογικές αυξήσεις για το στρατιωτικό προσωπικό.

    Η Βουλή έχει ήδη εγκρίνει τη δική της έκδοση του νομοσχεδίου. Τώρα πρέπει να διευθετηθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο νομοσχεδίων και το μέτρο που θα προκύψει, θα υποβληθεί προς υπογραφή στον πρόεδρο Μπους.

    [12] Ιράκ: Η αλ Ταουχίντ και Τζιχάντ ανέλαβε τη ευθύνη για τις επιθέσεις

    24 Jun 2004, 19:42 UTC

    Αφίσα με τον καταζητούμενο τρομοκράτη Αμπου Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι

    Η οργάνωση αλ Ταουχίντ και Τζιχάντ, που συνδέεται με τον καταζητούμενο τρομοκράτη Αμπου Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι ανέλαβε την ευθύνη για σειρά θανατηφόρων επιθέσεων σήμερα στο Ιράκ.

    Σε ανακοίνωση σε μουσουλμανική ιστοσελίδα , η οργάνωση αλ Ταουχίντ και Τζιχαντ αναφέρει ότι διεξήγαγε πολλαπλές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα καθώς και επιθέσεις κατά τις αστυνομίας στο κεντρικό και βόρειο Ιράκ.

    Νωρίτερα, ανακοίνωση, που πιστεύεται ότι προέρχεται από τη ίδια οργάνωση, προειδοποίησε ότι κατά τις επόμενες μέρες θα αυξηθούν οι επιθέσεις εναντίον των συμμαχικών δυνάμεων των οποίων ηγούνται οι ΗΠΑ και όσων τους υποστηρίζουν.

    Οι ΗΠΑ προσφέρουν 10 εκατομμύρια δολάρια για την σύλληψη του Αμπου Μουσαμπ αλ Ζαρκάουι, που πιστεύεται πως βρίσκεται πίσω από πολυάριθμες βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ.

    [13] ΗΠΑ: Ασυλία σε στρατεύματα και προσωπικό που υπηρετεί στο Ιράκ

    24 Jun 2004, 16:27 UTC

    Αμερικανοί στρατιώτες στη Βαγδάτη

    Αρθρο της εφημερίδας Ουάσινγκτον Πόστ γράφει οτι η αμερικανική κυβέρνηση θα δώσει στα στρατεύματα και το προσωπικό της στο Ιράκ ασυλία απο ποινική δίωξη των ιρακινών αρχών, ακόμα και μετά την μεταβίβαση της εξουσίας στην προσωρινή κυβέρνηση της χώρας, την 1η Ιουλίου. Αναφερόμενη σε αμερικανούς αξιωματούχους, η Ουάσινγκτον Πόστ επισημαίνει οτι η κυβέρνηση Μπούς σκοπεύει να παρατεινει την εντολή ασυλίας που ισχύει κατά τους 14 μήνες κατοχής του Ιράκ απο τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η παράταση θα δοθεί για τους επόμενους 6 ή 7 μηνες, μέχρις ότου διενεργηθούν εθνικές εκλογές. Η αμερικανική κυβέρνηση λαμβάνει αυτό το μέτρο, ώστε η νέα προσωρινή κυβέρνηση να μή χρειαστεί να δώσει γενική απαλλαγή, πράγμα που θα μπορούσε να υπονομεύσει το κύρος της.

    [14] Δεν προχωρούν ικανοποιητικά οι συνομιλίες για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας

    24 Jun 2004, 16:31 UTC

    Οι έντονες διαφορές για το πώς να αντιμετωπιστεί η απειλή που παρουσιάζει το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, δεν επιτρέπουν να προχωρήσουν οι εξαεθνείς συνομιλίες για το θέμα αυτό που πραγματοποιούνται στο Πεκίνο. Αμερικανοί και Βορειο-κορεάτες αξιωματούχοι είχαν συνάντηση στα περιθώρια των συνομιλιών αυτών, σήμερα Πέμπτη. Ορισμένες πηγές είπαν οτι οι δύο πλευρές παρουσίασαν τελείως αντίθετες προτάσεις για την επίλυση της κρίσης. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τετάρτη την προσφορά τους, σύμφωνα με την οποία είναι διατεθειμένες να παράσχουν στη Βορεια Κορέα εγγυήσεις, εάν η Πιονγιάνγκ δεχθεί να διαλύσει το πυρηνικό της πρόγραμμα εντός τριών μηνών. Το ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Κυόντο μεταδίδει οτι οι Βορειο-κορεάτες πρόσφεραν να παγώσουν, αλλά όχι να διαλύσουν το πυρηνικό τους πρόγραμμα, εφόσον έχουν εγγυήσεις οτι θα τους δοθούν περίπου 3 εκατομμύρια τόννοι καυσίμων, για την παραγωγή ηλεκτρικου ρεύματος. Η Ουάσινγκτον εμμένει οτι η Βόρεια Κορέα πρέπει να δώσει τέλος στις πυρηνικές της φιλοδοξίες.

    [15] O Τζον Νεγκροπόντε ορκίστηκε νέος πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ.

    24 Jun 2004, 02:21 UTC

    O Τζον Νεγκροπόντε, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, ορκίστηκε χθες, νέος πρέσβη των ΗΠΑ στο Ιράκ.

    Ο κ. Νεγκροπόντε δήλωσε ότι πηγαίνει στη Βαγδάτη για να προσφέρει υποστήριξη και βοήθεια στο Ιρακινό λαό καθώς η χώρα κινείται προς πλήρη αυτοδιάθεση και τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν τρεις στόχους στο Ιράκ, να βοηθήσουν το Ιρακινό λαό να καταπολεμήσει τη τρομοκρατία, να ανοικοδομήσει την οικονομία της χώρας του και να δημιουργήσει μία δημοκρατική κοινωνία.

    Κατά την διάρκεια συνέντευξης στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο κύριος Νεγκροπόντε είπε ότι η κατάσταση στο Ιράκ δεν μπορεί να αλλάξει μέσα σε μία μέρα, αλλά πιστεύει ότι είναι δυνατόν η χώρα να «προσανατολιστεί προς την σωστή κατεύθυνση» όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κύριος Νεγκρεπόντε αναλαμβάνει καθήκοντα την πρώτη Ιουλίου, όταν οι ΗΠΑ παραδώσουν επίσημα την εξουσία στην μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ.

    [16] Νέα έκκληση Στέιτ Ντηπάρτμεντ προς Αμερικανούς να αποφεύγουν τη Σαουδική Αραβία.

    24 Jun 2004, 02:05 UTC

    Πρίγκιπας Αμπντουλλάχ

    To αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών ζητά και πάλι απ τους αμερικανούς να αποφύγουν ταξίδια στη Σαουδική Αραβία και προειδοποιεί εκείνους που ήδη βρίσκονται εκεί να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα.

    Το Στεητ Ντηπαρτμεντ αναφέρει πρόσφατες επιθέσεις κατά Αμερικανών στη Σαουδική Αραβία που κατέληξαν σε θάνατο, ή απαγωγές.

    Στο μεταξύ, η Σαουδική Αραβία προσφέρει αμνηστία σε Μουσουλμάνους εξτρεμιστές που θα παραδοθούν στην κυβέρνηση μέχρι τα τέλη του άλλου μήνα.

    Ο διάδοχος του Σαουδαραβικού θρόνου, Πρίγκιπας Αμπντουλάχ, δήλωσε ότι όσοι παραδοθούν, δεν να αντιμετωπίσουν τη θανατική ποινή και πρόσθεσε ότι η προσφορά αυτή ισχύει μόνο για όσους δεν έχουν ήδη συλληφθεί και για όσους δεν έχουν προξενήσει κακό σε άλλους.

    Ο Πρίγκιπας Αμπντουλάχ τόνισε παράλληλα ότι οι Σαουδαραβικές δυνάμεις ασφάλειας θα κτυπήσουν οποιονδήποτε αγνοήσει αυτή την πρόταση.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 26 June 2004 - 1:18:13 UTC