Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-08-20

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: Εκρήξεις συγκλονίζουν τη Νατζάφ
  • [02] Επιμνημόσυνες τελετές για την συμπλήρωση ενός χρόνου απ' την επίθεση εναντίον του αρχηγείου του ΟΗΕ στη Βαγδάτη.
  • [03] Ολυμπιακοί: Αρχίζουν σήμερα τα αγωνίσματα στίβου.
  • [04] Το Ιράν υποστηρίζει ότι θα έχει πυρηνικά όπλα μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.
  • [05] O Αριέλ Σαρόν εμμένει στο σχέδιο του αποχώρησης απ' την Λωρίδα της Γάζας.
  • [06] Ξεπέρασαν τα 48 δολάρια το βαρέλι, οι τιμές πετρελαίου στη Νέα Υόρκη.
  • [07] Δημοσκόπηση: Μια απ' τις πολιτείες κλειδιά για τις εκλογές του Νοεμβρίου, προτιμά τον Τζον Κέρρυ.
  • [08] Αρνείται να προβεί σε μεταρρυθμίσεις ο Γιασέρ Αραφάτ
  • [09] Μείωση των αιτήσεων για παροχή επιδόματος ανεργίας
  • [10] Η Νέα Υόρκη ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους... διαδηλωτές
  • [11] Η Νότια Κορέα ζητά αναβολή της απόσυρσης αμερικανικών δυνάμεων
  • [12] Ολυμπιακοί: Μετάλλια σε 15 αγωνίσματα σήμερα.
  • [13] Μοναδική εμπειρία οι αγώνες στην αρχαία Ολυμπία
  • [14] Ισραήλ: Το Λικούντ καταψήφισε το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με το Εργατικό κόμμα.
  • [15] Nέα έφοδος Ισραηλινών ελικοπτέρων στη Γάζα.
  • [16] Επικρίσεις απ τους Δημοκρατικούς για την πρόταση Μπούς για αναδιάρθρωση των αμερικανικών δυνάμεων που υπηρετούν στο εξωτερικό.
  • [17] Συνεχίζεται η αναρρίχηση των τιμών πετρελαίου.
  • [18] Αραφάτ: Εχουν γίνει σφάλματα
  • [19] Τουρκία και Τουρκοκύπριοι ασκούν πιέσεις στην ΕΕ
  • [20] Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών, Αφγανή αθλήτρια συναγωνίστηκε στο τζούντο
  • [21] Οκτώ άτομα, ύποπτα για τρομοκρατία, δικάζονται στο Λονδίνο
  • [22] Αμερική και Ελλάδα κερδίζουν και άλλα χρυσά μετάλλια
  • [23] 5 νεκροί από Ισραηλινή επίθεση εναντίον στελέχους της Χαμάς.
  • [24] Oι ΗΠΑ αναγνώρισαν την νίκη του Ούγκο Τσάβεζ στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

  • [01] Ιράκ: Εκρήξεις συγκλονίζουν τη Νατζάφ

    20 Aug 2004, 02:02 UTC

     

    Εκρήξεις σημειώθηκαν και πάλι αργά χθες το βράδυ στην Ιρακινή πόλη Νατζάφ, λίγες ώρες μετά το τελεσίγραφο του προσωρινού πρωθυπουργού του Ιράκ, Ιγιάντ Αλλάουι, στη πολιτοφυλακή του ακραίου Σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ να αφοπλιστεί και να αποχωρήσει από το ιερό τέμενος της πόλης.

    Εκρήξεις σημειώθηκαν γύρω από το τέμενος και το κοιμητήριο της Νατζάφ όπου εντοπίστηκαν Σιίτες μαχητές. Λίγο μετά τις εκρήξεις βοηθός του Μοκταντα αλ Σαντρ δήλωσε ότι ο κληρικός έδωσε διαταγές στην πολιτοφυλακή του να παραδώσει τα κλειδιά του τεμένους στις θρησκευτικές αρχές.

    Επίσης τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους στη Φαλούτζα.

    [02] Επιμνημόσυνες τελετές για την συμπλήρωση ενός χρόνου απ' την επίθεση εναντίον του αρχηγείου του ΟΗΕ στη Βαγδάτη.

    20 Aug 2004, 02:16 UTC

    Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, τίμησε χθες την συμπλήρωση ενός χρόνου απ την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση εναντίον του αρχηγείου των ΗΕ στο Ιράκ και τον θάνατο του ειδικού απεσταλμένου του διεθνούς οργανισμού Σέρτζιο Βιέιρα Ντε Μέλλο και 21 άλλων υπαλλήλων του ΟΗΕ. Σε ομιλία του στη Γενεύη ο κ. Αννάν υποσχέθηκε ότι θα κάνει ότι περνάει απ το χέρι του για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Πάντως, σε ειδική επιμνημόσυνη τελετή στη Νέα Υόρκη, η ένωση των υπαλλήλων του ΟΗΕ επέκρινε τον διεθνή οργανισμό τονίζοντας ότι δεν έχει επιληφθεί επαρκώς το θέμα της ασφάλειας του προσωπικού του.

    [03] Ολυμπιακοί: Αρχίζουν σήμερα τα αγωνίσματα στίβου.

    20 Aug 2004, 03:43 UTC

    Σήμερα, 7η μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, αρχίζουν τα κύρια αγωνίσματα στίβου. Ο Αιθίοπας δρομέας, Χάιλε Γκεμπρελάσε, θα προσπαθήσει να γίνει ο πρώτος αθλητής που θα κερδίσει τρία χρυσά μετάλλια στα 10 χιλιάδες μέτρα ανδρών. Επίσης 4 ακόμη χρυσά μετάλλια θα απονεμηθούν σήμερα στην κολύμβηση, συμπεριλαμβανομένων και των 50 μέτρων ελεύθερο γυναικών. Στο τένις η Βελγίδα, Ζουστίν Χενίν Αρντέν, που βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμια κατάταξης αντιμετωπίζει την Ρωσίδα Αναστάσια Μύσκινα. Επίσης σήμερα στο μπάσκετ και στα προκριματικά γυναικών η Ελλάδα αντιμετωπίζει την Αυστραλία. Την εθνική Αυστραλίας στο Μπέιζμπωλ αντιμετωπίζει σήμερα η εθνικής ομάδα της Ελλάδας στα προκριματικά ανδρών.

    [04] Το Ιράν υποστηρίζει ότι θα έχει πυρηνικά όπλα μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

    20 Aug 2004, 02:13 UTC

    Τζον Μπόλτον

    Ο υφυπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Μπόλτον, υποστηρίζει ότι Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν σε Ευρωπαίους ομολόγους τους ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια η Τεχεράνη θα μπορεί να παράγει πυρηνική βόμβα. Τα σχόλια αυτά Ιρανών αξιωματούχων προς ομολόγους τους απ τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία αντικρούουν προηγούμενες δηλώσεις της Τεχεράνης ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα προορίζεται μόνο για ειρηνικούς σκοπούς. Δεν υπήρξε όμως άμεση αντίδραση από μέρους του Ιράν στα σχόλια του κυρίου Μπόλτον, αλλά ούτε και οι τρεις Ευρωπαϊκές χώρες έκαναν γνωστές τις λεπτομέρειες των πρόσφατων συνομιλιών τους με τον Ιράν.

    [05] O Αριέλ Σαρόν εμμένει στο σχέδιο του αποχώρησης απ' την Λωρίδα της Γάζας.

    20 Aug 2004, 02:19 UTC

    Ο Iσραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, δηλώνει κατηγορηματικά πως θα συνεχίσει να προωθεί το σχέδιό του για την απομάκρυνση των εβραϊκών οικισμών από τη Λωρίδα της Γάζας, παρά την αρνητική θέση που έχει πάρει στο θέμα το κόμμα Λικούντ. Χθες η πλειοψηφία των μελών του Λικούντ, απέρριψε το σχέδιο του κ. Σαρόν για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με το Εργατικό κόμμα της αντιπολίτευσης. Χθες επίσης, ο ηγέτης του εργατικού κόμματος, Σιμών Περέζ, ζήτησε από τον κύριο Σαρόν την διενέργεια πρόωρων εκλογών και πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει το σχέδιο στη Βουλή. Στο μεταξύ, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ο Γιασέρ Αραφάτ αρνείται να υπογράψει πακέτο μεταρρυθμίσεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς που απαιτεί η Παλαιστινιακή βουλή. Οι ίδιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο κύριος Αραφάτ απέρριψε το αίτημα κοινοβουλευτικής επιτροπής, που του ζήτησε να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στη Παλαιστινιακή αρχή, που ο ίδιος ο κ. Αραφάτ είχε παραδεχτεί χθες ότι χρειάζεται να γίνουν.

    [06] Ξεπέρασαν τα 48 δολάρια το βαρέλι, οι τιμές πετρελαίου στη Νέα Υόρκη.

    20 Aug 2004, 02:49 UTC

    Σε νέα ύψη εκτινάχθηκαν χθες οι τιμές του πετρελαίου στις ΗΠΑ, εν μέσω φόβων οτι οι συγκρούσεις μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων και σιιτών μαχητών μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στις εξαγωγές του Iρακινού πετρελαίου. Η τιμή του αργού πετρελαίου, με ημερομηνία παράδοσης τον Σεπτέμβριο, έφθασε στο πρωτοφανές επίπεδο των 48 δολλαρίων και 70 σέντς το βαρέλι. Η απειλή προς τα αποθέματα πετρελαίου συμπίπτει με την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησής του μαύρου χρυσού, αφού αυξάνονται οι εισαγωγές στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ινδία, ενώ οι χώρες που εξάγουν πετρέλαιο, έχουν φθάσει στα ανώτατα όρια της παραγωγής τους.

    [07] Δημοσκόπηση: Μια απ' τις πολιτείες κλειδιά για τις εκλογές του Νοεμβρίου, προτιμά τον Τζον Κέρρυ.

    20 Aug 2004, 03:49 UTC

    Με 10 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, ο προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζών Κέρρυ του αντιπάλου του Τζώρτζ Μπους, στο Οχάιο, μια από τις πολιτείες «κλειδιά» στην εκλογή αμερικανού προέδρου. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας USA Today και του δικτύου CNN η πρωτιά αυτή μειώνεται στις 2 εκατοστιαίες μονάδες όταν αναφερόμαστε στους ψηφοφόρους που πιστεύεται πως τελικά θα μεταβούν στα εκλογικά κέντρα. Στην ίδια δημοσκόπηση, αναφέρεται ότι οι ψηφοφόροι του Οχάιο εμφανίζονται περισσότερο απαισιόδοξοι από ψηφοφόρους άλλων πολιτειών σε ότι αφορά τις θέσεις εργασίας και τα ποσοστά ανεργίας που αντιμετωπίζει η περιοχή. Παρόλα αυτά οι ίδιοι εκλογείς παρουσιάζονται περισσότερο αισιόδοξοι για τη πορεία του πολέμου στο Ιράκ σε σχέση με τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους σε πανεθνική κλίμακα. Συγκεκριμένα το 9% των ψηφοφόρων του Οχάιο απάντησαν ότι τα πράγματα πάνε καλά στο Ιράκ. Το αντίστοιχο ποσοστό σε παναμερικανικό επίπεδο είναι 5%. Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση διαπιστώνεται ότι το 39% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους όλης της χώρας αντιμετωπίσουν αρκετά συγκρατημένα τις εξελίξεις στο Ιράκ.

    [08] Αρνείται να προβεί σε μεταρρυθμίσεις ο Γιασέρ Αραφάτ

    19 Aug 2004, 20:29 UTC

    Γιασέρ Αραφάτ

    Παλαιστίνιοι νομοθέτες λενε ότι ο Γιασέρ Αραφάτ αρνείται να υπογράψει πακέτο μεταρρυθμίσεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς που απαιτεί η βουλή.

    Οι νομοθέτες λενε ότι ο κύριος Αραφάτ απέρριψε το αίτημα κοινοβουλευτικής επιτροπής, που του ζήτησε να κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στη Παλαιστινιακή αρχή, που ο ίδιος είχε παραδεχτεί χθες ότι χρειάζεται να γίνουν.

    Οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις δίνουν, μεταξύ άλλων, τη δικαιοδοσία στον πρωθυπουργό να επιφέρει αλλαγές σε παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφάλειας, στις οποίες πιστεύεται ότι επικρατεί η διαφθορά και ότι είναι αναποτελεσματικές.

    [09] Μείωση των αιτήσεων για παροχή επιδόματος ανεργίας

    19 Aug 2004, 16:24 UTC

    Ο αριθμός των Αμερικανών που ζητάνε επιδόματα ανεργίας, μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά 3,000. Η έκθεση που εξέδωσε την Πέμπτη το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας δείχνει οτι συνολικά 331,000 Αμερικανοί έκαναν για πρώτη φορά αίτηση παροχής επιδόματος ανεργίας. Αυτή είναι η τρίτη μείωση των νέων αιτήσεων μέσα σε τρείς εβδομάδες. Ο αριθμός των αιτήσεων είναι αρκετά χαμηλότερος απο τον μέσο όρο αιτήσεων για το παρόν έτος, που είναι 345,000. Πάντως, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας θα αυξηθούν κατά τις επόμενες εβδομάδες, εξαιτίας των ζημιών που έχουν προκληθεί απο τον τυφώνα Τσάρλι που πρόσφατα έπληξε την πολιτεία της Φλόριδας, καταστρέφοντας κατοικίες και επιχειρήσεις.

    [10] Η Νέα Υόρκη ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους... διαδηλωτές

    19 Aug 2004, 16:18 UTC

    Ο κ. Μπλούμπεργκ

    Μεγάλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας προγραμματίζεται να γίνουν στη Νέα Υόρκη, στη διάρκεια του εθνικού συνεδρίου του ρεπουμπλικανικού κόμματος, κατά το οποίο θα δοθεί επίσημα στον πρόεδρο Μπους το κομματικό χρίσμα για τις εκλογές του Νοεμβρίου. Για να διασφαλίσει ότι οι διαδηλώσεις θα είναι ειρηνικές, ο Δήμος της Νέας Υόρκης θα θέσει σ΄εφαρμογή ένα ειδικό πρόγραμμα.

    Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων με τις διάφορες οργανώσεις που προγραμματίζουν ογκώδεις διαδηλώσεις στη Νέα Υόρκη, για να καταδείξουν τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτησή τους σε σχέση με διάφορα θέματα, από τον πόλεμο στο Ιράκ και την ανάδειξη ξανά του Τζωρτζ Μπους ως υποψηφίου του ρεπουμπλικανικού κόμματος, μέχρι την πολιτική της κυβέρνησής του σε σχέση με το περιβάλλον, ο δήμος της μεγαλούπολης αποφάσισε να αντιμετωπίσει φιλικά τους διαδηλωτές.

    Στα πλαίσια ειδικού προγράμματος, θα δοθεί στα μέλη των οργανώσεων που θα δηλώσουν συμμετοχή στα συλλαλητήρια μία κονκάρδα, που θα φέρει το Άγαλμα της Ελευθερίας και θα γράφει «Ειρηνικός Πολιτικός Ακτιβιστής». Οι άνθρωποι που θα φοράνε την κονκάρδα αυτή, θα τη δείχνουν στα ξενοδοχεία, τα καταστήματα και τα εστιατόρια και θα τους γίνεται έκπτωση. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στο να αποφευχθούν οι βανδαλισμοί και να είναι οι διαδηλώσεις όσο το δυνατόν πιο ειρηνικές. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές αναμένονται στη Νέα Υόρκη, πριν και τη διάρκεια του εθνικού συνεδρίου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, που θα διαρκέσει από τις 30 Αυγούστου μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου.

    Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάϊκλ Μπλούμπεργκ λέει πως οι διαδηλωτές είναι συνήθως ανεπιθύμητοι. Η πόλη του όμως θέλει να τους δείξει πως είναι ευπρόσδεκτοι, αρκεί να διαμαρτυρηθούν με τρόπο ειρηνικό. Κατά την έκφρασή του: «Θέλουμε να τους δώσουμε να καταλάβουν πως τους καλωσορίζουμε και πως θέλουμε να χαρούν και να απολαύσουν την πόλη μας.»

    Το πρόγραμμα αποσκοπεί επίσης στην ενίσχυση της οικονομίας της πόλης, δεδομένου πως οι διαδηλωτές θα είναι πολύ περισσότεροι από τους εκπροσώπους που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο. Τον περασμένο μήνα, οι επιχειρήσεις στη Βοστώνη διαμαρτυρήθηκαν έντονα, γιατί με τα αυστηρά μέτρα ασφάλειας που εφαρμόστηκαν στη διάρκεια του εθνικού συνεδρίου των Δημοκρατικών, οι δουλειές τους δεν πήγαν καλά.

    Ανακοινώνοντας το πρόγραμμα ο κ. Μπλούμπεργκ είχε κοντά του δύο πρώην δημάρχους της πόλης: τους Ντέηβιντ Ντίνκινς και Εντ Κοχ, που και οι δύο είναι δημοκρατικοί. Ο κ. Κοχ είπε πως το συνέδριο πρέπει να ωφελήσει, όχι να βλάψει την πόλη: «Θέλουμε οι επισκέπτες, που θα βρίσκονται στην πόλη μας στη διάρκεια του συνεδρίου, είτε αυτοί είναι διαδηλωτές, είτε εκπρόσωποι, να πουν όταν επιστρέψουν στα σπίτια και στις κοινότητές τους: «Περάσαμε θαυμάσια στη Νέα Υόρκη.»

    Στο μεταξύ, μια από τις μεγαλύτερες οργανώσεις, η «Ενωμένοι για την Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη», υπέβαλε αγωγή, ζητώντας από το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας της Νέας Υόρκης να ανατρέψει διαταγή της πόλης, που απαγορεύει στην αντιπολεμική ομάδα να πραγματοποιήσει διαδήλωση στο Σέντραλ Παρκ, την παραμονή της έναρξης του συνεδρίου.

    [11] Η Νότια Κορέα ζητά αναβολή της απόσυρσης αμερικανικών δυνάμεων

    19 Aug 2004, 16:26 UTC

    Αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας ζήτησαν απο τις ΗΠΑ να καθυστερήσουν τα σχέδιά τους για την μείωση του αριθμού των αμερικανικών στρατευμάτων που είναι ανεπτυγμένα στην διαιρεμένη κορεατική χερσόνησο. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν σε δημοσιογράφους οτι το αίτημα διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια συνομιλιών στη Σεούλ την Πέμπτη, σχετικά με την προτεινόμενη ανακατανομή των αμερικανικών δυνάμεων. Το αίτημα διατυπώνεται τρείς μέρες μετά την εξαγγελία απο τον πρόεδρο Μπούς σχεδίου ανάκλησης στις ΗΠΑ 70,000 Αμερικανών στρατιωτών, από βάσεις της ψυχροπολεμικής περιόδου στην Ευρώπη και την Ασία. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν οτι η Σεούλ ζήτησε αναβολή ενός έτους, αναφορικά με την μείωση των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή. Οι ΗΠΑ είχαν προηγουμένως αναγγείλει τα σχέδιά τους για την απόσυρση περίπου του ενός τρίτου των 37,000 στρατιωτών τους απο τη Νότια Κορέα, έως το τέλος του 2005. Περίπου 3,600 απο αυτούς έχουν ήδη μεταφερθεί στο Ιράκ.

    [12] Ολυμπιακοί: Μετάλλια σε 15 αγωνίσματα σήμερα.

    19 Aug 2004, 03:12 UTC

    Στην σημερινή 6η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, μετάλλια θα απονεμηθούν σε 15 αγωνίσματα, συμπεριλαμβανομένων και 4 στη κολύμβηση, όπου ο Αμερικανός Μάικλ Φέλπς παραμένει το φαβορί στα 200 μέτρα μεικτής ατομικής ανδρών και η αμερικανίδα Αμάντα Μπήρντ είναι το φαβορί για το χρυσό μετάλλιο στα 200 μέτρα πρόσθιο γυναικών. Στην ενόργανη γυμναστική η 25χρονη Ρωσίδα Σβελτάνα Κορκίνα θα προσπαθήσει να γίνει η πρώτη μη έφηβος, απ το 1968, που κερδίζει χρυσό μετάλλιο στο σύνθετο ατομικό γυναικών. Επίσης θα πραγματοποιηθούν τελικοί αγώνες στην ξιφασκία, την άρση βαρών, το τζούντο, τη σκοποβολή και την τοξοβολία. Μέχρι στιγμής στην κορυφή του πίνακα μεταλλίων βρίσκονται οι ΗΠΑ με 29 μετάλλια συνολικά και ακολουθεί η Κίνα με 22, αλλά η Κίνα διατηρεί την πρωτιά στα χρυσά μετάλλια με 11.

    [13] Μοναδική εμπειρία οι αγώνες στην αρχαία Ολυμπία

    Γιώργος Βραχνής, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Αθήνα

    19 Aug 2004, 15:26 UTC

    H αμερικανίδα σφαιροβόλος Κριστίν Χίστον είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που αγωνίστηκε στο στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας, ξεκινώντας το αγώνισμα της σφαιροβολίας γυναικών σε ένα στάδιο που είχαν να πραγματοποιηθούν αγώνες 1.611 χρόνια.

    Στο αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας και ενώπιον 15.000 θεατών έγινε ο αγώνας, χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή του χώρου και καμία τεχνολογική παρέμβαση, για να διαφυλαχθεί η ιστορικότητα της περιοχής, καθώς δεν υπάρχει τεχνητός φωτισμός, ούτε ηλεκτρονικοί πίνακες, ούτε καν προσωρινές κατασκευές ή εξέδρες θεατών. Το μόνο που έχει τοποθετηθεί είναι κινητές βαλβίδες Σφαιροβολίας.

    Το στάδιο στην αρχαία Ολυμπίας

    «Ήταν μια μοναδική εμπειρία», είπε η Χίστον που ωστόσο δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό του αγωνίσματος. Ίδια τύχη είχε και η ελληνίδα σφαιροβόλος Καλλιόπη Ουζούνη που κατετάγη 13η και για μερικά εκατοστά δεν κατάφερε να περάσει στην δωδεκάδα του τελικού του αγωνίσματος. «Ένιωσα πολύ μικρή μπροστά στο αρχαίο στάδιο όπου ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες» είπε.

    Μετά τις πρώτες ατυχίες της η Αμερικανική ομάδα κολύμβησης κυριαρχεί πλέον στο Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου εξασφαλίζοντας και το πέμπτο χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα 4 x 200 μ. Ελεύθερο, Σκυταλοδρομία Ανδρών. Η αμερικανική ομάδα των Φέλπς, Ρόχτ, Κέλερ και Βάντερκεϊ κατάφερε να νικήσει την Αυστραλιανή, που κατείχε το χρυσό από την προηγούμενη Ολυμπιάδα, με διαφορά μόλις 13 εκατοστών του δευτερολέπτου.

    «Είναι πραγματικά απίστευτο ότι βρίσκομαι εδώ. Πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες και ένα χρυσό μετάλλιο», είπε ο νεώτερος της Αμερικανικής ομάδας, Πήτερ Βάντερκεϊ.

    Η Κατερίνα Θάνου με το προπονητή Χρήστο Τσέκο

    Από ελληνικής πλευράς η πολύκροτη υπόθεση που βαραίνει την ελληνική κοινή γνώμη και τον αθλητισμό για μέρες τώρα, έκλεισε, ανακουφίζοντας όλη την Ελλάδα, παρά την αποχώρηση των Κεντέρη-Θάνου από τους Αγώνες. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή παρέπεμψε το θέμα στη Διεθνή Ομοσπονδία Στίβου, για την επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων στους δύο αθλητές, όπως και στον προπονητή τους. Η ΔΟΕ είπε ότι η απόφαση των δύο αθλητών να αποσυρθούν από τους Αγώνες σημαίνει αυτομάτως ότι η Επιτροπή δεν είναι πλέον το αρμόδιο όργανο που μπορεί να λάβει μέτρα ή να επιβάλει κυρώσεις εναντίον τους.

    Ωστόσο εδώ στην Αθήνα, οι πρώην αστέρες του ελληνικού αθλητισμού βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι και με τον εισαγγελέα αφού διεξάγεται έρευνα σε βάρος τους και για τις συνθήκες του ατυχήματος που φέρεται ότι είχαν, για την αδυναμία τους να παραστούν σε έλεγχο αντι-ντόπινγκ, αλλά και για το διασυρμό της χώρας στην ποιο μεγάλη της στιγμή

    Στο αγωνιστικό μέρος και πάλι, η Σοφία Μπεκατώρου και η Αιμιλία Τσουλφά, έχουν «απλώσει τα πανιά τους» για το χρυσό μετάλλιο στην κλάση 470 ιστιοπλοΐας γυναικών.

    Οι Ελληνίδες αθλήτριες παραμένουν μετά την ολοκλήρωση και της 8ης ιστιοδρομίας στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης έχοντας πλέον αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες κατάκτησης ενός ακόμη μεταλλίου για την Ελλάδα.

    Τέλος, ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Ατλάντα, Νίκος Κακλαμανάκης επανήλθε στην πρώτη θέση της γενικής βαθμολογίας μετά την ακύρωση και επανάληψη της πρώτης κούρσας στην κατηγορία mistral και διατηρεί βάσιμες ελπίδες για κατάκτηση μεταλλίου. Ο Κακλαμανάκης τερμάτισε πάλι πρώτος στην κούρσα όπως είχε γίνει και την πρώτη φορά.

    [14] Ισραήλ: Το Λικούντ καταψήφισε το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με το Εργατικό κόμμα.

    19 Aug 2004, 01:22 UTC

    Σαρωτική ήττα υπέστη η πρόταση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, για την απομάκρυνση Ισραηλινών εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας, όταν το κόμμα Λικούντ καταψήφισε τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα προωθούσε την εν λόγω πρόταση.

    Ο κύριος Σαρόν αναγκάστηκε να αναζητήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το εργατικό κόμμα, όταν το Λικούντ έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή το Μάιο, λόγω παραιτήσεων μελών του κόμματος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο Σαρόν απoχώρισης των Ισραηλινών δυνάμεων απ την Λωρίδα της Γάζας.

    [15] Nέα έφοδος Ισραηλινών ελικοπτέρων στη Γάζα.

    19 Aug 2004, 01:48 UTC

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ισραηλινό μαχητικό ελικόπτερο εκτόξευσε δύο πυραύλους εναντίον δύο κτιρίων στην πόλη της Γάζας. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Στόχος των ισραηλινών ήταν δύο εργαστήρια. Το ένα απο αυτά, κατασκεύαζε ανταλλακτικά αυτοκινήτων και ανήκε στην οικογένεια βομβιστή αυτοκτονίας που αυτοανατινάχθηκε τον Ιανουάριο, σκοτώνοντας και 4 ισραηλινούς. Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, σε μία σπάνια δημόσια ομολογία την Τετάρτη, παραδέχθηκε οτι η Παλαιστινιακή Αρχή έχει κάνει σημαντικά λάθη στην τήρηση της έννομης τάξης στα κατεχόμενα εδάφη.

    [16] Επικρίσεις απ τους Δημοκρατικούς για την πρόταση Μπούς για αναδιάρθρωση των αμερικανικών δυνάμεων που υπηρετούν στο εξωτερικό.

    19 Aug 2004, 01:57 UTC

    Έντονη κριτική άσκησε ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος Τζών Κέρρυ στο εισηγητικό σχέδιο του αμερικανού προέδρου Τζώρτζ Μπους για απόσυρση 70 χιλιάδων αμερικανών στρατιωτών από Ευρώπη και Ασία, λέγοντας ότι αυτό το σχέδιο εκθέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και αποδυναμώνει το πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    Ο κύριος Κέρρυ σχολίασε την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο Βετεράνων Πολέμου που πραγματοποιείται στο Οχάιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο συνέδριο και παρουσία του ίδιου κοινού ο πρόεδρος Μπους λίγες μέρες νωρίτερα είχε γνωστοποιήσει την συγκεκριμένη εισήγηση του. Ο Τζώρτζ Μπους αιτιολόγησε την πρόταση της κυβέρνησής του λέγοντας ότι αυτή η ανασύνταξη θα διαρκέσει τουλάχιστον 5 με 6 χρόνια και θα δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στον αμερικανικό στρατό καθώς θα απομακρυνθεί η προσοχή του από χώρες που κάποτε θεωρούνταν εχθρικές όπως η Κίνα και η Ρωσία.

    Στους ισχυρισμούς αυτούς ο Τζών Κέρρυ, απάντησε λέγοντας πως η απόσυρση των στρατευμάτων στέλνει σε λάθος χρόνο, το «λάθος μήνυμα» στους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών. Ιδιαιτέρως τώρα που διεξάγεται συστηματικός και συγκεκριμένος αγώνας κατά της Αλ Κάιντα και επιχειρείται συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα για τα πυρηνικά προγράμματα.

    [17] Συνεχίζεται η αναρρίχηση των τιμών πετρελαίου.

    19 Aug 2004, 01:52 UTC

    Σε νέα ύψη έφτασαν και πάλι χθες οι τιμές του πετρελαίου, καθώς μειώθηκαν για τρίτη κατά σειρά εβδομάδα τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ. Η τιμή του αργού πετρελαίου έφτασε τα 47 δολάρια και 27 σέντς το βαρέλι στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης έδειχνε μείωση κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ. Πάντως συνεχίζεται και η παγκόσμια ζήτηση του μαύρου χρυσού, παρά τις αυξανόμενες τιμές. Η ζήτηση στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά τρισίμισυ % φέτος, ενώ ανάλογη είναι και η ζήτηση από μέρους της Κίνας.

    [18] Αραφάτ: Εχουν γίνει σφάλματα

    18 Aug 2004, 16:31 UTC

    Γιάσερ Αραφάτ

    Σε μία σπάνια δημόσια εξομολόγηση, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ παραδέχθηκε οτι η Παλαιστινιακή Αρχή έχει κάνει σφάλματα. Σε ομιλία του προς Παλαιστινιους βουλευτές, ο κ. Αραφάτ παραδέχθηκε οτι έγιναν σημαντικά λάθη στην εφαρμογή της ένομης τάξης στα κατεχομενα εδάφη και υποσχέθηκε την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της κατάστασης. Ο κ. Αραφάτ αντιμετωπίζει αυξανόμενες διεθνείς επικρίσεις για την αποτυχία του να επιβάλει μεταρρυθμίσεις στις Παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας, που θεωρούνται διεφθαρμένες και αναποτελεσματικές.

    Σε άλλη εξέλιξη, ανώτερο μέλος της Χαμάς επέζησε ισραηλινής επίθεσης στο σπίτι του στη Γάζα. Ομως απο την νυκτερινή επίθεση εναντίον της κατοικίας του, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 5 άμαχοι Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 7.

    [19] Τουρκία και Τουρκοκύπριοι ασκούν πιέσεις στην ΕΕ

    18 Aug 2004, 20:24 UTC

    Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι ηγέτες προέτρεψαν την ΕΕ να κρατήσει την υπόσχεση της για την χαλάρωση της απομόνωσης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας της Κύπρου. Σε από κοινού συνέντευξη Τύπου στη Άγκυρα, οι ηγέτες ζήτησαν από την ΕΕ να μην κηλιδώσει την αξιοπιστία της με απραγματοποίητες υποσχέσεις.

    Το Ιούλιο, η ΕΕ πρότεινε πακέτο βοήθειας ύψους 318 εκατομμυρίων δολαρίων και με προνόμια σε θέματα εμπορίου, για τη Τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά η τελική απόφαση αναβλήθηκε για το Σεπτέμβριο.

    [20] Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών, Αφγανή αθλήτρια συναγωνίστηκε στο τζούντο

    18 Aug 2004, 16:28 UTC

    Φαρίμπα Ρεζάγια

    Ιστορική η σημερινή μέρα για τους Ολυμπιακούς , καθώς η 18άχρονη Φαρίμπα Ρεζάγια έγινε η πρώτη γυναίκα απο το Αφγανιστάν που έλαβε μέρος συναγωνιζόμενη στο τζούντο. Η Φαρίμπα Ρεζάγια είναι μία απο τις δύο αθλήτριες της πενταμελούς Αφγανικής ολυμπιακής ομάδας. Η δεύτερη αθλήτρια είναι η δρομέας ταχύτητας Ρομπίνα Μουκιμιάρ. Η νεαρή τζουντόκα έχασε σε ματς με την Ισπανίδα Σεσιλια Μπλάνκο σε 45 δευτερόλεπτα, αλλά παρόλα αυτά τονισε πως είναι πολύ ευτυχής, απλώς και μόνο γιατί συμμετείχε στους αγώνες. Κάτω απο το καθεστώς των Ταλιμπάν, απαγορευόταν στις Αφγανές να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, πολιτική που ανάγκασε την Διεθνή Ολυμπιακή επιτροπή να αποκλείσει το Αφγανιστάν απο τους Ολυμπιακούς του Σίντνευ πρίν 4 χρόνια. Η Ραζάγιε μπόρεσε να ασχοληθεί με το τζούντο, επειδή η οικογένειά της ζούσε στο Πακιστάν κατά την εποχή των Ταλιμπάν.

    [21] Οκτώ άτομα, ύποπτα για τρομοκρατία, δικάζονται στο Λονδίνο

    18 Aug 2004, 16:36 UTC

    Οκτώ άτομα, ύποπτα ως τρομοκράτες, που κατηγορούνται για απόπειρα δολοφονίας και άλλα αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία, εμφανίστηκαν σε δικαστήριο του Λονδίνου σήμερα. Ο βρετανός δικαστής διέταξε την συνέχιση της κράτησης των οκτώ υπόπτων, μέχρι την δεύτερη εμφάνισή τους στο δικαστήριο, την επόμενη εβδομάδα. Ενας απο τους υπόπτους, ο Ντιρέν Μπαρότ, κατηγορείται οτι είχε στην κατοχή του σχέδια για σημαντικά οικονομικά κέντρα στην Ουάσινγκτον, τη Νέα Υόρκη και το Νιού Τζέρσυ. Η αστυνομία πιστεύει οτι ο Ντιρέν Μπαρότ μπορεί να είναι ο Αμπού Εϊσα αλ Χίντι, ηγετικό επιχειρησιακό στέλεχος της αλ Κάιντα. Οι συλλήψεις φέρονται πως σχετίζονται με πληφορορίες που συνελέγησαν στα πλαίσια άλλων συλλήψεων στο Πακιστάν, οι οποίες υπήρξαν αιτία για την έκδοση προειδοποιητικού συναγερμού στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

    [22] Αμερική και Ελλάδα κερδίζουν και άλλα χρυσά μετάλλια

    18 Aug 2004, 00:51 UTC

    Ο σταρ της αμερικανικής κολύμβησης, Μάικλ Φέλπς, κέρδισε δύο ακόμη χρυσά μετάλλια στην τέταρτη μέρα της Ολυμπιάδας της Αθήνας. Ο Φέλπς πρώτευσε στα 200 μέτρα πεταλούδας, καταρρίπτοντας το μέχρι χθες Ολυμπιακό και σημειώνοντας νέο ρεκόρ με χρόνο ενός λεπτού και 54 δευτερολέπτων. Λίγη ώρα αργότερα βοήθησε την Αμερικανική ομάδα σκυταλοδρομίας να επιβληθεί στην Αυστραλιανή και να κερδίσει χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία 4 επί 200 μέτρα ελεύθερης κολύμβησης.

    Μέχρι στιγμής ο Φέλπς έχει πάρει συνολικά 3 χρυσά μετάλλια και δύο χάλκινα. Οι επιτυχίες του ανέβασαν τις ΗΠΑ στην πρώτη θέση του πίνακα μεταλλίων. Οι Αμερικανοί αθλητές έχουν κατακτήσει 19 μετάλλια και ακολουθούν οι Κινέζοι με 18 και οι Αυστραλοί με 14. Η Κίνα πάντως έχει τα αποσπάσει τα περισσότερα χρυσά μετάλλια. Από άποψη χρυσών μεταλλίων στην δεύτερη θέση έρχονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και στην τρίτη η Αυστραλία.

    Σε άλλα αγωνίσματα της κολύμβησης διακρίθηκαν η Ρουμάνα Καμέλια Πότετς, που κέρδισε στα 200 μέτρα ελεύθερο γυναικών και η Γιάνα Κλότσκοβα από την Ουκρανία, που διακρίθηκε στα 200 μέτρα μικτής κολύμβησης γυναικών.

    Στην ενόργανη γυμναστική γυναικών η ομάδα της Ρουμανίας απέσπασε το χρυσό μετάλλιο από την πρωταθλήτρια Αμερικανική, πού ήρθε σε δεύτερη θέση και κέρδισε το αργυρό. Στην τρίτη θέση ήρθε η Ρωσική ομάδα με το χάλκινο μετάλλιο.

    Άλλεν Ίβερσον και Θεόδωρος Παπαλουκάς

    Στους προκριματικούς του μπάσκετ η Αμερικανική ομάδα ανέκαμψε απ την εκπληκτική ήττα που υπέστη τη Κυριακή απ το Πόρτο Ρίκο, κερδίζοντας την Ελληνική ομάδα με σκορ 77-71. Το Πόρτο Ρίκο στο μεταξύ έχασε από την ομάδα μπάσκετ της Λιθουανίας 98-90 ενώ η Κίνα επιβλήθηκε στη Νέα Ζηλανδία 69-62 και η Σερβία-Μοντενέγκρο κατάφερε να ξεπεράσει την Ιταλία με 74-72.

    Στην ξιφασκία η Αμερικανίδα Μαριέλ Ζουγκάνι κέρδισε το χρυσό μετά την νίκη της επί της Κινέζας Ταν Ξουέ πού πήρε το αργυρό. Στην τρίτη θέση ήρθε η επίσης Αμερικανίδα Σέηντα Τζέκομπσον.

    Στην τέταρτη ημέρα των Αγώνων η Ελλάδα κέρδισε και αυτή ένα ακόμη, το δεύτερο χρυσό της μετάλλιο. Της το χάρισε ο Ηλίας Ηλιάδης στην κατηγορία των 81 κιλών του τζούντο. Ο Ηλιάδης νίκησε στον τελικό τον Ουκρανό Ρομάν Γκοντυούκ.

    [23] 5 νεκροί από Ισραηλινή επίθεση εναντίον στελέχους της Χαμάς.

    18 Aug 2004, 01:57 UTC

    5 άτομα σκοτώθηκαν και πολλά άλλα τραυματίστηκαν, από Ισραηλινή επίθεση στο σπίτι του Αχμέντ Τζαμπαρί, ανώτερου στελέχους της Χαμάς στη Γάζα. Στους νεκρούς συμπεριλαμβάνονται και μέλη της Χαμάς, αλλά ο ίδιος ο Τζαμπαρί επέζησε της επίθεσης, σύμφωνα με Παλαιστινιακές πηγές. Νωρίτερα, Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν 2 Παλαιστίνιους εξτρεμιστές που προσπάθησαν να τοποθετήσουν βόμβα κοντά σε Εβραϊκό οικισμό στη Λωρίδα της Γάζας.

    [24] Oι ΗΠΑ αναγνώρισαν την νίκη του Ούγκο Τσάβεζ στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

    18 Aug 2004, 02:26 UTC

    Ούγκο Τσάβεζ

    Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την νίκη του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβεζ, στο δημοψήφισμα της Κυριακής, αλλά επανέλαβαν ότι θα πρέπει να διερευνηθούν πλήρως οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης για νοθεία. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Άνταμ Ερελί, κάλεσε την Εθνική Επιτροπή Εκλογών της Βενεζουέλας να συνεργαστεί με διεθνείς παρατηρητές για τον έλεγχο των αποτελεσμάτων με πλήρη διαφάνεια. Κάτι τέτοιο, δήλωσε ο κ. Ερελί, θα ικανοποιήσει τα αιτήματα της αντιπολίτευσης και θα συνεισφέρει στη διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης στη Βενεζουέλα. Στο μεταξύ και ο γ.γ. των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, ζήτησε απ το λαό της Βενεζουέλας να κινηθεί προς «εποικοδομητικό διάλογο».


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 21 August 2004 - 1:18:16 UTC