Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-07-26

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Aσράουι: Ο Γιασέρ Αραφάτ θα πρέπει να εγκαταλείψει μέρος της δύναμης του.
  • [02] Κλάρκ: Χρειάζονται σαρωτικές μεταρρυθμίσεις των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.
  • [03] 14 νεκροί από νέο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Τουρκία.
  • [04] Ισχυρός σεισμός στην Ινδονησία.
  • [05] Ενεκρίθη ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ για το 2005
  • [06] Στην Κύπρο η νέα απεσταλμένη της αμερικανικής κυβέρνησης
  • [07] Δυσαρεστημένος με την κατάσταση στο Νταρφούρ, δηλώνει ο Κόλιν Πάουελ
  • [08] Αμερικανική αεροπορική επίθεση στη Φαλλούτζα κατά κρησφυγέτου τρομοκρατών
  • [09] Συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια του εκτροχιασμού τραίνου στην Τουρκία
  • [10] Ερευνάται η πληροφορία για επιθέσεις στο συνέδριο των Δημοκρατικών
  • [11] Μείωση αποδοχών απο την περικοπή θέσεων εργασίας, προτίμησαν οι εργαζόμενοι της Νταίμλερ Κράισλερ
  • [12] Βίαιες διαδηλώσεις στην ΠΓΔΜ

  • [01] Aσράουι: Ο Γιασέρ Αραφάτ θα πρέπει να εγκαταλείψει μέρος της δύναμης του.

    26 Jul 2004, 01:27 UTC

    Χανάν Ασράουι

    Η γνωστή Παλαιστίνια βουλευτής, Χανάν Ασράουι, ζητά απ τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, να εγκαταλείψει τον αποκλειστικό έλεγχο που ασκεί στην Παλαιστινιακή Αρχή. Σε συνέντευξη της προς Ελβετική εφημερίδα, η κ. Ασράουι προειδοποίησε πως θα υπάρξουν περισσότερες αναταραχές από μέρους εξτρεμιστών που θα ζητούν μεταρρυθμίσεις, αν ο κ. Αραφάτ δεν παραχωρήσει σημαντική δύναμη στον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό. Η κ. Ασράουι δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν η πολιτική ένταση που επικρατεί στα Παλαιστινιακά εδάφη θα προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο, αλλά εξέφρασε ανησυχία σχετικά με φήμες για αύξηση των πωλήσεων όπλων στη Γάζα.

    [02] Κλάρκ: Χρειάζονται σαρωτικές μεταρρυθμίσεις των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

    26 Jul 2004, 01:46 UTC

    Ο πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα αντιτρομοκρατίας, Ρίτσαρντ Κλάρκ, δηλώνει ότι χρειάζονται ακόμη ποιο σαρωτικές μεταρρυθμίσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, απ αυτές που προτείνει η νέα έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής που διερεύνησε την υπόθεση των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Σε σχόλιο του που δημοσιεύτηκε χθες στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, ο κ. Κλάρκ χαρακτήρισε «ανεπαρκή αλλαγή» την πρόταση της επιτροπής για δημιουργία νέου υπουργικού χαρτοφυλακίου επικεφαλής όλων των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Ο κ. Κλάρκ προτείνει αναθεώρηση των διαδικασιών πρόσληψης και προαγωγών στην CIA και το FBI με στόχο την προσέλκυση και προώθηση ικανών υπαλλήλων. Και ζητά τον διαχωρισμό της ανάλυσης απόρρητων πληροφοριών απ την διαδικασία συγκέντρωσης αυτών των πληροφοριών απ την CIA. Κατά τον κ. Κλάρκ η έλλειψη ανεξαρτησίας των αναλυτών οδήγησε στην ανικανότητα τους να δώσουν ακριβή στοιχεία πριν τον πόλεμο στο Ιράκ.

    [03] 14 νεκροί από νέο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Τουρκία.

    26 Jul 2004, 01:50 UTC

    Στη Τουρκία, τουλάχιστον 14 άτομα σκοτώθηκαν από σύγκρουση τραίνου με μικρό λεωφορείο στην δυτική Τουρκία. Πρόκειται για το δεύτερο σιδηροδρομικό ατύχημα στη Τουρκία την τελευταία εβδομάδα, μετά τον εκτροχιασμό υπερταχείας τη Πέμπτη που πραγματοποιούσε δρομολόγιο μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 37 άτομα και να τραυματιστούν δεκάδες άλλα. Τρεις σιδηροδρομικοί υπάλληλοι συνελήφθησαν το Σάββατο σε σχέση με το δυστύχημα.

    [04] Ισχυρός σεισμός στην Ινδονησία.

    26 Jul 2004, 01:52 UTC

    Πολύ ισχυρός σεισμός 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε αργά χθες το βράδυ τη δυτική Ινδονησία, προκαλώντας πανικό, αλλά όχι θύματα ή σοβαρές ζημιές. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε βάθος 600 χιλιομέτρων στην νότια Σουμάτρα, ενώ έγινε αισθητός και στην γειτονική Ιάβα.

    [05] Ενεκρίθη ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ για το 2005

    23 Jul 2004, 16:09 UTC

    Το αμερικανικό κονγκρέσσο ενέκρινε τον αμυντικό προϋπολογισμό για το επόμενο οικονομικό έτος, ύψους 416 δισεκατομμυρίων δολλαρίων, λίγο πρίν την έναρξη των θερινών διακοπών των μελών του κονγκρέσσου. Ο προϋπολογισμός για το 2005, που ενεκρίθη και απο τα δύο σώματα του κονγρέσσου χθές βράδυ, περιλαμβάνει 25 δισεκατομμύρια δολλάρια για επείγουσες δαπάνες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Επίσης, συμπεριλαμβάνει μη αμυντικά κονδύλια, όπως την ανθρωπιστική βοήθεια (ύψους 95 εκατομμυρίων δολλαρίων) για τα θύματα του πολεμου στο Σουδάν, 500 εκατομμύρια για την κατάσβεση πυρκαϊών στις δυτικές αμερικανικές πολιτείες και 25 εκατομμύρια δολλάρια για τα μέτρα ασφάλειας που θα ληφθούν στα συνέδρια των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών, στη Βοστώνη και τη Νέα Υόρκη. Η γερουσία ενέκρινε ομόφωνα τον προϋπολογισμό, με ψήφους 96-0, ενώ η βουλή των αντιπροσώπων τον ενέκριναν με 410 έναντι 12.

    [06] Στην Κύπρο η νέα απεσταλμένη της αμερικανικής κυβέρνησης

    23 Jul 2004, 20:53 UTC

    Η νέα απεσταλμένη των ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία Λώρα Κέννεντυ, συναντήθηκε με την κυπριακή ηγεσία καθώς προσπαθεί να αποσαφηνίσει την θέση της ηγεσίας αναφορικά με πιθανή συμφωνία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Η Κα Κέννεντυ είπε οτι δεν κομίζει κάποιες πρωτοβουλίες, αλλά βρίσκεται στην Κύπρο για να ακούσει τις απόψεις της ελληνοκυπριακής ηγεσίας, μετά την απόρριψη εκ μέρους των ελληνοκυπρίων του σχεδίου των ΗΕ, στο δημοψήφισμα του Απριλίου. Η Κα Κέννεντυ παραχώρησε συνέντευξη τύπου προς τους δημοσιογράφους μετά απο τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της χώρας, Τασσο Παπαδόπουλο. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου , μετά απο τη συνάντησή του με την Κα Κέννεντυ, είπε σε δημοσιογράφους οτι νέες προτάσεις θα παρουσιαστούν μετά απο διαβουλεύσεις μεταξύ όλων των πολιτικών κομμάτων. Οπως αναμένεται, η ειδική απεσταλμένη θα συναντηθεί με τον ηγέτη των τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλι Ταλάτ και αλλους αξιωματούχους το Σάββατο.

    [07] Δυσαρεστημένος με την κατάσταση στο Νταρφούρ, δηλώνει ο Κόλιν Πάουελ

    23 Jul 2004, 16:40 UTC

    Ο κ. Πάουελ

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε πως η Ουάσινγκτων εξακολουθεί να μην είναι ικανοποιημένη από την αντίδραση της κυβέρνησης του Σουδάν στην ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή του Νταρφούρ. Ο κ. Πάουελ και ο ΓΓ των ΗΕ, Κόφι Ανάν, ζήτησαν από τη σουδανική κυβέρνηση να τηρήσει την υποχρέωση που ανέλαβε και να αφοπλίσει αμέσως τους πολιτοφύλακες Τζαντζαγουήντ.

    Μετά από συνάντηση με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Πάουελ είπε πως η κατάσταση στο Σουδάν έχει κάπως βελτιωθεί, αφότου ο ίδιος και ο κ. Ανάν επισκέφθηκαν τη χώρα αυτή πριν τρεις εβδομάδες. Για παράδειγμα, είπε, τώρα υπάρχει μεγαλύτερη πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια. Αλλά, πρόσθεσε, αυτό δε σημαίνει τίποτα, τη στιγμή που η σουδανική κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλεια του λαού της. Κατά την έκφρασή του: «Την ευθύνη για την κατοχύρωση της ασφάλειας του σουδανικού λαού τη φέρει η κυβέρνηση της χώρας, η οποία υποστηρίζει και συντηρεί ορισμένα στοιχεία της πολιτοφυλακής Τζαντζαγουήντ. Αυτό πρέπει να σταματήσει και το κατέστησα σαφές στη σουδανική ηγεσία. Ξέρουμε πως συνεχίζονται οι βομβισμοί και πως στην περιοχή του Νταρφούρ υπάρχουν μαχητικά ελικόπτερα. Δεν καταλαβαίνω γιατί χρειάζεται να υπάρχουν μαχητικά ελικόπτερα στο Νταρφούρ. Πιστεύω πως μπορούν να απομακρυνθούν, γιατί στη θέα τους και μόνο ο κόσμος φοβάται.»

    Οι κ.κ. Πάουελ και Ανάν προέτρεψαν τη διεθνή κοινότητα να στείλει βοήθεια για να ανακουφισθούν οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της ταραγμένης περιοχής, που υπολογίζεται πως ανέρχονται σε ένα εκατομμύριο. Προηγουμένως, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλαίρ, είχε δηλώσει πως δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα να στείλει στρατεύματα στο Σουδάν, που θα βοηθήσουν να σταματήσουν οι δολοφονίες και οι βιασμοί μαύρων Σουδανέζων χωρικών. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιρρίπτουν την ευθύνη για την τραγωδία στην κυβέρνηση του Σουδάν, η οποία υποστηρίζει τις αραβικές πολιτοφυλακές, γνωστές σαν τζαντζαγουήντ, οι οποίες διαπράττουν το μεγαλύτερο μέρος των εγκλημάτων αυτών.

    Ο υπουργός εξωτερικών του Σουδάν, Μουσταφά Οσμάν Ισμαήλ, δήλωσε την Τρίτη πως η πίεση που ασκούν στη χώρα του οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία είναι παρόμοια με την πίεση που ασκήθηκε στο Ιράκ πριν από την υπό αμερικανική ηγεσία εισβολή εκεί και προειδοποίησε τις δυο χώρες να μην αναμειγνύονται στις υποθέσεις του Σουδάν. Αντιδρώντας στη δήλωση αυτή ο κ. Πάουελ είπε: «Ανακατευόμαστε γιατί θέλουμε να σώσουμε ανθρώπους που βρίσκονται σε απελπισμένη κατάσταση. Πιστεύουμε πως πρόκειται για ανθρωπιστική καταστροφή.»

    Ο κ. Πάουελ πήγε στα Ηνωμένα Έθνη για να προτρέψει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού να υιοθετήσουν σκληρότερη στάση έναντι του Σουδάν. Το Συμβούλιο Ασφαλείας εξετάζει σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο, μεταξύ άλλων, απαγορεύει τη διακίνηση των μαχητών Τζαντζαγουήντ και τις πωλήσεις όπλων στην περιοχή του Νταρφούρ, για να μην μπορούν άλλες χώρες να προμηθεύουν με όπλα τους Τζαντζαγουήντ. Ο κ. Ανάν είπε πως το εμπάργκο αυτό θα είναι συμβολικό μάλλον και πως ελπίζει ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα συμφωνήσουν κατά τις επόμενες μέρες σ' ένα νέο, εντονότερο ψήφισμα.

    [08] Αμερικανική αεροπορική επίθεση στη Φαλλούτζα κατά κρησφυγέτου τρομοκρατών

    23 Jul 2004, 16:17 UTC

    Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ εξαπέλυσαν αεροπορική επίθεση κατά κτιρίου, που πιστεύεται οτι ήταν κρησφύγετο τρομοκρατών οι οποίοι έχουν διασυνδέσεις με τον καταζητούμενο τρομοκράτη Αμπου Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι. Ο αμερικανικός στρατός είπε οτι η επίθεση έγινε στην πόλη Φαλλούτζα σήμερα και είχε ως στόχο 10 ή 12 υπόπτους τρομοκράτες. Πρόκειται για την έβδομη τέτοιου είδους επίθεση αυτό το μήνα. Η επίθεση των αμερικανών είχε συντονιστεί με αξιωματούχους της ιρακινής κυβέρνησης και βασιζόταν σε πολλαπλές μυστικές πληροφορίες. Κάτοικοι της περιοχής και αξιωματούχοι τοπικού νοσοκομείου είπαν οτι τουλάχιστον 5 άτομα, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, τραυματίστηκαν κατά την επίθεση. Στη νότια Βαγδάτη, στο μεταξύ, 9 άτομα σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν, όταν λεωφορειάκι που μετέφερε ιρακινούς πολίτες συγκρούστηκε με αμερικανικό τεθωρακισμένο αρμα. Εξάλλου, στην ταραγμενη πόλη Σαμάρα, βόρεια της πρωτεύουσας, δύο αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε απο έκρηξη βόμβας στο οδόστρωμα.

    [09] Συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια του εκτροχιασμού τραίνου στην Τουρκία

    23 Jul 2004, 20:59 UTC

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε προτάσεις για την απόλυση κύριων αρμοδίων των σιδηροδρόμων, μετα τον εκτροχιασμό τραίνου κατά τον οποίο σκοτώθηκαν 36 άτομα και τραυματίστηκαν 81. Ο κ. Ερντογάν είπε οτι η κυβέρνηση θα αποφασίσει ποιά μέτρα θα ληφθούν, αφού ολοκληρωθεί ή έρευνα σχετικά με τα αίτια του εκτροχιασμού. Οι προσπάθειες εντοπισμού και περίσωσης θυμάτων συνεχίστηκαν και σήμερα Παρασκευή, στο σημείο του δυστυχήματος, κοντά στην βορειοδυτική πόλη Παμούκοβα. Επικριτές λένε οτι η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη της προειδοποιήσεις εμπειρογνωμόνων που έλεγαν οτι το τμημα εκείνο των σιδηροτροχιών ήταν πολυ παλαιό και ακατάλληλο για τραίνα μεγάλης ταχύτητας.

    [10] Ερευνάται η πληροφορία για επιθέσεις στο συνέδριο των Δημοκρατικών

    23 Jul 2004, 20:56 UTC

    Το Εφ Μπί Αι διερευνά πληροφορία, σύμφωνα με την οποία οποίες εγχώρια οργάνωση σχεδιάζει να διενεργήσει βομβιστικές επιθέσεις κατά δημοσιογραφικών οχημάτων στο συνέδριο του αμερικανικού δημοκρατικού κόμματος, που γίνεται στη Βοστώνη την επόμενη εβδομάδα. Το γραφείο του Εφ Μπι Αι στη Βοστώνη δήλωσε σήμερα οτι οι πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί και δεν γνωστοποίησε το όνομα της οργάνωσης, την πηγή της πληροφορίας ή άλλες λεπτομέρειες. Η πληροφορία ερευνάται ενώ το Εφ Μπι Αι είπε οτι θα αναλάβει την ανάλογη δράση άν αυτό καταστεί αναγκαίο.

    [11] Μείωση αποδοχών απο την περικοπή θέσεων εργασίας, προτίμησαν οι εργαζόμενοι της Νταίμλερ Κράισλερ

    23 Jul 2004, 21:02 UTC

    Στη Γερμανία, οι υπάλληλοι και η διοίκηση της αυτοκινητοβιομηχανίας Νταίμλερ Κράισλερ συμφώνησαν να δεχθούν σημαντικές περικοπές των μισθών τους. Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χιλιάδες εργαζόμενοι της εταρίας κατά των σχεδίων της διοίκησης, για την περικοπή 6,000 θέσεων εργασίας. Μετά απο διαπραγματεύσεις 16 ωρών μεταξύ της διοίκησης της εταιρίας και εκπροσώπων των εργαζομένων, οι τελευταίοι δέχθηκαν την περικοπή των μισθών τους, ύψους άνω των 600 εκατομμυρίων δολλαρίων, ώστε να αποφευχθούν οι περικοπές θέσεων. Ακόμα και μέλη του διοικητικού συμβουλιου συμφώνησαν να δεχθούν μείωση των δικών τους αποδοχών . Η εργατική αυτή διένεξη σημειώνεται καθώς άλλες γερμανικές εταιρίες πιέζουν το προσωπικό τους για παρόμοιες υποχωρήσεις. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι στη Ζήμενς δέχθηκαν πρόσφατα συμφωνία που προβλέπει εβδομάδα εργασίας 40 ωρών, με αντάλλαγμα την αποφυγή μεταφοράς θέσεων εργασίας στο εξωτερικό.

    [12] Βίαιες διαδηλώσεις στην ΠΓΔΜ

    23 Jul 2004, 16:21 UTC

    Η αστυνομία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας εκτόξευσε δακρυγόνα για να διαλύσει βίαιες διαδηλώσεις απο άτομα που διαμαρτύρονταν για το νέο σχέδιο αποκέντρωσης που δίνει αυξημένη δύναμη στους αλβανόφωνους. Οι αρχές ανακοίνωσαν οτι τουλάχιστον 30 άτομα τραυματίστηκαν στη νοτιοδυτική πόλη Στρούγκα, καθώς οι διαδηλωτές έριχναν πέτρες και βόμβες μολότωφ, με αποτέλεσμα να τυλιχτούν στις φλόγες ορισμένα αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα μπροστά απο κτίριο στο οποίο ο υπουργός Αμυνας Βλάντκο Μπουκόφσκι συναντάτο με τοπικούς αξιωματούχους. Το σχέδιο αποκέντρωσης προβλέπει να έχουν τον έλεγχο για την εκπαίδευση, την υγεία και τις οικονομικές πρωτοβουλίες οι τοπικές αυτοδιοικήσεις. Η αλβανική γλώσσα επίσης θα αναγνωρισθεί ως η επίσημη γλώσσα, σε περιοχές που οι αλβανόφωνοι αποτελούν το 20% του πληθυσμού. Οι υποστηρικτές του σχεδίου λένε οτι θα σταματήσει τις εθνικές προστριβές και θα βελτιώσει τις πιθανότητες της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στην ΕΕ. Οι πολέμιοι του μέτρου λένε οτι θα δημιουργήσει τεχνητά στεγανά, καταστρέφοντας έτσι την δυνατότητα δημιουργίας πραγματικά πολυεθνικού κράτους.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 27 July 2004 - 1:19:22 UTC