Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-07-30

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] O Τζον Κέρρυ και επίσημα πλέον ο προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών
  • [02] Ανώτερο στέλεχος της Αλ Κάιντα συνελήφθη στο Πακιστάν.
  • [03] Αναμένεται άρση του αδιεξόδου για τις Νατοϊκές επιχειρήσεις στο Ιράκ.
  • [04] Αναβλήθηκε η διάσκεψη για την επιλογή Ιρακινού Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου.
  • [05] ΗΠΑ και Ιράκ καλωσορίζουν Σαουδαραβική ...
  • [06] Νέο πακέτο βοήθειας της ΕΕ για ...
  • [07] Συγκεκαλυμμένη αναφορά Σαρόν στο πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του.
  • [08] Η Σαουδική Αραβία προτείνει την αποστολή μουσουλμανικών ειρηνευτικών δυνάμεων στο Ιράκ.
  • [09] Εξτρεμιστική οργάνωση απειλεί την Ευρώπη με "αιματηρές επιθέσεις".
  • [10] Παλαιστίνιος εξτρεμιστής ηγέτης ...
  • [11] Έντουαρντς: Ο Τζόν Κέρρυ ηθικός ...
  • [12] H Ουάσιγκτον καταδικάζει την αιματηρή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Ιράκ.
  • [13] Δύο Πακιστανοί όμηροι εκτελέστηκαν ...
  • [14] Δύναμη ασφάλειας από μουσουλμανικές ...
  • [15] H Μόσχα διαψεύδει ότι θα χορηγήσει προϊόν πυρηνικής τεχνολογίας στο Ιράν.

  • [01] O Τζον Κέρρυ και επίσημα πλέον ο προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών

    30 Jul 2004, 04:04 UTC

    Ο γερουσιαστής Τζον Κέρρυ, είναι πια επίσημα ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ. Μέσα σε μια ενθουσιώδη και πανηγυρική ατμόσφαιρα δέχτηκε να ηγηθεί του κόμματός του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου εναντίον του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου και νυν προέδρου των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπούς, ο οποίος επιδιώκει να επανεκλεγεί για μια ακόμη τετραετία στο Λευκό Οίκο. Μιλώντας στους χιλιάδες εκλέκτορες και τους άλλους κομματικούς παράγοντες που είχαν κατακλύσει κυριολεκτικά το χώρο του συνεδρίου των Δημοκρατικών στη Βοστώνη, ο κ. Κέρρυ υποσχέθηκε ότι αν εκλεγεί θα προωθήσει ένα θετικό και αισιόδοξο πρόγραμμα, που θα βάλει την Αμερική σε σωστό δρόμο και θα την καταστήσει ισχυρή στο εσωτερικό και σεβαστή στο εξωτερικό. Ο προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος είπε ότι οι φετινές εκλογές είναι οι σπουδαιότερες της γενιάς μας γιατί οι ΗΠΑ διέρχονται περίοδο πολέμου. Διεξάγουν, είπε, πόλεμο εναντίον ενός εχθρού παρόμοιο του οποίου δεν έχει ξαναδεί ποτέ η ανθρωπότητα, την τρομοκρατία. Και επίσης γιατί στο εσωτερικό πολύς κόσμος χρειάζεται να κρατά δύο δουλειές απλώς και μόνο για να τα βγάλει πέρα. Μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση, είπε, και θα την βελτιώσουμε αν γίνω πρόεδρος. Στη συνέχεια ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος υπενθύμισε ότι αγωνίστηκε για να προασπίσει τη χώρα του όταν ήταν νέος και θα αγωνιστεί και πάλι να την προασπίσει ξανά όταν θα γίνει πρόεδρος της Αμερικής. Δεν θα διστάσω, είπε, να χρησιμοποιήσω βία όποτε χρειαστεί, αλλά παράλληλα θα ενισχύσω τις σχέσεις της Αμερικής με τους συμμάχους της. Υπό την ηγεσία του, τόνισε, η Αμερική δεν θα κάνει ποτέ πόλεμο, όποτε κάποιος το θέλει, αλλά μόνο όταν ένα τέτοιος πόλεμος είναι απόλυτα απαραίτητος. Και θα θυμάται πάντα ότι το μέλλον δεν ανήκει στον φόβο, ανήκει στην ελευθερία. Η ομιλία του κ. Κέρρυ ενθουσίασε τους οπαδούς του, οι οποίοι και αναμένεται ότι θα εντείνουν τώρα τις προσπάθειες τους για να τον εγκαταστήσουν στο Λευκό Οίκο. Τον ερχόμενο μήνα βέβαια θα έχουμε στη Νέα Υόρκη και το εκλογικό συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι θα αναδείξουν τότε και επίσημα το Τζώρτζ Μπούς ως τον υποψήφιο τους για την προεδρία.

    [02] Ανώτερο στέλεχος της Αλ Κάιντα συνελήφθη στο Πακιστάν.

    30 Jul 2004, 02:04 UTC

    Ahmed Khalfan Ghailani

    Πακιστανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την σύλληψη Τανζανού, στελέχους της Αλ Κάιντα, που κατεζητείτο για ανάμειξη στις βομβιστικές επιθέσεις του 1998 εναντίον των αμερικανικών πρεσβειών στην Κένυα και την Τανζανία. Πρόκειται για τον Αχμέντ Χαλφάν Γκαϊλανί, που συνελήφθη στο κεντρικό Πακιστάν μετά από 14ωρη μάχη με δυνάμεις ασφάλειας. Συνελήφθησαν επίσης 14 άλλα άτομα, συμπεριλαμβανομένης και της συζύγου του υπόπτου, που κατάγεται απ το Ουζμπεκιστάν. Ο υπουργός εσωτερικών του Πακιστάν δήλωσε στη ΦτΑ ότι η σύλληψη θα οδηγήσει τις αρχές και σε άλλα στελέχη της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν και αλλού και τόνισε ότι η Ισλαμαμπάντ θα εξετάσει την πιθανότητα έκδοσης τους στις ΗΠΑ. Ο Γκαϊλανί βρισκόταν στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων τρομοκρατών απ τo FBI και οι αμερικανικές αρχές προσέφεραν 5 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στην σύλληψη του.

    [03] Αναμένεται άρση του αδιεξόδου για τις Νατοϊκές επιχειρήσεις στο Ιράκ.

    30 Jul 2004, 01:47 UTC

    Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ προβλέπουν πως σήμερα θα σημειωθεί πρόοδος στο αδιέξοδο που έχει προκύψει μεταξύ Γαλλίας και ΗΠΑ αναφορικά με την υπόσχεση της συμμαχίας να εκπαιδεύσει τις Ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας. Η Γαλλία υποχώρησε από αρχική της διαφωνία για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικής αποστολής του ΝΑΤΟ μέσα στο Ιράκ, αλλά αντιτίθεται στο να τεθεί η Νατοϊκή δύναμη υπό αμερικανική διοίκηση και το ΝΑΤΟ να γίνει μέρος των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ. Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι η Νατοϊκή Δύναμη πρέπει να τεθεί υπό αμερικανική διοίκηση για λόγους ασφάλειας των Νατοϊκών εκπαιδευτών. Πάντως διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι θα βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση σύντομα.

    [04] Αναβλήθηκε η διάσκεψη για την επιλογή Ιρακινού Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου.

    30 Jul 2004, 01:51 UTC

    Οι Ιρακινές αρχές ανέβαλαν για δύο εβδομάδες την διάσκεψη, που θα άρχιζε αύριο, για την επιλογή μεταβατικού εθνικού συμβουλίου. Μέλος της επιτροπής που προετοίμαζε τη διάσκεψη δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη μετά από πιέσεις των ΗΕ. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ δηλώνουν ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να διασφαλιστεί ότι οι χίλιοι σύνεδροι που θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη εκπροσωπούν όσο περισσότερες γίνεται πληθυσμιακές μονάδες του Ιράκ. Στο μεταξύ, κτήριο στη Φαλούτζα επλήγη από αμερικανικό βομβαρδισμό. Οι αμερικανικές δυνάμεις επιτέθηκαν εναντίον διαφόρων κτηρίων στην πόλη, λέγοντας ότι χρησιμοποιούνταν από εξτρεμιστές με διασυνδέσεις με τον τρομοκράτη, Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι.

    [05] ΗΠΑ και Ιράκ καλωσορίζουν Σαουδαραβική ...

    30 Jul 2004, 02:00 UTC

    Οι ΗΠΑ και το Ιράκ εξέφρασαν ικανοποίηση για Σαουδαραβική πρόταση που προβλέπει την αποστολή στο Ιράκ δύναμης ασφάλειας από μουσουλμανικές χώρες. Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ και ο προσωρινός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλλάουι, συζήτησαν το θέμα χθες στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Ο κ. Αλλάουι έκανε έκκληση προς Ισλαμικές και Αραβικές χώρες να συνεργαστούν στην μάχη κατά των δυνάμεων που κατατρέχουν τους Ιρακινούς, όπως είπε χαρακτηριστικά. Πάντως ανακοινωθέν που δημοσιεύεται σε Ισλαμική Ιστοσελίδα και αποδίδεται στην οργάνωση του τρομοκράτη, Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, απειλεί οποιαδήποτε μουσουλμανική χώρα στείλει στρατεύματα στο Ιράκ.

    [06] Νέο πακέτο βοήθειας της ΕΕ για ...

    30 Jul 2004, 02:10 UTC

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε νέο πακέτο βοήθειας προς τους Παλαιστινίους ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι στόχος της βοήθειας είναι η ικανοποίηση των αναγκών του Παλαιστινιακού λαού και η δημιουργία ανεξάρτητου δημοκρατικού Παλαιστινιακού κράτους. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η αρχική δόση 26 εκατομμυρίων δολαρίων που θα χορηγηθεί άμεσα, θα ακολουθηθεί από δύο ακόμη δόσεις που θα δοθούν αν η Παλαιστινιακή Αρχή δράσει ανάλογα με τα συμπεφωνηθέντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Παγκόσμια Τράπεζα και τους διεθνείς δωρητές.

    [07] Συγκεκαλυμμένη αναφορά Σαρόν στο πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του.

    30 Jul 2004, 02:14 UTC

    Μορντεχάι Βανούνου

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριελ Σαρόν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ καταννοούν πως το Ισραήλ θα πρέπει να μπορεί να αμυνθεί εναντίον εξωτερικών απειλών και υποστηρίζουν τις «αποτρεπτικές ικανότητες», όπως τις χαρακτήρισε της χώρας. Αναλυτές δηλώνουν ότι τα σχόλια αυτά του Σαρόν αποτελούν συγκεκαλυμμένη αναφορά στα πυρηνικά όπλα της χώρας του, που το Ισραήλ δεν παραδέχεται, αλλά ούτε και διαψεύδει, ότι διαθέτει. Αλλά βάσει μυστικών πληροφοριών που αποκάλυψε ο πρώην πυρηνικός επιστήμονας, Μορντεχάι Βανούνου, οι ειδικοί πιστεύουν οτι το Ισραήλ έχει πυρηνικά όπλα. Ο κ. Σαρόν δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ θα εξετάσει την πιθανότητα αφοπλισμού του μόνο αν επιτευχθεί περιεκτική ειρηνευτική συμφωνία στη Μέση Ανατολή και αν αφοπλιστούν και οι γειτονικές του χώρες. Η ισραηλινή αστυνομια διερευνά αυτές τις ημέρες άν ο κ. Βανούνου παραβίασε τους όρους της πρόσφατης αποφυλάκισής του, με το να παραραχωρήσει συνέντευξη σε ξένους ειδησεογραφικούς οργανισμούς. Ο Μορντεκάι Βανούνου είπε πρόσφατα σε αραβικό περιοδικό, με έδρα το Λονδίνο, ότι το Ισραήλ διαθέτει μέχρι και 200 πυρηνικές κεφαλές, μία βόμβα νετρονίου και βόμβες υδρογόνου.

    [08] Η Σαουδική Αραβία προτείνει την αποστολή μουσουλμανικών ειρηνευτικών δυνάμεων στο Ιράκ.

    29 Jul 2004, 16:35 UTC

    Κόλιν Πάουελ

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση της Σαουδικής Αραβίας να σταλεί μουσουλμανική δύναμη στο Ιράκ, η οποία θα συμμετάσχει στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις εκεί. Ο κ. Πάουελ συζήτησε το θέμα χθες στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας με τον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ Ιγιάντ Αλάουϊ. Η πρόταση της Σαουδικής Αραβίας να σταλούν στο Ιράκ στρατιώτες από μουσουλμανικές χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, αλλά όχι από όμορες με το Ιράκ χώρες, συζητιέται σε διπλωματικό επίπεδο επί δυο βδομάδες τώρα. Μόλις χθες όμως έγινε γνωστή. Στα πρώτα δημόσια σχόλιά του ο κ. Πάουελ εξέφρασε ικανοποίηση για την «προκαταρκτικές», όπως τις χαρακτήρισε, ιδέες της Σαουδικής Αραβίας. Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών είπε πως οι Αραβικές και μουσουλμανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν είτε μέρος των κάτω από αμερικανική ηγεσία συμμαχικών δυνάμεων, είτε μια χωριστή ενότητα που θα φρουρεί τις διάφορες εγκαταστάσεις και θα προστατεύει την παρουσία των Ηνωμένων Εθνών, που θα θέτει τις βάσεις για τις εκλογές που προγραμματίζονται για του χρόνου. Αργότερα όμως σε συνέντευξη που παραχώρησε από κοινού με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουϊ, ο κ. Πάουελ είπε πως υπάρχουν ορισμένα κύρια ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα , όπως το κάτω από ποια διοίκηση θα τεθούν τα μουσουλμανικά αυτά στρατεύματα και το κατά πόσο θα αντικαταστήσουν τις δυνάμεις του συνασπισμού. Σαουδάραβες αξιωματούχοι δηλώνουν πως το σχέδιο θα γίνει αποδεκτό από την αραβική κοινή γνώμη μόνο εάν οι μουσουλμανικές δυνάμεις που θα σταλούν στο Ιράκ επισπεύσουν την αποχώρηση από εκεί των υπό αμερικανική ηγεσία δυνάμεων του συνασπισμού. Παρόλο που Αμερικανοί και Σαουδάραβες αρμόδιοι δεν ανέφεραν συγκεκριμένες χώρες από τις οποίες θα μπορούσε να ζητηθεί να συμμετάσχουν, στις υποψήφιες χώρες πιστεύεται πως θα συγκαταλέγονται το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές, η Αλγερία, το Μαρόκο, η Ινδονησία και η Μαλαισία. Ο πρωθυπουργός Αλάουϊ, που συζήτησε την πρόταση την περασμένη εβδομάδα με Σαουδάραβες αξιωματούχους, έστειλε σχετικές επιστολές σε ορισμένες χώρες και όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ορισμένες από τις απαντήσεις που έλαβε είναι θετικές. Μιλώντας την επομένη της πολύνεκρης βομβιστικής επίθεση στη Μπακούμπα ο κ. Αλάουϊ είπε πως οι συγκρούσεις στη χώρα του αποτελούν μέρος του παγκόσμιου πολέμου κατά της τρομοκρατίας και πρόσθεσε πως είναι προς το συμφέρον των μουσουλμανικών κρατών να βοηθήσουν τη νέα κυβέρνηση του Ιράκ να επικρατήσει. Τη στιγμή αυτή στο συνασπισμό δε συμμετέχει καμμιά αραβική χώρα.

    [09] Εξτρεμιστική οργάνωση απειλεί την Ευρώπη με "αιματηρές επιθέσεις".

    29 Jul 2004, 16:42 UTC

    Νέο ηλεκτρονικό μήνυμα που δημοσιεύτηκε σε εξτρεμιστική ισλαμική ιστοσελίδα απειλεί «αιματηρές επιθέσεις» σολόκληρη την Ευρώπη, αρχίζοντας απο την Ιταλία. Το μήνυμα, που αποδίδεται στην οργάνωση Ταξιαρχίες του Αμπού Χαφς αλ Μασρί, που διατηρεί διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα, αναφέρει οτι θα αρχίσουν σύντομα να εξαπολύονται επιθέσεις και δεν θα σταματήσουν, μέχρις ότου συνετιστούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Η αυθεντικότητα του μηνύματος δεν έχει εξακριβωθεί. Η νέα απειλή διατυπώνεται μετά από τη λήξη, νωρίτερα αυτό το μήνα, της τρίμηνης διορίας που είχε δώσει ο Οσάμα μπιν Λάντεν στους Ευρωπαίους για να αποσύρουν τα στρατεύματά τους απο το Ιράκ, το Αφγανιστάν και άλλες μουσουλμανικές χώρες.

    [10] Παλαιστίνιος εξτρεμιστής ηγέτης ...

    29 Jul 2004, 16:49 UTC

    Απο επίθεση κατά αυτοκινήτου με ισραηλινό πύραυλο στη νότια λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκε ο Αμρ Αμπού Σιττα, ένας Παλαιστίνιος εξτρεμιστής ηγέτης, καθώς και μέλος της οργάνωσής του, που τον συνόδευε. Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαιωσαν την επίθεση σήμερα, κοντά στη πόλη Ράφα. Ο Αμπού Σιττα ήταν ηγέτης της οργάνωσης Ταξιαρχίες του Αμπού Ρέις, που είναι εξτρεμιστικό παρακλάδι της Φατάχ, του Γιάσερ Αραφάτ. Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε οτι το εν λόγω παρακλάδι είναι υπευθυνο για πολλαπλές επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων εδώ και πολλά χρόνια. Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός είπε οτι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, όταν εκρηκτικός μηχανισμός που προσπαθούσαν να τοποθετήσουν, εξερράγη κατά λάθος στη Λωρίδα της Γάζας. Τέλοσ, στη Δυτική Οχθη, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν Παλαιστίνιο, ο οποίος επιτέθηκε στους στρατιώτες, καθώς αυτοί συνελάμβαναν Παλαιστίνιους υπόπτους, κοντά στη Ναμπλούς.

    [11] Έντουαρντς: Ο Τζόν Κέρρυ ηθικός ...

    Γιώργος Μπίστης, Συνέδριο Δημοκρατικού Κόμματος, Βοστώνη

    29 Jul 2004, 04:16 UTC

    Το εγκώμιο του προεδρικού υποψηφίου των Δημοκρατικών, Τζον Κέρρυ, έπλεξε ο υποψήφιος του μεγάλου αυτού κόμματος για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ, Τζον Έντουαρντς, σε ομιλία που απηύθυνε μέσα σε ατμόσφαιρα μεγάλου ενθουσιασμού στο εκλογικό συνέδριο της Βοστώνης.

    Ηθικό, αποφασιστικό και σθεναρό, χαρακτήρισε ο γερουσιαστής Έντουαρντς τον γερουσιαστή Κέρρυ, που θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου των Δημοκρατικών στις εκλογές του Νοεμβρίου εναντίον του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του και νυν προέδρου των ΗΠΑ, Τζώρτζ Μπούς. Ο κ. Έντουαρντς, που διακόπτονταν τακτικά από χειροκροτήματα και επευφημίες από μέρους των 4.500 εκλεκτόρων που είχαν κατακλύσει την αίθουσα του συνεδρίου, υπενθύμισε ότι ο Τζον Κέρρυ προωθεί ένα θετικό και αισιόδοξο σχέδιο που θα βάλει την Αμερική στο σωστό δρόμο. Το όραμα μας, τόνισε, είναι να δημιουργήσουμε μια ενωμένη Αμερική στην οποία όλοι οι πολίτες θα είναι ίσοι ο ένας με τον άλλο και δεν θα διχάζονται από φυλετικές και άλλες διαφορές. Χρειάζεται οπωσδήποτε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, είπε ο κ. Έντουαρντς, ιδιαίτερα τώρα που η Αμερική διέρχεται περίοδο πολέμου στο εξωτερικό. Κανένας, συνέχισε, δεν θα ξεχάσει τις φοβερές εικόνες που ζήσαμε στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, με τους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη να περικυκλώνονται από φλόγες και να καταρρέουν. Και μας έχει όλους λυπήσει αφάνταστα η απώλεια των σχεδόν τριών χιλιάδων που έχασαν τόσο τραγικά τη ζωή τους εκείνη την ημέρα. Χρειάζεται, τόνισε ο κ. Έντουαρντς, να κάνει η Αμερική περισσότερο αγώνα κατά της τρομοκρατίας για την προστασία των πολιτών της. Μαζί με τον Τζον Κέρρυ θα κάνουμε ότι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι τίποτα τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί στις ΗΠΑ. Θα ξαναχτίσουμε ισχυρές συμμαχίες, θα ενισχύσουμε την εσωτερική ασφάλεια και θα χρησιμοποιήσουμε πάντα τη στρατιωτική ισχύ μας για την προστασία του Αμερικανικού λαού. Το μήνυμα μας προς την Αλ Κάιντα και όλους τους τρομοκράτες, είπε ο κ. Έντουαρντς, θα είναι ξεκάθαρο: Δεν μπορείτε να κρυφτείτε όπου και να είστε θα σας εξαρθρώσουμε. Με έναν νέο πρόεδρο που θα ηγείται των συμμαχικών δυνάμεων θα εξασφαλίσουμε τη βοήθεια του ΝΑΤΟ για την αποκατάσταση της ασφάλειας στο Ιράκ και θα διασφαλίσουμε ότι οι γείτονες του Ιράκ δεν θα παρεμποδίσουν την εκδημοκρατικοποίηση της χώρας. Θα βοηθήσουμε την οικονομία του Ιράκ επιτρέποντας και σε άλλες χώρες να συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση του. Όταν θα έχει αποκατασταθεί η αξιοπιστία μας, υπογράμμισε ο Τζον Έντουαρντς, θα συνεργαστούμε με άλλα κράτη για την εξουδετέρωση αποθεμάτων επικίνδυνων όπλων και επικίνδυνων υλικών στο κόσμο. Και θα κλείσουμε όλα τα «παράθυρα» της Συνθήκης κατά της Διασποράς των Πυρηνικών Όπλων που επιτρέπουν σε ορισμένα κράτη να διασφαλίζουν τα μέσα για την ανάπτυξη τέτοιων όπλων. Εν ολίγοις, κατέληξε, θα αποκαταστήσουμε το παλιό όραμα της Αμερικής, σαν φάρου της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα διασφαλίσουμε πως αυτός ο φάρος θα μείνει για πάντα αναμμένος.

    Καταλήγοντας ο Τζον Έντουαρντς ζήτησε απ τους συνέδρους να υποστηρίξουν το ψηφοδέλτιο του κόμματος τους στις εκλογές του Νοεμβρίου, για να δημιουργήσουν μια Αμερική ισχυρή στο εσωτερικό και σεβαστή στο εξωτερικό. Ήταν μια ομιλία που ηλέκτρισε όλους όσους την παρακολούθησαν και που οπωσδήποτε εμψύχωσε τους οπαδούς του, εδώ στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βοστώνη.

    [12] H Ουάσιγκτον καταδικάζει την αιματηρή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Ιράκ.

    29 Jul 2004, 01:57 UTC

    Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την χθεσινή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Ιράκ που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 68 άτομα. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η τραγωδία αυτή θα ενώσει τους Ιρακινούς εναντίον της βίας και των τρομοκρατών. Η χθεσινή ήταν η αιματηρότερη μέρα στο Ιράκ, μετά την μεταβίβαση της εξουσίας στην μεταβατική Ιρακινή κυβέρνηση στις 28 Ιουνίου. Απ την επίθεση, κοντά σε κέντρο στρατολόγησης αστυνομικών στη Μπακούμπα, βόρεια της Βαγδάτης, καταστράφηκαν καταστήματα και κτήρια, ενώ σε άλλες βιαιότητες χθες στο Ιράκ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 35 αντάρτες, 7 Ιρακινοί στρατιώτες και τρεις αμερικανοί στρατιώτες.

    [13] Δύο Πακιστανοί όμηροι εκτελέστηκαν ...

    29 Jul 2004, 02:02 UTC

    Με νέα βιντεοταινία στο Αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, εξτρεμιστική οργάνωση στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι σκότωσε δύο Πακιστανούς ομήρους, ενώ αφέθηκε ελεύθερος Ιρακινός που είχε απαχθεί μαζί με τους Πακιστανούς. Εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών του Πακιστάν καταδίκασε τις εκτελέσεις χαρακτηρίζοντας τες «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Προηγουμένως Ισλαμική ιστοσελίδα που συνδέεται με την οργάνωση του τρομοκράτη Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, δημοσίευσε φωτογραφία στην οποία μασκοφόρος κρατά ματωμένο κεφάλι. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα πρόκειται για τον αποκεφαλισμό ενός απ τους Βούλγαρους ομήρους. Στην ιστοσελίδα αναγράφεται επίσης ότι η φωτογραφία αποτελεί προειδοποίηση για όλους τους συμμάχους του προέδρου Μπούς.

    [14] Δύναμη ασφάλειας από μουσουλμανικές ...

    29 Jul 2004, 02:07 UTC

    Η Σαουδική Αραβία προτείνει την δημιουργία δύναμης ασφάλειας, που θα απαρτίζεται από μουσουλμανικές χώρες, για να υπηρετήσει στο Ιράκ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Σαούντ αλ Φαϊζάλ, έκανε αυτή την πρόταση χθες στη Τζέντα, κατά την διάρκεια των συνομιλιών που είχε με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ. Ανώτερος Σαουδάραβας αξιωματούχος δήλωσε ότι στην δύναμη αυτή θα μπορούσαν να συμμετάσχουν μουσουλμανικές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, αλλά όχι γειτονικές με το Ιράκ χώρες. Και τόνισε ότι η δύναμη θα σταλεί στο Ιράκ μόνο μετά από σχετικό αίτημα της χώρας και υπό την αιγίδα των ΗΕ. Από τη πλευρά του το Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκουν την ιδέα ενδιαφέρουσα αλλά θα ήθελαν να δουν περισσότερες λεπτομέρειες. Επίσης αποκαταστάθηκαν χθες οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράκ, που είχαν διακοπεί κατά τον πόλεμο στο Περσικό Κόλπο το 1991.

    [15] H Μόσχα διαψεύδει ότι θα χορηγήσει προϊόν πυρηνικής τεχνολογίας στο Ιράν.

    29 Jul 2004, 02:23 UTC

    Η Ρωσία διέψευσε πληροφορίες ότι Ρωσική εταιρεία πραγματοποιεί διαπραγματεύσεις με το Ιράν για την πώληση δεφτεριού, ενός αερίου που χρησιμοποιείται σε ιατρικές έρευνες, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην κατασκευή πυρηνικών όπλων. Το υπουργείο εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε χθες ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να χορηγήσει τέτοιο προϊόν, αλλά διπλωμάτες της διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας κυκλοφόρησαν την σχετική έκθεση για το δεφτέριο. Αξιωματούχοι της διεθνούς υπηρεσίας δήλωσαν επίσης ότι τέτοιου είδους αγορές δεν αποτελούν παραβιάσεις των διεθνών συνθηκών, αλλά θα πρέπει να καταχωρούνται στην Διεθνή Υπηρεσία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 31 July 2004 - 1:18:16 UTC