Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-07-29

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε ύψη ρεκόρ οι τιμές πετρελαίου.
  • [02] Αφγανιστάν: 2 νεκροί και 2 τραυματίες από έκρηξη βόμβας σε τέμενος.
  • [03] Η Αιγυπτος ζητά πίστωση χρόνου απο τις ΗΠΑ για το Σουδάν
  • [04] Iστορίες φρίκης απο το Νταρφούρ
  • [05] Mεγάλο το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2004
  • [06] Ο Τζών Εντουαρντς θα αποδεχθεί επίσημα το χρίσμα για την αντιπροεδρία
  • [07] Συνεχιζεται το συνέδριο του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου
  • [08] Ολοκληρώθηκε η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου των Δημοκρατικών

  • [01] Σε ύψη ρεκόρ οι τιμές πετρελαίου.

    29 Jul 2004, 02:25 UTC

    Ρεκόρ τουλάχιστον 21 ετών έσπασε χθες η τιμή του πετρελαίου στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης φθάνοντας τα 43 περίπου δολάρια το βαρέλι, κυρίως λόγω ανασφάλειας για την παραγωγή της εταιρείας Γιούκος, της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου της Ρωσίας, που είναι και η δεύτερη, μετά την Σαουδική Αραβία, πετρελαιοπαραγωγός χώρα στο κόσμο. Επίσης στο Λονδίνο οι τιμές του πετρελαίου Μπρέντ της Βόρειας Θάλασσας ξεπέρασαν τα 39 δολάρια και 60 σέντς το βαρέλι, που είναι η υψηλότερη τιμή των τελευταίων 14ων χρόνων.

    [02] Αφγανιστάν: 2 νεκροί και 2 τραυματίες από έκρηξη βόμβας σε τέμενος.

    29 Jul 2004, 02:54 UTC

    Στο Αφγανιστάν, αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δύο άτομα σκοτώθηκαν και δύο άλλα τραυματίστηκαν σοβαρά από έκρηξη βόμβας σε τέμενος, στην επαρχία Γκαζνί, όπου γινόταν καταγραφή ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους ενόψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου. Πάντως ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι νεκροί απ την έκρηξη είναι 6, συμπεριλαμβανομένων και 2 υπαλλήλων των ΗΕ. Στο μεταξύ η Οργάνωση Γιατροί Δίχως Σύνορα, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται απ το Αφγανιστάν λόγω των συνθηκών ασφάλειας. Η οργάνωση εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκεια της με το τρόπου που η κυβέρνηση του Αφγανιστάν διερεύνησε το θάνατο 5 μελών της οργάνωσης το περασμένο μήνα. Από αμερικανικής πλευράς, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ εξέφρασε απογοήτευση για την απόφαση της οργάνωσης να αποσυρθεί απ το Αφγανιστάν και εξέφρασε την ελπίδα ότι η οργάνωση θα επανεξετάσει την απόφαση της.

    [03] Η Αιγυπτος ζητά πίστωση χρόνου απο τις ΗΠΑ για το Σουδάν

    28 Jul 2004, 16:09 UTC

    Προσφυγικός καταυλισμός στο Νταρφούρ

    Η Αίγυπτος ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να δώσουν στη σουδανική κυβέρνηση περισσότερη πίστωση χρόνου για να εκπληρώσει την υπόσχεσή της για αφοπλισμό των Αράβων πολιτοφυλάκων στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε από κοινού σήμερα με τον επισκεπτόμενο αμερικανό υπουργό εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ο Αιγύπτιος υπουργός εξωτερικών Αχμέντ Αμπούλ Γκάϊτ είπε πως η κυβέρνηση του Σουδάν προσπαθεί να εκπληρώσει την υποχρέωση που ανέλαβε αλλά χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Από την πλευρά του ο κ. Πάουελ είπε πως οι κάτοικοι του Νταρφούρ, που βρίσκονται σε προσφυγικούς καταυλισμούς, δεν έχουν πολύ χρόνο μπροστά τους, γιατί όπου νάναι θ'αρχίσουν να πεθαίνουν από την πείνα και τις αρρώστειες.

    [04] Iστορίες φρίκης απο το Νταρφούρ

    28 Jul 2004, 16:23 UTC

    Πρόσφυγες στο Νταρφούρ

    Παρατηρητές απο την Αφρικανική Ενωση είπαν οτι Αραβες πολιτοφύλακες έκαψαν ζωντανούς αμάχους στα πλαίσια επίθεσης κατά χωριού τον περασμένο μήνα στην δυτική επαρχία Νταρφούρ, του Σουδάν. Οι εν λόγω παρατηρητές αναφέρουν σε έκθεσή τους οτι οι άραβες πολιτοφύλακες σκότωσαν σχεδον όλους τους κατοίκους του χωριού Σουλέια τον Ιούνιο, σε ορισμένες περιπτώσεις δένοντάς τους με αλυσσίδες και στη συνέχεια, βάζοντάς τους φωτιά. Σε άλλο περιστατικό, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, πολιτοφύλακες που πιστεύεται πως ήταν Αραβες Τζαντζαγουήντ, επιτέθηκαν κατά του χωριού Εντα, καίγοντάς το ολοσχερώς. ΟΙ παρατηρητές είπαν οτι το χωριό εγκαταλείφθηκε τελείως μετά απο την επίθεση, με εξαίρεση λίγους άνδρες που παρέμειναν. Πάντως οι παρατηρητές λένε οτι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν τις κατηγορίες οτι σουδανικές κυβερνητικές δυνάμεις συμμετείχαν στις επιθέσεις. Τα ΗΕ, οι ΗΠΑ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες κατηγορούν τη σουδανική κυβέρνηση οτι υποστηρίζει τις αραβικές πολιτοφυλακές στις επιθέσεις τους κατά μαύρων χωρικών και κάνουν έκκληση προς κυβερνητικούς αξιωματούχους να θέσουν τέρμα στη βια.

    [05] Mεγάλο το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2004

    28 Jul 2004, 20:09 UTC

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Λευκός Οίκος θα ανακοινώσει έλλειμμα-ρεκόρ του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, το οποίο ανέρχεται σε 420 δισεκατομμύρια δολλάρια για το οικονομικό έτος 2004. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Ασσόσιέτεντ Πρές και Ρώυτερς αναφέρουν οτι πήραν την πληροφορία αυτή απο συμβούλους μελών του κονγκρέσσου που έχουν δεί τα εν λόγω στοιχεία. Ετσι, το έλλειμα του προϋπολογισμού που αναμενόταν να φθάσει τα 375 δισεκατομμύρια δολλάρια, θα είναι κατά 45 δισεκατομμύρια δολλάρια μεγαλύτερο. Η κυβέρνηση Μπούς είχε αρχικά προβλέψει οτι το φετεινό έλλειμμα θα ήταν της τάξης των 521 δισεκατομμυρίων δολλαρίων. Οπότε πιστεύεται πως οι Ρεπουμπλικανοί θα χρησιμοποιήσουν τα καλύτερα απο τα αναμενόμενα στοιχεία για να αποδείξουν οτι η οικονομία βελτιώνεται κάτω απο την ηγεσία του προέδρου Μπούς. Πάντως, οι Δημοκρατικοί κατηγορούν την κυβέρνηση οτι επι τούτου διόγκωσε τις προβλέψεις της αναφορικά με το έλλειμμα, ώστε να μπορέσει ο κ. Μπούς να καρπωθεί τα ευνοϊκώτερα αποτελέσματα.

    [06] Ο Τζών Εντουαρντς θα αποδεχθεί επίσημα το χρίσμα για την αντιπροεδρία

    28 Jul 2004, 15:59 UTC

    Το εθνικό συνέδριο των Δημοκρατικών βρίσκεται ήδη στην τρίτη μέρα του και σήμερα ο γερουσιαστής Τζών Εντουαρντς θα αποδεχθεί επίσημα το χρίσμα του κόμματός για την αντιπροεδρία. Ο γερουσιαστής απο τη Βόρεια Καρολίνα θα είναι το επίκεντρο της προσοχής απόψε, καθώς οι σύνεδροι θα εγκρίνουν δια βοής την υποψηφιότητά του. Ο γερουσιαστής Τζών Κέρρυ έφθασε στη Βοστώνη μετά απο μία εβδομάδα προεκλογικής εκστρατείας και, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα δεχθεί το χρισμα του κόμματος για την προεδρία αύριο, που είναι η τελική μέρα του συνεδρίου. Τις δυο τελευταίες μέρες, ανώτερα στελέχη των δημοκρατικών επέκριναν την πολιτική του προέδρου Μπούς και εξήραν την ηγεσία του κ, Κέρρυ και του εκλογικου του εταίρου. Χθές βράδυ, ένας ανατέλλων αστέρας του κόμματος, ο γερουσιαστής απο το Ιλλινόι Μπαράκ Ομπάμα, ενθουσίασε τους παρισταμένους με την ομιλία του.

    [07] Συνεχιζεται το συνέδριο του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου

    28 Jul 2004, 16:15 UTC

    Οι χώρες μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού εμπορίου αγωνίζονται να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τους εμπορικούς φραγμούς πριν από τη λήξη την Παρασκευή της προθεσμίας που οι ίδιες επέβαλαν. Η σύνοδος του Οργανισμού συνεχίζεται για δεύτερη σήμερα μέρα με στόχο την υιοθέτηση πλαισίου που θα βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να ανταγωνισθούν στην παγκόσμια αγορά. Το πιο επίμαχο θέμα στο οποίο εξακολουθούν να προσκώπτουν οι διαπραγματεύσεις είναι οι αγροτικές επιδοτήσεις. Οι αναπτυσσόμενες χώρες λένε πως με τις αγροτικές επιδοτήσεις οι πλουσιώτερες χώρες κρατάνε τις τιμές σε χαμηλό επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμφωνήσει να περιορίσει τις επιδοτήσεις στα αγροτικά προϊόντα που εξάγει, αλλά υπό τον όρο ότι παρόμοιες υποχωρήσεις θα κάνουν και άλλες πλούσιες χώρες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου πρέπει να αναπτύξει κατευθυντήριες γραμμές ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών, μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, διαφορετικά θα πρέπει να αναβάλει για ένα χρόνο την επίτευξη συμφωνίας φιλελευθεροποίησης του εμπορίου.

    [08] Ολοκληρώθηκε η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου των Δημοκρατικών

    28 Jul 2004, 03:07 UTC

    Τέντ Κένεντυ

    Ολοκληρώθηκε στη Βοστόνη η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος. Κατά την ομιλία του στο συνέδριο ο γερουσιαστής απ την Μασαχουσέτη, Έντουαρντ Κένεντυ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπούς έχει περιορίσει την ασφάλεια της Αμερικής αποξενώνοντας τους συμμάχους της μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. O γερουσιαστής Κένεντυ καταδίκασε επίσης τον πόλεμο στο Ιράκ και επεσήμανε ότι η πολιτική Μπούς έχει δυσχεράνει την νίκη σε βάρος της Αλ Κάιντα. Από τη πλευρά του ο πρώην προεδρικός υποψήφιος, Χάουαρντ Ντην, δήλωσε ότι θα ήθελε έναν πρόεδρο που να λεει την αλήθεια, όπως είπε χαρακτηριστικά, ιδιαίτερα πριν στείλει αμερικανούς στρατιώτες σε πόλεμο και παρότρυνε τους αμερικανούς να ψηφίσουν τον υποψήφιο του Δημοκρατικού κόμματος, γερουσιαστή Τζον Κέρρυ, στις εκλογές του Νοεμβρίου.

    Μπαράκ Ομπάμα

    O κύριος ομιλητής της βραδιάς ο Αμερικανο-Κενυάτης υποψήφιος γερουσιαστής απ το Ιλλινόη, Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτήρισε τον κ. Κέρρυ άνθρωπο που νοιάζεται για τον μέσο Αμερικανό και «αποτελεί ότι καλύτερο έχει να προσφέρει η πολιτική ζωή της χώρας». Στο συνέδριο μίλησε και ο Ρον Ρέηγκαν γιός του εκλιπόντος προέδρου των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρέηγκαν, ο οποίος αφού ξεκαθάρισε ότι ο στόχος της ομιλίας του δεν είναι πολιτικός, αναφέρθηκε στο φλέγον θέμα της έρευνας με εμβρυϊκά πρωτογενή κύτταρα για την καταπολέμηση ανίατων ασθενειών, όπως η νόσος Άλτζχάιμερς. Στο συνέδριο των Δημοκρατικών στη Βοστόνη μίλησε και η σύζυγος του γερουσιαστή Κέρρυ, Τερέζα.

    Στο μεταξύ, το συνέδριο των Δημοκρατικών δίνει τη μεγάλη ευκαιρία στον Τζών Κέρρυ να παρουσιαστεί στους αμερικανούς ψηφοφόρους και να τους πείσει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα που απαιτεί ο ρόλος του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου ABC και της εφημερίδας Washington Post, φαίνεται ότι η πλειονότητα των ψηφοφόρων γνωρίζουν πολύ λίγα για τον Τζών Κέρρυ και για τις θέσεις του απέναντι σε σημαντικά ζητήματα. Το συνέδριο το οποίο μεταδίδεται από όλους τους μεγάλους τηλεοπτικούς ειδησεογραφικούς σταθμούς αναμένεται να «ενημερώσει» το αμερικανικό κοινό τόσο για τη πολιτική δράση που είχε αναπτύξει ο Τζών Κέρρυ κατά τη διάρκεια της θητείας του σαν γερουσιαστής όσο και για τη συμμετοχή του στο πόλεμο του Βιετνάμ. Στην ίδια δημοσκόπηση αναφέρονται και τα τελευταία ποσοστά πρόθεσης ψήφου, σύμφωνα με τα οποία το 48% των ψηφοφόρων επιμένει στη επανεκλογή του Τζώρτζ Μπους, ενώ 46% επιλέγει τον Τζών Κέρρυ για τη θέση του νέου αμερικανού προέδρου. Τέλος, δύο στους τρεις ψηφοφόρους, θεωρούν το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου σαν ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα για την ζωή τους.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 30 July 2004 - 1:19:06 UTC