Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-10-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γιώργος Αλογοσκούφης: Η οικονομία και ο τουρισμός στην Ελλάδα θα πάνε καλά του χρόνου
  • [02] Το βραβείο Νόμπελ ιατρικής σε δύο αμερικανούς επιστήμονες.
  • [03] Ιράκ: Νέα σειρά αμερικανικών επιθέσεων στην Σάντρ Σίτυ της Βαγδάτης.
  • [04] Σήμερα το ντημπέιτ των υποψηφίων αντιπροέδρων.
  • [05] Αραβικές χώρες ζητούν απ' τα ΗΕ να καταδικάσουν τις τελευταίες Ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα.
  • [06] Συγκεκριμένη προθεσμία από Διεθνές Δικαστήριο προς Σερβική ηγεσία για την παράδοση εγκληματιών πολέμου.
  • [07] Απαγγέλθηκαν κατηγορίες και εναντίον συνεργάτη του βομβιστή Ρίτσαρντ Ρήντ.
  • [08] Επίσκεψη Κόλιν Πάουελ στη Βραζιλία
  • [09] Συνεχίζεται η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας
  • [10] Την παραίτησή του υπέβαλε ο φιλομεταρρυθμιστής αντιπρόεδρος του Ιράν
  • [11] Εκρηξη βόμβας και ρουκέτας στην Κέττα, του Πακιστάν
  • [12] Ιράκ: Συνεχίζονται οι Αμερικανο-Ιρακινές επιχειρήσεις στη Σαμάρα
  • [13] Νέα Ισραηλινή επίθεση στη πόλη της Γάζας.
  • [14] Αισιόδοξος ο Τούρκος πρωθυπουργός για την έκθεση της Κομμισιόν.

  • [01] Γιώργος Αλογοσκούφης: Η οικονομία και ο τουρισμός στην Ελλάδα θα πάνε καλά του χρόνου

    05 Oct 2004, 00:36 UTC

    Γιώργος Αλογοσκούφης

    Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης ολοκλήρωσε τετραήμερη επίσκεψη στη Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια της οποίας πήρε μέρος στην ετήσια κοινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Λίγο πριν αναχωρήσει από την Αμερικανική πρωτεύουσα ο κύριος Αλογοσκούφης μίλησε στη δημοσιογράφο της Ελληνικής Υπηρεσίας Ζωή Λεουδάκη για τη συμμετοχή του στη σύνοδο αυτή και για τις επαφές που είχε με αμερικανούς αξιωματούχους και παράγοντες της ομογένειας.

    Κείμενο συνέντευξης

    Ζ. Λεουδάκη: Κύριε Αλογοσκούφη ας ξεκινήσουμε μιλώντας για τις επαφές που είχατε στην Ουάσινγκτον.

    Γ. Αλογοσκούφης: Είχαμε διάφορες επαφές και με υψηλόβαθμα στελέχη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα και από πάρα πολύ μεγάλες τράπεζες. Συζητήσαμε για τη κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας. Υπάρχουν διάφορα θέματα που είναι ανοικτά. Τι θα γίνει μετά τους Ολυμπιακούς, τι θα γίνει με τα ελλείμματα, ποια είναι τα σχέδια μας για τη ανάπτυξη της χώρας. Οπότε είχαμε μία πολύ καλή ευκαιρία και συζητήσαμε με πάρα πολλούς, γιατί τα ζητήματα αυτά αφορούν άμεσα την Ελλάδα. Ξέρετε ότι η Ελλάδα δανείζεται από τις διεθνείς χρηματαγορές και έχει σημασία να δανείζεται με τους καλύτερους δυνατούς όρους.

    Ζ. Λεουδάκη: Αναφερθήκατε στο έλλειμμα, για το οποίο πολλοί έχουν εκφράσει ανησυχίες, και είπατε ότι θέλετε να περιοριστεί γύρω στο 2,8%. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται γύρω στο 5,3%. Πως είναι δυνατόν μέσα σε ένα χρόνο να μειωθεί τόσο πολύ;

    Γιώργος Αλογοσκούφης

    Γ. Αλογοσκούφης: Κοιτάξτε, είναι δυνατόν διότι η επόμενη θα είναι η πρώτη χρονιά, που δεν θα έχουμε τις Ολυμπιακές δαπάνες. Τα έξοδα για τους Ολυμπιακούς αγώνες ήταν πάρα πολύ μεγάλα και οι δαπάνες αυτές δεν θα υπάρχουν του χρόνου. Υπάρχουν πια ελάχιστες ολυμπιακές δαπάνες για τη αποπληρωμή κάποιων από τα έργα, που δεν έχουν αποπληρωθεί ακόμη. Αυτό λοιπόν θα βοηθήσει πολύ την προσαρμογή.

    Κατά τα άλλα, θα πρέπει να γίνει και μία γενικότερη εξοικονόμηση στο δημόσιο τομέα, διότι έχουμε αυτές τις υποχρεώσεις στην ΕΕ, να έχουμε το έλλειμμα κάτω από το 3%. Αυτό έχει πολύ μεγάλη πολιτική σημασία, μία χώρα να μην παραβαίνει τους κανόνες τους Ευρωπαϊκούς, και δεν έχουμε σκοπό να τους παραβούμε.

    Με τον προϋπολογισμό, που έχουμε ήδη παρουσιάσει στη Ελλάδα και ο οποίος θα συζητηθεί και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, κάνουμε μία ήπια προσαρμογή και οι ολυμπιακές δαπάνες, που μειώνονται σημαντικά, αλλά και οι υπόλοιπες δαπάνες του δημοσίου και ένα μέρος των αμυντικών δαπανών περιορίζονται, ώστε να είμαστε συνεπείς και με τις Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις μας, αλλά να έχουμε και μία οικονομική πολιτική η οποία να μην βασίζεται σε ελλειμματικούς προϋπολογισμούς.

    Ζ. Λεουδάκη: Απλώς, σ έναν κοινό θνητό, η διαφορά από το 5,3% στο 2,8% φαίνεται υπερβολικά μεγάλη.

    Γ. Αλογοσκούφης: Η διαφορά φαίνεται υπερβολικά μεγάλη ακριβώς γιατί παραγνωρίζετε το ότι η μισή από τη διαφορά θα καλυφθεί από το γεγονός ότι δεν θα χρειαστεί να ξαναγίνουν αυτές οι δαπάνες για τους Ολυμπιακούς. ’ρα μιλάμε για τη μισή προσαρμογή, στην ουσία. Επίσης, θα βοηθήσει πολύ τη προσαρμογή το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, πιστεύουμε τον επόμενο χρόνο, με πολύ υψηλούς ρυθμούς. Αυτό πάντα βοηθάει την προσαρμογή των ελλειμμάτων διότι αν ακολουθήσεις μία σφικτή πολιτική, όσο αφορά τις δαπάνες, σε μία οικονομία που αναπτύσσεται γρήγορα, και περισσότερα έσοδα θα έχεις, φορολογικά, και αυτό με τη σειρά του βοηθά πολύ στη αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

    Η οικονομία θα αναπτύσσεται γιατί και ο τουρισμός, πιστεύουμε μετά τη μεγάλη επιτυχία των Ολυμπιακών αγώνων, θα πάει πολύ καλύτερα του χρόνου. Θα θέλαμε επίσης να δούμε και πολύ περισσότερους Αμερικανούς τουρίστες στη Ελλάδα, του χρόνου. Και οι εξαγωγές θα πάνε πολύ καλύτερα γιατί αναπτύσσεται και η Ευρωπαϊκή οικονομία η οποία δεν πήγαινε καλά τα τελευταία χρόνια. Η ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής οικονομίας θα βοηθήσει, οπωσδήποτε τις εξαγωγές μας και όλους τους κλάδους που βασίζονται στις σχέσεις με τη Ευρωπαϊκή ένωση.

    Ζ. Λεουδάκη: Ας επανέλθουμε στις επαφές σας στη Ουάσιγκτον. Συναντηθήκατε και με τον ελληνικής καταγωγής, δημοκρατικό Γερουσιαστή Πωλ Σαρμπάνη, ο οποίος είναι και ηγετικό μέλος της επιτροπής τραπεζικών και Οικονομικών υποθέσεων, Οικονομικών και εξωτερικών σχέσεων. Τι θέματα συζητήσατε μαζί του;

    Γ. Αλογοσκούφης: Όπως ξέρετε ο κύριος Σαρμπάνης ενδιαφέρεται για όλα τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Συζητήσαμε το σύνολο των θεμάτων και τα οικονομικά, για τους ολυμπιακούς αγώνες και για τα εξωτερικά. Είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα ότι έχουμε ένα Ελληνικής καταγωγής Γερουσιαστή, όπως τον κύριο Σαρμπάνη, ο οποίος έχει το κύρος που έχει εδώ στις ΗΠΑ και που ενδιαφέρεται πραγματικά και που έχει βαθιά γνώση για τα Ελληνικά θέματα.

    Ζ. Λεουδάκη: Ας περάσουμε τώρα σε ένα άλλο θέμα. Πρόσφατα δημοσιεύματα στις εφημερίδες υπολογίζουν ένα πάρα πολύ μεγάλο αριθμό ανέργων μετά τους Ολυμπιακούς. Αν αυτά τα στοιχεία είναι πράγματι ακριβή, πως επηρεάζουν την ελληνική οικονομία;

    Γ. Αλογοσκούφης: Στους Ολυμπιακούς αγώνες υπήρξαν πάρα πολλοί ανειδίκευτοι εργάτες, κυρίως από το εξωτερικό, που δούλεψαν. Έτσι κι αλλιώς θα συνεχιστούν πολλά έργα, όχι στην Αθήνα πια, αλλά στην ελληνική περιφέρεια, και πολλοί από αυτούς θα μετακινηθούν και θα δουλέψουν στα έργα της περιφέρειας.

    Αλλά το ζήτημα της ανεργίας στην Ελλάδα είναι πιο σοβαρό από αυτό που έχει να κάνει με τους Ολυμπιακούς αγώνες, διότι οι έλληνες άνεργοι είναι άνεργοι γιατί δεν υπάρχουν στην Ελλάδα κατάλληλες δουλειές για ανθρώπους καλλιεργημένους, μορφωμένους, με μεγαλύτερη εξειδίκευση. Και αυτό είναι για μας τώρα το στοίχημα να προσελκύσουμε επενδύσεις και δραστηριότητες τέτοιες που να απασχολούν αυτούς τους ανθρώπους. Δεν είναι δηλαδή η Ελλάδα μία χώρα που πρέπει να βασίζεται στη ανειδίκευτη εργασία για την απασχόληση. Πρέπει να βασιζόμαστε στη εξειδικευμένη εργασία για να είμαστε και πιο ανταγωνιστικοί και να παράγουμε και προϊόντα που να είναι ανταγωνιστικά διεθνώς. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για μας και την πολιτικής μας, και την φορολογική και την αναπτυξιακή και οι αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε στη αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας με τις αποκρατικοποιήσεις, εκεί στοχεύει, στο να έχουμε καλύτερες δουλειές για τους Έλληνες, γιατί οι Έλληνες δεν ζητάνε πια τις ανειδίκευτες δουλειές.

    Ζ. Λεουδάκη: Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Υπουργέ.

    Γ. Αλογοσκούφης: Σας ευχαριστώ και εγώ.

    [02] Το βραβείο Νόμπελ ιατρικής σε δύο αμερικανούς επιστήμονες.

    05 Oct 2004, 03:06 UTC

    Λίντα Μπακ

    Δύο Αμερικανοί επιστήμονες κέρδισαν το φετινό βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για τις πρωτοποριακές έρευνες τους για την αίσθηση της όσφρησης. Πρόκειται για τον Ρίτσαρντ ’ξελ και την Λίντα Μπάκ, που ανακάλυψαν οικογένεια γονιδίων που επιτρέπουν την αναγνώριση και απομνημόνευση συγκεκριμένων οσμών, από το άρωμα ενός τριαντάφυλλου, μέχρι την οσμή του χαλασμένου γάλακτος.

    Ρίτσαρντ ’ξελ

    Η επιτροπή των βραβείων Νόμπελ συνεχάρη τους δύο επιστήμονες για το ότι από μόνοι τους κατάφεραν να χαρτογραφήσουν πλήρως μια απ τις σημαντικότερες ανθρώπινες αισθήσεις. Οι δύο αμερικανοί επιστήμονες εξέφρασαν έκπληξη για την επιλογή τους και ευχαρίστησαν την Σουηδική Ακαδημία για την τιμή.

    [03] Ιράκ: Νέα σειρά αμερικανικών επιθέσεων στην Σάντρ Σίτυ της Βαγδάτης.

    05 Oct 2004, 02:41 UTC

    Oι Αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν στόχους ανταρτών στην συνοικία Σάντρ Σίτυ της Βαγδάτης, και στην Φαλούτζα, μετά από σειρά βομβιστικών επιθέσεων στην Ιρακινή πρωτεύουσα και την Μοσούλη που κόστισαν τη ζωή σε 24 άτομα. Εξάλλου εδώ στην Ουάσιγκτον, ο αμερικανός υπουργός άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι ίσως χρειαστούν και άλλες μαζικές επιθέσεις, όπως αυτή της περασμένης εβδομάδας στη Σαμάρα, για την σταθεροποίηση του Ιράκ και την εξουδετέρωση των ανταρτών. Στο μεταξύ, δύο Ινδονήσιες που κρατούνταν όμηροι εδώ και μέρες στο Ιράκ, αφέθηκαν χθες ελεύθερες, ενώ ο ακραίος Σιίτης κληρικός, Μοκτάντα Αλ Σάντρ, ζητά την απελευθέρωση των δύο Γάλλων ομήρων, γιατί, όπως είπε, η Γαλλία δεν συμμετέχει στις κατοχικές δυνάμεις στο Ιράκ.

    [04] Σήμερα το ντημπέιτ των υποψηφίων αντιπροέδρων.

    05 Oct 2004, 02:50 UTC

    Δεκάδες εκατομμύρια αμερικανοί ψηφοφόροι θα παρακολουθήσουν απόψε το βράδυ, ώρα Αμερικής, την τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο υποψηφίων για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ, που θα πραγματοποιηθεί στο Κλήβελαντ του Οχάιο. Το ντημπέιτ μεταξύ του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινυ και του υποψηφίου αντιπροέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, γερουσιαστή απ την Βόρεια Καρολίνα, Τζον Έντουαρντς, θεωρείται από πολλούς αναλυτές πολύ ποιο σημαντικό σε σύγκριση με τις τηλεμαχίες των υποψηφίων αντιπροέδρων στο παρελθόν, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον πρόεδρο Μπούς και τον αντίπαλο του Τζον Κέρρυ να ισοψηφούν με ποσοστό 49%.

    [05] Αραβικές χώρες ζητούν απ' τα ΗΕ να καταδικάσουν τις τελευταίες Ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα.

    05 Oct 2004, 02:44 UTC

    ’ραβες διπλωμάτες υπέβαλαν σχέδιο ψηφίσματος στο συμβούλιο ασφαλείας των ΗΕ που καταδικάζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Πάνω από 60 Παλαιστίνιοι και τουλάχιστον 5 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους από την περασμένη εβδομάδα που ξεκίνησαν οι Ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις έως ότου σταματήσουν οι επιθέσεις Παλαιστινίων με ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ. Από τη πλευρά του ο γ.γ. των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, ζήτησε απ το Ισραήλ να σταματήσει τις επιχειρήσεις και απ τους Παλαιστινίους να τερματίσουν τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Στο μεταξύ, Ισραηλινός πύραυλος σκότωσε ένοπλο Παλαιστίνιο στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια της Γάζας, ενώ δύο Παλαιστίνιοι και ένας ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινής εισβολής στη Ραμάλλα της Δυτικής Όχθης.

    [06] Συγκεκριμένη προθεσμία από Διεθνές Δικαστήριο προς Σερβική ηγεσία για την παράδοση εγκληματιών πολέμου.

    05 Oct 2004, 03:01 UTC

    Κάρλα Ντελ Πόντε

    Η αρχιεισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου εγκλημάτων πολέμου στη Χάγη, Κάρλα Ντελ Πόντε, έδωσε στην Σερβική ηγεσία προθεσμία μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου για την παράδοση καταζητούμενων εγκληματιών πολέμου. Η κ. Ντελ Πόντε δήλωσε χθες στον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, τον πρωθυπουργό, Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα και τον υπουργό εξωτερικών, Βουκ Ντράσκοβιτς, ότι έχουν δύο μήνες πριν την έκθεση της στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ για την συμμόρφωση της Σερβίας με τις διωκτικές προσπάθειες του Διεθνούς Δικαστηρίου. Από την πλευρά της η Σερβική ηγεσία δήλωσε ότι θέλει να βοηθήσει, αλλά ο πρωθυπουργός Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα, τόνισε ότι η συνεργασία της Σερβίας με το Διεθνές Δικαστήριο θα πρέπει να κριθεί και σε συνάρτηση με την σπουδαιότητα της διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα.

    [07] Απαγγέλθηκαν κατηγορίες και εναντίον συνεργάτη του βομβιστή Ρίτσαρντ Ρήντ.

    05 Oct 2004, 02:55 UTC

    Τζον ’σκροφτ

    Οι αμερικανικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες για συνωμοσία με στόχο την ανατίναξη επιβατικών αεροσκαφών με κρυμμένα εκρηκτικά, εναντίον του 25άχρονου βρετανού Σαατζίντ Μπαντάτ, συνεργάτη του καταδικασμένου ήδη βομβιστή Ρίτσαρντ Ρήντ, που είχε προσπαθήσει να ανατινάξει αεροσκάφος με εκρηκτικά κρυμμένα στα παπούτσια του. Σε συνέντευξη τύπου χθες εδώ στην Ουάσινγκτον, ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζών Ασκροφτ, δήλωσε ότι εναντίον του Σαατζίντ Μπαντάτ απαγγέλλονται κατηγορίες, μεταξύ άλλων, για απόπειρα δολοφονίας και απόπειρα καταστροφής αεροσκάφους, που τιμωρούνται ακόμη και με ισόβια κάθειρξη. Παρόμοιες κατηγορίες έχουν απαγγελθεί εναντίον του Σαατζίντ Μπαντάτ και στη Βρετανία, όπου βρίσκεται στη φυλακή εδώ και ένα χρόνο. Ο Ρίτσαρντ Ρήντ εκτίει ήδη ποινή ισόβιας κάθειρξης στις ΗΠΑ, αφού δήλωσε ένοχος στις κατηγορίες που τον βάραιναν για την απόπειρα ανατίναξης του αεροσκάφους που εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι-Μαϊάμι, τον Δεκέμβριο του 2001.

    [08] Επίσκεψη Κόλιν Πάουελ στη Βραζιλία

    04 Oct 2004, 16:25 UTC

    Ο κ. Πάουελ

    O αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ φθάνει σήμερα στη Βραζιλία, για συνομιλίες πάνω σε θέματα ασφάλειας και οικονομίας. Ο κ. Πάουελ θα έχει συναντήσεις με Βραζιλιάνους επιχειρηματίες στο Σάο Πάολο, που είναι το επιχειρηματικό και οικονομικό κέντρο της χώρας. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στη πρωτεύουσα Μπραζίλια για συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας, Λουίζ Ινιάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Το Στέητ Ντηπάρτμεντ λέει οτι συνομιλίες τους θα εστιαστούν στην πολιτική κατάσταση στη Βενεζουέλα, καθώς και την συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα ασφάλειας και εμπορίου. Οπως αναμένεται, ο κ. Πάουελ θα εκφράσει τις ευχαριστίες των ΗΠΑ προς την Βραζιλία, επειδή ηγείται της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στην Αιτή. Το ταξίδι του κ. Πάουελ θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη.

    [09] Συνεχίζεται η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας

    04 Oct 2004, 16:30 UTC

    Τραυματισμένος νεαρός Παλαιστίνιος στη Τζαμπαλίγια

    Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές εκτόξευσαν και πάλι ρουκέτες μέσα στο νότιο Ισραήλ, παρά την τεράστια επιχείρηση του ισραηλινού στρατού, με στόχο τον τερματισμό τέτοιων επιθέσεων. Πάνω απο 60 Παλαιστίνιοι και αρκετοί ισραηλινοί σκοτώθηκαν απο τότε που άρχισε η επιχείρηση αυτή, την περασμένη Τετάρτη. Παρόλα αυτά, σήμερα Δευτέρα, δύο παλαιστινιακές ρουκέτες έπληξαν την πόλη Σντερότ, τραυματίζοντας ελαφρά ένα άτομο. Οι επιθέσεις έγιναν καθώς ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν σήμερα τουλάχιστον 6 Παλαιστινίους, μεταξύ των οποίων 4 εξτρεμιστές και 2 άμαχοι πολίτες. Στο μεταξύ, τα ισραηλινά στρατεύματα και τάνκς προχώρησαν βαθύτερα στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια, ενώ άλλες μονάδες άνοιξαν νέο μέτωπο στην Κάν Γιουνίς. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν ορκίστηκε να σταματήσει την εκτόξευση πυραύλων στο νότιο Ισραήλ απο τους εξτρεμιστές. Την Κυριακή δήλωσε οτι η ισραηλινή προέλαση στην Γάζα θα συνεχιστεί, μέχρις ότου σταματήσουν τελείως οι εν λόγω επιθέσεις.

    [10] Την παραίτησή του υπέβαλε ο φιλομεταρρυθμιστής αντιπρόεδρος του Ιράν

    04 Oct 2004, 16:34 UTC

    Ο κ. Αμπντάχι

    Στο Ιράν, ένας απο τους κύριους μεταρρυθμιστές της χώρας, ο αντιπρόεδρος Μωχάμεντ Αλί Αμπντάχι, δήλωσε οτι παραιτείται απο την κυβέρνηση. Ο κ. Αμπντάχι είπε σε φοιτητικό ειδησεογραφικό πρακτορείο οτι περιμένει τώρα απο τον πρόεδρο Μωχάμεντ Χαταμί να εγκρίνει την παραίτησή του και οτι ελπίζει να έχει σύντομα την απάντησή του. Ο αντιπρόεδρος, που είναι ο ίδιος κληρικός, θεωρείται ως ένας απο τους πιό εύγλωττους οπαδούς του κάποτε ισχυρού μεταρρυθμιστικού κινήματος στο Ιράν. Ομως, ο κ. Αμπντάχι είπε οτι δεν μπορεί πλέον να ασκεί τα καθήκοντά του, λόγω των πολιτικών διαφορών μεταξύ εκείνου και των σκληροπυρηνικών που απέκτησαν τον έλεγχο της βουλής μετά τις εκλογές της Παρασκευής. Η είδηση της σχεδιαζόμενης παραίτησης του κ. Αμπντάχι κυκλοφόρησε σήμερα, ενώ χθές, η βουλή στην οποία κυριαρχούν οι συντηρητικοί, απέπεμψε ένα ακόμα φιλομεταρρυθμιστή βουλευτή, τον υπουργό Μεταφορών Αχμάντ Κοράμ, που κατηγορήθηκε απο τους συντηρικούς για διαφθορά και κακή διαχείρηση του υπουργείου του.

    [11] Εκρηξη βόμβας και ρουκέτας στην Κέττα, του Πακιστάν

    04 Oct 2004, 16:37 UTC

    H αστυνομία στο νοτιοδυτικό Πακιστάν λέει οτι έκρηξη βόμβας και ρουκέτας δόνησαν την πόλη Κέττα, την πρωτεύουσα της επαρχίας του Μπαλουχιστάν, προξενώντας πανικό, αλλά όχι ζημίες ή τραυματισμούς. Οι αρχές είπαν οτι η ρουκέτα έπεσε κοντά σε στάδιο όπου γινόταν αθλητική συνάντηση, ενώ η βόμβα έπληξε το κέντρο της πόλης. Κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις της Κυριακής, αλλά οι αρχές υποψιάζονται οτι τοπικοί αντάρτες βρίσκονται πίσω από αυτές. Η βία στο Μπαλουχιστάν έχει αυξηθεί κατά τους τελευταίους μήνες και συνήθως αποδίδεται στους τοπικούς φυλάρχους, οι οποίοι επιθυμούν μεγαλύτερο μερίδιο απο τα κέρδη που προέρχονται απο τον ορυκτό πλούτο και το πετρέλαιο της περιοχής.

    [12] Ιράκ: Συνεχίζονται οι Αμερικανο-Ιρακινές επιχειρήσεις στη Σαμάρα

    04 Oct 2004, 00:55 UTC

     

    Αμερικανικές και Ιρακινές δυνάμεις συνεχίζουν να ψάχνουν για κρησφύγετα ανταρτών στη Σαμάρα, μετά από διήμερες επιχειρήσεις κατά των ανταρτών στη πόλη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 125 αντάρτες και να συλληφθούν άλλοι 88. Πάντως υπάρχουν και θύματα από μέρους αμάχων. Το πρακτορείο Associated Press φέρει αξιωματούχο τοπικού νοσοκομείου να δηλώνει ότι 70 πτώματα κατέληξαν στο νεκροτομείο του εν λόγω νοσοκομείου, 23 απ τα οποία ήταν παιδιά. Στο μεταξύ, αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους στη Φαλούτζα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 άτομα και να τραυματιστούν 10 άλλα. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι κατά την τελευταία αυτή επίθεση επλήγη κτήριο που χρησιμοποιούνταν από συνεργάτες του Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι.

    Εξάλλου, ο αδελφός του Βρετανού ομήρου, Κέννεθ Μπίγκλυ, που συνεχίζει να κρατείται από συνεργάτες του καταζητούμενου τρομοκράτη, Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι στο Ιράκ, ζήτησε απ τον ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Γκαντάφι, να μεσολαβήσει για την απελευθέρωση του αδελφού του. Ο Πωλ Μπίγκλυ δήλωσε ότι το Ίδρυμα Γκαντάφι του απάντησε πως θα κάνει ότι μπορεί για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του Κέννεθ Μπίγκλυ. Στο μεταξύ, οι αρχές προσπαθούν να καθορίσουν την ταυτότητα των πτωμάτων ενός άνδρα και μιας γυναίκας, που εμφανισιακά μοιάζουν με δυτικούς και βρέθηκαν νότια της Βαγδάτης αυτό το Σαββατοκύριακο.

    [13] Νέα Ισραηλινή επίθεση στη πόλη της Γάζας.

    04 Oct 2004, 01:04 UTC

    Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι Ισραηλινά αεροσκάφη επιτέθηκαν με δύο πυραύλους εναντίον Παλαιστίνιων εξτρεμιστών στη πόλη της Γάζας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τοπικός διοικητής της Χαμάς και δύο άλλα άτομα. Λίγες ώρες νωρίτερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι θα διευρυνθούν οι επιχειρήσεις στη Γάζα που στοχεύουν στο να σταματήσουν τις επιθέσεις με ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ. Ο κ. Σαρόν δήλωσε χθες ότι περίπου 2 χιλιάδες Ισραηλινοί στρατιώτες και τάνκς εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια στην Γάζα. Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν επίσης νέο μέτωπο στην πόλη Χαν Γιουνίς. Τουλάχιστον 65 Παλαιστίνιοι και 5 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους απ την Τετάρτη. Πάντως παρά τις Ισραηλινές επιχειρήσεις Παλαιστίνιοι έριξαν μια ακόμη ρουκέτα χθες στο Ισραήλ, ενώ οι Ισραηλινοί απάντησαν με αεροεπιδρομή που κόστισε τη ζωή σε τρεις Παλαιστίνιους.

    [14] Αισιόδοξος ο Τούρκος πρωθυπουργός για την έκθεση της Κομμισιόν.

    04 Oct 2004, 01:12 UTC

     

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε σιγουριά ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα δοθεί στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα, θα προτείνει την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη χώρα του για ένταξη στην ενωμένη Ευρώπη. Σε συνέντευξη του προς τη Γερμανική τηλεόραση, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να συμφωνήσει με οτιδήποτε άλλο πέραν της πλήρους ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απέρριψε υπονοούμενα ορισμένων Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι η Τουρκία δεν ασπάζεται τις Ευρωπαϊκές αξίες. Πάντως ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα διεύρυνσης, Γκούντερ Βερχόιγκεν, δήλωσε ότι η έκθεση θα είναι ιδιαίτερα επικριτική αναφορικά με τα επίπεδα συμμόρφωσης της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο, ιδιαίτερα σε θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο κ. Ερντογάν βρίσκεται στο Βερολίνο για συνομιλίες με το Γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 6 October 2004 - 1:19:50 UTC