Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-08-03

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: Άγνωστη οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις της Κυριακής.
  • [02] Εκτελέστηκε και Τούρκος όμηρος στο Ιράκ.
  • [03] Παραγουάη: Συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια της τραγικής πυρκαγιάς.
  • [04] Την κατασκευή νέων κατοικιών σε κύριο Εβραϊκό οικισμό, εγκρίνει ο Αριέλ Σαρόν.
  • [05] Αυξήθηκαν οι πωλήσεις εισιτηρίων για τους Ολυμπιακούς
  • [06] Εγκρίνουν οι αμερικανοί νομοθέτες την αύξηση του βαθμού συναγερμού στις ΗΠΑ
  • [07] Σταματούν τις εργασίες τους στο Ιράκ, οι Τούρκοι ιδιοκτήτες φορτηγών
  • [08] Διεθνής κατακραυγή για τους βομβισμούς χριστιανικών εκκλησιών στο Ιράκ
  • [09] Απ' το Κίτρινο στο Πορτοκαλί
  • [10] Ιράκ: 10 νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις εναντίον Χριστιανικών εκκλησιών.
  • [11] Εισβολή υποστηρικτών του Γιασέρ Αραφάτ σε σύσκεψη Παλαιστίνιων μεταρρυθμιστών στη Δυτική Όχθη.

  • [01] Ιράκ: Άγνωστη οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις της Κυριακής.

    03 Aug 2004, 01:27 UTC

     

    Άγνωστη Ισλαμική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για τις πολύνεκρες επιθέσεις της Κυριακής σε Χριστιανικές εκκλησίες στο Ιράκ. Ανακοίνωση της οργάνωσης σε ιστοσελίδα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι βομβιστικές επιθέσεις αποτελούσαν κτύπημα κατά του κακού, της διαφθοράς και του εκχριστιανισμού. Ο Σύμβουλος της Ιρακινής Κυβέρνησης για θέματα Εθνικής Ασφάλειας, είχε επιρρίψει την ευθύνη για τις επιθέσεις στην οργάνωση του Ιορδανού τρομοκράτη, Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι. Από τη πλευρά του, ο ύπατος Σιίτης κληρικός, Αγιατολλάχ Αλί αλ Σιστανί, αποκάλεσε τις επιθέσεις εγκληματικές και έκανε έκκληση προς τους Ιρακινούς να σέβονται τα δικαιώματα των Χριστιανών και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Μπούς υπεραμύνθηκε και πάλι της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, λέγοντας οτι και τα όπλα μαζικής καταστροφής μπορεί να βρεθούν αργότερα. Ο κ. Μπούς παραδέχθηκε οτι τα όπλα που είχε αναφέρει σαν κύριο λόγο της εισβολής στο Ιράκ, δεν έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής. Αλλά πρόσθεσε οτι η απόφαση αποστολής αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ ήταν σωστή. Ο αμερικανός πρόεδρος επισήμανε οτι ο εκδιωχθείς ιρακινός ηγέτης Σαντάμ Χουσείν είχε την δυνατότητα να κατασκευάσει απαγορευμένα όπλα και επίσης ειχε διασυνδέσεις με τρομοκράτες. Από τη πλευρά του, ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος για την προεδρία Τζών Κέρρυ επέκρινε τους λόγους που επικαλέστηκε ο κ. Μπούς, λέγοντας ότι ως πρόεδρος δεν πρόκειται ποτέ να εξαπατήσει τη χώρα οδηγώντας την σε πόλεμο. Αμερικανοί επιθεωρητές όπλων δεν βρήκαν ενδείξεις στο Ιράκ που να δείχνουν οτι όντως ο Σαντάμ Χουσείν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής κατά τα τελευταία χρόνια της εξουσίας του. Εξ άλλου, η ειδική επιτροπή που διερεύνησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβριου 2001 κατά των ΗΠΑ, απεφάνθη οτι ο Σαντάμ Χουσείν και η αλ Κάιντα δεν είχαν σχέση συνεργασίας.

    [02] Εκτελέστηκε και Τούρκος όμηρος στο Ιράκ.

    03 Aug 2004, 01:54 UTC

     

    Στο Ιράκ, oι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι εκτέλεσαν Τούρκο όμηρο και η Ένωση Iδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων της Τουρκίας, δήλωσε χθες ότι μετά από το τελευταίο κύμα απαγωγών, θα σταματήσει τις μεταφορές αγαθών προς τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ. Στο μεταξύ βίντεο Ισλαμικής ιστοσελίδας δείχνει εξτρεμιστές να πυροβολούν και να σκοτώνουν άντρα, λέγοντας ότι πρόκειται για τον Τούρκο όμηρο στο Ιράκ.

    Σημαία που έμοιαζε με εκείνη της οργάνωσης του Ιορδανού τρομοκράτη Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι, φαινόταν στο φόντο της εικόνας, καθώς ο όμηρος δεχόταν πυροβολισμό στο κεφάλι.

    Στο μεταξύ, η Ιρακινή αστυνομία διέσωσε έναν Λιβανέζο όμηρο και συνέλαβε μερικούς από τους απαγωγείς του.

    [03] Παραγουάη: Συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια της τραγικής πυρκαγιάς.

    03 Aug 2004, 02:00 UTC

    Στην Παραγουάη, συνεχίζονται οι έρευνες στα αποτεφρωμένα συντρίμμια του εμπορικού κέντρου, μετά τις δηλώσεις επιζώντων της τεράστιας πυρκαγιάς ότι οι κλειδωμένες πόρτες δυσκόλεψαν την διαφυγή τους. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 364 άτομα έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν απ την πυρκαγιά στην υπεραγορά Ικούα Μπολάνος, σε προάστιο της πρωτεύουσα της Παραγουάης, Ασουνσιόν. Μερικοί αυτόπτες μάρτυρες επέρριψαν ευθύνες στους φρουρούς ασφαλείας, λέγοντας οτι κλείδωσαν τις πόρτες για να αποτρέψουν κλοπές εμπορευμάτων μέσα στο πανικό, καθώς η φωτιά εξαπλωνόταν. Ο πρόεδρος της Παραγουάης, Νικανόρ Ντουάρτε, υποσχέθηκε πως θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για την τραγωδία, ενώ συνελήφθησαν οι κύριοι ιδιοκτήτες του εμπορικού κέντρου, οι οποίοι όμως αρνούνται ότι είχαν δοθεί εντολές να κλειδωθούν οι πόρτες. Ηγέτες χωρών απ όλο το κόσμο εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους στην κυβέρνηση της Παραγουάης, ενώ οι ΗΠΑ, η Αργεντινή, η Ισπανία, η Βραζιλία και η Γαλλία υποσχέθηκαν ιατρική βοήθεια και εφόδια.

    [04] Την κατασκευή νέων κατοικιών σε κύριο Εβραϊκό οικισμό, εγκρίνει ο Αριέλ Σαρόν.

    03 Aug 2004, 02:06 UTC

    O Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριελ Σαρον, ενέκρινε την κατασκευή 600 νέων κατοικιών σε κύριο εβραϊκό οικισμό της Δυτικής Όχθης, αγνοώντας τις προβλέψεις του οδικού χάρτη για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Οι ίδιοι αξιωματούχοι είπαν ότι ο ίδιος ο κ. Σαρόν και ο υπουργός Άμυνας, Σαούλ Μοφάζ, ενέκριναν την ανέγερση των νέων κατοικιών στον οικισμό Μάαλε Αντούμιν, ανατολικά της Ιερουσαλήμ, που τώρα έχει 30,000 κατοίκους. Από τη πλευρά του ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ανταμ Ερελι, δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν πως το Ισραήλ θα τηρήσει τις προβλέψεις του οδικού χάρτη, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το πάγωμα της κατασκευαστικής δραστηριότητας στους Εβραϊκούς οικισμούς στα κατεχόμενα εδάφη.

    [05] Αυξήθηκαν οι πωλήσεις εισιτηρίων για τους Ολυμπιακούς

    02 Aug 2004, 21:13 UTC

    Αύξηση σημείωσαν οι πωλήσεις εισιτηρίων για τους Ολυμπιακούς, ενώ οι Αθηναίοι συμμορφώνονται με τους κυκλοφορικούς περιορισμούς που τώρα πλέον έχουν μπει σε εφαρμογή.

    Η επικεφαλής της Αθήνας 2004 Γιάννα Αγγελόπουλου Δασκαλάκη δήλωσε σήμερα ότι επιτέλους η Αθήνα ξεπέρασε τις καθυστερήσεις από τις οποίες κινδύνευε να εκτροχιασθεί η Ολυμπιάδα που αρχίζει στις 13 Αυγούστου.

    Φόβοι για την πραγματοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων και έλλειψη ενδιαφέροντος από μέρους των Ελλήνων συντείνουν στις χαμηλές πωλήσεις εισιτηρίων, μία τάση που τις τελευταίες αυτές εβδομάδες , λεει η κυρία Δασκαλάκη, έχει αντιστραφεί. Από τα 5.2 εκατομμύρια εισιτήρια που διατίθενται έχουν πωληθεί τα 2.2 εκατομμύρια.

    [06] Εγκρίνουν οι αμερικανοί νομοθέτες την αύξηση του βαθμού συναγερμού στις ΗΠΑ

    02 Aug 2004, 15:19 UTC

    Αμερικανοί νομοθέτες χαρακτηρίζουν «συνετή και αρμόζουσα» την αύξηση του βαθμού συναγερμού στις ΗΠΑ, αφού υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως η Αλ Κάϊντα σχεδιάζει νέες επιθέσεις. Η κυβέρνηση Μπους προειδοποίησε για πιθανές βομβιστικές επιθέσεις εναντίον οικονομικών οργανισμών στη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτων και το Νιούαρκ, στην πολιτεία της Νέας Υερσέης. Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μιτς ΜακΚόνελ από το Κεντάκυ, λέει πως δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι οι τρομοκράτες εξακολουθούν να στοχεύουν αμερικανικές πόλεις, όπως τη Ουάσινγκτων και τη Νέα Υόρκη. Σε εμφάνισή του σε εκπομπή του CNN, ο κ. ΜακΚόνελ, που είναι μέλος της υποεπιτροπής Πιστώσεων της Γερουσίας είπε : «Γνωρίζουμε πως οι τρομοκράτες θέλουν να μας κτυπήσουν ξανά. Και φυσικά γι αυτούς η Ουάσινγκτων και η Νέα Υόρκη αποτελούν δύο από τους καλύτερους στόχους. Πολύ θα ήθελαν να κτυπήσουν ξανά τις ΗΠΑ, κυρίως πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου.»

    Της ίδιας γνώμης είναι και ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τζο Λήμπερμαν, από το Κοννέτικατ. Σε εμφάνισή του στην ίδια εκπομπή του CNN, ο κ. Λήμπερμαν είπε πως οι Αμερικανοί δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις, πιστεύοντας πως είναι ασφαλείς μόνο και μόνο γιατί από τις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 δεν έχουν γίνει άλλες επιθέσεις. Κατά την έκφρασή του: «Η προειδοποίηση μας υπενθυμίζει ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο. Δόξα τω Θεώ, από τις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, δεν έχουμε δεχτεί επίθεση. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε πως η Αλ Κάϊντα είχε κτυπήσει το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου το 1993 χρησιμοποιώντας παγιδευμένο φορτηγό και το κτύπησε ξανά, οκτώ χρόνια αργότερα, χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά αεροπλάνο. Συνεπώς, πρέπει να προσέχουμε.»

    Όμως, τη γνώμη των κ.κ. ΜακΚόνελ και Λήμπερμαν δεν τη συμμερίζονται όλοι. Υπάρχουν κι αυτοί που πιστεύουν ότι δεν πρέπει να βασίζεται κανείς στα όσα λέει η κυβέρνηση Μπους. Η αύξηση του βαθμού συναγερμού γίνεται λίγες μέρες μετά από την ολοκλήρωση του εθνικού συνεδρίου του Δημοκρατικού κόμματος στη Βοστώνη, τέσσερεις εβδομάδες πριν από το εθνικό συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στη Νέα Υόρκη και τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές. Ο πρώην κυβερνήτης του Βερμόντ Χάουαρντ Ντην, που ήταν αντίπαλος του γερουσιαστή Τζον Κέρυ στη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών, παρατηρεί πως η εθνική ασφάλεια αποτελεί ένα από τα κύρια θέματα της προεκλογικής εκστρατείας φέτος. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει κανείς να έχει κατά νουν όταν ακούει τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης Μπους. «Ο πρόεδρος Μπους προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι πρέπει να τον επανεκλέξει, γιατί είναι ο μόνος που μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον κίνδυνο της τρομοκρατίας. Τώρα, θα με ρωτήσετε εάν πιστεύω πως η νέα αυτή προειδοποίηση είναι τεχνητή. Όχι, δεν πιστεύω κάτι τέτοιο. Όμως νομίζω πως υπάρχει και λίγο πολιτικό παιγνίδι στη μέση. Το θέμα είναι πόσο είναι το πολιτικό παιγνίδι και πόσος ο πραγματικός κίνδυνος.»

    Στο σχόλιο αυτό του κ. Ντην αντέδρασε αμέσως ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Μπους, Μαρκ Ράσκο, ο οποίος είπε πως η καταγγελία ότι η κυβέρνηση αφήνει την πολιτική να υπεισέλθει σε αποφάσεις που αφορούν την ασφάλεια της χώρας είναι και αβάσιμη και επιζήμια. Κατά την έκφρασή του: «Νομίζω πως είναι απερίσκεπτο το να προβαίνει κανείς σε τέτοιες καταγγελίες. Κανένας δε θα έκανε κάτι τέτοιο για πολιτικές σκοπιμότητες. Πιστεύω πως το μόνο που καταφέρνουν οι υπαινιγμοί αυτού του είδους, είναι να διαβρώνεται η εμπιστοσύνη του αμερικανικού λαού.» Ο κ. Ράσκο πρόσθεσε πως οι αρμόδιοι κάνουν κάθε τι ανθρωπίνως δυνατό, για την κατοχύρωση της ασφάλειας όλων των Αμερικανών.

    [07] Σταματούν τις εργασίες τους στο Ιράκ, οι Τούρκοι ιδιοκτήτες φορτηγών

    02 Aug 2004, 15:25 UTC

    Αντάρτες στο Ιράκ

    Η κύρια Oμοσπονδία Iδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων της Τουρκίας, δήλωσε οτι θα σταματήσει να μεταφέρει υλικά στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, μετά απο τό κύμα απαγωγών ξένων οδηγών φορτηγών απο αντάρτες. Η ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα την Δευτέρα, καθώς βιντεοταινία που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο έδειχνε εξτρεμιστές που πυροβολούσαν και σκότωναν έναν Τούρκο όμηρο που είχε απαχθεί στο Ιράκ. Σημαία που μοιάζει με εκείνη της ομάδας του Ιορδανού τρομοκράτη Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι, φαίνεται στο φόντο της εικονας, καθώς ο όμηρος πυροβολείται στο κεφάλι. Δεν είναι σαφές πού εκτελέστηκε ο όμηρος, ενώ η ταυτότητα του θύματος δεν έχει εξακριβωθεί. Οι εξτρεμιστές είχαν απειλήσει οτι θα σκότωναν δύο ακόμα Τούρκους φορτηγατζήδες, που είχαν απαχθεί πρόσφατα. Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν σχολίασαν δημόσια την τουρκική απόφαση για την διακοπή ανεφοδιασμού των αμερικανικών δυνάμεων απο τουρκικά φορτηγά.

    [08] Διεθνής κατακραυγή για τους βομβισμούς χριστιανικών εκκλησιών στο Ιράκ

    02 Aug 2004, 15:28 UTC

    Κατεστραμμένα αυτοκίνητα γύρω απο εκκλησία που υπέστη επίθεση

    Στο Ιράκ, ο ανώτερος σιίτης κληρικός Αγιατολλάχ Αλί αλ Σιστανί, κατεδίκασε τις βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα κατά χριστιανικών εκκλησιών. Ο αγιατολλάχ αλ Σιστανί αποκάλεσε τις επιθέσεις εγκληματικές και έκανε έκκληση προς τους ιρακινούς να σέβονται το δικαίωμα των Χριστιανών και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων, να ζούν με ειρήνη και ασφάλεια στο Ιράκ. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄επίσης καταδίκασε τους βομβισμούς, λέγοντας οτι πρόκειται για αδικαιολόγητες πράξεις βίας κατά μίας θρησκευτικής κοινότητας που εργάζεται για την ειρήνη και τη συμφιλίωση. Τέσσερεις βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα κατά τη χθεσινή λειτουργία κοντά σε χριστιανικές εκκλησίες στη Βαγδάτη και μία στη Μοσούλη, σκότωσαν 11 άτομα και τραυμάτισαν πολλα άλλα, μερικά μάλιστα πολύ σοβαρά. Καμμία οργάνωση δεν έχει μέχρι στιμής αναλάβει την ευθύνη των επιθέσεων, αλλά ο σύμβουλος της ιρακινής κυβέρνησης σε θέματα ασφάλειας αποδίδει τις ενέργειες αυτές σε εξτρεμιστική οργάνωση, της οποίας ηγείται ο Ιορδανός τρομοκράτης Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαργκάγουι.

    [09] Απ' το Κίτρινο στο Πορτοκαλί

    02 Aug 2004, 00:12 UTC

    Τόμ Ρίτζ

    Ο βαθμός συναγερμού στις ΗΠΑ αυξήθηκε απ το Κίτρινο στο Πορτοκαλί στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και το Βόρειο Νιου Τζέρσυ. Ο υπουργός εσωτερικής ασφάλειας, Τόμ Ρίτζ, ανακοίνωσε ότι «νέες και ασυνήθιστα συγκεκριμένες» απόρρητες πληροφορίες, όπως είπε χαρακτηριστικά, δείχνουν ότι η Αλ Κάιντα σχεδιάζει επίθεση εναντίον οικονομικών οργανισμών στις ΗΠΑ, με παγιδευμένο αυτοκίνητο ή φορτηγό. Και τόνισε ότι στους πιθανούς στόχους περιλαμβάνεται το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, τα κτήρια της εταιρείας CITICorp στη Νέα Υόρκη, η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσιγκτον και το κτήριο της εταιρείας Prudential στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσυ. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, υποσχέθηκε άμεση ετοιμότητα των αρχών, τόνισε ότι έχουν τεθεί σε λειτουργία όλοι οι αντιτρομοκρατικοί μηχανισμοί της πόλης και ζήτησε απ τους Νεοϋορκέζους να πάνε στις δουλειές τους τη Δευτέρα κανονικά. Παρόμοια ήταν και τα σχόλια του δημάρχου της Ουάσιγκτον, Άνθονυ Γουίλλιαμς.

    Τζόν Κέρρυ

    Στο μεταξύ, ο προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος, Τζον Κέρρυ, δήλωσε ότι η τελευταία αυτή τρομοκρατική απειλή υπογραμμίζει την ανάγκη άμεσης εφαρμογής των προτάσεων της ειδικής επιτροπής που διερεύνησε την υπόθεση των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου για την βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας στις ΗΠΑ. Εκπρόσωπος του κ. Κέρρυ δήλωσε ότι ο προεδρικός υποψήφιος πιστεύει πως δεν πρόκειται να πετύχει ο στόχος των τρομοκρατών να διαιρέσουν την Αμερική. Πάντως, ορισμένοι άλλοι πολιτικοί παράγοντες εξέφρασαν αμφιβολίες αναφορικά με την χρονική στιγμή της ανακοίνωσης της τρομοκρατικής προειδοποίησης. Ο πρώην προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος, Χάουαρντ Ντην δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως πρόκειται για παραποίηση πληροφοριών, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η προειδοποίηση εξυπηρετεί και μικροπολιτικούς στόχους», όπως είπε χαρακτηριστικά.

    [10] Ιράκ: 10 νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις εναντίον Χριστιανικών εκκλησιών.

    02 Aug 2004, 00:22 UTC

    Ταυτόχρονες βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα πραγματοποιήθηκαν σε τουλάχιστον 4 Χριστιανικές εκκλησίες της Βαγδάτης και μια εκκλησία της Μοσούλης στο Βόρειο Ιράκ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 10 άτομα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τουλάχιστον 9 άτομα σκοτώθηκαν απ τις επιθέσεις στη Βαγδάτη και 1 άτομο έχασε τη ζωή του στη Μοσούλη. Πρόκειται για τις πρώτες συντονισμένες επιθέσεις ανταρτών εναντίον της Χριστιανικής μειονότητας στο Ιράκ. Περίπου 700 με 800 χιλιάδες Χριστιανοί ζουν στο Ιράκ, δηλαδή αποτελούν το 3% περίπου του πληθυσμού της χώρας.

    Στο μεταξύ, η οργάνωση Ταξιαρχίες Αμπού Χαφς Αλ Μασρί, με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, επανέλαβε χθες απειλές κατά της Ιταλίας, αν η χώρα δεν αποσύρει τις δυνάμεις της απ το Ιράκ. Σε ηλεκτρονικό μήνυμα της προς Αραβική εφημερίδα που εδρεύει στο Λονδίνο, η οργάνωση προειδοποιεί ότι θα πλήξει σοβαρά την Ιταλία, αν η Ρώμη δεν αποσύρει τις δυνάμεις της απ το Ιράκ μέσα στις επόμενες 15 μέρες. Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει πιστοποιηθεί η αυθεντικότητα του μηνύματος.

    [11] Εισβολή υποστηρικτών του Γιασέρ Αραφάτ σε σύσκεψη Παλαιστίνιων μεταρρυθμιστών στη Δυτική Όχθη.

    02 Aug 2004, 00:49 UTC

    20 περίπου ένοπλοι μασκοφόροι υποστηρικτές του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, εισέβαλαν σε σύσκεψη Παλαιστινίων πολιτικών παραγόντων στη Ναμπλούς, που συζητούσαν την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στους κόλπους της Παλαιστινιακής Αρχής, πυροβολώντας στον αέρα και στους τοίχους της αίθουσας συνεδριάσεων. Δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματίες. Οι ένοπλοι αυτοχαρακτηρίστηκαν υποστηρικτές του Γιασερ Αραφάτ, τονίζοντας ότι η σύσκεψη αποτελούσε συνομωσία σε βάρος του Παλαιστίνιου προέδρου. Στο μεταξύ, Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι μια Παλαιστίνια σκοτώθηκε από Ισραηλινά πυρά στη διάρκεια εισβολής των Ισραηλινών δυνάμεων, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς στη Λωρίδα της Γάζας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 4 August 2004 - 1:18:16 UTC