Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-07-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πεντάγωνο: Ειδικές επιτροπές εξετάζουν τις υποθέσεις των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο.
  • [02] Αφγανιστάν: Σύλληψη ανώτερου στελέχους των Ταλεμπάν.
  • [03] Συμφωνία ΗΠΑ-Αυστραλίας για την ανάπτυξη αντιπυραυλικών αμυντικών συστημάτων.
  • [04] Πενσυλβάνια, η πολιτεία που θα προσελκύσει το προεκλογικό ενδιαφέρον των δύο αμερικανικών πολιτικών κομμάτων.
  • [05] ΕΕ: βοήθεια 318 εκ. δολαρίων στους Τουρκοκύπριους
  • [06] Πτώση σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου
  • [07] Δεν θα περάσει την πράσινη γραμμή η Ολυμπιακή Φλόγα
  • [08] Εντείνονται τα επεισόδια βίας στο Ιράκ
  • [09] 2 τόνοι ουρανίου απομακρύνθηκαν από το Ιράκ
  • [10] Οικογένεια αμερικανού πεζοναύτη ομήρου δηλώνει ότι αφέθηκε ελεύθερος.
  • [11] Νιού Γιόρκ Τάϊμς: Η CIA δεν ενημέρωσε το πρόεδρο Μπους ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε εγκαταλείψει τις προσπάθειες ανάπτυξης πυρηνικών

  • [01] Πεντάγωνο: Ειδικές επιτροπές εξετάζουν τις υποθέσεις των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο.

    08 Jul 2004, 01:41 UTC

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το Πεντάγωνο συνέστησε επιτροπές που θα εξετάσουν τις νομικές υποθέσεις των κρατουμένων στις φυλακές στο Γκουαντάναμο της Κούβας και θα ενημερώσουν τους κρατούμενους για την διαδικασία παραπομπής των υποθέσεων τους ενώπιον αμερικανικών δικαστηρίων. Η σύσταση των επιτροπών ήταν αποτέλεσμα της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, που απεφάνθη ότι οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο έχουν το δικαίωμα παραπομπής των υποθέσεων τους στην αμερικανική δικαιοσύνη.

    [02] Αφγανιστάν: Σύλληψη ανώτερου στελέχους των Ταλεμπάν.

    08 Jul 2004, 01:50 UTC

    Στο Αφγανιστάν οι αρχές συνέλαβαν τον Μουλά Μουτζαχίντ, ανώτερο στέλεχος των Ταλεμπάν. Η Αφγανική αστυνομία δήλωσε ότι η σύλληψη έγινε στο Κανταχάρ, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Το πρακτορείο Associated Press μεταδίδει ότι οι Αφγανικές αρχές ανέκριναν τον Μουλά Μουτζαχίντ και ότι αυτός παραδέχτηκε ότι είχε διανείμει πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια σε υποστηρικτές των Ταλεμπάν ενόψει των εκλογών που είχαν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο.

    [03] Συμφωνία ΗΠΑ-Αυστραλίας για την ανάπτυξη αντιπυραυλικών αμυντικών συστημάτων.

    08 Jul 2004, 01:53 UTC

     

    Συμφωνία υπέγραψαν οι ΗΠΑ και η Αυστραλία για συνεργασία με στόχο την ανάπτυξη αντιπυραυλικών αμυντικών συστημάτων. Η συμφωνία υπεγράφη χθες από τον αμερικανό υπουργό άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ και τον Αυστραλό ομόλογο του, Ρόμπερτ Χίλ και προβλέπει την ανάπτυξη προηγμένης τεχνολογίας ραντάρ που θα βελτιώσει τον άμεσο εντοπισμό βαλλιστικών πυραύλων αμέσως μετά την εκτόξευση τους. Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο κ. Χιλ υπεραμύνθηκε της απόφασης της χώρας του να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στο συγκεκριμένο τομέα, λέγοντας ότι παρόλο που αυτή τη στιγμή η Αυστραλία δεν απειλείται από βαλλιστικούς πυραύλους, ενδέχεται να έρθει μια μέρα που θα αντιμετωπίσει μια τέτοια απειλή.

    [04] Πενσυλβάνια, η πολιτεία που θα προσελκύσει το προεκλογικό ενδιαφέρον των δύο αμερικανικών πολιτικών κομμάτων.

    08 Jul 2004, 01:58 UTC

    Τη βορειοανατολική πολιτεία της Πενσυλβάνια, επέλεξε ο Τζών Κέρρυ για να ανακοινώσει ότι σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησής του θα είναι ο Τζών Εντουαρτς, και αυτή του η επιλογή δεν ήταν καθόλου τυχαία. Η Πενσυλβάνια είναι μια από τις Πολιτείες στις οποίες αναμένεται να υπάρξει πολύ σκληρή αναμέτρηση μεταξύ του Τζώρτζ Μπους και του Τζών Κέρρυ. Να σημειώσουμε ότι ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος στις εκλογές του 2000 Αλ Γκόρ, κέρδισε την Πενσυλβάνια, αλλά ο κύριος Μπους επισκέφτηκε τη συγκεκριμένη Πολιτεία τουλάχιστον 30 φορές πριν γίνει Πρόεδρος, δείχνοντας έτσι καθαρά πόσο πολύ πίστευε ότι πρέπει να κερδίσει τους ψηφοφόρους της για να κατακτήσει τον προεδρικό θώκο. Οι ψηφοφόροι της Πενσυλβάνια ανυπομονούν να ακούσουν τις προγραμματικές θέσεις των δύο υποψηφίων για την οικονομία. Να υπενθυμίσουμε ότι 40 χρόνια πριν η Πενσυλβάνια ήταν μια από τις πιο οικονομικά δυνατές πολιτείες με μεγάλη παραγωγή χάλυβα και άνθρακα. Όμως πολλά από αυτά τα εργοστάσια σταδιακά έκλεισαν αναγκάζοντας τους νέους να εγκαταλείψουν τη περιοχή προς αναζήτηση εργασίας και να παραμείνουν μόνο οι ηλικιωμένοι.

    Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών ο υποψήφιος που θα υπερισχύσει στη Πολιτεία κερδίζει ταυτόχρονα και όλες τις έδρες, η πλειοψηφία των οποίων είναι απαραίτητη σε όποιον επιδιώκει να γίνει πρόεδρος της χώρας.

    Η Πενσυλβάνια, διαθέτει 21 εκλεκτορικές ψήφους. Δεδομένης λοιπόν της δύναμης που διαθέτει το εκλογικό σώμα της συγκεκριμένης Πολιτείας, είναι περισσότερο από σίγουρο ότι και οι δύο υποψήφιοι θα διοργανώσουν αρκετές προεκλογικές συγκεντρώσεις εκεί.

    [05] ΕΕ: βοήθεια 318 εκ. δολαρίων στους Τουρκοκύπριους

    07 Jul 2004, 20:22 UTC

    Γκύντερ Φερχώυγκεν

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε για το τουρκοκυπριακό τμήμα της Κύπρου οικονομικό πακέτο ύψους 318 εκατομμυρίων δολαρίων, που περιέχει εμπορικά προνόμια για τους Τουρκοκύπριους.

    Ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Γκύντερ Φερχώυγκεν δήλωσε σε δημοσιογράφους, στις Βρυξέλλες, ότι στόχος του πακέτου είναι να δοθεί τέλος στη απομόνωση της Τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    Ο κύριος Φερχώυγκεν είπε ότι τα σχέδια δεν είναι σημαίνουν ντε φάκτο αναγνώριση ενός Τουρκοκυπριακού κράτους. Απλώς, είπε, αποσκοπούν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης με στόχο την επανένωση των δύο κοινοτήτων του νησιού.

    Οι Ελληνοκύπριοι εξέφρασαν το φόβο πως εάν εφαρμοσθούν οι αρχές του ελεύθερου εμπορίου στα λιμάνια που ελέγχονται από τους Τουρκοκύπριους θα είναι σα να αναγνωρίζεται η περιοχή, ως κράτος.

    [06] Πτώση σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου

    07 Jul 2004, 20:26 UTC

    Πτώση σημείωσαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, μετά από την επιδιόρθωση πετρελαιαγωγού στο Ιράκ και την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής του. Το Βρετανικό αργό πετρέλαιο τύπου Μπρεντ πωλήθηκε για λιγότερο από 37 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού μειώθηκε στα 39 δολάρια το βαρέλι.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλί αλ Νουαίμι, ανακοίνωσε ότι ο ΟΠΕΚ θα αυξήσει τον Αύγουστο την παραγωγή του κατά 500 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα . Η αύξηση αυτή είναι επιπλέον σε εκείνη των 2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο.

    [07] Δεν θα περάσει την πράσινη γραμμή η Ολυμπιακή Φλόγα

    07 Jul 2004, 21:07 UTC

    Πολιτικές διαφωνίες στέκονται εμπόδιο στην υλοποίηση σχεδίων για τη μεταφορά της Ολυμπιακής Φλόγας δια μέσου τουρκοκυπριακών περιοχών της Κύπρου.

    Η Κυπριακή κυβέρνηση είχε αρχικά δώσει την άδειά της να διασχίσει η φλόγα την πράσινη γραμμή, υπό τον όρο ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα εκμεταλλεύονταν την όλη υπόθεση για πολιτικούς λόγους. Όμως ο πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, Κίκης Λαζαρίδης, ανακοίνωσε πως η Ολυμπιακή Φλόγα δεν θα περάσει από το τουρκοκυπριακό τμήμα του νησιού. Οι Τουρκοκύπριοι επέκριναν την κυπριακή κυβέρνηση λέγοντας πως δεν τήρησε τη συμφωνία να επιτρέψει τη διέλευση της Φλόγας από την Πράσινη Γραμμή.

    Ολυμπιακοί αρμόδιοι εξέφρασαν απογοήτευση για το γεγονός ότι δεν μπόρεσαν να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.

    [08] Εντείνονται τα επεισόδια βίας στο Ιράκ

    07 Jul 2004, 20:10 UTC

    Bίαια επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα σε ορισμένες περιοχές της Βαγδάτης καθώς αντάρτες συγκρούστηκαν με τη Ιρακινή αστυνομία, την οποία υποστήριζαν αμερικανικά στρατεύματα και ελικόπτερα.

    Αξιωματούχος του Υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι τουλάχιστον 4 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και πάνω από 20 τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια συμπλοκών στους δρόμους στο κέντρο της Βαγδάτης.

    Νωρίτερα , σε μία άλλη συνοικία της ιρακινής πρωτεύουσας η αστυνομία λεει πως τουλάχιστον έξη άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα σε σειρά επιθέσεων με όλμους κατά στόχων, ανάμεσα στους οποίους ήταν και η κατοικία του πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλλάουϊ και το αρχηγείο του πολιτικού του κόμματος.

    Επίσης Αιγύπτιοι αξιωματούχοι διερευνούν την πληροφορία ότι ένας Αιγύπτιος οδηγός φορτηγού έπεσε θύμα απαγωγής στο Ιράκ.

    [09] 2 τόνοι ουρανίου απομακρύνθηκαν από το Ιράκ

    07 Jul 2004, 20:13 UTC

    Οι ΗΠΑ απομάκρυναν από το Ιράκ σχεδόν δύο τόνους ουρανίου και ποσότητες άλλων ραδιενεργών υλικών, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή μιας «βρώμικης βόμβας».

    Ο αμερικανός υπουργός Ενέργειας, Σπενσερ Άμπραχαμ, δήλωσε πως με την απομάκρυνση του υλικού αυτού δεν υπάρχει πιθανότητα να πέσει στα χέρια τρομοκρατών. Τα πυρηνικά και ραδιενεργά υλικά εντοπίστηκαν σε μια πρώην πυρηνική ερευνητική εγκατάσταση, η οποία είχε αχρηστευθεί στις αρχές της δεκαετίας του 90 μετά από τον πρώτο πόλεμο του Περσικού.

    Σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας αναφέρει πως τα υλικά μεταφέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 23 Ιουνίου για λόγους ασφαλείας. Λεει επίσης πως ραδιενεργό υλικό λιγότερο επικίνδυνο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς, αγροτικούς και βιομηχανικούς σκοπούς παρέμεινε στο Ιράκ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας είχε ενημερωθεί, εκ των προτέρων, για την επιχείρηση.

    [10] Οικογένεια αμερικανού πεζοναύτη ομήρου δηλώνει ότι αφέθηκε ελεύθερος.

    07 Jul 2004, 01:21 UTC

    Η οικογένεια του Λιβανικής καταγωγής αμερικανού πεζοναύτη ομήρου στο Ιράκ, Γιασέφ Αλί Χασούν, δήλωσε ότι είναι ζωντανός και οτι αφέθηκε ελεύθερος απο τους απαγωγείς του. Ο αδελφός του λοχία Χασούν δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους στην Τρίπολη του Λιβάνου οτι διαθέτει αξιόπιστες πληροφορίες πως ο 24άχρονος αδελφός του αφέθηκε ελεύθερος. Ομως ο αμερικανικος στρατός δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία. Η δήλωση αυτή ακολουθεί αντιφατικές πληροφορίες σχετικά με την τύχη του λοχία Χασούν. Την Κυριακή ισλαμιστές εξτρεμιστές διέψευσαν δημοσίευση του Σαββάτου σε ισλαμική ιστοσελίδα, που έλεγε οτι ο λοχίας είχε αποκεφαλιστεί.

    [11] Νιού Γιόρκ Τάϊμς: Η CIA δεν ενημέρωσε το πρόεδρο Μπους ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε εγκαταλείψει τις προσπάθειες ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

    06 Jul 2004, 16:19 UTC

    Σαντάμ Χουσεΐν

    Άρθρο των Νιου Γιόρκ Τάιμς γράφει ότι συγγενείς Ιρακινών επιστημόνων είχαν πει, πριν από τον πόλεμο, στην CIA, ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε εγκαταλείψει τις προσπάθειες ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής.

    Το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει ότι η CIA δεν διαβίβασε τις πληροφορίες αυτές στον Πρόεδρο Μπους, καθώς αυτός προειδοποιούσε δημοσίως ότι η Βαγδάτη ανέπτυσσε απαγορευμένα όπλα.

    Σύμφωνα με την Νιου Γιορκ Τάϊμς αξιωματούχοι της CIA απέρριψαν τις πληροφορίες από τα συγγενικά πρόσωπα Ιρακινών επιστημόνων λέγοντας ότι δεν ήταν πειστικές, ή συγκεκριμένες.

    Κατά την εφημερίδα, η αποτυχία να δοθούν οι εν λόγω πληροφορίες στη κυβέρνηση Μπους αποκαλύφτηκε από την αρμόδια για τις Μυστικές Υπηρεσίες Επιτροπή της Γερουσίας, η οποία θα δημοσιοποιήσει την πρώτη της έκθεση αυτή την εβδομάδα, σχετικά με τον τρόπο χειρισμού των μυστικών πληροφοριών πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ.

    Ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι προσβλέπει στο να διαβάσει την έκθεση της επιτροπής.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 9 July 2004 - 1:18:14 UTC