Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-11-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσπάθειες εξουδετέρωσης των ...
  • [02] Ένας υπέρμαχος της Ελληνοτουρκικής ...
  • [03] Υπό εξέταση το έλλειμμα της Ελλάδας ...
  • [04] Διαμαρτύρεται η ελληναμερικανική ...
  • [05] Ο Οργανισμός Αφρικανικής Ενότητας υποστηρίζει το εμπάργκο όπλων κατά της Ακτής του Ελεφαντοστού.
  • [06] Kατάπαυση πυρός στη Βόρεια Ουγκάντα.
  • [07] Το κοσμικό καθεστώς της Γαλλίας ...

  • [01] Προσπάθειες εξουδετέρωσης των ...

    16 Nov 2004, 03:49 UTC

    Αμερικνοί πεζοναύτες στη Φαλούτζα

    Στο Ιράκ, οι αμερικανικές και οι ιρακινές δυνάμεις καταβάλλουν μια τελευταία προσπάθεια να απαλλάξουν τη Φαλούτζα από τους αντάρτες.

    Ο συνταγματάρχης του σώματος των Πεζοναυτών, Μάίκλ Ρέγκνερ, είπε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις τώρα μπορούν να κινηθούν μέσα στη πόλη, αλλά εξακολουθούν να βρίσκουν μικρούς θύλακες αντίστασης. Επίσης είπε ότι τουλάχιστον 1.000 άντρες , συμπεριλαμβανομένων και 24 αλλοδαπών συνελήφθησαν στη διάρκεια της επιχείρησης. Ο Ιρακινός Πρωθυπουργός Ιγιαντ Αλλάουι λέει ότι ένας από τους συλληφθέντες είναι ύποπτος ηγέτης Τζαϊς Μωχαμάντ, ο οποίος, σύμφωνα με το κύριο Αλάουι, διατηρεί δεσμούς με τη Αλ Κάιντα.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι απώλειες στη Φαλούτζα ανέρ χονται σε 38 αμερικανούς στρατιώτες , 6 Ιρακινούς στρατιώτες και 1200 αντάρτες.

    Κασέτα που φέρεται ότι ανήκει στον Αμπου Μουσάμπ Αλ Ζαρκαουι ζητά την διενέργεια περισσότερων επιθέσεων εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων. Τέλος, στη Μπακουμπα, 20 αντάρτες σκοτώθηκαν αφού επετέθησαν σε αστυνομικό τμήμα και σε αμερικανική αυτοκινητοπομπή.

    Στο μεταξύ, έρευνα της αμερικανικής γερουσίας έδειξε πως η κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσείν «έβγαλε» 21 δισεκατομμύρια δολάρια από μίζες και διεξαγωγή λαθρεμπορίου κατά την περίοδο που το Ιράκ υφίστατο κυρώσεις από τα Ηνωμένα Έθνη, συμπεριλαμβανόμενων και 17 δισ. δολαρίων από καταχρήσεις στη διάρκεια του ανθρωπιστικού προγράμματος πετρέλαιο για τρόφιμα. Βάσει του προγράμματος αυτού, που άρχισε το 1996, η ιρακινή κυβέρνηση μπορούσε να πουλήσει πετρέλαιο και με τις προσόδους να αγοράζει τρόφιμα, φάρμακα και άλλα ανθρωπιστικά αγαθά για να μην αισθανθούν οι ιρακινοί πολίτες τις συνέπειες των κυρώσεων. Εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν στην έρευνα και κατέθεσαν ενώπιον της Γερουσίας χθες είπαν πως ένα από τα μειονεκτήματα του προγράμματος ήταν ότι επέτρεπε στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν να καταρτίζει το ίδιο τα πετρελαϊκά του συμβόλαια. Οι λαθραίες εξαγωγές πετρελαίου, είπαν, απετέλεσαν μια από τις μεγαλύτερες πηγές παράνομων εσόδων για το καθεστώς του ανατραπέντα ηγέτη του Ιράκ.

    [02] Ένας υπέρμαχος της Ελληνοτουρκικής ...

    15 Nov 2004, 20:26 UTC

    Α.Πολιτάκης

    Ο πολιτικός μηχανικός Ανδρέας Πολιτάκης, που στα τελευταία 25 χρόνια αγωνίστηκε για την ειρηνική προσέγγιση της Ελλάδας με την Τουρκία, έκλεισε για πάντα τα μάτια σε ηλικία 80 ετών, στην Αθήνα. Η κηδεία του γίνεται σήμερα, Δευτέρα.

    Ο Ανδρέας Πολιτάκης ήταν ο εμπνευστής του Ελληνοτουρκικού Βραβείου Ειρήνης και Φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί, το οποίο ιδρύθηκε το 1979 με δική του πρόταση και χρηματική προσφορά αμέσως μετά τη δολοφονία του ειρηνιστή φιλέλληνα δημοσιογράφου Αμπντί Ιπεκτσί, διευθυντή της εφημερίδας «Μιλιέτ». Ο Ιπεκτσί δολοφονήθηκε τη νύχτα της 1ης Φεβρουαρίου 1979, έξω από το σπίτι του, στην Κωνσταντινούπολη, λίγες ημέρες μετά το εποικοδομητικό ταξίδι του στην Ελλάδα, από τον Τούρκο Αλί Αγτζά, που αργότερα, έκανε στη Ρώμη τη δολοφονική απόπειρα κατά του Πάπα Ιωάννη-Παύλου.

    Οι δημοσιογράφοι Τασλάν Σουερντέμ (αριστερά) και Γιώργος Μπίστης (δεξιά) στην απονομή των Βραβείων Ιπεκτσί το 2001 στην Αθήνα μαζί με τον Υπουργό Γ. Ανωμερίτη.

    Ο Ανδρέας Πολιτάκης έθεσε σαν σκοπό του Βραβείου Ιπεκτσί την επισήμανση, επιβράβευση και ενθάρρυνση πράξεων, κινήσεων, δηλώσεων, δημοσιευμάτων, έργων πνευματικών, καλλιτεχνικών, επιστημονικών, ατομικών ή ομαδικών, που συμβάλλουν στην ειρηνική προσέγγιση, αλληλοκατανόηση και συνεργασία των Λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα. Στενοί συνεργάτες του Ανδρέα Πολιτάκη στην ίδρυση του Βραβείου ήταν οι κύριοι Χρήστος Τεγόπουλος, Σεραφείμ Φυντανίδης Αϊντίν Ντοάν και Μεχμέτ Μπαρλάς, εκδότες και διευθυντές αντίστοιχα των εφημερίδων «Ελευθεροτυπία» της Αθήνας και «Μιλιέτ» της Τουρκίας.

    Μεταξύ των προσωπικοτήτων που έχουν τιμηθεί με Βραβείο Ιπεκτσί περιλαμβάνονται οι άλλοτε Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Γιώργος Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ αντίστοιχα, στις ημέρες της θητείας των οποίων και σημειώθηκε η μεγαλύτερη πρόοδος στη δημιουργίας της νέας εποχής αλληλοκατανόησης που έχει αναπτυχθεί στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο Γιώργος Μπίστης, ο Τασλάν Σουερντέμ, ο Ανδρέας Πολιτάκης και η Νούρ Μπατούρ στην πρώτη δορυφορική σύνδεση ραδιοσταθμών Ελλάδος-Τουρκίας.

    Η Ελληνική και η Τουρκική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής έχουν επίσης τιμηθεί με Βραβείο Ιπεκτσί Επικοινωνίας, που είναι και η μεγαλύτερη διάκριση για δημοσιογραφικό έργο, στην περίοδο 2000-2001, σε αναγνώριση του ρόλου που διαδραμάτισαν με μια σειρά ειδικών προγραμμάτων τους στην προώθηση της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Στα πλαίσια της σειράς εκείνης έλληνες και τούρκοι πολιτικοί, καλλιτέχνες και επιστήμονες αντάλλασσαν απόψεις σε ζωντανές εκπομπές ραδιοσταθμών των δύο χωρών που ενώνονταν δορυφορικά μέσω της Φωνής της Αμερικής. Ο Ανδρέας Πολιτάκης είχε πάρει μέρος στην πρώτη από αυτές τις, όπως έγιναν αργότερα γνωστές, ραδιογέφυρες στη συχνότητα της ειρήνης, μαζί με τον Γιώργο Μπίστη και τον Τασλάν Σουερντέμ από την Ελληνική και την Τουρκική Υπηρεσία της ΦτΑ αντίστοιχα.

    Σε αναγνώριση του όλου έργου του, ο Ανδρέας Πολιτάκης ανακηρύχθηκε στις αρχές της περασμένης δεκαετίας επίτιμος Διδάκτορας της Φιλοσοφίας από το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου στη Σμύρνη. Με την ευκαιρία αυτή ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Τουρκικό Κοινοβούλιο Ερντάλ Ινονού είχε γράψει στον Ανδρέα Πολιτάκη ότι η απόφαση του Πανεπιστημίου του Αιγαίου να του απονείμει τον επίζηλο τίτλο «αποτελεί ένα θετικό βήμα για τη φιλία που επιθυμούμε να υπάρξει μεταξύ των χωρών μας» και ότι άνθρωποι σαν τον τιμούμενο, «που θεμελιώνουν μια πραγματική φιλία είναι άξιοι να είναι μέλη όλων των πανεπιστημίων του κόσμου». Σε δικό του μήνυμα για τη βράβευση του Ανδρέα Πολιτάκη ο τότε Υπουργός Μίκης Θεοδωράκης είχε γράψει: «Σου στέλνω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την αναγόρευσή σου σε επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφίας. Η συμβολή σου στην προώθηση της Ελληνοτουρκικής φιλίας, και γενικότερα στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών, ήταν και θα είναι πάντα πολύτιμη».

    Ο Διευθυντής της Ελληνικής Υπηρεσίας της Φωνής της Αμερικής, Γιώργος Μπίστης, όταν πληροφορήθηκε τον θάνατο του Ανδρέα Πολιτάκη δήλωσε: «Ανδρέας ήταν ένας μεγάλος δάσκαλος που αφιέρωσε σημαντικό μέρος της ζωής του για να θεμελιώσει το οικοδόμημα της Ελληνοτουρκικής φιλίας και ειρήνης. Εργάστηκε κάτω από φοβερά αντίξοες συνθήκες μέχρι που κατάφερε το κίνημά του να αγκαλιαστεί από μεγάλες ομάδες ελλήνων και τούρκων ειρηνιστών. Γιατί ας μη ξεχνάμε ότι μέχρι και λιγότερο από μια δεκαετία δεν ήταν καθόλου της μόδας να μιλά κανείς για ελληνοτουρκική προσέγγιση ούτε στη μία ούτε στην άλλη χώρα. Οι νέες γενεές θα του χρωστάνε μεγάλη ευγνωμοσύνη για το έργο που επιτέλεσε».

    Ο Ανδρέας Πολιτάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης το 1924. Η χήρα του, Μαίρη Πολιτάκη, δεν ήταν μόνο η πιστή σύντροφος της ζωής του αλλά και ο πιο στενός και αφοσιωμένος συνεργάτης σε όλους τους αγώνες του.

    [03] Υπό εξέταση το έλλειμμα της Ελλάδας ...

    Μαίρη Παραπονιάρη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Βρυξέλλες

    15 Nov 2004, 21:10 UTC

    Γιώργος Αλογοσκούφης

    Στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων συζητήθηκε την Δευτέρα το πρωί στις Βρυξέλλες η Έκθεση της Eurostat για το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα της προενταξιακής στην ΟΝΕ περιόδου, 1997-1999 παρουσία και του γενικού γραμματέα της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας κ. Μανώλη Κοντοπιράκη.

    Η έκθεση, που αποτελείται από 60 σελίδες και οριστικοποιήθηκε την Παρασκευή, αφού προηγουμένως κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας είχε επισκεφθεί αιφνιδιαστικά την ΕΣΥΕ στην Αθήνα, αναφέρει ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το έλλειμμα το 1999 ανέρχεται στο 3,38% του ΑΕΠ υπερβαίνοντας το κριτήριο της συνθήκης του Μάαστριχτ.

    Σύμφωνα όμως με αρμόδιους παράγοντες η διαφορά προκύπτει από τις αμυντικές δαπάνες, που η προηγουμένη κυβέρνηση δεν συμπεριέλαβε στο έλλειμμα, και που όταν μετά την απογραφή προστέθηκαν το έλλειμμα ξεπέρασε το 3%.

    Η ελληνική πλευρά, εν τω μεταξύ, και με τις προσπάθειες του έλληνα επιτρόπου κ. Δήμα σύμφωνα με πληροφορίες, κατάφερε να επισημαίνεται στην έκθεση ότι ο νέος υπολογισμός των ελλειμμάτων της τριετίας γίνεται με βάση τους κανόνες του 2000. Κι ακόμη, ότι η μεθοδολογία που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα να ισχύσει για τον υπολογισμό των ελλειμμάτων και άλλων κρατών μελών της ΟΝΕ, όπως είναι η Ιταλία η Ισπανία και η Πορτογαλία που είχα ελλείμματα υψηλότερα του 3% πριν την ένταξή τους στην ΟΝΕ για την ίδια τριετία Η έκθεση συζητείται, εξ άλλου και απόψε, στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης το Eurogroup, οπου τις ελληνικές θέσεις υποστηρίζει ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης

    Τόσο απόψε όσο και αύριο Τρίτη στο Συμβούλιο ΕCOFIN ο έλληνας υπουργός θα προσπαθήσει να πείσει του ομολόγους του ότι η πρόβλεψη ρυθμού ανάπτυξης σε 3,9% για το 2005 με τις κινήσεις για την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά και την μείωση των δημοσίων δαπανών θα είναι αποτελεσματικός ώστε το έλλειμμα να πέσει στο 2,8%.

    Αν και ην Κομισσιόν αμφισβητεί τις προβλέψεις αυτές και δεν συμμερίζεται την ελληνική αισιοδοξία , τα μέτρα θα αξιολογηθούν και θα συζητηθούν ουσιαστικά στο συμβούλιο Εκοφίν του Δεκεμβρίου, ενώ ο κ. Αλογοσκούφης επιμένει ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι εφικτός και δεν θα χρειαστεί η λήψη πρόσθετων μέτρων, ούτε και θα υπάρξουν κυρώσεις εναντίον της Ελλάδας.

    [04] Διαμαρτύρεται η ελληναμερικανική ...

    Αθηνά Κρικέλη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Νέα Υόρκη

    15 Nov 2004, 21:25 UTC

    Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος

    Με μεγάλη πανομογενειακή συγκέντρωση στο Σταθάκειο κέντρο της Νέας Υόρκης, Αντέδρασε η ελληνοαμερικανική κοινότητα στην απόφαση της Αμερικής να αναγνωρίσει την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ώς Δημοκρατία της Μακεδονίας. Στην κατάμεστη αίθουσα, ομογενειακοί παράγοντες εκπρόσωποι ομοσπονδειών και απλοί πολίτες, συναντήθηκαν για να καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο, θα λάβει θέση η ελληνική κοινότητα της Αμερικής.

    Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Πανμακεδονική ¨Ενωση, το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού, η Πανκορινθιακή, η Πανηπειρωτική, η Κυπριακή Ομοσπονδία, η Χιακή, η ομοσπονδία Ενωμένων Λακωνικών Σωματείων, η ΑΧΕΠΑ, η Πανποντιακή Ομοσπονδία, η Βουλευτής Κάρολυν Μαλόνι και ο πολιτειακός βουλευτής Μάικλ Γιάνναρης.

    Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης αναγνώσθηκε μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου. Μεταξύ άλλων ο ελληνορθόδοξος ιεράρχης ανέφερε: «Ως Αρχιεπίσκοπος σας, και επιτρέψατε με να προσθέσω ώς Θεσσαλονικεύς και Μακεδών, καλώ την Ομογένεια της Αμερικής σε επαγρύπνηση, και ετοιμότητα για ουσιαστικές ενέργειες σχετικές με το Μακεδονικό θέμα, έχοντας ακράδαντη την πεποίθηση ότι ο θεός του δικαίου και της αλήθειας είναι μαζί μας και θα δικαιώσει τον ιερό αγώνα μας. Έναν αγώνα ο οποίος σε τελική ανάλυση αποβλέπει στο καλό, την πρόοδο, την ειρηνική συνύπαρξη και την ευημερία όλων των λαών της Βαλκανικής.»

    Στο τέλος της πανομογενειακής συνάντησης ανοίχθηκε ειδικός λογαριασμός για τις απαιτήσεις και την διαφημιστική καμπάνια που πρόκειται να ξεκινήσει η οργανωμένη ομογένεια με κύριο βάρος στα αμερικανικά ΜΜΕ.

    Παράλληλα, η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων εξέδωσε μήνυμα με το οποίο προτρέπει την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθετήσεως, να επιδείξει ομοψυχία και νηφαλιότητα και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον να πράξει παν το δυνατόν, ώστε να αντιμετωπιστεί επιτυχώς η δυσμενής κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την αναγνώριση της ΠΓΔΜ από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με το συνταγματικό της όνομα. Καταλήγει το ψήφισμα λέγοντας «Το ιερό όνομα της Μακεδονίας είναι θέμα εθνικό και υπερκομματικό. Θα σταθούμε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια της γενέτειρας στον αγώνα εναντίον του σφετερισμού του δοξασμενου ονόματος της Μακεδονίας».

    [05] Ο Οργανισμός Αφρικανικής Ενότητας υποστηρίζει το εμπάργκο όπλων κατά της Ακτής του Ελεφαντοστού.

    15 Nov 2004, 03:20 UTC

    Γάλλοι στρατιώτες στην Ακτή του Ελεφαντοστού

    Οι ηγέτες 6 δυτικοαφρικανικών κρατών δηλώνουν πως υποστηρίζουν το προτεινόμενο από το Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών εμπάργκο όπλων κατά της Ακτής του Ελεφαντοστού και πως θα ήθελαν να το δουν να εφαρμόζεται αμέσως. Σε έκτακτη Σύνοδο του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας χθες στην Αμπούτζα της Νιγηρίας οι έξη ηγέτες εξέφρασαν το φόβο πως θα ξεσπάσουν νέες βιαιότητες στην Ακτή του Ελεφαντοστού εν μέσω πληροφοριών πως τόσο η κυβέρνηση της χώρας όσο και οι αντάρτες προσπαθούν να αγοράσουν όπλα. Στη σύνοδο, την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος της Νιγηρίας Ολουσεγκούν Ομπασάνιο συμμετείχαν οι ηγέτες της Γκαμπόν, της Γκάνα, της Μπουρκίνα Φάσο, της Σενεγάλης και του Τόγκο. Το Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται πως θα ψηφίσει σήμερα σε σχέση με το εμπάργκο όπλων. Στο μεταξύ η Γαλλία απομάκρυνε αεροπορικώς από την Ακτή του Ελεφαντοστού χθες κι άλλους ξένους υπηκόους, ανεβάζοντας στις 5.000 τον αριθμό των αλλοδαπών που έχουν ήδη αποχωρήσει. Όμως ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ δηλώνει πως οι γάλλοι ειρηνοφρουροί θα παραμείνουν στη χώρα.

    [06] Kατάπαυση πυρός στη Βόρεια Ουγκάντα.

    15 Nov 2004, 03:54 UTC

    Yoweri Museveni

    Ο πρόεδρος της Ουγκάντα, Γιοουέρι Μουσεβένι, διέταξε αναστολή για μια εβδομάδα των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε περιοχή του βόρειου τμήματος της χώρας. Η κατάπαυση του πυρός, που αρχίζει αργά απόψε, θα επιτρέψει σε ηγέτες των ανταρτών να συναντηθούν και να συζητήσουν ειρηνευτική πρόταση του κ. Μουσεβένι για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου, που άρχισε πριν 16 και πλέον χρόνια. Εκπρόσωπος του προέδρου Μουσεβένι είπε χθες πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανταρτική οργάνωση «Στρατός Αντίστασης του Κυρίου» θέλει να τερματιστούν οι συγκρούσεις. Ο ίδιος εκπρόσωπος είπε πως εάν η οργάνωση ανακοινώσει πως συμφωνεί σε ειρηνευτικές συνομιλίες θα τεθεί σε εφαρμογή 10ήμερη ανακωχή. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση λέει πως θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις της εναντίον ανταρτών σε άλλα σημεία της χώρας. Οι συγκρούσεις με την οργάνωση «Στρατός Αντίστασης του Κυρίου», έχουν αναγκάσει ενάμισυ εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

    [07] Το κοσμικό καθεστώς της Γαλλίας ...

    15 Nov 2004, 03:59 UTC

    Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ απέρριψε την ιδέα του υπουργού Οικονομικών Νικολά Σαρκοζύ να χρησιμοποιηθούν χρήματα του δημοσίου για την προσέγγιση των μουσουλμάνων της χώρας. Ο κ. Σιράκ είπε πως με την επανεξέταση του νόμου που απαγορεύει τη χρηματοδότηση θρησκευτικών οργανώσεων θάρχιζε μια άχρηστη, όπως τη χαρακτήρισε, συζήτηση στη Γαλλία για θέματα που έχουν εγκριθεί ομόφωνα. Ο πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαρέν, που είναι στενός σύμμαχος του κ. Σιράκ, συμφώνησε λέγοντας πως το κοσμικό καθεστώς της χώρας κρατάει τη γαλλική κοινωνία ενωμένη, γιατί επιτρέπει σε ανθρώπους διαφόρων θρησκειών να συνυπάρχουν χωρίς θρησκευτικές πιέσεις. Οι κύριοι Σιράκ και Ραφαρέν προέβησαν στις παραπάνω δηλώσεις αντιδρώντας σ ένα νέο βιβλίο του κ. Σαρκοζύ, στο οποίο ο υπουργός οικονομικών αναπτύσσει τις απόψεις του σχετικά με το πώς θα μπορούσε να ενσωματωθεί καλύτερα η μειονότητα των μουσουλμάνων της χώρας και να παταχθεί ο εξτρεμισμός. Πολιτικοί παρατηρητές πιστεύουν πως ο κ. Σαρκοζύ θα θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του κ. Σιράκ στις προεδρικές εκλογές του 2007.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 17 November 2004 - 2:18:10 UTC