Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-08-31

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Στέιτ Ντηπάρτμεντ συγχαίρει την Ελλάδα για τους Ολυμπιακούς.
  • [02] Παρατάθηκε η προθεσμία που είχαν δώσει οι απαγωγείς Γάλλων δημοσιογράφων.
  • [03] Ιράκ: Ο Μοκτάντα Αλ Σάντρ ζητά απ' τους οπαδούς του να καταθέσουν τα όπλα.
  • [04] Επικρίσεις Έντουαρντς για την πολιτική Μπούς στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
  • [05] Στέιτ Ντηπάρτμεντ: Ελαττωματικές οι προεδρικές εκλογές στην Τσετσενία.
  • [06] Αννάν: Ανησυχία για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν.
  • [07] ΔΥΑΕ: Η Λιβύη τηρεί τις υποσχέσεις της για διάλυση του πυρηνικού της προγράμματος.
  • [08] «Χρυσό μετάλλιο σε όλους τους Έλληνες» για τους ολυμπιακούς της Αθήνας
  • [09] Εκκληση για την απελευθέρωση των δύο Γάλλων δημοσιογράφων
  • [10] Περίπου 10 άτομα σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν
  • [11] Ρόγκ: Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για "Ονειρεμένους Αγώνες"
  • [12] Στη Μέση Ανατολή ο Μισέλ Μπαρνιέ με στόχο την απελευθέρωση δύο Γάλλων δημοσιογράφων.
  • [13] Επιθέσεις ανταρτών στο βόρειο Ιράκ.

  • [01] Το Στέιτ Ντηπάρτμεντ συγχαίρει την Ελλάδα για τους Ολυμπιακούς.

    Γιώργος Μπίστης, Φωνή της Αμερικής, Ουάσιγκτον

    31 Aug 2004, 01:17 UTC

    Ρίτσαρντ Μπάουτσερ

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, εξήρε την Ελλάδα για την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και επανέλαβε ότι η αναβολή του ταξιδιού του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, στην Αθήνα ήταν αποτέλεσμα του μεγάλου φόρτου εργασίας που χρειάσθηκε να χειρισθεί προσωπικά στη Ουάσιγκτον.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το κατά πόσον συμφωνεί με την εκτίμηση της Σάλλη Τζένκινς, ανταποκρίτριας της εφημερίδος Ουάσιγκτον Πόουστ στην Αθήνα, ότι αξίζει στην Ελλάδα ένα Χρυσό Μετάλλιο για την διοργάνωση των φετινών Ολυμπιακών, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ είπε: Παρά τις τακτικές ερωτήσεις που τους τελευταίους μήνες μου υποβάλλανε ορισμένοι δημοσιογράφοι οι οποίοι ανησυχούσαν ότι κάτι δεν θα πήγαινε καλά στην Αθήνα και πως υπήρχε κίνδυνος να εκδηλωθούν προβλήματα ασφάλειας ή εκρήξεις βομβών ή άλλα φοβερά σε βάρος της εκεί πρεσβεία μας, εγώ ανέκαθεν έλεγα ότι είμαστε πεπεισμένοι πως οι Έλληνες μπορούν να διοργανώσουν ασφαλείς και επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Σε σχέση με την Τελετή Λήξης της Ολυμπιάδας ο κ. Μπάουτσερ είπε: Ήτανε ένα φαντασμαγορικό κλείσιμο μιας πολύ επιτυχημένης διοργάνωσης. Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Πάουελ, τηλεφώνησε, όπως γνωρίζετε, στον Έλληνα ομόλογό του και του διεμήνυσε κατ' επανάληψη τα συγχαρητήριά μας προς την Ελλάδα για την επιτυχία της Ολυμπιάδας και για τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες χειρίστηκαν όλα τα θέματα που αφορούσαν στους Αγώνες αυτούς, οι οποίοι διεξήχθησαν σε ατμόσφαιρα ασφάλειας, πανηγυρισμού και ενθουσιασμού σε όλο τον κόσμο. Τους συγχαίρουμε για μια ακόμη φορά. Είμαστε κατενθουσιασμένοι που τα κατάφεραν.

    Σε ερώτηση αναφορικά με την αναβολή της επίσκεψης Πάουελ στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ είπε ότι ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών εξέτασε την όλη κατάσταση και το πόσα πράγματα χρειάζονταν να επιληφθεί εδώ στη Ουάσιγκτον το Σαββατοκύριακο που ήταν και η Τελετή Λήξης των Αγώνων. Μετά την αξιολόγηση αυτή, συνέχισε ο κ. Μπάουτσερ, ο Υπουργός τηλεφώνησε στον ομόλογό του (κ. Πέτρο Μολυβιάτη) τον οποίο και ενημέρωσε για την απόφασή να αναβάλει την επίσκεψή του στην Αθήνα. Πάντως, τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμαντ, ο κύριος Πάουελ προσβλέπει στο να επισκεφθεί την Ελλάδα στις αρχές Οκτωβρίου.

    [02] Παρατάθηκε η προθεσμία που είχαν δώσει οι απαγωγείς Γάλλων δημοσιογράφων.

    31 Aug 2004, 01:45 UTC

    Μισέλ Μπαρνιέ

    Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, αλ Τζαζίρα, μετέδωσε ότι οι ισλαμιστές εξτρεμιστές που απήγαγαν δύο Γάλλους δημοσιογράφους στο Ιράκ, επεξέτειναν κατά 24 ώρες την προθεσμία που είχαν δώσει στη Γαλλία, για να αντιστρέψει νόμο που απαγορεύει τις μουσουλμανικές μαντίλες στα δημόσια σχολεία της χώρας. Σε βιντεοταινία που μετέδωσε χθες το Αλ Τζαζήρα, οι δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι δηλώνουν ότι μπορεί να θανατωθούν, άν η κυβέρνηση τους δεν αντιστρέψει τον νόμο. Στο μεταξύ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μισέλ Μπαρνιέ, βρίσκεται στη Μέση Ανατολή για διαβουλεύσεις με στόχο την απελευθέρωση των δύο δημοσιογράφων. Πάντως, η Γαλλική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στα αιτήματα των απαγωγέων.

    [03] Ιράκ: Ο Μοκτάντα Αλ Σάντρ ζητά απ' τους οπαδούς του να καταθέσουν τα όπλα.

    31 Aug 2004, 01:50 UTC

    O σιίτης κληρικός, Μοκτάντα αλ Σάντρ, κάλεσε τους οπαδούς του σ ολόκληρη τη χώρα να σταματήσουν να μάχονται κατά των αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων. Μέσα στις ερχόμενες μέρες, συνεργάτες του κληρικού πρόκειται να αναγγείλουν σχέδιο για την δημιουργία μεγάλου πολιτικού κινήματος. Το ειρηνευτικό σχέδιο στη Νατζάφ που επετεύχθη μετά απο την μεσολάβηση των ανώτατων θρησκευτικών αρχών των Σιιτών, έθεσε τέρμα στις τρείς εβδομάδες εχθροπραξιών, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν πολλοί Ιρακινοί μαχητές και Αμερικανοί στρατιώτες. Στο μεταξύ εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν την Κυριακή το βράδυ απο έκρηξη βόμβας τοποθετημένης στο οδόστρωμα, νότια της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ.

    [04] Επικρίσεις Έντουαρντς για την πολιτική Μπούς στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    31 Aug 2004, 01:58 UTC

    Τζον Έντουαρντς

    Σκληρή κριτική άσκησε ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του δημοκρατικού κόμματος, Τζών Εντουαρτς, στον αμερικανό πρόεδρο Τζώρτζ Μπους για την εξωτερική πολιτική που ασκεί, χαρακτηρίζοντας την «μονομερή» που υποσκάπτει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη του ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι «η τρομοκρατία δεν μπορεί να νικηθεί». Παρόλα αυτά ο κύριος Μπους υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε να περιοριστούν τα τρομοκρατικά χτυπήματα. Ο Τζόν Εντουαρτς, σχολιάζοντας αυτές τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου είπε ότι «δεν είναι ώρα για ηττοπάθεια». Απαντώντας του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, διευκρίνισε ότι ο αμερικανός πρόεδρος στην εν λόγω συνέντευξή του, εννοούσε ότι δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ούτε πρόκειται να συνθηκολογήσει όπως συνέβη σε προηγούμενους πολέμους.

    [05] Στέιτ Ντηπάρτμεντ: Ελαττωματικές οι προεδρικές εκλογές στην Τσετσενία.

    31 Aug 2004, 02:05 UTC

    Αλού Αλχάντωφ

    Η αμερικανική κυβέρνηση χαρακτήρισε σοβαρά ελαττωματικές τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής στην Τσετσενία. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε χθες ότι οι εκλογές δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις ελεύθερων δημοκρατικών εκλογών και κάλεσε τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Τσετσενίας, Αλού Αλχάντωφ, να καταβάλλει προσπάθειες για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Τσετσενία και τον τερματισμό των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πάντως σε δηλώσεις του ο κ. Αλχάντωφ τόνισε ότι στόχος του είναι να στείλει του Τσετσένους αυτονομιστές «στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

    [06] Αννάν: Ανησυχία για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν.

    31 Aug 2004, 02:07 UTC

    Ο γ.γ. των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, εξέφρασε ανησυχία για τις δύο βομβιστικές επιθέσεις το Σαββατοκύριακο στο Αφγανιστάν, που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 20 άτομα. Σε γραπτή δήλωση του ο κ. Αννάν τόνισε χθες ότι «τον προβληματίζει ιδιαίτερα» ο μεγάλος αριθμός των νεκρών απ την επίθεση έξω απ τα γραφεία της αμερικανικής εταιρείας Dyncorp στο κέντρο της Καμπούλ και σε θρησκευτικό σχολείο της Πακτίας. Οι Ταλεμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις.

    [07] ΔΥΑΕ: Η Λιβύη τηρεί τις υποσχέσεις της για διάλυση του πυρηνικού της προγράμματος.

    31 Aug 2004, 02:10 UTC

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας επισήμανε ότι η Λιβύη φαίνεται πως τηρεί τις υποσχέσεις της για διάλυση του μυστικού της προγράμματος ανάπτυξης πυρηνικών όπλων. Σε έκθεσή της που εξεδόθη την Δευτέρα στη Βιέννη, η Διεθνής Υπηρεσία αναφέρει οτι σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η Λιβύη κινείται προς την κατάργηση του προγράμματός της εμπλουτισμού ουρανίου καθώς και άλλων πυρηνικών δραστηριοτήτων. Ομως, η έκθεση επισημαίνει οτι η υπηρεσία χρειάζεται πρόσθετες πληροφορίες ως προς το ποιός προμήθευσε τη Λιβύη με τον πυρηνικό της εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για όπλα. Ο Λίβυος ηγέτης, Μουάμαρ Γκαντάφι, υποσχέθηκε τον Δεκέμβριο να αποκυρήξει το πυρηνικό του πρόγραμμα, μία κίνηση που στόχευε στον τερματισμό των αμερικανικών κυρώσεων κατά της χώρας του. Η Ουάσινγκτον άρχισε την αποκατάσταση των διπλωματικών της σχέσεων με την Λιβύη τον Ιούνιο, με το άνοιγμα γραφείου σύνδεσης στην Τρίπολη.

    [08] «Χρυσό μετάλλιο σε όλους τους Έλληνες» για τους ολυμπιακούς της Αθήνας

    Γιώργος Βραχνής, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Αθήνα

    30 Aug 2004, 15:19 UTC

     

    Μία μέρα μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, οι Έλληνες μπορούν να αισθάνονται υπερήφανοι για μια άψογη διοργάνωση, που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στην διεθνή κοινότητα για την ικανότητα μια μικρής χώρας να τα καταφέρει αλλά και να εμπνεύσει.

    Βαθιά ανάσα ανακούφισης είναι το βασικό συναίσθημα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, που ανακυκλώνουν τα πολλά ευχαριστώ, αλλά και την συγνώμη που εμφανίζεται στις ανταποκρίσεις των μεγαλύτερων διεθνών μέσων ενημέρωσης και τηλεοπτικών δικτύων.

    Κ. Καραμανλής

    Μετά από χρόνια έντονης κριτικής και αμφιβολιών η Αθήνα κατάφερε όχι μόνο να διοργανώσει «ονειρεμένους αγώνες,» -όπως τους χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ,- «αλλά και να τους επανασυνδέσει με την ιστορία και τον πολιτισμό.»

    Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη

    «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν μια μεγάλη δεξαμενή περηφάνιας για όλους τους Έλληνες. Παράλληλα αποτελούν και το εφαλτήριο για το μέλλον της χώρας, για πρόοδο και για ανάπτυξη», είπε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, αμέσως μετά την απονομή του Ολυμπιακού Μεταλλίου στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για την συμβολή του στην επιτυχία της διοργάνωσης.

    Εκτός από την επιτυχία της διοργάνωσης, οι αθλητές της Ελλάδας κατάφεραν να κερδίσουν και τα περισσότερα Ολυμπιακά μετάλλια από το 1896, αφού κατέκτησαν 6 χρυσά, 6 αργυρά και 4 χάλκινα μετάλλια. Ωστόσο το σπουδαιότερο μετάλλιο το κερδίζουν οι εθελοντές και όλοι οι Έλληνες είπε η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη. «Υπάρχει όμως ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο που απονέμεται σε όλους τους Έλληνες" είπε η κυρία Αγγελοπούλου Δασκαλάκη και πρόσθεσε «καθ όλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών όλοι οι Έλληνες, όπου κι αν βρίσκονταν, εκπροσώπησαν την χώρα και διηγήθηκαν μια πανέμορφη ιστορία που συνέδεσε τους Αγώνες με την ιστορία τους και ανάδειξε μια νέα Ελλάδα». Στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, δεν μπόρεσε τελικά να παραστεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ επικαλούμενος φόρτο εργασίας, ενώ ανέβαλε την επίσκεψή του στην ελληνική πρωτεύουσα για τον Οκτώβριο.

    Ο κ. Πάουελ με σχετική επιστολή του προς του Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη δεν παραλείπει να εκθειάσει την χώρα για την επιτυχή διοργάνωση των Αγώνων λέγοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι υπερήφανη για τη διεθνή αναγνώριση που κέρδισε φιλοξενώντας την Ολυμπιάδα και ότι της αξίζουν χρυσά μετάλλια. Κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο κ. Παουελ θα εξετάσει με την ελληνική πολιτική ηγεσία τις προοπτικές διαφόρων διμερών και πολυμερών θεμάτων, όπως η διευθέτηση του κυπριακού, οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. καθώς και ζητήματα που αφορούν στις Βαλκανικές χώρες, στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Η επιστολή του κ. Πάουελ αναφέρει τέλος ότι η υποστήριξη της Ελλάδος στο ζήτημα του Ιράκ και του Αφγανιστάν έχει εκτιμηθεί πολύ από τις ΗΠΑ.

    [09] Εκκληση για την απελευθέρωση των δύο Γάλλων δημοσιογράφων

    30 Aug 2004, 16:43 UTC

    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ έκανε απευθείας έκκληση για την απελευθέρωση των δύο Γάλλων δημοσιογράφων, που απήχθησαν στο Ιράκ. Μιλώντας σήμερα στο Κάιρο, ο κ. Μπαρνιέ είπε οτι οι δημοσιογραφοι προσπαθούσαν να βοηθήσουν τον κόσμο να κατανοήσει τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στο Ιράκ και πρόσθεσε οτι ανώτερος Γάλλος διπλωμάτης εστάλη στη Βαγδάτη για να πιέσει για την απελευθέρωσή τους. Οι δύο Γάλλοι απήχθησαν πρίν απο 10 μέρες απο αντάρτες, που ζητούν τώρα την άρση της απαγόρευσης των μουσουλμανικών καλυμμάτων κεφαλής στα γαλλικά σχολεία. Την Κυριακή οι απαγωγείς απαίτησαν να αρθεί η απαγόρευση εντός 48 ωρών. Ξεχωριστά, στο Κάιρο, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, απηύθυνε και εκείνος έκκληση για την απελευθέρωση των Γάλλων ομήρων. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρώυτερς, ομοσπονδία σουνιτών κληρικών στη Βαγδάτη εξέδωσε σήμερα παρόμοια έκκληση.

    [10] Περίπου 10 άτομα σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν

    30 Aug 2004, 16:51 UTC

    Τουλάχιστον 10 άτομα σκοτώθηκαν χθές σε βομβιστική επίθεση στο κεντρο της αφγανικής πρωτεύουσας Καμπούλ, ενώ εκπρόσωπος της κάτω απο αμερικανική ηγεσία συμμαχίας δηλώνει οτι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί. Αφγανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την εθνικότητα των 9 από τα θύματα, που είναι τρείς Αμερικανοί, τρείς Νεπαλέζοι και τρείς Αφγανοί. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, περίπου 20 άτομα τραυματίστηκαν όταν βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω απο τα γραφεία της αμερικανικής ιδιωτικής εταιρίας ασφαλείας Ντήν Κόρ, που παρέχει προστασία στον Αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι και βοηθά στην εκπαίδευση των ανδρών της αστυνομίας της χώρας. Την ευθύνη του βομβισμού ανέλαβαν εξτρεμιστές των Ταλιμπαν, προειδοποιώντας ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι. Αμερικανοί και Αφγανοί αξιωματούχοι διερευνούν απο κοινού την επίθεση, ενώ η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ συμβουλεύει τους Αμερικανούς που βρίσκονται εκεί, να προσπαθούν να μήν κάνουν εμφανή την παρουσία τους.

    [11] Ρόγκ: Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για "Ονειρεμένους Αγώνες"

    30 Aug 2004, 00:15 UTC

     

    «Αγώνες Όνειρο», χαρακτήρισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, που ολοκληρώθηκαν απόψε, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρόγκ. Στην ομιλία του κατά την λαμπρή τελετή λήξης της 28ης Ολυμπιάδας, ο κ. Ρόγκ τόνισε ότι οι Έλληνες έφεραν σε πέρας με καταπληκτικό τρόπο το δύσκολο έργο της διοργάνωσης των Αγώνων. Για πρώτη φορά στην τελετή λήξης των αγώνων απονεμήθηκαν τα μετάλλια του μαραθωνίου δρόμου ανδρών, όπου ο επικεφαλής της κούρσας, Βραζιλιάνος αθλητής, Βαντερλέι Λίμα, δέχτηκε επίθεση στη διάρκεια της μαραθώνιας διαδρομής, με αποτέλεσμα να καταλήξει με το χάλκινο μετάλλιο, ενώ το χρυσό κατέκτησε ο Ιταλός, Στέφανο Μπαλντίνι. Πάντως η ΔΟΕ τίμησε τον Λίμα με το μετάλλιο Πιέρ Ντε Κουμπερτέν.

    Στην τελική καταμέτρηση των μεταλλίων οι ΗΠΑ βρίσκονται στη κορυφή με 103 μετάλλια εκ των οποίων τα 35 χρυσά και ακολουθεί η Ρωσία με συνολικά 92 μετάλλια και 27 χρυσά και τρίτη στην συνολική κατάταξη έρχεται η Κίνα με 63 μετάλλια, εκ των οποίων τα 32 είναι χρυσά. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 15η θέση της γενικής κατάταξης. Η σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων παραδόθηκε τώρα στο Πεκίνο που θα φιλοξενήσει την Ολυμπιάδα του 2008.

    [12] Στη Μέση Ανατολή ο Μισέλ Μπαρνιέ με στόχο την απελευθέρωση δύο Γάλλων δημοσιογράφων.

    30 Aug 2004, 01:55 UTC

    Ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ, μεταβαίνει στη Μέση Ανατολή για διαβουλεύσεις με στόχο την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των δύο Γάλλων δημοσιογράφων που έπεσαν θύματα απαγωγής από εξτρεμιστές στο Ιράκ. Οι απαγωγείς ζητούν απ τη Γαλλία να ανακαλέσει το νόμο της που απαγορεύει μουσουλμανικές μαντίλες στα σχολεία της χώρας. Ο κ. Μπαρνιέ φθάνει σήμερα στο Κάιρο, όπου θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους με στόχο την απελευθέρωση των δημοσιογράφων. Χθες, Γάλλοι μουσουλμάνοι ηγέτες δήλωσαν ότι η Γαλλική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους απαγωγείς, ενώ το υπουργείο εσωτερικών της Γαλλίας, αναφερόμενο στο διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους, υπεραμύνθηκε της απόφασης να απαγορευτεί η μουσουλμανική μαντίλα στα σχολεία της χώρας. Έκκληση για την απελευθέρωση των δημοσιογράφων έκανε χθες και ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ. Στο μεταξύ, δύο Τούρκοι όμηροι αφέθηκαν χθες ελεύθεροι στο Ιράκ.

    [13] Επιθέσεις ανταρτών στο βόρειο Ιράκ.

    30 Aug 2004, 01:23 UTC

    Στο Ιράκ, αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν δύο αντάρτες κοντά στη Μοσούλη, μετά από επίθεση που δέχτηκε η περίπολος τους. Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 35 άτομα τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων και πολλών αμάχων, απ τις συγκρούσεις τη Κυριακή στο Ιράκ. Σύμφωνα με δημοσιογράφο της ΦτΑ στη περιοχή, το αρχηγείο της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν στη Μοσούλη δέχτηκε τη Κυριακή δύο επιθέσεις από αντάρτες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο μέλη της οργάνωσης και να τραυματιστούν 9 άλλα και ένας πολίτης. Επίσης στο νότιο Ιράκ, Ιρακινή εταιρεία πετρελαίου δήλωσε ότι μεγάλος πετρελαιαγωγός της περιοχής υπέστη σαμποτάζ, ενώ ο αντιπρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ, Μπαρχάμ Σαλέχ, πραγματοποιεί επίσκεψη «φιλίας», όπως χαρακτηρίστηκε, στο Ιράν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 1 September 2004 - 1:18:30 UTC