Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-09-29

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλάουι: Αναμένονται σφοδρές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των ανταρτών
  • [02] Ζεμπαρί: Το Νοέμβριο διεθνής διάσκεψη για το Ιράκ.
  • [03] Μπόλτον: Στο ΣΑ θα παραπεμφθεί το θέμα της Βόρειας Κορέας, αν η Πιονγιάνγκ δεν συνεργαστεί.
  • [04] Γκάιτ: Η αποχώρηση των Ισραηλινών απ' την Γάζα θα πρέπει να είναι ολοκληρωτική.
  • [05] H τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα 50 δολάρια το βαρέλι.
  • [06] Oι ΗΠΑ χτίζουν βάσεις για τον Αφγανικό στρατό.
  • [07] Προειδοποίηση για βόμβα και σε δεύτερο αεροσκάφος της Ολυμπιακής.
  • [08] Ευριπίδης Στυλιανίδης: Η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού επιθυμεί στενές και ισχυρές σχέσεις με τις ΗΠΑ
  • [09] Δύο νέες σφυγμομετρήσεις φέρνουν τον πρόεδρο Μπούς να προηγείται
  • [10] Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ
  • [11] Συνομιλίες βασιλιά Αμπντουλλάχ και προέδρου Σιράκ στο Παρίσι

  • [01] Αλλάουι: Αναμένονται σφοδρές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των ανταρτών

    29 Sep 2004, 00:56 UTC

    Ο προσωρινός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλλάουι, δήλωσε ότι οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ενδέχεται να εξαπολύσουν σύντομα στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών στη Φαλλούτζα. Ο κ. Αλλάουι είπε στην Αραβική τηλεόραση ότι οι κάτοικοι της πόλης θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με τους τρομοκράτες στη Φαλλούτζα, όπως είπε επι λέξει, και προειδοποίησε για την πιθανότητα ανάληψης μείζονος στρατιωτικής επιχείρησης, εφόσον δεν αποδώσουν τα πολιτικά μέσα. Στη Φαλλούτζα, πιστεύεται πως κρύβονται και οι υποστηρικτές του τρομοκράτη ηγέτη Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι. Εξάλλου, αμερικανικές δυνάμεις ενεπλάκησαν χθες σε μάχη με Σιίτες πολιτοφύλακες στην συνοικία Σάντρ Σίτυ της Βαγδάτης. Επίσης, δύο βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες σε ενέδρα κοντά στην Βασόρα στο νότιο Ιράκ.

    Στο μεταξύ, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα τροφοδοτήσει τον νέο ιρακινό στρατό με 20 τεθωρακισμένα οχήματα και 100 ελαφρά στρατιωτικά φορτηγά, στα πλαίσια της συμφωνίας του ΝΑΤΟ να βοηθήσει τις Ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας. Ο εκπρόσωπος του Γερμανικού στρατού δήλωσε χθες ότι η πρώτη παράδοση στρατιωτικών οχημάτων θα πραγματοποιηθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου ο Γερμανικός στρατός θα ενημερώσει τους ιρακινούς πως να χρησιμοποιούν και να επισκευάζουν τα νέα οχήματα.

    [02] Ζεμπαρί: Το Νοέμβριο διεθνής διάσκεψη για το Ιράκ.

    29 Sep 2004, 01:04 UTC

    Χοσιάρ Ζεμπαρί

    Ο υπουργός εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπαρί, ανακοίνωσε ότι στις 22 Νοεμβρίου η Αίγυπτος θα φιλοξενήσει τριήμερη διεθνή διάσκεψη σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών, για το Ιράκ. Στην διάσκεψη θα προσκληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι γείτονες του Ιράκ, η Ομάδα των 8 ποιο προηγμένων βιομηχανικά χωρών, η Κίνα, καθώς επίσης και εκπρόσωποι απ τα ΗΕ την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης. Ο κ. Ζεμπαρί τόνισε ότι μέσω της διάσκεψης επιδιώκεται η υποστήριξη των γειτονικών προς το Ιράκ χωρών και της διεθνούς κοινότητας για την πολιτική σταθερότητα στο Ιράκ και τις εκλογές του Ιανουαρίου.

    [03] Μπόλτον: Στο ΣΑ θα παραπεμφθεί το θέμα της Βόρειας Κορέας, αν η Πιονγιάνγκ δεν συνεργαστεί.

    29 Sep 2004, 01:11 UTC

    Τζον Μπόλτον

    Ο αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών, Τζον Μπόλτον, δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ αποτελεί το «επόμενο λογικό βήμα», όπως είπε χαρακτηριστικά, αν η Βόρεια Κορέα δεν επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Το Συμβούλιο Ασφάλειας θα πρέπει να εξετάσει το θέμα είπε ο κ. Μπόλτον, αν η Πιονγιάνγκ συνεχίσει να κωλυσιεργεί. Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι αναβλήθηκε ο νέος γύρος εξαεθνών συνομιλιών για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας που είχε προγραμματιστεί αυτό το μήνα.

    [04] Γκάιτ: Η αποχώρηση των Ισραηλινών απ' την Γάζα θα πρέπει να είναι ολοκληρωτική.

    29 Sep 2004, 01:08 UTC

    Αχμέντ Αμπούλ Γκάιτ

    Ισραηλινά τάνκς εισέβαλαν αργά τη Τρίτη το βράδυ στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, μετά την χθεσινή παλαιστινιακή επίθεση με τουλάχιστον 4 ρουκέτες εναντίον Ισραηλινών πόλεων. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Στο μεταξύ, ο υπουργός εξωτερικών της Αιγύπτου, Αχμέντ Αμπούλ Γκάιτ, δήλωσε χθες στη ΦτΑ ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί στο Ισραήλ με τον πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, με θέμα την προγραμματισμένη αποχώρηση των Ισραηλινών απ τη Γάζα, που, όπως είπε ο κ. Γκάιτ, θα πρέπει να είναι ολοκληρωτική.

    [05] H τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα 50 δολάρια το βαρέλι.

    29 Sep 2004, 01:14 UTC

     

    Η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε χθες τα 50 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, για να κλείσει τελικά στα 49,90 δολάρια, ενώ παραμένουν οι ανησυχίες για ενδεχόμενη διακοπή της ομαλής ροής του μαύρου χρυσού, που χρειάζεται για την ικανοποίηση της αυξανόμενης ζήτησης. Από τη πλευρά της η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να καλμάρει τις διεθνείς αγορές αυξάνοντας την παραγωγή της κατά ενάμισι εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, δηλαδή στα 11 εκατομμύρια βαρέλια.

    [06] Oι ΗΠΑ χτίζουν βάσεις για τον Αφγανικό στρατό.

    29 Sep 2004, 01:25 UTC

    Το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να χτίσει 5 στρατιωτικές βάσεις για τον Αφγανικό στρατό, μετά από σχετικό αίτημα του ίδιου του στρατού του Αφγανιστάν. Μια απ αυτές τις βάσεις θα στεγάσει και την κεντρική διοίκηση των Αφγανών στην Καμπούλ. Υπολογίζεται ότι το κόστος του έργου θα φτάσει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

    [07] Προειδοποίηση για βόμβα και σε δεύτερο αεροσκάφος της Ολυμπιακής.

    29 Sep 2004, 01:49 UTC

    Βρίσκεται καθ οδόν προς την Νέα Υόρκη το δεύτερο, μέσα σε 48 ώρες, αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας που πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση λόγω τηλεφωνήματος ότι υπήρχε βόμβα μέσα στο αεροπλάνο. Αυτή τη φορά το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Σάννον της Ιρλανδίας. Μετά από λεπτομερείς έρευνες αξιωματούχοι του αεροδρομίου επέτρεψαν στο αεροσκάφος να συνεχίσει την πτήση του προς τις ΗΠΑ γιατί δεν βρήκαν τίποτα το ύποπτο. Πάντως οι Ελληνικές αρχές είχαν δηλώσει ότι δεν θεωρούσαν το τηλεφώνημα αξιόπιστο, μιας και όλες οι αποσκευές είχαν ελεγχθεί λεπτομερώς πριν την αποχώρηση του αεροπλάνου απ την Αθήνα.

    [08] Ευριπίδης Στυλιανίδης: Η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού επιθυμεί στενές και ισχυρές σχέσεις με τις ΗΠΑ

    28 Sep 2004, 01:15 UTC

    function doImage(h,w,img) {

    // add padding to h and w

    h = h + 50;

    w = w + 50;

    obj = window.open("http://www.voanews.com/imageViewer.cfm?img="+escape(img),"imageViewer"+h+"_"+w,"toolbar=no,width="+w+",height="+h+",directories=no,status=no,scrollbars=yes,resizable=no,menubar=no");

    }

    MyLanguage = Greek

    Δείτε τη συνέντευξη του κ. Στυλιανίδη στη ΦτΑ

    (RealVideo)

    Ε. Στυλιανίδης

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης αναχωρεί σήμερα Τρίτη για το ταξίδι της επιστροφής στην Αθήνα ύστερα από την επιτυχημένη επίσκεψή του στην Αμερική. Λίγο μετά την ολοκλήρωση των επισήμων επαφών του ο κύριος Στυλιανίδης μίλησε για αποτελέσματα της Αμερικανικής περιοδείας του σε περιεκτική συνέντευξη που παραχώρησε στο Γιώργο Μπίστη για τη Φωνή της Αμερικής και συνεργαζόμενους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία.

    Στην τηλεοπτική της μορφή η συνέντευξη μεταδόθηκε μέσω δορυφόρου στις 9:30 το πρωί, ώρα Ελλάδος, της Τρίτης, 28 Σεπτεμβρίου 2004.

    Κείμενο εκπομπής: Γ. Μπίστης: Βρισκόμαστε στην Πρεσβεία της Ελλάδος στη Ουάσιγκτον μαζί με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος ολοκλήρωσε πολυήμερη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Κύριε Στυλιανίδη να ξεκινήσουμε από τη Νέα Υόρκη, πρώτο σταθμό του ταξιδιού σας. Εκεί συνοδεύσατε τον Υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη στην 59η Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών. Μιλήστε μας για δραστηριότητες είχατε στη Νέα Υόρκη και ιδιαίτερα για το τι βγήκε από αυτές.

    Ε. Στυλιανίδης: Το ταξίδι είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ο βασικός στόχος ήταν η υποστήριξη της υποψηφιότητας της Ελλάδας, για τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας, και αυτό πήγε πολύ καλά. Στο περιθώριο της Συνέλευσης των ΗΕ, εγώ παρακολούθησα τέσσαρες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, από διαφόρους προέδρους και για διάφορα θέματα, από τον Πρόεδρο της Βραζιλίας, τον Πρόεδρο της Τανζανίας, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις 12 χώρες του Human Security Network. Οι παράλληλες συναντήσεις μου έγιναν με περίπου 15 εκπροσώπους κρατών και στόχευαν τόσο στην εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφάλειας όσο και στη διεκδίκηση από τη Θεσσαλονίκη της Εξπο 2008. Φαίνεται ότι και αυτές οι επαφές πήγαν καλά.

    Το πιο σημαντικό , όμως κατά τη γνώμη μου, ήταν ότι μου δόθηκε η ευκαιρία να επικοινωνήσω με τη ομογένεια, Στο Harvard Club, για παράδειγμα, μίλησα σε 160 Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες παρουσιάζοντας τα σχέδια της Ελληνικής κυβέρνησης για την μετα-Ολυμπιακή περίοδο, και προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσω τη επιχειρηματολογία μας, βάσει της οποίας ζητούμε την συμπαράσταση των Ελλήνων της διασποράς, τόσο όσο αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη Ελλάδα και όσο αφορά την ενίσχυση των Ελληνικών εξαγωγών στο εξωτερικό.

    Η αμερικανική αγορά, όπως ξέρετε, είναι εξαιρετικού ενδιαφέροντος για τα συμφέροντά μας. Υπάρχει το δίκτυο το ανθρώπινο, υπάρχουν τα ανταγωνιστικά προϊόντα, που μπορούμε να προωθήσουμε και ζήτησα συμπαράσταση σ αυτή την κατεύθυνση. Νομίζω ότι τη βρήκα.

    Γ. Μπίστης: Τώρα κύριε Στυλιανίδη, ας έρθουμε στη Ουάσιγκτον και τις επαφές που είχατε εδώ με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης αλλά και με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου, όπως ο Ελληνικής καταγωγής Γερουσιαστής Πώλ Σαρμπάνης. Σε τι απέβλεπαν οι συνομιλίες σας στην Αμερικανική πρωτεύουσα και τι πιστεύετε, γενικά, ότι πέτυχε η αποστολή σας;

    Ε. Στυλιανίδης: Οι επαφές ήταν προσανατολισμένες στους δύο τομείς που παρακολουθώ για λογαριασμό της κυβέρνησης, δηλαδή στη αναπτυξιακή συνεργασία, και στη διμερή οικονομική διπλωματία. Στην μεν αναπτυξιακή συνεργασία, το ραντεβού το πρώτο ήταν με τον κύριο Νάτσιο, τον διευθυντή της USAID, της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης, από τον οποίο ζήτησα τεχνογνωσία, προσπαθώντας να πάρουμε κάποιες ιδέες που θα μπορούσαν, προσαρμοσμένες στη Ελληνική πραγματικότητα και στις ελληνικές δυνατότητες, να μας είναι χρήσιμες. Και συμφωνήσαμε σε αυτή τη κατεύθυνση να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία.

    Με τον Γερουσιαστή Σαρμπάνη συζητήσαμε ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος τα οποία πιστεύω ότι είναι χρήσιμα να συζητιούνται, διότι μπορούν να βοηθήσουν και εμάς να καταλάβουμε καλύτερα την αμερικανική πραγματικότητα, αλλά και την αμερικανική πλευρά να κατανοήσει και να επικοινωνήσει, έτσι, ευκολότερα με τη ελληνική κοινή γνώμη.

    Επίσης, προγραμματισμένες επαφές στη Ουάσιγκτον είχα τόσο με το Υπουργείο Εμπορίου, και κυρίως με το τμήμα Εξωτερικού Εμπορίου και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, όσο και με το Υπουργείο Εξωτερικών, παρουσιάζοντας τη δραστηριότητα μας όχι μόνο στα Βαλκάνια πια, αλλά και στη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, μέσα από τον ΟΣΕΠ, τον Οργανισμό Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου, στον οποίο αναλαμβάνουμε και την προεδρία το Νοέμβριο, όσο και στη Ευρω-Μεσογειακή λεκάνη. Εκεί με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας της Ελλάδας, τον ερχόμενο Φεβρουάριο, οργανώνεται μεγάλη συνάντηση απ όλα τα κράτη της Μεσογείου, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα μαζί με διεθνείς τραπεζικούς οργανισμούς να έρθουν στη Αθήνα και να συζητήσουν τα ενδεχόμενα συνεργασίας ή και εξαγωγής τεχνογνωσίας από τη ελληνική, τη ευρωπαϊκή και την αμερικανική πλευρά.

    Γ. Μπίστης: Συνοπτικά κύριε Στυλιανίδη που βρίσκονται σήμερα οι σχέσεις Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών και σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι οι σχέσεις αυτές θα μπορούσαν να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο;

    Ε. Στυλιανίδης: Πιστεύω ότι οι σχέσεις παραδοσιακά ήταν καλές. Θεωρώ ότι οι σχολιασμοί, που κατά καιρούς δημοσιεύτηκαν στα αμερικανικά μέσα μαζική ενημέρωσης, περί αντι-αμερικανισμού στην Ελλάδα, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Πιστεύω ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αλλά και η ελληνική πολιτική ηγεσία, ειλικρινά, επιθυμεί ισχυρές, στενές διμερείς σχέσεις. Σε ποιους τομείς μπορούν αυτές να εξειδικευτούν καταλυτικότερα; Πιστεύω ειλικρινά στον τομέα της διμερούς οικονομική συνεργασίας. Υπάρχει ένα ανθρώπινο δίκτυο εδώ ελληνοαμερικανών που αγαπούν εξίσου και τις δύο πατρίδες τους, το οποίο θα μπορούσε να φανεί χρησιμότατο στα ελληνικά εξαγωγικά συμφέροντα. Αυτό ζήτησα και εγώ από αυτούς. Υπάρχει μία πολύ ανθηρή ελληνική κοινότητα, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη κατεύθυνση της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Υπάρχουν επίσης αμερικανοί που έχουν πολύ καλή εικόνα για τη Ελλάδα.

    Εμείς αυτό που δείχνουμε είναι τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες κάνουμε για να είναι πραγματικά κερδοφόρα και ελκυστική η οποιαδήποτε επένδυση στη περιοχή μας. Αυτό το οποίο παρουσιάζουμε πια στους ξένους επενδυτές δεν είναι τη Ελλάδα ως εσωτερική αγορά, αλλά την Ελλάδα ως κέντρο δραστηριοτήτων και στη βαλκανική αγορά και στην Τουρκική αγορά και στην Παρευξεινια και στην Ευρω-Μεσογειακή αγορά. Η Ελλάδα έχει το εξειδικευμένο προσωπικό, η Ελλάδα έχει τις καλές σταθερές, πολιτικές σχέσεις με όλα αυτά τα κράτη, η Ελλάδα έχει την τεχνογνωσία και τη γνώση της νοοτροπία αυτών των γειτονικών αγορών και παράλληλα είναι ένα σταθερό, ασφαλές ευρωπαϊκό έδαφος που μπορεί να φιλοξενήσει τουλάχιστον το στρατηγείο μίας μεγάλης επιχείρησης που στοχεύει σε αυτές τις αγορές.

    Ζητήσαμε, λοιπόν από τη αμερικανική πλευρά, εκτός από τη ανταλλαγή τεχνογνωσίας που θέλουμε συστηματικά να έχουμε, να μας βοηθήσει, τόσο στη προώθηση των προϊόντων μας στη εσωτερική αγορά των ΗΠΑ, όσο και στην προσπάθεια μας να προσελκύσουμε ξένους επενδυτές στη χώρα μας. Και πιστεύω ότι βρήκαμε ανταπόκριση, αρκεί αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί συστηματικά και στοχευόμενα. Και αυτό σκοπεύουμε να το κάνουμε.

    Γ. Μπίστης: Κύριε Στυλιανίδη σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που αφιερώσατε κοντά μας σήμερα. Να ευχηθώ από την πλευρά μας καλή επιτυχία στο έργο σας, καλό ταξίδι πίσω στην Ελλάδα και να σας ξαναδούμε σύντομα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ε. Στυλιανίδης: Σας ευχαριστώ και εγώ πολύ. Και θα ήθελα επίσης, μέσα από το σταθμό σας να ευχαριστήσω του απόδημους Έλληνες για τη διαχρονική και τη μεγάλη προσφορά που έχουν κάνει στη μητέρα πατρίδα. Εμείς στη Ελλάδα δεν το ξεχνούμε αυτό και να ξέρετε ότι στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι να ακουμπήσουν την πολιτική μας πάνω σε αυτό το κομμάτι του ζωντανού ελληνισμού.

    Γ. Μπίστης: Και πάλι ευχαριστώ κύριε Υπουργέ.

    [09] Δύο νέες σφυγμομετρήσεις φέρνουν τον πρόεδρο Μπούς να προηγείται

    28 Sep 2004, 16:04 UTC

    Ο γερουσιαστής Κέρρυ

    Δύο νέες σφυγμομετρήσεις δείχνουν οτι ο πρόεδρος Μπούς προηγείται σημαντικά στην προτίμηση των εκλογέων του Δημοκρατικού του αντιπάλου Τζών Κέρρυ , καθώς οι δύο υποψήφιοι οδεύουν προς την πρώτη δημόσια αναμέτρησή τους.

    Νέα σφυγμομέτρηση που διεξήγαν η εφημερίδα Ουάσινγκτον Πόστ και ο τηλεοπτικός σταθμός Ει Μπή Σή, έδειξε οτι ο κ. Μπούς προηγείται του κ. Κέρρυ με 51, έναντι 45%. Μία δεύτερη σφυγμομέτρηση της εφημερίδας USA Today και του τηλεοπτικού καναλιού Σι Εν Εν, λέει οτι κ. Μπούς προηγείται κατά 8 μονάδες του κ. Κέρρυ. Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον Πόστ, οι ανηλεείς επιθέσεις του στρατοπέδου Μπούς έχουν βλάψει τον κ. Κέρρυ, επειδή τον παρουσιάζουν ως αναποφάσιστο. Παρά τα προγνωστικά αυτά όμως, η Ουάσινγκτον Πόστ γράφει οτι το 50% των ερωτηθέντων είπαν οτι δεν εγκρίνουν το πώς χειρίζεται ο κ. Μπούς τα προεδρικά του καθήκοντα. Και οι δύο σφυγμομετρήσεις τονίζουν οτι οι επερχόμενες δημόσιες αναμετρήσεις θα έχουν καίριο ρόλο στο να προσελκύσουν αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Ο πρόεδρος Μπούς και ο κ. Κέρρυ προετοιμάζονται σήμερα για το ντημπέιτ της Πέμπτης, που θα έχει ως θέμα του την εξωτερική πολιτική.

    [10] Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ

    28 Sep 2004, 16:09 UTC

    Αμερικανός πεζοναύτης στο Ιράκ

    Ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ Ιγιάντ Αλλάουι προειδοποιεί οτι μία συντονισμένη στρατιωτική επιχείρηση ενδέχεται να είναι απαραίτητη κατά του προπυργίου των ανταρτών στη Φαλλούτζα, εάν αποτύχουν τα πολιτικά μέσα. ΤΑ σχόλιά του στην αραβική τηλεόραση γίνονται ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποιούν σειρά αεροεπιδρομών εναντίον ύποπτων στόχων των ανταρτών στην πόλη αυτή. Νωρίτερα σήμερα, ο αμερικανικος στρατός είπε οτι έπληξε κτίριο που χρησιμοποιείτο απο συντρόφους του καταζητούμενου τρομοκράτη Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι, οι οποίοι σχεδίαζαν επιθέσεις αυτοκτονίας. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσα άτομα σκοτώθηκαν, όμως γιατροί τοπικού νοσοκομείου είπαν οτι απο τις αεροεπιδρομές της Δευτέρας, σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρία. Στη Βαγδάτη, αμερικανικές δυνάμεις υποστηριζόμενες απο αεροπλάνα, συγκρούστηκαν με Σιίτες πολιτοφύλακες στην συνοικία Σάντρ Σίτυ. Στη Ραμάντι, βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο, εξερράγη κοντά σε αυτοκινητοπομπή του αμερικανικού στρατού, ενώ στη Σαμάρα, υποστηρικτές του αλ Ζαρκάγουι, πραγματοποίησαν διαδήλωση στους δρόμους της πόλης.

    [11] Συνομιλίες βασιλιά Αμπντουλλάχ και προέδρου Σιράκ στο Παρίσι

    28 Sep 2004, 16:11 UTC

    Οι ηγέτες της Ιορδανίας και της Γαλλίας

    Ο βασιλιάς Αμπντουλλάχ της Ιορδανίας λέει πως πιστεύει οτι είναι αδύνατον να διεξαχθούν εκλογές στο Ιράκ στην, όπως την χαρακτήρισε "παρούσα κατάσταση χάους". Ο βασιλιάς έκανε το σχόλιο αυτό σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Φιγκαρό, πρίν απο συνάντησή του σήμερα με τον Γάλλο πρόεδρο Ζάκ Σιράκ στο Παρίσι, για συνομιλίες σχετικές με την κατάσταση στο Ιράκ. Ο Ιορδανός μονάρχης είπε οτι άν το Ιράκ προχωρήσει σε εκλογές στην σημερινή κατάσταση αταξίας, οι εξτρεμιστές θα είναι η πιό καλά οργανωμένη πλευρά και ως εκ τούτου, θα είναι σε πλεονεκτική θέση. Αμερικανοί και ιρακινοί ηγέτες εμμένουν οτι οι εκλογές θα γίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα, τον επόμενο Ιανουάριο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 30 September 2004 - 1:18:10 UTC