Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-08-26

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οπλίτες αλλά και πολίτες υπεύθυνοι για τις κακοποιήσεις κρατουμένων στο Ιράκ, συμπεραίνει έκθεση του αμερικανικού στρατού.
  • [02] Εθνική ημέρα πένθους η σημερινή στη Ρωσία
  • [03] Νομπελίστες υπέρ της υποψηφιότητας Κέρρυ.
  • [04] Αυστραλός δηλώνει αθώος ενώπιον στρατοδικείου στο Γκουαντάναμο.
  • [05] Αφγανιστάν: Στέφεται από επιτυχία η διαδικασία εγγραφής ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους.
  • [06] Αργυρό στο Νίκο Κακλαμανάκη, ενώ μπορεί να βρεθεί με χρυσό και η Χρυσοπηγή Δεβετζή
  • [07] Απόπειρα δολοφονίας του προσωρινού διοικητή των Παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας
  • [08] Πολύ επιτυχημένη η πρώτη εβδομάδα των Ολυμπιακών της Αθήνας
  • [09] Ύποπτη πτώση δύο Ρωσικών επιβατικών αεροσκαφών.
  • [10] Ευθύνες σε ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους επιρρίπτει νέα έκθεση του Πενταγώνου για τις κακοποιήσεις κρατουμένων στο Ιράκ.
  • [11] Άρχισαν οι δίκες κρατουμένων στις φυλακές στο Γκουαντάναμο.

  • [01] Οπλίτες αλλά και πολίτες υπεύθυνοι για τις κακοποιήσεις κρατουμένων στο Ιράκ, συμπεραίνει έκθεση του αμερικανικού στρατού.

    26 Aug 2004, 03:47 UTC

    Νέα έκθεση του αμερικανικού στρατού που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες με θέμα τις κακοποιήσεις κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης, αναφέρει ότι 27 στρατιώτες της υπηρεσίας μυστικών πληροφοριών του στρατού, καθώς και πολίτες που εργάζονταν επί συμβάση στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, είχαν απ ευθείας ανάμειξη στις κακοποιήσεις. Επίσης η έκθεση επιρρίπτει ευθύνες στον πρώην γενικό διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, αντιστράτηγο Ρικάρντο Σάντσεζ, και τον κατηγορεί ότι δεν προσπάθησε να επιληφθεί των προβλημάτων στις φυλακές της Βαγδάτης.

    [02] Εθνική ημέρα πένθους η σημερινή στη Ρωσία

    26 Aug 2004, 01:19 UTC

    Η Ρωσία κήρυξε την σημερινή, ημέρα πένθους για τα 89 θύματα απ την πτώση των δύο επιβατικών αεροσκαφών την Τρίτη το βράδυ. Οι αρχές δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να αποδεικνύουν αν η σχεδόν ταυτόχρονη συντριβή των αεροσκαφών ήταν αποτέλεσμα τρομοκρατικής ενέργειας. Πάντως έχουν εντοπιστεί τα μαύρα κουτιά και των δύο αεροσκαφών και εμπειρογνώμονες μελετούν τώρα το περιεχόμενο τους. Ρώσοι αξιωματούχοι ήταν προετοιμασμένοι για βιαιότητες ενόψει τον προεδρικών εκλογών της Κυριακής στη Τσετσενία. Από τη πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε επιβολή αυστηρότερων μέτρων ασφάλειας στα αεροδρόμια της χώρας και έθεσε το υπουργείο εσωτερικών υπεύθυνο για θέματα ασφάλειας.

    Οι ΗΠΑ συλληπήθηκαν τη Ρωσία για την πτώση των δύο αεροπλάνων και προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στις έρευνες για τα αίτια του διπλού δυστυχήματος. Εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ είπε οτι ο υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, συνομίλησε τηλεφωνικά την Τετάρτη για το θέμα αυτό με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρώφ. Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι κατά την τηλεφωνική συνομιλία, ο κ. Πάουελ τόνισε οτι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν τεχνική βοήθεια και τις συμβουλές εμπειρογνωμώνων. Η Βρετανία εξέφρασε και εκείνη τα συλληπητήριά της μέσω του πρωθυπουργού Τόνυ Μπλαίρ, που δήλωσε οτι είναι σοκαρισμένος με την είδηση της διπλής συντριβής.

    [03] Νομπελίστες υπέρ της υποψηφιότητας Κέρρυ.

    26 Aug 2004, 03:51 UTC

    Την υποψηφιότητα του Τζών Κέρρυ στήριξαν με ανοιχτή τους επιστολή 10 αμερικανοί νομπελίστες, καθώς, όπως αναφέρουν, πείστηκαν από τις προγραμματικές του θέσεις για την οικονομία. Οι νομπελίστες, οι οποίοι σημειωτέo έχουν κερδίσει βραβείο Νόμπελ Οικονομίας, θεωρούν ότι η κριτική που ασκεί ο προεδρικός υποψήφιος του δημοκρατικού κόμματος στον σημερινό πρόεδρο για τη πολιτική που ακολουθεί στον τομέα της οικονομίας είναι σωστή και επιβεβλημένη. Στην επιστολή τους οι βραβευμένοι επιστήμονες σημειώνουν ότι η πολιτική του Τζώρτζ Μπους είναι απερίσκεπτη και ακραία και εκθέτει την αμερικανική οικονομία σε μεγάλο κίνδυνο.

    Ο κύριος Κέρρυ σε προεκλογική του ομιλία όχι μόνο συμφώνησε με τα όσα ισχυρίζονται οι 10 οικονομολόγοι αλλά πρόσθέσε ότι τα τελευταία 4 χρόνια έχουν χάσει τη δουλειά τους 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι και έχει μειωθεί το οικογενειακό εισόδημα γενικότερα στην Αμερική. Ο κύριος Κέρρυ είπε επίσης ότι οι χειρισμοί της τωρινής κυβέρνησης έχουν αυξήσει κατά πολύ το κρατικό έλλειμμα.

    Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κύριος Κέρρυ υποσχέθηκε ότι σε περίπτωση που αναδειχτεί νικητής στις εκλογές του Νοεμβρίου θα δημιουργήσει νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την οικονομία της χώρας μειώνοντας τους φόρους και περιορίζοντας το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

    [04] Αυστραλός δηλώνει αθώος ενώπιον στρατοδικείου στο Γκουαντάναμο.

    26 Aug 2004, 03:57 UTC

    Αθώος των κατηγοριών δήλωσε ο 29χρονος Αυστραλός, Ντέηβιντ Χίκς, ενώπιον στρατοδικείου στην στρατιωτική βάση στο Γκουαντάναμο της Κούβας. Ο Χίκς κατηγορείται για συνομωσία με στόχο την πραγματοποίηση εγκλημάτων πολέμου και για προσφορά βοήθειας προς τον εχθρό στο Αφγανιστάν και είναι ο δεύτερος κρατούμενος για συνεργασία με την Αλ Κάιντα, που παρουσιάζεται για να απολογηθεί ενώπιον στρατοδικείου στο Γκουαντάναμο. Πάντως συνήγοροι υπεράσπισης των κρατουμένων αμφισβητούν την αμεροληψία των στρατιωτικών δικαστών. Η δίκη του Ντέηβιντ Χίκς ορίστηκε για τις 10 Ιανουαρίου.

    [05] Αφγανιστάν: Στέφεται από επιτυχία η διαδικασία εγγραφής ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους.

    26 Aug 2004, 03:59 UTC

    Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ στο Αφγανιστάν, Ζάν Αρνώντ, δήλωσε χθες στο Συμβούλιο Ασφάλειας ότι στέφεται από επιτυχία η προσπάθεια εγγραφής ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους στο Αφγανιστάν. Μέχρι στιγμής έχει εγγραφεί το 90% των ψηφοφόρων, ενώ είναι γυναίκες πάνω από τα 4 εκατομμύρια απ τα συνολικά 10 εκατομμύρια εγγεγραμμένων Αφγανών ψηφοφόρων. Ο κ. Αρνώντ τόνισε πάντως ότι ορισμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων και των Ταλεμπάν, είναι αποφασισμένες να δημιουργήσουν προβλήματα στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου.

    [06] Αργυρό στο Νίκο Κακλαμανάκη, ενώ μπορεί να βρεθεί με χρυσό και η Χρυσοπηγή Δεβετζή

    Γιώργος Βραχνής, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Αθήνα

    25 Aug 2004, 20:29 UTC

    Νίκος Κακλαμανάκης

    Η ελληνική ομάδα καλαθοσφαίρισης γυναικών ήταν το νεώτερο θύμα της αποκαλούμενης γυναικείας «Dream Team» των ΗΠΑ που θεωρείται η επικρατέστερη να κατακτήσει το τρίτο κατά σειρά χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, αυτή τη φορά στην Αθήνα.

    Αν και πριν τον αγώνα μέλη της αμερικανικής ομάδας δήλωναν ότι λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τον παράγοντα έδρα για την ελληνική ομάδα, το τελικό σκορ δείχνει ότι η νίκη ήρθε πολύ ευκολότερα.

    H αμερικανική ομάδα εξασφάλισε την νίκη με 102-72 και προκρίνεται πλέον στα ημιτελικά, ωστόσο για την ελληνική ομάδα μπάσκετ γυναικών, η κατάταξη στις 8 καλύτερες εθνικές ομάδες της Ολυμπιάδας είναι η μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία της.

    Μια ακόμη ελληνοαμερικανική αναμέτρηση στους αγωνιστικούς χώρους αναμένεται στο Βόλεϊ καθώς η εθνικές ομάδες ανδρών των δύο χωρών έρχονται αντιμέτωπες στην προημιτελική φάση της Ολυμπιάδας.

    Συγκλονιστική ήταν η εξέλιξη της 11ης και τελευταίας ιστιοδρομίας στα σκάφη Μιστράλ ανδρών με τον 36χρονο Νίκο Κακλαμανάκη να κλείνει μια σπουδαία πορεία στον ελληνικό αθλητισμό κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο σε ένα άθλημα, που χρειάστηκε 12 κούρσες και 6 ημέρες να ολοκληρωθεί στα νερά του Σαρωνικού.

    Ο έλληνας ιστιοπλόος που μετά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996, είχε θέσει ως πρωταρχικό του σκοπό να κλείσει την καριέρα του με ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Αθήνας τα κατάφερε. Ο Κακλαμανάκης που μετά τον Κεντέρη αποτέλεσε την λύση της τελευταίας στιγμής για την αφή του βωμού κατά την τελετή έναρξης των Αγώνων της Αθήνας, δικαίωσε την επιλογή αυτή με τον καλύτερο τρόπο.

    Χρυσοπηγή Δεβετζή

    «Ο Νίκος Κακλαμανάκης αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης και στην Αθήνα κάνοντας όλους μας υπερήφανους για άλλη μια φορά. Δούλεψε μεθοδικά, αγωνίστηκε με σθένος, δικαιώθηκε και επιβραβεύθηκε», είπε ο έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αμέσως μετά τον αγώνα. Το χρυσό μετάλλιο στο ίδιο αγώνισμα κατέκτησε ο Ισραηλινός Γκαλ Φρίντμαν, προσφέροντας και το πρώτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστορία του Ισραήλ. Τέλος, αναπάντεχα θετική εξέλιξη για την ελληνική ομάδα παίρνει το αγώνισμα του τριπλού άλματος γυναικών όπου η Χρυσοπηγή Δεβετζή είχε κερδίσει το αργυρό μετάλλιο. Η νικήτρια του αγωνίσματος Φρανσουά Μπανγκό από το Καμερούν φαίνεται ότι δεν αρκέστηκε μόνο στις φυσικές της δυνάμεις για να κερδίσει, αφού μετά τον σχετικό έλεγχο ντόπινγκ βρέθηκε θετική στο πρώτο δείγμα και εάν αυτό συμβεί και στο δεύτερο το χρυσό μετάλλιο θα καταλήξει στην Ελληνίδα πρωταθλήτρια.

    [07] Απόπειρα δολοφονίας του προσωρινού διοικητή των Παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας

    25 Aug 2004, 16:23 UTC

    Ο Γιάσερ Αραφάτ

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είπαν οτι ένοπλοι στην πόλη της Γάζας άνοιξαν πύρ κατά αυτοκινητοπομπής στην οποία επέβαινε ο προσωρινός διοικητής των Παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, Ταρέκ Αμπού Ρατζάμπ, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν τον ίδιο και να σκοτώσουν δύο σωματοφύλακές του. Δεν έγινε αμέσως γνωστό ποιοί ευθύνονται για την επίθεση κατά του Αμπού Ρατζάμπ, που θεωρείται στενός σύμμαχος του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, χωρίς όμως να έχει πάρει το μέρος οποιασδήποτε πλευράς στην κλιμακούμενη διαμάχη εξουσίας μεταξύ των Παλαιστινιακών φατριών. Στο μεταξύ, οι Παλαιστίνιοι βουλευτές, με μεγάλη πλειοψηφία, ενέκριναν την υιοθέτηση μέτρων για την μεταρρύθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής. Τα μέτρα αποβλέπουν στην δημιουργία κυβέρνησης που να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ταλανίζουν τον Παλαιστινιακό λαό. Επίσης, ο κ. Αραφάτ καλείται να υλοποιήσει πρόσφατες υποσχέσεις του και να προβεί σε μεταρρυθμίσεις των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και να πατάξει την διαφθορά.

    [08] Πολύ επιτυχημένη η πρώτη εβδομάδα των Ολυμπιακών της Αθήνας

    Γιώργος Μπίστης, Φωνή της Αμερικής, Ουάσιγκτον

    24 Aug 2004, 20:35 UTC

     

    Η μεγάλης κυκλοφορίας αμερικανική εφημερίδα USA Today δημοσιεύει ανταπόκριση του απεσταλμένου της στην Αθήνα Michael Hiestand που επαινεί την Ελλάδα για την άψογη, μέχρι τώρα, διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Η πρώτη εβδομάδα της Ολυμπιάδας στην Αθήνα, γράφει η εφημερίδα, αξίζει να βαθμολογηθεί γύρω στο άριστα. Όπως επεξηγεί, από άποψη ασφάλειας μπορεί κάλλιστα να διεκδικήσει το άριστα γιατί τα μέτρα που έχουν ληφθεί, και για τα οποία η Ελλάδα δαπάνησε κάπου ενάμισι δισεκατομμύριο δολάρια, προστατεύουν τους αθλητές και τους θεατές κατά τρόπο διακριτικό και όχι επεμβατικό, με αποτέλεσμα να μη δημιουργούνται μεγάλες ουρές στις εισόδους των αθλητικών χώρων. Από άποψη φιλοξενίας, και εκεί, αναφέρει ο ανταποκριτής της USA Today, αξίζει έπαινος στην Ελλάδα, στην οποία χρειάζεται να ψάξει κανείς πολύ για να βρει αντιαμερικανικά αισθήματα. Επίσης, λεει, οι εξήντα χιλιάδες εθελοντές όχι μόνον είναι ευγενικοί και εξυπηρετικοί αλλά χαρούμενοι και ενθουσιώδεις. Από άποψη πώλησης εισιτηρίων, η βαθμολογία, κατά την εφημερίδα, πέφτει στο λίαν καλώς. Όπως παρατηρεί, υπήρχαν πολλές θέσεις άδειες στις κερκίδες κατά την πρώτη εβδομάδα, αν και συνολικά θα έχουν πωληθεί 3.4 εκατομμύρια εισιτήρια, που ήταν και ο στόχος της Ελλάδας, κάνοντας έτσι την Ολυμπιάδα της Αθήνας να ξεπεράσει σε πωλήσεις εισιτηρίων στους αγώνες του 1988 και του 1992.

    Οι δύο μεγάλες εφημερίδες της Αμερικανικής πρωτεύουσας Washington Times και Washington Post επικεντρώνουν την προσοχή στους αθλητές που διακρίθηκαν μέχρι τώρα στους Ολυμπιακούς της Αθήνας αλλά και στην υπερηφάνεια των Ελλήνων για την επιτυχημένη διοργάνωση των αγώνων. Η πρώτη κάνει επίσης και ένα μεγάλο αφιέρωμα στο Πύρο Δήμα, τον αρσιβαρίστα πρωταθλητή της Ελλάδας, που, όπως γράφει, σήκωσε προχθές το βάρος ενός ολόκληρου έθνους. Κατά την έκφραση του Craig Whitlock, που έγραψε το σχετικό άρθρο στη Washington Times, «αμέσως μόλις ο Πύρος Δήμας έκανε την βαθιά εισπνοή», προετοιμαζόμενος να σηκώσει το βάρος που είχε μπροστά του, «κόπηκε για λίγο η ανάσα όλων των Ελλήνων». Και ναι μεν δεν κέρδισε το χρυσό μετάλλιο, εν τούτοις όμως, τονίζει η εφημερίδα, ο Πύρος Δήμας συνάρπασε το κοινό στο Στάδιο της Νίκαιας το οποίο με την γαλανόλευκο στα χέρια επευφημούσε τον τριάντα-δύο χρόνων αθλητή που έχει εμπνεύσει το έθνος του.

    «Λαέ της Ελλάδας, σου ζητάμε συγνώμη» είναι ο τίτλος ενός ακόμα άρθρου που εμφανίστηκε στον Αμερικανικό τύπο σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Το έγραψε η δημοσιογράφος Ann Killion στην εφημερίδα Mercury News του San Jose.

    Έκδηλα ικανοποιημένη από την μέχρι τώρα διεξαγωγή της Ολυμπιάδας, η Killion υποστηρίζει πως οι Έλληνες θα μπορούσαν να διαμαρτυρηθούν για συκοφαντική δυσφήμιση και να αξιώσουν από τον υπόλοιπο κόσμο να τους ζητήσει συγνώμη. Αντί αυτών όμως, λεει, «οι Έλληνες απλώς υψώνουν τους ώμους και παραγγέλλουν ένα ακόμα καφέ φραπέ.»

    Για χρόνια, επισημαίνει η αρθρογράφος, ακούγαμε τις Κασσάνδρες που προέβλεπαν ότι οι φετινοί Ολυμπιακοί θα ήταν οικτροί, επικίνδυνοι και θα διεξάγονταν με ατέλειωτα έργα υποδομής και με μεγάλα περιβαλλοντολογικά και κυκλοφοριακά προβλήματα. Αλλά, τονίζει, οι προβλέψεις τους δεν επαληθεύτηκαν και οι Αγώνες στην Αθήνα σημειώνουν τεράστια επιτυχία.

    Η Ann Killion λεει πως οι Έλληνες δεν είχαν ποτέ την παραμικρή αμφιβολία πως τα πάντα θα εξελίσσονταν έτσι. Το άρθρο της καταλήγει με τα λόγια ενός ταξιτζή της Αθήνας στον οποίο εκμυστηρεύτηκε ότι την έχει εντυπωσίασε η διοργάνωση της Ολυμπιάδας. «Μα και βέβαια κυρία μου», της είπε ο ταξιτζής. «Τι διαφορετικό περιμένατε από εμάς; Εμείς δεν ήμασταν οι άνθρωποι που κατεβάσαμε την ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων πρώτοι;»

    [09] Ύποπτη πτώση δύο Ρωσικών επιβατικών αεροσκαφών.

    25 Aug 2004, 02:10 UTC

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε άμεση διερεύνηση απ την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας, την υπηρεσία που διαδέχθηκε την KGB, του θέματος της συντριβής Ρωσικού αεροσκάφους νότια της Μόσχας και της εξαφάνισης ενός δεύτερου αεροσκάφους. Επίσης επιβλήθηκαν αυστηρότερα μέτρα ασφάλειας σε όλα τα αεροδρόμια της Ρωσίας. Αεροσκάφος με 42 επιβάτες συνετρίβη αργά χθες το βράδυ κοντά στην πόλη Τούλα, νότια της Μόσχας. Τα σωστικά συνεργεία βρήκαν τα συντρίμμια του, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για επιζώντες. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι είδαν έκρηξη λίγο πριν την πτώση του αεροσκάφους. Στο μεταξύ οι Ρωσικές αρχές συνεχίζουν να ψάχνουν και για δεύτερο αεροσκάφος με 44 επιβάτες που μετέβαινε απ τη Μόσχα στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας και το οποίο εξαφανίστηκε απ τα ραντάρ την ίδια περίπου ώρα με το πρώτο αεροσκάφος. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι και το δεύτερο αεροπλάνο συνετρίβη. Εδώ να σημειωθεί ότι σε λίγες μέρες πραγματοποιούνται προεδρικές εκλογές στην Τσετσενία.

    [10] Ευθύνες σε ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους επιρρίπτει νέα έκθεση του Πενταγώνου για τις κακοποιήσεις κρατουμένων στο Ιράκ.

    25 Aug 2004, 02:19 UTC

    Τζέημς Σλέσιντζερ

    Έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής που ερευνά το θέμα της κακοποίησης κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γκραίμπ, της Βαγδάτης, κάνει λόγο για «σαδισμό κατά τη νυκτερινή βάρδια», και επιρρίπτει ευθύνες στην ανώτερη πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου και αξιωματούχους του στρατού. Τα πορίσματα της επιτροπής παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Πεντάγωνο απο τον πρώην υπουργό Αμυνας Τζέημς Σλέσιντζερ, ο οποίος προήδρευσε της τετραμελούς επιτροπής, που διόρισε τον περασμένο Μάιο ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Ο κ. Σλέσιντζερ είπε οτι η ευθύνη για τις κακοποιήσεις βαραίνει ευθέως όλους τους βαθμοφόρους έως τον βαθμό του συνταγματάρχη, ενώ σχετική ευθύνη έχουν και αξιωματούχοι υψηλότερων βαθμίδων, μέχρι την κορυφαία βαθμίδα στην Ουάσινγκτον, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σλέσιντζερ και πρόσθεσε οτι οι κακοποιήσεις κρατουμένων θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με την κατάλληλη εκπαίδευση, ηγεσία και επίβλεψη. Τα πορίσματα άλλης ξεχωριστής έρευνας που διεξάγει ο αμερικανικός στρατός για το ίδιο θέμα, αναμένεται οτι θα εκδοθούν αυτή την εβδομάδα.

    [11] Άρχισαν οι δίκες κρατουμένων στις φυλακές στο Γκουαντάναμο.

    25 Aug 2004, 02:26 UTC

    Με τις κατηγορίες για τρομοκρατική δραστηριότητα, και δολοφονίες από πρόθεση, θα δικαστεί από το αμερικανικό στρατιωτικό δικαστήριο ο πρώτος κατηγορούμενος των φυλακών του Γκουατάναμο, κατηγορίες οι οποίες έχουν να αποδοθούν από την εποχή του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου. Σύμφωνα με την κατηγορούσα αρχή ο Υεμένιος, Σαλίμ Αχμέτ Χαμταν, που ήταν ο προσωπικός οδηγός του Οσάμα Μπιν Λάντεν συνωμότησε με μέλη της Αλ Κάιντα με στόχο την πραγματοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων. Επίσης ο 34χρονος κρατούμενος κατηγορείται ότι βοήθησε στη προμήθεια όπλων των τρομοκρατών. Ο κύριος Χαμτάν δέχτηκε ότι είχε προσληφθεί από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν σαν εργάτης, αρνήθηκε όμως οποιαδήποτε ανάμειξη σε τρομοκρατικές δραστηριότητες. Ολοκληρώνοντας να σημειώσουμε ότι ο κύριος Χαμτάν είναι ο πρώτος κρατούμενος των φυλακών του Γκουαντάναμο που προσάγεται ενώπιον αμερικανικού στρατοδικείου, ενώ αναμένονται τρεις ακόμα συγκρατούμενοί του να παρουσιαστούν ενώπιον των δικαστικών αρχών μέχρι το τέλος της εβδομάδας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 27 August 2004 - 1:19:04 UTC