Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-11-04

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: Νέοι Αμερικανικοί βομβαρδισμοί στη Φαλλούτζα.
  • [02] Επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του Γιασέρ Αραφάτ.
  • [03] Διήμερη σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
  • [04] Βουλή και Γερουσία παραμένει στα χέρια των ρεπουμπλικανών
  • [05] Ο Κέρρυ παραδέχεται την ήττα του
  • [06] Ο Χαμίντ Καρζάι, επίσημα πρόεδρος ...

  • [01] Ιράκ: Νέοι Αμερικανικοί βομβαρδισμοί στη Φαλλούτζα.

    04 Nov 2004, 01:54 UTC

    Στο Ιράκ, οι αμερικανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν και πάλι στόχους ανταρτών στην Φαλλούτζα, καθώς οι αντάρτες ενέτειναν τις επιθέσεις τους σ ολόκληρη τη χώρα. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι βόμβες έπληξαν διάφορα σημεία της Φαλλούτζα, ενώ αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι καταστράφηκαν αποθήκες πυρομαχικών. Οι αμερικανικές και Ιρακινές δυνάμεις προετοιμάζονται για μαζική στρατιωτική επίθεση εναντίον ανταρτών ενόψει τον εκλογών του Ιανουαρίου. Στο μεταξύ στη Βαγδάτη οι αντάρτες σκότωσαν ανώτερο αξιωματούχο του Ιρακινού υπουργείου πετρελαίου και επιτέθηκαν εναντίον φυλακίου κοντά στο κύριο αεροδρόμιο της Ιρακινής πρωτεύουσας. Επίσης ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε σε βομβιστική επίθεση νότια της Βαγδάτης.

    [02] Επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του Γιασέρ Αραφάτ.

    04 Nov 2004, 01:59 UTC

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι, μετά από ξαφνική επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του, ο Γιασέρ Αραφάτ, μεταφέρθηκε χθες στην μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου του Παρισιού στο οποίο νοσηλεύεται απ την περασμένη Παρασκευή. Τονίζουν πάντως ότι δεν κινδυνεύει η ζωή του Παλαιστίνιου ηγέτη. Δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάσταση του κ. Αραφάτ, αλλά σήμερα έχει προγραμματιστεί συνέντευξη τύπου με τους θεράποντες γιατρούς του.

    [03] Διήμερη σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

    04 Nov 2004, 02:06 UTC

    Αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες η διήμερη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναμένεται ότι θα επικεντρωθεί σε θέματα όπως το Ιράκ, το Μεσανατολικό και οι προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στους κόλπους της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αναμένεται ότι οι 25 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσφέρουν στο Ιράκ οικονομική και οργανωτική βοήθεια ενόψει τον εκλογών του Ιανουαρίου, ενώ την Παρασκευή αναμένονται συνομιλίες των 25 Ευρωπαίων ηγετών με τον προσωρινό πρωθυπουργό του Ιράκ, Ιγιάντ Αλλάουι.

    [04] Βουλή και Γερουσία παραμένει στα χέρια των ρεπουμπλικανών

    03 Nov 2004, 20:05 UTC

    Τομ Ντασλ

    Οι Ρεπουμπλικανοί εκτός από την προεδρία διατηρούν το έλεγχο και στη Βουλή και τη Γερουσία. Σε μια πρωτοφανή εξέλιξη ο αρχηγός των δημοκρατικών στη Γερουσία, Τομ Ντασλ, από τη Νότια Ντακότα, νικήθηκε από το ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, πρώην βουλευτή, Τομ Θουν. Ήταν η πρώτη φορά τα τελευταία 50 χρόνια που έχασε τις εκλογές ο αρχηγός ενός κόμματος στη Γερουσία , που είχε θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή.

    Οι ρεπουμπλικανοί διεύρυναν ακόμα περισσότερο την πλειοψηφία τους στο σώμα αυτό του Κογκρέσου, κερδίζοντας έδρες που εκκενώθηκαν από τους δημοκρατικούς κατόχους τους στις πολιτείες Τζώρτζια και Βόρεια και Νότια Καρολίνα.

    Μπάρακ Ομπάμα

    Από την πλευρά τους οι δημοκρατικοί κέρδισαν μία έδρα στο Ιλλινόϊ. Συγκεκριμένα την έδρα αυτή την οποία κατείχε ο ρεπουμπλικανός Πήτερ Φιτζέραλντ, την κέρδισε πολιτειακός γερουσιαστής Μπάρακ Ομπάμα, που είναι γιος Κενυάτη με Αμερικανίδα μητέρα. Ο κ. Ομπάμα, που είχε εκφωνήσει την κύρια ομιλία στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών τον Ιούλιο, είναι ο πρώτος αφροαμερικανός που καταλαμβάνει γερουσιαστική έδρα.

    Επίσης αναμένεται πως στο Κολοράντο ο δημοκρατικός αρχιεισαγγελέας Κεν Σαλαζάρ θα κερδίσει την έδρα που κατείχε ο ρεπουμπλικανός Μπεν Νάϊτχόρσε Κάμπελ, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε.

     

    Στις εκλογές διακυβεύονταν συνολικά 34 γερουσιαστικές έδρες. Αλλά και στη Βουλή, όπου παίζονταν 435 έδρες οι ρεπουμπλικανοί κέρδισαν έδαφος. Όμως το ρεπουμπλικανικό κόμμα υπέστη μια σοβαρή ήττα στο Ιλλινόϊ, όπου ο βουλευτής Φιλ Κρέην, που ήταν ο ρεπουμλικανός με τη μεγαλύτερη βουλευτική θητεία έχασε την έδρα του, την οποία κέρδισε η δημοκρατική αντίπαλός του Μελίσα Μπην.

    Από την πλευρά τους οι δημοκρατικοί έχασαν δύο έδρες στο Τέξας, που τις κατείχαν οι βετεράνοι βουλευτές Μάρτιν Φροστ και Τσαρλς Στέηχολμ μετά από την ανακατανομή των εκλογικών περιφερειών, που προώθησαν οι ρεπουμπλικανοί προς όφελος του κόμματός τους.

    [05] Ο Κέρρυ παραδέχεται την ήττα του

    03 Nov 2004, 21:11 UTC

    O υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος για την προεδρία, Τζον Κέρυ, παραδέχτηκε την ήττα του στις χθεσινές εκλογές με τηλεφώνημά του προς τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Τζωρτζ Μπους.

    Πριν τέσσερα χρόνια οι Αμερικανοί είχε χρειαστεί να περιμένουν αρκετές εβδομάδες για να μάθουν ποιος θα ήταν ο επόμενος πρόεδρός τους, καθώς τα αποτελέσματα των τότε εκλογών είχαν «σκαλώσει» στη Φλώριδα.

    Ο κύριος Κέρρυ με τη σύζυγό του

    Φέτος υπήρχε ξανά κίνδυνος να συμβεί το ίδιο δεδομένου ότι η καταμέτρηση των ψήφων στην κρίσιμη πολιτεία του Οχάϊο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Όμως μετά από την παραδοχή της ήττας από μέρους του κ. Κέρυ η αναμονή τελείωσε.

    Ο πρόεδρος Μπους διατηρεί ένα μικρό αλλά σημαντικό προβάδισμα στο Οχάϊο και εκλογικοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως οι ψήφοι που δεν έχουν καταμετρηθεί ακόμα δεν είναι αρκετές για να υπερκεραστεί η διαφορά που χωρίζει τον κ. Μπους από τον κ. Κέρρυ.

    Έντουαρντς και Κέρρυ παραδέχονται την ήττα τους

    Με τις 20 εκλεκτορικές ψήφους που διαθέτει το Οχάϊο ο πρόεδρος Μπους θα εξασφαλίσει πάνω από τις 270 που απαιτούνται προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές.

    Οι συνολικά 538 εκλεκτορικές ψήφοι είναι κατανεμημένες ανάλογα με τον πληθυσμό και την εκπροσώπηση στο κογκρέσο της κάθε πολιτείας. Ακόμα και πριν από την αποδοχή της ήττας από μέρους του κ. Κέρρυ οι οπαδοί του κ. Μπους ήταν πεπεισμένοι πως ο υποψήφιός τους θα κέρδιζε τις εκλογές. Όπως είχε πει ο διευθυντής προσωπικού του Λευκού Οίκου Αντριου Καρντ: «Είμαστε σίγουροι ότι ο πρόεδρος Μπους επανεξελέγη με τουλάχιστον 286 εκλεκτορικές ψήφους. Επίσης έχει εξασφαλίσει τη λαϊκή ψήφο και μάλιστα με διαφορά τριάμισυ εκατομμυρίων.»

    Ο κ. Καρντ πρόσθεσε πως τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν ότι ο κ. Μπους έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος. Το επιτελείο του κ. Κέρυ ακόμα και μέχρι σήμερα το πρωί επεδίωκε πλήρη καταμέτρηση των ψήφων στο Οχάϊο προκειμένου να υπάρξει διακήρυξη της νίκης και παραδοχή της ήττας.

    Όπως δήλωσε ο εκλογικός εταίρος του κ. Κέρυ για την αντιπροεδρία, γερουσιαστής Τζον Έντουαρντς: «Τόσο ο Τζον Κέρρυ όσο και εγώ υποσχεθήκαμε στον αμερικανικό λαό πως αυτή τη φορά θα υπολογιζόταν κάθε ψηφοφόρος και η ψήφος του. Κρατάμε λοιπόν την υπόσχεσή μας .»

    [06] Ο Χαμίντ Καρζάι, επίσημα πρόεδρος ...

    03 Nov 2004, 17:14 UTC

    Ο κ. Καρζάι

    Στο Αφγανιστάν ολοκληρώθηκε η έρευνα γύρω απο τις καταγγελθείσες εκλογικές παρατυπίες και ο μεταβατικός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι ανακηρύχθηκε νικητής των πρώτων απευθείας προεδρικών εκλογών της χώρας. Η μικτή επιτροπή που απαρτιζόταν από αξιωματούχους των ΗΕ και της αφγανικής κυβέρνησης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μία σειρά παρατυπιών, που είχαν καταγγελθεί από άλλους υποψηφίους, είναι σχετικά ασήμαντες και δεν μπορούν να ανατρέψουν την νίκη του κ. Καρζάι. Ο πρόεδρος της επιτροπής Ζακίμ Σάχ είπε στα πλαίσια ειδικής τελετής στη Καμπούλ σήμερα, οτι ο κ. Καρζάι κέρδισε τις εκλογές της 9ης Οκτωβρίου, με ποσοστό 55.4% και με διαφορά 39 μονάδων, από τους άλλους υποψηφίους. Δεν υπήρξαν απευθείας σχόλια εκ μέρους του κ. Καρζάι, που βρίσκεται στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, για την κηδεία του προέδρου της χώρας. Εκπρόσωπος του κ. Καρζάι έκανε έκκληση προς τους εκλογικούς αντιπάλους του να βάλουν κατά μέρος την προεκλογική εκστρατεία και να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τον πρόεδρο, για την δημιουργία του νέου Αφγανιστάν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 5 November 2004 - 2:18:09 UTC