Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-09-01

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυστηρότερα μέτρα ασφάλειας στη Μόσχα μετά τις τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις.
  • [02] 15 νεκροί από βομβιστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.
  • [03] Εκλήσεις για απελευθέρωση των δύο Γάλλων δημοσιογράφων.
  • [04] Η ΑΧΕΠΑ συγχαίρει την Ελλάδα
  • [05] Η μετα-ολυμπιακή περίοδος ξεκινά με πολλά ερωτηματικά
  • [06] Πρόεδρος Μπους: οι ΗΠΑ « θα κερδίσουν το πόλεμο κατά της τρομοκρατίας»
  • [07] Ξανάρχισε η δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς
  • [08] Νέα Υόρκη: Συγχαρητήρια για τις αποφάσεις του προέδρου Μπούς στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας

  • [01] Αυστηρότερα μέτρα ασφάλειας στη Μόσχα μετά τις τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις.

    01 Sep 2004, 01:57 UTC

    Νέα μέτρα ασφάλειας επιβλήθηκαν στη Μόσχα μετά την χθεσινή βομβιστική επίθεση που κόστισε τη ζωή σε 10 άτομα, την δεύτερη σημαντική τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία την τελευταία εβδομάδα. Συγκεκριμένα αυξήθηκαν οι περιπολίες αστυνομικών στους δρόμους της Μόσχας, ιδιαίτερα σε πολυσύχναστες περιοχές, όπως οι σιδηροδρομικοί σταθμοί και τα αεροδρόμια. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι μια γυναίκα πλησίασε χθες τον σταθμό της Μόσχας όπου έγινε η επίθεση, αλλά γύρισε πίσω όταν είδε πως αστυνομικοί έψαχναν τις τσάντες των επιβατών και έτσι αυτοανατινάχθηκε έξω απ το σταθμό. Ισλαμική εξτρεμιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης και αναφέρει σε ιστοσελίδα στο Ιντερνετ ότι η επίθεση έγινε σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους αυτονομιστές της Τσετσενίας. Η ίδια οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη και για την σχεδόν ταυτόχρονη πτώση των δύο Ρωσικών επιβατικών αεροπλάνων την περασμένη εβδομάδα. Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τις επιθέσεις και δήλωσε ότι θα διευρυνθεί η συνεργασία με τη Μόσχα σε θέματα αντιτρομοκρατίας.

    Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι οι βομβιστικές επιθέσεις εναντίον των δύο επιβατικών αεροπλάνων αποδεικνύουν ότι Τσετσένοι αυτονομιστές διατηρούν σχέσεις με διεθνή τρομοκρατικά δίκτυα, μιας και η οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις διατηρεί σχέσεις με τη αλ Κάιντα.

    [02] 15 νεκροί από βομβιστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

    01 Sep 2004, 02:04 UTC

    Παλαιστινιοι βομβιστές αυτοκτονίας ανατίναξαν δύο ισραηλινά λεωφορεία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 15 άτομα και τραυματίζοντας 100. Η ισλαμική οργάνωση Χαμάς δήλωσε ότι πραγματοποίησε τις σχεδόν ταυτόχρονες επιθέσεις στην πόλη Μπήρ Σέμπα, σε αντίποινα για την δολοφονία πριν μερικούς μήνες του συνιδρυτή της Χαμάς και του διαδόχου του. Ο πρόεδρος Μπούς καταδίκασε τις επιθέσεις και οι ΗΠΑ κάλεσαν τους Παλαιστινίους να απαλλαγούν απ τους εξτρεμιστές. Μετά τις επιθέσεις, τις πρώτες στο Ισραηλινό έδαφος εδώ και 5 μήνες, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια, ζήτησε άμεσο τερματισμό των επιθέσεων κατά ισραηλινών αμάχων. Εξ άλλου ο ισραηλινός πρωθυπουργός και οι σύμβουλοί του αποφάσισαν να επιβάλουν στρατιωτικό αποκλεισμό της Χεβρώνας στη Δυτική Οχθη, όπου ζούσαν οι δύο βομβιστές. Ενέκριναν επίσης νέες δολοφονίες εξτρεμιστών και την κατεδάφιση των κατοικιών τους.

    [03] Εκλήσεις για απελευθέρωση των δύο Γάλλων δημοσιογράφων.

    01 Sep 2004, 02:43 UTC

    Μουσουλμάνοι διανοούμενοι και εξτρεμιστικές οργανώσεις ζητούν την απελευθέρωση των 2 Γάλλων δημοσιογράφων που έχουν πέσει θύματα απαγωγής από Ιρακινούς αντάρτες. Επιφανής Ισλαμική οργάνωση στη Βαγδάτη, δήλωσε ότι η εκτέλεση των όμηρων δεν θα συντελέσει στη επίλυση των προβλημάτων στο Ιράκ. Επίσης τηλεοπτικός σταθμός του Λίβανου μετέδωσε ανακοίνωση της εξτρεμιστικής οργάνωσης Χεζμπολά που ανέφερε ότι οι δύο όμηροι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, γιατί η Γαλλία τάχθηκε κατά της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ.

    [04] Η ΑΧΕΠΑ συγχαίρει την Ελλάδα

    Γιώργος Μπίστης, Φωνή της Αμερικής, Ουάσιγκτον

    31 Aug 2004, 22:43 UTC

    Τα μέλη της ΑΧΕΠΑ, της μεγαλύτερης οργάνωσης Αμερικανών Ελληνικής καταγωγής και Φιλελλήνων, που διαθέτει πάνω από πεντακόσια παραρτήματα από άκρου σε άκρο των Ηνωμένων Πολιτειών, εξέφρασαν χαρά και ικανοποίηση για την επιτυχή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και μέσω του Προέδρου τους, Φρανγκλίνου Μάνιου, συνεχάρησαν την Οργανωτική Επιτροπή της Ολυμπιάδας, την κυβέρνηση της Ελλάδος, την πόλη της Αθήνας και τον Ελληνικό λαό γενικότερα για την εξαίρετη δουλειά που έκαναν.

    Το σχετικό μήνυμα του κυρίου Μάνιου, που μεταδόθηκε στην ολότητά του από την Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής, τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής:

    Από το εμπνευσμένο ξεκίνημα της Τελετής Έναρξης μέχρι το συναρπαστικό κλείσιμο με το σβήσιμο της Ολυμπιακής Φλόγας, οι Αγώνες της 28ης Ολυμπιάδας οργανώθηκαν και διεξήχθησαν άμεμπτα, αποτελεσματικά και εντυπωσιακά.

    Μας συγκίνησε η μοναδικότητα της επιστροφής των Αγώνων στην χώρα στην οποία γεννήθηκαν και σε μία περίπτωση, στην ίδια την Αρχαία Ολυμπία. Οι πολίτες της Ελλάδας αγκάλιασαν τούς πολίτες του υπόλοιπου κόσμου με την θέρμη και την φιλία για την οποία φημίζεται η φιλοξενία τους. Κι ακόμα, ένα μεγάλο διεθνές κοινό θαύμασε επί δύο αξέχαστες εβδομάδες τη σύγχρονη και δυναμική Ελλάδα.

    Κάτι το εξ ίσου σημαντικό είναι πως οι Αγώνες διεξήχθησαν σε μια ασφαλή ατμόσφαιρα, που επιτεύχθηκε χωρίς να ληφθούν ασφυκτικά μέτρα έτσι ώστε όλοι όσοι πήραν μέρος να μπορούν να χαρούν τόσο τους Αγώνες όσο και τις ομορφιές της Ελλάδας.

    Είμαστε υπερήφανοι για το ότι η Ελλάδα θριάμβευσε παρά τις αντιξοότητες και τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετώπισε για την διοργάνωση μιας τόσο μεγάλης εκδήλωσης στην εποχή μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Οι Αγώνες της Αθήνας είναι μια επένδυση στο μέλλον της Ελλάδος, που έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει βελτιώνοντας το γόητρό της ανάμεσα στα κράτη της Ευρώπης. Με την πάροδο του χρόνου, η επένδυση αυτή, κυρίως σε έργα υποδομής, θα αποφέρει ακόμα μεγαλύτερα οφέλη.

    Η επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 είναι αποτέλεσμα του πάθους, της θέλησης και της τεράστιας εθνικής υπερηφάνειας, τρία στοιχεία που είναι βαθιά ριζωμένα στις καρδιές και τις ψυχές του Ελληνικού λαού.

    [05] Η μετα-ολυμπιακή περίοδος ξεκινά με πολλά ερωτηματικά

    Γιώργος Βραχνής, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Αθήνα

    31 Aug 2004, 19:58 UTC

    Αφού ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, η ελληνική πολιτική ηγεσία καλείται τώρα να αξιολογήσει τα οφέλη της χώρας, αλλά και να αντιμετωπίσει σημαντικά ζητήματα όπως το οικονομικό κόστος και ο αυστηρότερος έλεγχος για τη χρήση απαγορευμένων ουσιών από αθλητές.

    «Οι Έλληνες με τη συλλογική αυτοπειθαρχία και την ατομική συμβολή, δεν αποδείξαμε μόνο ότι είμαστε καλοί οικοδεσπότες. Αποδείξαμε την ετοιμότητά μας να αλλάξουμε σελίδα. ’νοιξε ένα καινούργιο κεφάλαιο στην κοινωνία μας,» είπε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε μήνυμά του με την ευκαιρία της λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Κώστας Καραμανλής

    Εκτός όμως από τη συμμετοχή, την θέληση και τη φιλοξενία, οι Έλληνες κλήθηκαν να καλύψουν και το τεράστιο οικονομικό κόστος που συνεπάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες, του οποίου η τελική εκτίμηση θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες από την κυβέρνηση.

    Παρά το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις για το συνολικό κόστος των Αγώνων της Αθήνα διίστανται, είναι κοινή ομολογία ότι ξεπερνά τα 7 δις ευρώ, ποσό τρομακτικό για τα δεδομένα της χώρας. Ο άμεσος αντίκτυπος του οικονομικού αυτού βάρος που επωμίστηκε η Αθήνα, είναι μια ακόμη αναθεώρηση, προς τα πάνω, του δημόσιου ελλείμματος της Ελλάδας, σε ύψη απαγορευτικά για χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ.

    Η ΕΕ έχει θέσει το 3% τους Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος ως ανώτατο όριο για το έλλειμμα του προϋπολογισμού κάθε χώρας μέλους της Ευρωζώνης και είναι γενικά πλέον παραδεκτό ότι λόγω των υπερβάσεων των δαπανών για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων η Ελλάδα οδηγείται σε έλλειμμα της τάξης του περίπου 5%.

    Παράλληλα, η κυβέρνηση αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να εξετάσει μέτρα που στοχεύουν στην καλύτερη δυνατή μετα-ολυμπιακή χρήση και συντήρηση των δεκάδων σταδίων, που πέραν της χρήσης τους για διεθνείς αγώνες, είναι πολύ δύσκολο να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις ανάγκες του εγχώριου αθλητικού δυναμικού. Παράλληλα το κόστος συντήρησης ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

    Όσον αφορά στον έλεγχο του ντόπινγκ η ελληνική κυβέρνηση προχωρά ταχέως με πρόταση σύστασης διακομματικής επιτροπής στην Βουλή αλλά και Ανεξάρτητης Αρχής ελέγχου αθλητικών σωματείων και ομοσπονδιών με στόχο την δυνατόν καλύτερη πάταξη του φαινομένου.

    «Το ντόπινγκ είναι μια πρακτική που απειλεί ευθέως τις αθλητικές αξίες που τιμήσαμε στην Ελλάδα, αλλά απειλεί επίσης και τη ζωή και υγεία των νέων ανθρώπων", είπε ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος τονίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

    «Πάγιος στόχος ήταν η επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα να εμπνεύσει τους νέους και τις νέες να στραφούν στον αθλητισμό και όχι να μείνουν μακριά από αυτόν λόγω του ντόπινγκ,» κατέληξε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

    [06] Πρόεδρος Μπους: οι ΗΠΑ « θα κερδίσουν το πόλεμο κατά της τρομοκρατίας»

    31 Aug 2004, 20:31 UTC

    Τζωρτζ Μπους

    Ο Πρόεδρος Μπους λεει ότι οι ΗΠΑ « θα κερδίσουν το πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», λίγες μόνο μέρες μετά τη δήλωση που είχε κάνει πως ο πόλεμος αυτός ίσως δεν θα μπορέσει να κερδιστεί.

    Μιλώντας, σήμερα, ενώπιον ομάδας παλαιών πολεμιστών στην πολιτεία του Τενεσύ ο κύριος Μπους χαρακτήρισε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, «ένα διαφορετικό είδος πολέμου», προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να τηρούν «επιθετική στάση» για να καταπολεμήσουν τη τρομοκρατία.

    Ο Πρόεδρος Μπους δέχτηκε επικρίσεις όταν δήλωσε στο πρόγραμμα Today, του NBC, ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί να κερδιστεί. Οι δηλώσεις αυτές του αμερικανού προέδρου προκάλεσαν κύματα επικρίσεων από τους δημοκρατικούς.

    Ο κύριος Μπους συνεχίζει την προεκλογική του εκστρατεία στη πολιτεία της ’ϊοβα και αργότερα σήμερα θα βρίσκεται στην Πενσυλβάνια. Την Τετάρτη θα βρίσκεται στο Οχάιο και την Πέμπτη θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να δεχτεί το χρίσμα του ρεπουμπλικανικού κόμματος.

    Τη Τετάρτη και ο υποψήφιος των δημοκρατιών για το προεδρικό χρίσμα, Τζων Κέρρυ, θα μιλήσει σε βετεράνους στο Τενεσύ.

    [07] Ξανάρχισε η δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς

    31 Aug 2004, 15:59 UTC

    Ο κ. Μιλόσεβιτς

    Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς άρχισε την αυτο-υπεράσπισή του για τις κατηγορίες διάπραξης εγκλημάτων πολέμου που τον βαραίνουν, χαρακτηρίζοντάς τες σαν παραποίηση της ιστορίας. Ο κ. Μιλόσεβιτς είπε στο δικαστήριο της Χάγης οτι οι ενέργειές του αποτελούσαν άμυνα των Σέρβων κατά της εξέγερσης άλλων εθνικών ομάδων στη Γιουγκοσλαβία και την απάντηση σε απειλές απο άλλες χώρες, που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν αναταραχή στα Βαλκάνια. Ο κ. Μιλόσεβιτς κατηγόρησε ευθέως το ΝΑΤΟ, καθώς και ορισμένες μουσουλμανικές και δυτικές χώρες. Επίσης,γιά μία φορά ακόμα, ο πρώην πρόεδρος αμφισβήτησε την νομιμότητα του δικαστηρίου, λέγοντας πως η δημιουργία του απο τον ΟΗΕ ήταν παράνομη.

    [08] Νέα Υόρκη: Συγχαρητήρια για τις αποφάσεις του προέδρου Μπούς στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας

    31 Aug 2004, 03:14 UTC

    Τζον Μακέϊν

    Στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη, ένας απ τους κύριους ομιλητές, ο άλλοτε πολιτικός αντίπαλος του προέδρου Μπούς, γερουσιαστής Τζον Μακέϊν, συνεχάρη τον αμερικανό πρόεδρο για τον τρόπο με τον οποίο έχει χειριστεί τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και για την απόφαση του να εισβάλλει στο Ιράκ. Ανατρέχοντας στις εμπειρίες της χώρας μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο κ. Μακέϊν συνεχάρη τον κ. Μπούς για την απόφαση του να «ρίξει» το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν και να πάρει «δύσκολες αποφάσεις» για να προστατέψει την Αμερική, όπως είπε. Παρόμοιες ήταν και οι δηλώσεις του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης, Ρούντυ Τζουλιάνι, που ηγήθηκε των προσπαθειών ανάκαμψης της πόλης μετά την 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

    Στο μεταξύ, χιλιάδες κόσμος συμμετείχε και πάλι χθες σε διαδηλώσεις στη Νέα Υόρκη, έξω απ το Madison Square Garden όπου διεξάγεται το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Οι διαδηλωτές αυτή τη φορά ανήκαν σε δύο οργανώσεις: σε οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων φτωχών λαών και σε οργάνωση που εκπροσωπούσε αστέγους και άτομα με AIDS. Πάντως οι χθεσινές διαδηλώσεις ήταν μικρότερες απ αυτές της Κυριακής, τις οποίες οι Τάιμς της Νέας Υόρκης χαρακτήρισαν τις μεγαλύτερες πολιτικές διαδηλώσεις στην αμερικανική μεγαλούπολη, εδώ και δεκαετίες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 2 September 2004 - 1:18:39 UTC