Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-09-20

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα Ισραηλινή επίθεση εναντίον της Χαμάς.
  • [02] Γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ζητούν απ' τον πρόεδρο Μπούς να επανεξετάσει την πολιτική του στο Ιράκ.
  • [03] H Ουάσιγκτον ζητά και πάλι απ' το Ιράν να συμμορφωθεί με ψήφισμα της ΔΥΑΕ.
  • [04] Ιστορικής σημασίας προεδρικές εκλογές στην Ινδονησία.
  • [05] Άρση του εμπορικού εμπάργκο των ΗΠΑ κατά της Λιβύης.
  • [06] 14 τραυματίες από έκρηξη βόμβας στη Τουρκία.
  • [07] O Χαμίντ Καρζάι στις ΗΠΑ.
  • [08] Προληπτική δράση κατά της τρομοκρατίας, ετοιμάζει η Ρωσία
  • [09] Δεν βρέθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, αναφέρει νέα έκθεση
  • [10] Κέρυ κατά Μπους για το θέμα της Χαλιμπάρτον
  • [11] Σε τροπική καταιγίδα εξελίχθηκε ο Ιβάν
  • [12] Οι χώρες του ΝΑΤΟ διαφωνούν για το ρόλο τους στο Ιράκ
  • [13] Ο Ρίτσαρντ Αρμιτατζ καταδικάζει τον Σαμίλ Μπασάγιεφ

  • [01] Νέα Ισραηλινή επίθεση εναντίον της Χαμάς.

    20 Sep 2004, 02:13 UTC

    Στην πόλη της Γάζας, Παλαιστίνιος εξτρεμιστής, μέλος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, σκοτώθηκε μέσα στο αυτοκίνητο του από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από Ισραηλινό μαχητικό ελικόπτερο. Αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι απ την επίθεση τραυματίστηκαν και 6 άλλοι Παλαιστίνιοι. Επίσης Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν χθες Παλαιστίνιο κοντά στο φυλάκιο Κάρνι, στη Λωρίδα της Γάζας, με το αιτιολογικό ότι ήταν μέλος ομάδας Παλαιστινίων που προσπαθούσαν να πλησιάσουν φράχτη ασφάλειας για να τοποθετήσουν βόμβα.

    [02] Γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ζητούν απ' τον πρόεδρο Μπούς να επανεξετάσει την πολιτική του στο Ιράκ.

    20 Sep 2004, 01:05 UTC

    Τσάκ Χέιγκελ

    Εδώ στις ΗΠΑ, γερουσιαστές μέλη του ίδιου του κόμματος του προέδρου Μπούς, του ζητούν να επανεξετάσει την πολιτική του στο θέμα του Ιράκ. Συγκεκριμένα ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Τσακ Χέιγκελ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα έχουν να αντιμετωπίσουν ήττα στο Ιράκ, αν δεν επανεξετάσουν την στρατηγική τους. Επίσης ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Τζον Μακέιν, δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα πρέπει να εξαπολύσουν χερσαία επιχείρηση για να ανακαταλάβουν περιοχές του Ιράκ που έχουν πέσει στα χέρια των ανταρτικών δυνάμεων και ο γερουσιαστής, Ρίτσαρντ Λούγκαρ, κατηγόρησε τη κυβέρνηση Μπούς για «ανικανότητα» γιατί δεν έχει καταφέρει να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων που τις χορήγησε το Κογκρέσο για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

    [03] H Ουάσιγκτον ζητά και πάλι απ' το Ιράν να συμμορφωθεί με ψήφισμα της ΔΥΑΕ.

    20 Sep 2004, 01:12 UTC

    Σπένσερ Έϊμπραχαμ

    Ο αμερικανός υπουργός ενέργειας, Σπένσερ Έιμπραχαμ, δήλωσε ότι το Ιράν θα πρέπει να δεχτεί το ψήφισμα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και να διακόψει κάθε δραστηριότητα εμπλουτισμού ουρανίου. Ο κ. Έιμπραχαμ δήλωσε επίσης ότι το ψήφισμα στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην Τεχεράνη ότι θα πρέπει να λογοδοτήσει για τις πυρηνικές της δραστηριότητες. Πάντως το Ιράν απέρριψε το ψήφισμα των ΗΕ και απείλησε ότι θα απαγορεύσει επισκέψεις επιθεωρητών στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις και θα αποχωρήσει απ την Συνθήκη περιορισμού της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, αν το θέμα παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφάλειας για την επιβολή κυρώσεων.

    [04] Ιστορικής σημασίας προεδρικές εκλογές στην Ινδονησία.

    20 Sep 2004, 01:16 UTC

    Σουσίλο Γιουντογιόνο

    Στην Ινδονησία, πραγματοποιείται σήμερα, υπό την επίβλεψη διεθνών παρατηρητών και κάτω από αυστηρά μέτρα ασφάλειας, ο δεύτερος γύρος των πρώτων απ ευθείας προεδρικών εκλογών, που αναμένεται πως θα φέρουν στην εξουσία τον πρώην υπουργό άμυνας της χώρας, στρατηγό εν αποστρατεία, Σουσίλο Γιουντογιόνο και θα απομακρύνουν την πρόεδρο, Μεγκαγουάτι Σουκαρνοπούτρι. Ο κ. Γιουντογιόνο, που σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, υπόσχεται ότι θα βελτιώσει την οικονομία και θα πατάξει την τρομοκρατία, ιδιαίτερα μετά την τελευταία βομβιστική επίθεση στη Τζακάρτα με 9 νεκρούς. Ο κ. Γιουντογιόνο είχε κερδίσει και τον πρώτο γύρο των εκλογών.

    [05] Άρση του εμπορικού εμπάργκο των ΗΠΑ κατά της Λιβύης.

    20 Sep 2004, 01:20 UTC

    Σε άρση του εμπορικού εμπάργκο κατά της Λιβύης σκοπεύει να προχωρήσει, ίσως και σήμερα, η Ουάσιγκτον. Πρόκειται για ένα είδος ανταμοιβής προς την Τρίπολη για την υλοποίηση των υποσχέσεων της να εγκαταλείψει το πρόγραμμα της όπλων μαζικής καταστροφής. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η σχετική απόφαση ελήφθη τη Παρασκευή, μετά από συνομιλίες Αμερικανών και Λίβυων αξιωματούχων στο Λονδίνο.

    [06] 14 τραυματίες από έκρηξη βόμβας στη Τουρκία.

    20 Sep 2004, 03:00 UTC

    Στη νότια Τουρκία, τουλάχιστον 14 άτομα τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί κάτω από όχημα της αστυνομίας κοντά σε συναυλία στη Μερσίνη, την οποία παρακολουθούσαν περίπου 30 χιλιάδες κόσμος. Σύμφωνα με αξιωματούχους 2 απ τους τραυματίες είναι αστυνομικοί, ενώ δεν είναι γνωστά τα κίνητρα της επίθεσης.

    [07] O Χαμίντ Καρζάι στις ΗΠΑ.

    20 Sep 2004, 02:11 UTC

    Τρεις εβδομάδες πριν τις ιστορικής σημασίας προεδρικές εκλογές της 9ης Οκτωβρίου στο Αφγανιστάν, ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι μεταβαίνει σήμερα στις ΗΠΑ για συνομιλίες με ανώτερους αμερικανούς αξιωματούχους, τον ίδιο τον πρόεδρο Μπούς και συναντήσεις με άλλους ηγέτες στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ στη Νέα Υόρκη. 17 άλλοι υποψήφιοι συναγωνίζονται με τον κ. Καρζάι για το προεδρικό αξίωμα στις επερχόμενες εκλογές, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι στέλνουν περισσότερους στρατιώτες στο Αφγανιστάν ενόψει των εκλογών.

    [08] Προληπτική δράση κατά της τρομοκρατίας, ετοιμάζει η Ρωσία

    17 Sep 2004, 16:29 UTC

    Ο Σαμίλ Μπασάγιεφ

    O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν λέει οτι η χώρα του ετοιμάζεται να αναλάβει προληπτική δράση στα πλαίσια του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Το ειδησεογραφικό πρακτορειο Ιντερφάξ αναφέρει οτι ο κ. Πούτιν είπε πως τα νέα μέτρα θα είναι σύμφωνα με την ρωσική νομοθεσία και το διεθνές δίκαιο, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες. Σχετική δήλωση ο Ρώσος πρόεδρος έκανε μιλώντας σε διεθνή διάσκεψη δημάρχων στη Μόσχα, μετά απο σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα, που κόστισαν τη ζωή σε εκατοντάδες άτομα. Προηγουμένως, ο ακραίος Τσετσένος αυτονομιστής ηγέτης Σαμίλ Μπασάγιεφ φέρεται οτι ανέλαβε την ευθύνη για το πρόσφατο περιστατικό με τους ομήρους σε σχολειο της νότιας Ρωσίας, κατά το οποίο τουλάχιστον 338 άτομα σκοτώθηκαν, τα μισά απο αυτά, παιδιά. Σε επιστολή του προς αυτονομιστικη ιστοσελίδα, ο Μπασάγιεφ προειδοποιεί οτι θα γίνουν κι άλλες επιθέσεις και ζητάει από τη Ρωσία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Τσετσενίας. Ο Μπασάγιεφ ανέλαβε επίσης την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονιας σε μετρο της Μόσχας, καθώς και την κατάρριψη δύο επιβατηγών αεροσκαφών τον Αύγουστο.

    [09] Δεν βρέθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, αναφέρει νέα έκθεση

    17 Sep 2004, 20:13 UTC

    Έγγραφα για το οπλικό πρόγραμμα του Ιράκ

    Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως έκθεση ενός ανώτερου επιθεωρητής όπλων των ΗΠΑ αναφέρει ότι στο Ιράκ δεν βρέθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν τι ο Σαντάμ Χουσέιν σχεδίαζε να επαναφέρει ανάλογα προγράμματα.

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν αμερικανούς αξιωματούχους, τους οποίους δεν κατονομάζουν, να λένε ότι ο επιθεωρητής Τσαρλς Ντουέλφερ επεξεργάζεται την τελική μορφή έκθεσης , η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία, που να δείχνουν ότι στο Ιράκ εφαρμόζονταν ευρείας κλίμακας προγράμματα βιολογικών και χημικών όπλων.

    Πιστεύεται, πως η αποτελούμενη από 1.500 σελίδες έκθεση, που θα δημοσιοποιηθεί σε μερικές βδομάδες, επιβεβαιώνει το πόρισμα αναφοράς του προκατόχου του κ. Ντουέλφερ, Ντέηβιντ Κέη, ότι στο Ιράκ δεν υπήρχαν απαγορευμένα όπλα κατά την έναρξη του πολέμου.

    [10] Κέρυ κατά Μπους για το θέμα της Χαλιμπάρτον

    17 Sep 2004, 20:20 UTC

    Ντικ Τσέυνη

    Ο προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζον Κέρυ άσκησε κριτική στο αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Ντικ Τσέυνη, για οικονομικά συμφέροντα από την Χαλιμπάρτον.

    Κατά την διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας στην πολιτεία του Νέου Μεξικού, ο Γερουσιαστής Κερυ είπε ότι ο κύριος Τσέυνη έλαβε, ως αντιπρόεδρος, από την Χαλιμπάρτον 2 εκατομμύρια δολάρια. Ο κύριος Κέρυ είπε χαρακτηριστικά: «Χρειαζόμαστε στο Λευκό Οίκο ένα πρόεδρο και ένα αντιπρόεδρο που θέτουν το συμφέρον των στρατιωτών μας και των φορολογούμενων υπεράνω του συμφέροντος των πλούσιων φίλων τους.»

    Το στρατόπεδο Μπους - Τσέυνη τόνισε ότι ο αμερικανός αντιπρόεδρος απεχωρησε από τη Χαλιμπάρτον πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ αλλά παραδέχτηκε ότι ο κύριος Τσέυνη εξακολουθεί να λαμβάνει χρηματικές αποζημιώσεις από την εταιρεία . Αξιωματούχοι της προεκλογικής εκστρατείας Μπους χαρακτήρισαν τις κατηγορίες μία «ανέντιμη επίθεση» του κυρίου Κέρυ.

    [11] Σε τροπική καταιγίδα εξελίχθηκε ο Ιβάν

    17 Sep 2004, 16:43 UTC

    Οι μετεωρολόγοι στο Εθνικό Κέντρο Τυφώνων στο Μαϊάμι της Φλώριδα λένε πως ο Ιβάν εξελίχθηκε σε τροπική καταιγίδα. Υπό τη μορφή του τυφώνος, πάντως, ήταν ένας από τους χειρότερους που έπληξαν τις ΗΠΑ τα τελευταία πέντε χρόνια. Πριν να εξασθενίσει, ο Ιβάν προκάλεσε το θάνατο σε σχεδόν 80 άτομα στην Καραϊβική και τουλάχιστον 24, κατά μήκος των νότιων αμερικανικών ακτών . Επίσης ήταν ο τρίτος τυφώνας που έπληξε μέσα σε πέντε εβδομάδες τη συγκεκριμένη περιοχή.

    Εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ υπολογίζεται πως οι ζημιές που έχουν προξενηθεί είναι της τάξης των 10 δισ. δολαρίων. Το μετεωρολογικό δελτίο προβλέπει για σήμερα πλημμύρες στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, καθώς ο Ιβάν κατευθύνεται προς βορρά. Ο Λευκός Οίκος λέει πως ο πρόεδρος Μπους σχεδιάζει να επισκεφθεί ορισμένες από τις πληγείσες περιοχές την Κυριακή.

    Στο μεταξύ, η τροπική καταιγίδα Τζήν, έπληξε το νησί Ισπανιόλα των Δυτικών Ινδιών και ίσως αναβαθμισθεί ξανά σε τυφώνα. Η Τζήν προκάλεσε 4 θανάτους στη Δομινικανή Δημοκρατία και το Πόρτο Ρίκο.

    [12] Οι χώρες του ΝΑΤΟ διαφωνούν για το ρόλο τους στο Ιράκ

    17 Sep 2004, 20:26 UTC

    Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ

    Επιφυλάξεις της Γαλλίας και του Βελγίου στάθηκαν εμπόδιο στη επίτευξη συμφωνίας για την διεύρυνση του ρόλου του ΝΑΤΟ στο Ιράκ.

    Διπλωμάτες λένε ότι οι διαφωνίες προέκυψαν την Παρασκευή κατά την διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στην Ολλανδία. Οι αντιρρήσεις του Βελγίου και την Γαλλίας εστιάσθηκαν σε θέματα χρηματοδότησης και προστασίας των εκπαιδευτών της συμμαχίας στο Ιράκ.

    Διπλωματικές πηγές επίσης αναφέρουν ότι η Γαλλία εξέφρασε το φόβο ότι ο ρόλος του ΝΑΤΟ , μπορεί να καταλήξει να εξαρτάται από τον κάτω από αμερικανική ηγεσία συνασπισμό στο Ιράκ.

    Πάντως ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα οι χώρες μέλη της συμμαχίας θα καταλήξουν σε κάποια συμφωνία. Και πρόσθεσε ότι απεσταλμένοι του το ΝΑΤΟ θα συναντηθούν την Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις υφιστάμενες διαφορές.

    [13] Ο Ρίτσαρντ Αρμιτατζ καταδικάζει τον Σαμίλ Μπασάγιεφ

    17 Sep 2004, 16:50 UTC

    Ο κ. Αρμιτατζ

    Ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Αρμιτάζ χαρακτήρισε τον Τσετσένο ηγέτη Σαμίλ Μπασάγεφ, «απάνθρωπο και ανάξιο να ζεί», μετά από την ανάληψη από τον τελευταίο της ευθύνης για το περιστατικό των ομήρων στη Μπεσλάν. Σχετική δήλωση ο κ. Αρμιτάζ έκανε στη Βαρσοβία, λέγοντας παράλληλα πως ελπίζει οτι ο Μπασάγεφ θα προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, το συντομότερο δυνατόν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 21 September 2004 - 1:18:27 UTC