Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-07-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αεροεπιδρομή στη Φαλούτζα
  • [02] Τη δίκη και εκτέλεση του Χουσεΐν ζητούν οι Κούρδοι του Ιράκ
  • [03] Αδιευκρίνιστη η τύχη αμερικανού πεζοναύτη στο Ιράκ.
  • [04] Οι Αμερικανοί γιόρτασαν την 4η Ιουλίου.
  • [05] Θεμελιώθηκε ο Πύργος Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη.
  • [06] To Μετάλλιο της Ελευθερίας στον Χαμίντ Καρζάι.
  • [07] Ρουσόπουλος: Η Ελλάδα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
  • [08] O Mοχάμεντ Ελ Μπαραντέι στο Ισραήλ.
  • [09] Νέα Ισραηλινή επίθεση κοντά στη πόλη της Γάζας.
  • [10] Επιθέσεις σε δυο ξενοδοχεία της Βαγδάτης
  • [11] Ή ανακωχή, ή επιθέσεις στην Ευρώπη
  • [12] Σαρόν: διατεθειμένος να εξετάσει το θέμα του Τείχους

  • [01] Αεροεπιδρομή στη Φαλούτζα

    05 Jul 2004, 19:09 UTC

    Οι κάτοικοι της Ιρακινής πόλης Φαλούτζα λενε ότι έκρηξη κατέστρεψε ένα σπίτι, σκοτώνοντας τουλάχιστον 5 άτομα.

    Αυτόπτες μάρτυρες λενε ότι το σπίτι κτυπήθηκε κατά την διάρκεια αμερικανικής αεροεπιδρομής. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής σχόλιο από αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους. Οι συμμαχικές δυνάμεις διενεργούν αεροεπιδρομές με στόχο κρησφύγετα τρομοκρατών που συνδέονται με τον Ιορδανό εξτρεμιστή Αμπου Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.

    [02] Τη δίκη και εκτέλεση του Χουσεΐν ζητούν οι Κούρδοι του Ιράκ

    05 Jul 2004, 19:20 UTC

    Κούρδοι διαδηλωτές

    Χιλιάδες Κούρδοι του Ιράκ κατέβηκαν σε πορεία στη πόλη Χαλάμπια, στο Βόρειο Ιράκ, για να απαιτήσουν την θανατική ποινή κατά του Σαντάμ Χουσεΐν για την επίθεση με χημικές ουσίες το 1988.

    Οι διαδηλωτές ζητούν η δίκη και η εκτέλεση που πρώην Ιρακινού ηγέτη να γίνει στη Χαλάμπια, όπου πέθαναν σχεδόν 5 χιλιάδες άτομα.

    Οι διαδηλωτές επίσης απαίτησαν ο Αλή Χασσαν αλ Ματζιντ, γνωστός και ως Χημικός Αλή, να θανατωθεί επειδή διέταξε την διενέργεια της επίθεσης με χημικά αέρια κατά των Κουρδων.

    Τη περασμένη εβδομάδα ο Σαντάμ Χουσείν εμφανίστηκε ενώπιον δικαστηρίου όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες, μια από τις οποίες αφορούσε την επίθεση στη Χαλάμπια

    [03] Αδιευκρίνιστη η τύχη αμερικανού πεζοναύτη στο Ιράκ.

    05 Jul 2004, 00:03 UTC

    Γιασέφ Αλί Χασούν

    Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν τις προσπάθειες για να διευκρινιστεί η τύχη αμερικανού πεζοναύτη που έπεσε θύμα απαγωγής στο Ιράκ. Η εξτρεμιστική οργάνωση Ανσάρ Αλ Σούνα διέψευσε ότι σκότωσε τον 24χρονο αμερικανό πεζοναύτη, Γιασέφ Αλί Χασσούν, Λιβανικής καταγωγής, ο οποίος αγνοείται απ τις 21 Ιουνίου. Στο μεταξύ, Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σαμποτέρ ανατίναξαν στρατηγικής σημασίας αγωγό πετρελαίου που συνδέει τις βόρειες με τις νότιες πετρελαιοπηγές του Ιράκ, περίπου 80 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βαγδάτης. Επίσης η Ιρακινή μεταβατική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προσφέρει αμνηστία σε ορισμένους Ιρακινούς που συμμετείχαν στον αγώνα ανταρτών κατά των συμμαχικών δυνάμεων.

    [04] Οι Αμερικανοί γιόρτασαν την 4η Ιουλίου.

    05 Jul 2004, 00:05 UTC

    Με σημαιοστολισμούς, παρελάσεις, πυροτεχνήματα και πικνίκ, γιόρτασαν οι αμερικανοί την εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου, την Ημέρα της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας. Ο πρόεδρος Μπούς τίμησε την ημέρα με ομιλία στην πολιτεία Δυτική Βιρτζίνια, όπου ευχαρίστησε τους αμερικανούς στρατιώτες που υπηρετούν στο εξωτερικό. Πάντως ειδικά μέτρα ασφάλειας τέθηκαν σε ισχύ σε μεγάλες πόλεις της χώρας όπως η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και η Ουάσιγκτον. Το υπουργείο εσωτερικής ασφάλειας ανακοίνωσε όμως ότι παρά τα μέτρα δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για απειλές στον τομέα της ασφάλειας αυτό το εορταστικό τριήμερο.

    [05] Θεμελιώθηκε ο Πύργος Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη.

    05 Jul 2004, 00:08 UTC

    Ο θεμέλιος λίθος

    Στη Νέα Υόρκη, κατατέθηκε χθες ο θεμέλιος λίθος του νέου ουρανοξύστη που θα ανεγερθεί στο σημείο όπου βρισκόταν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Ο 20 τόνων θεμέλιος λίθος από γρανίτη με την ανάγλυφη επιγραφή «προς τιμήν όσων έχασαν τη ζωή τους στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001», τοποθετήθηκε χθες σηματοδοτώντας την έναρξη της κατασκευής του λεγόμενου Πύργου Ελευθερίας, ενός ουρανοξύστη 70 ορόφων. Αξιωματούχοι της Νέας Υόρκης δηλώνουν ότι η πόλη είναι έτοιμη να δείξει ότι έχει ανακάμψει απ τα χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου.

    [06] To Μετάλλιο της Ελευθερίας στον Χαμίντ Καρζάι.

    05 Jul 2004, 00:11 UTC

    Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, βρίσκεται στις ΗΠΑ όπου χθες τιμήθηκε με το Μετάλλιο της Ελευθερίας απ την πόλη της Φιλαδέλφειας. Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν χθες οι βιαιότητες στο Αφγανιστάν, όπου 6 άτομα σκοτώθηκαν από έκρηξη σε παράνομο εργοστάσιο κατασκευής βομβών στη Καμπούλ. Επίσης αξιωματούχοι των ΗΕ ανακοίνωσαν ότι και τρίτη εργαζόμενη για την επιτροπή εκλογών υπέκυψε στα τραύματα της από έκρηξη βόμβας στη Τζαλαλαμπάντ στις 16 Ιουνίου. Αφγανοί και διεθνείς αξιωματούχοι προσπαθούν να καθορίσουν τώρα αν οι εκλογές θα μπορέσουν τελικά να πραγματοποιηθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, λόγω των συνθηκών ασφάλειας.

    [07] Ρουσόπουλος: Η Ελλάδα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    05 Jul 2004, 02:00 UTC

    Δορυφορική φωτογραφία των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων της Αθήνας

    Απαντώντας σε σχετικό άρθρο των Τάιμς της Νέας Υόρκης, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής κυβέρνησης, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, δήλωσε ότι η Ελλάδα καταβάλλει κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια για την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας υπό συνθήκες μεγίστης ασφάλειας και έχει ξοδέψει γι αυτό το σκοπό πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Ο κ. Ρουσόπουλος επέκρινε επίσης τις γενικές κατηγορίες ανώνυμων πηγών που δηλώνουν ότι η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τους αγώνες. Το άρθρο των New York Times έφερε αξιωματούχους μυστικών υπηρεσιών να δηλώνουν ότι η Ελλάδα δεν θα έχει αρκετό χρόνο για να δοκιμάσει τα υπερσύγχρονα συστήματα ασφάλειας που αποσκοπούν στην αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [08] O Mοχάμεντ Ελ Μπαραντέι στο Ισραήλ.

    05 Jul 2004, 00:16 UTC

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, θα επισκεφτεί το Ισραήλ αυτή την εβδομάδα για συνομιλίες με θέμα το πυρηνικό πρόγραμμα του Τελ Αβίβ. Η διήμερη επίσκεψη του κ. Ελ Μπαραντέι στο Ισραήλ αρχίζει αύριο και αναμένεται ότι θα πιέσει την Ισραηλινή κυβέρνηση να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τις πυρηνικές της δραστηριότητες. Το Ισραήλ ούτε παραδέχεται, αλλά ούτε και διαψεύδει ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα, αλλά αναλυτές πιστεύουν πως διαθέτει σεβαστό οπλοστάσιο πυρηνικών κεφαλών.

    [09] Νέα Ισραηλινή επίθεση κοντά στη πόλη της Γάζας.

    05 Jul 2004, 00:52 UTC

    Παλαιστινιακές πηγές δηλώνουν ότι Ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα έριξαν πυραύλους σε μεταλλουργείο Παλαιστινιακού προσφυγικού καταυλισμού κοντά στη πόλη της Γάζας. Πάντως Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει την επίθεση. Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο αν υπήρξαν θύματα. Στο μεταξύ, Παλαιστινιακές πηγές δηλώνουν ότι Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν Παλαιστίνιο στη πόλη Ράφα της νότιας Λωρίδας της Γάζας. Προηγουμένως ένας Ισραηλινός έποικος και δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε τρία ξεχωριστά επεισόδια στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ.

    [10] Επιθέσεις σε δυο ξενοδοχεία της Βαγδάτης

    02 Jul 2004, 19:18 UTC

    Εκρηξη στο Σέρατον της Βαγδάτης

    Πύραυλοι κτύπησαν δύο ξενοδοχεία στη Βαγδάτη προξενώντας μικροζημιές, αλλά τραυμάτισαν τουλάχιστον 3 άτομα.

    Οι ιρακινές αρχές λένε πως οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το πίσω μέρος ενός ημιφορτηγού και κτύπησαν τα ξενοδοχεία «Σέρατον» και «Βαγδάτη», στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας.

    Η επίθεση έγινε μια μέρα μετά από την εμφάνιση του πρώην προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσείν ενώπιον δικαστηρίου, το οποίο του απάγγειλε κατηγορίες για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

    Εξ άλλου ένας αμερικανός πεζοναύτης σκοτώθηκε στη διάρκεια επιχειρήσεων ασφάλειας στο δυτικό Ιράκ.

    Στο μεταξύ, Πολωνοί αξιωματούχοι λένε πως βλήματα που βρέθηκαν στο Ιράκ τον περασμένο μήνα περιείχαν ένα θανατηφόρο αέριο νεύρων κι ότι τα βλήματα αυτά χρονολογούνται από την εποχή του περσοϊρακινού πολέμου, στη δεκαετία του 80.

    Τέλος οι συγγενείς ενός Πακιστανού ομήρου στο Ιράκ λένε πως αφέθηκε ελεύθερος, ενώ η Τουρκία λεει κι αυτοί ότι Ιρακινοί αντάρτες άφησαν ελεύθερους 2 Τούρκους ομήρους όταν ό εργοδότης τους συμφώνησε να σταματήσει να εργάζεται για τις Αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ.

    [11] Ή ανακωχή, ή επιθέσεις στην Ευρώπη

    02 Jul 2004, 19:26 UTC

    Από τις επιθέσεις στις 11/9 στη Νέα Υόρκη

    Η οργάνωση Ταξιαρχίες του Αμπου Χαφς αλ Μασρί, που συνδέεται με το τρομοκρατικό δίκτυο Αλ Κάϊντα, απείλησε πως θα διενεργηθούν επιθέσεις στην Ευρώπη εάν Ευρωπαίοι ηγέτες δε δεχθούν την πρόταση για ανακωχή του Οσάμα Μπιν Λάντεν, που εκπνέει στις 15 Ιουλίου.

    Η σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της Αραβικής καθημερινής εφημερίδας Ασκαρκ αλ Αουσάτ, που έχει την έδρα της στο Λονδίνο.

    Η ανακοίνωση, η γνησιότητα της οποίας δεν έχει μπορέσει να εξακριβωθεί, προτρέπει τους Μουσουλμάνους της Δύσης να μετακομίσουν σε μουσουλμανικές χώρες και να αποφεύγουν τις μη μουσουλμανικές συνοικίες.

    Ο αρχηγός της Αλ Κάϊντα ,Οσάμα Μπιν Λάντεν, σε βιντεοταινία που μεταδόθηκε στις 15 Απριλίου προσφέρει στους Ευρωπαίους ανακωχή με την προϋπόθεση να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από μουσουλμανικές χώρες. Η προσφορά του, είπε, ισχύει για τρεις μήνες.

    [12] Σαρόν: διατεθειμένος να εξετάσει το θέμα του Τείχους

    02 Jul 2004, 19:36 UTC

    Το επίμαχο τείχος στην Ιερουσαλήμ

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν λεει πως είναι διατεθειμένος να συμμορφωθεί με τη διαταγή του Ανωτάτου Δικαστηρίου και να μεταφέρει τη γραμμή τμημάτων του Τείχους, που ανεγείρεται στη Δυτική Όχθη.

    Τα Ισραηλινά μέσα μαζικής ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο κ. Σαρόν έδωσε εντολή στους αρμόδιους υπουργούς του να επανεξετάσουν τη γραμμή, που ακολουθεί το Τείχος και να κάνουν τις αναγκαίες αλλαγές, για να μειωθεί η ταλαιπωρία των Παλαιστινίων.

    Στο μεταξύ Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν στη Λωρίδα της Γάζας 3 Παλαιστίνιους, ενώ Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές εκτέλεσαν δημόσια στη Δυτική Όχθη ένα άνδρα που εθεωρείτο δοσίλογος.

    Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν χθες τουλάχιστον 8 Παλαιστίνιους. Το Ισραήλ διενεργεί επιχειρήσεις στη Γάζα για τον εντοπισμό σηράγγων για τη λαθραία εισαγωγή όπλων και για την αποτροπή περαιτέρω επιθέσεων με πυραύλους εναντίον του Ισραήλ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 6 July 2004 - 1:18:10 UTC