Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-07-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μεγάλο δίκτυο λαθρεμπορίας βρεφών στην Κίνα
  • [02] "Οι ΗΠΑ είχαν υποβαθμίσει την σοβαρότητα της απειλής από Αλ Κάιντα"
  • [03] Λευκός Οίκος και Κογκρέσο τάσονται υπέρ της υλοποίησης των προτάσεων της επιτροπής.
  • [04] 39 οι νεκροί από τον εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας στη Τουρκία.
  • [05] Η Κένυα ζητά απ' τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν το Ιράκ.
  • [06] Νεκρά 3 μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ από Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα.
  • [07] Πόρισμα του Αμερικανικού στρατού για κακοποιήσεις κρατουμένων σε Ιράκ και Αφγανιστάν.
  • [08] Νέα κυβερνητική έκθεση λέει οτι θα χρειαστούν περαιτέρω κονδύλια για τον πόλεμο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν
  • [09] Συνάντηση Κόλιν Πάουελ-Κόφι Ανάν για το Νταρφούρ
  • [10] Θετικό το ΝΑΤΟ έναντι του αιτήματος της Ελλάδας
  • [11] Η πλειοψηφία των ισπανόφωνων στις ΗΠΑ, υποστηρίζουν τον Τζών Κέρρυ
  • [12] Ιράκ: 6 νέες απαγωγές ξένων υπηκόων
  • [13] Πεντάγωνο: Υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ οι όποιοι Αμερικανοί στρατιώτες στους Ολυμπιακούς της Αθήνας.
  • [14] Σήμερα η έκθεση της επιτροπής για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
  • [15] Νέο βίντεο με τους τρομοκράτες της 11ης Σεπτεμβρίου.

  • [01] Μεγάλο δίκτυο λαθρεμπορίας βρεφών στην Κίνα

    23 Jul 2004, 16:33 UTC

    Δικαστήριο στην Κίνα καταδίκασε 52 άτομα για την συμμετοχή τους σε μεγάλης κλίμακας λαθρεμπόριο βρεφών. Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Κίνας λέει οτι η δύο αρχηγοί της συμμορίας καταδικάστηκαν σε θάνατο, ενώ άλλοι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης απο 18 μήνες έως ισόβια. Ενα μέλος της συμμορίας απαλλάχθηκε. Το δίκτυο παράνομης διακίνησης νηπίων αποκαλύφθηκε το Μάρτιο του 2003, όταν η αστυνομία συνέλαβε μέλη της συμμορίας που διακινούσαν 28 κοριτσάκια μέσα σε βαλίτσες, τις οποίες είχαν φορτώσει σε λεωφορείο. Τα βρέφη ήταν μόλις μερικών μηνών και είχαν ναρκωθεί για να μήν κάνουν θόρυβο κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Ενα απο αυτά, δεν επέζησε. Σύμφωνα με τις αρχές, η συμμορία δρούσε στην φτωχότερη περιοχή της νότιας Κίνας, Γκουανσί, απαγάγοντας ή αγοράζοντας βρέφη για να τα πωλήσει σε άκληρα ζευγάρια. Μερικές φορές, κοριτσάκια πωλούνται ως νύφες σε αγροτικές περιοχές της χώρας.

    [02] "Οι ΗΠΑ είχαν υποβαθμίσει την σοβαρότητα της απειλής από Αλ Κάιντα"

    23 Jul 2004, 01:51 UTC

    Τόμας Κήν

    Ανακοινώνοντας το τελικό της πόρισμα εδώ στην Ουάσινγκτον η ειδική επιτροπή που διερεύνησε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι αμερικανικές αρχές δεν μπόρεσαν να εκτιμήσουν σωστά την απειλή που συνιστούσε για τη χώρα το δίκτυο της αλ Κάιντα. Συνοψίζοντας το πόρισμα της επιτροπής, ο πρόεδρός της, Τόμας Κήν, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έκανε αρκετά για να εξουδετερώσει την εν λόγω απειλή. Η επιτροπή βρήκε σφάλματα έλλειψης φαντασίας, πολιτικής, ικανοτήτων και συντονισμού σόλο το κυβερνητικό φάσμα. Επίσης επεσήμανε ότι οι ένοπλες δυνάμεις παρουσίασαν περιορισμένες εναλλακτικές λύσεις στον αγώνα κατά της Αλ Κάιντα και ότι οι μυστικές υπηρεσίες αντιμετώπιζαν προβλήματα μειωμένου προϋπολογισμού και γραφειοκρατικού ανταγωνισμού. Το πόρισμα αναφέρει οτι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει άν θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί οι επιθέσεις, πάντως, καμμία απο τις ενέργειες των κυβερνήσεων Κλίντον και Μπούς δεν ματαίωσε ή καθυστέρησε τα σχέδια της αλ Κάιντα. Η επιτροπή εξάλλου εισηγήθηκε την δημιουργία εθνικού κέντρου αντι-τρομοκρατίας, υπό την ηγεσία υπουργού που να συντονίζει το έργο όλων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

    Εξάλλου, το πόρισμα της επιτροπής αναφέρει ότι δεν βρέθηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο πρώην ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν, είχε ενεργή συνεργασία με την Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με το πόρισμα, άν και είχαν υπάρξει φιλικές επαφές μεταξύ Ιράκ και Αλ Κάιντα πριν από τις εν λόγω επιθέσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται αρκετές συναντησεις μεταξύ ιρακινών αξιωματούχων και ανώτερων στελεχών της οργάνωσης το 1998 και το 1999, εν τούτοις δεν βρέθηκαν αποδείξεις οτι το Ιράκ συνεργάστηκε με την αλ Κάιντα για τον σχεδιασμό και εκτέλεση οποιωνδήποτε επιθέσεων κατά των ΗΠΑ. Ορισμένα μέλη της κυβέρνησης Μπούς, ανάμεσά τους και ο αντιπροεδρος Ντίκ Τσέηνυ, υποστηρίζουν οτι υπάρχουν παλαιοί δεσμοι μεταξύ του Ιράκ και του τρομοδικτύου του Οσάμα μπιν Λάντεν. Η κυβέρνηση Μπούς είχε βασίσει την εισβολή στο Ιράκ κυρίως στον ισχυρισμό αυτό.

    Στο μεταξύ, η επιτροπή αποφάνθηκε οτι δεν υπάρχουν αποδείξεις οτι το Ιράν γνώριζε εκ των προτέρων για τις επιθέσεις κατά της Νέας Υόρκης και της Ουάσινγκτον, αλλά προσθέτει οτι το θέμα αυτό χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

    [03] Λευκός Οίκος και Κογκρέσο τάσονται υπέρ της υλοποίησης των προτάσεων της επιτροπής.

    23 Jul 2004, 02:10 UTC

     

    Ο πρόεδρος Μπούς συνεχάρη την επιτροπή για τις προσπάθειες της χαρακτηρίζοντας τις προτάσεις της «σοβαρές και συνετές» που αποσκοπούν στο να αποτρέψουν περαιτέρω τρομοκρατικές επιθέσεις. Πάντως ο κ. Μπούς δεν αναφέρθηκε σε καμία συγκεκριμένη πρόταση για μεταρρυθμίσεις. Είπε μόνο ότι η κυβέρνηση θα ενεργήσει εκεί που χρειάζεται. Εξάλλου, ο προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος, Τζον Κέρρυ, δήλωσε ότι αν εκλεγεί το Νοέμβριο, θα συγκαλέσει έκτακτη κυβερνητική συνδιάσκεψη με στόχο την επίτευξη προόδου όσον αφορά στην εφαρμογή των προτάσεων της επιτροπής.

    Ηγετικά στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου υπόσχονται πως θα ενεργήσουν αμέσως με βάση τις προτάσεις της επιτροπής. Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής, Τζόσεφ Λήμπερμαν, δήλωσε ότι με την συνεργασία των συναδέλφων του θα προβεί σε «νομοθετική μετάφραση» των προτάσεων της επιτροπής και κάλεσε το Κογκρέσο να ενεργήσει επί του θέματος πριν το τέλος της χρονιάς. Από τη πλευρά του ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Τζον Μακέην, τόνισε χαρακτηριστικά ότι όσο ποιο γρήγορα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι προτάσεις της επιτροπής, τόσο καλύτερα για τη χώρα. Ο κ. Λήμπερμαν ευχαρίστησε επίσης τις οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, επισημαίνοντας ότι οι δικές τους πιέσεις έδωσαν την τελική ώθηση για την δημιουργία της επιτροπής.

    [04] 39 οι νεκροί από τον εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας στη Τουρκία.

    23 Jul 2004, 02:45 UTC

    Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου συγκοινωνιών της Τουρκίας, 39 είναι οι νεκροί και 43 οι τραυματίες, από τον χθεσινό εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας στην επαρχία Σακάρια, της Βορειοδυτικής Τουρκίας. Προηγούμενες αναφορές ανέβαζαν τον αριθμό των νεκρών στους 139. Το δυστύχημα συνέβη έναν μόλις μήνα μετά την εγκαινίαση της νέας αυτής γραμμής υψηλής ταχύτητας που συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την Άγκυρα. Τούρκοι αξιωματούχοι συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, έσπευσαν στο σημείο του δυστυχήματος.

    [05] Η Κένυα ζητά απ' τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν το Ιράκ.

    23 Jul 2004, 02:46 UTC

    Η Κένυα προτρέπει τους υπηκοους της να εγκαταλείψουν αμέσως το Ιράκ, σε μία προσπάθεια να επιτύχει την απελευθέρωση των τριών Κενυατών που έχουν πέσει θύματα απαγωγέων. Την Τετάρτη, εξτρεμιστές απήγαγαν τρείς Κενυάτες, τρείς Ινδούς και έναν Αιγύπτιο και απείλησαν οτι θα εκτελούν έναν κάθε 72 ώρες, εάν οι χώρες τους δεν αποσύρουν τους υπηκόους τους απο το Ιράκ. Οι απαγωγείς απαίτησαν επίσης απο τον κουβετιανό εργοδότη των ομήρων, να σταματήσει τις εμπορικές του δραστηριότητες στη χώρα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, μιλώντας στην Αραβική τηλεόραση, απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωση των τριων συμπατριωτών του. Στο μεταξύ, η αστυνομία εντόπισε χθες το αποκεφαλισμένο πτώμα ενός άνδρα ανδρός στον ποταμό Τίγρη. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένα άλλο ακέφαλο πτώμα βρέθηκε στην ίδια περιοχή. Βούλγαροι αξιωματούχοι δήλωσαν οτι το πτώμα εκείνο ανήκε σε έναν απο τους δύο Βουλγάρους που είχαν απαχθει κοντά στη Μοσούλη. Στο μεταξύ, αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού δήλωσαν οτι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις σκότωσαν 25 αντάρτες, τραυμάτισαν 17 και συνέλαβαν 25, κατά τη διάρκεια σφοδρής μάχης στη πόλη Ραμαντί.

    [06] Νεκρά 3 μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ από Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα.

    23 Jul 2004, 02:50 UTC

    3 μέλη της Παλαιστινιακής εξτρεμιστικής οργάνωσης, Ισλαμική Τζιχάντ, σκοτώθηκαν από επίθεση Ισραηλινού ελικοπτέρου στη πόλη της Γάζας. Οι Ισραηλινές αρχές δήλωσαν ότι ανώτερο στέλεχος της οργάνωσης, ο Χαζά Ραχίμ, που σκοτώθηκε απ την επίθεση σχεδίαζε μεγάλη τρομοκρατική επίθεση μέσα στο Ισραήλ. Επίσης χθες Παλαιστίνιος βουλευτής δήλωσε ότι ο πρόεδρος Γιασερ Αραφάτ, έδωσε πλήρη εξουσιοδότηση στον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Αχμέντ Κουρέια, να προβεί σε αλλαγές στους κόλπους της κυβέρνησης και των δυνάμεων ασφάλειας. Επίσης αξιωματούχοι που συμμετέχουν στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή δηλώνουν ότι αυτή τη περίοδο αναπτύσσονται σχέδια για την πραγματοποίηση πολυεθνικής διάσκεψης με θέμα την πρόταση του Ισραήλ για αποχώρηση των δυνάμεων του απ τη Λωρίδα της Γάζας.

    [07] Πόρισμα του Αμερικανικού στρατού για κακοποιήσεις κρατουμένων σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

    23 Jul 2004, 02:57 UTC

    Στις 94 φτάνουν οι υποθέσεις κακοποίησης κρατουμένων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από ότι αρχικά είχε υπολογιστεί. Παρόλα αυτά κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, τονίζουν ότι οι βιοπραγίες που σημειώθηκαν στο Ιράκ με «πρωταγωνιστές» αμερικανούς στρατιώτες, δεν είναι μέρος του πλαισίου που διέπει το αμερικανικό στρατιωτικό σύστημα. Ο Λες Μπράουνλι, ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου, μιλώντας χθες, στην επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, τόνισε ότι τα περιστατικά των κακοποιήσεων είναι μεν θλιβερά αλλά τα χαρακτήρισε σαν περιστατικά τα οποία έγιναν χωρίς άνωθεν οδηγία. Ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος Κάρλ Λεβίν, αμφισβήτησε το πόρισμα του στρατού, λέγοντας ότι, «δεν μπορεί να πιστέψει πως οι κακοποιήσεις των κρατουμένων πραγματοποιήθηκαν, χωρίς ανωτέρα διαταγή». Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανικός στρατός είχε ξεκινήσει έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει την ορθότητα των ισχυρισμών για κακοποίηση Ιρακινών κρατουμένων, τον προηγούμενο Φεβρουάριο. Δύο μήνες μετά, παρουσιάστηκαν οι πρώτες φωτογραφίες που απεικόνιζαν με κάθε λεπτομέρεια τις κακοποιήσεις που δέχονταν κρατούμενοι από αμερικανούς στρατιώτες, στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης.

    [08] Νέα κυβερνητική έκθεση λέει οτι θα χρειαστούν περαιτέρω κονδύλια για τον πόλεμο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν

    22 Jul 2004, 15:55 UTC

    Νέα κυβερνητική έκθεση λεει οτι ο αμερικανικός στρατός χρειάζεται επιπλέον κονδύλια ύψους 12. 3 δισεκατομμυρίων δολλαρίων, για να καλύψει τα έξοδα των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, έως το τέλος του χρόνου. Η έκθεση εξεδόθη σήμερα απο την αρμόδια για οικονομικά θέματα υπηρεσία του αμερικανικού κονγκρέσσου. Η έκθεση αυτή αντιβαίνει τις εκτιμήσεις του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου, που υποστηρίζουν οτι ο στρατός δεν θα χρειαστεί επιπρόσθετα κονδύλια για το οικονομικό έτος 2004, που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου. Η έκθεση αναφέρει πως το κόστος των δύο πολέμων έχει επιβαρύνει ιδιαίτερα τις ένοπλες δυνάμεις και οτι ο στρατός σχεδιάζει να αναβάλει την επιδιόρθωση μηχανημάτων του στο Ιράκ, ενώ η Αεροπορία και το Ναυτικό έχουν μειώσει τις εκπαιδευτικές αποστολές για πιλότους. Στο μεταξύ, αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού είπαν οτι φέρνουν νεοσυλλέκτους στις τάξεις του στρατεύματος νωρίτερα απο το κανονικό, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες που υπάρχουν για έμψυχο υλικό στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

    [09] Συνάντηση Κόλιν Πάουελ-Κόφι Ανάν για το Νταρφούρ

    22 Jul 2004, 15:58 UTC

    Πρόσφυγες στο Νταρφούρ

    Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ πρόκειται να συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον γενικό γραμματέα του των ΗΕ Κόφι Ανάν, για να συζητήσει την κρίση που πλήττει την ταραγμένη περιοχή του Σουδάν, Νταρφούρ. Ανώτερος αξιωματούχος του Στέητ Ντηπάρτμεντ είπε οτι οι ΗΠΑ σκληραίνουν την γλώσσα τους αναφορικά με σχέδιο ψηφίσματος που υπέβαλαν στο συμβούλιο ασφαλείας, ζητώντας να επιβληθούν κυρώσεις όχι μόνο στους πολιτοφύλακες, που κατηγορούνται για φρικαλεότητες κατά των αφρικανών κατοίκων της περιοχής, αλλά και στη σουδανική κυβέρνηση. Ο κ. Πάουελ επισήμανε οτι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος απο την αντίδραση του Χαρτούμ αναφορικά με την κρίση στο Νταρφούρ, ενώ ο κ. Ανάν είπε ο η σουδανική κυβέρνηση δεν σημείωσε πρόοδο στην προσπάθειά της να σταματήσει τις επιθέσεις απο τους Αραβες μαχητές. Οι κ.κ. Πάουελ και Ανάν είχαν επισκεφθεί ταυτόχρονα την περιοχή πρίν απο τρείς εβδομάδες και εξασφάλισαν την υπόσχεση του Χαρτούμ οτι θα αφόπλιζε τους πολιτοφύλακες και θα βελτίωνε την ασφάλεια. Τα ΗΕ έχουν χαρακτηρίσει την κατάσταση στο Νταρφούρ από ανθρωπιστική άποψη τη χειρότερη στον κόσμο. Ηδη πάνω απο ένα εκατομμύριο άμαχοι, έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

    [10] Θετικό το ΝΑΤΟ έναντι του αιτήματος της Ελλάδας

    22 Jul 2004, 16:01 UTC

    Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ είπαν οτι, κατά πάσα πιθανότητα, η συμμαχία θα εγκρίνει το ελληνικό αίτημα για ενισχύσεις στον τομέα της ασφάλειας κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι αξιωματούχοι αυτοί δήλωσαν σήμερα οτι, εντός των προσεχών ημερών, αναμένεται οι πρέσβεις των χωρών του ΝΑΤΟ να εγκρίνουν επίσημα το αίτημα για ενισχύσεις ασφαλείας. Δεν υπεισήλθαν όμως σε λεπτομέρειες. Οι πρέσβεις συζήτησαν ήδη το θέμα αυτό νωρίτερα σήμερα, αλλά δεν κατέληξαν σε τελική απόφαση. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασσόσιέτεντ Πρες μεταδίδει οτι η συμβολή του ΝΑΤΟ στον τομέα της ασφάλειας, θα επιτρέψει σε περισσότερους ειδικούς αμερικανούς πράκτορες να κινηθούν κάτω απο την ομπρέλλα της συμμαχίας. Μια απευθειας αμερικανική επέμβαση, θεωρείται πολιτικά ευαίσθητη για την Ελλάδα, δεδομένου ότι οι περισσότεροι Ελληνες είναι αντίθετοι με τον πόλεμο στο Ιράκ.

    [11] Η πλειοψηφία των ισπανόφωνων στις ΗΠΑ, υποστηρίζουν τον Τζών Κέρρυ

    22 Jul 2004, 16:04 UTC

    Ο κ. Κέρρυ

    Νέα σφυγμομέτρηση στις ΗΠΑ δείχνει οτι ο γερουσιαστής Τζών Κέρρυ, που θεωρείται οτι θα ειναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, προηγείται κατά δύο προς ένα του προέδρου Μπούς, αναφορικά με τους ισπανόφωνους ψηφοφόρους. Η σφυγμομέτρηση δείχνει οτι η το 60% της κατηγορίας αυτής ψηφοφόρων υποστηρίζει τον κ. Κέρρυ και μόνο το 30% υποστηρίζει τον προεδρο Μπούς. Σύμφωνα με την σφυγμομέτρηση, το 54% των ερωτηθέντων είπαν οτι δεν εγκρίνουν τις προεδρικές επιδόσεις του κ. Μπούς, σε αντίθεση με το 36%, που τις εγκρίνει. Τα ποσοστά αυτά υποστήριξης προς τον κ. Μπούς είναι μειωμένα έναντι εκείνων που παρουσιάζουν άλλες σφυγμομετρήσεις. Η σφυγμομέτρηση, που διενεργήθηκε απο την εφημερίδα Ουάσινγκτον Πόστ, τον τηλεοπτικό σταθμό Γιουνιβίζιον και το Ινστιτούτο Πολιτικής Τόμας Ριβέρα, βασίζεται σε απαντήσεις ισπανόφωνων ψηφοφόρων απο 11 πολιτείες, στις οποίες το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων ανήκει στην κατηγορία αυτή, όπως λ.χ. η Φλόριδα, η Καλιφόρνια και το Τέξας. Ο επικεφαλής της εκστρατείας επανεκλογής του κ. Μπούς Μάθιου Ντάουντ, απέρριψε τα αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης, λέγοντας οτι άλλες σφυγμομετρήσεις που βασίζονται στον συνολικό πληθυσμό, δείχνουν οτι ο πρόεδρος Μπούς έχει πολύ υψηλότερα ποσοστά υποστήριξης μεταξύ των ισπανόφωνων ψηφοφόρων.

    [12] Ιράκ: 6 νέες απαγωγές ξένων υπηκόων

    22 Jul 2004, 01:04 UTC

     

    Σε βιντεοταινία που εστάλη σε δημοσιογραφικούς οργανισμούς εξτρεμιστική οργάνωση δηλώνει ότι έχει απαγάγει και άλλους 6 ξένους οδηγούς φορτηγών, δύο Κενυάτες, τρεις Ινδούς και έναν Αιγύπτιο και απειλεί ότι θα αποκεφαλίζει έναν κάθε 72 ώρες, εάν οι χώρες τους δεν αποσύρουν τους υπηκόους τους απο το Ιράκ. Οι απαγωγείς απαιτούν επίσης ο κουβετιανός εργοδότης των οδηγών να σταματήσει τις εμπορικές του δραστηριότητες στο Ιράκ. Στο μεταξύ τουλάχιστον 10 Ιρακινοί και ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκαν χθες στο Ιράκ. Έξι άτομα σκοτώθηκαν σε ξεχωριστές επιθέσεις με βόμβες και πύραυλο στη Βαγδάτη, ενώ τουλάχιστον 4 Ιρακινοί σκοτώθηκαν σε ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ αμερικανών πεζοναυτών και ένοπλων Ιρακινών στη πόλη Ραμαντί, δυτικά της Βαγδάτης. Βόρεια της Βαγδάτης, ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε απο έκρηξη βόμβας στο οδόστρωμα ενώ τραυματίστηκαν έξι άλλοι.

    Ο αμερικανός υπουργός άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δεν απέρριψε την πιθανότητα να σταλούν κι άλλοι στρατιώτες στο Ιράκ, αν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο. Σε συνέντευξη τύπου χθες ο κ. Ράμσφελντ δήλωσε ότι ο αριθμός αμερικανών στρατιωτών που έχει σταλεί στο Ιράκ έχει βασιστεί σε προτάσεις ανώτερων αξιωματούχων των ενόπλων δυνάμεων, αλλά τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αυξήσουν ή και να μειώσουν τον αριθμό στρατιωτών τους στη χώρα, ανάλογα με τις εξελίξεις, όπως είπε. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο Ιράκ περίπου 140 χιλιάδες αμερικανοί στρατιώτες, ενώ περίπου 900 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στις εχθροπραξίες στο Ιράκ τους τελευταίους 16 μήνες.

    [13] Πεντάγωνο: Υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ οι όποιοι Αμερικανοί στρατιώτες στους Ολυμπιακούς της Αθήνας.

    22 Jul 2004, 01:16 UTC

    Το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι όποιοι αμερικανοί στρατιώτες σταλούν σε ρόλους ασφάλειας στην Ολυμπιάδα της Αθήνας τον άλλο μήνα, θα βρίσκονται υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ. Μάλιστα ο αμερικανός υπουργός άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, διευκρίνισε ότι κάθε αίτημα της Ελληνικής κυβέρνησης για στρατιωτική βοήθεια υποβάλλεται μέσω της συμμαχίας. Και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ και όχι η Ελλάδα θα ζητήσει απ το αμερικανικό Πεντάγωνο ότι χρειάζεται, ανάλογα με τις ανάγκες. Χθεσινά αμερικανικά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να στείλουν 400 στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Αλλά Έλληνες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί σε ξένο ένοπλο προσωπικό ασφάλειας να συνοδεύει αθλητές. Οι ίδιοι αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι ένοπλοι ένστολοι θα συνοδεύουν μόνο ξένους ηγέτες, αλλά οι Ελληνικές αρχές φέρουν πλήρως την ευθύνη για την ασφάλεια των αθλητών.

    [14] Σήμερα η έκθεση της επιτροπής για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    22 Jul 2004, 01:49 UTC

    Μέλη της επιτροπής

    Την τελική της έκθεση θα δώσει σήμερα στην δημοσιότητα η ειδική ανεξάρτητη επιτροπή που διερεύνησε την υπόθεση των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η 600 σελίδων έκθεση τεκμηριώνει ότι οι μυστικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες ασφάλειας των ΗΠΑ έχασαν πάνω από 10 ευκαιρίες για την αποκάλυψη των σχεδίων των τρομοκρατών. Πάντως η επιτροπή συμπεραίνει ότι ακόμη και αν δεν χανόντουσαν αυτές οι ευκαιρίες, θα ήταν μάλλον απίθανη η αντιστροφή της αλληλουχίας γεγονότων που οδήγησαν στις επιθέσεις. Αναμένεται πως η έκθεση της επιτροπής θα περιλαμβάνει σειρά προτάσεων για μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργίας νέας υπουργικής θέσης Γενικού Επικεφαλής όλων των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ.

    [15] Νέο βίντεο με τους τρομοκράτες της 11ης Σεπτεμβρίου.

    22 Jul 2004, 02:01 UTC

    Δόθηκε στη δημοσιότητα τις τελευταίες ώρες, εδώ στις ΗΠΑ, νέο βίντεο που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου της Ουάσιγκτον την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Το βίντεο δείχνει μερικούς απ τους αεροπειρατές τρομοκράτες που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου να περνούν τον καθιερωμένο έλεγχο ασφάλειας πριν την προγραμματισμένη επιβίβαση τους στην πτήση 77 της αεροπορικής εταιρείας American, που ως γνωστόν έπεσε τελικά πάνω στο κτήριο του Πενταγώνου. Το βίντεο δείχνει ορισμένους απ τους αεροπειρατές, που πιστεύεται ότι στις χειραποσκευές τους έφεραν μαχαίρια και σουγιάδες, να υπόκεινται σε ιδιαίτερο έλεγχο απ το προσωπικό ασφαλείας του αεροδρομίου, αλλά να τους επιτρέπεται τελικά να επιβιβαστούν στο αεροσκάφος.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 24 July 2004 - 1:18:23 UTC