Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-09-21

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τρία ντημπέιτ μεταξύ Μπους και Κέρυ
  • [02] Σαρωτική εκλογική νίκη προβλέπεται για τον Σουσίλο Γιουντχογιόνο, στην Ινδονησία
  • [03] Μεταρρυθμίσεις στον αστικό κώδικα ζητά η ΕΕ από την Τουρκία
  • [04] Συνεχίζουν τις πιέσεις προς το Ιράν οι ΗΠΑ για τον εμπλουτισμό ουρανίου
  • [05] Τα πράγματα στο Ιράκ δεν πάνε καλά, λένε ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές
  • [06] Αλλάουι: Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν ...

  • [01] Τρία ντημπέιτ μεταξύ Μπους και Κέρυ

    20 Sep 2004, 16:37 UTC

    Τζορτζ Μπους

    Πηγές που πρόσκεινται στις προεκλογικές εκστρατείες του προέδρου Μπους και του δημοκρατικού του αντιπάλου του Τζών Κέρυ, είπαν οτι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να έχουν τρείς δημόσιους διαλόγους, αρχής γενομένης στις 30 Σεπτεμβρίου. Οι πηγές αναφέρουν οτι τα ντημπέιτ θα πραγματοποιηθούν μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων και θα μεταδοθούν απο την εθνική τηλεόραση.

    Τζον Κέρυ

    Τα ντημπέιτ ενδέχεται να διαμορφώσουν τη γνώμη εκατομμυρίων αναποφάσιστων εκλογέων, πράγμα που θεωρείται κλειδί για την κατάκτηση του Λευκού Οίκου στις εκλογές του Νοεμβριου.

    Στο μεταξύ, ο γερουσιαστής Κέρρυ πρόκειται να εκφωνήσει σήμερα σημαντική ομιλία για το θέμα του πολέμου στο Ιράκ στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, κατά την οποία αναμένεται οτι θα επικρίνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μπούς και θα κατηγορήσει τον πρόεδρο Μπούς οτι δεν είπε την αλήθεια στον αμερικανικό λαό, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Μπούς θα μιλήσει σήμερα στην πολιτεία του Νιού Χάμσερ, απόπου αναμένεται να εξαπολύσει τις κατηγορίες του για την θέση του κ. Κέρρυ για το Ιράκ, λέγοντας οτι είναι ασταθής.

    [02] Σαρωτική εκλογική νίκη προβλέπεται για τον Σουσίλο Γιουντχογιόνο, στην Ινδονησία

    20 Sep 2004, 16:41 UTC

    Ο κ. Γιουντχογιόνο

    Ιδιωτική εταιρία διεξαγωγής σφυγμομετρήσεων, υποστηριζει οτι ο υπουργός Ασφαλείας της Ινδονησίας Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο πρόκειται να επιτύχει σήμερα σαρωτική εκλογική νίκη επί της νύν προέδρου, Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι. Το Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, δήλωσε οτι πιστεύει πως ο κ. Γιουντχογιόνο θα κερδίσει το 62% των ψήφων, έναντι του 38%, που υπολογίζει οτι θα πάρει η Κα Μεγκαβάτι. Η εταιρία λέει οτι βασίζει τα προγνωστικά της σε δειγματολειπτικά ψηφοδέλτια απο πολλά σημεία της Ινδονησίας. Επίσημα προγνωστικά φέρουν τον κ. Γιουντχογιόνο να προηγείται με 54% των ψήφων, και την πρόεδρο Μεγκαβάτι να ακολουθεί με 45%. Τα ποσοστά αυτά βασίζονται σε πάνω απο 367,000 ψήφους, που ήδη καταμετρήθηκαν. Περίπου 150 εκατομμύρια Ινδονήσιοι ήταν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους για συμμετοχή στην πρώτη απευθείας ψηφοφορία της Ινδονησίας. Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται στις 5 Οκτωβρίου.

    [03] Μεταρρυθμίσεις στον αστικό κώδικα ζητά η ΕΕ από την Τουρκία

    20 Sep 2004, 16:51 UTC

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε οτι οι ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία δεν μπορούν να ξεκινήσουν, εάν η Αγκυρα δεν προβεί σε μεταρρυθμίσεις του ποινικού της κώδικα. Μιλώντας στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ζάν Κριστόφ Φιλορί, είπε οτι η Τουρκία θα πρέπει να υιοθετήσει νέο αστικό κώδικα, τονίζοντας οτι μία τέτοια κίνηση αποτελεί το κύριο στοιχείο της μεταρρύθμισης.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει τις εκτιμήσεις την στις 6 Οκτωβρίου σχετικά με το άν η Τουρκία πληροί τα πολιτικά και οικονομικά κριτήρια που θα της επέτρεπαν να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες.

    Ομως, σύμφωνα με παρατηρητές, σοβαρές αμφιβολίες δημιουργήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν απέσυρε πακέττο μεταρρυθμίσεων του ποινικού κώδικα απο την εθνοσυνέλευση, μετά την εμμονή των συντηρικών για την ποινικοποίηση της μοιχείας.

    [04] Συνεχίζουν τις πιέσεις προς το Ιράν οι ΗΠΑ για τον εμπλουτισμό ουρανίου

    20 Sep 2004, 16:46 UTC

    Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες προτρέπουν το Ιράν να συνεργαστεί με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και να σταματήσει τις προσπάθειες εμπλουτισμού ουρανίου. Η ΕΕ και η Ρωσία, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, ζήτησαν απο την Τεχεράνη να συμμορφωθεί με το ψήφισμα που υιοθέτησε το Σάββατο η Διεθνής Υπηρεσία. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών λέει οτι η Ρωσία υποστηρίζει το ψήφισμα, διότι το θεωρεί ως μέσο, με το οποίο το Ιράν καλείται να απαντήσει σχετικά με τους σκοπούς του πυρηνικού του προγράμματος. Η Ρωσία βοηθά το Ιράν να κατασκευάσει πυρηνικό αντιδραστήρα, παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ, οι οποίες κατηγορούν την Τεχεράνη οτι προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Το Ιράν αρνείται τις κατηγορίες αυτές και μάλιστα την Κυριακή απέρριψε τα αιτήματα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, λέγοντας οτι σύμφωνα με την συνθήκη μή εξάπλωσης ατομικών όπλων, είναι παράνομα. Σήμερα, Ιρανός εκπρόσωπος είπε οτι η παλαιότερη απόφαση της χώρας του να παγώσει τον εμπλουτισμό ουρανίου ήταν εθελοντική και το πρόγραμμα μπορεί να ξαναρχίσει οποτεδήποτε.

    [05] Τα πράγματα στο Ιράκ δεν πάνε καλά, λένε ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές

    20 Sep 2004, 17:28 UTC

    Ο κ. Χέηγκελ

    Ορισμένοι από τους ρεπουμπλικανούς συμμάχους του προέδρου Μπους στο Καπιτώλιο, προειδοποιούν ότι οι αισιόδοξες δηλώσεις του κ. Μπους σε σχέση με το Ιράκ, δεν συμβιβάζονται με τα όσα συμβαίνουν στη χώρα αυτή. Σε πρόσφατη ομιλία του στα πλαίσια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο πρόεδρος Μπους είπε πως το Ιράκ οδεύει προς ένα δημοκρατικό μέλλον, στο οποίο ο κόσμος θα μπορεί να ελέγχει τις τύχες του και να μην υποκύπτει σε ακραίες ιδεολογίες.

    Όμως, τις τελευταίες μέρες έχουν σημειωθεί στο Ιράκ δεκάδες επιθέσεις, με πάμπολλους θανάτους κι ακόμα περισσότερους τραυματισμούς, χώρια που ορισμένα από τα κύρια στοιχεία της υποδομής της χώρας έχουν καταστραφεί. Οι Αμερικανοί διοικητές στο Ιράκ παραδέχονται πως σε ορισμένες πόλεις στο κεντρικό τμήμα της χώρας, που ελέγχονται από τους εξτρεμιστές, επικρατεί αναρχία. Και σαν να μην αρκούν όλ αυτά, βγήκαν πρόσφατα στην επιφάνεια απόρρητες εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών, που προβλέπουν ένα ζοφερό μέλλον για το Ιράκ, καθώς και την πιθανότητα να ξεσπάσει εκεί εμφύλιος πόλεμος.

    Τώρα ορισμένα μέλη του ίδιου του κόμματος του κ. Μπους στο κογκρέσο, θέτουν υπό αμφισβήτηση ορισμένες εκτιμήσεις του αμερικανού προέδρου σε σχέση με το Ιράκ. Σε εμφάνισή του στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου CBS Face the Nation, ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Νεμπράσκα, Τσακ Χέηγκελ, που είναι μέλος δύο γερουσιαστικών επιτροπών και συγκεκριμένα της επιτροπής για τις εξωτερικές σχέσεις και της επιτροπής για την παρακολούθηση των υπηρεσιών συγκέντρωσης πληροφοριών, ρωτήθηκε εάν κατά τη γνώμη του οι ΗΠΑ κερδίζουν τη μάχη στην προσπάθειά τους να επικρατήσει στο Ιράκ η ειρήνη και η δημοκρατία. Η απάντησή του ήταν ξεκάθαρη. Όπως είπε: «Όχι. Δε νομίζω πως κερδίζουμε. Δείχνει ανευθυνότητα το να λέει κανείς πως πρέπει να συνεχισθεί η τακτική που ακολουθούμε έναντι του Ιράκ και πως όσοι θέτουν υπό αμφισβήτηση τις αμερικανικές προσπάθειες στη χώρα αυτή απλώς, ανησυχούν περισσότερο απ ό,τι πρέπει. Η αλήθεια είναι πως αντιμετωπίζουμε φοβερό πρόβλημα στο Ιράκ.»

    Εξ άλλου, ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Αριζόνα Τζον ΜακΚέην, απαντώντας στην ερώτηση που του υποβλήθηκε σε εμφάνισή του σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου Φοξ εάν κατά τη γνώμη του ο πρόεδρος Μπους είναι ειλικρινής απέναντι στον αμερικανικό λαό όταν μιλάει για τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αμερική στο Ιράκ είπε: «Ίσως δεν είναι τόσο ειλικρινής όσο θάπρεπε να είναι, άν και τον έχω ακούσει να λέει πως διεξάγουμε ένα πολύ σκληρό αγώνα.»

    Παρόλο που επικρίνουν την κυβέρνηση Μπους για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται την υπόθεση του Ιράκ, οι κ.κ. Χέηγκελ και ΜακΚέην εξακολουθούν να είναι ένθερμοι υποστηρικτές της απόφασης του κ. Μπους να εκδιώξει το Σαντάμ Χουσείν από την εξουσία και να επιχειρήσει να δημιουργήσει μια νέα δημοκρατία στη Μέση Ανατολή.

    [06] Αλλάουι: Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν ...

    20 Sep 2004, 01:02 UTC

    Ιγιάντ Αλλάουι

    Ο προσωρινός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλλάουι, τόνισε ότι οι εκλογές στη χώρα του θα πραγματοποιηθούν τον Ιανουάριο, όπως έχει προγραμματιστεί, παρά την εντατικοποίηση των βιαιοτήτων που έχουν κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Μετά από συνομιλίες που είχε στο Λονδίνο με το Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνυ Μπλέαρ, ο κ. Αλλάουι δήλωσε ότι τελικά η δημοκρατία θα υπερισχύσει και πρόσθεσε ότι τα ΗΕ θα πρέπει να βοηθήσουν έτσι ώστε να επιτύχουν οι εκλογές. Στο μεταξύ βόρεια της Βαγδάτης, ένας Ιρακινός στρατιώτης και ένας πολίτης σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο και στη Φαλούτζα δύο άτομα σκοτώθηκαν από αμερικανικούς βομβαρδισμούς.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 22 September 2004 - 1:18:11 UTC