Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-09-24

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άγνωστη ακόμη η τύχη δύο Ιταλίδων και ενός Βρετανού ομήρων στο Ιράκ.
  • [02] Ερντογάν: Προς έγκριση ο νέος ποινικός κώδικας της Τουρκίας.
  • [03] Βρετανία και Γαλλία υπέρ της αύξησης του αριθμού μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας.
  • [04] Η Ρωσία προτείνει νέο ψήφισμα για την τρομοκρατία και διεθνή διάσκεψη για το Ιράκ.
  • [05] Ο Κόλιν Πάουελ ζητά απ' τον Γιασέρ ...
  • [06] Η Ελλάδα υποβάθμισε το έλλειμμα προϋπολογισμού της
  • [07] Ομιλία του Ιγιάντ Αλλάουι στο αμερικανικό κονγκρέσσο
  • [08] Βίας συνέχεια στο Ισραήλ
  • [09] Ιράκ: Ο Βρετανός όμηρος εκλιπαρεί για τη ζωή του

  • [01] Άγνωστη ακόμη η τύχη δύο Ιταλίδων και ενός Βρετανού ομήρων στο Ιράκ.

    24 Sep 2004, 00:58 UTC

    Η Ιταλία και η Βρετανία περιμένουν να μάθουν τι απέγιναν οι δύο Ιταλίδες και ο Βρετανός που κρατούνται όμηροι στο Ιράκ. Η Ιταλική κυβέρνηση χαρακτήρισε αναξιόπιστες τις δύο ανακοινώσεις που παρουσιάστηκαν στο διαδίκτυο και ανέφεραν ότι είχαν εκτελεστεί οι δύο ιταλίδες. Στη Βρετανία, η οικογένεια του ομήρου Κένεθ Μπίγκλυ, έκανε και πάλι έκκληση στους απαγωγείς του να μην τον σκοτώσουν. Αλλά Βρετανία, Ιράκ και ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να διαπραγματευτούν με τρομοκράτες.

    [02] Ερντογάν: Προς έγκριση ο νέος ποινικός κώδικας της Τουρκίας.

    24 Sep 2004, 01:00 UTC

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει την ριζική αναμόρφωση του ποινικού της δικαίου, έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η ενταξιακή της προοπτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά από συνομιλίες που είχε χθες με τον επίτροπο για θέματα διεύρυνσης, Γκούντερ Βερχόϊγκεν, ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά η Τουρκική Εθνοσυνέλευση θα συνεδριάσει την Κυριακή για να εγκρίνει το νέο ποινικό κώδικα της χώρας. Ο κ. Ερντογάν διαβεβαίωσε επίσης τον κ. Βερχόϊγκεν ότι η νέα νομοθεσία δεν θα περιλαμβάνει ποινικοποίηση της μοιχείας. Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε ότι δεν υπάρχουν άλλες εκκρεμότητες που να μην του επιτρέπουν να προτείνει έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

    [03] Βρετανία και Γαλλία υπέρ της αύξησης του αριθμού μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας.

    24 Sep 2004, 01:44 UTC

    Τζάκ Στρώ

    Η Βρετανία δήλωσε ότι υποστηρίζει την διεύρυνση του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ σε 24 μέλη. Ο υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρώ, δήλωσε χθες στην γενική συνέλευση ότι η Ιαπωνία και η Γερμανία θα πρέπει να γίνουν μόνιμα μέλη του συμβουλίου, μιας και ευθύνονται για το 28% του προϋπολογισμού του ΟΗΕ. Επίσης υποστήριξε την υποψηφιότητα της Βραζιλίας και της Ινδίας για μόνιμες έδρες του Συμβουλίου Ασφάλειας. Από τη πλευρά του ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ, τόνισε ότι και το Παρίσι υποστηρίζει την υποψηφιότητα των τεσσάρων αυτών χωρών και πρόσθεσε ότι και μια Αφρικανική χώρα θα πρέπει να γίνει μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφάλειας.

    [04] Η Ρωσία προτείνει νέο ψήφισμα για την τρομοκρατία και διεθνή διάσκεψη για το Ιράκ.

    24 Sep 2004, 01:55 UTC

    Σεργκέι Λαβρώφ

    Η Ρωσία κυκλοφόρησε χθες σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ, το οποίο προβλέπει την επιβολή εμπάργκο όπλων και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων οργανώσεων που υποθάλπουν τρομοκράτες, καθώς και την ταχύτερη έκδοση υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες. Ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών δήλωσε χθες στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ ότι στόχος του σχεδίου ψηφίσματος είναι η εύρεση των συνδετικών κρίκων τρομοκρατικών δικτύων. Επίσης ο κ. Λαβρώφ ζήτησε την διενέργεια διεθνούς διάσκεψης με την συμμετοχή όλων των σημαντικών πολιτικών δυνάμεων στο Ιράκ, φιλικών, όπως τις χαρακτήρισε, χωρών και του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων μερών, για ένα νέο πολιτικό σύστημα στο Ιράκ.

    [05] Ο Κόλιν Πάουελ ζητά απ' τον Γιασέρ ...

    24 Sep 2004, 02:03 UTC

    Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ζήτησε απ τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, να δώσει τον έλεγχο των δυνάμεων ασφάλειας στον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό. Ο κ. Πάουελ τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα έχει κουραστεί να περιμένει τον κ. Αραφάτ να προβεί στην ανάλογη ενέργεια και προειδοποίησε ότι τίθεται σε κίνδυνο και η οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους. Πάντως χθες τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες και τρεις Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές σκοτώθηκαν σε μάχες έξω από Εβραϊκό οικισμό της Λωρίδας της Γάζας.

    [06] Η Ελλάδα υποβάθμισε το έλλειμμα προϋπολογισμού της

    23 Sep 2004, 16:05 UTC

    Ο επίτροπος για οικονομικά θέματα της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια λεει οτι το στατιστικό γραφείο της κοινότητας μελετά τη λήψη νομικών μέτρων κατά της Ελλάδας, μετά την παραδοχή της οτι υποβάθμισε το έλλειμμα του προϋπολογισμού της τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Αλμούνια προέβη στο σχόλιο αυτό, μία μέρα μετά την παραδοχή εκ μέρους Ελλήνων αξιωματούχων του εν λόγω προβλήματος. Η αποκάλυψή τους δημιούργησε ερωτηματικά για το άν η Ελλάδα είχε τις προϋποθέσεις να υιοθετήσει το 2001 το κοινό νόμισμα της κοινότητας, το ευρώ, σε περίπτωση που είχαν φανερωθεί οι πραγματικοί αριθμοί. Οι χώρες μέλη της ΕΕ πρέπει να συγκρατούν το έλλειμμα του προϋπολογισμού τους εντος του 3% του εθνικού ακαθάριστου προϊόντος τους, για να μπορούν να χρησιμοποιούν το ευρώ. Χθές η Ελλάδα ομολόγησε οτι το πραγματικό έλλειμμα προϋπολογισμού της το 2000 ήταν της τάξης του 4.1%, και όχι 2%, που είχε δηλώσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Οι αριθμοί για τα δύο επόμενα χρόνια διέφεραν επίσης αρκετά απο την πραγματικότητα. Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης επέρριψε ευθύνες για τους πλαστούς αριθμούς στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που ηττήθηκε στις εκλογές του Μαρτίου.

    [07] Ομιλία του Ιγιάντ Αλλάουι στο αμερικανικό κονγκρέσσο

    23 Sep 2004, 16:01 UTC

    Ο κ. Αλλάουι

    Ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ Ιγιάντ Αλλάουι λεει οτι η προσπάθεια για την εδραίωση της σταθερότητας και της δημοκρατίας στο Ιράκ, επιτυγχάνει. Μιλώντας ενώπιον μεικτής συνεδρίασης του αμερικανικού κονγκρέσσου, ο κ. Αλλάουι ευχαρίστησε τις ΗΠΑ επειδή απομάκρυναν απο την εξουσία τον Σαντάμ Χουσείν και υποσχέθηκε οτι οι αμερικανικές θυσίες δεν θα πανε χαμένες. Ο κ. Αλλάουι πρόσθεσε οτι οι περισσότεροι ιρακινοί είναι ευτυχείς που ξεφορτώθηκαν τον Σαντάμ και είναι ευγνώμονες για την ευκαιρία που τους δόθηκε να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Τόνισε δέ οτι, παρά τις δυσκολίες, οι ιρακινοί θεσμοί για την προστασία της δημοκρατίας, ενδυναμώνονται. Η ομιλία του κ. Αλλάγουι στο κονγκρέσσο πραγματοποιήθηκε πρίν απο τις συνομιλίες που θά έχει σήμερα με τον προεδρο Μπούς στο Λευκό Οίκο.

    [08] Βίας συνέχεια στο Ισραήλ

    23 Sep 2004, 16:10 UTC

    Τρείς ισραηλινοί στρατιώτες και τρείς Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές, σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών, σε φυλάκιο ελέγχου του ισραηλινού στρατού κοντά σε εβραϊκό οικισμό στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ είπε οτι οι οπλοφόροι προστατευόμενοι απο την ομίχλη, μπήκαν στο φυλάκιο νωρίς σήμερα το πρωί, γεγονός που ξεκίνησε μάχη διάρκειας 45 λεπτών. Ενας απο τους οπλοφόρους κατάφερε να διαφύγει αλλά σκοτώθηκε αργότερα, αφού άρχισε να πυροβολεί κατά δημοσιογράφων που βρίσκονταν εκεί κοντά. Σύμφωνα με τις αρχές, ένας δημοσιογράφος τραυματίστηκε. Τρείς εξτεμιστικές Παλαιστινιακές ομάδες ανέλαβαν ταυτόχρονα την ευθύνη της επίθεσης. Λίγες ώρες αργότερα, το Ισραήλ είπε οτι εξτρεμιστές στη βόρεια Γάζα εκτόξευσαν αυτοσχέδιους πυραύλους στη νότια ισραηλινή πόλη Σντερότ, τραυματίζοντας μία γυναίκα. Την Τετάρτη, βομβίστρια αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ σκότωσε δύο ισραηλινούς αστυνομικούς και τραυμάτισε 17 περαστικούς.

    [09] Ιράκ: Ο Βρετανός όμηρος εκλιπαρεί για τη ζωή του

    23 Sep 2004, 01:56 UTC

    Οι Ιταλικές αρχές διερευνούν πληροφορίες ότι εκτελέστηκαν και οι δύο Ιταλίδες όμηροι στο Ιράκ. Ιστοσελίδα στο διαδίκτυο έδωσε στη δημοσιότητα μήνυμα που αναφέρει ότι οι δύο γυναίκες εκτελέστηκαν γιατί η Ιταλία δεν απέσυρε τις δυνάμεις της απ το Ιράκ. Νωρίτερα Ιρακινοί εξτρεμιστές της οργάνωσης του καταζητούμενου τρομοκράτη, Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο ο Βρετανός όμηρος, Κένεθ Μπίγκλυ, που απήχθη τη περασμένη εβδομάδα μαζί με δύο Αμερικανούς, εκλιπαρεί τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνυ Μπλέαρ, να ικανοποιήσει τα αιτήματα των απαγωγέων του για να σωθεί η ζωή του. Οι απαγωγείς του Βρετανού ομήρου ζητούν την απελευθέρωση γυναικών κρατουμένων στο Ιράκ. Πάντως τόσο ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών, Τζακ Στρώ, όσο και ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσαν χθες ότι η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τους αντάρτες, το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να ενθαρρύνει περισσότερες απαγωγές.

    Στο μεταξύ, και νέες εκρήξεις βομβών σημειώθηκαν χθες στην ιρακινή πρωτεύουσα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 21 άτομα και να τραυματιστούν πάνω από 200. Βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε 7 άτομα και τραυμάτισε πάνω από 50, έξω από φωτοτυπείο στην δυτική Βαγδάτη, όπου νεοσύλλεκτοι της ιρακινής Εθνικής φρουράς ετοίμαζαν τις αιτήσεις τους. Ένα άλλο αυτοκίνητο εξερράγη στην πλούσια συνοικία αλ Μανσούρ της Βαγδάτης, κοντά σε στρατιωτικό σταθμό έλεγχου. Ενας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και τέσσερεις άλλοι τραυματίστηκαν. Στην άλλη πλευρά της πόλης, αμερικανικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με σιίτες αντάρτες στην συνοικία Σάντρ Σίτυ. Σύμφωνα με τοπικό νοσοκομείο, τουλάχιστον 13 άτομα σκοτώθηκαν και 149 τραυματίστηκαν. Στο βόρειο Ιράκ, ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας στο οδόστρωμα κοντά στην Τικρίτ, ενώ στη Μοσούλη, ακόμα ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επίθεσης.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 25 September 2004 - 1:18:13 UTC