Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-09-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] CIA: αυθεντικό το βίντεο του αλ ...
  • [02] Ιράκ: μάχες, δολοφονίες, διαδηλώσεις ...
  • [03] Ρωσία: διαδηλωτές κατηγορούν ΗΠΑ και Βρετανία για παρεμβατισμό
  • [04] Αμερικανικές εκλογές και Ευρώπη
  • [05] Εντείνονται τα μέτρα ασφάλειας στη Τζακάρτα
  • [06] Ισραηλινοί προειδοποιούν για εμφύλιο πόλεμο
  • [07] Μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα ...
  • [08] Κ. Πάουελ: Γενοκτονία επιτελείται ...

  • [01] CIA: αυθεντικό το βίντεο του αλ ...

    10 Sep 2004, 19:17 UTC

    Αϊμάν αλ Ζαουαχίρι

    Αξιωματούχος της CIA λεει ότι κατόπιν ανάλυσης, διαπιστώθηκε πως η βιντεοταινία, που μεταδόθηκε χθες από το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζήρα, περιέχει αυθεντικό μήνυμα του ανώτερου στελέχους της Αλ Κάϊντα, Αϊμάν αλ Ζαουαχίρι.

    Ο ίδιος αξιωματούχος είπε επίσης ότι μετά από τεχνική ανάλυση της βιντεοταινίας, η CIA, εκτιμά μετά βεβαιότητας, ότι πρόκειται για τον Αμάν αλ Ζαουαχίρι, υπαρχηγό του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Πάντως, πρόσθεσε, οι αναλυτές εξακολουθούν να μελετούν το μήνυμα για τυχόν στοιχεία που θα βοηθήσουν στον εντοπισμό του αλ Ζαουαχίρι.

    Στο βίντεο ο αλ Ζαουχίρι διατυπώνει την πρόβλεψη ότι οι ΗΠΑ θα ηττηθούν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, και υποστηρίζει ότι το νότιο και ανατολικό Αφγανιστάν έχουν γίνει ανοιχτά πεδία για τους μουτζαχεντήν.

    [02] Ιράκ: μάχες, δολοφονίες, διαδηλώσεις ...

    10 Sep 2004, 19:29 UTC

    Συνεχίζονται οι αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε δύο ιρακινές πόλεις, που αποτελούν προπύργια των ανταρτών και ξένων μαχητών.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, την Παρασκευή το πρωί αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη βομβάρδισαν ύποπτους στόχους ανταρτών στη Φαλούτζα. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε.

    Στο βορρά, στην Ταλ Αφάρ, ο αμερικανικός στρατός είπε πως συνεχίζει την επιθετική του δράση για την εξόντωση ξένων τρομοκρατών που μπήκαν στο Ιράκ από τη Συρία.

    Στο μεταξύ, στο νότο στην ιερή σιιτική πόλη Νατζάφ, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν εναντίον του ακραίου κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ. Οι διαδηλωτές ζητούσαν από τον αλ Σαντρ και τους πολιτοφύλακές του να φύγουν από την πόλη.

    Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Ζαν Ομπείντ καταδίκασε τις δολοφονίες 3 Λιβανέζων υπηκόων , συμπεριλαμβανομένης και μίας γυναίκας, στη Βαγδάτη, οι οποίοι σκοτώθηκαν κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες.

    [03] Ρωσία: διαδηλωτές κατηγορούν ΗΠΑ και Βρετανία για παρεμβατισμό

    10 Sep 2004, 19:36 UTC

    Εκατοντάδες Ρώσοι διαδήλωσαν μπροστά από τις πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας στη Μόσχα ζητώντας την έκδοση δύο ηγετικών στελεχών του Τσετσενικού αυτονομιστικού κινήματος στους οποίους οι δυο χώρες έχουν χορηγήσει άσυλο. Το πλήθος, που υπολογίζεται πως ανερχόταν σε 1.500 άτομα, επέκρινε τις ΗΠΑ, για το ότι έχει δώσει άσυλο στον Ιλία Αχμάντωφ, πρώην υπουργό εξωτερικών της Τσετσενίας, τον οποίο η Μόσχα θεωρεί υπεύθυνο για τρομοκρατικές ενέργειες. Επίσης επέκρινε τη Βρετανία γιατί έχει δεχθεί σαν πρόσφυγα τον Αχμέντ Ζακάγεφ, πρώην σύμβουλο του Τσετσένου αντάρτη ηγέτη Ασλάν Μασκάνβτωφ.

    Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό και κραύγαζαν συνθήματα, καταγγέλλοντας πως η Αμερική και η Βρετανία χρησιμοποιούν διπλά μέτρα και σταθμά στο θέμα της τρομοκρατίας και πως παρεμποδίζουν τις ρωσικές προσπάθειες για την προσαγωγή τρομοκρατών στη δικαιοσύνη.

    [04] Αμερικανικές εκλογές και Ευρώπη

    10 Sep 2004, 20:12 UTC

     Τ. Μπους

    Οι αμερικανοευρωπαϊκές σχέσεις εξακολουθούν να αποτελούν μια από τις κύριες πτυχές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Ο πρόεδρος Μπους δηλώνει πως διευθετεί τις διαφορές της Ουάσινγκτον με τους ευρωπαίους συμμάχους της σε σχέση με τον πόλεμο στο Ιράκ, ενώ ο δημοκρατικός αντίπαλός του, Τζον Κέρυ, υπόσχεται πως εάν εκλεγεί πρόεδρος θα δημιουργήσει μια νέα εποχή συμμαχιών.

    Τον Ιούνιο πραγματοποιήθηκαν πολλές διατλαντικές συναντήσεις, κάτι που σπάνια συμβαίνει. Στις αρχές Ιουνίου ο πρόεδρος Μπους μετέβη στη Γαλλία για συμμετοχή στις εκδηλώσεις για την επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία. Επίσης συναντήθηκε με πολλούς ευρωπαίους ηγέτες στη διάσκεψη κορυφής της Ομάδας των 8 και στη συνέχεια πήγε στην Ιρλανδία για να παραστεί σε σύνοδο της Ευρωπαικής Ένωσης.

    Πολιτικοί αναλυτές λένε πως εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των Ευρωπαϊκών δυνάμεων και της κυβέρνησης Μπους. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες και ιδίως η Γαλλία και η Γερμανία, αισθάνονται αποκομμένες από τις, όπως τις, όπως πιστεύουν, συχνές μονομερείς ενέργειες στις οποίες προβαίνει η κυβέρνηση Μπους.

    Η κυβέρνηση Μπους ευχαρίστως δέχεται την υποστήριξη της, όπως την αποκαλεί, Νέας Ευρώπης, δηλαδή χωρών όπως η Πολωνία και η Τσεχία. Παράλληλα όμως έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα επιτρέψει σε καμία χώρα να επέμβει στις αποφάσεις που παίρνει σε σχέση με την κατοχύρωση της ασφάλειας της Αμερικής.

    Τζον Κέρυ

    Ο προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος, Γερουσιαστής Τζον Κέρυ, έχει χαρακτηρίσει την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μπους αλαζονική και απερίσκεπτη και δηλώνει πως εάν εκλεγεί πρόεδρος θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή συμμαχιών.«Σας υπόσχομαι πως μέσα σε λίγες εβδομάδες θα επαναφέρω για λογαριασμό σας τη χώρα μας στην κοινωνία των εθνών και θ ανοίξω ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της Αμερικής με τον κόσμο.» Ο κ. Κέρυ επίσης δηλώνει πως θα δώσει στα Ηνωμένα Έθνη και στους ευρωπαίους συμμάχους της Αμερικής μεγαλύτερο ρόλο στη λήψη αποφάσεων στο θέμα της ανοικοδόμησης του Ιράκ.

    Όμως, ο Σάϊμον Σέρφατυ, του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, που εδρεύει εδώ στην Ουάσινγκτον, προειδοποιεί πως οι σχέσεις με την Ευρώπη ίσως δεν αλλάξουν και τόσο έστω και εάν ο Τζον Κέρυ εκλεγεί Πρόεδρος, γιατί η Αμερική θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί τη φοβερή στρατιωτική της ισχύ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Αλλά, προσθέτει, ο τρόπος χειρισμού της Ευρώπης από μέρους της Ουάσινγκτον ίσως αλλάξει εάν αναλάβει την προεδρία ο γερουσιαστής της Μασαχουσέτης. Ο κύριος Σέρφατυ είπε συγκεκριμένα: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μια νέα κυβέρνηση υπό τον Τζον Κέρυ θα είναι διατεθειμένη να κάνει περισσότερους συμβιβασμούς, τουλάχιστον για ένα διάστημα. Επί πλέον, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει ν αποφασίσουν εάν θα κάνουν για τον Κέρυ πράγματα που δεν έκαναν για το Μπους.»

    Ο Τζέημς Γκολντγκάϊαρ του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον, λεει πως οι ευρωπαίοι ηγέτες ίσως αναγκασθούν να αντιδράσουν θετικά: «Νομίζω πως εάν ο Τζον Κέρυ απλώσει το χέρι στους Ευρωπαίους θα ασκηθεί τρομερή πίεση στη Γαλλία και τη Γερμανία και στους άλλους που αντιτίθενται στην αμερικανική πολιτική.»

    Ο κ. Γκολνγκάϊερ λεει πως πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να προσφέρουν αρκετές στρατιωτικές δυνάμεις για να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση του Ιράκ για παράδειγμα. Αλλά, προσθέτει έστω μια συμβολική συνεισφορά σε στρατιώτες και χρήματα θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα προς τη γεφύρωση του διατλαντικού χάσματος, άσχετα με το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου.

    [05] Εντείνονται τα μέτρα ασφάλειας στη Τζακάρτα

    10 Sep 2004, 20:15 UTC

    Στην Ινδονησία, η αστυνομία ανέπτυξε επί πλέον δυνάμεις ασφαλείας γύρω από ορισμένες ξένες διπλωματικές αποστολές στην πρωτεύουσα Τζακάρτα, μετά από τη βομβιστική επίθεση κοντά στην πρεσβεία της Αυστραλίας, από την οποία σκοτώθηκαν 9 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 180 άλλοι.

    Αξιωματούχοι δηλώνουν πως δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη νέα απειλή, αλλά πρόσθετοι φρουροί τοποθετήθηκαν στην αμερικανική, την ιαπωνική και την αυστραλιανή πρεσβεία. Η αστυνομία πιστεύει πως την επίθεση διενήργησαν δύο βομβιστές αυτοκτονίας, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ένα φορτηγάκι γεμάτο εκρηκτικά, το οποίο πάρκαραν έξω από τον περίβολο της πρεσβείας της Αυστραλίας.

    Ιστοσελίδα, που συνήθως περιέχει εξτρεμιστικά μουσουλμανικά μηνύματα αναφέρει πως υπεύθυνη για την επίθεση είναι η οργάνωση Τζεμαά Ισλαμίγια, που έχει διασυνδέσεις με το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα. Η αυθεντικότητα του ισχυρισμού δεν έχει εξακριβωθεί.

    [06] Ισραηλινοί προειδοποιούν για εμφύλιο πόλεμο

    10 Sep 2004, 20:25 UTC

    Αριέλ Σαρόν

    Νέα επεισόδια βία συγκλόνισαν για μία ακόμη φορά τη Λωρίδα της Γάζας κατά την διάρκεια ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον εξτρεμιστών που κατηγορούνται για την εκτόξευση ρουκετών στο Ισραήλ.

    Ένας Παλαιστίνιος μέλος της Χαμάς σκοτώθηκε και μερικοί άλλοι τραυματίστηκαν, από ισραηλινό πύραυλο που κτύπησε τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλαγια. Γιατροί λενε ότι, αργότερα, Ισραηλινά πυρά σκότωσαν άλλους τρεις Παλαιστίνιους , συμπεριλαμβανόμενου και ενός εφήβου.

    Στο μεταξύ , σκληροπυρηνικοί Ισραηλινοί έποικοι κυκλοφόρησαν υπόμνημα προειδοποιώντας ότι στο Ισραήλ μπορεί να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος εξ αιτίας του σχεδίου του Πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, που προβλέπει την απομάκρυνση εβραϊκών οικισμών από τη Γάζα. Στο υπόμνημα οι έποικοι χαρακτηρίζουν το σχέδιο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού « έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και ζητούν από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφάλειας να αρνηθούν να εκτελέσουν διαταγές που έχουν σχέση με την κατάργηση των οικισμών.

    Σε άλλες εξελίξεις το Ισραήλ ανακοίνωσε το κλείσιμο των συνόρων τους με την Γάζα και τη Δυτική Όχθη μέχρι το τέλος των Εβραϊκών γιορτών , τον Οκτώβριο.

    [07] Μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα ...

    10 Sep 2004, 20:29 UTC

    Το εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών μειώθηκε κατά 8,9% τον Ιούλιο, μετά απ το ύψος ρεκόρ στο οποίο είχε φτάσει τον προηγούμενο μήνα. Πάντως η σχετική έκθεση του Υπουργείου Εργασίας αναφέρει ότι το έλλειμμα τον Ιούλιο ήταν πάνω από 50 δισεκατομμύρια . Δολάρια. Το ένα τρίτο του ελλείμματος αφορά τις εμπορικές συναλλαγές της Ουάσινγκτον με την Κίνα. Το έλλειμμα αυτό είναι της τάξης των σχεδόν 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων και σύμφωνα με τους αναλυτές θα συντελέσει κατά πάσα πιθανότητα στο να οξυνθούν οι σινοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις.

    [08] Κ. Πάουελ: Γενοκτονία επιτελείται ...

    10 Sep 2004, 20:40 UTC

    Κ. Πάουελ

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε πως οι υποστηριζόμενες από την κυβέρνηση πολιτοφυλακές του Σουδάν διέπραξαν στην περιοχή του Νταρφούρ γενοκτονία σε βάρος του ντόπιου αφρικανικού πληθυσμού. Καταθέτοντας ενώπιον γερουσιαστικής επιτροπής ο κ. Πάουελ προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να πιέσει τις αρχές του Χαρτούμ να χαλιναγωγήσουν τους πολιτοφύλακες και να επιτρέψουν την ανάπτυξη επιτηρητών της Αφρικανικής Ένωσης. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ετοιμάζεται να συζητήσει την πιθανή επιβολή κυρώσεων εναντίον της βιομηχανίας πετρελαίου του Σουδάν

    Ο χαρακτηρισμός της κατάστασης στο Νταρφούρ ως γενοκτονίας από μέρους του κ. Πάουελ στηρίχτηκε σε έρευνα που διεξήγαγαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, που συμπεριέλαβε συνεντεύξεις με πάνω από χίλιους εκατό κατοίκους του Νταρφούρ που έχουν καταφύγει στο γειτονικό Τσαντ. Καταθέτοντας ενώπιον της αρμόδιας για τις εξωτερικές σχέσεις επιτροπής της Γερουσίας, ο κ. Πάουελ είπε πως οι πολιτοφύλακες Τζαντζαγουήντ έχουν διαπράξει γενοκτονία σε βάρος του ντόπιου πληθυσμού του Νταρφούρ και δεν αποκλείεται η γενοκτονία να συνεχίζεται. Είπε συγκεκριμένα: «Τα τρία τέταρτα των προσφύγων στο Τσαντ που ρωτήθηκαν είπαν πως οι σουδανικές στρατιωτικές δυνάμεις είχαν ανάμειξη στις επιθέσεις, πως χωριά δέχτηκαν επανειλημμένες επιθέσεις για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια κάηκαν, κτυπήθηκαν με όλμους ή βομβαρδίστηκαν κι έτσι οι χωρικοί δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν σ αυτά. Δεν ήταν απλώς βία. Ήταν συντονισμένη προσπάθεια.»

    Όμως τα πορίσματα της έρευνας δεν θα επηρεάσουν, τουλάχιστον για την ώρα, τη θέση της κυβέρνησης Μπους, που έχει πει ότι κάνει ήδη ό,τι μπορεί για να χαλιναγωγηθεί η βία στο Νταρφούρ. Όπως είπε ο κ. Πάουελ: «Ας μην αναλωνόμαστε σε χαρακτηρισμούς. Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται απελπισμένα βοήθεια και πρέπει να τους βοηθήσουμε. Πέστε το εμφύλιο πόλεμο, πέστε το εθνοκάθαρση, πέστε το γενοκτονία. Όποιος χαρακτηρισμός κι αν δοθεί, η κατάσταση παραμένει η ίδια. Στο Νταρφούρ υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται απεγνωσμένα τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας.»

    Ο κ. Πάουελ είπε πως η κυβέρνηση του Χαρτούμ θα μπορέσει να αποφύγει τη μαζική καταδίκη που συνεπάγονται τα πορίσματα της έρευνας μόνο εάν ενεργήσει δραστικά για να δοθεί τέλος στις επιθέσεις των πολιτοφυλάκων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 13 September 2004 - 1:18:10 UTC